প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ই-রুপি দিজিতেল পেমেন্ত সোল্যুসন হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোল”
02 AUG 2021 6:52PM by PIB Imphal
খুরুমজরি,
মরু ওইবা থৌরম অসিদা শরুক য়াবীরিবা লৈবাক অসিগী গভর্নরশিং, লেফতনেন্ত গভর্নরশিং, কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলগী ঐহাক্কী মরূপশিং, রিজর্ব বেঙ্ককী গভর্নর, রাজ্যশিংগী চীফ সেক্রেতরীশুং, তোঙান-তোঙানবা ইন্দস্ত্রী এসোসিএসনশিংগী মরূপশীং, স্তার্ত-অপকী লমদা লৈরিবা নহা ওইরিবা মরূপশিং, বেঙ্কশিংগী মকোক থোংবা ফিনতেক ওফিসরশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিং।
ঙসি লৈবাক অসিনা দিজিতেল গভর্নান্সতা অনৌবা ইনোৎ অমা পীরি। ইরুপি ভাউচরনা লৈবাক্কী দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিংদা, দি.বি.তি.দা হেন্না মহৈ ফংনবা হোৎনবদা য়াম্না অচৌবা থৌদাং অমা লৌরগনি। মসিনা তার্গেতেদ, ত্রান্সপরেন্ত অমসুং লীকেজ ফ্রি দেলিভরী ফংহন্দুনা ময়ামদা মতেং ওইরগনি। ই-রুপি অসি ২১শুবা চহিচাগী ভারতনা মোদর্ন তেক্নোলোজীগী মতেংনা করম্না মাংদা চংশিল্লি অমদি মীয়ামগী পুন্সিবু তেক্নোলোজীগা শম্নহল্লি হায়বগী খুদম অমসু ওইরি। মসি ভারতনা নীংতমখিবগী চহি ৭৫শুরকপগী অমৃত মহোৎসব পালন তৌবা মতমদা হৌরিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। অমসুং অসিগুম্বা মতম অসিদা ভারতনা ফ্যুচরিস্তিক রিফোর্মগী মরু ওইবা অতোপ্পা খোঙথাং অমসু লৌখৎলি।
মরূপশিং,
সরকার খক্তা নত্তনা, করিগুম্বা মীয়ামগী ওইবা লুপ নত্ত্রা লুপ অমা হেক্তনা কনাগুম্বা অমবু মখোয়গী লায়েং, মখোয়গী মহৈ তম্বা নত্ত্রগা অতৈ থবক অমা হেক্তদা মতেং পাংবা পাম্লবদি মখোয়না কেশকী মহুৎ ইরুপি ওইনা পীবা য়ারগনি। মসিনা মখোয়না পীরিবা শেল অদু মহাক্না পান্দম অদুগীদমক শীজিন্নহনবা ঙমহনগনি। অহৌবগী তাঙ্কক্তা স্কীম অসি লৈবাক অসিগী হেল্থ সেক্তরগা মরী লৈনবা কান্নবশিংগী ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌরি।
খুদম ওইনা, লুপ অমনা মীয়ামগী মতেং পাংবা ওইনা ভারত সরকারনা লেম্না ভেক্সিন পীরিবা অসিগী খুদোংচাবা লৌবা পামদ্রে অদুবু মখোয়না শেল খরা পীরগা ভেক্সিন কাপ্লিবা মদু লনাই হোস্পিতালশিংদা ওইনা পীবা পাম্লে। করিগুম্বা মহাক্না লয়ারবা মীওই ১০০ তীকা থাদোকহন্নীংবা তারবদি মহাক্না লায়রবা মীওই ১০০ অদুদা ই-রুপি ভাউচরশিং অসি পীবা য়াগনি। ই-রুপি ভাইচর অসিনা মসি ভেক্সিনেসনগী ওইনা খক্তা শীজিন্নবা য়াহনগনি অমসুং অতোপ্পা মরম অমত্তদা শীজিন্নবা য়াহল্লোই। মতমগা লোইননা মসিদা অতৈ কয়া অমা হাপচিল্লকখিগনি। খুদম ওইনা, কনাগুম্বা অমনা লায়েংনবা চাদিং তৌবা পাম্মে, কনাগুম্বনা তি.