Ministry of Ports, Shipping and Waterways
RoPax and Water taxi services in Coastal states
26 JUL 2021 3:24PM by PIB Delhi
Water transport being economical as well as eco-friendly mode of transport, Ministry of Ports, Shipping and Waterways under Sagamala programme has undertaken Ro-Ro/Ro-Pax projects across several routes. State wise details of completed and proposed infrastructure projects for Ro-Ro & Ro-Pax ferry under Sagarmala Programme are annexed.
State
Project Completed
Under Implementation
Under Development
Grand Total
Maharashtra
5
13
20
38
Goa
1
13
14
Andhra Pradesh
1
8
9
Tamil Nadu
3
3
Gujarat
1
1
2
Odisha
2
2
Karnataka
1
1
Kerala
1
1
West Bengal
1
1
Grand Total
7
14
50
71
Based on the outcome of techno economic feasibility and Detailed Projects Reports (DPRs) prepared for National Waterways (NWs), 23 NWs have been found to be viable for cargo and passenger movement and 2 NWs have been found to be viable for tourism purpose. Development of these NWs and integrating them with the coastal routes will enhance the economic development of the country.
This information was given by Minister of State for Ports, Shipping and Waterways Shri Shantanu Thakur in a written reply in Rajya Sabha today.

ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓଡ଼ିଶା ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ଉପକୂଳ ରାଜ୍ୟରେ ଆରଓ-ପ୍ୟାକ୍ସ ଓ ଜଳ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସେବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ
26 JUL 2021 3:24PM by PIB Bhubaneshwar
ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳମାର୍ଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ସାଗରମାଳା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଓଡ଼ିଶା ସମେତ କେତେକ ଉପକୂଳ ରାଜ୍ୟର ଜଳମାର୍ଗରେ ଆରଓ-ଆରଓ/ଆରଓ-ପ୍ୟାକ୍ସ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଜଳ ମାର୍ଗରେ ପରିବହନ ତୁଳନାତ୍ମକ ଭାବେ ଶସ୍ତା ଏବଂ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ହୋଇଥିବାରୁ ଏପରି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି। ସାଗରମାଳା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଆରଓ-ଆରଓ ଏବଂ ଆର-ପ୍ୟାକ୍ସ ଫେରୀ ସେବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବା ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା।
ରାଜ୍ୟ
ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପ
କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପ
ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପ
ସର୍ବମୋଟ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର
5
13
20
38
ଗୋଆ
1
13
14
ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ
1
8
9
ତାମିଲନାଡ଼ୁ
3
3
ଗୁଜରାଟ
1
1
2
ଓଡ଼ିଶା
2
2
କର୍ଣ୍ଣାଟକ
1
1
କେରଳ
1
1
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ
1
1
ସର୍ବମୋଟ
7
14
50
71
ଜାତୀୟ ଜଳମାର୍ଗ (ଏନଡବ୍ଲୁ) ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିବା ବୈଷୟିକ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ ବିସ୍ତୃତ ପ୍ରକଳ୍ପ ରିପୋର୍ଟ (ଡିପିଆର)ର ପରିଣାମକୁ ଆଧାର କରି ମାଲ ଓ ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନ ଲାଗି 23ଟି ଜଳ ମାର୍ଗ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ଦୁଇଟି ଜଳମାର୍ଗକୁ ଉପଯୋଗୀ ଭାବେ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିଲା।
ଏହି ସବୁ ଜଳମାର୍ଗଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଉପକୂଳ ମାର୍ଗ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ଫଳରେ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ ତ୍ବରାନ୍ବିତ ହୋଇପାରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳ ମାର୍ଗ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶାନ୍ତନୁ ଠାକୁର ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଆଜି ଏକ ଲିଖିତ ଉତ୍ତର ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ।