প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেল ৰাষ্ট্ৰীয় আৰক্ষী একাডেমীৰ পৰা প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত আইপিএছ বিষয়াসকলৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মত বিনিময়ৰ অসমীয়া অনুবাদ
31 JUL 2021 8:49PM by PIB Guwahati
জয় হিন্দ! মহাশয় মই চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেল ৰাষ্ট্ৰীয় আৰক্ষী একাডেমীৰ সঞ্চালক অতুল কাৰৱালে একাডেমীৰ সমগ্ৰ পৰিয়াল আৰু ইয়াত উপস্থিত সকলো বিষয়াৰ হৈ আপোনাক আন্তৰিক আদৰণী আৰু অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো৷ আমি সকলোৱে আপোনাক আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জনাইছো, কিয়নো ব্যস্ত কাম-কাজৰ মাজতে এই সমাৰোহৰ বাবে সময় দিলে৷ এই সমাৰোহত উপস্থিত অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তি ক্ৰমে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহ, কেন্দ্ৰীয় গৃহ ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী নিত্যানন্দ ৰায়, কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব শ্ৰী অজয় ভল্লা আৰু সীমান্ত আৰক্ষী ব্যৱস্থাপনা সচিব শ্ৰী সঞ্জীৱা কুমাৰকো আন্তৰিক আদৰণী জনাইছো৷ মহাশয়, এই সমাৰোহত আপোনাৰ সন্মুখত মুছ ১৪৪গৰাকী ভাৰতীয় আৰক্ষী সেৱাৰ বিষয়া আৰু মিত্ৰ দেশ নেপাল, ভূটান, মালদ্বীপ আৰু মৰিচাচৰ ৩৪গৰাকী আৰক্ষী বিষয়া উপস্থিত আছে৷ আপুনি জানি সুখী হ’ব যে ছমাহৰ জিলা প্ৰশিক্ষণৰ সময়ত এই বিষয়াসকলে নিজৰ ৰাজ্য, জিলাত আৰু দেশত প্ৰশংসনীয় আকু গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে, য’ত একাংশ বিষয়াই ক’ৰোনাত আক্ৰান্ত হৈছে৷ কিন্তু সম্পূৰ্ণ সুস্থ হৈ হে প্ৰশিক্ষণত যোগদান কৰিছে৷ আপুনি এই কথা জানিও সন্তুষ্ট হ’ব যে দিল্লীৰ আঠ গৰাকী বিষয়াৰ এটা দলে য’ত তিনিগৰাকী বিদেশী বিষয়াইও ভাৰত দৰ্শনৰ লগতে লাক্ষাদ্বীপ ভ্ৰমণ কৰিবলৈ এগৰাকী আৰ্মি কৰ্ণেলে চাৰি সদস্যৰ আত্মীয়ক তাত ডুব যোৱাৰ পৰা ৰক্ষা কৰিছিল৷ এই বিষয়াসকলৰ উত্তীৰ্ণৰ পেৰেডৰ দীক্ষান্ত সমাৰোহ ৬ আগষ্টত আয়োজিত কৰা হৈছে৷ ইয়াৰ পাছত এওঁলোকে ৰাষ্ট্ৰীয় ফ’ৰেন্সিক বিজ্ঞান বিশ্ববিদ্যালয় আৰু চিআৰপিএফৰ কাম-কাজ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ পাছত নিজৰ নিডৰ ৰাজ্য আৰু দেশত সক্ৰিয় সেনাত উপস্থিত হ’ব৷ এই সকলো বিষয়াৰ বাবে সৌভাগ্যৰ কথা এই যে দেশ সেৱাত প্ৰথম খোজ ৰখাৰ সুযোগতে তেওঁলোকৰ আশীৰ্বাদ আৰু মাগদৰ্শন প্ৰাপ্ত হৈছে৷ মহাশয়, আৰক্ষী একাডেমীত দুটা বছৰৰ কঠিন প্ৰশিক্ষণৰ অন্তিম পৰিণাম হিচাপে প্ৰথম দুটা স্থান মহিলা বিষয়াসকলে লাভ কৰিছে, য’ত প্ৰথম স্থানত আছে ৰজিতা শৰ্মা, যিগৰাকীয়ে কেৱল শ্ৰেষ্ঠ প্ৰশিক্ষাৰ্থীয়েই নহয়, বৰঞ্চ আইপিএছৰ ইতিহাসত এনেকুৱা প্ৰথমগৰাকী মহিলা বিষয়া হৈছে, যি আইপিএছ এছ’চিয়েশ্যন স্বোৱৰ্ড অফ অ’নাৰো জয় কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে, যিটো আউটডৰ প্ৰশিক্ষণৰ ওপৰত আধাৰিত৷ দ্বিতীয়গৰাকী প্ৰতিভাশালী মহিলা বিষয়া হৈছে শ্ৰেয়া গুপ্তা আৰু আপোনাৰ অনুমতি হ’লে মই এই সমাৰোহ সঞ্চালনা কৰাৰ বাবে মই শ্ৰেয়া গুপ্তাক আমন্ত্ৰিত কৰিব বিচাৰো৷
শ্ৰেয়া গুপ্তাঃ জয় হিন্দ মহাশয়! মই শ্ৰেয়া গুপ্তা ভাৰতীয় আৰক্ষী সেৱা ২০১৯ বৰ্ষৰ প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত বিষয়া৷ মই মুলতঃ দিল্লীৰ আৰু মোক তামিলনাডু কেডাৰ আৱন্তিত কৰিছে৷ মহোদয়, সৰ্বপ্ৰথমে প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত বিষয়াসকলৰ সৈতে সংবাদৰ এই কাৰ্যসূচীত আপোনাৰ গৰিমাময় উপস্থিতিৰ বাবে আপোনাক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে মোৰ কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো৷ এই মত বিনিময় কাৰ্যসূচী আগুৱাই নিয়াৰ লগতে মোৰ সতীৰ্থ বিষয়া শ্ৰী অনুজ পালিৱালক আমন্ত্ৰণ জনাইছো, তেওঁ নিজৰ পৰিচয় দি আপোনাক প্ৰশ্ন সুধিব৷
অনুজ পালিৱালঃ জয় হিন্দ মহাশয়! মোৰ নাম অনুজ পালিৱাল৷ মই হাৰিয়ানাৰ পানীপথ জিলাৰ নিবাসী আৰু মোক কেৰালা কেডাৰ আৱণ্টন কৰিছে৷ মহাশয়, মই মোৰ স্নাতক পাঠ্যক্ৰম আইআইটি ৰুৰকীৰ পৰা কৰিছো৷ তাৰ পাছত মই দুটা বছৰ এটা ব্যক্তিগত কোম্পানীত কাম কৰিছিলো৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ সৰ্বপ্ৰথমে মই শ্ৰেয়াক ৱনক্কম জনাইছো৷
শ্ৰেয়া গুপ্তাঃ ৱনক্কম মহাশয়৷
প্ৰশ্নঃ অনুজ জী আপুনি আইআইটিক পঢ়িছিল আৰু পুনৰ দুবছৰ আন ক’ৰবাত কাম কৰিবলৈ গ’ল আৰু এতিয়া আপুন আৰক্ষী সেৱাত আহিলে৷ আপোনাৰ মনত এনে কি আছিল যে আপুনি আৰক্ষী সেৱাত নিজৰ কেৰিয়াৰ গঢ় দিব? এনেকুৱা নহয়টো, যে আপুনি আইএএছ হ’ব বিচাৰিছিল, কিন্তু পিছত ইয়াত আহি পালে?
অনুজ পালিৱালঃ মহাশয়, যেতিয়া মই কলেজত পঢ়ি আছিলো আৰু তৃতীয় বৰ্ষত আমাৰ কলেজলে বৰ্তমানৰ পুডুচেৰীৰ গৱৰ্ণৰ মাননীয় কিৰণ বেদী জী আহিছিল৷ তেতিয়া তেওঁ যি বক্তৃতা দিছিল, সেই বক্তৃতাই মোক যথেষ্ট প্ৰভাৱিত কৰিছিল আৰু অসমাৰিক সেৱাৰ প্ৰতি প্ৰস্তুতি চলোৱাটো আৰম্ভ কৰিছিলো৷ মহাশয়, পৰীক্ষা দিয়াৰ সময়ত মোৰ প্ৰথম অগ্ৰাধিকাৰ আছিল আইএএছ, দ্বিতীয় আইপিএছ আৰু মই ইয়াৰ পাছত পুনৰ চেষ্টা নকৰিলো, মই আইপিএছত যথেষ্ট সুখী আৰু আইপিএছ আৰক্ষী হিচাপে মই দেশৰ সেৱা কৰিব বিচাৰো৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ এতিয়া কিৰণ জী তাৰ উপ-ৰাজ্যপাল নহয়৷ এতিয়া তাত বেলেগ উপ-ৰাজ্যপাল আছে৷
প্ৰশ্ন ২-
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ অনুজ আপুনি বায়’টেকন’লজীত অধ্যয়ন কৰিছিল৷ পুলিচিঙত অপৰাধ অনুসন্ধানৰ দৰে বিষয়ত আপোনাৰ বিষয়টো কামত আহিব, আপোনাৰ কেনে অনুভৱ?
অনুজ পালিৱালঃ হয় চাৰ! নিশ্চয় আহিব৷ আজি কালি বিজ্ঞানসন্মত অনুসন্ধান অতি জৰুৰী৷ যিকোনো গোচৰৰ কিদৰে দোষী সাব্যস্ত কৰিব পাৰি আৰু নতুন নতুন কৌশল যেনে-ডিএনএ আৰু ডিএনএ প্ৰযুক্তিৰ সন্দৰ্ভত আজিকালি যথেষ্ট গুৰুত্ব দিয়া হয়৷ ধৰ্ষণ, হত্যা ইত্যাদিৰ দৰে গোচৰত ডিএনএৰ যথেষ্ট গুৰুত্ব আছে আৰু ডিএনএৰ ফিংগাৰ প্ৰিণ্টিং আজিকালি যথেষ্ট গুৰু্ত্বপূৰ্ণ হিচাপে বিবেচিত হৈছে ছাৰ৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ এই ক’ৰোনাৰ সময়ত ভেকচিনৰ যথেষ্ট চৰ্চা হৈ আছে৷ তেনে অৱস্থাত আপোনাৰ এই বেকগ্ৰাউণ্ড হোৱাৰ বাবে তাক ৰুচি হিচাপে লৈ পঢ়া-শুনা কৰি আছানে বাদ দিলা?
