Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech on the World Environment Day
05 JUN 2021 3:15PM by PIB Delhi
My colleagues in the Union Cabinet Shri Nitin Gadkari ji, Narendra Singh Tomar ji, Prakash Javadekar ji, Piyush Goyal ji, Dharmendra Pradhan ji, MP from Kheda, Gujarat, Devusinh Jesingbhai Chauhan ji, MP from Hardoi, UP, Jai Prakash Rawat ji, Pune’s Mayor Murlidhar Mohol ji, Mayor of Pimpri Chinchwad Municipal Corporation Usha ji, other dignitaries present in this program and my dear brothers and sisters,
When I was talking to our farmer friends, they were explaining in a lucid way how they are easily adopting the systems related to bio-fuel. It reflected confidence. It is natural that the agriculture sector of the country gets a huge benefit from the massive clean energy campaign that is currently underway in the country. On the occasion of World Environment Day, India has taken another major step. Today I have the privilege of releasing a detailed roadmap for the development of the ethanol sector. The ambitious E-100 pilot project for the production and distribution of ethanol across the country has also been launched in Pune. I congratulate the people of Pune and the Mayor of Pune. I wish all the very best that we are able to achieve our targets on time.
Friends,
Ethanol was rarely discussed in the country about 7-8 years ago. No one even talked about it. And even if it was, it was in a casual manner. But now ethanol has become one of the major priorities of 21st century India. The focus on ethanol is having a better impact on the environment as well as on the lives of farmers. We have resolved to meet the target of 20 percent ethanol blending in petrol by 2025. When we first thought about the target, it was decided to achieve the target by 2030. But in view of the successes in the recent past, public support, awareness among people and the realization of its importance by everybody, we have now decided to meet the target by 2025, five years before the original target.
Friends,
The courage to take such a big decision is due to the goals the country has achieved in the last 7 years, the efforts the country has made, and the success it has achieved. Till 2014, on an average, only 1.5 percent of ethanol could be blended in India which has now reached about 8.5 percent. In 2013-14, about 38 crore liters of ethanol were purchased in the country. Now it is estimated to be more than 320 crore liters, i.e., the purchase of ethanol by almost eight times. Last year alone, oil marketing companies bought ethanol worth about Rs 21,000 crore. A large part of this 21,000 crore rupees has gone to the pockets of the country’s farmers. It has especially benefitted the sugarcane farmers. When 20 percent ethanol will start blending in petrol by 2025, you can imagine the huge amount of money farmers will get directly from oil companies. It will help in mitigating the challenges associated with over-production of sugar. Sometimes, there is no buyer in the world due to higher yields and the prices also crash in the country. Then there is a big challenge where to store it. Mitigating all such challenges will benefit the sugarcane farmers directly.
Friends,
The 21st century India can get energy only from the modern thinking and modern policies of the 21st century. With this thinking, the government is continuously taking policy decisions in every field. A lot of emphasis is being laid on building the necessary infrastructure for the production and purchase of ethanol in the country. So far, most of the ethanol manufacturing units were concentrated in 4-5 states where sugar production is high. Now Food Grain Based Distilleries are being established to use the rotten grain and expand this to the whole country. Modern technology based plants are also being set up in the country to make ethanol from agricultural waste.
Friends,
India has emerged as a ray of hope in the global efforts to tackle the menace of climate change. Today, India has made its mark as a trusted partner for the welfare of mankind. The world once used to see India as a challenge to climate change because of its huge population. Today the situation has changed. Today our country is emerging as the leader of climate justice and is a big force against a formidable crisis. India is moving ahead with a lofty global vision like the founding of International Solar Alliance for realizing the vision of One Sun, One World, One Grid and the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure initiative. India has established itself as the top 10 countries of the world in the Climate Change Performance Index.
Friends,
India is aware of the challenges that are being faced due to climate change and is also working actively. While on the one hand, we are sensitive towards energy justice in the Global South and advocate for the responsibilities of Global North, on the other hand, we are also discharging our role with utmost seriousness. India has chosen a path of energy transition in which both hard and soft components are equally important in our policies and decisions. If I talk about hard components, the world is watching very closely India’s unprecedented speed to implement the big goals. Our capacity for renewable energy has increased by more than 250 percent in the last 6-7 years. India is today among the top 5 countries of the world in terms of installed renewable energy capacity. Importantly, the capacity of solar energy has increased by about 15 times in the last 6 years. Today India is building the world's largest solar and hybrid energy park in the Kutch desert of Gujarat, and has also closed 14 GW of old coal plants. The country has also taken historic steps with a soft approach. Today the common man of the country has joined the pro-environment campaign and he is leading it.
