রেলৱে মন্ত্রালয়
ইন্দিয়ন রেলৱেজতা স্পেক্ত্রম এলোকেসন তৌবা অমসুং রেলৱে ওপরেসন পুম্নমক সেফ ওইহন্নবা অহেনবা মোদর্ন সিগনেলিং সোলুসনশিং ফংহনবা
হ্যুমেন ইররনা মরম ওইরগা ত্রেন কোলিজন থোকহন্দনবা হোৎনবদা মতেং পাংনবা অমসুং স্পিদ পোতেন্সিয়েল হেনগৎননবা সিগনেল বেন্দৱাইদ হেন্না ফংহনখ্রে; অহানবা ফেসতা মরু ওইবা রুতশিং য়াওরিবা আর.কি.মি. ৩৭৩০০গীদমক ত্রেন কোলিজন এবোইদেন্স সিস্তেম এপ্রুব তৌখ্রে
হৌজিক ফাওবদা রেলৱে স্তেসন ২২২১দা ইলেক্ত্রোনিক ইন্তরলোক্কিং(ই.এল.) হাপতুনা ইন্দিয়ন রেলৱেদা কান্নবা পীরগনি
মখাতানা, লাক্কদৌরিবা চহি ৩ অসিদা ই.এল. ১৫৫০ ফংহন্নবা প্লান তৌরি
হৌজিক লৈরিবা ফিভম অসিদা ত্রেন হেন্না চেনবা য়ানবগী কেপাসিতী লৈহল্লকপা অসিনা দেন্সিতী ৱাংবা রুতশিংদা কান্নবা পীরগনি; কি.মি. ৩৪৪৭ শাংবা রুততা ওতোমেতিক ব্লোক সিগনেলিং হাপখ্রে
মিসন মোদ ওইবা মওংদা দেন্সিতী ৱাংবা অমসুং ফ্রৈইত ইন্তেন্সিব রুতশিংগী আর.কে.এম. ১৫০০০রোমদা ওতোমেতিক সিগনেলিং সিস্তেম প্লান তৌখ্রে
লেবেল ক্রোসিংশিংদা হেন্না সেফ ওইহন্নবা; ইন্দিয়ন রেলৱেজনা লেবেল ক্রোসিং গেত ১১৭০৫দা সিগনেলশিং য়াওবা ইন্তরলোক থম্লি
স্তেসনশিং অমসুং ত্রেনশিংদা পব্লিক সেফতী অমসুং সেক্যুরিতী সর্ভিসশিং লৈহন্নবগীদমক ইন্দিয়ন রেলৱেজতা স্পেক্ত্রম এম.ঐচ.জেদ. ৫ ফ্রিক্বেন্সী বেন্দ এম.ঐচ.জেদ. ৭০০তা
15 JUN 2021 3:50PM by PIB Imphal
সিগনেলিং সিস্তেম্না ত্রেন ওপরেসন তৌবদা সেফ ওইহল্লি৷ ইন্দিয়ন রেলৱেজতা শিজিন্নদুনা লৈরিবা ইক্ব্যুইপমেন্তশিং অপগ্রেদ তৌবা অমসুং শিন্দোকপা অসি লেপ্পা লৈতনা চত্থবা থৌওং অমনি অমসুং হায়রিবা অসি লৈরিবা ফিভম, ওপরেসন তৌবগী তঙাই ফদবশিং অমসুং ফংলিবা রিসোর্চশিংগী মতুং ইন্না পাংথোকই৷
ত্রেন ওপরেসনদা মখাতানা হেন্না সেফ ওইহন্নবা অমসুং অহেনবা লাইন কেপাসিতী লৈহন্নবগীদমক, সিগনেলিং সিস্তেম মোদর্নাইস তৌরি অমসুং মসিগী মনুং চল্লিবশিং অদুদি -
১. সেফতী অমসুং ফ্লেক্সিবিলিতী হেনগৎননবা ইলেক্ত্রোনিক ইন্তরলোক্কিং(ই.আই.) হাপ্পা – ত্রেন ওপরেসনদা দিজিতেল তেক্নোলোজীশিংগী কান্নবশিং অদু লৌননবা অমসুং সেফতী হেনগৎননবা ইলেক্ত্রোনিক ইন্তরলোক্কিং পাক শন্না শিজিন্নরি৷ হৌজিক ৩০.০৪.২০২১ ফাওবদা স্তেসন ২২২১ ইলেক্ত্রোনিক ইন্তরলোক্কিং হাপতুনা ইন্দিয়ব রেলৱেজকী ৩৪% কোবর তৌখ্রে৷ মতুং তারকপদা ইলেক্ত্রোনিক ইন্তরলোক্কিং(ই.আই.) অসি হাপননবা পোলিসী দিসিজন অমসু লৌখৎখ্রে৷ মখাতানা, লাক্কদৌরিবা চহি ৩ অসিদা ই.আই. ১৫৫০ হাপননবা প্লান তৌরি৷ মসিনা ত্রেন ওপরেসনশিংদা হেন্না সেফ ওইহল্লগনি অমসুং ইফিসিয়েন্সী হেন্না লৈহল্লগনি৷
