প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না সরদার বল্লভভাই পতেল নেস্নেল পুলিস একাদেমীদগী আই.পি.এস. প্রোবেস্নরশিংগা লোইননা ৱারী শানখিবগী ৱারোল
31 JUL 2021 8:49PM by PIB Imphal
জয় হিন্দ সর! ঐহাক্না সরদার বল্লভভাই পতেল নেস্নেল পুলিস একাদেমীগী দিরেক্তর অতুল কর্ৱাল, একাদেমী অসিগী অপুনবা ইমুং-মনুং অমসুং মসিদা য়াওরিবা ওফিসর পুম্নমকপু তরাম্না ওকচরি। থৌরম অসিগীদমক নখোয়গী চিল্লবা থবক-থৌরমদগী মতম কাইথোক্তুনা শরুক য়াবীবগীদমক্তা ঐহাক্না য়াম্না অপেনবা পোকই। থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহ, কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী নিত্যানন্দ রাই, কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরী শ্রী অজয় ভল্লা অমসুং বোর্দর মেনেজমেন্ত ওফ পুলিসকী সেক্রেতরী শ্রী সঞ্জিবা কুমার পুম্নমকপু তরাম্না ওকচরি। সর, থৌরম অসিদা পুন্না ইন্দিয়ন পুলিস সর্ভিস ওফিসর ১৪৪ অমসুং ঐখোয়গী মরু ওইরিবা লৈবাক, নেপাল, ভুতান, মালদীপ অমসুং মোরিশসতগী পুলিস ওফিসর ৩৪না অদোমগী মাংদা লৈরি। থা তরুক্কী দিস্ত্রিক্ত ত্রেনিং মনুংদা ওফিসর পুম্নমক্না মখোয়গী রাজ্যশিং, জিলাশিং অমসুং লৈবাকশিংদা শীংথানীংঙাই ওইবা অমসুং মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখি হায়বা তাবদা অদোম্না শোইদনা নুংঙাইবা পোক্কনি, ওফিসর খরদি কোরোনা পোজিতিব ওইখি। অদুবু মপুং ফানা হকচাং ফহন্দুনা ত্রেনিং য়াওখি। ভারত দর্শনগীদমক লক্ষদীপ চৎপদা মপাল লৈবাক্কী ওফিসর অহুম য়াওনা দিল্লীগী ওফিসর নিপানগী কন্তিঞ্জেন্ত অমনা আর্মী ওফিসর অমা ওইরিবা কর্নেল শাহিবকী ইমুং-মনুংগী মীওই মরি ইরাক্নবদগী কনখি হায়বা তাবদা অদোম্না শোইদনা নুংঙাইগনি। ওফিসর পুম্নমক অসিগী পাসিং আউত পরেদ অসি ওগস্ত ৬তা পাঙথোক্লগনি। মসিগী মতুংদা মখোয় মশা-মশাগী রাজ্যশিং অমসুং লৈবাকশিংদা নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্সেস য়ুনিভর্সিতী অমসুং সি.আর.পি.এফ.কী এতেচমেন্ত লোইরবা তুংদা এক্তিব দ্যুতীগীদমক থারগনি। লৈবাক অসিগী শেবা তৌনবা মখোয়না অহানবা খোঙথাং থাংবা হৌবগী থৌরম অসিদা ওফিসর পুম্নমক্না অদোমগী থৌজাল ফংজবা হায়বা অসি লাইবক ফবনি। শ্রিমান পুলিস একাদেমীদা চহি অনি চুপ্না কন্না ত্রেনিং চত্থরবা মতুংদগী অরোইবা ফলশিংগী মতুং ইন্না অহানবা পোজিসন অনি অসি নুপী ওফিসরশিংনা লৌবা ঙমখ্রে মসিগী মনুংদা রঞ্জিতা শর্মনা বেস্ত প্রোবেস্নরগী মীংথো ফংবতা নত্তনা আই.পি.এস.কী পুৱারীদা আউতদোর ত্রেনিংদা য়ুম্ফম ওইবা আই.পি.এস. এসোসিএসন স্বোর্দ ওফ ওনরসু ফংখিবা অহানবা ভারতকী নুপী ওফিসর ওইরি। অনিশুবা তারিবা অসিনা তেলেন্ত লৈবা নুপীওফিসর শ্রেয়া গুপ্তানি অমসুং ঐহাক্না অদোম্না অয়াবা পীবীরবদি শ্রেয়াবু থৌরম অসিদা পাঙথোক্নবা কৌখৎচগে।
শ্রেয়া গুপ্তা: জয় হিন্দ! ঐহাক শ্রেয়া গুপ্তা, ইন্দিয়ন পুলিস সর্ভিসকী ২০১৯ বেচকী প্রোবেস্নরী ওফিসর অমনি। ঐহাক তশেংবদি দিল্লীদগী অমসুং ঐহাক তামিলনাদ কেদরদা এলোৎ তৌখি। সর, অহানবদা ত্রেন তৌরবা ওফিসরশিংগা লোইননা ৱারী ৱাতাই শাবগী থৌরম অসিদা অদোম্না শরুক য়াবীবা অসিদা ঐহাক্না থাগৎপা অমদি তৌবীমল খঙবা উৎচরি। থৌরম মখা চত্থরকপা ওইনা, ঐহাক্না ঐহাক্কী মরুপ ওফিসর মিস্তর অনুজ পলিৱালবু মশানা মশা শক্তাক্নবা কৌখৎচরি অমসুং ঐহাক্কা লোইননা ৱারী ৱাতাই শাবগী থৌরম অসি হৌমিন্ননবা হায়জরি।
অনুজ পলিৱাল: জয় হিন্দ সর! ঐহাক্কী মিং অনুজ পলিৱাল কৌই। ঐহাক হরিয়ানাগী পনিপৎ জিলাদগীনি অমসুং সর ঐহাক কেরলা কেদরদা এলোৎ তৌখি। সর ঐহাক্না আই.আই.তি. রোর্কীদা গ্রেজ্যুএসন লোইশিনজরকখি। মদুগী মতুং প্রাইবেৎ কম্পনী অমদা চহি অনি থবক তৌখি সর।
প্রধান মন্ত্রী: অহানবদা, শ্রেয়া ৱনক্কম!
শ্রেয়া গুপ্তা: ৱনক্কম সর!
ৱাহং ১:
প্রধান মন্ত্রী: অনুজজী অদু ওইরবদি অদোম আই.আই.তি.দা তম্লুরবা মতুং মফম অমদা চৎতুনা চহি অনি থবক তৌরুরে অদুগা পুলিস সর্ভিসতা চংলকখি। অদোম্না পুলিস সর্ভিস অসি কেরিয়র অমা ওইগেনা খল্লক্লিবা অসি করিননো? আই.এ.এস. ওইনীংবনরা অদুগা মসিদা তারকপরা?
অনুজ পলিৱাল: সর ঐহাক্না কোলেজ তম্লিঙৈ মতমদা ঐহাক্না থর্দ ইয়র কারকপা মতমদা ঐখোয়গী কোলেজতা সর পুদুচেরীগী রাজ্যপাল ওইরিবা ইকাই খুম্নরবা কিরন বেদীজী লাকখি। মতম অদুদা মহাক্না লেকচর পীখিবা মতমদা সর ঐখোয় কয়া অমদা য়াম্না ইথিল পীখি অমসুং সর মদুদগী ঐখোয়না সিভিল সর্ভিসকীদমক শেম-শানবা ৱারেপ লৌখি। সর ঐহাক্না এগজাম অসি থাবা মতমদা অহানবা প্রিফরেন্স অসি আই.এ.এস.তা পীখি অমসুং অনিশুবদা আই.পি.এস. থমখি অমসুং সর অদুগী মতুংদা ঐহাক অমুক হন্না ত্রাই তৌখিদ্রে ঐহাক্না আই.পি.এস. ওইবদা অপেনবা পোকখি অমসুং সর আই.পি.এস. পুলিস অমা ওইদুনা লৈবাক অসিগী শেবা তৌবা পামজখি।
প্রধান মন্ত্রী: হৌজিক মফম অদুদা কিরানজীনা এল.জি. ওইদ্রে। হৌজিক মফম অদুদা অনৌবা এল.জি.শিং লাকখ্রে।
ৱাহং ২ :
প্রধান মন্ত্রী: ফৈ অনুজ, অদোমগী বেকগ্রাউন্দ অসি বাইওতেক্নোলোজীনি। ক্রাইম ইনভেস্তিগেসনগুম্বা হীরমশিংদা পোলিসিং তৌবা মতমদা অদোমগী মহৈশিং অদু কান্নরক্কনি হায়নসু ঐহাক্না খল্লি, অদোমদি করি খনবগে?
অনুজ পলিৱাল: হোয় সর! শোইদনা কান্নগনি সর! হৌজিক মতম অসিদা কেস অমা হেক্তা কনভিক্সন তানবা সর সাইন্তিফিক ইনভেস্তিগেসন অসি য়াম্না মরু ওই অমসুং সর হৌজিক মতম অসিদা দি.এন.এ. অমসুং দি.এন.এ. তেক্নোলোজী অসিগুম্বা অনৌবা তেক্নোলোজীদা হেন্না মীৎয়েং চংলি। সর করিগুম্বা রেপ কেস, মর্দর কেস লাকপা মতমদা সর দি.এন.এ. অসি মসিদা য়াম্না মরু ওই অমসুং হৌজিক মতমদদি সর দি.এন.এ. ফিঙ্গর প্রিন্তিং অসি য়াম্না মরু ওইরে।
প্রধান মন্ত্রী: কোরোনাগী মতম অসিদা ভেক্সিনগী মরমদা য়াম্না খন্ন-নৈনরে। অদুনা নহাক্কী বেকগ্রাউন্দননা মরম ওইরগা মসিদা পুক্নীং চংদুনা মসিগী মতাংদা স্তদী তৌবরা নত্ত্রা তৌদব্রা?