অনুজ পালিৱালঃ ছাৰ, এতিয়া কেৱল প্ৰশিক্ষণত গুৰুত্ব দিছো৷
প্ৰশ্ন ৩:
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ ঠিক আছে, ইয়াৰ বাদে আপোনাৰ আৰু ৰুচি কি?
অনুজ পালিৱালঃ ছাৰ, ইয়াৰ বাদেও মই খেলি ভাল পাও, সংগীততো ৰাপ আছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ তেতিয়াহ’লে ক’ত বায়’টেকন’লজি, ক’ত সংগীত আৰু ক’ত পুলিচিং..কিয়নো আমাৰ ৰুচিয়ে কেতিয়াবা পুলিচিঙৰ দৰে জটিল আৰু চাহিদাপূৰ্ণ কামত সংগীতে একপ্ৰকাৰ যথেষ্ট সহায় কৰিব পাৰে৷
অনুজ পালিৱালঃ হয় ছাৰ৷
অনুজ মই আপোনাৰ ভৱিষ্যত জীৱন আৰু কেৰিয়াৰৰ বাবে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলো৷ আপুনি হাৰিয়ানাৰ নিবাসী আৰু আপুনি কেৰালা কেডাৰত কাম কৰিব৷ আপুনি আইআইটিৰ পৰা শিক্ষাগ্ৰহণ কৰিছে আৰু অসামৰিক সেৱাত মানৱীয়তা বিষয়টো বাছনি কৰিলে৷ আপুনি এনেকুৱা সেৱাৰ সৈতে জড়িত, যিটোক কঠোৰ বুলি ধৰা হয় আৰু আপোনাৰ সংগীতৰ প্ৰতিও প্ৰেম আছে৷ সাধাৰণতে পৰস্পৰ বিৰোধী যেন লাগে, কিন্তু আপোনাৰ যথেষ্ট শক্তি হ’ব পাৰে৷ আপোনাৰ এই শক্তিক আপুনি আৰক্ষী সেৱাত ভাল নেতৃত্ব দিয়াৰ বাবে যাতে কাম কৰে, এয়াই মোৰ শুভকামনা৷
অনুজ পালিৱালঃ ধন্যবাদ ছাৰ, জয় হিন্দ৷
শ্ৰেয়া গুপ্তাঃ ধন্যবাদ মহাশয়৷ এতিয়া মই মোৰ সতীৰ্থ প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত বিষয়া শ্ৰী ৰোহন জগদীশক নিজৰ পৰিচয় দি মত বিনিময় কৰিবলৈ অনুৰোধ জনালো৷
ৰোহন জগদীশঃ জয় হিন্দ মহাশয়! মোৰ নাম ৰোহন জগদীশ৷ মই ভাৰতী আৰক্ষী সেৱা ২০১৯ বৰ্ষৰ প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত বিষয়া৷ মোক কৰ্ণাটক কেডাৰত আৱণ্টিত কৰা হৈছে৷ মই বাংগালুৰু নিবাসী আৰু মই বাংগালুৰু বিশ্ববিদ্যালয়ৰ পৰা অধীনত আইন মহাবিদ্যালয়ৰ পৰা আইনৰ স্নাতক হৈছো৷ মোৰ প্ৰথম পচন্দই ভাৰতীয় আৰক্ষী সেৱা আছিল আৰু ইয়াৰ মুল কাৰণ আছিল মোৰ দেউতা৷ তেওঁ কৰ্ণাটক ৰাজ্য ৰাজ্যৰ আৰক্ষী বিভাগত ৩৭ বছৰ কাম কৰিছিল, যিটো মোৰ বাবে অতি গৌৰৱৰ কথা৷ সেয়েহে মই ভাৰতীয় আৰক্ষী সেৱাত মোৰ সেৱা কৰাৰ বাবে এই সেৱাক বাছনি কৰিলো৷ জয় হিন্দ মহাশয়৷
প্ৰশ্ন ১:
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ ৰোহন জী আপুনি বাংগালুৰু, হিন্দীও বহুত ভালকৈ শিকিলে আৰু আনফালে আইনৰ স্নাতক৷ আপুনি ৰাজনীতি আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সম্পৰ্কও অধ্যয়ন কৰিছে৷ এই জ্ঞানে আজি আপোনাক আৰক্ষী ব্যৱস্থাত কি ভূমিকা পালন কৰিছে?
ৰোহন জগদীশঃ মহাশয় মই যেতিয়া প্ৰশিক্ষণত যোগদান কৰিছিলো, তেতিয়াই মই হিন্দী শিকছো, ইয়াৰ বাবে এই প্ৰশিক্ষণক মই কৃতজ্ঞতা জনাইছো৷ ৰাজনীতি বিজ্ঞান আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সম্পৰ্ক শিকাৰ সময়ত বিশ্বখনক এতিয়া বহুত সৰু সৰু লগা হৈছে বিশ্বায়নৰ বাবে৷ সেইবাবে আমি সকলো ক্ষেত্ৰত পুলিচ এজেন্সি আৰু অন্যান্য ৰাজ্যৰ সৈতেও ইণ্টাৰপলৰ জৰিয়তে কাম কৰাৰ সুবিধা হ’ব আৰু আমি অপৰাধ চিনাক্তকৰণ আৰু অনুসন্ধানো কৰিব পাৰিম৷ এই চাইবাৰ ক্ৰাইম কেৱল স্থানীয় নহয়, ই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়তো হয়৷ তেনে ক্ষেত্ৰত এই জ্ঞানৰ দ্বাৰা সম্পৰ্ক ৰক্ষা কৰা আৰু অপৰাধৰ সমস্যা সমাধান কৰা, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্তৰ উগ্ৰপন্থী সমস্যা, নক্সালবাদ আৰু ড্ৰাগছৰ দৰে সমস্যা সমাধান কৰাত সহায় কৰিব৷
প্ৰশ্ন ২:
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আমি কেতিয়াবা আৰক্ষী একাডেমীত কঠিন শাৰীৰিক প্ৰশিক্ষণৰ সন্দৰ্ভত শুনিবলৈ পাও৷ আপুনি যি প্ৰশিক্ষণ লাভ কৰিছে, আপোনাৰ কেনে লাগিছে, কাৰণ আপোনাৰ পিতৃয়ে দেখিছে, গোটেই জীৱন আৰক্ষীৰ বেষ্টনীৰ মাজত আছে৷ কিন্তু আপুনি নিজে এই প্ৰশিক্ষণলৈ আহিলে, আপোনাৰ কেনে অনুভৱ হৈছে? মনত সন্তুষ্টি আহিছে নে? আপোনাৰ পিতৃয়ে যি আপোনাৰ পৰা আশা কৰিছে, সেয়া সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে আপোনাৰ ক্ষমতা প্ৰত্যক্ষ কৰিছে আৰু আপোনাৰ পিতৃয়ে তুলনা কৰিছে যে তেওঁলোকৰ দিনত প্ৰশিক্ষণ কেনে হৈছিল আপোনাৰ দিন কেনে হৈছে? আপোনালোক দুয়োজনৰ মাজত অলপ মতপাৰ্থক্যও হৈছে নিশ্চয়৷
ৰোহন জগদীশঃ ছাৰ মোৰ পিৃত মোৰ বাবে আদৰ্শ আৰু তেওঁ কৰ্ণাটক আৰক্ষীত উপ-আৰক্ষী পৰিদৰ্শক হিচাপে যোগদান কৰছিল আৰু তেওঁ ৩৭ বছৰৰ পাছত আৰক্ষী অধীক্ষক হিচাপে অৱসৰ গ্ৰহণ কৰিছিল৷ যেতিয়া মই একাডেমীত আহি পাইছিলো, তেতিয়া তেওঁ মোক কৈছিল যে আৰক্ষীৰ প্ৰশিক্ষণ অতি কঠিন আৰু বহুত পৰিশ্ৰম কৰিব লাগে৷ তেতিয়া মই আহিয়েই মিচেলএঞ্জেলোৰ এটা বাক্য লিখিছিলো-আমাৰ সকলোৰে ভিতৰত এক মূৰ্তি আছে, এই শিল্প আছে৷ আমি একাডেমীৰ জৰিয়তে সেই শিল্পক শিলৰ পৰা বাহিৰ কৰিব লাগে৷ সেইদৰে আমাৰ নিৰ্দেশক ছাৰ আৰু আমাৰ সকলো ফেকাল্টিয়ে আমাৰ প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰি আমাক উন্নত মানৰ শিল্পত পৰিণত কৰিছে৷ সেই শিল্পক লৈ আমি আমাৰ দেশৰ সেৱা কৰিব ছাৰ৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ ঠিক আছে প্ৰশিক্ষণক আৰু অধিক উন্নত কৰাৰ বাবে কি কৰিব লাগিব, কিবা পৰামৰ্শ আছে নেকি মনত?
