Ministry of Culture
Government has declared 23rd January as Parakram Diwas to commemorate 125th birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose: Shri G. Kishan Reddy
02 AUG 2021 3:19PM by PIB Delhi
Key Highlights:
- Govt of India has approved various proposals relating to commemorate 125th birth anniversary of Netaji
- Netaji Subhas Chandra Bose Museum has been set up at Red Fort New Delhi
- Gazette notification issued on declaration of 23rd January as Parakram Diwas
Government of India is celebrating 125th Birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose. Inaugural function of 125th birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose was organized at Victoria Memorial Hall, Kolkata on 23rd January 2021 which was presided over by Hon’ble Prime Minister.
Commemorative coin and stamps on Netaji Subhas Chandra Bose were released on the occasion. International Seminars were also organized on the 23rd January 2021 at Kolkata and 5th March 2021 at Jabalpur under the above commemoration.
High Level Committee under the chairmanship of Hon’ble Prime Minister has been constituted for the commemoration. The Committee includes distinguished persons, historians, authors, experts, family members of Netaji Subhas Chandra Bose as well as eminent persons associated with Azad Hind Fauz (INA). Gazette notification issued on 19th Jan, 2021 on declaration of 23rd January as Parakram Diwas every year.
Government of India has approved various proposals relating to Netaji Subhas Chandra Bose such as establishing a memorial in Red Fort to INA martyrs and at Neelganj near Kolkata, short Videos on Netaji and INA, documentary on INA trials, publishing of biography of Col. Dhillon and Gen. Shahnawaz Khan, publishing of photos of INA in the form of a pictorial book, children- friendly comics on Netaji. Govt. of India is also celebrating important dates associated with Netaji & INA at significant places such as Moirang Day-British army defeated on Indian soil -14 April, INA Raising Day-21st October, Netaji went to Andaman & unfurled flag-30th December, INA battle of Imphal.
• Netaji Subhas Chandra Bose Museum has been set up at Red Fort New Delhi. An extensive exhibition on Subhas is currently on at Victoria Memorial Hall at Kolkata.
• Following Institutions have been after Netaji Subhas Chandra Bose:
• Netaji Subhas University, Pokhari, Jamshedpur
• Netaji Subhas Open University, Kolkata
• Netaji Subhas University of Technology, New Delhi
• Netaji Subhas National Institute of Sports, Patiala.
This information was given by Minister of Culture, Shri G. Kishan Reddy in written reply in Lok Sabha Today.

কল্চর মন্ত্রালয়
জানুৱারীগী ২৩ অসি নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী ১২৫শুবা মপোক কুমওন নিংশিং থৌরম পাংথোক্নবা পরাক্রম দিবস হায়না সরকারনা লাউথোকখ্রে
02 AUG 2021 3:19PM by PIB Imphal
মরুওইবা হায়লাইতশিং:
- ভারত সরকারনা নেতাজীগী ১২৫শুবা মপোক কুমওন নিংশিং থৌরম পাংথোকপগা মরী লৈনবা প্রপোজেল কয়া অমগী অয়াবা পীখ্রে
- নই দিল্লীগী লাল কিলাদা নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী ম্যুজিয়ম লিংখৎখ্রে
- জানুৱারীগী ২৩ অসি পরাক্রম দিবস লাউথোক্নবা গেজেতেৎ নোতিফিকেসন ইশু তৌখ্রে
নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী ১২৫শুবা মপোক কুমওনগী নিংশিং থৌরম ভারত সরকারনা পাংথোক্লি। নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী ১২৫শুবা মপোক কুমওনগী হৌদোকপা ফংসন অসি ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ২০২১গী জানুৱারীগী ২৩দা কোলকাতাগী ভিক্তোরিয়া মেমোরিয়েল হোলদা পাংথোকখি।
থৌরম অসিদা নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোস নিংশিংনবা কোইন অমসুং স্তাম্পশিং পুথোকখি। হায়রিবা নিংশিং থৌরম অসিগী মখাদা অন্তর্জাতীগী ওইবা সেমিনারশিং ২০২১গী জানুৱারী ২৩দা কোলকাতাদা অমসুং ২০২১গী মার্চ ৫দনা জবলপুরদা শিনখি।
নিশিং থৌরম অসিগীদমক অৱাংবা থাক্কী কমিতী অমা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী চেয়রমেনশীপ মখাদা শেমদুনা লাক্লি। কমিতী অসিদা শক্নাইনরবা মীওইশিং, হিস্তোরিয়ানশিং, অইবশিং, এক্সপার্তশিং, নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী ইমুং-মনুং অমসুং লোয়ননা অজাদ হিন্দ ফৌজ (আই.এন.এ.)গী শক্নাইরবা মীওইশিং য়াওরি। চহি খুদিংগী জানুৱারীগী ২৩ অসি পরাক্রম দিবস হায়না লাউথোকখিবগী গেজেতেৎ নোতিফিকেসন ২০২১গী জানুৱারী ১৯দা ইশু তৌখি।
ভারত সরকারনা নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকা মরী লৈননা পীরকপা প্রপোজেল কয়া অমা অয়াবা পীখ্রে মখোয় অদুদি লাল কিলাদা অমসুং কোলকাতা মনাক্তা নীলগঞ্জদা আই.এন.এ.গী অথৌবশিংগী মেমোরিএল অমা লিংখৎপা, নেতাজী অমসুং আই.এন.এ.দা অতেনবা ভিদিওশিং, আই.এন.এ. ত্রাইয়েলদা দোক্যুমেন্তরী, কোল. ধিলোন অমসুং জেনেরেল শাহনৱাজ খানগী বাইওগ্রাফী ফোংবা, পিক্তোরিয়েল বুক্কী ফোর্মদা আই.এন.এ.গী ফোতো ফোংবা, অঙাংবা চুনবা নেতাজীগী কোমিক্সশিং অসিনি। ভারত সরকারনা নেতাজী অমসুং আই.এন.এ.গা মরী লৈনবা মফমশিংদা মরুওইবা তারিকশিংদা থৌরমশিং পাকথোক্লি মখোয়দুদি মোইরাংগী নুমিৎ ব্রিতিশ আর্মীবু ভারত মচানা মায়থিবা পীখিবা - আই.এন.এ. রাইজিং দে এপ্রিল ১৪ – ওক্তোবর ২১, নেতাজীনা আন্দমান চৎখিবা অমসুং ফিরাল পাইহনখিবা – দিসেম্বর ৩০, ইম্ফালগী আই.এন.এ. লানফম।
• নই দিল্লীগী লাল কিলাদা নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী ম্যুজিয়ম লিংখৎখ্রে। কোলকাতাগী ভিক্তোরিয়া মেমোরিয়েল হোলদা সুভাসকী একজিবিসন পাক-চাউনা হৌজিক পাংথোক্লি।
• মখাদা পীরিবা ইন্সতিত্যুসনশিং অসি নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী মতুংদা লৈরগনি:
• নেতাজী সুভাস, পোখারী, জমশেদপুর
• নেতাজী সুভাস ওপন য়ুনিভর্সিতী, কোলকাতা
• নেতাজী সুভাস য়ুনিভর্সিতী ওফ তেক্নোলোজী, নই দিল্লী
• নেতাজী সুভাস নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ স্পোর্তস, পতাইলা
মসিগী পাউ অসি কলচরগী মিনিস্তর শ্রী জি. কিশান রেদীনা লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা ঙসি পীখিবনি।