মন্ত্রীমন্দল
লদাখকী য়ুনিয়ন তেরিতোরীগীদমক ইন্তিগ্রেতেদ মল্তি-পর্পোস কোর্পোরেসন অমা শেমগৎনবা কেবিনেতনা অয়াবা পীখ্রে
সেয়র কেপিতেল লুপা কোতি ২৫গা লোইননা কোর্পোরেসন অসি রিজন অদুদা চাওখৎ-থৌরাং পুরক্নবগী ওইনা শেমগৎখিবা অহানবা ওর্গনাইজেসন্নি
কোর্পোরেসন্না ইন্দস্ত্রী, তুরিজম, ত্রান্সপোর্ত অমসুং লোকেল প্রদক্তশিং অমসুং খুৎকী পোত্থোক মার্কেতিং তৌনবা হোৎনরগনি
কোর্পোরেসন অসিনা লদাখতা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত পুরক্নবা মরু ওইবা কন্সত্রক্সন এজেন্সী ওইনা থবক তৌরগনি
লদাখ রিজনগী এমপ্লোইমেন্ত জেনেরেসন, ইনক্লুসিব অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ দিবলপমেন্তগী খুৎথাংদা অত্মনির্ভর ভারতকী পান্দম ফংবা ঙমগনি
22 JUL 2021 4:24PM by PIB Imphal
লদাখকী য়ুনিয়ন তেরিতোরীগীদমক ইন্তিগ্রেতেদ মল্তি-পর্পোস কোর্পোরেসন অমা শেমগৎনবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌবুরেল ওইদুনা ফমখিবা য়ুনিয়ন কেবিনেতনা অয়াবা পীখ্রে৷
কোর্পোরেসন অসিগীদমক লুপা ১,৪৪,২০০-লুপা ২,১৮,২০০ লেবেলগী পে স্কেলদা মেনেজিং দাইরেক্তরগী পোস্ত অমা থম্নবসু কেবিনেত অসিনা অয়াবা পীখ্রে৷
কোর্পোরেসন অসিগী ওথোরাইস সেয়র কেপিতেল অসি লুপা কোতি ২৫ ওইরগনি অমসুং রিকরিং এক্সপেন্দিচর অসিনা চহি অমদা লুপা কোতি ২.৪২গী চাং ওইরগনি৷ মসি অনৌবা ইস্তাব্লিশমেন্ত অমনি৷ হৌজিক-হৌজিক্কী ওইনা, লদাখকী নৌনা শেম্লিবা য়ু.তি. অসিদা অসিগুম্না মান্নবা ওর্গনাইজেসন অমতা লৈতে৷ কোর্পোরেসন অসিনা তোঙান তোঙানবা চাওখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পাংথোক্কদৌরিবনা এপ্রুবেল অসি এমপ্লোইমেন্ত জেনেরেসনগী ওইনদি ইনহিরেন্ত পোতেন্সিয়েল অমা লৈ৷ কোর্পোরেসন্না ইন্দস্ত্রী, তুরিজম, ত্রান্সপোর্ত অমসুং লোকেল প্রদক্তশিং অমসুং খুৎকী পোত্থোক মার্কেতিং তৌনবা হোৎনরগনি
কোর্পোরেসন অসিনা লদাখতা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত পুরক্নবা মরু ওইবা কন্সত্রক্সন এজেন্সী ওইনা থবক তৌরগনি
কোর্পোরেসন শেমগৎলকপা অসিনা লদাখকী য়ুনিয়ন তেরিতোরীদা ইনক্লুসিব অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ দিবলপমেন্ত পুরক্লগনি৷ মসিনা মফম অদুদা সোসিয়ো-ইকোনোমিক দিবলপমেন্ত পুরক্লগনি৷
দিবলপমেন্তগী ইমপেক্ত অসি মল্তি-দাইমেন্সনেল ওইরগনি৷ মসিনা হ্যুমেন রিসোর্চশিং চাওখৎহনবদা অমসুং হেন্না নিংথীনা শিজিন্নহনবদা মতেং পাংলগনি৷ মসিনা মফম অদুদা গুদস অমসুং সর্ভিসেস পুথোকপা হেনগৎহল্লগনি অমসুং মখোয়গী সপ্লাই অদু লাইথোকহল্লগনি৷ মতৌ অসুম্না, এপ্রুবেল অসিনা অত্মনির্ভর ভারতকী পান্দম অসি ফংনবা হোৎনবদা মতেং পাংলগনি৷
বেক্তগ্রাউন্দ:
- জম্মু অমসুং কাশ্মীর রিওর্গনাইজেসন এক্ত, ২০১৯গী মতুং ইন্না, জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী হান্নগী রাজ্য অসি অমুক হন্না শেমখিবনা লদাখকী য়ুনিয়ন তেরিপোরী অসি(লেজিসলেচর য়াওদনা) ৩১.১০.২০১৯দা শেমখিবনি৷
- লদাখকী য়ুনিয়ন তেরিতোরী অমসুং জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী য়ুনিয়ন তেরিতোরীগী মরক্তা জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী মমাং মতমদা লৈরম্বা রাজ্য অদুগী এসেতশিং অমসুং লাইয়েবিলিতীশিং খাইদোক্নবগী মতাংদা রিকম্মেন্দেসনশিং শেম্ননবগীদমক জম্মু অমসুং কাশ্মীর রিওর্গনাইজেসন ওক্ত, ২০১৯গী সেক্সন ৮৫গী মখাদা এদভাইজরী কম্মিতী অমা শেমখি৷ হায়রিবা কম্মিতী অসিনা লদাখকী তঙাই ফদবা অসিগী মতুং ইন্না তোঙান তোঙানবা চাওখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পাংথোক্নবা চান্নবা মেনদেৎ অমগা লোইননা অন্দামন অমসুং নিকোবর আইলেন্দস ইন্তিগ্রেতেদ দিবলপমেন্ত কোর্পোরেসন লিমিতেদ(এ.এন.আই.আই.দি.সি.ও.)কা হাইরপ মান্নবা ইন্তিগ্রেতেদ ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেনম্ত কোর্পোরেসন লিমিতেদ শেমগৎনবা খঙহনখি৷
- মসিগী মতুং ইন্না, ২০২১গী এপ্রীল থাদা শেল-থুম মন্ত্রালয়গী কম্মিতী ওন ইস্তাব্লিশমেন্ত এক্সপেন্দিচর(সি.ই.ই.)না রিকম্মেন্দ তৌখিবা লদাখকী য়ুনিয়ন তেরিতোরীদা কোর্পোরেসন অসি শেমগৎনবগীদমক লদাখকী য়ুনিয়ন তেরিতোরী অসিনা মন্ত্রালয় অসিদা প্রপোজেল অমা থাখি৷