অনুজ পলিৱাল: সর, হৌজিক্কি ওইনা ত্রেনিংদা মীৎয়েং চংলি সর।
ৱাহং ৩:
প্রধান মন্ত্রী: মসিগী মথক্তা অদোমগী হোবী অসি করি-করিনো?
অনুজ পলিৱাল: সর মসিগী মথক্তা ঐহাক্না পামজবা অসি খোঙবনি, সর ঐহাক ঈশৈ-নোংমাইদা থৱাই য়াওজৈ সর।
প্রধান মন্ত্রী: অদুনা বাইওতেক্নোলোজী ওইরসু, ঈশৈ-নোংমাই ওইরসু অমসুং পোলিসিং ওইরসু…… ঐখোয়গী হোবীশিংনা অয়াম্বা মতমদা পোলিসিংগুম্বা অৱাবা অমসুং দিমান্দিং ওইবা থবক্তা য়াম্না মতেং ওইবা য়াই অমসুং করিগুম্বা ঈশৈ লৈরবদি মসিনা হেন্না মতেং ওইগনি.
অনুজ পলিৱাল: হোয় সর!
য়েংঙু অনুজ, অদোমগী মাংদা লৈরিবা পুন্সি অমসুং কেরিয়রগীদমক ঐহাক্না য়াইফ মঙ্গোল পীজরি। অদোম হরিয়ানাদগী হৌরক্লগা কেরলা কেদরদা থবক তৌগনি। অদোম্না আই.আই.তি.দা মহৈ তম্লক্লগা সিভিল সর্ভিসেসতা হ্যুমেনিতীজ খল্লি। অদোম্না য়াম্না অৱাবা সর্ভিস অমদা চংলি অদুগা অদোম্না ঈশৈ পাম্লি। মসি অহানবা হেক য়েংবদদি ওন্ন-তৈনবা ওইনা উবা য়াই অদুবু মসিনা অদোমগী খ্বাইদগী চাউবা পাঙ্গল ওইবা য়াই। অদোমগী লৈরিবা পাঙ্গল অসি পুলিস সর্ভিসতা হেন্না ফবা লুচিংবা অমা ওইবদা শিজিন্নবীয়ু হায়না ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
অনুজ পলিৱাল: থাগৎচরি সর! জয় হিন্দ সর!
শ্রেয়া গুপ্তা: থাগৎচরি সর! হৌজিক ঐহাক্কী মরুপ ত্রেনী ওফিসর মিস্তর রোহন জগদিশবু শক্তাক্নবা হায়জতি অমসুং ৱারী শাবা হৌনবা হায়জরি।
রোহন জগদিশ: জয় হিন্দ সর! ঐহাক্কী মিং রোহন জগদিশ কৌই। ঐহাক ইন্দিয়ন পুলিস সর্ভিসকী ২০১৯ বেচকী ত্রেনী ওফিসর অমনি। ঐহাক কর্নাতকা কেদরদা এলোৎ তৌই। ঐহাক বেঙ্গলোরদগীনি অমসুং বেঙ্গলোর য়ুনিভর্সিতীগী য়ুনিভর্সিতী লো কোলেজতগী লো দিগ্রী পাইজরে। ঐহাক্কী অহানবা চোইস অসি ইন্দিয়ন পুলিস সর্ভিস ওইখি মসিগী মরু ওইবা মরমদি ঐহাক্কী ইপানি। মহাক্না কর্নাতকা স্তেৎ পুলিসতা চহি৩৭ থবক তৌরকখি, মসি ঐহাক্কী ওইনদি চাউথোকচনীংঙাইগী মশক ওই। অদুনা ঐহাক্না মহাকুম্বা অমা ওইনবা ইন্দিয়ন পুলিস সর্ভিস অসি খনখিবনি। জয় হিন্দ সর!
ৱাহং ১:
প্রধান মন্ত্রী: রোহনজী, অদোম বেঙ্গলোরদগীনি, হিন্দী য়াম্না হৈ অমসুং লো গ্রেজ্যুএৎ অমসু ওইরি। অদোম্না পোলিতিক্স অমসুং ইন্তর্নেস্নেল রেলেসন্সসু তম্লে। অদোম্না মসিগী লৌশিং অসিনা ঙসিগী পুলিস সিস্তেমদা করি থৌদাং লৌবা য়াই হায়না খনবগে?
রোহন জগদিশ: সর, ঐহাক্না ত্রেনিং অসি য়াওবা মতমদা হিন্দীসু তমখি মসিগীদমক ঐহাক্না ত্রেনিং অসিবু থাগৎপা ফোঙদোকচনীংই। অমসুং ঐহাক্না পোলিতিকেল সাইন্স অমসুং ইন্তর্নেস্নেল রিলেসন্স তম্বা মতমদা ঐহাক্না গ্লোবেলাইজেসন্না মরম ওইদুনা মালেম অসি য়াম্না পীকই হায়না খনখি। মরম অসিনা ঐখোয়না পুলিস এজেন্সীশিং অমসুং অতৈ রাজ্যশিংগা লোইননা ইন্তরপুলগী খুত্থাংদা থবক তৌমিন্ননবা খুদোংচাবা অমা ফংগনি অদুনা ঐখোয়গী ক্রাইম দিতেক্সন অমসুঢ ইনভেস্তিগেসন অসি হৌজিক মসিগী সাইবর ক্রাইমশিং অসিগী খুত্থাংদা ক্রাইম অসিভারত্তা লোকেলাইজ তৌবতা নত্তনা ইন্তর্নেস্নেলসু ওইরে। অদুনা লৌশিং অসিগা লোইননা মসিনা মরীশিং থম্নবা অমসুং ক্রাইমগী ৱারোইশিন পুরক্কনি, ইন্তর্নেস্নেল ক্রোস বোর্দর তেরোরিজম, নেক্সলিজম অমসুং দ্রগশিংগী কেস লোইশিনবা ঙমগনি সর।
ৱাহং ২:
প্রধান মন্ত্রী: ঐখোয়না পুলিস একাদেমীদা অৱাবা ফিজিকেল ত্রেনিং তৌবগী মরমদা তাজৈ। অদোমগী ইপাসু উরে, অদোমগী পুন্সি অসি পুলিসকী মরক্তা লৈদুনা লাক্লি মরম অসিনা অদোম্না ফংলিবা ত্রেনিং অসিগী মতাংদা করি খনবগে? অদুবু অদোম ইশামক ত্রেনিং অসিদা লাক্লে মসিদা করি ফাওবগে? মসিদা অদোমগী ৱাখলদা অপেনবা পোকপরা? অদোমগী ইপানা পাম্লিবা অদু থুংহনবা ঙম্বগী মতিক-ময়াইশিং অদোম্না উৎখ্রে অমসুং অদোমগী ইপানা মখোয়গী মতমদা তৌবা ত্রেনিং অদুগা নহাক্না তৌরিবা ত্রেনিং অসি চাংদম্নরমগনি? অদুনা নখোয় অনিগী মরক্তা খেন্নবা খরা শোইদনা লৈরমগনি?
রোহন জগদিশ: সর ঐহাক্কী ইপা অসি ঐহাক্কীদি ফীদম্নীংঙাই ওইবা মীশক অমসু ওই মহাক্না সব-ইন্সপেক্তর ওইনা কর্নাতকা পুলিসতা চংখি অমসুং চহি ৩৭কী মতুংদা মহাক্না এস.পি.গী রেঙ্কতা থবক্তগী পোত্থখি সর অদুনা ঐহাক্না একাদেমীদা য়ৌবা মতমদা মহাক্না পুলিস ত্রেনিং অসি য়াম্না ৱাই অমসুং য়াম্না কন্না হোৎনবা মথৌ তাই হায়না তাকপীখি। ঐহাক্না মফম অসিদা হেক য়ৌবগা মাইকেল এঞ্জেলোগী ৱাহৈ পরেং অমা মনুংদা ইরমখি। সর মদুনা হায় – ঐখোয় পুম্নমক্কী মীতম অমা হান্নদগী লৈজরে, মসি হকপা অদুনি। ঐখোয়না একাদেমী অসিগী খুত্থাংদা মীতম অদু হকপনি। মসিগা মান্নবা মওংদা ঐখোয়গী দিরেক্তর সর অমসুং ঐখোয়ু ত্রেন তৌবীরিবা সব-ফেকল্তীনা ঐখোয়বু খ্বাইদগী খুৎশা হৈবা অমা ওইহল্লি। অদুনা ঐখোয়না খুৎশা হৈবা অসিগা লোইননা ঐখোয়গী লৈবাক্কী শেবা তৌগনি সর।
প্রধান মন্ত্রী: ত্রেনিং অসি হেন্না ফগৎহন্নবা করি তৌবা য়াই, অদোমগী ৱাখলদা ৱাখল্লোন লৈবরা?
রোহন জগদিশ: সর, মসি হান্নদগী য়াম্না ফরে। ঐহাক্না মসি য়াম্না লুই হায়না খল্লম্মি অমসুং হৌজিক ঐখোয়গী দিরেক্তর অসিনা লাকপদগী অহোংবা কয়া লাক্লে অমসুং ঐখোয়দা নীংথিনা ত্রেনিং পীরি অমসুং ঐখোয়দা মালেমগী থাক্কী ত্রেনিং ফংহল্লি, ঐহাক ত্রেনিং অসিদা অপেনবা পোকচৈ।
ৱাহং ৩:
প্রধান মন্ত্রী: রোহনজী, অদোম অফবা স্বিমর অমনি অমসুং অদোম্না একাদেমীগী অরিবা রেকোর্দ পুম্নমক থুগাইখি হায়না তাজৈ। অদোম্না হৌজিক মতমগী ওলিম্পিক্সতা য়াওরিবা ভারতকী শান্নরোইশিংগী অফবা পর্ফোর্মেন্স অসি শোইদনা তুংইল্লি। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা পুলিস সর্ভিসতগী অফবা শান্নরোইশিং পুথোক্নবা নত্ত্রগা পুলিসকী ফিৎনেস লেবেল হেনগৎহন্নবা অসি এজ অমগী মতুংদা পুলিসকী ওইরিবা মওং অসিদা অদোম্না করি ৱাখল খনবগে। খেন্নবরা, অদোম্না করি খনবগে?
