ସଡକ ପରିବହନ ଓ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭିଣ୍ଟେଜ (ଅତିପୁରୁଣା) ମୋଟର ଯାନର ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଔପଚାରିକ ରୂପେ ଆରମ୍ଭ
18 JUL 2021 11:45AM by PIB Bhubaneswar
ସଡକ ପରିବହନ ଓ ରାଜମାର୍ଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତୀନ ଗଡକରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅତି ପୁରୁଣା ମୋଟରଯାନଗୁଡିକୁ ଐତିହ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ସାଇତି ରଖିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଏସବୁର ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଔପଚାରିକ ଭାବେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏକ ଟୁଇଟ୍‌ରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏସବୁ ଭିଣ୍ଟେଜ ଯାନର ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ଆବଶ୍ୟକ ନିୟମକାନୁନ ନ ଥିଲା । ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏକ ନୂଆ ନିୟମ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି । ତଦନୁସାରେ ସବୁ ରାଜ୍ୟରେ ଆଗ୍ରହୀ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଭିଣ୍ଟେଜ ଯାନଗୁଡିକୁ ସହଜରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରି ସାଇତି ରଖିପାରିବେ । ନୂଆ ନିୟମ ଅନୁସାରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଯାନଗୁଡିକର ପୁରୁଣା ନମ୍ବର ମାଲିକଙ୍କୁ ମିଳିବ । ଆବେଦନକାରୀଙ୍କୁ ‘ଭିଏ’ ସିରିଜ୍‌ରେ (ୟୁନିକ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରେସନ ମାର୍କ) ଏହି ପୁରୁଣା ନମ୍ବର ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସଡକ ପରିବହନ ଓ ରାଜମାର୍ଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଇତିମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମୋଟର ଯାନ ଆଇନ (ସିଏମ୍‌ଭିଆର) ୧୯୮୯ରେ ସଂଶୋଧନ ଆଣି ଭିଣ୍ଟେଜ ଗାଡିଗୁଡିକର ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସହଜ କରିଛି । ଏହି ନୂଆ ଆଇନ ଫଳରେ ଐତିହ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭାରତରେ ଭିଣ୍ଟେଜ ମୋଟର ଯାନଗୁଡିକର ସଂରକ୍ଷଣ ଓ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧନ ସହଜ ହେବ ।
ପ୍ରମୁଖ ବିଶେଷତ୍ୱ:- ନୂଆ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଆଇନର ତଳେ ଦିଆଯାଇଥିବା ସର୍ତ୍ତର୍ ଅନୁସାରେ ଭିଣ୍ଟେଜ ଗାଡିଗୁଡିକୁ ସଂରକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନୁମତି ମିଳିବ ।
• ସମ୍ପୃକ୍ତ ସବୁ ୨/୪ ଚକିଆ ଯାନ ୫୦ବର୍ଷର ପୁରୁଣା ହୋଇଥିବ । ସେସବୁର ମୂଳ ରୂପ ଓ ଆକାର ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରହିଥିବ । ଏସବୁ ଯାନର ବଡଧରଣର ଜୀର୍ଣ୍ଣୋଦ୍ଧାର (ଓଭର ହଲିଂ) ହୋଇ ନ ଥିବ ।
• ଫର୍ମ-୨ ଏଥିପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକରଣ / ପୁନଃ ପଞ୍ଜୀକରଣ ନିମନ୍ତେ ଆବେଦନ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏଥିସହିତ ଏକ ବୀମା ପଲିସି, ଆବଶ୍ୟକ ଫି, ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା ଯାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଣ୍ଟ୍ରିବିଲ୍ ଏବଂ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିବା ଯାନର ଆର.ସି. ବୁକ୍ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
• ରାଜ୍ୟ ପଞ୍ଜୀକରଣ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ (ରେଜିଷ୍ଟ୍ରେସନ ଅଥରିଟି) ଆବେଦନର ୬୦ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଫର୍ମ ୨୩ଇ ଅନୁସାରେ ଆବେଦକାରୀଙ୍କୁ ପଞ୍ଜୀକରଣ ସାର୍ଟିଫିକେଟ ପ୍ରଦାନ କରିବେ ।
• ଯେଉଁ ଯାନଗୁଡିକ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛି ସେସବୁ ଯାନର ମାଲିକ ନିଜର ମୂଳ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରେସନ ମାର୍କ (ନମ୍ବର) ରଖିପାରିବେ । ତେବେ ଯେଉଁମାନେ ନୂଆ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବାକୁ ଚାହିଁବେ ସେମାନଙ୍କୁ “xx va xy” ସଙ୍କେତ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । xx ର ଅର୍ଥ ରାଜ୍ୟର କୋଡ, va ର ଅର୍ଥ ଭିଣ୍ଟେଜ ଏବଂ xyରେ ଦୁଇ ସଂଖ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ସିରିଜ (ଶୃଙ୍ଖଳା) ପ୍ରଦାନ କରାଯିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ସେହିଭଳି ୦୦୦୧ରୁ ୯୯୯୯ ଯାଏ ଯେଉଁ ସଂଖ୍ୟା ରାଜ୍ୟ ରେଜିଷ୍ଟେସନ ଅଥରିଟିକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ସେଥିରୁ ସଂଖ୍ୟା ‘8’ କୁ ଅଣାଯାଇ ଏହି ଯାନ ପାଇଁ ବ୍ୟବହର କରାଯିବ ।
• ପୁରୁଣା ଯାନର ନୂଆ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପାଇଁ ଯାନ ପିଛା ଫି ୨୦ହଜାର ଟଙ୍କା ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପାଇଁ ୫୦୦୦ ଟଙ୍କା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ।
• ଏହି ଭିଣ୍ଟେଜ ମୋଟର ଯାନଗୁଡିକୁ ରାସ୍ତାରେ ନିୟମିତ କିମ୍ବା ବ୍ୟବସାୟିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ ।

Ministry of Road Transport & Highways
Registration Process for Vintage Motor Vehicles formalized
18 JUL 2021 11:45AM by PIB Delhi
Ministerof Road Transport and Highways Shri Nitin Gadkari has saidwith an aim to preserve and promote the heritage of vintage vehicles, the registration process of Vintage Motor Vehicles has been formalized.In a tweet he said with no existing rules for regulating the process of registration across different states, the new rules shall provide a hassle-free process along with salient features such as retention of old number for already registered vehicles and a “VA” series (Unique Registration Mark) for fresh registrations.
The Ministry of Road Transport and Highways has amended CMVR 1989, formalising the registration process of vintage motor vehicles. This is aimed at preserving and promoting the heritage of old vehicles in India.
Salient Features
• All 2/4 wheelers, 50+ years old, maintained in their original form and which have not undergone any substantial overhaul, shall be defined as Vintage Motor Vehicles.
• Application for registration/re-registration shall be made as per Form 20 and shall be accompanied by an insurance policy, fee, bill of Entry in case of imported vehicles, and old RC in case of an already registered vehicle in India.
• The State Registering Authority shall issue a certificate of registration as per Form 23A, within 60 days.
• Vehicles already registered can retain their original Registration Mark. However, for fresh registration, registration mark will be assigned as “XX VA YY*”, where VA stands for vintage, XX stands for State Code, YY will be a two-letter series and “8” is a number from 0001 to 9999 allotted by the State Registering Authority.
• Fees for a new registration – Rs. 20,000 and subsequent re-registration – Rs. 5,000.
• Vintage motor vehicles shall not be driven on roads for regular/commercial purposes.