BSXX.jpeg)

Cabinet
Cabinet approves establishment of an Integrated Multi-purpose Corporation for the Union Territory of Ladakh
With Rs 25 crore share capital the corporation will be first organization dedicated to development in the region
Corporation will work for industry, tourism, transport and marketing of local products and handicraft
Corporation to work as main construction agency for infrastructure development in Ladakh
Goal of Atmanirbhar Bharat to be realized through employment generation, inclusive and integrated development of Ladakh region
22 JUL 2021 4:24PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved theestablishment of an Integrated Multi-purpose infrastructure Development Corporation for the Union Territory of Ladakh
The Cabinet also approved the creation of one post of Managing Director, for the corporation in the pay scale of Rs.1,44,200- Rs.2,18,200level.
The authorized share capital of the Corporation will be Rs.25 crore and recurring expenditure will be around Rs. 2.42 crore per year. It is a new establishment. Presently, there is no such similar organization within the newly formed UT of Ladakh. The approval has an inherent potential for employment generation as the corporation will be undertaking various kinds of developmental activities. Corporation will work for industry, tourism, transport and marketing of local products and handicraft. Corporation will also work as main construction agency for infrastructure development in Ladakh.
The establishment of corporation will result in inclusive and integrated development of the Union Territory of Ladakh. This will, in turn, ensure socio-economic development of the entire region and population of the Union Territory.
The impact of development will be multi-dimensional. It will help in further development of human resources and better utilization thereof. It increases domestic production of goods and services and will facilitate their smooth supply. Thus, the approval will help in realizing the goal of Atmanirbhar Bharat.
Background:
- Consequent upon re-organisation of the erstwhile State of Jammu and Kashmir as per the Jammu and Kashmir Reorganisation Act, 2019, the Union Territory of Ladakh (without Legislature) came into existence on 31.10.2019.
- An Advisory Committee was constituted under section 85 of the Jammu and Kashmir Reorganization Act, 2019 for making recommendations regarding the apportionment of the assets and liabilities of the erstwhile State of Jammu and Kashmir between the Union Territory of Jammu and Kashmir, and the Union Territory of Ladakh. The said Committee inter-alia recommended for the establishment of an Integrated Infrastructure Development Corporation Limited on the lines of the Andaman & Nicobar Islands Integrated Development Corporation Limited (ANIIDCO), with an appropriate mandate to take up various developmental activities as per the specific needs of Ladakh.
- iii. Accordingly, the Union Territory of Ladakh sent a proposal to this Ministry for the establishment of the corporation in the Union Territory of Ladakh, which was recommended by the Committee on Establishment Expenditure (CEE), Ministry of Finance in April, 2021.
BSXX.jpeg)