রোহন জগদিশ: সর ঐখোয়দা একাদেমী অসিদা ফিৎনেস কয়া অমা পীবীরি। মরম অসিনা ঐখোয়না মফম অসিদা লৈরবা মতুংদা ফিৎনেস অসি ত্রেনিংগী শরুক অমা ওইবতা নত্তনা ঐখোয়গী পুন্সিগী শরুক অমসু ওইরকখি। হৌজিক ঐহাক্কী ক্লাস অমত্তা লৈত্রে অদু ওইরগসু অয়ুক্কী পি.তি. লৈত্রবসু ঐহাক্না অয়ুক পুং ৫দা হৌগৎলি মরমদি মসি রুতিন অমা ওইখ্রে। অদুনা ঐখোয়না মসি পুন্সিদা অদুমক চত্থরগনি অমসুং ঐখোয়না দিস্ত্রিক্ততা য়ৌরবা মতমদা ঐখোয়গা থবক তৌমিন্নরিবা ওফিসর অমসুং পুলিস ওফিসরদা স্ত্রেস মেনেজমেন্ত অমসুং হেল্থ মেনেজমেন্তগী মতমদা মখোয়দা ৱারী শগনি অমসুং মখোয়দা হকচাং ফনা করম্না থমগনি তাক্কনি। মখোয়দা অফবা পাউতাক পীদুনা ঐখোয়না শাজেল তৌদুনা ইশা ফনবা হোৎনবদা নত্তনা মীপুম খুদিংমক, ভারত পুম্বা মশা-মউ ফনা থম্নবা হোৎনবা তাই।
প্রধান মন্ত্রী: রোহন নহাক্কা ৱারী শানবা য়াম্না নুংঙাইরে। ঐখোয়গী পুলিসতা ফিৎনেস অমসুং প্রোফেস্নেলিজম অসি য়াম্না মরু ওই। নখোয় গুম্বা থৱাই য়াওবা নহাশিংনা পুলিস সিস্তেমদা অওনবশিং অসি হেন্না লাইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি হায়না ঐহাক্না খল্লি। করিগুম্বা পুলিসনা মখোয়গী ফোর্সতা ফিৎনেস প্রমোৎ তৌরবদি খুন্নাই অসিগী নহারোলশিংদসু মশা ফনা লৈনবা ইথিল পীগনি। ঐহাক্না য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি।
রোহন জগদিশ: জয় হিন্দ সর!
শ্রেয়া গুপ্তা: থাগৎচরি সর! ৱারী শাবা অসি মখা চ্থরকপা ওইনা ঐহাক্না শ্রী গৌরব রামপ্রভেশ রাইবু শক্তাকচনবা অমসুং ৱারী শানবা হায়জরি।
গৌরব রামপ্রভেশ রাই: জয় হিন্দ সর! ঐহাক্কী মিং গৌরব রাই কোইই। ঐহাক মহারাস্ত্রগী অমরাবতি জিলাদগীনি অমসুং ঐহাক ছত্তিসগর কেদরদা এলোৎ তৌখি। ঐহাক পুনেগী কোলেজ ওফ ইঞ্জিনীয়রিংদগী ইঞ্জিনীয়রিং তৌরকখি অমসুং ইন্দিয়ন পুলিস সর্ভিসতা চংলক্ত্রিঙৈ মমাংদা ইন্দিয়ন রেলৱেজতা থবক তৌরমখি।
ৱাহং ১:
প্রধান মন্ত্রী: গৌরবজী, অদোম চেস প্লেয়র অমনি হায়না তাকপীরে, অদোম্না চেস নীংথিনা শান্নৈ। চেক এন্দ বীতকী গেম অসিদা অদোম্না শোইদনা কাদবা য়াদে খল্লগনি। মসিগা মান্নবা মওংদা, অদোমগী চেসকী লৌশিং অসি ক্রিমিনেল কন্ত্রোল তৌবদা করম্না কান্নগনি হায়না অদোম্না খনবা য়াওবরা?
গৌরব রামপ্রভেশ রাই: ঐহাক্না চেস শান্নবনা ঐহাক্না মতম চুপ্পদা মসিগী ৱাখল্লোন অসি খল্লি। ঐঙোন্দা ছত্তিসগর কেদরদা এলোৎ তৌরকপা অমসুং মফম অসিদা লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম লৈবা অসিদা সর ঐহাক্না চেসতা লালোং অমসুং তেক্তিক্স অনি অসি লৈবগুম্না মখোয়বু লাকশিন্নবা ঐখোয়গী ফোর্সকী পোলিসীশিংদসু অসিগুম্বা লালোংশিং শোইদনা লৈরমগনি হায়না খল্লি। অমসুং ওপরেসনশিংগী খুত্থাংদা ঐখোয়না অসিগুম্বা তেক্তিক্স অসিগা লোইননা ত্রেনিং একাদেমীদা ঐখোয়দা তাকপীখিবা অদু শিজিন্নবা য়াগনি। ঐখোয়না অমাং-অতা থোকপা হন্থহনগদবা মওংদা ওপরেসনশিং চত্থদুনা মখোয়না মীয়ামদা লান্দাবা য়ারিবা মখৈ থিংনবা হোৎনবা য়াগনি।
ৱাহং ২:
প্রধান মন্ত্রী: গৌরবজী অদোম্না হায়বীরে মদুদি অদোম ছত্তিসগর কেদরদা এলোৎ তৌই হায়না অমসুং মফম অদুগী ফীভমগী মতাংদা অদোম্নসু পনবীখ্রে, মফম অদুদা লেফ ৱিং এক্ত্রিমিজমগী ইহৌ লৈ অমসুং অদোম্নসু মদু খঙলে। মতাং অসিদা অদোমগী থৌদাং য়াম্না চাউই। অদোম্না লো এন্দ ওর্দর লোইননা ত্রাইবেলগী মফমশিংগী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং খুন্নাইগী ওইবা মরী অসিসু লৈহনবা তাই। মসিগীদমক অদোম্না অখন্ননা করি-করি শেম-শাবা লৈরবগে?
গৌরব রামপ্রভেশ রাই: সর ঐহাক কোলেজতা সিভিল ইঞ্জিনীয়র অমা ওইরকপনা মরম ওইরগা চাউখৎ-থৌরাং অমসুং ঙাকশেলগী ওইবা ভারত সরকারগী মরোং অনি লোংবা লালোং অসি ওইবা য়াই। মরম অসিনা ঐহাক্না খঞ্জবদা লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম লোইশিন্নবা অমত্তা ঙাইরবা লম্বেল অসি চাউখৎপনা ওইগনি। অমসুং করিগুম্বা ঐখোয়না চাউখৎপা হায়বা অসিগী মরমদা খনবা মতমদা অহানবদা ঐখোয়গী ৱাখলদা রেল, লম্বী, রেলৱেজ, য়ুমগী তঙাই ফদবশিং অসি লাকই অমসুং ঐহাক্না সিভিল ইঞ্জিনীয়র অমা ওইরুবনা মসিগী লৌশিং অসি ছত্তিসগরদা শীজিন্নবা তাই।
প্রধান মন্ত্রী: অদোম মহারাস্ত্রদগী ওইরবদি অদোম্না গরচিরোলিগী রিজনগী মরমদসু পারম্লগনি?
গৌরব রামপ্রভেশ রাই: হোয় সর! মসুগী মরমদা খজিক্তংদি তাজরে।
প্রধান মন্ত্রী: গৌরবজী অদোমগুম্বা নহা ওইরিবা ওফিসরশিংগী অচৌবা থৌদাং লৈ। মদু সাইবর ফ্রৌদশিং নত্ত্রগা হীংশাগী লম্বীদা চৎলুরবা নহারোলশিং মেনস্ত্রীমদা পুরকপা ওইরসু, ঐখোয় চহি কয়া অসিদা কন্না হোৎনদুনা মাউইস্তকী হীংশা অসি হন্থহন্নবা হোৎন্দুনা লাকখি। ঙসি, ত্রাইবেলনা খুন্দাবা মফমশিংদা চাউখৎ-থৌরাং অমসুং থাজবগী অনৌবা লম্বীশিং শেমগৎলি। অদোমগুম্বা নহা ওইরিবা লুচিংবনা থবক অসি খোঙজেল য়াংনা মাংদা চংশিনগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্মি। ঐহাক্না য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি।
গৌরব রামপ্রভেশ রাই: থাগৎচরি সর! জয় হিন্দ!
