ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ ଟିକାଦାନ ସମ୍ପର୍କରେ ବାରମ୍ବାର ପଚାରାଯାଉଥିବା ପ୍ରଶ୍ନ
ଆଲର୍ଜି ଥିବା ଲୋକ ଟିକା ନେଇପାରିବେ କି ?
ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳା ଟିକା ନେଇପାରିବେ କି ?
ସ୍ତନ୍ୟପାନ କରାଉଥିବା ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଟିକା ନେବା ନିରାପଦ ନା ନୁହଁ?
ଟିକା ନେଇ ସାରିବା ପରେ ମୋ ଶରୀରରେ ଯଥେଷ୍ଟ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ ତ ?
ଟିକା ନେଇ ସାରିବା ପରେ ରକ୍ତ ଜମାଟ ବାନ୍ଧିବା (ବ୍ଲଡକ୍ଲଟିଂ) ଏକ ସାଧାରଣ ଘଟଣା କି ?
ମୁଁ ଯଦି କୋଭିଡରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହୋଇଛି, କେତେଦିନ ପରେ ମୁଁ ଟିକା ନେଇପାରିବି ?
08 JUN 2021 10:17AM by PIB Bhubaneswar
ଆଲର୍ଜି ଥିବା ଲୋକ ଟିକା ନେଇପାରିବେ କି ? ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳା ଟିକା ନେଇପାରିବେ କି ? ସ୍ତନ୍ୟପାନ କରାଉଥିବା ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଟିକା ନେବା ନିରାପଦ ନା ନୁହଁ? ଟିକା ନେଇ ସାରିବା ପରେ ମୋ ଶରୀରରେ ଯଥେଷ୍ଟ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ ତ ? ଟିକା ନେଇ ସାରିବା ପରେ ରକ୍ତ ଜମାଟ ବାନ୍ଧିବା (ବ୍ଲଡକ୍ଲଟିଂ) ଏକ ସାଧାରଣ ଘଟଣା କି ? ମୁଁ ଯଦି କୋଭିଡରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହୋଇଛି, କେତେଦିନ ପରେ ମୁଁ ଟିକା ନେଇପାରିବ ?
କୋଭିଡ ଟିକାକରଣ ସମ୍ପର୍କରେ ଉପରଲିଖିତ ପ୍ରଶ୍ନମାନ ଲୋକେ ବାରମ୍ବାର ପଚାରୁଛନ୍ତି । ନୀତି ଆୟୋଗର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଦସ୍ୟ ଡକ୍ଟର ଭି.କେ ପାଲ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ଏମ୍ସର ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଡକ୍ଟର ରଣଦୀପ ଗୁଲେରିଆ ଜୁନ ୬ତାରିଖ ରବିବାର ଦୂରଦର୍ଶନ ନ୍ୟୁଜର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏସବୁ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେଇ ଲୋକଙ୍କ ମନରୁ ସନ୍ଦେହ ଓ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ଦୂର କରିଛନ୍ତି ।
ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ଆପଣ ଅବଗତ ହୋଇ ସତ୍ୟାସତ୍ୟ ଜାଣନ୍ତୁ ଏବଂ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣରୁ ନିଜକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖନ୍ତୁ । ଏସବୁ ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଆଉ କେତେକ ବିଷୟରେ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରଣ।।ୟ ପକ୍ଷରୁ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
(https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1719925),
ଆଲର୍ଜି ଥିବା ଲୋକ ଟିକା ନେଇପାରିବେ କି ?