We can see how awareness has been created regarding single use plastic. People are also trying a little bit in their own way. Still more needs to be done. Look at the cleanliness of our beaches, youth are taking initiative. Or be it a campaign like Swachh Bharat, the common citizens of the country took it upon as their responsibility and have taken it forward today. Distributing more than 37 crore LED bulbs and more than 23 lakh energy efficient fans has impacted the environment protection and people have forgotten to even discuss it. But it should be a subject of a major discussion. Similarly, crores of people’s dependence on wood has greatly reduced after they were provided free gas connections under the Ujjwala scheme and electricity connections under the Saubhagya scheme. Earlier, they had to spend their life in smoke by burning wood in the kitchens. Apart from reducing pollution, it has helped a lot in improving the health of our mothers and children and strengthening environmental protection. But this too is not discussed much. India has prevented the emission of millions of tons of carbon dioxide through these efforts and has made India a leader in the direction of climate change mitigation. Similarly, the country is preventing millions of tons of carbon dioxide from dissolving in the air today by setting up more than three lakh energy efficient pumps.
Friends,
India is setting an example to the world that it is not necessary to halt developmental works for protecting the environment. Both economy and ecology can go together and move forward. And this is the path India has chosen. Along with strengthening the economy, our forest cover has also increased by 15,000 square kilometers in the last few years. The number of tigers in our country has doubled and the number of leopards has also increased by about 60 percent in the last few years. Amidst all this, the Wildlife Friendly Corridor in Pench National Park is also a topic of discussion today.
Friends,
The Clean and Efficient Energy Systems, Resilient Urban Infrastructure and Planned Eco-Restoration are a very important part of the AatmaNirbhar Bharat Campaign. Be it highway-expressways with green cover, solar powered metros, focus on electric vehicles, or promotion of research on hydrogen-powered vehicles, all these are being worked out with a detailed strategy. New investment opportunities are being created in the country and lakhs of youth are also getting employment due to environment-related efforts.
Friends,
The general belief is that air pollution spreads only through industry. But the fact is that many factors like transportation, unclean fuels and diesel generators contribute to air pollution in some way or the other. Therefore, India is working with a holistic approach through the National Clean Air Plan in all these directions. The ongoing work on waterways and multimodal connectivity will not only strengthen the mission of green transport, but also improve the logistics efficiency of the country. Creation of CNG based infrastructure in hundreds of districts of the country and modern systems like FASTag are helping a lot in reducing pollution. Today, the service of metro rail in the country has increased from 5 cities to 18 cities. The suburban railway project has also helped in reducing the use of personal vehicles.
Friends,
A large part of the country's railway network has been electrified. Solar power based airports are also being built rapidly. Before 2014, only 7 airports had a solar power facility, whereas today this number has increased to more than 50. More than 80 airports have been installed with LED lights. I would like to give another example related to future preparations.
The Statue of Unity, the world's tallest monument of Sardar Vallabhbhai, has been built in Gujarat. Work is also underway to develop the beautiful Kevadiya city as an electric vehicle city, where the Statue of Unity is located. In future, only battery based buses, two-wheelers and four-wheelers will run in Kevadiya. For this, necessary infrastructure will also be made available there.
Friends,
The water cycle is also directly related to climate change and imbalance in the water cycle also directly affects water security. The work that is being done regarding water security in the country has never been done before. The work is being done with a holistic approach from creation and conservation to use of water resources in the country. Jal Jeevan Mission is also a great medium for this. And I would like to remind you that this time a program is going on in the Jal Jeevan Mission in which I need the help of the citizens of the country. That is, save the rain water, catch the rain water.
Brothers and sisters,
In about 7 decades, piped water reached about 30 million rural households in the country, while in less than two years more than 40 million households have been provided tap water. On one hand, every household is being connected with pipes, while on the other hand, the focus is on raising the ground water level through campaigns like Atal Bhujal Yojana and Catch the Rain.