শ্রেয়া গুপ্তা: হন্না-হন্না থাগৎচরি সর! হৌজিক ঐহাক্না মিস রঞ্জিতা শর্মবু শক্তাক্নবা অমসুং মহাক্কী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোক্নবা হায়জরি।
রঞ্জিতা শর্ম: জয় হিন্দ সর! ঐহাক্কী ইমিং রঞ্জিতা কৌই। ঐহাক হরিয়ানা অমসুং রজাস্থান কেদরদা এলোৎ তৌখি। সর, ঐহাক্কী দিস্ত্রিক্ত পোলিতিকেল ত্রেনিং মনুংদা, হৌরকপা মতমদা য়াম্না ফত্তবা লো এন্দ ওর্দরগী ফীভম থেংনখি। সর, মতম অসিগী মনুংদা ঐহাক্না য়াম্না মরু ওইবা মনীং-মখা তম্বা ফংদবগী মরমদা খঙবা ঙমখি। সর ঐখোয়গী একাদেমীগী মফম কয়াদা আই.পি.এস. প্রোবেস্নরশিং অমসুং আই.পি.এস. ওফিসরশিংগা ৱারী শাখিবা সরদাত পতেলনা অসুম্না হায়রম্মি হায়না থেংনৈ – করিগুম্বা পুলিস ওফিসর অমনা মহাক্কী মনীং-মখা তম্বা অদু মাংলবা মহাক মীকুপ অদুদা পুলিস ওফিসর অমা ওইদ্রবনি। মরম অসিনা সর, পুলিস ত্রেনিং অসিগী মনুংদা একাদেমীদা ওইরবসু নত্ত্রগা দিস্ত্রিক্তকী প্রেক্তিকেল ত্রেনিংদা মনুংদা ওইরবসু পুলিসকী ৱাখল্লোনশিং, অখাং-খনবা, থৌনা লৈবা অসিগুম্বা গুনশিং অসি ঐহাক্কী ৱাখল্দা ফাওখি।
ৱাহং ১:
প্রধান মন্ত্রী: রঞ্জিতাজী, আদোমগী ত্রেনিং মনুংদা অদোম্না মাইপাকপা ঙমখিবা পুম্নমক্কীদমক্তা হন্না-হন্না থাগৎচরি। ঐহাক্না অদোমগী মরমদা পাখি অমসুং তাখি, অমসুং অদোম্না হীরম খুদিংমক্তা মাইপাকপা ঙমখি। অদোম্না ফংলিবা মাইপাকপা অদু অদোমগী য়ুমদা, খুঙ্গংদা, য়ুমোন্নবদা নুপীমচাশিংগী মতাংদা অহোংবা পুরকপা ওইরবসু, মসিনা করি এক্সপরিয়েন্স পীবগে?
রঞ্জিতা শর্ম: অহানবদা সরবু থাগৎচরি! ঐহাক্কী সেলেক্সনগী মরমদা ঐহাক্কী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং অমসুং মরূপশিংনা হেক খঙলকপগা, ঐহাক্না মীয়ামদগী কোলশিং লাকখি, ফিদম্নীংঙাই ওইবা মীওই অমা ওইদুনা মখোয়দা ইথিল পীনবা মখোয়না মখোয়গী মচাশিং মরুওইনা মচা নুপীশিংগা ৱারী শাবীনবা হায়রকখি। ঐহাক্না মসিগা চপ মান্নবা এক্সপরিয়েন্স ঐহাক্কী দিস্ত্রিক্তসু থেংনখি। নুপী মহৈরোইশিংদা মখোয়বু ইথিল পীনবা অমসুং ইনোৎ হাপ্নবা থৌরম কয়াদা ঐহাকপু ৱা ঙাংনবা কৌরকখি। সর, য়ুনিফোর্ম অসিনা আইদেন্তিতী অমা পী অদুবু মসিদা থৌদাং লৌবা অমদি শীংনবা অমগী ৱাখল্লোন পোকহল্লি। অমসুং মখোয়না কনাগুম্বী নুপী অমা য়ুনিফোর্মদা উবা মতমদা মখোয়দা ইথিল, ইনোৎ পীখি। মখোয়দা ইথিল পীবা ঙম্বা হায়বা অসিনা ঐহাক্কী ওইন্দি তশেংবা মাই পাকপনি।
ৱাহং ২:
প্রধান মন্ত্রী: রঞ্জিতাজী অদোম য়োগদসু থৱাই য়াওই। অদোম্না তম্লকপা অদুদগী অদোম জর্নলিজমগী লমদা লৈবা পাম্বা মাল্লি। অদুগা অদোম্না করম্না প্রোফেসন অসি করম্না খল্লক্লিবনো?
রঞ্জিতা শর্ম: সর, মসিগী মরুমদা ৱারী অমা লৈ। ঐহাক প্রাইবেৎ সেক্তরদা পুলিস ফোর্স য়াওদ্রিঙৈ মমাংদা চহি নিপান-মাপন থবক তৌরম্মি। অদুবু ঐহাক্না খুদক্তা মহৈ ফংবা ঙমগদবা করিগুম্বা শাফু পীবা ঙম্বা থবক অমা তৌবা পাম্লকখি। ঐহাক্না খুন্নাইগীদমক করিগুম্বা খরা তৌবা পামখি। প্রাইবেৎ সেক্তরদা মসিগী স্কোপ অসি য়াম্না লৈতবনা ঐহাক্না মসি থুংহনবা ঙমখিদে অদুবু এদমিনিস্ত্রেতিব নত্ত্রগা পুলিস সর্ভিসনা খুদোংচাবা অমা পীখি। অমসুং য়ুনিফোর্মগী মতাংদদি সর মসি অচৌবা থৌদাং অমনি অমসুং ইন্দিয়ন পুলিস সর্ভিসতা য়াওবা ফংজবগী ঐহাক্কী ওইনদি ইকাই খুম্নবা অমনি।
ৱাহং ৩:
প্রধান মন্ত্রী: লৈবাক অসিগী পুলিস সিস্তেম ফগৎহন্নবা ইমপ্লিমেন্ত শোইদনা তৌগে হায়না অদোম ইশাগী ওইবা পান্দম অমা থম্লবরা?
রঞ্জিতা শর্ম: সর, মমাংদা অদোমগী ৱারী শাখিবা অদু নীংশিংলি। অদোম্না হায়খি পুলিস হায়বা অসিনা স্তিক এন্দ ফোর্স রিপ্রজেন্ত তৌই হায়না। সর, ঐহাক্না পুলিসকী ইমেজ অসি ফগৎহনবা পাম্মি। করিগুম্বা ঐহাক্না পুলিস এক্সেসিবল ওইহনবদা অমসুং পুলিসকী ইমেজ ফগৎহনবা ঙম্লবদি মসি অচৌবা মাই পাকপা ওইগনি। মসি ঐহাক্কী পান্দমসু ওইগনি।
প্রধান মন্ত্রী: রঞ্জিতাজী, ঐহাক্না অদোমগী মরমদা তাবা মতমদা ঐহাক্না অদোমদা অদোমগী দ্যুতীগা মরী লৈনতবা মান্নবা পাউতাক অমা পীবা পামখি। অদোমনা দ্যুতীদগী অহাংবা মতম হেক ফংবা মতমদা চয়োল অমদা পুং অমা ওইরবসু নুপীমচাশিংগী স্কুলশিংদা চৎতুনা নুপীমচাশিংগা ৱারী শাবীয়ু অমসুং মসি অদোমগী পুন্সিদা অদুমক তৌদুনা লৈবীয়ু। করিগুম্বা অদোম্না য়োগ মখা তানা তৌরবদি অহাংবা লৈকোল অমদা মতম অমদা নুপীমচাশিংগী য়োগ ক্লাস অমা পাঙথোকপীয়ু। ঐহাক্না অদোমদা য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি। হরিয়ানা নত্ত্রগা রাজস্থান ওইরবদি হৌখিবা চহি খরা অসিদা অঙাং নুপীমচাশিংগী য়াইফনবা ঐখোয়না থবক কয়া তৌই হায়বা খঙলে। অদোম্না রাজ্য অনিমক্তা সোসিএল কন্সিয়সনেসকী ইথৎ অসি মপাঙ্গল কলহন্নবা মসিদা শরুক য়াবা য়াই। অদোম্না কম্ম্যুনিকেসন তম্লকপা অমসুং মসিগী মরমদা খঙলিবা অসি ঙসি পুলিসতা য়াম্না মথৌ তাই। মসি অদোম্না তুংলমচৎতা শীজিন্নবীয়ু। ঐহাক্না য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি!!
রঞ্জিতা শর্ম: থাগৎচরি সর। জয় হিন্দ সর!
শ্রেয়া গুপ্তা: থাগৎচরি সর! ঐহাক্না হৌজিক ঐহাক্কী মরূপ ত্রেনী ওফিসর নিতিনরাজ পি.বু শক্তাক্নবা অমসুং ৱারী শাবীনবা হায়জরি।
নিতিনরাজ পি.: জয় হিন্দ, সর! ঐহাক্কী ইমিং নিতিনরাজ কৌই। ঐহাক কেরলাগী কসরাগোদ জিলাদগীনি অমসুং কেরলা কেদরদা এলোৎ তৌই।
ৱাহং ১:
প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক কেরলাদা কয়ারক হন্না চৎলুরে। অদোম ফোতোগ্রাফী য়াম্না পামজৈ হায়না তাই। অদোম্না ফোতোগ্রাফীগীদমক কেরলাগী করম্বা মফম খ্বাইদগী হেন্না পাম্বগে?
নিতিনরাজ পি.: সর, ঐহাক্না মরু ওইনা ৱেস্তর্ন ঘাতস পামজৈ। ঐহাক কসরাগোদ জিলাদগীনি অমসুং ঐহাক্না ৱেস্তর্ন ঘাতসতকী শরুকশিং শোত তৌবা পামজৈ।
ৱাহং ২:
প্রধান মন্ত্রী: নখোয়গী ত্রেনিং মনুংদা প্রোবেস্নরশিং অসি ওফিসর ২০-২২গী স্বাদশিংদা খাইদোকই হায়না তাজৈ। অদোমগী স্বাদতগী করি এক্সপরিয়েন্স ফংবগে?