ৰোহন জগদীশঃ ছাৰ ইতিমধ্যে বহুত উন্নত হৈছে৷ মই প্ৰথমে ভাৱিছিলো যে বহু কঠিক কাম হ’ব আৰু এতিয়া আমাৰ নিৰ্দেশকসকল অহাৰ পাছত আৰু অধিক পৰিৱৰ্তন হৈছে আৰু আমাৰ চিন্তাধাৰা মতেই প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰি আছে আৰু আমাক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মানৰ প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰাৰ বাবে মই অত্যন্ত সুখী৷
প্ৰশ্ন ৩ :
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ ৰোহন জী মোক জনোৱা মতে আপুন ভাল সন্তৰণবিদ আৰু আপুনি একাডেমীৰ সকলো পুৰণি অভিলেখ ভংগ কৰিছে৷ অৱশ্যে আপুনি অজি কালি অলিম্পিকত ভাৰতীয় খেলুৱৈক অনুসৰণ কৰি আছে৷ অনাগত দিনত আৰক্ষী সেৱাৰ পৰা ভাল এথলীট উলিয়াবৰ বাবে বা আৰক্ষীৰ ফিটনেচ লেভেল বহোৱাৰ বাবে আপোনাৰ মনত কিবা চিন্তাধাৰা আহিছে নেকি? আপুনি দেখিছে এটা বয়সৰ পাছত আৰক্ষী উঠা, বহা, চলন ফুৰণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক পৃথক ছবিহে পৰিলক্ষিত হয়৷ আপুনি কি ভাৱে?
ৰোহন জগদীশঃ ছাৰ একাডেমীত আমাৰ ফিটনেছৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে৷ সেইবাবে মই ভাৱো যে আমি ইয়াত সময় কটোৱাৰ পাছত ফিটনেছ কেৱল প্ৰশিক্ষণতে নহয়, আমাৰ জীৱনৰ এক অংশ হৈ পৰে৷ এতিয়াও মোৰ পাঠদান নাই বা পিটি নাই, তৎসত্তেও মই ৫ বজাত শুই উঠো, কাৰণ নিয়মত পৰিণত হ’ল৷ আমাৰ গোটেই জীৱনত এই নিয়ম আগুৱাই নিম আৰু যেতিয়া আমি জিলাসমূহত গৈ পাম, তেতিয়া আমাৰ সতীৰ্থ বিষয়া আৰু আমাৰ সৈতে কাম কৰিবলগীয়া আৰক্ষী বিষয়াসকলকো এই বিষয়ে কৈ তেওঁলোককো চাপ নিয়ন্ত্ৰণ আৰু স্বাস্থ্য আৰু ব্যৱস্থাপনা আৰু তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্য কিদৰে ভাল কৰি ৰাখিব পৰা যায়, তাৰ জ্ঞান দি মই কেৱল নিজৰে নহয়, আনকো সুস্থ কৰি ৰখাৰ যত্ন কৰিম৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ ঠিক আছে ৰোহন জী, আপোনাৰ সৈতে কথা পাতি মোৰ ভাল লাগিল৷ ফিটনেছ আৰু প্ৰফেচনেলিজম আমাৰ আৰক্ষীৰ বাবে অতি প্ৰয়োজন৷ মই ভাৱো আপোনাৰ দৰে উৎসাহী যুৱকে এইধৰণৰ সংস্কাৰ আৰু অধিক সহজে আৰক্ষীৰ ব্যৱস্থাত কাৰ্যকৰী কৰিব পাৰিব৷ আৰক্ষীয়ে নিজৰ বাহিনীত ফিটনেছৰ প্ৰচাৰ কৰি সমাজতো যুৱক-যুৱতীসকল ফিট হৈ থকাৰ বাবে প্ৰেৰণা লাভ কৰিব৷ আপোনাক বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো৷
ৰোহন জগদীশঃ জয় হিন্দ মহাশয়৷
শ্ৰেয়া গুপ্তাঃ ধন্যবাদ মহাশয়! এই কাৰ্যসূচী আগবঢ়াই নি এতিয়া মই শ্ৰী গৌৰৱ ৰামপ্ৰৱেশ ৰায়ক আমন্ত্ৰণ জনাইছো, তেওঁ আপোনাক নিজৰ পৰিচয় দি উত্তৰ দিব৷
গৌৰৱ ৰামপ্ৰৱেশ ৰায়ঃ জয় হিন্দ ছাৰ৷ মোৰ নাম গৌৰৱ ৰায়৷ মই মহাৰাষ্ট্ৰৰ অমৰাৱতী জিলাৰ বাসিন্দা আৰু মোক ছত্তীশগড় কেডাৰত নিযু্ক্তি দিছে৷ মই পুনেৰ কলেজ অফ ইঞ্জিনিয়াৰিঙৰ পৰা ইঞ্জিনিয়াৰিং পাছ কৰিছো আৰু ভাৰতীয় আৰক্ষী সেৱাৰ পূৰ্বে মই ভাৰতীয় ৰে’লৱেত কৰ্মৰত আছিলো৷
প্ৰশ্ন ১:
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ গৌৰৱজী, মোক জনাইছে যে আপুনি ডবা খেলুৱৈ আৰু ভাল ডবা খেলিব পাৰে৷ খেলত আপুনি যিকোনো প্ৰকাৰে জয়ী হোৱাটো নিশ্চিত৷ আপোনাৰ ডবা খেলৰ জ্ঞানে অপৰাধীক নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ কিদৰে কাম কৰিব?
গৌৰৱ ৰামপ্ৰৱেশ ৰায়ঃ মই যিহেতু ডবা খেল খেলো, সেয়েহে সদায় সেই ধৰণেই ভাৱো৷ মোক ছত্তীশগড় কেডাৰ আৱণ্টন কৰিছে আৰু তাত মাওবাদী যথেষ্ট পৰিমাণে আছে আৰু ছাৰ মই সদায় ভাৱো যে ডবা খেলত দুটা দিশ আছে, এটা হৈছে কৌশল আৰু আনটো হৈছে বুদ্ধি আৰু সদায় নিজৰ বাহিনীৰ নীতিত এনে কৌশল অৱলম্বন কৰিব লাগে যাতে সেইবোৰক নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পৰা যায়৷ অপাৰেচনৰ জৰিয়তে আমি এনে কৌশলৰ ব্যৱহাৰ কৰিম যি আমাৰ একাডেমীৰ প্ৰশিক্ষণতো শিকোৱা হৈছে৷ এই ধৰণে অপাৰেচন কৰিম যে আমাৰ অতি কম লোকচান হ’ব আৰু অধিক মাত্ৰাত সেই লোকসকলক আক্ৰমণ কৰি এই লোকসকলক ৰাখিব পাৰি৷
প্ৰশ্ন ২:
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ গৌৰৱ জী, আপুনি কৈছে যে আপোনাক ছত্তীশগড় কেডাৰ আৱণ্টন কৰা হৈছে আৰু তাৰ স্থিতি বিষয়ে আপুনি উল্লেখ কৰিলে যে তাত মাওবাদীও আছে আৰু সেই বিষয়ে জানে৷ এনে অৱস্থাত আপোনাৰ ভূমিকা গুৰুত্বপূৰ্ণ হিচাপে বিবেচিত হৈছে৷ আপুনি আইনী ব্যৱস্থাৰ লগতে জনজাতীয় এলেকাত বিকাশ আৰু সামাজিক সংযোগ ব্যৱস্থাক সমৰ্থন কৰিব লাগিব৷ আপুনি ইয়াৰ বাবে কোনো বিশেষ প্ৰস্তুতু চলাইছে নেকি?
গৌৰৱ ৰামপ্ৰৱেশ ৰায়ঃ ভাৰত চৰকাৰৰ দুইতৰপীয়া ৰণনীতি আছে, বিকাশ আৰু নিৰাপত্তাৰ দিশত৷ ছাৰ মই যিহেতু এগৰাকী চিভিল ইঞ্জিনিয়াৰ, মই ভাৱো মাওবাদী নিঃশেষ কৰাৰ বাবে বিকাশেই একমাত্ৰা পথ৷ যদি আমি বিকাশ কথা ভাৱো আমাৰ মনত ৰে’ল, পথ, ৰে’লৱে, ঘৰৰ মৌলিক প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা আহে৷ তেনে ক্ষেত্ৰত ৰাজ্যখনত মোৰ জ্ঞানৰ ভাল প্ৰয়োগ কৰিব পাৰিম৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপুনি মহাৰাষ্ট্ৰৰ, সেয়েহে গড়চিৰোলী বিষয়ত যথেষ্ট অধ্যয়ন কৰিছে নিশ্চয়?
গৌৰৱ ৰামপ্ৰৱেশ ৰায়ঃ হয় ছাৰ! সেইবিষয়ে মই কিছু পৰিমাণে জানো৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ গৌৰৱ জী আপোনাৰ দৰে তৰুণ বিষয়াৰ ওপৰত যথেষ্ট দায়িত্ব আছে৷ চাইবাৰ জালিয়াতিয়েই হওক বা হিংসা পথত অগ্ৰসৰ হোৱা যুৱক-যুৱতীসকলক মুল সুঁতিলৈ অনাই হওক৷ বিগত বছৰসমূহত বহুত পৰিশ্ৰম কৰি মাওবাদী হিংসাক আমি নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছো৷ আজি জনজাতীয় এলেকাত বিকাশ আৰু বিশ্বাসৰ নতুন সেতু গঢ় দিয়া হৈছে৷ মোৰ বিশ্বাস আপোনালোকৰ দৰে যুৱ নেতৃবৃন্দ এই কাম ক্ষিপ্ৰতাৰে আগবঢ়াই নিব৷ আপোনাক মই বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো৷
গৌৰৱ ৰামপ্ৰৱেশ ৰায়ঃ ধন্যবাদ ছাৰ! জয় হিন্দ!