বি. নাবা মীওইগী অফবা হীদাক অমসুং চান্নবা লৈনবা নত্ত্রগা অঙাংশিংগী, মীরোনবীশিংদা চান্নবা, মচি ওইবা চিঞ্জাক ফংহন্নবা শেলগী মতেং পাম্মে, অদু ওইরবদি ই-রুপিনা অসি মখোয়দা য়াম্না কান্নবা ওইগনি। মরম অসিনা ই-রুপি অসিঅ নাকল অমরোমদা পর্সনগা লোইননা পর্পজ স্পেসিফিকসু ওই।
ই-রুপি অসিনা পান্দম অমগীদমক মতেং নত্ত্রগা কান্নবা অমা হেক্তা ফংহন্নবা পীরিবা অদু পান্দম অদুগীদমক শীজিন্নবা ঙমহনগনি। হৌজিক কনাগুম্বনা ওল এজ হোমদা অনৌবা বেদ ২০ হাপচিনবা পাম্মে অদু ওইরবদি ই-রুপি ভাউচরনা মহাক্কী মতেং পাংগনি।
কনাগুম্বনা মফম অমদা লায়রবা ৫০গী চান্নবা শিল-লাংবা পাম্লে অদু ওইবরি ই-রুপি ভাউচরনা মহাক্কী মতেং পাংগনি। কনাগুম্বনা গৌশালাদা শা-শনগী মচিঞ্জাক পীবা পাম্মে অদু ওইরবদি ই-রুপি ভাউচরনা মহাক্কী মতেং পাংগনি। হৌজিক মসি ঐখোয়না নেস্নেল প্রস্পেক্তিবতগী য়েংবা তারবদি সরকারনা লাইরিকশিং লৈনবা শেল থাদরকপা তারবদি মদু লাইরিক খক্তা লৈবদা শীজিন্নগনি। য়ুনিফোর্মগীদমক শেল থাদরকপা তারবদি মদু য়ুনিফোর্ম খক্তা লৈগনি।
মসি সবসিদাইজ তৌরবা হারগীদমক পীরকপা ওইরগনি মদু হার লৈবা খক্তদা শীজিন্নগনি। পীরিবা শেল অসিদগী মীরোনবীশিংগী মচি ওইবা চিঞ্জাক লৈবদা খক্তা শীজিন্নগনি। মরম অসিনা শেল পীরবা মতুংদা ই-রুপি ভাউচরনা ঐখোয়না পাম্লিবা মরম অদুগীদমক শীজিন্নবা ঙমহনগনি।
মরূপশিং,
মমাংদা ঐখোয়গী লৈবাক্তা মীওই খরনা তেক্নোলিজী অসি শুপ্নগী ইনাক-কৈরাক খুনবশিংগীতনি হায়রম্মি, ভারত অসিদি লায়রবা লৈবাক্নি, মরম অসিনা ভারতকীদমক তেক্নোলোজী অসি করিদা শীজিন্নগনি? ঐখোয়গী সরকারনা তেক্নোলোজী অসি মিসন ওইহন্নবগী ৱারী হৌদোকপা মতমদা রাজনিতী তৌবা মীওই কয়ানা, মখল খরগী এক্সপর্তশিংনা মসিদা ৱাহং হংলকখি। অদুবু ঙসি লৈবাক অসিনা অদুগুম্বা মীওইশিং অদুগী ৱাখল্লোন অদু য়ানীংদবা অমসুং মখোয় লাল্লি হায়নসু উৎখ্রে।
ঙসিদি লৈবাক্কী ৱাখল্লোন অসি তোঙাল্লে, অনৌবা ওইরে। ঙসি ঐখোয়না তেক্নোলোজী অসি লায়রবশিং মতেং পাংনবা, মখোয়বু খুমাং চাউশিনহন্নবা খুৎলাই অমা ওইনা উরি। ভারত্তা তেক্নোলোজীনা করম্না ত্রান্সপরেন্সী অমসুং হোনেস্তী পুরকপগে! তেক্নোলোজীনা করম্না অনৌবা খুদোংচাবশিং পীনবা হোৎনরি, মখোয়বু লায়রবশিংদা এক্সেসিবল ওইহল্লি। অমসুং তেক্নোলোজীনা মীচম প্রজানা সরকারগী মখা পোনবা করম্না হন্থহনবগে হায়বা অদু ঙসি মালেম্না য়েংলি।