নিতিনরাজ পি.: সর, ঐখোয়না স্বাদতা য়াওবা মতমদা একাদেমী অসিদা ঐখোয় ইথন্তা নত্তে হায়না ফাওখি। ঐখোয়গী মরূপশিংনা অমনা অমবু শৌগৎনখি। অহানবদা, ঐখোয়না অরুবা ইনদোর অমসুং আউতদোর এক্তিবিতীশিং অসি তৌবা ঙম্লোই হায়না খল্লমখি। মসি ঐখোয় অয়াম্বনা হৌরকপদা ফাওখিবা অদুনি। অদুবু ঐখোয়গী স্বাদ মেৎশিংগী মতেংগা লোইননা ঐখোয়না পুম্নমক মাইপাকপা ঙমখি। মতুং তারকপদা ঐখোয়না মসিদগী হেনবসু তৌবা ঙমগনি খল্লকখি, কিলোমিতর ৪০গী মার্চ নত্ত্রগা কিলোমিতর ১৬কী লমজেল অসি চেনবা ঙমখি। মসি স্বাদ মেৎশিংগী মতেংদগী ওইথোকপা ঙমখিবনি।
প্রধান মন্ত্রী: নিতিনজী অদোম তীচিংসু পাম্মি হায়না তাজৈ। সর্ভিসতা লৈরিঙৈ মতমদা অদোমগী অপাম্বা অসি মখা চত্থবীয়ু। মসিনা অদোমগা মীয়ামগা মরী চেৎশিনহনবদা মতেং পাংগনি।
নিতিনরাজ পি.: সর, ঐহাক্না মদুসু পাম্মি। ঐহাক্না খনবদা খুন্নাইদা এৱের্নেস পীনবা পুলিস ওফিসর অমনা মীয়ামগা করম্না পাউ ফাওনগদগে হায়বগী মরমদা খঙবা তাই। ঐহাক্কী ৱাখল্লোন্দা তীচিং অসিনা মহৈরোইশিং অমসুং মীচম প্রজাশিংগা পাউ ফাউননবা লম্বীশিংগী মনুংদা অমনি হায়না খঞ্জৈ।
প্রধান মন্ত্রী: অদোমবু য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি।
নিতিনরাজ পি.: থাগৎচরি সর! জয় হিন্দ সর।
শ্রেয়া গুপ্তা: ঐহাক্না হৌজিক দা. নবজোৎ সিমিবু শক্তাকচনবা অমসুং ৱারী মখা চত্থনবা হায়জরি।
দা. নবজোৎ সিমি: জয় হিন্দ সর! ঐহাক্কী ইমুং নবজোৎ নিমি কৌই। ঐহাক পঞ্জাবকী গুরদাসপুর জিলাদগীনি অমসুং বিহার কেদরদা এলোৎ তৌই। সর, ঐহাক লুধিয়ানাদগী দেন্তেল সর্জীদা গ্রেজ্যুএসন লোইরকখি। ঐহাক্না পতনাদা দিস্ত্রিক্ত ত্রেনিং তৌরিঙৈ মনুংদা নুপী পুলিস পর্সনেলগী মশিং হেনগৎলকপা, মখোয়গী থৌনা অমসুং মখোয়না ইথিল পীবা অসি উবদা য়াম্না নুংঙাইবা পোকখি।
ৱাহং ১:
প্রধান মন্ত্রী: নবজোৎজী অদোম্না মীয়ামগী য়াগী ফীভম ফগৎহন্নবা থবক পাইখৎখি অমসুং মখোয়দা য়া চিকপদগী রিলিফ ফংহনখি। অসিগুম্বা ফীভম অসিদা অদোম্না লৈবাক অসিগী য়েক্নবশিংগী মায়োক্তা চংশিনবগী লম্বী অসি করিগীদমক খল্লিবনো?
দা. নবজোৎ সিমি: সর, ঐহাক্না অঙাং ওইরিঙৈ মতমদগী সিভিল সর্ভিসেস অসি য়াম্না পামজরকখি। দোক্তর অমসুং পুলিস অনিমক্কী থৌদাং অসি মীয়ামগী অৱাবা কোকহনবনি। অদুনা ঐহাক্না সিভিল সরর্ভিসেসকী খুত্থাংদা অচৌবা প্লেৎফোর্ম অমদা মীয়ামগী অৱাবশিং কোকহন্নবা শরুক তমজগে হায়না খঞ্জখি।
ৱাহং ২:
প্রধান মন্ত্রী: হৌজিক্তি অদোম্না পুলিস ফোর্স য়াওরবনিনা মসিনা অদোম খক্তা নত্তনা লৈবাক অসিগী তুংগী মীরোমগী নুপীমচাশিংদসু ইথিল পীরগনি। ঙসো নুপীশিংনা পুলিসতা য়াওরকপা মশিং হেনগৎলক্লি। করিগুম্বা অদোম্না মসিদা শরুক য়াবা অসি হেনগৎহন্নবা সজেসন নত্ত্রগা এক্সপরিয়েন্স লৈরবদি মদু শিয়র তৌবীয়ু।
দা. নবজোৎ সিমি: সর, ঐখোয়গী দিস্ত্রিক্তকী প্রেক্তিকেল ত্রেনিং মনুংদা রাজগিরগী বিহার পুলিস একাদেমীদা ত্রেনিং তৌখি। মসিদা নুপী কোনস্তেবলশিংগী য়াম্না য়াম্লবা বেচ অমা লৈরমখি। মখোয়গা ৱারী শানবগী মীকুপ অমা ফংজবদা ঐহাক্না নুপীমচা খুদিংমক্না মখা তানা লাইরিক তমথদুনা করিগুম্বা খরা ফংবা পাম্মি হায়বা খঙবদা নুংঙাইবা পোকখি। মখোয় য়াম্না মোতিবেতেদ ওইখি। ঐহাক্না মদু য়াম্না পামজখি অমসুং ঐহাক্না খনখি ঐহাক্কী প্রোফেসব অসিনা পুবা মফম অমা হেক্তদা ঐহাক্না নু্পীশিংগীদমক করিগুম্বা খরা শোইদনা তৌগনি হায়না, মখোয়গী মহৈ তম্বদা খুদোংচাদবা অমত্তা থেংনদনবা হোৎনগে হায়না খনখি।
প্রধান মন্ত্রী: নবজোৎজী, ইচানুপী কয়া কয়ানা পুলিস ফোর্সতা য়াওশিল্লকপনা লৈবাক অসিগী পোলিসিং সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। পঞ্জাব নত্ত্রগা বিহার ওইরবসু অদোম্না রাজ্যশিংবু অথোইবা গুরুগী চৎনবীনা শম্নহল্লি। গুরুনা অসুম্না হায়বীরমখি -
ভেকাহু কো তেতনহি,
নহি ভয় মানত আন।
হায়বদি ঐখোয়না মীওইবা অমত্তা কীবা তৌরোইদবনি, কনাগুম্বা অমত্তা কীবা তৌরোইদবনি। ঐহাক্না অদোম্না ইথিল অসিগা লোইননা মাংদা চংশিনগনি অমসুং পুলিস সর্ভিস অসি হেন্না ইনক্লুসিব অমসুং সেন্সিতিব ওইহনগনি হায়না থাজৈ।
দা. নবজোৎ সিমি: থাগৎচরি সর! জয় হিন্দ।
শ্রেয়া গুপ্তা: থাগৎচরি সর। ঐহাক্না হৌজিক কোম্মি প্রতাপ শিভকিশোরবু মশাবু শক্তাকচনবা অমসুং মহাক্কী ৱাখল্লোন ফোঙদোক্নবা হায়জরি।
কোম্মি প্রতাপ শিভ কিশোর : জয় হিন্দ সর! ঐগী ইমিং কে.পি.এস. কৌই অমসুং ঐহাক আন্ধ্র প্রদেশকী নেল্লোর দিস্ত্রিক্ততগীনি অমসুং ঐহাকপু আন্ধ্র কেন্দর ওইনা পীবীরে। সর ঐহাক আই.আই.তি. খরগপুরদগী ফাইনান্স ইঞ্জিনিয়রিং ওফ বাইওতেক্নোলোজীদা এম.তেক লোইজরে। পুসিস সর্ভিসতা চংদ্রিঙৈ মমাংদা ঐহাক সেন্তর ফোর এক্সিলেন্সি ইন আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সতা চহি মরি থবক তৌজরম্মি। ঐহাক্কী ৱাখল্লোন্দা ঐখোয়না করিগুম্বা তেক্নোলোজী শিজিন্নরবদি পুলিসতা শিংনবা কয়ামরুম হায়বদি মেনপাৱরগী মশিং ৱাৎপাগুম্বা কোকহনবা ঙমগনি।
ৱাহং ১:
প্রধান মন্ত্রী: প্রতাপ নহাক ফাইনান্সিএল বেকগ্রাউন্দগীনি। হৌজিক ফাইনান্সিএল ফ্রোদশিংগী শিংনবশিং লৈরি। ত্রেনিংগী মনুংদা নহাক্না মখোয়শিং অদুবু মায়োক্ননবা ইনোবেসনগী ওইবা ৱাখল্লোন পুথোকখ্রবা?
কোম্মি প্রতাপ শিভ কিশোর: হোয় সর, ঐখোয়বু ফাইনান্সিএল ফ্রোদশিং ইনবেস্তিগেৎ তৌনবা ত্রেন তৌখি, আইনশিং তম্বীখি। কুর্নুলদা দিস্ত্রিক্ত ত্রেনিংগী মনুংদা, আধারগা মরী লৈনবা ফাইনান্সিএল ফ্রোদশিং অমসুং শাশিন্নবা আধার কার্দশিংগী খুত্থাংদা শেলশিং করম্না লিক ওইবগে হায়বগী মতাংদা ঐখোয়বু ত্রেন তৌখি। মখাতানা তম্বগদা কয়ামরুম লৈরি হায়না ঐহাক্না খনজৈ।
ৱাহং ২:
প্রধান মন্ত্রী: সাইবরক্রাইমগী মসিগী ইলিমেন্তশিং অসিনা ঐখোয়গী নুপী অঙাংদা লেপ্পনা তার্গেৎ তৌরি অদুগা মসিগীদমক নহাক্কী ৱাখল্লোন্দা পুলিস স্তেসনগী থাক্তা পাইখৎপা য়াবা করি থবক লৈবগে?