শ্ৰেয়া গুপ্তাঃ মহাশয় আপোনাক বহুত ধন্যবাদ! এতিয়া মই সুশ্ৰী ৰঞ্জিতা শৰ্মাক আমন্ত্ৰিত কৰিব বিচাৰিছো, তেওঁ নিজৰ পৰিচয় দি অনুভৱ ব্যক্ত কৰিব৷
ৰঞ্জিতা শৰ্মাঃ জয় হিন্দ ছাৰ! মোৰ নাম ৰঞ্জিতা৷ মই হাৰিয়ানাৰ নিবাসী আৰু মোক ৰাজস্থান কেডাৰ আৱণ্টন কৰিছে৷ ছাৰ মোৰ জিলা ৰাজনীতি প্ৰশিক্ষণৰ আৰম্ভণিতে এক ডাঙৰ আইন-শৃংখলাজনিত পৰিস্থিতি মোকাবিলা কৰিব লগীয়া হৈছিল৷ ছাৰ সেই সময়ত মোৰ সংযমৰ মহত্বৰ জ্ঞান উপলব্ধি হ’ল৷ ছাৰ কাৰণ প্ৰায় সকলো ধৰণৰ আভ্যন্তৰীণ সুৰক্ষাৰ দিশেই হওক বা আইন-শৃংখলাজনিত দিশেই হওক, তেনে ক্ষেত্ৰত আমি দেশৰ নাগৰিকসকলৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হয় আৰু এনে পৰিস্থিতিত ধৈৰ্য ধৰাটো অতি আৱশ্যক৷ আমাৰ একাডেমীত কেইটা বিষয়ত পঢ়িবলৈ পাইছিলো যে চৰ্দাৰ পেটেলে আইপিএছ প্ৰশিক্ষাৰ্থী আৰু আইপিএছ বিষয়াক উদ্দেশ্যি আগবঢোৱা ভাষণত কৈছিল যে যদি কোনো আৰক্ষী লোকে সংযম হেৰুৱাই, তেতিয়া তেওঁ আৰক্ষী বিষয়া হৈ নাথাকে৷ ছাৰ সেইবাবে এই আৰক্ষী প্ৰশিক্ষণৰ সময়ত সেয়া একাডেমীয়েই হওক বা জিলাত ব্যৱহাৰিক প্ৰশিক্ষণেই হওক, এয়া একেৰাহে অনুভৱ হয় যে আৰক্ষীৰ যি আদৰ্শ, যি মুল্য, যি ধৈৰ্য, সংযম, সাহস, সেয়া মোৰ সম্পূৰ্ণ আভাস আছে৷
প্ৰশ্ন :
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ ৰঞ্জিতা জী আপুনি প্ৰশিক্ষণৰ সময়ত যি অভিজ্ঞতা অৰ্জন কৰিলে, তাৰ বাবে আপোনাক বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো৷ আপোনাৰ বিষয়ে পঢ়াৰ লগতে শুনিবলৈ পাইছো যে আপুনি সকলো ক্ষেত্ৰতে পাৰ্গত৷ আপুনি যিবোৰ লাভ কৰিছে, তাৰ জৰিয়তে আপোনাৰ ঘৰ, গাঁও, চুবুৰীয়া কন্যাসকলৰ মাজত পৰিৱৰ্তন অহা পৰিলক্ষিত হৈছে, আপোনাৰ কেনে অনুভৱ হয়?
ৰঞ্জীতা শৰ্মাঃ চাৰ প্ৰথমে আপোনাক ধন্যবাদ জনাইছো৷ ছাৰ কাষৰ যি পৰিৱেশ, শুভাকাংক্ষী, সমাজে মোৰ বাছনিৰ কথা জানিব পাৰি ফোন কৰি মোক তেওঁলোকৰ সন্তান, বিশেষকৈ কন্যা সন্তানসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰিবলৈ মাতিছিল, যাতে তেওঁলোকে ইয়াৰ দ্বাৰা প্ৰেৰণা লাভ কৰে৷ মই তেওঁলোকৰ সৈতে কথা পাতি আনন্দ অনুভৱ কৰো৷ এয়াই মোক প্ৰকৃত অভিজ্ঞতা৷
প্ৰশ্ন ২:
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ ৰঞ্জিতা জী, আপোনাৰ যোগৰ প্ৰতি ৰাপ আছিল৷ আপুনি যি পঢ়া-শুনা কৰিছিল, আপুনি সাংবাদিকতাৰ ক্ষেত্ৰত আগুৱাই যাব বিছাৰিছিল৷ আকৌ এই পথ কিদৰে আহিলে?
ৰঞ্জিতা শৰ্মাঃ ছাৰ ইয়াতো এটা কাহিনী আছে৷ ছাৰ মোৰ এনে ভাৱ হয় যে মই ইয়াৰ পূৰ্বে ৮-৯ বছৰ ব্যক্তিগত খণ্ডত কাম কৰিছিলো৷ কিন্তু, ছাৰ এনে কিছুমান কাম কৰিব বিছাৰিছিলো যি ফলাফল মই শীঘ্ৰে পাও৷ সমাজৰ কাষৰ পৰা সমাজৰ বাবে কাম কৰিব পাৰো৷ যিহেতু ব্যক্তিগত খণ্ডত এক নিৰ্দিষ্ট সীমাবদ্ধতা আছে, তেনে অৱস্থাত মই ব্যাপক ৰূপত একো কৰিব নোৱাৰো৷ প্ৰশাসনিক সেৱা বা আৰক্ষী সেৱাই হে মোক এই সুবিধা দিব পাৰে৷ ইয়াৰ পোচাকযোৰ মোৰ বাবে বহুত দায়িত্ব আৰু সন্মানৰ কাৰণ জড়িত হৈ আছে, যাৰ বাবে মই ভাৰতীয় আৰক্ষী সেৱাত যোগদানৰ সুযোগ পালো৷
প্ৰশ্ন ৩:
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপুনি নিজৰ বাবে এনে কিবা লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে নেকি, যি আপোনাক দেশৰ আৰক্ষী ব্যৱস্থা উন্নত হিচাপে গঢ় দিয়াৰ বাবে নিশ্চিতভাৱে প্ৰয়োজনীয় পৰিৱৰ্তন আনি দিব পাৰে?
ৰঞ্জিতা শৰ্মাঃ ছাৰ মোৰ মনত আছে, আগৰ বাৰ আপোনাৰ সৈতে হোৱা মত বিনিময় অনুষ্ঠানত আপুনি কৈছিল যে য’তেই আৰক্ষীৰ কথা কও, তাতেই দন্দা, বল আদি প্ৰয়োগৰ কথা মনলৈ আহে৷ ছাৰ যদি মই নিজৰ ক্ষেত্ৰত গৈ আৰক্ষীৰ ছবি সলনি কৰা, তাক উন্নত কৰা, তাত যিকোনো ধৰণৰ যদি অৱদান আগবঢ়াৱ পাৰো, সেয়া পুলিচক অধিক সহজলভ্য কৰা, পুলিচৰ মনোবৃত্তি সহজ কৰাৰ লগতে সামগ্ৰিকভাৱে পুলিচৰ যি ছবি, সেয়া পাৰ্যপানে উন্নত কৰাটো মোৰ বাবে ডাঙৰ অভিজ্ঞতা হ’ব৷ মই সেই লক্ষ্যৰে আগুৱাই যাম৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ ৰঞ্জিতা জী, মই যেতিয়া আপোনাৰ বিষয়ে জানিলো আৰু শুনিলো৷ আপোনাক তেনে এটা পৰামৰ্শ দিব বিচাৰো যে যিটো অৱশ্যে আপোনাৰ কৰ্তব্যৰ সৈতে জড়িত নহয়, আপুনি য’তেই কৰ্তব্য কৰাৰ সুযোগ পায়, তাত সপ্তাহত এঘণ্টা সময় কোনো ছোৱালী বিদ্যালয়ত গৈ সেই কন্যাসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰিব আৰু গোটেই জীৱন এই কাম কৰি থাকিব৷ তেওঁলোকৰ সৈতে কথা পতা, চৰ্চা কৰা আৰু যোগৰ অনুশীলন কৰি থাকি কোনো মুক্ত উদ্যানত তেওঁলোকৰ বাবে এক যোগ অনুশীলন শিৱিৰ আয়োজন কৰা, য’ত আপুনি মাজে মাজে গৈ চাই থাকিব পাৰে৷ আপোনাৰ কৰ্তব্যৰ মাজতে এই কামবোৰ কৰিলে আপুনি দেখিব ইয়াৰ প্ৰভাৱ অধিক হ’ব৷ আপোনাৰ সৈতে যি আলোচনা হ’ল তাৰ বাবে আপোনাক বহুত বহুত শুভাকামনা জনাইছো৷ চাওক, হাৰিয়ানাই হওক বা ৰাজস্থান, আমি সকলোৱে জানো যে বিগত বছৰসমূহত কন্যা শিশুক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট কাম হৈছে৷ আপুনি এই ৰাজ্য দুখনত সামাজিক সজাগতাৰ লহৰ শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত নিজৰ ভূমিকা ভালদৰে পালন কৰিব পাৰে৷ আপুনি যি জনসংযোগ অধ্যয়ন কৰিছে, যি বুজাবুজি, সেয়া আজি আৰক্ষীৰ বাবে অতি প্ৰয়োজনীয় হৈ পৰিছে৷ আশা কৰো আপুনি ইয়াৰ সদব্যৱহাৰ কৰিব৷ মই আপোনাক বহুত বহুত শুভাকামনা জনাইছো৷
ৰঞ্জিতা শৰ্মাঃ ধন্যবাদ ছাৰ, জয় হিন্দ!
শ্ৰেয়া গুপ্তাঃ ধন্যবাদ মহাশয়! এইবাৰ মই মোৰ সতীৰ্থ প্ৰশিক্ষাৰ্থী বিষয়া শ্ৰী নিথিনৰাজ পীক তেওঁৰ পৰিচয় দি আপোনাৰ সৈতে মত বিনিময় কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছো৷
নিথিনৰাজ পিঃ জয় হিন্দ ছাৰ! মোৰ নাম নিথিনৰাজ৷ মই কেৰালা কাছাৰাগড় জিলাৰ নিবাসী আৰু মোক কেৰালা কেডাৰত আৱণ্টিত কৰা হৈছে৷
প্ৰশ্ন ১:
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ মই কেৰালালৈ বহুবাৰ গৈছো৷ মোক কোৱা হৈছে যে ফটোগ্ৰাফীৰ প্ৰতি আপোনাৰ যথেষ্ট আগ্ৰহ আছে? কেৰালাত কোনবোৰ ঠাই ফটোগ্ৰাফীৰ বাবে আপুনি আটাইতকৈ ভাল পায়?