অদোম্না ঙসিগী তোপ-তোপ্পা প্রদক্ত অসি উবা ফংলে, ঙসি ঐখোয়না মসিদা য়ৌবা ঙম্লিবা অসিগী মরমদি লৈয়াক অসিনা জন ধন একাউন্তশিং হাংনবা, মখোয়গী মোবাইল অমসুং আধার লিঙ্ক তৌনবা অমসুং জে.এ.এম.গীদমক চহি কয়া হোৎনখুবা অদুননি। জে.এ.এম. হৌবা মতমদা মীওই কয়ানা মসিগী কান্নবা অসি খঙবা ঙমখিদে। অদুবু মসিগী কান্নবা লোকদাউন মতমদা উবা ফংখি। মালেমগী অচৌবা লৈবাক কয়ানা লোকদাউনগী মতমদা মখোয়গী লায়রবশিং করম্না মতেং পাংগনি হায়না ৱাখল ৱাখি। অদুবু ভারত্তদি মপুং ফানা শেম শাবা লোইরবা সিস্তেম অমা লৈখি। অতৈ লৈবাকশিংনা মখোয়গী মশাগী পোস্ত ওফিসশিং অমসুং বেঙ্কশিংদা একাউন্ত হাংবা হৌবা মতমদা ভারতনা নুপীশিংদা মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্তশীংদা শেলগী মতেং হকথেংননা হাপ্পা হৌখি।
হৌজিক ফাওবদা ভারত্তা দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফরগী খুত্থাংদা বেনিফিসরীশিংগী একাউন্তশিংদা হকথেংননা লুপা করোর লাখ তরা তরেৎকা মখাই থাখ্রে। ঙসি দি.বি.তি.গী খুত্থাংদা মীয়ামদা স্কীম ৩০০ হেনবগী কান্নবশিং কেন্দ্র সরকারনা ফংহল্লি। মসিগী মখাদা ইরৈবাকচা করোর ৯০রোমদা কান্নবা ফংহল্লি। রসন ওইরবসু, এল.পি.জি. গ্যাস ওইরবসু, লায়েংবগী, স্কোলরশিপকী, পেন্সনগী , খুৎশুমলগী, য়ুম শাবগী তেংবাং অসিগুম্বা কান্নবা কয়া দি.বি.তি.দগী ফংহল্লি। পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগী মখাদা লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা করোর লাখ অমগা লিশিং ৩৫ হকথেংননা ত্রান্সফর তৌখ্রে। হন্দক্তি লৌমীশিংদগী লৈশীনখিবা গেহুগী ওইনা লুপা করোর ৮৫,০০০ লৌমীশীংগী অদুগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা ত্রান্সফর তৌখি। চায়েংশিং অসিগী অচৌবা কান্নবা অসিনা লৈবাক অসিগী লুপা করোর লাখ অনি মখাই হেন্না মাংখিগদবদগী কনবা ঙমখি।
মরূপশিং,
ভারতনা ঙসি মালেমদা তেক্নোলোজীবু এদোপ্ত তৌবদা, মসি শম্নহনবদা মহাক অসি কনা অমত্তগী শোত্থনা লৈতে হায়না উৎলি। ইনোভেসনগী ওইরবসু, সর্ভিস দিলীবরীদা তেক্নোলোজী শীজিন্নবা ওইরবসু, ভারতনা মালেমগী অচৌবা লৈবাকশিংগা লোইননা গ্লোবেল লীদরশিপ পীবা ঙম্বগী মতিক-ময়াই চেল্লি। হৌখিবা চহি ৭ অসিদা ভারত্তা তেক্নোলোজী নীংথিনা শীজিন্নবনা চাউখৎপগী খোঙজেল য়াংখৎহনবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি। কনানা চহি ৮-১০গী মমাংদা তোল বূথশিংদা ফিজিকেল ত্রাঞ্জেক্সনশিং তৌদনা গারী করোর কয়ানা মসি লাল্লগা চৎপা ঙমগনি হায়না খল্লম্বগে? মসি ঙসিগী ফাস্ততেগনা ওইথোকহনবা ঙমহল্লিবনি।