ଡକ୍ଟର ପାଲ: ଯଦି କାହାର ଗୁରୁତର ଆଲର୍ଜି ସମସ୍ୟା ଥାଏ ତାହେଲେ ସେ ଆବଶ୍ୟକ ଡାକ୍ତରୀ ପରାମର୍ଶ କ୍ରମେ ଏହା ନେଇପାରିବେ । ତେବେ ସାଧାରଣ ଶର୍ଦ୍ଦି, ଚର୍ମ ଆଲର୍ଜି ଆଦି ସାଧାରଣ ଆଲର୍ଜି ଥିବା ଲୋକେ ଟିକା ନେଇପାରିବେ ।
ଡକ୍ଟର ଗୁଲେରିଆ: ଯେଉଁମାନେ ଆଲର୍ଜି ପାଇଁ ଆଗରୁ ଔଷଧ ଖାଉଥିବେ ସେମାନେ ଏହାକୁ ବନ୍ଦ କରିବା ଅନୁଚିତ । ସେମାନେ ଟିକା ନେବା ସହିତ ନିଜର ଆଲର୍ଜି ଔଷଧ ନିୟମିତ ସେବନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଟିକା ନେବା ପରେ ଲୋକଙ୍କ ଠାରେ କାଳେ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପ୍ରକାଶ ପାଇବ, ତାହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଟିକାଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ କକ୍ଷର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ସମସ୍ତେ ଏକଥା ବୁଝିବା ଦରକାର । ତେଣୁ ଆମର ପରାମର୍ଶ ହେଲା, ଆପଣ ଯଦି ଗୁରୁତର ଆଲର୍ଜି ପୀଡିତ, ତଥାପି ନିଜେ ସେଥିପାଇଁ ଔଷଧ ଖାଇ ଟିକାଦାନ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଯାଆନ୍ତୁ ଓ ଟିକା ନିଅନ୍ତୁ ।
ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳା କୋଭିଡ ଟିକା ନେଇପାରିବେ କି ?
ଡକ୍ଟର ପାଲ:- ଆମର ସାଂପ୍ରତିକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ (ପିଆଇବିର ୧୯ମେ ୨୦୨୧ ପ୍ରେସ ରିଲିଜ ପଢନ୍ତୁ-http:// pib.gov.in/press Release Page. aspr? PRID =1719925) ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାଙ୍କୁ କୋଭିଡ ଟିକା ଦିଆଯିବ ଅନୁଚିତ । ଏହାର କାରଣ ହେଲା- ଗର୍ଭବତୀଙ୍କ ଉପରେ ଟିକାର ପ୍ରଭାବ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ କୌଣସି ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ତଥ୍ୟ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଓ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପାଖରେ ନାହିଁ । ତେଣୁ ଗର୍ଭବତୀଙ୍କୁ ଟିକା ନ ଦେବାକୁ ନିଷ୍ପତି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି । ନୂଆ ବିଜ୍ଞାନଭିତିକ ତଥ୍ୟ ଅନୁସାରେ ଭାରତ ସରକାର ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବେ ।
ଏବେ ଦେଖାଯାଉଛି ଯେ ଅନେକ କରୋନା ଟିକା ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ନିରାପଦ ରହୁଛି । ଏବେ ଭାରତରେ ଯେଉଁ ଦୁଇଟି ଟିକା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି ତାହା ମଧ୍ୟ ନିରାପଦ ବୋଲି ଆମେ ଆଶା କରୁଛୁ । କରୋନା ଟିକା ଖୁବ୍ କମ୍ ସମୟରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ତେଣୁ ନିରାପତ୍ତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପରୀକ୍ଷା ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାଙ୍କ ଉପରେ ହୋଇପାରି ନ ଥିଲା । ଅତଏବ ଜନସାଧାରଣ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଉ ଟିକେ ଧୈର୍ଯ୍ୟ ଧରିବାକୁ ଆମେ ଅନୁରୋଧ କରୁଛୁ ।
ଡକ୍ଟର ଗୁଲେରିଆ: ଅନେକ ଦେଶରେ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାଙ୍କୁ ଟିକା ପ୍ରଦାନ କରାଗଲାଣି । ଆମେରିକାର ଏଫଡିଏ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାଙ୍କୁ ଫାଇଜର ଓ ମଡେର୍ଣ୍ଣା ଟିକା ଦେବାକୁ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି । କୋଭାକ୍ସିନ ଓ କୋଭିସିଲ୍ଡ ର ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ତଥ୍ୟାବଳୀ ଶୀଘ୍ର ପହଞ୍ଚିବବ । ସେଥିରୁ କିଛି ତଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ହସ୍ତଗତ ହେଲାଣି । ଆମେ ଆଶାବାଦୀ ଯେ ଅଳ୍ପଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାଙ୍କୁ ଏହି ଦୁଇ ଟିକା ପ୍ରଦାନ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ତଥ୍ୟାବଳୀ ମିଳିଯିବ । ଏହି ତଥ୍ୟ ଆଧାରରେ ଭାରତରେ ମହିଳାଙ୍କୁ ଏହି ଦୁଇ ଟିକା ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ସରକାରୀ ଅନୁମତି ମିଳିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ପିଲାଙ୍କୁ ସ୍ତନ୍ୟପାନ କରାଉଥିବା ମହିଳା କୋଭିଡ ଟିକା ନେଇପାରିବେ କି ?
ଡକ୍ଟର ପାଲ:- ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ରହିଛି । ଭାରତରେ ଏବେ ଦିଆଯାଉଥିବା ଦୁଇଟି ଯାକ ଟିକା ସ୍ତନ୍ୟପାନ କରାଉଥିବା ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିରାପଦ । ଏ ନେଇ ଭୟ କରିବାର କୌଣସି କାରଣ ନାହିଁ । ଟିକା ନେବା ପୂର୍ବରୁ ବା ପରେ ସ୍ତନ୍ୟପାନକୁ ବନ୍ଦ କରିବାର କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ ।
(https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1719925)
ଟିକା ନେଇ ସାରିବା ପରେ ମୋ ଶରୀରରେ ଯଥେଷ୍ଟ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ କି ?
ଡକ୍ଟର ଗୁଲେରିଆ:-
ଆମ ଶରୀରରେ କେତେ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧ ଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ତାହାକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ଟିକାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ମାପିବା ଅନୁଚିତ । ଟିକା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ସୁରକ୍ଷା ଯୋଗାଇଥାଏ । ସେଥି ମଧ୍ୟରେ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି (ଆଣ୍ଟିବଡି) ସେଲ ମେଡିଏଟେଡ୍ ଇମ୍ୟୁନିଟି (ସୁରକ୍ଷା) ଏବଂ ମେମୋରୀ ସେଲ ଆଦି ଅନ୍ୟତମ । ଆମେ ରୋଗରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହେଲେ ଆମ ଶରୀରରେ ଅଧିକ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଟିକାର ପ୍ରଭାବ ଓ ଦକ୍ଷତା ଯାହା ଏଯାଏ ଦେଖାଯାଉଛି ତାହା ପରୀକ୍ଷାକାଳୀନ ଅନୁଧ୍ୟାନ ଭିତ୍ତିରେ ହେଉଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟିକାର ପରୀକ୍ଷାକାଳୀନ ଅନୁଧ୍ୟାନା ଡିଜାଇନ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ।
ଏଯାଏ ମିଳିଥିବା ତଥ୍ୟ ଅନୁସାରେ କୋଭିସିଲ୍ଡ, କୋଭାକ୍‌ସିନ୍‌, ସ୍ଫୁଟିନିକ୍ ଭି ଆଦି ଟିକାର ଦକ୍ଷତା ଓ କରାମତି ଅଳ୍ପ ବହୁତେ ପ୍ରାୟ ସମାନ । ତେଣୁ ଏହି ଟିକା ନେବା ଉଚିତ , ସେଇ ଟିକା ନେବା ଅନୁଚିତ ଏଭଳି କହିବା ଠିକ୍ ନୁହେଁ । ନିଜ ଅଞ୍ଚଳରେ ଯେଉଁ ଟିକା ମିଳୁଛି ତାହା ନିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ନିଜେ ଓ ନିଜ ପରିବାରକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖନ୍ତୁ ।
ଡକ୍ଟର ପାଲ: ଟିକା ନେବା ପରେ କିଛି ଲୋକ ନିଜର ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧ ଶକ୍ତିର ପରୀକ୍ଷା କରିବା କଥା ଭାବୁଛନ୍ତି । ଏହା କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, କାରଣ ଜଣେ ଲୋକର ସାମଗ୍ରୀକ ବ୍ୟାଧି ସୁରକ୍ଷା ଶକ୍ତି ବା ଇମ୍ୟୁନିଟିକୁ ଏହା ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରେନାହିଁ । ଏହାର କାରଣ ହେଲା ଟି-ସେଲ ବା ମେମୋରୀ ସେଲ୍‌ରେ ଟିକା ନେବା ପରେ କେତେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିଥାଏ । ସେଗୁଡିକ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇ ପ୍ରତିରୋଧ କ୍ଷମତା ବଢାନ୍ତି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଟି-ସେଲ୍ସ ମଧ୍ୟ ଆଣ୍ଟିବଡି ଟେଷ୍ଟରେ ଧରାପଡନ୍ତି ନାହିଁ ; କାରଣ ଏସବୁ ଅସ୍ଥିମଜ୍ଜା (ବୋନ ମ୍ୟାରୋ)ରେ ଥାଆନ୍ତି । ତେଣୁ ଆମର ଅନୁରୋଧ ହେଲା ଟିକା ନେବା ପୂର୍ବରୁ କିମ୍ବା ପରେ ଆଣ୍ଟିବଡି ଟେଷ୍ଟ କରନ୍ତୁ ନାିହଁ । ଯେଉଁ ଟିକା ମିଳୁଛି ତାହାକୁ ନିଅନ୍ତୁ । ଦୁଇଟି ଯାକ ଡୋଜକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ବ୍ୟବଧାନରେ ନେବା ସହିତ ଉପଯୁକ୍ତ କୋଭିଡ ନିୟମ ପାଳନ କରନ୍ତୁ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଲୋକଙ୍କର ଧାରଣ ଅଛି ଯେ କୋଭିଡରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହେବା ପରେ ଆଉ ଟିକା ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ । ସେ ଧାରଣାର ବଶବର୍ତ୍ତୀ ହୁଅନ୍ତୁ ନାହିଁ ।
ବ୍ଲଡକ୍ଲଟିଂ (ରକ୍ତଜମାଟ) ହେବା କରୋନା ଟିକା ନେବା ପରେ ଏକ ସାଧାରଣ ଘଟଣା କି ?
ଡକ୍ଟର ପାଲ: ଏଭଳି କିଛି ଘଟଣା ନଜରକୁ ଆସିଛି । ବିଶେଷକରି ଆଷ୍ଟ୍ରାଜେନେକା ଟିକା ନେବା ପରେ ଏଭଳି ଘଟଣା ଘଟିଛି । ୟୁରୋପରେ ଏହି ଘଟଣା ଘଟିଥିଲା ଏବଂ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନ ଶୈଳୀ, ଶରୀର ଓ ଜେନେଟିକ୍ ଷ୍ଟ୍ରକଚର ଯୋଗୁଁ ଏହା ଘଟିଥିଲା । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଦୃଢ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଆମେ ଭାରତରେ ଏହି ତଥ୍ୟକୁ ରିତିମତ ବିଧିବଦ୍ଧଭାବେ ପରୀକ୍ଷାନିରୀକ୍ଷା କରିଛୁ । ଆମ ଅନୁଧ୍ୟାନ ଅନୁସାରେ ଭାରତରେ ଟିକା ନେବା ପରେ ବ୍ଲଡକ୍ଲଟିଂ ଘଟଣା କାଁ ଭାଁ ଘଟିଛି । ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଏତେ କମ୍ ଯେ ସେ ଘେନି ବ୍ୟସ୍ତ ବିବ୍ରତ ହେବାର କିଛି ନାହିଁ । ୟୁରୋପୀୟ ଦେଶ ସମୂହରେ ଏଭଳି ଘଟଣା ଭାରତଠାରୁ ୩୦ଗୁଣ ଅଧିକ ଘଟିଛି ।
ଡକ୍ଟର ଗୁଲେରିଆ-: ଆଗରୁ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଯାଇଛି ଯେ ଅସ୍ତ୍ରୋପ୍ରଚାର ପରେ ବ୍ଲଡକ୍ଲଟିଂ ଘଟଣା ଭାରତୀୟଙ୍କଠାରେ କମ୍ । ୟୁରୋପୀୟ ଓ ଆମେରିକୀୟଙ୍କ ଠାରେ ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର ପରବର୍ତ୍ତୀ ବ୍ଲଡ୍‌କ୍ଲଟିଂ ଯେଉଁ ପରିମାଣରେ ଘଟେ ଭାରତୀୟଙ୍କଠାରେ ତାହା ତୁଳନାତ୍ମଭାବେ ଅତି ସ୍ୱଳ୍ପ । ଟିକାଜନିତ ଥ୍ରମ୍ବୋସିସ୍ ବା ଥ୍ରମ୍ବୋସାଇଟୋପେନିଆ ଏକ ପାଶ୍ୱର୍ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଏହା ଭାରତର ବିରଳ । ୟୁରୋପ ତୁଳନାରେ ଏହା ଅତିକମ୍ । ଏହାକୁ ନେଇ ଆତଙ୍କିତ ହେବାର କାରଣ ନାହିଁ । ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପଲବ୍ଧ ।
ମୋତେ ଯଦି କରୋନା ହୋଇଥିବ, କେତେଦିନ ପରେ ମୁଁ ଟିକା ନେଇପାରିବି ?