নিথিনৰাজ পিঃ ছাৰ বিশেষকৈ পশ্চিম ঘাট আৰু মই কাছাৰাগড় জিলাত বাস কৰো, তাত যথেষ্ট বাহনৰ সুবিধা আছে আৰু মই তাতে শ্বুট কৰি ভাল পাও৷
প্ৰশ্ন ২:
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ মোক কোৱা হৈছে যে আপোনাৰ প্ৰশিক্ষণ, প্ৰৱেশ্যনাৰ ২০-২২ বিষয়াৰ স্কোৱাডত হৈছে৷ আপোনাৰ স্কোৱাডক লৈ কি অভিজ্ঞতা হৈছে?
নিথিনৰাজ পিঃ ছাৰ প্ৰকৃততে যেতিয়া আমি স্কোৱাড থাকো, তেতিয়া অনুভৱ হয় যে আমি একাডেমীত অকলশৰীয়া নহয়৷ আমি বহু সতীৰ্থৰ পৰা সমৰ্থন লাভ কৰো আৰু ইয়াত যথেষ্ট ইনড’ৰ আৰু আউটড’ৰ কাম-কাজ থাকে৷ আমি সেইবোৰ কৰিব নোৱাৰো, সেয়া আমাৰ সকলোৰে প্ৰাৰম্ভিক মনোভাৱ আছিল৷ কিন্তু স্কোৱাডৰ সতীৰ্থসকলৰ সমৰ্থনত আমি সকলো কৰিব পৰা হ’লো৷ আনকি ৪০ কিলোমিটাৰেই হওক বা ১৬ কিলোমিটাৰ দৌৰো আমি কৰিব পৰা হ’লো৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ নিথিন জী, মোক কোৱা হৈছে যে আপুনি শিক্ষণ ভাল পায়৷ এই সেৱাত জড়িত হোৱাৰ পাছতো সেই কাম অব্যাহত ৰাখিব৷ সেই পদক্ষেপে আপোনাক জনসাধাৰণ সৈতে এক গভীৰ সম্পৰ্ক ৰক্ষাত সহায় কৰিব৷
নিথিনৰাজ পিঃ ছাৰ, মই সেয়াও কৰিব বিচাৰো৷ মই সমাজত সজাগতা সৃষ্টি কৰিব বিচাৰো, এগৰাকী আৰক্ষী বিষয়াই জনা উচিত কিদৰে সমাজক সংযোগ কৰিব পাৰি৷ মই ভাৱো শিক্ষণেই একমাত্ৰ পথ, যাৰ দ্বাৰা সঠিকভাৱে শিক্ষাৰ্থী আৰু সাধাৰণ জনতাৰ সৈতে যোগসুত্ৰ ৰক্ষা কৰিব পাৰি৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপোনাক বহুত বহুত ধন্যবাদ জনাইছো৷
নিথিনৰাজ পিঃ ধন্যবাদ ছাৰ, জয় হিন্দ ছাৰ৷
শ্ৰেয়া গুপ্তাঃ এই কাৰ্যসূচী আগুৱাই নি এতিয়া মই ডাঃ নৱজৌত ছিমিক আমন্ত্ৰণ কৰিব বিচাৰিছো যে তেওঁ মহোদয়ক নিজৰ পৰিচয় দি মত বিনিময় কৰে৷
ডাঃ নৱজৌতছিমিঃ জয় হিন্দ মহাশয়! মোৰ নাম নৱজৌত ছিমি৷ মই পঞ্জাৱৰ গুৰদাসপুৰ জিলাৰ নিবাসী আৰু মোক বিহাৰ কেডাৰ আৱণ্টন কৰা হৈছে৷ ছাৰ মই লুধিয়ানাৰ পৰা ডেণ্টেল ছাৰ্জাৰীৰ স্নাতক পাঠ্যক্ৰম সম্পূৰ্ণ কৰিছো৷ মোৰ জিলা প্ৰশিক্ষণ পাটনাত হৈছে আৰু এই সময়ছোৱাত মহিলা আৰক্ষী কৰ্মচাৰী বৰ্ধিত সংখ্যা, সাহস আৰু প্ৰেৰণাৰ পৰা যথেষ্ট উৎসাহ লাভ কৰিছো৷
প্ৰশ্ন ১:
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ নৱজৌত জী, আপুনি জনসাধাৰণক দাঁতৰ বিষৰ পৰা মুক্তি দিয়া, দাঁতৰ অৱস্থা ভাল কৰাৰ দায়িত্ব পালন কৰিছিল৷ তেনে অৱস্থাত দেশৰ শত্ৰুৰ দাঁত টেঙা কৰাৰ পথ কি বাছনি কৰিলে?
ডাঃ নৱজৌতছিমিঃ ছাৰ অসামৰিক সেৱা প্ৰতি মোৰ আসক্তি বহুত দিনৰ পৰা আছিল আৰু জনসাধাৰণৰ দুখ দুৰ কৰাই এগৰাকী চিকিৎসক আৰু এগৰাকী আৰক্ষীৰ কাম৷ ছাৰ মই ভাৱো অসমাৰিক সেৱাৰ জৰিয়তে এক বৃহৎ মঞ্চত থাকি জনসাধাৰণৰ সমস্যা সমাধান মোৰ বৰঙণি আগবঢ়াব পাৰিম৷
প্ৰশ্ন ২:
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপুনি আৰক্ষী বাহিনীত যোগদান কৰাটো কেৱল আপোনাৰেই নহয় দেশৰ উঠি অহা কন্যাসকলৰ বাবেও প্ৰেৰণাদায়ক কথা৷ আজি আৰক্ষীত কন্যাৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি পাইছে৷ এই অংশগ্ৰহণ আৰু অধিক বৃদ্ধিৰ বাবে আপুনি কি পৰামৰ্শ আগবঢ়াব? আপোনাৰ অভিজ্ঞতা শ্বেয়াৰ কৰক৷
ডাঃ নবজৌতছিমিঃ ছাৰ এতিয়া আমাৰ জিলা পৰ্যায়ৰ প্ৰশিক্ষণৰ সময়ত বিহাৰ আৰক্ষী একাডেমী ৰাজগিৰত প্ৰশিক্ষণ লৈছিলো৷ ছাৰ তাত মহিলা আৰক্ষীৰ এটা বৃহৎ বাহিনী আছে৷ তেওঁলোকৰ সৈতে কথা পতাৰ সুযোগ পাই মই ইমান উৎসাহিত হৈছিলো যে সেই ছোৱালীসকলে ভৱিষ্যতে পঢ়ি কিবা এটা হ’ব বিচাৰে৷ ছাৰ তেওঁলোক ইতিমধ্যে যথেষ্ট প্ৰেৰণা লাভ কৰিছে৷ তেতিয়া মোৰ ভাল লাগিল আৰু মই ভাৱিলো যেতিয়াই মই কাম যোগদান কৰিম, তেতিয়া মহিলাসকলৰ বাবে নিশ্চিতভাৱে কিবা এটা কৰিম, বিশেষকৈ তেওঁলোক পঢ়া-শুনাৰ ক্ষেত্ৰত৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ চাওক নৱজৌত জী কন্যাসকলে অধিক হাৰত আৰক্ষীত যোগদান কৰাটোৱে দেশৰ পুলিচিং ব্যৱস্থাক শক্তিশালী কৰিব৷ পঞ্জাৱ, বিহাৰ, আপোনালোকে মহান গুৰু পৰম্পৰাৰ ৰাজ্যক সংযোগ কৰিছে৷ গুৰুৱে কৈ গৈছে-
भैकाहू को देतनहि,
नहि भय मानत आन।
অৰ্থাৎ সাধাৰণ মনুহক আমি ভয় খুৱাবও নোৱাৰে আৰু কাকো ভয় নকৰে৷ মোৰ বিশ্বাস এই যে আপুনি এই প্ৰেৰণাৰে আগুৱাই যাব আৰু আৰক্ষী সেৱাক আৰু অধিক সমাৱেশী আৰু সংবেদনশালী কৰাত সফল হ’ব৷
ডাঃ নৱজৌতছিমিঃ ধন্যবাদ ছাৰ, জয় হিন্দ!
শ্ৰেয়া গুপ্তাঃ ধন্যবাদ মহাশয়, এতিয়া মই কৌম্মী প্ৰতাপ শিৱকিশোৰক তেওঁৰ পৰিচয় দি আপোনাৰ সন্মুখত তেওঁৰ চিন্তাধাৰা ব্যক্ত কৰিবলৈ অনুৰোধ জনালো৷
কৌম্মী প্ৰতাপ শিৱকিশোৰঃ জয় হিন্দ মহাশয়! মোৰ নাম পি. এছ কিশোৰ আৰু মই অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ নেলুৰ জিলাৰ বাসিন্দা আৰু মোক অন্ধ্ৰ কেডাৰ আৱণ্টন কৰা হৈছে৷ ছাৰ, মই আইআইটি খড়গপুৰত ফাইনেন্সিছিয়েল ইঞ্জিনিয়াৰিং অফ বায়’টেকন’লজিত বি টেক আৰু এম টেক সম্পূৰ্ণ কৰিছো৷ তাৰ পাছত আৰক্ষী সেৱা যোগদান কৰাৰ লগতে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ উৎকৰ্ষ কেন্দ্ৰত কাম কৰিছিলো আৰু মই ভাৱো যে প্ৰযুক্তিক যদি ভালকে ব্যৱহাৰ কৰিলে আৰক্ষীত মানৱশক্তিৰ নাটনি আদিৰ দৰে প্ৰত্যাহ্বান ভালদৰে সমাধান কৰিব পৰা যায়৷
প্ৰশ্ন ১:
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ প্ৰতাপ জী আপুনি ফাইনেন্সিয়েল বিষয়ত অধ্যয় কৰিছিল৷ সাধাৰণতে আজি বিত্তীয় প্ৰৱঞ্চক প্ৰত্যাহ্বান আছে, প্ৰশিক্ষণৰ সময়ত সেইবোৰ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে আপোনাৰ মনত কিবা নতুন ধাৰণা আহিছে নিশ্চয়?