কনানা চহি ৮-১০গী মমাংদা অরাপ্পা খুঙ্গংদা ফমদুনা লৈরিবা হেন্দিক্রাফ তৌরিবা মীওই অমনা দিল্লীদা সরকারগী ওফিস অমা হেক্তদা মহাক্কী পোত্থোকশিং য়োনবা ঙমগনি খনবা ঙম্বগে? মসি জি.ই.এম. হায়বদি গভর্নমেন্ত ই মার্কেৎ প্লেস পোর্তেলনা ওইথোকপা ঙমহল্লিবনি।
কনানা চহি ৮-১০গী মমাংদা ঐখোয়গী সর্তিফিকেৎশিং, দোক্যুমেন্তশিং অসি মতম চুপ্পদা ঐখোয়গী ফুরিৎ খাউদা দিজিতেল ওইনা য়াওগনি অমসুং মসি চুম্নগী ক্লিক অমগা লোইননা মফম অমা হেক্তদা শীজিন্নবা য়াগনি হায়না খনবা ঙম্বগে? মসি ঙসিদি দিজি-লোক্করনা ওইথোকহল্লি।
কনানা চহি ৮-১০গী মমাংদা শুপ্নগী মিনিৎ ৫৯গী মনুংদা ভারত্তা এম.এস.এম.ই. সেক্তরগী ওন্তপ্রিনোরশিংনা লোনগী অয়াবা ফংগনি খনবা ঙম্বগে? মসি ঙসিদি ভারত্তা ওইথোকপা ঙম্লে। অমসুং চহি ৮-১০গী মমাংদা অদোম্না করিগুম্বা অমগীদমক দিজিতেল ভাউচর থাবা য়াগনি খনখিবরা, মসি ওইথোকপা ঙম্লে। ঙসিদি ই-রুপিগী খুত্থাংদা মসি ওইথোক্লে।
ঐহাক্না খুদম কয়া পীবা ঙম্মি। লৈবাক অসিনা লাইচৎ মনুংদা তেক্নোলোজীগী শক্তি খঙবা ঙমখি। ঐখোয়গী মমাংদা খুদম ওইনা আরোগ্যা সেতু এপসু লৈরে। ঙসি এপ অসি খ্বাইদগী য়াম্না দাউনলোদ তৌবা এপশিংগী মনুংদা অমা ওইরে। মসিগা মান্ননা, কোৱিন পোর্তেল অসিনা ইরৈবাকশিংদা ঙসিগী ভেক্সিনেসন প্রোগ্রামদা, ভেক্সিনেসন সেন্তর খনবদা, রেজিস্ত্রেসন তৌবদা, ভেক্সিন সর্তিফিকেৎশিং লৌথোকপদা মতেং পাংলি।
করিগুম্বা অরিবা সিস্তেম অদু লৈরম্লবা অদু ওইবা তারবদি ভেক্সিনেসনগী মতুংদা সর্তিফিকেৎকীদমক অমুক তান্নবা মথৌ তারমগনি। অচৌবা লৈবাক কয়াদা ফাওবা ঙসি সর্তিফিকেৎশিং অসি খুৎনা ইদুনা পীরি। অদুবু ভারতকী মীয়াম্না মসি ক্লিক অমদা দিজিতেল সর্তিফিকেৎ দাউনলোদ তৌরি। মরম অসিনা ভারতকী কোৱিন সিস্তেম অসিনা মালেমগী লৈবাক কয়াগী মীৎয়েং চংশিল্লি। ভারতনা মালেমদসু মসি সিয়র তৌরি।
মরূপশিং,
চহি ৪গী মমাংদা ভিম এপ হৌদোকখিবা অদু ঐহাক নীংশিংলি, ঐহাক্না বিজিনেস ত্রাঞ্জেক্সন অয়াম্বা শেল ওইনা থীনবগী মহুৎ দিজিতেল ওইগদবা নুমিৎ অদু কুইদ্রে হায়না ফোঙদোকখি। ঐহাক্না অওনবা অসিনা লায়রবা, শোত্থরবা, অপীকপা ললোন-ইতিক তৌবা, লৌমী, ত্রাইবেলদা শক্তি পীগনি মসিনা অয়াম্বনা মখোয়বু শক্তি পীগনি হায়নসু ফোঙদোকখি। ঙসি মদু ঐখোয়না হকথেংননা উবা ফংলি। থা খুদিংগী য়ু.পি.আই. ত্রাঞ্জেক্সনগী অনৌবা রেকোর্দশিং থম্বা ঙম্লি। জুলাই থাদা য়ু.পি.আই.গী খুত্থাংদা ত্রাঞ্জেক্সন করোর ৩০০ হেন্না তৌখি, মসিদা লুপা করোর লাখ ৬কী ত্রাঞ্জেক্সন তৌখি। ঙসি চা, হৈ মহী অমসুং উহৈ অঞদি মনা-মশিং য়োনবশিংনসু মসি শীজিন্নরি।