Friends,
Balance between development and environment is an important part of our ancient tradition, which we are also making the strength of self-reliant India. Our scriptures have always taught us the balance of the relationship of animals and nature; hostility and totality; and creature and Shiva. It is said in our country that यत् पिंडे तत् ब्रह्मांडे i.e., the body that is in the living entity is in the universe. Everything we do for ourselves directly affects our environment. Therefore, India's efforts are also increasing regarding the efficiency of its resources. In the circular economy that is being talked about today, the focus is on such products and processes, in which there is least pressure on resources. The government has identified 11 sectors which can make good use of resources by recycling them through modern technology. A lot of work has been done in the last few years on the Kachra to Kanchan (Waste to Wealth) campaign and now it is being taken forward very fast in mission mode. Be it waste from households and farms, scrap metal or lithium ion batteries, recycling is being encouraged through new technology in many such areas. Action plan related to this, which will have all aspects related to regulatory and development, will be implemented in the coming months.
Friends,
It is very important to organize our efforts to protect the climate and environment. We will be able to give a safe environment to our coming generations only when every citizen of the country makes a united effort to maintain the balance of water, air and land. It was the wish of our forefathers and they have left behind a very important message for us. What was the expectation of our ancestors from us? पृथ्वीः पूः च उर्वी भव i.e., May the whole earth, the whole environment be most advantageous for all of us and give an opportunity to our dreams. I wish all of you on World Environment Day. Take care of yourself, keep yourself healthy and keep your family members healthy. And with the expectation that there is no laxity in the Covid protocol, thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিশ্ব পৰিৱেশ দিৱস উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