কৌম্মী প্ৰতাপ শিৱকিশোৰঃ হয় ছাৰ, আমাক বহু ভালদৰে বিত্তীয় প্ৰৱঞ্চকৰ অনুসন্ধান কৰাত কোনবোৰ আইন আছে, সেইবোৰ চিনাকী কৰাইছে, বিশেষকৈ যেতিয়া আমি জিলা প্ৰশিক্ষণত আছিল, কৰনুল জিলাত বহুত ভাল বিত্তীয় প্ৰৱঞ্চকৰ আধাৰ, ভুৱা আধাৰ কাৰ্ডৰ জৰিয়তে কিদৰে ধন চুৰি হয়, এনেধৰণৰ কামৰ অনুসন্ধানৰ সহায় কৰাৰ লগতে যথেষ্ট কথা শিকাৰ সুযোগ পাইছিলো৷
প্ৰশ্ন ২: চাইবাৰ অপৰাধত আমাৰ শিশু আৰু মহিলাসকলক যথেষ্ট লক্ষ্য হিচাপে লোৱা দেখা যায় আৰু ইয়াৰ বাবে থানা পৰ্যায়ত কি কাম হ’ব পাৰে, ইয়াৰ সৈতে জড়িত কোনো পৰামৰ্শ আপোনাৰ মনলৈ আহিছে নে?
কৌম্মী প্ৰতাপ শিৱকিশোৰঃ ছাৰ আমাৰ ইয়াত সেইবোৰ দিশত কাম হৈছে৷ নতুন নতুন চাইবাৰ অপৰাধ হৈ আছে, প্ৰতিদিনে আমি বাতৰিকাকতত আৰু স্থানীয় চিটী চেনেলত এই বিষয়ে কয়৷ বিশেষকৈ মহাবিদ্যালয় গোটে নতুন স্মাৰ্ট ফোন লৈ আহে তেওঁলোকক লৈ প্ৰতি সপ্তাহত এক কাৰ্যসূচী লোৱাৰ লগতে ৱেবিনাৰযোগে সজাগ কৰাৰ চেষ্টা কৰা হৈছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ চাওক প্ৰণৱ, ডিজিটেল প্ৰযুক্তি বহুত সামগ্ৰিক প্ৰযুক্তি, যি সকলোকে জড়িত কৰিব পাৰে আৰু দুখীয়া, পীড়িত, বঞ্চিত, শোষিত সকলোকে সুবিধা আৰু সংসাধান প্ৰদান কৰাত যথেষ্ট সহায় কৰে৷ এয়াই আমাৰ ভৱিষ্যৎ৷ কিন্তু ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে তেওঁলোকক চাইবাৰ অপৰাধৰ ডাঙৰ বিপদ হৈ পৰিছে৷ বিশেষকৈ বিত্তীয় প্ৰৱঞ্চত এটা ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান৷ ই অপৰাধক থানা, জিলা, ৰাজ্যৰ সীমাৰ পৰা বাহিৰ কৰি ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰত্যাহ্বানত পৰিণত কৰিলে৷ ইয়াক নিঃশেষ কৰাৰ বাবে চৰকাৰে নিজাকৈ বিভিন্ন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আহিছে৷ কিন্তু পুলিচেও সদায় নতুনত্ব আনিব লাগিব৷ ডিজিটেল সজাগতাক লৈ থানা পৰ্যা.ত বিশেষ অভিযান হাতত ল’ব পাৰে৷ ইয়াৰ উপৰি আপোনালোক সকলো যুৱ বিষয়াৰ প্ৰতি মোৰ আহ্বান এই যে আপোনালোকৰ ওচৰত যদি কিবা পৰামৰ্শ আছে, তেন্তে মোক জনাব৷ গৃহ মন্ত্ৰালয়ক জনাব, কিয়নো আজিৰ যি যুৱ বাহিনী, যিসকল এই বিষয়ত পঢ়ি আহিছে, তেওঁলোকৰ চিন্তাধাৰা কামত আহিব৷ প্ৰতাপ, আপোনাক বহুত বহুত শুভকামনা জনালো৷
কৌম্মী প্ৰতাপ শিৱকিশোৰঃ জয় হিন্দ ছাৰ!
শ্ৰেয়া গুপ্তাঃ ধন্যবাদ মহাশয়, এতিয়া বন্ধু ৰাষ্ট্ৰ মালদ্বীপৰ আৰক্ষী বিষয়া শ্ৰী মহম্মদ নাজিমক আপোনাৰ সৈতে কথা পাতিবলৈ অনুৰোধ জনালো৷
মহম্মদ নাজিমঃ সুপ্ৰভাত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, মই মালদ্বীপ আৰক্ষী সেৱা মুখ্য আৰক্ষী পৰিদৰ্শক মহম্মদ নাজিম৷ ২০১৯ চনত ২০১৯ বৰ্ষত ভাৰতীয় আৰক্ষী সেৱা পৰীক্ষাত উত্তীৰ্ণ হৈ চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেল ৰাষ্ট্ৰীয় আৰক্ষী একাডেমীত প্ৰশিক্ষণ লোৱা স্মৰণীয় মুহূৰ্ত আপোনাৰ সৈতে বিনিময় কৰিবলৈ পাই আনন্দিত হৈছো৷ ইয়াত কটোৱা সময়খিনি যথেষ্ট উপভোগ কৰিলো৷ মই ভাৱো এই সুযোগৰ বাবে ভাৰতৰ চৰকাৰৰ ওচৰত কৃতজ্ঞ হৈ ৰ’ম৷ ধন্যবাদ ছাৰ, জয় হিন্দ৷
প্ৰশ্ন ১:
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ নাজিম, ভাৰত আৰু মালদ্বীপৰ মাজত আপুনি কি সাদৃশ্য বিচাৰি পাইছে?
মহম্মদ নাজিমঃ ছাৰ, সংস্কৃতি আৰু খাদ্য আমাৰ মাজত যথেষ্ট সাদৃশ্য আছে৷
প্ৰশ্ন ২:
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আমাৰ মাজত নেপাল, ভূটান আৰু মৰিচাচৰ বিষয়া আছে৷ আপুনি সেই দেশসমূহৰ বিষয়ে কেতবোৰ অন্তৰ্দৃষ্টি পাবলৈ সক্ষম হৈছে নে?
মহম্মদ নাজিমঃ হয় ছাৰ, সচাকৈয়ে সহায় কৰিছে৷ আমি বিদেশী বিষয়াসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰিছো আৰু নীতি ব্যৱস্থাৰ বিষয়ে আমি ভাল জ্ঞান লাভ কৰিছো৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ হয় নাজিম, সকলোকে শুভেচ্ছা জনাইছো৷
মহম্মদ নাজিমঃ ধন্যবাদ চাৰ, জয় হিন্দ৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ মাদদ্বীপৰ প্ৰকৃতিপ্ৰেমী লোকসকলক লগ পাই মই অতিশয় আনন্দিত হও৷ মালদ্বীপ ভাৰতৰ চুবুৰীয়া ৰাষ্ট্ৰই নহয়, বৰঞ্চ বহুত ভাল বন্ধু৷ ভাৰতে মালদ্বীপত পুলিচ একাডেমী নিৰ্মাণত সহায় কৰিছে আৰু মালদ্বীপে এতিয়া ক্ৰিকেটৰ বাবেও প্ৰস্তুত কৰি আছে৷ মালদ্বীপ আৰু ভাৰতৰ সামাজিক আৰু ব্যৱসায়িক সম্পৰ্কও আছে৷ মোৰ বিশ্বাস ভাৰতত আপোনাৰ প্ৰশিক্ষণে মালদ্বীপৰ আৰক্ষীক শক্তিশালী কৰিব আৰু ভাৰত-মালদ্বীপৰ মাজৰ সম্পৰ্কক সমৃদ্ধ কৰাত সহায় কৰিব৷ বহুত বহুত শুভকামনা জনালো৷
শ্ৰেয়া গুপ্তাঃ ধন্যবাদ মহাশয়, এই মত বিনিময় অনুষ্ঠান আগুৱাই নিয়াৰ লগতে আপোনাক সবিনয় নিবেদন কৰিম যে ৰাষ্ট্ৰসেৱাৰ হেতু তৎপৰ আমা প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত বিষয়াসকলক উদ্দেশ্যি আমাক মাৰ্গদৰ্শন কৰে যেন৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with IPS probationers from the Sardar Vallabhbhai Patel National Police Academy
31 JUL 2021 8:49PM by PIB Delhi
Jai Hind, Sir! I extend a warm welcome and greetings to you on behalf of Atul Karwal, Director of Sardar Vallabhbhai Patel National Police Academy, the entire family of the Academy and all the officers present here. We are very grateful to all of you that you have taken time out of your busy routine for this function. I also extend a warm welcome to other dignitaries present in this function, Union Home Minister Shri Amit Shah, Union Minister of State for Home Shri Nityanand Rai, Union Home Secretary Shri Ajay Bhalla and Secretary, Border Management of Police, Shri Sanjiva Kumar. Sir, 144 Indian Police Service officers and 34 police officers from friendly countries Nepal, Bhutan, Maldives and Mauritius are also present in this function. You will be happy to know that during the six months of district training, all these officers played a commendable and important role in their respective states, districts and countries, out of which some officers were also corona infected, but they joined the training after they recovered fully. You will also be happy to know that a contingent of eight officers from Delhi, including three foreign officers, saved the family of four members of an army officer from drowning when they were on a visit to Lakshadweep during Bharat Darshan. The passing out parade convocation of all these officers has been scheduled on 6th August, after which they will be on active duty in their respective states and countries after completing the attachment of the National Forensic Sciences University and CRPF. It is a matter of good fortune for all these officers that they will get blessings and guidance from you while taking the first step in the service of the country. Sir, after the completion of two years of rigorous training at Police Academy, the first two positions has been achieved by women officers. Ranjeeta Sharma, not only won the title of best probationer, but also became the first Indian woman officer in the history of IPS to win the IPS Association Sword of Honor which is based on outdoor training. On the second position was a talented lady officer Shreya Gupta and I would like to invite Shreya to conduct this function with your permission.