মসিগা লোইননা ভারতকী রুপে কার্দ অসিনা লৈবাক অসিগী চাউথোকচবা হেনগৎহল্লি। মসি সিঙ্গাপুর-ভুতানদসু হৌদোকখ্রে। ঙসি লৈবাক অসিদা রুপে কার্দ করোর ৬৬ লৈরে অমসুং লৈবাক অসিদা রুপে কার্দশিংগী খুত্থাংদা লুপা করোর লিশিং লিশিংগী ত্রাঞ্জেক্সনশিং তৌরি। কার্দ অসিনা লায়রবশিংবু শক্তি পীরি। মসিনা মখোয়দা দেবিৎ কার্দ লৈবগী, মদু শীজিন্নবা য়াবগী নুংঙাইবা অদু পোকহল্লি।
মরূপশিং,
তেক্নোলোজীনা করম্না লায়রবশিংদা শক্তি পীবগে হায়বগী অতোপ্পা খুদম অসি পি.এম. স্বনিধি য়োজনানা ওইরি। মমাংদা ঐখোয়গী লৈবাক্কী লম্বী-সোরোক্তা লৈরিবা ভেন্দর তৌরিবা ইচিল-ইনাওশিং অসিগী ফাইনান্সিএল ইনক্লুজনগী মরমদা ঐখোয়না খল্লমদে। মসিনা মহাক্কী থবক চাউথোকচনবা বেঙ্কতগী মতেং লৌবা ফংহল্লি। দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনগী হিস্তরী লৈত্রবা, দোক্যুমেন্তশিং লৈত্রবা অদু ওইরদি ঐখোয়গী স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংনা বেঙ্কতগী লোন লৌবগী অহানবা খোঙথাং অদু ফাওবা থাংবা ঙঞ্লোই। মসি খঙলদুনা ঐখোয়গী সরকারনা পি.এম. স্বনিধি য়োজনা হৌদোকখি। ঙসি লৈবাক অসিগী অপীকপা অমসুং অচৌবা শহরশিংদা স্কীম অসিগী মখাদা স্ত্রীৎ ভেন্দর অমসুং ভেন্দর লাখ ২৩ হেনবদা মতেং পাংখ্রে। কোরোনাগী মতম অসিদা মখোয়দা লুপা করোর ২৩০০গী ময়াদা পীখ্রে। লায়রবশিং অসিনা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিং তৌদুনা মখোয়গী লোনশিং শিংগৎলি। মরম অসিনা হৌজিক্তি মখোয়গী ত্রাঞ্জেক্সনশিংগী দিজিতেল হিস্তরী অমা লৈহনবা ঙম্লে।
পি.এম. স্বনিতিদা অহানবগী লুপা ১০,০০০গী লোন অসি শিংদোকপদা, অনিশুবদা লুপা লিশিং ২০গী লোন পীবা অমদি অনিশুবা অসি শিংদোকপদা মথংদা লুপা লিশিং ৫০গী লোন স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংদা পীনবা শিল্লি। ঙসি স্ত্রীৎ ভেন্দর কয়া অমসুং হেল্লা ইলিবা ইচিল-ইনাওশিংনা অহুমশুবা লোন অসি লৌনবা মাইকৈদা চংশিল্লি হায়বা খঙবদা নখোয় শোইদনা হরাওবা পোক্কনি।
মরূপশিং,
