প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা য়ু.এন.গী ‘দিজর্তিফিকেসন, লেন্দ দিগ্রেদেসন অমসুং ইকং থোকপা’ গী মরমদা অৱাংবা থাক্কী ৱারী শান্নবদা কিনোৎ এদ্রেস পীখ্রে
হৌখিবা চহি ১০দা ভারত্তা চাওরাক্না উমং হেক্তর মিলিয়ন ৩ লোম হেনগৎখি, লৈবাক অসিগী অপুনবা শরুক মরি থোকপগী অমা ঙম্নমক উমংনা কোনশিনবা হেনগৎলক্লি: পি.এম.
লেন্দ দিগ্রেদেসনবু মহৌশাগী ফিভমদা হঞ্জিন্নবা লৈবাক অসিনা থমখিবা ৱাফমগী মাইকৈদা ওনশিল্লকলি: পি.এম.
কার্বোন দাইওক্সাইদপু খল কাইদনা থম্নবা কার্বোন বিল্লিয়ন তোন ২.৫তগী ৩ ফাওবা চুপশিনবা ঙম্নবা ২০৩০ ফাওবদা দিগ্রেদেদ লেন্দ মিল্লিয়ন হেক্তর ২৬ মহৌশাগী ফিভমদা হঞ্জিন্নবা পান্দম থম্লি
লেন্দ দিগ্রেদেসনগী হিরমদা সাইন্তিফিক ওইবা পুক্নিং চিংশিন্নবা ভারত্তা সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স শেমগৎলি: পি.এম.
ঐখোয়গী তুংগী মীরোলগীদমক্তা মশা-মউ ফবা মালেম অমা থমলম্বা হায়বসি ঐখোয়গী তৌফদ্রবা ইথৌনি: পি.এম.
14 JUN 2021 8:21PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা য়ু.এন.গী ‘দিজর্তিফিকেসন, লেন্দ দিগ্রেদেসন অমসুং ইকং থোকপা’ গী মরমদা অৱাংবা থাক্কী ৱারী শান্নবদা কিনোৎ এদ্রেস পীখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা য়ুনাইতেৎ নেসন কনভেন্সন তু কোম্বেৎ দিজর্তিফিকেসন (য়ু.এন.সি.সি.দি.)গী ১৪শুবা মীফমদা মহাক্কা প্রসিদেন্তগী শক্তিগী মতুং ইন্না হৌদোকপগী সেগমেন্তদা ৱা ঙাংখি।
পুন্সি অমসুং পুন্সি মহিংগীদমক লমশিং অসি তঙাইফদনা চংগদবা মচাক অমনি হায়রদুনা, শ্রী মোদীনা লম অমসুং মসিগী ললশিং অসিদা পিরিবা শাফুশিং অসি হন্থহন্নবা হায়রি। “শেংনা হায়রবদা, থবক কয়া অমা ঐখোয়গী ইমাংদা তাদুনা লৈরি। অদুবু ঐখোয়না তৌবা ঙমগনি। ঐখোয় পুন্না মসি পাংথোকপা ঙমগনি,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা লেন্দ দিগ্রেদেসনগী হিরমদা লৌখৎকদবা খোঙথাংশিং পীরি। মহাক্না হায় মদুদি ভারতনা মালেমগী ফোরুমদা লেন্দ দিগ্রেদেসনগী ইসুশিং উৎনবা লুচিংদুনা চৎলি। ২০১৯গী দিল্লী দিক্লারেসন্না লমগী মরমদা হেন্না কান্নবা অমসুং চেকশিন থৌরাং পীরি। ভারত্তা হৌখিবা চহি ১০ অসিদা উমং হেক্তর মিল্লিয়ন ৩ লোম য়োকখৎলি। মসিনা লৈবাক্কী অপুনবা শরুক মরি থোকপগী অমা উমং য়োকখৎপা হেনগৎলক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা খঙহনখি।
শ্রী মোদীনা লেন্দ দিগ্রেদেসনবু মহৌশাগী ফিভমদা হঞ্জিন্নবা লৈবাক অসিনা থমখিবা ৱাফমগী মাইকৈদা ওনশিল্লকলি হায়না পাউদমখি। “ঐখোয়না ২০৩০ ফাওবদা শোকচিল্লবা লমশিং অসি হেক্তর মিল্লিয়ন ২৬ মহৌশাগী ফিভমদা হঞ্জিন্নবা হোৎনরি। মসিনা ভারতনা থমখিবা ৱাফম কার্বোন দাইওক্সাইদ খল কাইদনবা কার্বোন বিল্লিয়ন তোন ২.৫তগীনা ৩ ফাওবা চুপশিনবা ঙম্বদা মতেং পাংলগনি,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাত্তা লৈবা কুতচকী রানন্দা লৈবা বান্নিগী মফমশিংদা চৎথরিবা মতৌ করম্না লমশিং অসি মহৌশাগী ফিভমদা হঞ্জিনখিবা হায়বগী খুদম উৎলদুনা মসিনা পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা অফবা লৈহাও পুথোকপা, লমগী পোত্থোক হেনগৎহনবা হায়বা অসি উৎখি। বান্নিগী মফমদা, গ্রাসলেন্দ য়োকখৎতুনা লমশিং অসি হান্নগী মহৌশাগী ওইবা মওংদা লাকহনবা, হায়রিবা অসিনা লমশিং অসি মহৌশাগী ফিভমদা হঞ্জিনহনবদা মতেং পাংলি। মসিদা শজিক থাক্তুনা অমসুং শা-শন য়োকপদা পুক্নিং থৌগৎতুনা পুন্সি মহিংদা মতেং পীরি। “চপ মান্নবা ইথিলদা, ঐখোয়না লমশিং অসি হান্নগী মফমদা হঞ্জিন্নবা লালোংশিং লৌখৎপগী তঙাইফদবা লৈ”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মরুওইবা পীখি।
সাউত-সাউত কোওপরেসনগী ইথিলদা, ভারতনা চাওখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা লমশিং মহৌশাগী ফিভমদা হঞ্জিন্নবা থৌরাংশিংদা মতেং তৌরি। লেন্দ দিগ্রেদেসনগী হিরমদা সাইন্তিফিক ওইবা পুক্নিং চিংশিন্নবা ভারত্তা সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স শেমগৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। “মীওইবনা থোকহনখিবা অমাং-অতাশিং অমুক হন্না শেমগৎপা হায়বা অসি অপুনবা মীওইবা জাতিগী ইথৌদাংনি। ঐখোয়গী তুংগী মীরোলগীদমক্তা মশা-মউ ফবা মালেম অমা থমলম্বা হায়বসি ঐখোয়গী তৌফদ্রবা ইথৌনি”, হায়দুনা প্রধান মন্ত্রীনা লোইশিনখি।