২. লাইন কেপাসিতী হেনগৎননবা ওতোমেতিক ব্লোক সিগনেলিং(এ.বি.এস.) হৌজিক লৈরিবা ইন্দিয়ন রেলৱেজকী হাই দেন্স রুতশিং অসিদা ত্রেন হেন্না চেনবা য়ানবা লাইন কেপাসিতী হেনগৎননবগীদমক, ওতোমেতিক ব্লোক সিগনেলিং অসি কোস ইফেক্তিব ওইবা সোলুসন অমনি৷ ৩০.০৪.২০২১ ফাওবদা, রুত কি.মি. ৩৪৪৭তা ওতোমেতিক ব্লোক সিগনেলিং লৈহনখ্রে৷ দেন্সিতী ৱাংবা অমসুং ফ্রৈইত ইন্তেন্সিব রুকশিংগী আর.কি.মি. ১৫০০০রোমদা ওতোমেতিক সিগনেলিং লৈহন্নবা ইন্দিয়ন রেলৱেজনা প্লান তৌখ্রে৷ হায়রিবা থবক অসি মিসন মোদ ওইবা মওংদা পাংথোক্নবা প্লান তৌরি৷ ওতোমেতিক সিগনেলিং চৎনদুনা, কেপাসিতীদা হেনগৎলকপা অসিনা ত্রেন সর্ভিস হেন্না লৈহল্লকপা য়াবগী ওইথোকপা লৈ৷
৩. লেবেল ক্রোস গেতশিং সেফ ওইহনবা লেবেল ক্রোস গেতশিং হেন্না সেফ ওইহনবা অসি য়েংশিন্নিংঙাই ওইবা মরু ওইবা এরিয়া অমা ওইরে৷ লেবেল ক্রোসিংশিং অসি সিগনেলশিং ইন্তরলোক তৌদুনা সেফ ওইবা হেনগৎহল্লি৷ ৩০.০৪.২০২১ ফাওবদা, লেবেল ক্রোসিংশিং অসিদা হেন্না সেফ ওইহন্নবা লেবেল ক্রোসিং গেত ১১৭০৫দা ইন্দিয়ন রেলৱেজনা সিগনেলশিং ইন্তরলোক তৌখ্রে৷
৪. হ্যমেন ইরর লেহন্দনবা লোকো পাইলোততা মতেং পাংননবা ওতোমেতিক ত্রেন প্রোতেক্সন(এ.তি.পি.) সিস্তেম হাপ্পা লোকো পাইলোতশিংদা মতেং পাংননবা মালেম অসিদা লৈরিবা এদভান্স রেলৱে সিস্তেমশিংনা এ.তি.পি. সিস্তেমশিং অসি শিজিন্নরি৷ মসিগী সিস্তেমশিং অসিনা হ্যুমেন ইরর অমা হেক্তনা মরম ওইদুনা লোকো পাইলোতনা শোইরকপনা মরম ওইদুনা ত্রেনশিং কোলিজন থোকহনগদবা অদুদগী ঙাকথোকই৷ হেন্না সেফ ওইহন্নবা, এ.তি.পি. সিস্তেমশিং অসি ইন্দিয়ন রেলৱেজতা(আই.আর.) মিসন মোদ অমদা ফংহন্নবা হৌজিক্তি ৱারেপ অমা লৌখ্রে৷ হৌজিক ফাওবদা এ.তি.পি. সিস্তেমশিং অসিগীদমক আই.আর.না ফোরেন্দ তেক্নোলোজীদা মখা পোন্দুনা শিজিন্নরি৷ হৌজিক্তি ইন্দিয়ন ফর্মশিং অসিগা লোইননা আই.আর.না এ.তি.পি.গীদমক লৈবাক অসিদা কোস্ত ইফেক্তিব তেক্নোলোজী – ত্রোন কোলিজন এবোইদেন্স সিস্তেম(তি.সি.এ.এস.) মাই পাক্না শেমগৎখ্রে৷ ইকাই খুম্নরবা পি.এম.গী ‘অত্ম নির্ভর ভারত’ মিসনগী মখাদা তি.সি.এ.এস.পু ভারতকী নেস্নেল এ.তি.পি. ওইনা শিজিন্ননবা ৱারেপখ্রে৷ অহানবা ফেসতা আর.কি.মি. ৩৭৩০০গী মরু ওইবা রুতশিং কোবর তৌননবা তি.সি.এ.এস. এপ্রুব তৌখ্রে৷ তি.সি.এ.এস. চৎনরকপা অসিনা হ্যমেন ইররনা মরম ওইদুনা ত্রেন কোলিজন থোকহল্লরোই অমসুং ত্রাবেল তাইম হন্থহন্দুনা আই.আর.গী স্পিদ হেনগৎহল্লগনি৷
‘অত্মনির্ভর ভারত’ মিসন অসি মাই পাকহন্নবা, স্তেসনশিং অমসুং ত্রেনশিংদা পব্লিক সেফতী অমসুং সেক্যুরিতী সর্ভিসশিং লৈহন্নবগীদমক ইন্দিয়ন রেলৱেজতা স্পেক্ত্রম এম.ঐচ.জেদ. ৫ ফ্রিক্বেন্সী বেন্দ এম.ঐচ.জেদ. ৭০০তা এলোতমেন্ত তৌননবা সরকারনা এপ্রুব তৌখ্রে৷