Shreya Gupta: Jai Hind, Sir! I, Shreya Gupta, am a probationary officer of 2019 batch of Indian Police Service. I am originally from Delhi and I have been allotted Tamil Nadu cadre. Sir, first of all, I welcome you and express my gratitude to you for your dignified presence in this program of interaction with the trained officers. Taking this dialogue program forward, I invite my fellow officer Shri Anuj Paliwal to introduce himself and start the dialogue with you.
Anuj Paliwal: Jai Hind, Sir! My name is Anuj Paliwal. I am resident of Panipat district of Haryana and I have been allotted Kerala cadre. Sir, I have done my graduation from IIT Roorkee and after that I have worked in a private company for two years.
Prime Minister: First of all, Vanakkam to Shreya!
Shreya Gupta: Vanakkam, Sir.
Question No. 1:
Prime Minister: Anuj ji, you have studied from IIT and then you went to work somewhere else for two years and then you joined the police service. What was in your mind that you made police service your career? Is it so that you wanted to join IAS and since you did not qualify, you reached here?
Anuj Paliwal : Sir, when I was in the third year in our college, the present (sic) Lieutenant Governor of Puducherry, Hon'ble Kiran Bedi ji, came. Sir, many of us were impressed with her lecture and we decided to prepare for civil service. Sir, my first preference was IAS and second was IPS. Sir, I didn't try another attempt as I am very happy in IPS and want to serve the country as an IPS officer.
Prime Minister: Kiran ji is not the LG there now. There is new LG out there now.
Question 2:
Prime Minister: Anuj, your background is in Biotechnology. Even with regard to matters like crime investigation in policing, I understand that your studies can be useful, what do you think?
Anuj Paliwal: Yes Sir! Nowadays, scientific investigation is very important to ensure conviction in any case and nowadays a lot of focus is on DNA technology. In cases like rape and murder, DNA finger printing is very important.
Prime Minister: In this Corona era, there is so much discussion about the vaccines. Since you have this background, do you study and take interest in it?
Anuj Paliwal: Sir, right now, the focus is on training.
Question No. 3:
Prime Minister: Well, what are your hobbies other than this?
Anuj Paliwal: Sir, I love to play games and I am also interested in music.
Prime Minister: There is biotechnology, music and policing... our hobbies can often help a lot in tough and demanding work like policing and if there is music, it can help more.
Anuj Paliwal: Yes, Sir.
Prime Minister: Anuj, I wish you all the best for your life and career ahead. You are from Haryana and you will work in Kerala cadre. You took education from IIT and chose Humanities in Civil Services. You are in a service that is considered harsh and you also love music. These may seem to be contradictions at first glance, but they can also become your biggest strength. I wish that you will use this strength of yours to give better leadership in the police service.
Anuj Paliwal: Thank you, Sir. Jai Hind.
Shreya Gupta: Thanks, Sir! Now I would request my fellow trainee officer Shri Rohan Jagdish to introduce himself and begin a conversation with you.
Rohan Jagdish : Jai Hind, Sir! My name is Rohan Jagdish. I am a trainee officer of Indian Police Service 2019 batch. I have been allotted Karnataka cadre. I am a native of Bengaluru and I am a graduate of law from the University Law College, Bangalore University. My first choice was the Indian Police Service, mainly because of my father. He has served 37 years in Karnataka State Police; it is a matter of great pride for me. So, I too have chosen this service to serve like him in the Indian Police Service.
Question No. 1:
Prime Minister: Rohan ji, you are from Bengaluru, you have learned Hindi a lot and are a law graduate. You have also studied politics and international relations. What role do you see of this knowledge in today's police system?
Rohan Jagdish: Sir, I learned Hindi while I was undergoing the training, so I am thankful to training. When I was studying Political Science and International Relations, I felt the world was too small due to globalization. We will get a chance to work with police agencies of other states as well as Interpol. Crime is not localized in India, but is also international. So with this knowledge, it will be helpful in maintaining relations and solve crimes and cases of international cross-border terrorism, Naxalism and drugs, etc.
Question No. 2:
Prime Minister: We often hear about the tough physical training in the Police Academy. Since you have seen your father in police and your entire life has been spent in the police circles, what do you think about the training that you received and what do you feel? Is there a feeling of satisfaction in the mind? Your father would have seen your capabilities in realizing his expectations from you. So, is there any conflict when he compares your training with his own?
Rohan Jagdish: Sir, my father is also my role model. He joined Karnataka Police as sub-inspector and he retired as SP after 37 years. When I joined the academy, my father told me that I will have to do a lot of hard work as police training is very difficult. So, when I reached the academy, there is an inscription of Michelangelo which says – “There is a statue in all of us, there is a sculpture.” We have to carve out a sculpture from the stone in the academy. Similarly, our director and our faculty have trained and crafted us. So, we will serve our country accordingly.
Prime Minister: What should be done to improve this training, do you have any suggestion in your mind?
Rohan Jagdish: Sir, it is already very good. I used to think that it is going to be very difficult. But our director is training as per international standards. I am very happy with this training.
Question No. 3:
Prime Minister: Rohan ji, I am told that you are a good swimmer and you have broken all the previous records of the academy. It is obvious that you must be following the good performance of the players of India in the Olympics. Does any thought come to your mind to draw out better athletes from police service or improve the fitness level of the police? You must have noticed that after some time, there are a lot of changes in the sitting and standing postures of policemen. What do you think?
Rohan Jagdish: Sir, a lot of focus is given on fitness in the academy. I believe that fitness is needed not just during training, but it should be a part of life. Even though there are no classes and morning PTs, I get up early at 5 a.m. because it has become a routine. So, when I will report to the district, I will tell my police colleagues and officers to emphasise on stress management and health management. I would try to keep fit not only myself, but everybody.
Prime Minister: I enjoyed talking to you, Rohan. Fitness and professionalism is a great need of our police. I think enthusiastic youth like you can implement these reforms in the police system easily. If the police will promote fitness in its force, then the youth in the society will also be motivated to stay fit. I wish you the very best.
Rohan Jagdish: Jai Hind, Sir.
Shreya Gupta: Thank you, Sir! I now invite Shri Gaurav Rampravesh Rai to introduce himself and communicate with you.
Gaurav Rampravesh Rai: Jai Hind, Sir! My name is Gaurav Rai. I am a resident of Amravati district of Maharashtra and I have been allotted Chhattisgarh cadre. I have done engineering from College of Engineering, Pune, and I was working in Indian Railways before joining Indian Police Service.
Question No. 1:
Prime Minister: Gaurav ji, I am told that you are a chess player and play very well. In this game of check and checkmate, one has to play to win. Similarly, have you ever wondered how your knowledge in chess can be of use in controlling criminals?
Gaurav Rampravesh Rai: Since I play chess, I always think that way. I have been allotted Chhattisgarh cadre where Left Wing Extremism is raging. I always feel that there are two things in chess -- one is strategy and other being the tactics. Similarly, there should always be such strategies in the policies in the force which will tackle them. And we use such tactics which have been taught to us in the training academy during the operations. Our operations should be such that we have minimum losses and at the same time we can inflict maximum losses to them.
Question No. 2:
Prime Minister: Gaurav ji, you said that you have been allotted Chhattisgarh cadre and you mentioned about the situation there. There is also the problem of Left Wing Extremism and you are also familiar with it. In this case, your role is even more important. Along with law and order, you also have to support development and social connect in tribal areas as well. Have you made any special preparations for this?
Gaurav Rampravesh Rai: The Indian government has the two-pronged strategy from the point of view of development and security. I am a civil engineer, so I think that development is the only way to end Left Wing Extremism. And if we think of development, then rail, road, home, basic civil facilities, etc. come to our mind. Being a civil engineer, I will be able to use this knowledge in Chhattisgarh.
Prime Minister: Since you are from Maharashtra, you must have studied about the Gadchiroli region.
Gaurav Rampravesh Rai: Yes sir! I know a little about that.
Prime Minister: Gaurav ji, young officers like you have a huge responsibility, be it cyber frauds or bringing youth who have gone on the path of violence to the mainstream. We have been limiting the Maoist violence by working very hard over the years. Today new bridges of development and trust are being built in the tribal areas. I am sure that young leadership like you will take this work forward very fast. I wish you the very best.
Gaurav Rampravesh Rai: Thank you, Sir. Jai Hind!
Shreya Gupta: Thank you very much, Sir. Now I would like to invite Ms. Ranjeeta Sharma to introduce herself and express her views.
Ranjeeta Sharma: Jai Hind Sir! My name is Ranjeeta. I am from Haryana and I have been allotted Rajasthan cadre. Sir, I had to face a very peculiar law and order situation in the very beginning during my district police training. Sir, during that time I came to know about the importance of restraint. Since there are almost all kinds of internal security matters or law and order situation and we have to face the citizens of our own country and in that situation it becomes necessary that we exercise restraint. In the academy, we read about Sardar Patel, who, while addressing the IPS probationers and officers, said that if a police officer loses his restraint at the heat of the moment then he is not a police officer. During my police training in the academy or practical training at the district, I constantly realized the importance of the ideals of the police such as patience, restraint and courage.
Question No. 1:
Prime Minister: Ranjeeta ji, many congratulations to you for all the achievements during your training. I was reading and hearing about you and felt that you have made a mark everywhere. What is your experience -- whether there is any change in your home, village and neighbourhood regarding daughters after what you have achieved?