কোম্মি প্রতাপ শিভ কিশোর: সর ঐখোয়না মসিগা মরী লৈননা থবক কয়ামরুম পাইখৎখ্রে। ঐখোয়না পাউচেশিং অমসুং লোকেল সিতী চেনেলশিংদা মসিগী অনৌবা সাইবর ফ্রোদশিংগা মরী লৈননা ৱাফম কয়ামরুম ফোঙদোকখ্রে। ঐখোয়না স্মার্তফোনশিং নৌনা পাইদুনা কোলেজ কারকপা মহৈরোইশিংগুম্বা শোকহনগদবা কাংলুপশিংগা সেসন অমা চয়োল খুদিংগী পাংথোকই। অনিশুবদা, মীয়াম য়াওনা ঐখোয়না থাগী ওইনা ৱেবিনার অমসু শিল্লি। ঐনা খনবদা মসিগী ক্রাইমশিং অসিগা মরী লৈননা মীয়ামগী মরক্তা এৱেয়র্নেস পীবা মথৌ তাই হায়না খনজৈ।
প্রধান মন্ত্রী: প্রতাপ, দিজিতেল তেক্নোলোজী হায়বসি মীপুম খুদিংমকপু শম্নহল্লিবা অমসুং লাইরবা, খুদোংচাবা ফংদ্রিবা, নমথবীরবা কাংলুপ্তা খুদোংচাবা অমসুং রিসোর্সশিং ফংহনবা য়াম্না কান্নরবা য়াম্না ইনক্লুসিব ওইবা তেক্নোলোজী অমনি। মসিনা ঐখোয়গী তুংলমচৎনি। অদুগা লোইননা মসিনা সাইবরক্রাইমদা অচৌবা থ্রেদ অমসু পীরি। অখন্ননা ফাইনান্সিএল ফ্রোদশিং অসি অচৌবা শিংনবা অমনি। মসিগী ক্রাইমশিং অসি পুলিস স্তেসন, দিস্ত্রিক অমসুং রাজ্যশিং খক্তদা থেংনবা নত্তনা নেস্নেল অমসুং ইন্তরনেস্নেলগী শিংনবা অমা ওইরক্লি। মসি মায়োং য়ানবা অঙম্বা থাক্তা সরকারনা খোঙথাং কয়ামরুম লৌখৎলি। অদুবু মসিগা মরী লৈননা পুলিসনসু অনৌবা ইনোবেসনশিং পুথোরকপা মথৌ তাই। দিজিতেল এৱেয়র্নেসকা মরী লৈননা পুলিস স্তেসনশিংগী থাক্তা অখন্নবা কেম্পেনশিং পাংথোকপা য়াই। মসিগী মথক্তা নহা ওইরিবা ওফিসরশিংগী মফমদা ঐহাক্না হায়জনিংবদি মসিগী মতাংদা নখোয়গী ওইবা ৱাখল্লোন অমহেক্তা লৈরবদি নখোয়না শোইদনা ঐহাক্কী মফমদা য়ৌহনবীরকউ। গৃহ মন্ত্রালয়দা য়ৌহনবীরকউ মরমদি মসিগী মরমদা খংলবা নহাওইরিবা ফোর্সশিংগী ৱাখল্লোনশিং অসি মসি লান্থেংনবদা অচৌবা মতেং ওইগনি। প্রতাপ নহাকপু য়াইফ মঙ্গোল পীজরি!
কোম্মি প্রতাপ শিভ কিশোর: জয় হিন্দ সর।
শ্রেয়া গুপ্তা: থাগৎচরি সর। হৌজিক ঐহাক্না ঐখোয়গী মরুপ ওইরিবা লৈবাক মালদীবকী পুলিস ওফিসর মোহম্মদ নাজীমবু ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগা লোইননা অদোমগী এক্সপিরিএন্স খরা শিয়র তৌনবা খংহনজরি।
মোহম্মদ নাজীম: খুরুমজরী ইকাই খুম্নজরবা প্রধান মন্ত্রী সর, ঐহাক মালদীব পুলিস সর্ভিসতগী চীফ ইন্সপেক্তর ওফ পুলিস মোহম্মদ নাজিমনি। সর্দার বল্লভ্ভাই পতেল নেস্নেল পুলিস একাদেমীদা ইন্দিয়ন পুলিস সর্ভিসকী ২০১৯গী বেচকা লোইননা ঐহাক্কী কাউঙম্লরোইদবা পুন্সি খোংচৎ অসিগী মতাংদা ফোঙদোক্নবা তাঞ্জা অমা ফংবা হায়বসি থবক্কা লোইননা চাওথোকচবা অমসুং খুদোংচাবা অমনি। ঐখোয়গী ত্রেনিংগী হৌখিবা চহি অনি অসিদা পুলিস ওফিসর অমা ওইনা ঐখোয়গী প্রোফেসনেলিজম, হকচাংগী ফীফম অমসুং তৌবা ঙম্বগী ফীভম অসি অঙকপা ফংনা ফগৎলে। মালদীবতগী ওফিসরশিং ১৯৯৮দগী মফম অসিদা ত্রেনিং তৌরি। ঐখোয়গী হৌজিক চীফ ওফ পুলিস ওইরিবা মোহমেদ হমীদকা লোইননা মকোক থোংবা লুচিংবশিং অসি শিংথানিংঙাই ওইরবা একাদেমী অসিগী এলুম্নী ঙাক্তনি। সর চহি অনি পাংথোকখিবা ত্রেনিং অসিনা য়ুনিফোর্ম পুলিস ওফিসর অমা ওইবগী পর্সনেলিতী হেনগৎহনবতা নত্তনা ঐখোয়বু অফবা মীওই অমসু ওইহল্লি। ভারতকী বেচমেনশিং অমসুং অতোপ্পা লৈবাক্কী বেচমেনশিংগী মরক্তা লৈবা মরুপ ওইবগী মতৌ অসি অঙকপনি অমসুং একাদেমী অসিদা ঐখোয়না মীকুপ খুদিং হরাও তয়াম্না লৈমিন্নরি। ঐখোয়না ভারতকী ওফিসর কয়ামরুমগা মরুপ ওইরে অমসুং মখোয়গা মতম চুপ্পদা পাউ ফাওনদুনা মরুপ ওইনা লৈনবা শেম শারে। ঐখোয়না মফম অসিদা লৈরিঙৈ মতম অসিদা য়াম্না নুংঙাইখি। মসিগী মমল য়াম্লবা খুদোংচাবা অসি পীবীবগীদমক ভারত সরকারবু ঐখোয়না থাগৎপা ফোঙদোকচরি। থাগৎচরি সর, জয় হিন্দ!
ৱাহং ১:
প্রধান মন্ত্রী : নাজিম, ভারত অমসুং মালদীবকী মরক্তা নহাক্না করি খেৎনবা উবগে?
মোহম্মদ নাজীম: সর নাৎ অমসুং চীঞ্জাক অসি ঐখোয়গা য়াম্না মান্নৈ।
ৱাহং ২:
প্রধান মন্ত্রী : ঐখোয়গী অসিদা নেপাল, ভুতান অমসুং মোরিসিয়সতগী ওফিসরশিংসু য়াওরি। মসিনা অদোমদা হায়রিবা লৈবাকশিং অদুগী মরমদা খরা খংবদা মতেং পাংবা ঙম্বরা?
মোহম্মদ নাজীম: হোয় সর, মসিনা তশেংনা মতেং পাংই। ঐখোয়না মপান লৈবাক্কী ওফিসরশিংগা ৱারী ৱাতাই শাই অমসুং পোলিসী সিস্তেমগী মতাংদা ঐখোয়না ফজনা খংলে সর।
প্রধান মন্ত্রী : ফরে নাজীম, য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি।
মোহম্মদ নাজীম: থাগৎচরি সর, জয় হিন্দ।
প্রধান মন্ত্রী : ঐহাক্না মহৌশাবু নুংশিজবা মালদীবকী মীওইশিংগা উনবদা নুংঙাইবা পোকই। মালদীব অসি ভারতকী য়ুমথংনবা লৈবাক অমা ওইবতা নত্তনা অফবা মরুপ অমসুনি। ভারতনা মালদীবতা পুলিস একাদেমী অমা শেমগৎপদা কোলাবোরেত তৌরি অমসুং মালদীব ক্রিকেতকীসু শেম শারি। মালদীব অমসুং ভারতকী মরক্তা সোসিএল অমসুং ললোল-ইতিক্কী ওইবা মরীশিং লৈ। নহাক্কী ভারত্তা পাংথোকপা ত্রেনিং অসিনা মালদীবকী মীওইশিংগী পুলিসকী থবক্তা মপাঙ্গল হাপ্পকনি অমসুং ভারত- মালদীবকী মরী ফগৎহনবদসু মতেং পাংগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্মি। হন্না হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি!
শ্রেয়া গুপ্তা : থাগৎচরি সর, মসিগী ৱারী শাবগী প্রোগ্রাম অসি মখা চত্থবা ওইনা লৈবাক অসিবু শেবা তৌনবা শেম শারবা প্রোবেস্নরী ওফিসরশিংদা ৱারোল খরা থম্বীনবা ঐহাক্না নোংলুক্না নিংশিংজরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with IPS probationers from the Sardar Vallabhbhai Patel National Police Academy
31 JUL 2021 8:49PM by PIB Delhi
Jai Hind, Sir! I extend a warm welcome and greetings to you on behalf of Atul Karwal, Director of Sardar Vallabhbhai Patel National Police Academy, the entire family of the Academy and all the officers present here. We are very grateful to all of you that you have taken time out of your busy routine for this function. I also extend a warm welcome to other dignitaries present in this function, Union Home Minister Shri Amit Shah, Union Minister of State for Home Shri Nityanand Rai, Union Home Secretary Shri Ajay Bhalla and Secretary, Border Management of Police, Shri Sanjiva Kumar. Sir, 144 Indian Police Service officers and 34 police officers from friendly countries Nepal, Bhutan, Maldives and Mauritius are also present in this function. You will be happy to know that during the six months of district training, all these officers played a commendable and important role in their respective states, districts and countries, out of which some officers were also corona infected, but they joined the training after they recovered fully. You will also be happy to know that a contingent of eight officers from Delhi, including three foreign officers, saved the family of four members of an army officer from drowning when they were on a visit to Lakshadweep during Bharat Darshan. The passing out parade convocation of all these officers has been scheduled on 6th August, after which they will be on active duty in their respective states and countries after completing the attachment of the National Forensic Sciences University and CRPF. It is a matter of good fortune for all these officers that they will get blessings and guidance from you while taking the first step in the service of the country. Sir, after the completion of two years of rigorous training at Police Academy, the first two positions has been achieved by women officers. Ranjeeta Sharma, not only won the title of best probationer, but also became the first Indian woman officer in the history of IPS to win the IPS Association Sword of Honor which is based on outdoor training. On the second position was a talented lady officer Shreya Gupta and I would like to invite Shreya to conduct this function with your permission.
Shreya Gupta: Jai Hind, Sir! I, Shreya Gupta, am a probationary officer of 2019 batch of Indian Police Service. I am originally from Delhi and I have been allotted Tamil Nadu cadre. Sir, first of all, I welcome you and express my gratitude to you for your dignified presence in this program of interaction with the trained officers. Taking this dialogue program forward, I invite my fellow officer Shri Anuj Paliwal to introduce himself and start the dialogue with you.
Anuj Paliwal: Jai Hind, Sir! My name is Anuj Paliwal. I am resident of Panipat district of Haryana and I have been allotted Kerala cadre. Sir, I have done my graduation from IIT Roorkee and after that I have worked in a private company for two years.
Prime Minister: First of all, Vanakkam to Shreya!
Shreya Gupta: Vanakkam, Sir.
Question No. 1:
Prime Minister: Anuj ji, you have studied from IIT and then you went to work somewhere else for two years and then you joined the police service. What was in your mind that you made police service your career? Is it so that you wanted to join IAS and since you did not qualify, you reached here?
Anuj Paliwal : Sir, when I was in the third year in our college, the present (sic) Lieutenant Governor of Puducherry, Hon'ble Kiran Bedi ji, came. Sir, many of us were impressed with her lecture and we decided to prepare for civil service. Sir, my first preference was IAS and second was IPS. Sir, I didn't try another attempt as I am very happy in IPS and want to serve the country as an IPS officer.
Prime Minister: Kiran ji is not the LG there now. There is new LG out there now.
Question 2:
Prime Minister: Anuj, your background is in Biotechnology. Even with regard to matters like crime investigation in policing, I understand that your studies can be useful, what do you think?
Anuj Paliwal: Yes Sir! Nowadays, scientific investigation is very important to ensure conviction in any case and nowadays a lot of focus is on DNA technology. In cases like rape and murder, DNA finger printing is very important.
Prime Minister: In this Corona era, there is so much discussion about the vaccines. Since you have this background, do you study and take interest in it?
Anuj Paliwal: Sir, right now, the focus is on training.
Question No. 3:
Prime Minister: Well, what are your hobbies other than this?
Anuj Paliwal: Sir, I love to play games and I am also interested in music.
Prime Minister: There is biotechnology, music and policing... our hobbies can often help a lot in tough and demanding work like policing and if there is music, it can help more.
Anuj Paliwal: Yes, Sir.
Prime Minister: Anuj, I wish you all the best for your life and career ahead. You are from Haryana and you will work in Kerala cadre. You took education from IIT and chose Humanities in Civil Services. You are in a service that is considered harsh and you also love music. These may seem to be contradictions at first glance, but they can also become your biggest strength. I wish that you will use this strength of yours to give better leadership in the police service.
Anuj Paliwal: Thank you, Sir. Jai Hind.
Shreya Gupta: Thanks, Sir! Now I would request my fellow trainee officer Shri Rohan Jagdish to introduce himself and begin a conversation with you.
Rohan Jagdish : Jai Hind, Sir! My name is Rohan Jagdish. I am a trainee officer of Indian Police Service 2019 batch. I have been allotted Karnataka cadre. I am a native of Bengaluru and I am a graduate of law from the University Law College, Bangalore University. My first choice was the Indian Police Service, mainly because of my father. He has served 37 years in Karnataka State Police; it is a matter of great pride for me. So, I too have chosen this service to serve like him in the Indian Police Service.
Question No. 1:
Prime Minister: Rohan ji, you are from Bengaluru, you have learned Hindi a lot and are a law graduate. You have also studied politics and international relations. What role do you see of this knowledge in today's police system?
Rohan Jagdish: Sir, I learned Hindi while I was undergoing the training, so I am thankful to training. When I was studying Political Science and International Relations, I felt the world was too small due to globalization. We will get a chance to work with police agencies of other states as well as Interpol. Crime is not localized in India, but is also international. So with this knowledge, it will be helpful in maintaining relations and solve crimes and cases of international cross-border terrorism, Naxalism and drugs, etc.
Question No. 2:
Prime Minister: We often hear about the tough physical training in the Police Academy. Since you have seen your father in police and your entire life has been spent in the police circles, what do you think about the training that you received and what do you feel? Is there a feeling of satisfaction in the mind? Your father would have seen your capabilities in realizing his expectations from you. So, is there any conflict when he compares your training with his own?
Rohan Jagdish: Sir, my father is also my role model. He joined Karnataka Police as sub-inspector and he retired as SP after 37 years. When I joined the academy, my father told me that I will have to do a lot of hard work as police training is very difficult. So, when I reached the academy, there is an inscription of Michelangelo which says – “There is a statue in all of us, there is a sculpture.” We have to carve out a sculpture from the stone in the academy. Similarly, our director and our faculty have trained and crafted us. So, we will serve our country accordingly.
Prime Minister: What should be done to improve this training, do you have any suggestion in your mind?
Rohan Jagdish: Sir, it is already very good. I used to think that it is going to be very difficult. But our director is training as per international standards. I am very happy with this training.
Question No. 3:
Prime Minister: Rohan ji, I am told that you are a good swimmer and you have broken all the previous records of the academy. It is obvious that you must be following the good performance of the players of India in the Olympics. Does any thought come to your mind to draw out better athletes from police service or improve the fitness level of the police? You must have noticed that after some time, there are a lot of changes in the sitting and standing postures of policemen. What do you think?
Rohan Jagdish: Sir, a lot of focus is given on fitness in the academy. I believe that fitness is needed not just during training, but it should be a part of life. Even though there are no classes and morning PTs, I get up early at 5 a.m. because it has become a routine. So, when I will report to the district, I will tell my police colleagues and officers to emphasise on stress management and health management. I would try to keep fit not only myself, but everybody.
Prime Minister: I enjoyed talking to you, Rohan. Fitness and professionalism is a great need of our police. I think enthusiastic youth like you can implement these reforms in the police system easily. If the police will promote fitness in its force, then the youth in the society will also be motivated to stay fit. I wish you the very best.
Rohan Jagdish: Jai Hind, Sir.
Shreya Gupta: Thank you, Sir! I now invite Shri Gaurav Rampravesh Rai to introduce himself and communicate with you.
Gaurav Rampravesh Rai: Jai Hind, Sir! My name is Gaurav Rai. I am a resident of Amravati district of Maharashtra and I have been allotted Chhattisgarh cadre. I have done engineering from College of Engineering, Pune, and I was working in Indian Railways before joining Indian Police Service.
Question No. 1:
Prime Minister: Gaurav ji, I am told that you are a chess player and play very well. In this game of check and checkmate, one has to play to win. Similarly, have you ever wondered how your knowledge in chess can be of use in controlling criminals?
Gaurav Rampravesh Rai: Since I play chess, I always think that way. I have been allotted Chhattisgarh cadre where Left Wing Extremism is raging. I always feel that there are two things in chess -- one is strategy and other being the tactics. Similarly, there should always be such strategies in the policies in the force which will tackle them. And we use such tactics which have been taught to us in the training academy during the operations. Our operations should be such that we have minimum losses and at the same time we can inflict maximum losses to them.
Question No. 2:
Prime Minister: Gaurav ji, you said that you have been allotted Chhattisgarh cadre and you mentioned about the situation there. There is also the problem of Left Wing Extremism and you are also familiar with it. In this case, your role is even more important. Along with law and order, you also have to support development and social connect in tribal areas as well. Have you made any special preparations for this?
Gaurav Rampravesh Rai: The Indian government has the two-pronged strategy from the point of view of development and security. I am a civil engineer, so I think that development is the only way to end Left Wing Extremism. And if we think of development, then rail, road, home, basic civil facilities, etc. come to our mind. Being a civil engineer, I will be able to use this knowledge in Chhattisgarh.
Prime Minister: Since you are from Maharashtra, you must have studied about the Gadchiroli region.
Gaurav Rampravesh Rai: Yes sir! I know a little about that.
Prime Minister: Gaurav ji, young officers like you have a huge responsibility, be it cyber frauds or bringing youth who have gone on the path of violence to the mainstream. We have been limiting the Maoist violence by working very hard over the years. Today new bridges of development and trust are being built in the tribal areas. I am sure that young leadership like you will take this work forward very fast. I wish you the very best.
Gaurav Rampravesh Rai: Thank you, Sir. Jai Hind!
Shreya Gupta: Thank you very much, Sir. Now I would like to invite Ms. Ranjeeta Sharma to introduce herself and express her views.
Ranjeeta Sharma: Jai Hind Sir! My name is Ranjeeta. I am from Haryana and I have been allotted Rajasthan cadre. Sir, I had to face a very peculiar law and order situation in the very beginning during my district police training. Sir, during that time I came to know about the importance of restraint. Since there are almost all kinds of internal security matters or law and order situation and we have to face the citizens of our own country and in that situation it becomes necessary that we exercise restraint. In the academy, we read about Sardar Patel, who, while addressing the IPS probationers and officers, said that if a police officer loses his restraint at the heat of the moment then he is not a police officer. During my police training in the academy or practical training at the district, I constantly realized the importance of the ideals of the police such as patience, restraint and courage.
Question No. 1:
Prime Minister: Ranjeeta ji, many congratulations to you for all the achievements during your training. I was reading and hearing about you and felt that you have made a mark everywhere. What is your experience -- whether there is any change in your home, village and neighbourhood regarding daughters after what you have achieved?