স্পেক্ত্রম অসিগা লোইননা, ইন্দিয়ন রেলৱেজনা মহাক্কী রুততা লোঙ্গ তর্ম ইবোলুসন(এল.তি.ই.) বেজ মোবাইল ত্রেন রেদিও কম্ম্যুনিকেসন লৈহন্নবা ৱারেপখ্রে৷
প্রোজেক্ত অসিদা পানরিবা ইনবেস্তমেন্ত অসি কোতি ২৫,০০০ হেল্লি৷ প্রোজেক্ত অসি লাক্কদৌরিবা চহি ৫ অসিদা মপু ফানা লোইশিল্লগনি৷
মসিনা রেলৱেগী ওপরেসনশিংদা অমসুং মেন্তিনেন্স রিজিমদা স্ত্রাতিজিক সিফত অমা পুরকই৷ মসিনা হৌজিক লৈরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিদা ত্রেন হেন্না চেলহনবা য়ানবা লাইন কেপাসিতী হেনগৎপদা অমসুং সেফতী হেন্না লৈহনবদা মতেং পাংলগনি৷ মোদর্ন রেল নেতৱার্ক অসিনা ত্রান্সপোর্তেসন কোস্ত হন্থহল্লগনি অমসুং ইফিসিয়েন্সী হেন্না লৈহল্লগনি৷ অসিগীসু মথক্তা, মসিনা ‘মেক ইন ইন্দিয়া’ মিসন অসি মপু ফাহন্নবা ভারততা মেনুফেকচরিং য়ুনিতশিং হাংদোক্নবা মল্তিনেস্নেল ইন্দস্ত্রীশিংগী পুক্নিং চিংশিল্লগনি অমসুং থবক হেন্না ফংহল্লগনি৷
রেলৱেজশিং ওপরেসন তৌবদা, সেফ ওইহনবদা অমসুং সেক্যুরিতী এপ্লিকেসনশিংদা সেক্যুর অমসুং রিলাইএবল ওইবা খোঞ্জেল, ভিদিও অমসুং দাতা কম্ম্যুনিকেসন সর্ভিসশিং ফংহনবা অসিনা ইন্দিয়ন রেলৱেজতা এল.তি.ই.গী পর্পসনি৷ মসি মখাগীশিং অসিদা শিজিন্নরগনি :
• ওতোমেতিক ত্রেন প্রোতেক্সনগা লোইননা মোদর্ন কেব বেজ সিগনেলিং সিস্তেম দিপ্লোই তৌবা অসিনা ত্রেন ওপরেসন তৌবদা সেফ ওইবা হেনগৎহল্লগনি৷ অসিগীসু মথক্তা, লৈচিল থাবা মতমদসু মতেং পাংলগনি৷
• ত্রেন ওপরেসনশিংদা দ্রাইভর, গার্দ, স্তেসন মাস্তর, ত্রেন ত্রাফিক কন্ত্রোল্লর অমসুং মেন্তিনেন্স স্তাফশিংগী মরক্তা লেপ্পা লৈতনা মিসন ক্রিতিকেল বোইস কম্ম্যুনিকেসন লৈহল্লগনি৷
• পেসেঞ্জর সেক্যুরিতী হেনগৎননবা ত্রেনশিংদা সি.সি.তি.ভি. কেমেরাশিংগী খুৎথাংদা লিমিতেদ ভিদিও সর্ভিলেন্স (লাইব ফীদ) মোনিতর তৌরগনি৷
• এল.ও.তি. বেজ এসেতকী ওইনদি মরু ওইনা রোলিং স্তোক মোনিতর তৌরগনি৷
• ত্রেনশিং অমসুং স্তেসনশিংদা পেসেঞ্জর ইনফোর্মেসন সিস্তেমশিং(পি.আই.এস.) লৈহল্লগনি৷
এল.তি.ই. ইনিসিয়েতিব অসিগী মথক্তা, রেলৱে তেলিকোমদা লৈরিবা অতোপ্পা মরু ওইবা ইনিসিয়েতিবশিং অদুদি:
• স্তেসন ৬০০২দা ৱাই-ফাই ফেসিলিতী লৈহনখ্রে অমসুং অথুবা মতমদা বেলেন্স ফিসিবল স্তেসন ১০১ কোবর তৌরগনি৷ মসিগী মনুংদা স্তেসন ৭০%দি খুঙ্গংগী মফমশিংগী ওই৷ মসিগী ফেসিলিতী অসি পেসেঞ্জরশিং, লোকেল বেন্দরশিং, কুলিশিংনা শিজিন্নরি৷
• সেক্যুরিতী হেনগৎনবা, স্তেসন ৮০১দা সি.সি.তি.ভি. সিস্তেম হাপখ্রে অমসুং বেলেন্সসু প্লান তৌখ্রে৷