ଡକ୍ଟର ଗୁଲେରିଆ- ସର୍ବଶେଷ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀରେ ସ୍ପଷ୍ଟଭାବେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ଯେଉଁମାନେ କରୋନାରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ସୁସ୍ଥ ହେବାର ତିନିମାସ ପରେ କରୋନା ଟିକା ନେଇପାରିବେ । ଏହା ଫଳରେ ଶରୀରର ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧ ଶକ୍ତି ଅଧିକ ମଜବୁତ୍ ହେବ ଏବଂ ଟିକାର ପ୍ରଭାବ ଭଲ ରହିବ ।
(https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1719925),
ଉଭୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ: ଡକ୍ଟର ପାଲ ଓ ଡକ୍ଟର ଗୁଲେରିଆ ଦୃଢୋକ୍ତି ସହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ଟିକା କରୋନା ଭୂତାଣୁର ମ୍ୟୁଟାଣ୍ଟ ବା ରୂପାନ୍ତରଣକୁ ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ସମର୍ଥ । ଏହା ଏଯାଏ ମିଳିଥିବା ତଥ୍ୟାବଳୀରୁ ପ୍ରମାଣିତ । ଟିକା ନେବା ପରେ ଶରୀରର ସାମଗ୍ରୀକ ବ୍ୟାଧି ବିରୋଧକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବା ଇମ୍ୟୁନିଟ୍ ଦୁର୍ବଳ ହୋଇଯାଉଛି ଏବଂ ଲୋକଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ଘଟୁଛି ବୋଲି ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ଯେଉଁ ଖବର ଘୂରି ବୁଲୁଛି ତାହାକୁ ଏହି ଦୁଇ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଭିତ୍ତିହୀନ ଓ ମିଥ୍ୟା ବୋଲି କହିଛନ୍ତି । ଏଭଳି କିଛି ଭ୍ରାନ୍ତ ଧାରଣା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଓ ଅଗମ୍ୟ ଇଲାକାରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ସେମାନେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ।
ସୌଜନ୍ୟ:ଡିଡିନ୍ୟୁଜ /ପିଆଇବି, ମୁମ୍ବାଇ)

Ministry of Health and Family Welfare
Frequently Asked Questions on COVID-19 Vaccination
Can people with allergies get vaccinated ?
Can pregnant women take Covid 19 vaccine? What about lactating mothers ?
Do I get enough antibodies after getting vaccinated ?
Is blood clotting common after taking the vaccine shots ?
If I have contracted Covid, after how many days can I get myself vaccinated ?
08 JUN 2021 10:17AM by PIB Mumbai
Mumbai / New Delhi, June 8, 2021
Can people with allergies get vaccinated ?
Can pregnant women take Covid 19 vaccine? What about lactating mothers ?
Do I get enough antibodies after getting vaccinated ?
Is blood clotting common after taking the vaccine shots ?
If I have contracted Covid, after how many days can I get myself vaccinated ?
These are some of the frequently asked questions people raise about Covid vaccination. Dr. V K Paul, Member (Health), NITI Aayog and Dr. Randeep Guleria, Director, All India Institute of Medical Sciences have addressed various doubts people have regarding COVID-19 vaccines in a special programme on DD News on Sunday the 6th June.
Read on, to be armed with the correct facts and information, and stay protected from the infection. This and other questions are also answered in the FAQs of the Union Health Ministry (https://www.mohfw.gov.in/covid_vaccination/vaccination/faqs.html)
Can people with Allergies get Vaccinated?
Dr. Paul: If someone has a significant allergy problem, then COVID vaccine should be taken only after medical advice. However, if it is only a question of minor allergies like getting common cold, skin allergies, etc., one should not hesitate to take the vaccine.