05 JUN 2021 3:15PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী পৰিষদৰ মোৰ সহযোগী শ্ৰীমান নীতিন গাডকাৰী জী, নৰেন্দ্ৰ সিং টোমৰ জী, প্ৰকাশ জাভড়েকাৰ জী, পীয়ুষ গোৱেল জী, ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধান জী, গুজৰাটৰ খেড়াৰ সাংসদ দেবুসিং জয়সিংভাই চৌহান জী, উত্তৰপ্ৰদেশৰ হৰদোইৰ সাংসদ ভাই জয়প্ৰকাশ ৰাৱত জী, পুনেৰ মেয়ৰ মুৰলীধৰ মহৌল জী, পিংপৰী চিঞ্চৱড় পৌৰনিগমৰ মেয়ৰ ভগ্নী ঊষা জী, এই কাৰ্যসূচীত ভাগ লোৱা অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলৰ লগতে মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল,
আমাৰ কৃষক বন্ধুসকলৰ লগত যেতিয়া মই কথা পাতিছিলো, তেতিয়া কিদৰে জৈৱ ইন্ধনৰ সৈতে জড়িত ব্যৱস্থাৱলীক তেওঁলোকে সহজভাৱে গ্ৰহণ কৰিছে আৰু কিমান সুন্দৰভাৱে তেওঁলোকৰ কথা কৈ আছিল৷ তেওঁলোকৰ কথা-বতৰাত বিশ্বাস প্ৰত্যক্ষ কৰিছিলো৷ স্বচ্ছ ইন্ধনৰ ক্ষেত্ৰত দেশত যি বৃহৎ অভিযান চলি আছে, তাৰ বৃহৎ লাভ দেশৰ কৃষি খণ্ডইও পোৱাটো স্বাভাৱিক৷ আজি বিশ্ব পৰিৱেশ দিৱস উপলক্ষে ভাৰতত এক ডাঙৰ পদক্ষেপ হাতত লোৱা হৈছে৷ ইথানল খণ্ডৰ বিকাশৰ বাবে এক বিস্তৃত ৰূপৰেখা আজি মই এতিয়া জাৰি কৰাৰ সৌভাগ্য পালো৷ দেশজুৰি ইথানলৰ উৎপাদন আৰু বিতৰণৰ সৈতে জড়িত মহত্বকাংক্ষী ই-১০০ পাইলট প্ৰজেক্টো পুনেত শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে৷ মই পুনেৰ লোকসকলক অভিনন্দন জনাইছো৷ পুনেৰ মেয়ৰকো অভিনন্দন জনাইছো৷ আমি নিজৰ নিৰ্ধাৰিত লক্ষ্যত উপনীত হ’ব পাৰিছো, তাৰ বাবে বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো৷
বিগত ৭ বছৰ দেশত যিবোৰ লক্ষ্য পূৰণ কৰিছে, দেশ যিবোৰ প্রচেষ্টা লৈছে আৰু সেই লক্ষ্যৰে সফলতা পোৱাৰ ফলত আজি এই সিদ্ধান্ত লোৱাৰ সাহস হৈছে। ২০১৪লৈকে ভাৰতত গড়ে মাত্র একৰ পৰা ডেৰ শতাংশ ইথানলৰ মিশ্রন কৰা হ’ব৷ আজি সেয়া প্রায় চাৰে ৮ শতাংশ পাইছে। ২০১৩-১৪ চনত য’ত দেশত ৩৮ কোটি লিটাৰ ইথানল ক্ৰয় কৰা হৈছিল, আজি সেয়া প্রায় ৩২০ কোটি লিটাৰ পাইছে৷ মানে প্রায় ৮গুন অধিক ইথানল ক্ৰয় কৰিছে৷ বিগত বছৰতে তেল বিপণন সংস্থাসমূহে প্রায় ২১,০০০ কোটি টকাৰ ইথানল কিনিছে। ইয়াৰ এটা ডাঙৰ অংশ যি ২১ হাজাৰ কোটি টকা খৰচ কৰা হৈছিল, তাৰ এটা ডাঙৰ অংশ আমাৰ কৃষকৰ পকেটত গৈছে। বিশেষকৈ আমাৰ কুঁহিয়াৰ কৃষকৰ ইয়াৰফলত বহু লাভ হৈছে। ২০২৫চনৰ ভিতৰত যেতিয়া পেট্র’লত ২০ শতাংশ ইথানল মিশ্রণ আৰম্ভ হ’ব, তেতিয়া ভাৱক কৃষকসকলে তেল কোম্পানীৰ পৰা কিমান বেশি টকা পাব৷ ইয়াৰ ফলত চেনিৰ অতিৰিক্ত উৎপাদনৰ সৈতে যুক্ত যিবোৰ সমস্যা আছে, কাৰন কেতিয়াবা কেতিয়াবা বেশি উৎপাদন হৈ গ’লে, সমগ্ৰ বিশ্বত ক্রেতাৰ সংকট দেখা দিয়ে, দেশৰ ভিতৰতে দাম কমি যায়। বিভিন্ন ধৰণৰ সমস্যাই দেখা দিয়ে, যিদৰে ইমান উৎপাদন ক’ত ৰখা হ’ব, সেই সমস্যাবোৰো আছে। এই ধৰণৰ সমস্যা হ্ৰাস পোৱাত সহায়ক হ’ব আৰু কুঁহিয়াৰ খেতিয়কসকল ইয়াৰ ফলত পোনপটীয়াকৈ লাভৱান হ’ব৷ যথেষ্ট লাভ হ’ব৷
বন্ধুসকল,
২১ শতিকাৰ ভাৰতত ২১ শতিকাৰ আধুনিক ভাৱনা, আধুনিক নীতিৰ জৰিয়তে শক্তিশালী হ’ব৷ আমাৰ চৰকাৰেও প্রত্যেক ক্ষেত্রত এই ভাৱনা লক্ষ্য ৰাখিয়েই নীতিগত সিদ্ধান্ত লৈছে৷ আজি দেশত ইথানলৰ উৎপাদন আৰু বিক্ৰীৰ বাবে প্রয়োজনীয় পৰিকাঠামো গঢ়াৰ ওপৰত জোৰ দিয়া হৈছে৷ ইমানদিনলৈকে ৩-৪খন ৰাজ্যত চেনিৰ উৎপাদন অধিক হয়, সেই ৰাজ্যসমূহত ইথানল প্ৰস্তুত কৰা সংস্থাবোৰ আছিল। সোনকালে নষ্ট হোৱা ফচল ব্যৱহাৰ কৰি ইয়াৰ উৎপাদন সৰা দেশত বিস্তাৰ কৰিবলৈ ফুড গ্রেন ভিত্তিক ডিষ্টিলাৰিজ স্থাপন কৰা হৈছে৷ কৃষিৰ বর্জ্য পদার্থৰ পৰা ইথানল প্ৰস্তুত কৰিবলৈ দেশত আধুনিক প্রযুক্তিৰ প্লাণ্ট স্থাপনৰ কাম কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
জলবায়ু পৰিৱর্তনৰ বিপদ নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে বিশ্বজুৰি যিবোৰ প্রচেষ্টা হাতত লোৱা হৈছে, তাৰ ভিতৰত ভাৰতে এক আশাৰ কিৰণ হৈ দেখা দিছে। মানৱজাতিৰ কল্যাণত ভাৰতে আজি এক বিশ্বস্ত বন্ধু হিচাপে নিজৰ পৰিচয় গঢ়িবলৈ সক্ষম হৈছে৷ এসময়ত সমগ্ৰ বিশ্ব ভাৰতক সমস্যা হিচাপে দেখিছিল, পৰিৱেশ পৰিৱর্তনৰ ক্ষেত্রত, সকলোৱে ভাৱিছিল ভাৰতৰ ইমান বিশাল জনসংখ্যা, বিপদ ইয়াৰ পৰাই আৰম্ভ হ’ব৷ আজ পৰিস্থিতি সলনি হৈছে। আমাৰ দেশে পৰিৱেশ সুৰক্ষাত অগ্রণী ভূমিকা হাতত লৈছে, এক ভয়ংকৰ বিপদৰ বিৰুদ্ধে ডাঙৰ শক্তি হৈ উঠিছে। এক সূৰ্য, এক বিশ্ব, এক গ্রিড ব্যৱস্থাৰ ভাৱনা বাস্তবায়িত কৰিবলৈ আন্তর্জাতিক সৌৰ মৈত্ৰী গঠন কৰাই হওক, অথবা দুর্যোগ প্রতিৰোধক পৰিকাঠামো সংগঠনৰ আৰম্ভ কৰাই হওক, ভাৰতে এক ডাঙৰ আন্তর্জাতিক দৃষ্টিভংগীৰে আগুৱাই গৈছে। জলবায়ু পৰিৱর্তনৰ পাৰদৰ্শীতা সূচকাংকত ভাৰত প্রথম ১০খন দেশৰ মাজত নিজৰ স্থান নিগাজী কৰিছে।
বন্ধুসকল,