• রেলৱেগী রুত ৯২% ও.এফ.সি. বেজ সিস্তেম হাপখ্রে৷ মসি রেলৱেগী ইন্তরনেল কম্ম্যুনিকেসনগীদমক শিজিন্নরি অমসুং আর.সি.আই.এল.না স্পেয়র কেপাসিতী কম্মর্সিয়েল্লী ওইনা শিজিন্নরি৷
• ইন্দিয়ন রেলৱেনা ই-ফিলিং সিস্তেম দিপ্লোই তৌরি৷ এদমিনিস্ত্রেচিব ৱার্কশিং হেনগৎননবা, দিভিজনশিং, জোনশিং অমসুং সি.তি.আই.শিং অমসুং পি.য়ু. পুম্নমক য়াওনা য়ুনিত ১৮৫দা ই-ওফিস লৈহনখ্রে৷ য়ুজর লাখ ১.৩৫ হেনবনা মসি শিজিন্নরি অমসুং হৌজিক ফাওবদা ই-ফাইল লাখ ১৫.০ হেন্না শেমখ্রে৷ হৌজিক লৈরিবা ফিজিকেল ফাইলশিং অসি দিজিতেল ফাইলশিংদা ওন্থোক্লি৷
সিগনেলিং অমসুং তেলিকম্ম্যুনিকেসন অসি মোদর্নাইজ তৌননবগীদমক, ইন্দিয়ন রেলৱেজনা লুপা কোতি ৫৫,০০০গী শেনফম থাদনবা ৱারেপ লৌখ্রে৷

Ministry of Railways
Spectrum allocation to Indian Railways and provision of more modern signalling solutions to boost all round safety in Railway operations
More available signal bandwidth to help eliminate train collision due to human error and enhance speed potential; Train Collision Avoidance System approved for 37300 RKm covering important routes in 1st phase
Indian Railways gets a boost with Electronic Interlocking (EI) at 2221 Railway Stations so far
Further, 1550 ELs are planned to be provided in next 3 years
Capacity to run more trains on existing gets a boost on High Density Routes; Automatic Block Signaling provided on 3447 Route km
Automatic Signalling planned on around 15000 Rkm of high density and freight intensive routes in Mission Mode
To enhance the safety at Level Crossings; Indian Railways provides interlocking with Signals at 11705 Level Crossing Gates
Government has approved allotment of 5 MHz Spectrum in 700 MHz frequency band to Indian Railways for public safety and security services at stations and in trains
92% Route of the Indian Railway has been covered with OFC based system ; 62,205 RKms
For above Modernization of Signalling and Telecommunication, Indian Railways has envisaged investment of nearly Rs 55,000 Crore
15 JUN 2021 3:50PM by PIB Delhi
Signalling System enhances safety in train operations. Upgradation and replacement of equipments in use over Indian Railways is a continuous process and is undertaken based on its condition, operational needs and availability of resources.
