হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
খুঙ্গংগী মফমশিংদা কোবিদ ভেক্সিন কাপ্পা – ময়াম্না থাজনবশিং অমদি অচুম্বশিং
15 JUN 2021 2:43PM by PIB Imphal
এপোইন্তমেন্ত লৌননবা মাংজৌননা বুক্কিং তৌদুনা অমসুং ওনলাইন রেজিস্ত্রেসনগী খুৎথাংদা ভেক্সিন কাপ্ননবা প্রি-রেজিস্ত্রেসন তৌবা অসি ভেক্সিনেসন সর্ভিস লৌননবা হোৎনবদা মরু ওইদে৷
চহি ১৮ শুরবা নত্রগা হেল্লবা মীওই অমা হেক্তনা ভেক্সিনেতরনা ওন-সাইত রেজিস্ত্রেসন পাংথোক্লিবা খ্বাইদগী নকপা ভেক্সিনেসন সেন্তর অদুদা হকথেংননা চৎপা য়াই অমসুং মফম অদুমক্তদা ভেক্সিন কাপ্পা য়াই৷ মসিবু ময়াম্না ৱাল্ক-ইন্স” হায়রগসু খঙনৈ৷
কো-ৱিনদা কম্মন সর্ভিস সেন্তরশিংগী(সি.এস.সি.শিং) খুৎথাংদা লাইনা রেজিস্ত্রেসন তৌহনবা অসি কো-ৱিনদা রেজিস্ত্রেসন তৌনবগী লৈরিবা মখল ময়ামগী মনুংদা অমখক্নি৷ খুঙ্গংগী মফমশিংদা অমসুং শহরগী স্লমশিংদা লৈরিবা বেনিফিসরীশিং ওন-সাইত রেজিস্ত্রেসন তৌহন্নবা অমসুং খ্বাইদগী নকপা ভেক্সিনেসন সেন্তরশিংদা ভেক্সিন কাপথোক্নবা হেল্থ ৱার্করশিং নত্রগা অশাগুম্বা ফেসিলিতেতরশিংনা হোৎনরি৷ হেল্থ লাইন ১০৭৫গী খুৎথাংদা রেজিস্ত্রেসনশিং তৌরিবা অসিদা মতেং পাংননবা ফেসিলিতীসু চৎনখ্রে৷
মথক্তা পল্লিবা মোদশিং মরু ওইনা খুঙ্গংগী লমদমশিংগীদমক চৎনরিবশিং অসি ফঙ্কস্নেল ওইখ্রে অমসুং খুঙ্গংগী লমদমশিংদা ভেক্সিন চাং মান্ননা কাপখ্রে হায়বসি মখাদা পল্লিবশিং অসিনা খুদম ওইরি, ১৩.০৬.২০২১ ফাওবদা, কো-ৱিনদা রেজিস্তর তৌরবা বেনিফিসরী কোতি ২৮.৩৬কী মনুংদা, বেনিফিসরী কোতি ১৬.৪৫ (৫৮%)দি ওন-সাইত মোদতা রেজিস্তর তৌখ্রে৷ অদুগীসু মথক্তা, ২০২১গী জুন ১৩ ফাওবদা কো-ৱিনদা রেকোর্দ তৌখিবা ভেক্সিন দোজ পুন্না কোতি ২৪.৮৪গী মনুংদা দোজ কোতি ১৯.৮৪দি (ভেক্সিন দোজ পুম্নমক্কী ৮০%রোম) ওনসাইত/ৱাল্ক-ইন ভেক্সিনেসনগী খুৎথাংদা এদমিনিস্তর তৌখ্রে৷
০১.০৫.২১দগী ১২.০৬.২১ ফাওবদা, ভেক্সিনেসন সর্ভিস পীরিবা অপুনবা কোবিদ ভেক্সিনেসন সেন্তর ১,০৩,৫৮৫গী মনুংদা, ২৬,১১৪না সব-হেল্থ সেন্তরশিংদা ওপরেত তৌরি, ২৬,২৮৭না প্রাইমরী হেল্থ সেন্তরশিংদা তৌরি অমসুং ৯,৪৪১না কম্ম্যুনিতী হেল্থ সেন্তরশিংদা ওপরেত তৌদুনা অপুনবা ভেক্সিনেসন সেন্তরগী ৫৯.৭%গী চাং ওইরি৷ সব-হেল্থ সেন্তরশিং, প্রাইমরী হেল্থ সেন্তরশিং অমসুং কম্ম্যুনিতী হেল্থ সেন্তরশিং অসিদা লৈরিবা সি.ভি.সি.শিং পুম্নমক অসি প্রজা মীয়াম্না ওন-সাইত রেজিস্ত্রেসন অমসুং ভেক্সিন কাপ্ননবগীদমক হকথেংননা চৎপা য়াবা খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈ৷
হৌজিক ফাওবদা কো-ৱিনদা রাজ্যশিংনা খুঙ্গংনি নত্রগা শহরনি হায়না খন্দোক্লিবা অপুনবা ভেক্সিনেসন সেন্তর ৬৯,৯৯৫গী মনুংদা, ভেক্সিনেসন সেন্তর ৪৯,৮৮৩(৭১%)দি খুঙ্গংগী লমদমশিংদা লৈরি৷
ত্রাইবেল এরিয়া ভেক্সিন কাপ্পগী চাং – ২০২১গী জুন ৩ ফাওবগী মনুংদা কো-ৱিনদা ফংলিবা দাতাগী মতুং ইন্না –
১. ত্রাইবেল জিলাশিং অসিদা মীওই মিলিয়ন অমদা কাপলিবা ভেক্সিনগী চাং অসিনা নেস্নেল এভরেজতগী হেন্না ৱাংই৷
২. ত্রাইবেল জিলা ১৭৬কী মনুংদা ১২৮না ভারত পুম্বগী ভেক্সিনেসন কোভরেজতগী হেন্না নিংথীনা মথৌ তৌরি৷
৩. নেস্নেল এভরেজ অসি য়েংনবা মতমদা ত্রাইবেল জিলাশিং অসিদনা হেন্না ৱাল্ক-ইন ভেক্সিনেসনশিং হেন্না পাংথোক্লি৷
৪. ভেক্সিন কাপখ্রবা মীওইশিংগী জেন্দর রেসিও অসিসু ত্রাইবেলগী মফমশিংদনা হেন্না ফৈ৷
নেস্নেল
ত্রাইবেল জিলাশিং
মীওই মিলিয়ন অমদা কাপ্লিবা দোজশিং
১,৬৮,৯৫১
১,৭৩,৮৭৫
নুপা : নুপী রেসিও
৫৪ : ৪৬
৫৩ : ৪৭
ৱাল্ক-ইন: ওনলাইন ভেক্সিনেসন
৮১ : ১৯
৮৮: ১২
খুঙ্গংগী মফমশিংদা নত্রগা লৈবাক অসিগী কা-হেন্না মনুং হঞ্জিনবা শরুকশিংদা ভেক্সিন য়াম্না লাইনা কাপ্ননবগীদমক মপুং ফানা ফ্লেক্সিবল ওইবা অমসুং ইনক্লুসিব ফ্রেমৱার্ক অমা কো-ৱিন সিস্তেম্না পী হায়দুনা রুরেল-আর্বান দিবাইদকী মতাংদা লান্না থাজনরিবা অসি মথক্তা পল্লিবা স্তেতিস্তিকশিং অসিনা শেংদোক্লে৷