Prime Minister's Office
PM delivers keynote address at the UN 'High-Level Dialogue on Desertification, Land degradation and Drought'
In last 10 years, around 3 million hectares of forest cover added in India, enhancing the combined forest cover to almost one-fourth of the country's total area: PM
India is on track to achieve its national commitment of Land degradation neutrality: PM
Restoration of 26 million hectares of degraded land aimed by 2030 to achieve an additional carbon sink of 2.5 to 3 billion tonnes of carbon dioxide equivalent
Centre of Excellence is being set up in India to promote a scientific approach towards land degradation issues
It is our sacred duty to leave a healthy planet for our future generations: PM
14 JUN 2021 8:21PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi delivered a keynote address at the UN “High-Level Dialogue on Desertification, Land Degradation and Drought” today via video conference. The Prime Minister spoke at the Opening Segment in his capacity as the President of the 14th Session of the Conference of Parties of United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD).
Terming land as the fundamental building block for supporting all lives and livelihoods, Shri Modi called for reduction of the tremendous pressure on land and its resources. “Clearly, a lot of work lies ahead of us. But we can do it. We can do it together,” said the Prime Minister.
The Prime Minister listed steps taken by India to deal with the land degradation issue. He said that India has taken the lead to highlight land degradation issues at international forums. The Delhi Declaration of 2019 called for better access and stewardship over land, and emphasised gender-sensitive transformative projects. In India, over the last 10 years, around 3 million hectares of forest cover has been added. This has enhanced the combined forest cover to almost one-fourth of the country's total area, the Prime Minister informed.
Shri Modi conveyed that India is on track to achieve its national commitment of Land degradation neutrality. “We are also working towards restoring 26 million hectares of degraded land by 2030. This would contribute to India's commitment to achieve an additional carbon sink of 2.5 to 3 billion tonnes of carbon dioxide equivalent”, said the Prime Minister.
The Prime Minister gave example of the Banni region in Rann of Kutch in Gujarat to illustrate how restoration of land can start a virtuous cycle of good soil health, increased land productivity, food security and improved livelihoods. In Banni region, land restoration was done by developing grasslands, which helped in achieving land degradation neutrality. It also supports pastoral activities and livelihood by promoting animal husbandry. “In the same spirit, we need to devise effective strategies for land restoration while promoting indigenous techniques”, the Prime Minister stressed.
In the spirit of South-South cooperation, India is assisting fellow developing countries to develop land restoration strategies. A Centre of Excellence is being set up in India to promote a scientific approach towards land degradation issues, informed the Prime Minister. “It is mankind's collective responsibility to reverse the damage to land caused by human activity. It is our sacred duty to leave a healthy planet for our future generations”, the Prime Minister concluded.