In order to further improve safety in train operation and generate additional line capacity, modernisation of Signalling System has been taken in hand which includes -
1. Provision of Electronic Interlocking (EI) to increase Safety and Flexibility - Electronic Interlocking are being adopted on a large scale to derive benefits of digital technologies in train operation and to enhance safety. So far 2221 stations have been provided with Electronic Interlocking upto 30.04.2021 covering 34% of Indian Railways. A policy decision has also been taken to provide Electronic Interlocking (EI) in future. Further, 1550 EIs are planned to be provided in next 3 years. This will enhance safety and efficiency of train operations.
2. Automatic Block Signalling (ABS) to increase Line Capacity - In order to increase line capacity to run more trains on existing High Density Routes of Indian Railways, Automatic Block Signaling is a cost effective solution. As on 30.04.2021, Automatic Block Signaling has been provided on 3447 Route km. Indian Railways has planned roll out of automatic signalling on around 15000 Rkm of high density and freight intensive routes. The roll out is planned to be undertaken in Mission Mode. With implementation of automatic signalling, increase in capacity will accrue resulting in more train services becoming possible.
3. Safety at Level Crossing gates - Enhancing Safety at Level Crossing Gates has been a major area of concern. Safety gets enhanced by interlocking level crossings with Signals. As on 30.04.2021 Indian Railways have provided interlocking with Signals at 11705 Level Crossing Gates to enhance the safety at Level Crossings.
4. Automatic Train Protection (ATP) System as an aid to Loco Pilot to prevent human error - ATP systems are being used by advanced Railway systems in the world as an aid to the Loco Pilots. These systems prevent collisions due to any human error by Loco Pilot. In order to improve safety, a decision has now been taken to provide ATP systems on Indian Railways (IR) in a Mission Mode. So far IR was dependent on foreign technology for ATP systems. IR with Indian firms has now successfully developed indigenous cost effective technology for ATP – called Train Collision Avoidance System (TCAS). It has been decided to adopt TCAS as the National ATP of India under the ‘AtmaNirbhar Bharat’ Mission of Hon’ble PM. TCAS has been approved for 37300 RKm covering important routes in 1st phase. The roll out of TCAS will eliminate train collision due to human error and enhance speed potential of IR thereby reducing travel time.
It may be noted that giving a boost to ‘Aatmanirbhar Bharat’ Mission, Government has approved allotment of 5 MHz Spectrum in 700 MHz frequency band to Indian Railways for public safety and security services at stations and in trains.
With this spectrum, Indian Railways has envisaged to provide Long Term Evolution (LTE) based Mobile Train Radio Communication on its route.
The estimated investment in the project is more than Rs. 25,000 Crore. The project will be completed in the next 5 years.
It brings a strategic shift in Railways’ operations and maintenance regime. It will help in improving the safety and increasing the line capacity to accommodate more trains using the existing infrastructure. The modern rail network will result in reduced transportation cost and higher efficiency. Also, it will attract multinational industries to set up manufacturing units to fulfill the ‘Make in India’ Mission and generate employment.
The purpose of the LTE for Indian Railways is to provide secure and reliable voice, video and data communication services for operational, safety and security applications of Railways. It will be used for :
• Deployment of Modern Cab based Signalling System with Automatic Train Protection which will increased safety & throughput in train operation. Also, help during fog.
• Mission Critical Voice Communication with seamless connectivity in train operations between Driver, Guard, Station Master, Train Traffic Controller & Maintenance staff.
• Monitoring Limited Video Surveillance (Live Feed) through CCTV cameras in Trains to enhance passenger security.
• For IoT based Asset monitoring specially the rolling stock.
• Passenger Information Systems (PIS) in trains & at stations.
In addition to LTE initiative, Other major initiatives in Railway Telecom are:
• Wi-Fi facility has been extended at 6002 stations and 101 balance feasible stations will be covered soon. Out of which 70% stations are of rural area.This facility is being used by passengers, local vendors, coolies, etc.
• To improve security CCTV System has been provided at 801 stations and balance are also planned.
• 92% Route of the Railway has been covered with OFC based system (62,205 RKms). This is being used for Railway’s internal communication and spare capacity is being commercially utilized by RCIL.
• Indian Railway is deploying e-filing system on a big way. To improve administrative works, e-office has been provided at 185 Units including all Divisions, Zones, CTIs & PUs. More than 1.35 Lakh users are using this and over 15.0 Lakh e-file are created till now. Existing physical files are being converted into digital files.
For above modernization of Signalling and Telecommunication, Indian Railways has envisaged investment of nearly Rs 55,000 Crore.