Ranjeeta Sharma: First of all, thank you, Sir. As soon as the family members and friends came to know about my selection, I started getting calls from people asking me to talk to their children, especially to girl children, so that I can motivate them being a role model. I had the same experience in my district as well. There were several occasions when I was called to especially talk to the female students to motivate them, inspire them. Sir, this uniform gives an identity but there is also a sense of responsibility and a challenge. And if they see a woman in a uniform, they get some motivation, inspiration. This will be a real achievement for me if I can motivate them.
Question No. 2:
Prime Minister: Ranjeeta ji, you are also interested in yoga. From what you studied, it seems that you wanted to be in the field of journalism. Then how did you choose this profession?
Ranjeeta Sharma: Sir, there is a story behind this. I worked in private sector for about eight-nine years before joining the police force. But I wanted to do something the impact of which I could see immediately. I wanted to do something for the society. Since the scope is very limited in the private sector, you cannot leave your mark there, but the administrative or police service gives you a chance. And as far as the uniform is concerned, Sir, it is a matter of great responsibility and honor for me that I have got this opportunity to be in the Indian Police Service.
Question No. 3:
Prime Minister: Have you set any one goal for yourself, which you would definitely like to implement to improve the police system of the country?
Ranjeeta Sharma: Sir, I remember the interaction you had last time. Then you had said that when it comes to police, they represent stick and force. Sir, I would like to improve the image of the police. It will be a great achievement if I could contribute in making police accessible and improve the image of the police. It will also be my goal.
Prime Minister: Ranjeeta ji, when I learned and heard about you, I would like to give you a similar advice which is not related to your duty. Whenever you find some time from your duty, visit some girl schools for an hour a week and talk to those girls and continue with this for the rest of your life. If you continue with your practice of yoga, then run a yoga class for girls in an open garden sometimes. I wish you all the very best. Be it Haryana or Rajasthan, we all know that in the last few years a lot of work has been done for the development of daughters. You can play your part very well in strengthening the wave of social consciousness in both these states. Your study in communication and the understanding you have is a great need of the police today. Hope you will use it a lot in the future. I wish you the very best!!
Ranjeeta Sharma: Thanks, Sir. Jai Hind, Sir.
Shreya Gupta: Thank you, Sir! I now invite my fellow trainee officer Mr. Nithinraj P to introduce and continue the conversation with you.
Nithinraj P: Jai Hind, Sir! My name is Nithinraj. I am from Kasaragod district of Kerala and I have been allocated Kerala cadre.
Question 1:
Prime Minister: I have been to Kerala many times. I am told that you have a keen interest in photography. Which are the places that you like most in Kerala for photography?
Nithinraj P: Sir, especially the Western Ghats. I belong to the district of Kasaragod and I would like to shoot parts of Western Ghats.
Question 2:
Prime Minister: I am told that during your training, probationers are organised into squads of 20-22 officers. What has been your experience with your squad?
Nithinraj P: Sir, when we are in the squad, we realize that we are not alone in the academy. We are supported by our colleagues. Initially, we thought that we won’t be able to do difficult indoor and outdoor activities. That was the initial impression many of us had. But because of the support of our squad mates, we could achieve everything. Later we thought we could do beyond that, even the 40-kilometre route march or the 16-kilometre run that we did. That became possible because of the support of our squad mates.
Prime Minister: Nithin ji, I am told that you like teaching also. Do continue to pursue this passion of yours when in service. This will also help you develop a deep connect with people.
Nithinraj P: Sir, I want to pursue that also. I think for creating awareness in the society, a police officer should know how to communicate with the society. I think teaching is one of the ways with which we can communicate properly with the students and with the general public.
Prime Minister: Wish you all the best.
Nithinraj P: Thank you, Sir. Jai Hind, Sir.
Shreya Gupta: I now invite Dr. Navjot Simi to introduce herself and continue the conversation.
Dr. Navjot Simi : Jai Hind, Sir! My name is Navjot Simi. I am from Gurdaspur district of Punjab and have been allotted Bihar cadre. Sir, I have done graduation in dental surgery from Ludhiana. My district training took place in Patna and during that time I was very excited to find the increasing number of women police personnel, their courage and motivation.
Question No. 1:
Prime Minister: Navjot ji, you had taken up the task of improving the health of the teeth of the people and giving relief to them from toothache. In such a situation, why did you choose the path of taking on the enemies of the country?
Dr. Navjot Simi: Sir, I was inclined towards civil services from my early days. The job of both a doctor and police is to relieve people's suffering. So, I felt that I could contribute in solving the problems of the people on a bigger platform through civil services.
Question no. 2:
Prime Minister: Now that you have joined the police force, it is going to inspire not only you, but the new generation of daughters in the country as well. Today the participation of girls in police is increasing. If you have any suggestion or experience to increase this participation, then do share it.
Dr. Navjot Simi: Sir, we were training at Bihar Police Academy, Rajgir during our district's practical training. There was a very large batch of women constables there. When I got a chance to interact with them, I was so excited that all those girls wanted to achieve something by studying further. They were very much already motivated. I liked it very much and I thought that whenever I go to my profession, I will definitely do something for women so that they don’t have to face any problem in their education.
Prime Minister: Navjot ji, more and more daughters coming into the police force will strengthen the policing system of the country. Be it Punjab or Bihar, you are connecting the states with the great Guru tradition. The Guru has said that -
भैकाहू को देतनहि,
नहि भय मानत आन।
That is, neither should we scare the common human being, nor be afraid of anyone. I am sure that you will move forward with this inspiration and be successful in making the police service more inclusive and sensitive.
Dr. Navjot Simi: Thank you, Sir. Jai Hind!
Shreya Gupta: Thank you, Sir. Now I request Kommi Pratap Shivkishore to introduce himself and express his views before you.
Kommi Pratap Shiv Kishore : Jai Hind, Sir! My name is KPS Kishore and I am from Nellore district of Andhra Pradesh and I have been allotted Andhra cadre. Sir, I have done M.Tech in Financial Engineering of Biotechnology from IIT Kharagpur. Before joining police service, I have worked in Center of Excellence in Artificial Intelligence for four years. I think if we use technology then we can solve several challenges in police, like manpower shortage etc.
Question no. 1:
Prime Minister: Pratap, you are from a financial background. Today there is the challenge of financial frauds. Do you come across any innovative ideas to deal with them during training?
Kommi Pratap Shiv Kishore: Surely sir, we have been trained to investigate financial frauds, have been introduced to laws. During my district training in Kurnool, we were trained to investigate Aadhaar related financial frauds and how money gets leaked through fake Aadhaar cards. I think there will be a lot to learn further.
Question no. 2:
Prime Minister: These elements in cybercrime keep targeting our children and women a lot and for this do you have any suggestion what can be done at the police station level?
Kommi Pratap Shiv Kishore: Sir, we have done work in this regard. We used to give statements to newspapers and local city channels regarding new cyber frauds. We also used to hold a session every week with vulnerable groups, like colleges where students come with new smartphones. Secondly, we also used to organize a webinar on a monthly basis where people used to join us. I think we should create awareness regarding these crimes among people, so that they become alert.
Prime Minister: Pratap, digital technology is a very inclusive technology, which connects everyone and is very helpful in providing facilities and resources to the poor, underprivileged, exploited too. This is our future. But, at the same time, it has also made cybercrime a big threat. Financial frauds in particular are a major challenge. These crimes are no longer restricted to police stations, districts and states and have become a new national and international challenge. To deal with this, the government is taking several steps at its level. But the police will also have to make new innovations in this regard. Special campaigns can be run at the police station level regarding digital awareness. Apart from this, I would urge all the young officers that if you also have any suggestions regarding the subject, then you must definitely bring them to me. Bring it to the Home Ministry, because the ideas of the young force, that are very much aware of this background, can be useful in this fight. Pratap, wish you all the very best!
Kommi Pratap Shiv Kishore: Jai Hind, Sir.
Shreya Gupta: Thank you, Sir. Now I request Mr. Mohammad Nazim, the Police Officer of the friendly nation Maldives, to share his experiences with the Hon'ble Prime Minister.
Mohammad Nazim : Good Morning Hon’ble Prime Minister Sir. I am Chief Inspector of Police Mohammad Nazim from Maldives Police Service. It’s a matter of pride and privilege to have an opportunity to speak about my experiences in the memorable journey in Sardar Vallabhbhai Patel National Police Academy with 2019 Batch of Indian Police Service. During the last two years of our training, our professionalism, fitness and competence as a police officer have improved tremendously. Officers from Maldives have been undergoing training in this academy since 1998. Our current Chief of Police Mohamed Hameed along with the most senior leaderships is also proud alumni of this prestigious academy. Sir, the two years of training has enhanced our personality not only as a uniform police officer but also has made us better human beings. The bonhomie with Indian batch-mates and other foreign batch-mates is incredible and we have enjoyed every single moment in this academy. We have made many friends with Indian officers and plan to remain in touch with them. We have really enjoyed the time spent here. I thought this opportunity to extend our heartfelt gratitude to Indian government for providing us with this valuable opportunity. Thank you Sir, Jai Hind!
Question 1:
Prime Minister: Nazim, what do you find common between India and Maldives?
Mohammad Nazim : Sir, culture and food is very similar.
Question 2:
Prime Minister: We have officers from Nepal, Bhutan and Mauritius also with us. Did this help you gain some insights about those nations too?
Mohammad Nazim : Yes Sir, it really helps. We have interacted with foreign officers and we have good knowledge of their police system.
Prime Minister: Ok Nazim, wish you all the best.
Mohammad Nazim: Thank you Sir, Jai Hind.
Prime Minister: I enjoy meeting the nature loving people of Maldives. Maldives is not only a neighbor of India but also a very good friend. India is also collaborating in setting up a Police Academy in Maldives and now Maldives is preparing itself for cricket as well. Maldives and India also have social and trade relations. I am sure that your training in India will strengthen Maldivian policing and will also help in enriching India-Maldives relations. Many congratulations!
Shreya Gupta: Thank you, Sir. Taking forward this program of dialogue, I humbly request you to guide us by addressing the probationary officers who are committed to serve the nation.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.