জলবায়ু পৰিৱর্তনৰ বাবে যিবোৰ সমস্যা গঢ় লৈছে, ভাৰতে সেই ক্ষেত্ৰত সচেতন আৰু সক্রিয়ভাৱে কাম কৰিছে। আমি এফালে গ্ল’বেল ছাউথৰ ন্যায্য উর্জাৰ প্রতি সংবেদনশীল আৰু গ্ল’বেল নর্থৰ দায়িত্বৰ পক্ষতো আছো, আনফালে আমি অতি গুৰুত্ব সহকাৰে আমাৰ ভূমিকা পালন কৰিছো৷ ভাৰতে শক্তি পৰিৱর্তনৰ এনে এক পথ বাছি লৈছে, য’ত আমাৰ নীতি আৰু সিদ্ধান্তত হার্ড আৰু সফট কম্পোনেণ্ট উভয়ৰে সমান গুৰুত্ব আছে। আমি যদি হার্ড কম্পোনেণ্টৰ বিষয়ে কও ভাৰতৰ ডাঙ লক্ষ্য নির্ধাৰণ কৰাই হওক, সেইবোৰ বাস্তবায়নৰ বাবে অভূতপূর্ব গতি হওক, সমগ্ৰ বিশ্বই সকলোবোৰ বিচাৰ কৰি চাইছে। বিগত ৬-৭বছৰ আমি নৱীকৰণযোগ্য শক্তি ক্ষমতা আঢ়ৈ গুণ বৃদ্ধি কৰিছো৷ নৱীকৰণ শক্তি ব্যৱস্থাপনা প্রতিস্থাপনত ভাৰতে আজি বিশ্বৰ শীর্ষ ৫খন দেশৰ ভিতৰত স্থান লাভ কৰিছে৷ ইয়াৰ ভিতৰত বিগত ৬ বছৰে সৌৰশক্তিৰ সক্ষমতা প্রায় ১৫ গুণ বৃদ্ধি হৈছে৷ আজি ভাৰতৰ কচ্ছ, গুজৰাটৰ কচ্ছ মৰুভূমিত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ সৌৰ আৰু বায়ু শক্তি পার্ক নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু ভাৰতো ১৪ গিগাৱাটৰ পুৰণি কয়লাখনি বন্ধ কৰিছে। দেশে ছফ্ট কম্পোনেণ্টৰ জৰিয়তেও ঐতিহাসিক পদক্ষেপ হাতত লৈছে৷ আজি দেশৰ সাধাৰণ জনতা পৰিৱেশ সংৰক্ষণৰ সৈতে জড়িত হৈছে আৰু এই ক্ষেত্ৰত নেতৃত্ব দিছে৷
আমি দেখিছো কিদৰে এবাৰ ব্যৱহাৰযোগ্য প্লাষ্টিক প্রত্যাহাৰৰ বিষয়ে সজাগতা বৃদ্ধি পাইছে। মানুহে নিজাকৈও কেতবোৰ প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছে। এতিয়াও বহু লোকে কিছু এটা কৰাৰ প্রয়োজন। সেইদিনশ আলোচনা আৰম্ভ হৈছে, চেষ্টা আৰম্ভ হৈছে। আমাৰ সমুদ্র উপূলৱৰ্তী এলেকাত পৰিস্কাৰৰ বিষয়টোকে চাওক, যুৱকসকলে উদ্যোগ লৈ কাম কৰিছে। অথবা স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান, দেশৰ সাধাৰণ নাগৰিকসকলে তেওঁলোকৰ কান্ধত দায়িত্ব লৈ আগুৱাই গৈছিল আৰু আমাৰ দেশবাসীয়ে আজি এই অভিযানকে আগুৱাই নিছে। দেশত ৩৭ কোটিৰো অধিক এলইডি বাল্ব আৰু ২৩ লাখৰো অধিক বিদ্যুৎ সঞ্চয়কাৰী পাংখাৰ কাৰণে পৰিৱেশ সংৰক্ষণৰ যি কাম হৈছে, তাক লৈ প্রায় আলোচনাই কৰা নহয়৷ এই বিষয়ত যথেষ্ট আলোচনা হোৱা উচিত। একেদৰে উজ্জ্বলা প্রকল্পৰ অধীনত কোটি কোটি পৰিয়ালে বিনামূলীয়াকৈ গেছ সংযোগ লাভ কৰা, সৌভাগ্য আঁচনিৰ অধীনত বিদ্যুৎ সংযোগ, যিসকলে আগতে খৰি পুৰি ধোৱাৰ মাজত দিন কটাইছিল তেওঁলোকৰ খৰিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস পাইছে৷ ইয়াৰ ফলত প্ৰদূষণ কম হোৱাৰ লগতে আমাৰ মাতৃ-শিশুসকলৰ স্বাস্থ্য ৰক্ষা কৰা সহায় কৰিছে। সেয়েহে এই লৈও বিশেষ আলোচনা হোৱা নাই। ভাৰতে এই প্রচেষ্টাৰ জৰিয়তে কেইবা মিলিয়ন টন কার্বন ডাই অক্সাইডৰ নির্গমন ৰোধ কৰিছে আৰু জলবায়ু পৰিৱর্তন পৰিচালনাৰ পথত ভাৰতক শীর্ষস্থানত উপনীত কৰাইছে। একেদৰে ৩ লক্ষাধিক বিদ্যুৎ সঞ্চয়কাৰী পাম্পৰ জৰিয়তে দেশে আজি কেইবা মিলিয়ন টন কম কার্বন ডাই অক্সাইড নিৰ্গমণ ৰোধ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে৷
