ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କୋୱିନ ଗ୍ଲୋବାଲ କନ୍‌କ୍ଲେଭ-୨୦୨୧ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ମୂଳପାଠ
05 JUL 2021 3:27PM by PIB Bhubaneswar
ବିଶିଷ୍ଟ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ବନ୍ଧୁଗଣ
ନମସ୍କାର,
ଏହି କୋୱିନ ଗ୍ଲୋବାଲ କନ୍‌କ୍ଲେଭରେ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶରୁ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଭାଗ ନେଇଥିବାରୁ ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦିତ । ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ମୁଁ ଏହି ମହାମାରୀରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ସବୁଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ଆତ୍ମା ପ୍ରତି ଗଭୀର ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜଣାଇବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ସମବେଦନା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି । ଏକଶହ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ମହାମାରୀର କୌଣସି ତୁଳନା ନାହିଁ । ଅନୁଭୂ୍‌ତି କହୁଛି ଯେ, କୌଣସି ଦେଶ, ସେ ଯେତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେଉନା କାହିଁକି ଏଭଳି ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା ଏକା କରିପାରିବ ନାହିଁ । କରୋନା ମହାମାରୀର ସବୁଠୁ ବଡ ଶିକ୍ଷା ହେଲା, ସମଗ୍ର ମାନବଜାତି ଓ ମାନବିକ କାରଣ ପାଇଁ ଆମକୁ ମିଳିତଭାବେ କାମକରି ଆଗେଇବାକୁ ହେବ । ଆମକୁ ପରସ୍ପରଠାରୁ ଶିଖିବା ସହିତ ମହାମାରୀ ମୁକାବିଲାର ସଫଳତା ସମ୍ପର୍କରେ ଅନ୍ୟକୁ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏହି ମହାମାରୀ ସଂକ୍ରମଣ ଆରମ୍ଭ କାଳରୁ ଭାରତ ଏହାର ମୁକାବିଲା ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସବୁ ଅଭିଜ୍ଞତା, ସଫଳତା, ଉତ୍ତମନୀତି ଓ ସମ୍ବଳ ଆଦିକୁ ବିଶ୍ୱ ସମୁଦାୟ ସହିତ ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଅଙ୍ଗୀକୃତ । ଆମର ସକଳ ବାଧାବିଘ୍ନ ଓ ଅସୁବିଧା ସତ୍ୱେ ଆମେ ଆମର ଅଭିଜ୍ଞତା ଓ ସମ୍ବଳ ବିଶ୍ୱ ସମୁଦାୟ ସହିତ ପାରୁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାଗ କରିଛୁ । ଆମେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଲଢେଇରେ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ରଣନୀତି ଓ ପ୍ରତିକାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ପର୍କରେ ଶିଖିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କରୋନା ଲଢେଇରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଆମର ପ୍ରଧାନ ଆୟୁଧ ସାଜିଛି । ସୌଭାଗ୍ୟବଶତଃ ସଫ୍ଟଓୟାର ଏକ କ୍ଷେତ୍ର, ଯେଉଁଠି ଆମର ବିଶେଷକିଛି ଅଭାବ ନାହିଁ । ସେଥିପାଇଁ ଆମ କୋଭିଡ୍ ଟ୍ରେସିଂ ଓ ଟ୍ରାକିଙ୍ଗ ଆପ୍ ବୈଷୟିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସମର୍ଥ ହେବା ମାତ୍ରେ ଆମେ ଏହାକୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ମୁକ୍ତ (ଓପନ ସୋର୍ସ)କରୁଛୁ । ପ୍ରାୟ ୨୦୦ନିୟୁତ ୟୁଜର୍ସଙ୍କ ସହିତ ଆରୋଗ୍ୟ ସେତୁ ଆପ୍ ଡେଭଲପର୍ସଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସହଜଲବ୍ଧ ପ୍ୟାକେଜରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିଛି । ଏହା ଭାରତରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେବା ସହିତ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ବେଗ ଓ ପ୍ରସାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସହଜଲବ୍ଧ ହୋଇଛି । ଆପଣ ଏହାର ଦକ୍ଷତା ମାପିପାରିବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ମହାମାରୀରୁ ସଫଳତାର ସହ ଉଦ୍ଧାର ପାଇବା ନିମନ୍ତେ ଟିକା ହିଁ ମାନବସମାଜ ପାଇଁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଆଶା ପାଲଟିଛି । ଆରମ୍ଭରୁ ଆମେ ଭାରତରେ ଯେତେବେଳେ ଟିକାକରଣ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲୁ ସେତେବଳେ ଡିଜିଟାଲ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେବାକୁ ସ୍ଥିର କରିଥିଲୁ । ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବୈଶ୍ୱିକ ଦୁନିଆରେ ମହାମାରୀ ପରବର୍ତ୍ତଅୀ ସ୍ୱାଭାବିକ ଅବସ୍ଥାକୁ ଫେରିବାକୁ ହେଲେ ଏହି ଡିଜିଟାଲ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ପଡିବ । ସର୍ବୋପରି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିବାକୁ ହେବ ଯେ ସେମାନେ କୋଭିଡ ଟିକା ନେଇଛନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ସେମାନେ ଯେଉଁ ପ୍ରମାଣ ଦେବେ ତାହା, ନିରାପଦ, ସୁରକ୍ଷିତ ଓ ବିଶ୍ୱାସଯୋଗ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ । ସେମାନେ କେବେ, କେଉଁଠି ଏବଂ କାହାଦ୍ୱାରା ଟିକା ନେଇଛନ୍ତି ତାହାର ରେକର୍ଡ ବା ପ୍ରମାଣ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନା କରିବାକୁ ପଡିବ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଡୋଜ ଟିକା ମୂଲ୍ୟବାନ ହୋଇଥିବାରୁ ସରକାର, ଏହାର ଅପଚୟ ଓ ନଷ୍ଟକୁ ରୋକିବାକୁ ସବୁ ପ୍ରକାର ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିନା ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇନ ଥାନ୍ତା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଗୋଟିଏ କୁଟୁମ୍ବ ରୂପେ ବିବେଚିତ କରେ । ଏହି ମହାମାରୀ କାଳରେ ଅନେକ ଲୋକ ଏହି ଦର୍ଶନର ଯଥାର୍ଥତା ଓ ସତ୍ୟତାକୁ ଉପଲବ୍ଧି କରିଛନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ କୋଭିଡ ଟିକାଦାନ ପାଇଁ ଆମ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ-ଯାହାକୁ ଆମେ କୋୱିନ କହୁଛୁ, ତାହାକୁ ଓପନ ସୋର୍ସ ବା ମୁକ୍ତ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି । ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର, ଏହା ସବୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ଆଜିର କନ୍‌କ୍ଲେଭ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ପରିଚିତ କରାଇବାର ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ । ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ୩୫କୋଟି ଡୋଜ ଟିକା ପ୍ରଦାନ କରିସାରିଲାଣି । ଅଳ୍ପ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ଆମେ ୯୦ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଟିକା ଦେବାର ସଫଳ ହୋଇଥିଲୁ । ସେହି ଲୋକମାନେ ନିଜର ପରିଚୟ ଆଦି ପ୍ରମାଣ କରିବାକୁ ସାଙ୍ଗରେ କୌଣସି କାଗଜ ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡି ନ ଥିଲା । ସମସ୍ତ ତଥ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ ଫର୍ମାଟ୍‌ରେ ଉପଲବ୍ଧ ଥିଲା । ସବୁଠୁ ଭଲ କଥା ହେଲା, ଏହି ସଫ୍ଟଓୟାର ଯେକୌଣସି ଦେଶରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ କଷ୍ଟୋମାଇଜ ହେବାର ଦକ୍ଷତା ରଖିଛି । ଆଜିର ଏହି ବୈଠକରେ ଆପଣମାନେ କୋୱିନର ବୈଷୟିକ ଦିଗ ଉପରେ ଅଧିକ ଜାଣିବାକୁ ପାଇବେ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଆପଣ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିବେ । ମୁଁ ଆଉ ଆପଣଙ୍କୁ ଅଧିକ ସମୟ ଅପେକ୍ଷା କରାଇବାକୁ ଚାହୁଁନାହିଁ । ଆଜିର ଏହି ସଫଳ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ବକ୍ତବ୍ୟ ସାଙ୍ଗ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
ଏକ ବିଶ୍ୱ, ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟନୀତିରେ କାର୍ଯ୍ୟକରି ମାନବ ସମାଜ ନିଶ୍ଚତ ଭାବେ ଏହି ମହାମାରୀକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିପାରିବ ।
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
Text of PM’s address at CoWIN Global Conclave 2021
05 JUL 2021 3:27PM by PIB Delhi
Distinguished Ministers, Senior officers, Health professionals, And friends from all over the world,
Namaskar!
I am delighted that such a large number of experts from various countries have joined us for the CoWIN Global Conclave. At the outset, I convey my sincere condolences for all the lives lost to the pandemic, in all the countries. There is no parallel to such a pandemic in hundred years. Experience shows that no nation, however powerful that nation is, can solve a challenge like this in isolation. The biggest lesson from the COVID-19 pandemic is that for humanity and the human cause, we have to work together and move ahead together. We have to learn from each other and guide each other about our best practices. Right from the beginning of the pandemic, India has been committed to sharing all our experiences, expertise and resources with the global community in this battle. Despite all our constraints, we have tried to share as much as possible with the world. And, we remain eager to learn from global practices.
Friends,
Technology is integral to our fight against COVID-19. Luckily, software is one area in which there are no resource constraints. That's why we made our Covid tracking and tracing App open source as soon as it was technically feasible. With nearly 200 million users, this 'Aarogya Setu' app is a readily available package for developers. Having been used in India, you can be sure that it has been tested in the real world for speed and scale.
Friends,
Vaccination is the best hope for humanity to emerge successfully from the pandemic. And right from the beginning, we in India decided to adopt a completely digital approach while planning our vaccination strategy. In today's globalized world, if the post-pandemic world has to return to normalcy, such a digital approach is essential. Afterall, people must be able to prove that they have been vaccinated. Such proof must be safe, secure and trustworthy. People also must have a record of when and where and by whom they have been vaccinated. Given how precious each dose of the vaccines is, Governments are also concerned about making sure that each dose is tracked and wastage is minimized. All of this is not possible without an end-to-end digital approach.
Friends,
Indian civilization considers the whole world as one family. This pandemic has made many people realize the fundamental truth of this philosophy. That's why, our technology platform for Covid vaccination - the platform we call CoWin - is being prepared to be made open source. Soon, it will be available to any and all countries. Today's Conclave is the first step to introduce this platform to all of you. This is the platform through which India has administered 350 million doses of Covid vaccines. A few days ago, we vaccinated about 9 million people in one day. They do not need to carry around fragile pieces of paper to prove anything. It is all available in digital format. But best of all, the software can be customised to any country as per their local requirements. You will find out a lot more about the technical details in the Conclave today. I am sure you are keen to start. And, I do not want to keep you waiting. So, let me conclude by extending my best wishes to all of you for a very productive discussion today. Guided by the approach of 'One Earth, One Health', humanity will certainly overcome this pandemic.
Thank you.
Thank you very much.