লৈবাক অসিদা দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনগীদমক হৌখিবা চহি ৬-৭ অসিদা হোৎনদুনা লাকখিবা অসিগী মহৈ ঙসি মালেম্না খঙন্নরক্লি। ভারত্তা অখন্ননা ফিনতেক্কী য়াম্না চাউবা য়ুম্ফম অমা থোনবা হৌখ্রে। অসিগুম্বা য়ুম্ফম অসি অচৌবা লৈবাকশিংদা ফাওবা লৈতে। ইরৈবাকশিংগী পোজিতিব ওইবা ৱাখল্লোন, ফিনতেক সোল্যুসনশিং এদোপ্ত তৌবা ঙম্বগী মখোয়গী মতিক-ময়াই অসি ঙমখৈ লৈত্রে। মরম অসিনা ঙসি ভারতকী নহারোলশিং, ভারতকী স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেমগী অচৌবা খুদোংচাবা অমা লৈরে। ভারতকী স্তার্ত-অপশিংদা ফিনতেক্কী ওইথোকপা কয়া লৈরে।
মরূপশিং,
ই-রুপিনা মাইপাকপগী অনৌবা পন্দুপ অমা হাংলগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। ঐখোয়গী বেঙ্কশিং অমসুং অতৈ পেমেন্ত গেৎৱেশিংনা মসিদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌগনি। মসিদা ঐখোয়গী লনাই হোস্পিতাল, কোর্পোরেৎ, ইন্দস্ত্রী, এন.জি.ও. অমসুং অতৈ ইন্সতিত্যুসন কয়ানা অপাম্বা উৎলক্লি। ঐহাক্না রাজ্য সরকারশিংদা মখোয়গী স্কীমশীংগী কান্নবা অদু চপ চান্না ফংহনবা ঙঞ্নবা য়ারিবা মখৈ ই-রুপি শীজিন্ননবা হায়জরি। ঐখোয় পুম্নমক্কী অফবা পার্তনরশিপ অসিনা পুকচেল শেংবা অমসুং ত্রান্সপরেন্ত লৈবা সিস্তেম অমা পুরকপদা থৌনা পীরগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ।
থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at the launch of e-RUPI digital payment solution
02 AUG 2021 6:52PM by PIB Delhi
Namaskar,
Joining me in this important program all the Governors from across the country, Lieutenant Governors, my colleagues from the Union Cabinet, Governor of the Reserve Bank, Chief Secretaries of the States, colleagues associated with different industry associations, my young colleagues from the world of Start-Up and Fin-Tech, senior officers of banks and my dear brothers and sisters,
Today the country is giving a new dimension to digital governance. The e-RUPI voucher is going to play an important role in making digital transactions and DBT more effective in the country. It will ensure targeted, transparent and leakage-free delivery to everybody. E-RUPI signifies how 21st century India is moving ahead with the help of modern technology and connecting technology with people's lives. I am happy that this beginning is happening at a time when the country is celebrating Amrit Mahotsav on 75 years of Independence. At such a time, the country has taken another important step of futuristic reform.