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে বিশ্ববাসীৰ সন্মুখত এক উদাহৰণ দাঙি ধৰিছে যে পৰিৱেশ ৰক্ষা কৰাত উন্নয়নমূলক কাম পেলাই থোৱাৰ প্রয়োজন নহয়৷ অর্থনীতি আৰু পৰিৱেশ উভয়েই একেলগে চলিব পাৰে, আগুৱাই যাব পাৰে আৰু ভাৰতে এই পথকে বাছি লৈছে। অর্থনীতিক শক্তিশালী কৰাৰ লগতে বিগত বছৰসমূহত আমাৰ বনাঞ্চলো ১৫ হাজাৰ বর্গ কিলোমিটাৰ বৃদ্ধি পাইছে। বিগত কেইবা বছৰ ধৰি আমাৰ দেশত বাঘৰ সংখ্যা দুগুণ হৈছে। চিতাবাঘৰ সংখ্যাও প্রায় ৬০ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। ইমানবোৰৰ ভিতৰত পেঞ্চন জাতীয় উদ্যানৰ বন্যপ্রাণী অনুকূল কৰিডৰো আজি আলোচনাৰ বিষয় হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
স্বচ্ছ আৰু বিদ্যুৎ সাশ্রয়কাৰী ব্যৱস্থাপনা, স্থিতিস্থাপক নগৰ পৰিকাঠামো আৰু পৰিকল্পিত পৰিৱেশ পুনৰ গঠন আত্মনির্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ এক গুৰুত্বপূর্ণ অংগ৷ সেউজীয়া এক্সপ্ৰেছ হাউৱেই হওক বা সৌৰ শক্তিৰ মাধ্যমে চালিত মেট্র’ৱেই হওক, ইলেক্ট্রিক বাহনৰ ওপৰ জোৰ দিয়া অথবা হাইড্র’জেন চালিত যানবাহনক লৈ গৱেষণাই হওক, সকলো ক্ষেত্ৰত বিস্তৃত ৰণকৌশল লৈ কাম কৰা হৈছে৷ পৰিৱেশৰ সৈতে জড়িত এই সকলো প্রচেষ্টাৰ ফলত দেশত বিনিয়োগেৰ নতুন সুযোগ গঢ় লৈছে, লাখ লাখ যুৱকে কর্মসংস্থাপন পাইছে৷
বন্ধুসকল,
সাধাৰণতে এইদৰে ভৱা হয় যে কেৱল কাৰখানাৰ পৰাই বায়ু প্ৰদূষণ হয়। কিন্তু তথ্যই প্ৰকাশ যে বায়ু প্ৰদূষণৰ ক্ষেত্রত যানবাহন, অপৰিচ্ছন্ন ইন্ধন, ডিজেল জেনেৰেটৰকে ধৰি কেতবোৰ সামগ্ৰীৰ ভূমিকা আছে। সেয়েহে ভাৰতে বায়ু প্ৰদূষণ ৰোধত 'জাতীয় স্বচ্ছ বায়ু পৰিকল্পনা'ৰ মাধ্যমে এক সামগ্রিক পদ্ধতিৰে কাম কৰি আহিছে। জলপথ আৰু মাল্টিমডেল সংযোগ স্থাপনৰ কাম কেৱল সেউজ পৰিৱহনৰ মিচনকে জোৰদাৰ নকৰে, দেশত পণ্য পৰিৱহনৰ দক্ষতাকো বৃদ্ধি কৰিব৷ দেশৰ হাজাৰ হাজাৰ জিলাত চিএনজি ব্যৱস্থাপনাৰ পৰিকাঠামো গঢ় দিয়াই হওক,, ফাষ্টেগৰ দৰে আধুনিক ব্যৱস্থাই হওক, ইয়াৰ জৰিয়তে প্ৰদূষণ কম কৰাত প্রচুৰ সহায় হৈছে৷ আজি দেশত মেট্রো ৰে’ল সেৱা ৫খন চহৰৰ পৰা ১৮খন চহৰলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে৷ অৰ্ধনগৰীয়া এলেকাত ৰে’ল চলাচলৰ ক্ষেত্রত যি কাম হৈছে, তাৰফলত ব্যক্তিগত যান বাহনৰ ব্যৱহাৰ হ্ৰাস পাইছে।
বন্ধুসকল,