Ministry of Health and Family Welfare
COVID Vaccination in Rural Areas – Myths vs. Facts
15 JUN 2021 2:43PM by PIB Delhi
Pre-registration for vaccination through online registration and prior booking of appointment is not mandatory to avail of vaccination services.
Anyone, aged 18 years or more, can directly go to the nearest vaccination Center where vaccinator performs the on-site registration and provides vaccination in the same visit.This is also popularly known as “walk-ins”.
The facilitated registration through the Common Service Centers (CSCs) on Co-WIN, is just one of the many modes of registration on Co-WIN. The facilitators such as health workers or ASHAs, also mobilize beneficiaries in rural areas and those residing in urban slums, for on-site registration and vaccination directly at the nearest vaccination centers. The facility for assisted registrations through the 1075 Help Line has also been operationalized.
That, all the above modes, specifically operationalised for rural areas, are functional and enabling equitable access to vaccination in rural areas, is evident from the fact that, as on 13.06.2021, out of the 28.36 crore beneficiaries registered on Co-WIN, 16.45 crore (58%) beneficiaries have been registered in the on-site mode. Also, out of the the total 24.84 crore vaccine doses recorded on Co-WIN as on 13th June 2021, 19.84 crore doses (nearly 80% of all vaccine doses) have been administered through onsite/ walk-in vaccination.
From 01.05.21 till 12.06.21, out of the total 1,03,585 COVID Vaccination Centers [CVCs] providing vaccination services, 26,114 are operated at the Sub-Health Centers, 26,287 at the Primary Health Centers and 9,441 at the Community Health Centers, amounting to 59.7% of the total vaccination centers. All of these CVCs at the Sub-Health Centers, the Primary Health Centers and the Community Health Centers are in rural areas where people can directly walk-in for on-site registration and vaccination.
Out of the total 69,995 vaccination centers so far classified by states on Co-WIN as rural or urban, 49,883 vaccination centers, i.e. 71%, are located in rural areas.
The coverage of vaccination in tribal area – As per the data available on Co-WIN as on 3rd June, 2021 –
1. Vaccination per million population in tribal districts is higher than the National average.
2. 128 out of 176 Tribal Districts are performing better than all India vaccination coverage.
3. More walk-in vaccinations are happening in Tribal Districts as compared to National average.
4. Gender ratio for people vaccinated is also better in the tribal districts.
National
Tribal districts
Doses per million population
1,68,951
1,73,875
Male : Female ratio
54 : 46
53 : 47
Walk-in: Online vaccination
81 : 19
1. : 12
Above statistics bust the myth/misconception about the rural-urban divide as the Co-WIN system offers a completely flexible and inclusive framework for facilitating vaccination recording in rural areas, and especially in the remotest parts of the Country.