Dr. Guleria: Those on prior medication for allergies should not stop these, they should continue to take the medication regularly while getting themselves vaccinated. It is also important to understand that arrangements have been made at all vaccination sites for management of allergies arising due to vaccination. Hence, we advise that even if you happen to have a severe allergy, you keep taking the medication and go and get yourself vaccinated.
Can pregnant women take COVID-19 vaccine?
Dr. Paul: As per our current guidelines (read PIB press release dated 19th May 2021- https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1719925 ) vaccination should not be given to pregnant women. The reason for this is that a decision recommending vaccination to pregnant women could not be taken by doctors and the scientific community based on available data from vaccine trials. However, the Government of India will clarify this situation in a few days, based on new scientific inputs.
It is being found that many COVID-19 vaccines are being found safe for pregnant women; we hope the route should open for our two vaccines as well. We request the public to be a little more patient, especially considering that the vaccines have been developed in a very short span of time, and pregnant women are not usually included in the initial trials, due to safety concerns.
Dr. Guleria: Many countries have begun vaccination for pregnant women. The US FDA has given approval for Pfizer and Moderna vaccines. Data regarding COVAXIN and COVISHIELD will also come soon; some data is already available, and we hope that in a few days, we hope to get the full required data and grant approval for vaccinating pregnant women in India too.
Can breastfeeding mothers take COVID-19 Vaccine?
Dr. Paul: There is a very clear guideline regarding this the vaccine is absolutely safe for lactating mothers. There is no need for any fear. There is no need to stop or pause breastfeeding either before or after vaccination.
(https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1719925),
Do I get enough antibodies after getting vaccinated ?
Dr. Guleria: It is important to understand that we should not judge the efficacy of vaccines only by the amount of antibodies getting generated. Vaccines give many types of protection - such as through antibodies, cell-mediated immunity and memory cells (which generate more antibodies when we get infected). Moreover, the efficacy results which have come so far are based on trial studies, where the study design of each trial is somewhat different.
Data available till now shows clearly that efficacy of all vaccines - whether COVAXIN, COVISHIELD or Sputnik V - are more or less equivalent. We should not hence say take this vaccine or that vaccine, whichever vaccine is available in your area, please go ahead and get yourself vaccinated so that you and your family are safe.
Dr. Paul: Some people seem to be thinking of getting an antibody test done post vaccination. But that is not required to be done for the simple fact that antibodies alone do not indicate the immunity of a person. This is so because of T-cells or memory cells; these undergo certain changes when we receive the vaccine, they become stronger and gain resistance power. And T-Cells are not detected by antibody tests as these are found in bone marrow. Hence, our appeal is to not fall in the tendency of doing antibody tests either before or after getting vaccinated, take the vaccine which is available, take both doses at the right time and follow COVID Appropriate Behaviour. Also, people should not be under the false notion that the vaccine is not required if you have had COVID-19.
Is blood clotting common after taking the vaccine shots ?
Dr. Paul: A few cases of this complication did come to the fore, particularly with regard to Astra-Zeneca Vaccine. This complication occurred in Europe where this risk was seen to be present to some extent in their younger population due to their lifestyle, body and genetic structure. But, I would like to assure you that we have systematically examined this data in India and found that such blood-clotting incidents are almost negligible here - so negligible that one need not worry about it. In European countries, these complications were found to be almost 30 times more than that in our country.
Dr. Guleria: It has been seen earlier also that blood clotting after surgery occurs less in Indian population in comparison to that in US and European populations. This side-effect, named as Vaccine induced Thrombosis or Thrombocytopenia, is very rare in India, found to occur in a much lesser proportion than in Europe. Hence, there is no need to be scared of this. Treatments also are available for this, which can be adopted, if diagnosed early.
If I have contracted Covid, after how many days can I get myself vaccinated ?
Dr. Guleria: The latest guidelines clearly state that a person who caught COVID-19 can take the vaccine after three months from the day of recovery Doing this will help the body develop stronger immunity and the effect of the vaccine will be better. (https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1719925).
Both the experts – Dr. Paul and Dr Guleria also asserted and reassured that our vaccines are effective on the mutants which have been seen in India till date. They also termed as fake and unfounded the rumours circulating on social media that our immune system becomes weak after taking vaccines or people die after taking vaccines, a wrong belief held by some people in rural areas and remote blocks.