Ranjeeta Sharma: First of all, thank you, Sir. As soon as the family members and friends came to know about my selection, I started getting calls from people asking me to talk to their children, especially to girl children, so that I can motivate them being a role model. I had the same experience in my district as well. There were several occasions when I was called to especially talk to the female students to motivate them, inspire them. Sir, this uniform gives an identity but there is also a sense of responsibility and a challenge. And if they see a woman in a uniform, they get some motivation, inspiration. This will be a real achievement for me if I can motivate them.
Question No. 2:
Prime Minister: Ranjeeta ji, you are also interested in yoga. From what you studied, it seems that you wanted to be in the field of journalism. Then how did you choose this profession?
Ranjeeta Sharma: Sir, there is a story behind this. I worked in private sector for about eight-nine years before joining the police force. But I wanted to do something the impact of which I could see immediately. I wanted to do something for the society. Since the scope is very limited in the private sector, you cannot leave your mark there, but the administrative or police service gives you a chance. And as far as the uniform is concerned, Sir, it is a matter of great responsibility and honor for me that I have got this opportunity to be in the Indian Police Service.
Question No. 3:
Prime Minister: Have you set any one goal for yourself, which you would definitely like to implement to improve the police system of the country?
Ranjeeta Sharma: Sir, I remember the interaction you had last time. Then you had said that when it comes to police, they represent stick and force. Sir, I would like to improve the image of the police. It will be a great achievement if I could contribute in making police accessible and improve the image of the police. It will also be my goal.
Prime Minister: Ranjeeta ji, when I learned and heard about you, I would like to give you a similar advice which is not related to your duty. Whenever you find some time from your duty, visit some girl schools for an hour a week and talk to those girls and continue with this for the rest of your life. If you continue with your practice of yoga, then run a yoga class for girls in an open garden sometimes. I wish you all the very best. Be it Haryana or Rajasthan, we all know that in the last few years a lot of work has been done for the development of daughters. You can play your part very well in strengthening the wave of social consciousness in both these states. Your study in communication and the understanding you have is a great need of the police today. Hope you will use it a lot in the future. I wish you the very best!!
Ranjeeta Sharma: Thanks, Sir. Jai Hind, Sir.
Shreya Gupta: Thank you, Sir! I now invite my fellow trainee officer Mr. Nithinraj P to introduce and continue the conversation with you.
Nithinraj P: Jai Hind, Sir! My name is Nithinraj. I am from Kasaragod district of Kerala and I have been allocated Kerala cadre.
Question 1:
Prime Minister: I have been to Kerala many times. I am told that you have a keen interest in photography. Which are the places that you like most in Kerala for photography?
Nithinraj P: Sir, especially the Western Ghats. I belong to the district of Kasaragod and I would like to shoot parts of Western Ghats.
Question 2:
Prime Minister: I am told that during your training, probationers are organised into squads of 20-22 officers. What has been your experience with your squad?
Nithinraj P: Sir, when we are in the squad, we realize that we are not alone in the academy. We are supported by our colleagues. Initially, we thought that we won’t be able to do difficult indoor and outdoor activities. That was the initial impression many of us had. But because of the support of our squad mates, we could achieve everything. Later we thought we could do beyond that, even the 40-kilometre route march or the 16-kilometre run that we did. That became possible because of the support of our squad mates.
Prime Minister: Nithin ji, I am told that you like teaching also. Do continue to pursue this passion of yours when in service. This will also help you develop a deep connect with people.
Nithinraj P: Sir, I want to pursue that also. I think for creating awareness in the society, a police officer should know how to communicate with the society. I think teaching is one of the ways with which we can communicate properly with the students and with the general public.
Prime Minister: Wish you all the best.
Nithinraj P: Thank you, Sir. Jai Hind, Sir.
Shreya Gupta: I now invite Dr. Navjot Simi to introduce herself and continue the conversation.
Dr. Navjot Simi : Jai Hind, Sir! My name is Navjot Simi. I am from Gurdaspur district of Punjab and have been allotted Bihar cadre. Sir, I have done graduation in dental surgery from Ludhiana. My district training took place in Patna and during that time I was very excited to find the increasing number of women police personnel, their courage and motivation.
Question No. 1:
Prime Minister: Navjot ji, you had taken up the task of improving the health of the teeth of the people and giving relief to them from toothache. In such a situation, why did you choose the path of taking on the enemies of the country?
Dr. Navjot Simi: Sir, I was inclined towards civil services from my early days. The job of both a doctor and police is to relieve people's suffering. So, I felt that I could contribute in solving the problems of the people on a bigger platform through civil services.
Question no. 2:
Prime Minister: Now that you have joined the police force, it is going to inspire not only you, but the new generation of daughters in the country as well. Today the participation of girls in police is increasing. If you have any suggestion or experience to increase this participation, then do share it.
Dr. Navjot Simi: Sir, we were training at Bihar Police Academy, Rajgir during our district's practical training. There was a very large batch of women constables there. When I got a chance to interact with them, I was so excited that all those girls wanted to achieve something by studying further. They were very much already motivated. I liked it very much and I thought that whenever I go to my profession, I will definitely do something for women so that they don’t have to face any problem in their education.
Prime Minister: Navjot ji, more and more daughters coming into the police force will strengthen the policing system of the country. Be it Punjab or Bihar, you are connecting the states with the great Guru tradition. The Guru has said that -
भैकाहू को देतनहि,
नहि भय मानत आन।
That is, neither should we scare the common human being, nor be afraid of anyone. I am sure that you will move forward with this inspiration and be successful in making the police service more inclusive and sensitive.
Dr. Navjot Simi: Thank you, Sir. Jai Hind!
Shreya Gupta: Thank you, Sir. Now I request Kommi Pratap Shivkishore to introduce himself and express his views before you.
Kommi Pratap Shiv Kishore : Jai Hind, Sir! My name is KPS Kishore and I am from Nellore district of Andhra Pradesh and I have been allotted Andhra cadre. Sir, I have done M.Tech in Financial Engineering of Biotechnology from IIT Kharagpur. Before joining police service, I have worked in Center of Excellence in Artificial Intelligence for four years. I think if we use technology then we can solve several challenges in police, like manpower shortage etc.
Question no. 1:
Prime Minister: Pratap, you are from a financial background. Today there is the challenge of financial frauds. Do you come across any innovative ideas to deal with them during training?
Kommi Pratap Shiv Kishore: Surely sir, we have been trained to investigate financial frauds, have been introduced to laws. During my district training in Kurnool, we were trained to investigate Aadhaar related financial frauds and how money gets leaked through fake Aadhaar cards. I think there will be a lot to learn further.
Question no. 2:
Prime Minister: These elements in cybercrime keep targeting our children and women a lot and for this do you have any suggestion what can be done at the police station level?
Kommi Pratap Shiv Kishore: Sir, we have done work in this regard. We used to give statements to newspapers and local city channels regarding new cyber frauds. We also used to hold a session every week with vulnerable groups, like colleges where students come with new smartphones. Secondly, we also used to organize a webinar on a monthly basis where people used to join us. I think we should create awareness regarding these crimes among people, so that they become alert.
Prime Minister: Pratap, digital technology is a very inclusive technology, which connects everyone and is very helpful in providing facilities and resources to the poor, underprivileged, exploited too. This is our future. But, at the same time, it has also made cybercrime a big threat. Financial frauds in particular are a major challenge. These crimes are no longer restricted to police stations, districts and states and have become a new national and international challenge. To deal with this, the government is taking several steps at its level. But the police will also have to make new innovations in this regard. Special campaigns can be run at the police station level regarding digital awareness. Apart from this, I would urge all the young officers that if you also have any suggestions regarding the subject, then you must definitely bring them to me. Bring it to the Home Ministry, because the ideas of the young force, that are very much aware of this background, can be useful in this fight. Pratap, wish you all the very best!
Kommi Pratap Shiv Kishore: Jai Hind, Sir.
Shreya Gupta: Thank you, Sir. Now I request Mr. Mohammad Nazim, the Police Officer of the friendly nation Maldives, to share his experiences with the Hon'ble Prime Minister.
Mohammad Nazim : Good Morning Hon’ble Prime Minister Sir. I am Chief Inspector of Police Mohammad Nazim from Maldives Police Service. It’s a matter of pride and privilege to have an opportunity to speak about my experiences in the memorable journey in Sardar Vallabhbhai Patel National Police Academy with 2019 Batch of Indian Police Service. During the last two years of our training, our professionalism, fitness and competence as a police officer have improved tremendously. Officers from Maldives have been undergoing training in this academy since 1998. Our current Chief of Police Mohamed Hameed along with the most senior leaderships is also proud alumni of this prestigious academy. Sir, the two years of training has enhanced our personality not only as a uniform police officer but also has made us better human beings. The bonhomie with Indian batch-mates and other foreign batch-mates is incredible and we have enjoyed every single moment in this academy. We have made many friends with Indian officers and plan to remain in touch with them. We have really enjoyed the time spent here. I thought this opportunity to extend our heartfelt gratitude to Indian government for providing us with this valuable opportunity. Thank you Sir, Jai Hind!
Question 1:
Prime Minister: Nazim, what do you find common between India and Maldives?
Mohammad Nazim : Sir, culture and food is very similar.
Question 2:
Prime Minister: We have officers from Nepal, Bhutan and Mauritius also with us. Did this help you gain some insights about those nations too?
Mohammad Nazim : Yes Sir, it really helps. We have interacted with foreign officers and we have good knowledge of their police system.
Prime Minister: Ok Nazim, wish you all the best.
Mohammad Nazim: Thank you Sir, Jai Hind.
Prime Minister: I enjoy meeting the nature loving people of Maldives. Maldives is not only a neighbor of India but also a very good friend. India is also collaborating in setting up a Police Academy in Maldives and now Maldives is preparing itself for cricket as well. Maldives and India also have social and trade relations. I am sure that your training in India will strengthen Maldivian policing and will also help in enriching India-Maldives relations. Many congratulations!
Shreya Gupta: Thank you, Sir. Taking forward this program of dialogue, I humbly request you to guide us by addressing the probationary officers who are committed to serve the nation.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.