Friends,
Not only the government, if any general institution or organization wants to help somebody for treatment, education or for any other work, it would be able to make the payment through e-RUPI instead of cash. This will ensure that the money given by it will be used for the purpose for which that amount was given. In the initial phase, this scheme is being implemented in the health sector of the country.
Suppose, an organization involved in charity does not want to take advantage of the free vaccine scheme of the government of India, but wants to contribute to private hospitals which are buying vaccines at a price. If it intends to vaccinate 100 poor people, it can give e-RUPI vouchers to those 100 poor people. The e-RUPI voucher will ensure that it is used only for vaccination and not for any other purpose. With time, more activities will be added to it. For example, if anybody wants to bear treatment expenses of somebody, or to provide financial help for medicines and food to the TB patient, or wants to provide food and nutrition related facilities to children and pregnant women, e- RUPI will prove to be very helpful to him. That is, e-RUPI, in a way, is person as well as purpose specific.
The e-RUPI will ensure that the purpose for which any help or any benefit is being given; it will be used for that only. If somebody wants to add 20 new beds in an old age home, then e-RUPI voucher will be very helpful.
If somebody wants to arrange food for 50 poor people in any area, then e-RUPI voucher will help him. If anyone wants to arrange fodder in a Gaushala (cow ranch), e-RUPI voucher will help him too.
Now if we look at it from the national perspective, if the government sends money for books, then e-RUPI will ensure that only books are bought. If money is sent for uniforms, then only uniforms should be purchased.
If help is given for subsidized fertilizer, then it should be used only for buying fertilizer. Only nutritious food can be purchased for pregnant women from the given cash. That is, the e-RUPI voucher will ensure the money spent on a particular purpose.
Friends,
Earlier some people used to say that technology is only for the rich and, therefore, what is the use of technology for a poor country like India. When our government talked about making technology a mission many politicians and some particular categories of experts used to question it. But today the country has rejected the thinking of those people, and has also proved them wrong.
Today the approach of the country is different, it is new. Today we are looking at technology as a tool to help the poor and their progress. Today the world is watching how technology is ushering in transparency and honesty in India! How technology is creating new opportunities, making them accessible to the poor and how technology is reducing the dependence of the common man on government and red tape.
You look at today's unique product. We have reached here because the country has worked hard for years to open Jan Dhan accounts, link them with Aadhaar and mobile phones (JAM). When JAM was launched, not many people were able to understand its importance. But we realized its importance during lockdowns. When the developed countries of the world were worried about how to help their poor in lockdowns, India had a comprehensive system ready. While other countries were opening post offices and banks, India was sending financial help directly to the bank accounts of women.
So far, about 17.5 lakh crore rupees have been sent directly to the accounts of the beneficiaries through Direct Benefit Transfer in India. Today, the Central Government is providing benefits of more than 300 schemes to the people through DBT. About 90 crore countrymen are getting benefits in some form or the other due to this. Be it ration, LPG gas, treatment, scholarship, pension, wages, help to build a house, many such benefits are being extended through DBT. Under the PM Kisan Samman Nidhi, Rs 1.35 lakh crore has been directly transferred to the bank accounts of farmers. This time, about Rs 85,000 crore of wheat that has been procured from the farmers has been directly transferred to the bank accounts of the farmers. The biggest benefit of all these experiments has been that more than 1.75 lakh crore rupees of the country have been saved from falling into the wrong hands.
Friends,
India has proved to the world that it is second to none in adopting technology and making use of it. When it comes to innovations or the use of technology in service delivery, India has the ability to provide global leadership along with the developed countries of the world. The proper use of technology has a big role in the pace of progress that India has witnessed in the last seven years. Did anyone imagine 8-10 years ago that crores of vehicles would pass through the toll booths without any physical transaction? This has become possible with FASTag.
Did anyone imagine 8-10 years ago that a person involved in handicrafts in a remote village would be able to sell his products directly to any government office in Delhi? Today this is possible with GeM, i.e. Government e-Marketplace Portal.
Did anyone imagine 8-10 years ago that our certificates, documents will be digitally in our pockets all the time, and can be used everywhere with a single click? Today it is possible with DigiLocker.
Did anyone imagine 8-10 years ago that the entrepreneurs of the MSME sector in India would get loan approval in just 59 minutes? This is also possible in India today. Similarly, did you imagine 8-10 years ago that you would send a digital voucher for something, and the work would be done? Today this too has become possible through e-RUPI.
I can cite many such examples. The country has realized the power of technology even during this pandemic. An example of the Arogya Setu app is also in front of us. Today this app is one of the most downloaded apps. Similarly, the CoWIN portal is also helping the people in the vaccination program today, in the selection of the vaccination center, registration and in getting the vaccine certificate.
Had the old system been prevalent, one would have to run for the certificate after the vaccination. Even today, hand-written paper certificates are being given in several countries of the world. But the people of India are downloading digital certificates in one click. Therefore, India's CoWIN system is attracting many countries of the world. India is also sharing it with the world.
Friends,
I remember when the BHIM app was launched four years ago, I said that the day is not far when most of the business transactions would be digital instead of currency notes and coins. Then I had also said that this change would empower the poor, underprivileged, small traders, farmers and tribal communities the most. Today we are experiencing this. Every month new records of UPI transactions are being created. In the month of July, more than 300 crore transactions have been done through UPI, in which transactions worth Rs six lakh crore have taken place. Today people selling tea, juice, fruits and vegetables are also using it.
At the same time, India's RuPay card is also strengthening the pride of the country. It has also been launched in Singapore and Bhutan. Today there are 66 crore RuPay cards in the country and transactions worth thousands of crores are also being done through RuPay cards. This card has also empowered the poor. He feels proud that he too can have a debit card and use it.
Friends,
Another example of how technology empowers the poor is PM SVANidhi Yojana. The financial inclusion of the street vendors in our country was never thought of before. It was impossible for them to get financial help from the bank to expand their work. In the absence of a history of digital transactions and documents, our street vendors could not even take the first step to take a loan from the bank. Realizing this, our government started the PM SVANidhi Yojana. Today, more than 23 lakh street vendors spread over small and big cities of the country have been helped under this scheme. Even in this Corona period, about Rs 2300 crore has been provided to them. These poor people are now doing digital transactions and paying their loans. That is, now a digital history of their transactions is being made.
There is a provision in the PM SVANidhi that the street vendors will be able to avail the second loan of Rs. 20,000 once they repay their first loan of Rs. 10,000. Similarly, the amount of the third loan will be increased to Rs. 50,000 upon the repayment of the second loan. You will be happy to know that today hundreds of street vendors are in the process of getting the third loan.
Friends,
Today the world is recognizing the impact of the work done in the last 6-7 years for digital infrastructure and digital transactions in the country. Especially in India, a huge base of fin-tech has been created which is not present even in developed countries. The positive mindset of the countrymen and their ability to adopt fin-tech solutions is also unlimited. This is a great opportunity for the youth of India and the start-up ecosystem of India. There are many possibilities in fin-tech for India's start-ups.
Friends,
I am sure the e-RUPI voucher will also write new chapters of success. Our banks and other payment gateways have a huge role in it. Hundreds of our private hospitals, corporates, industry, NGOs and other institutions have also shown great interest in this. I also urge the State Governments to make maximum use of e-RUPI to ensure accurate and comprehensive benefits of their schemes. I am sure that such a fruitful partnership of all of us will give further impetus to the creation of an honest and transparent system.
Once again, I congratulate all the countrymen for this huge reform. Many congratulations!
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.