আজি দেশৰ ৰে’লৱে নেটৱর্কৰ এটা ডাঙৰ অংশৰ বিদ্যুতীকৰণ কৰা হৈছে৷ দেশৰ বিমানবন্দৰসমূহো দ্রুতগতিতে সৌৰশক্তি নির্ভৰ কৰি তোলাৰ কাম কৰা চলিছে। ২০১৪ৰ পূৰ্বে কেৱল ৭টা বিমানবন্দৰত সৌৰশক্তিৰ ব্যৱস্থা আছিল, এতিয়া সেই সংখ্যা ৫০টালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। বিদ্যুৎ ৰাহিৰ বাবে ৮০টাতকৈও অধিক বিমানবন্দৰত এলইডি লাইট সংস্থাপনৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে৷ ভৱিষ্যতৰ আন এক প্রস্তুতিৰ উদাহৰণ হৈছে
ষ্টেছ্যু অৱ ইউনিটী, গুজৰাটত চর্দাৰ বল্লভভাই পেটেলৰ মূর্তি, বিশ্বৰ আটাইতকৈ উচ্চ স্মাৰক। ষ্টেছ্যু অৱ ইউনিটী যিখন চহৰত আছে, সেই সুন্দৰ কেৱাডিয়া চহৰক ইলেক্ট্রিক যানযুক্ত চহৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ কাম চলিছে। ভৱিষ্যতে কেৱাডিয়া চহৰত বেটাৰী চালিত বাছ, দুচকীয়া বাহন আৰু চাৰিচকীয়া বাহন চলোৱা হ’ব৷ তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি তাত প্ৰয়োজনীয় পৰিকাঠামো গঢ়ি তোলা হৈছে৷
বন্ধুসকল,
পৰিৱেশ পৰিৱর্তনৰ লগত জলচক্রৰ পোনপটীয়া সংযোগ আছে। জলচক্রত ভাৰসাম্য নষ্ট হ’লে, প্ৰত্যক্ষ প্রভাৱ জলসম্পদৰ ওপৰত পৰে৷ আজি দেশত জলসম্পদ সম্পৰ্কীয় যিমান কাম হৈছে, তেনে কাম আগতে কেতিয়াও হোৱা নাছিল৷ দেশত জলসম্পদৰ নির্মাণ আৰু সংৰক্ষণৰ পৰা ইয়াৰ ব্যৱহাৰলৈকে এক সামগ্রিক দৃষ্টিত কাম কৰা হৈছে৷ জলজীৱন মিচন ইয়াৰ এক গুৰুত্বপূর্ণ অংগ আৰু আমি আপোনালোক সকলোকে মনত পেলাব বিচাৰো যে সেই জলজীৱন মিচনত এবাৰ এটা কাম হৈছে যাতে আমি দেশৰ নাগৰিকসকলক সহায্য পাও৷ সেয়া হ’ল বৰষুণৰ পানী সংৰক্ষণ, বৰষুণৰ পানী ধৰক, আমি বৰষুণৰ পানী সংৰক্ষণ কৰিব লাগিব৷
ভাই-ভনীসকল,
৭ দশকত দেশৰ প্রায় ৩ কোটি গ্রামীণ পৰিয়ালক পাইপ সংযোগী খোৱা পানী প্ৰদান কৰা হৈছিল, কিন্তু এতিয়া ২ বছৰককৈও কম সময়ত ৪ কোটিৰো অধিক পৰিয়ালক এই সুবিধা দিয়া হৈছে৷ এফালে, পাইপৰ জৰিয়তে ঘৰে ঘৰে পানী প্ৰদান কৰা, আনফালে অটল ভূ-জল প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে বৰষুণৰ পানী সংৰক্ষণৰ জৰিয়তে ভ-গৰ্ভৰ পানীৰ স্তৰ বৃদ্ধিৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে৷
বন্ধুসকল,
উন্নয়ন আৰু পৰিৱেশৰ ভাৰসাম্য, এই আমাৰ পৰম্পৰাৰ এক গুৰুত্বপূর্ণ অংগ, যি আমি আত্মনির্ভৰ ভাৰতৰ শক্তি হিচাপে গঢ়ি তুলিছো৷ প্রকৃতি আৰু প্রাণীৰ মাজত ভাৰসাম্য সম্পর্ক বজাই ৰখা, ব্যক্তি আৰু সমষ্টিৰ মাজত ভাৰসাম্য, জীৱ আৰু শিৱৰ মাজত ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰাটো আমাৰ শাস্ত্রই শিকাইছে৷ আমাৰ শাস্ত্ৰত কৈছে, ‘য’ত জীৱ, ত’ত শিৱ’৷ অর্থাৎ সকলো জীৱৰ মাজত ব্রহ্মাণ্ড আছে। আমি যিবোৰ নিজৰ বাবে কৰো, তাৰ প্রভাৱ প্ৰত্যক্ষভাৱে পৰিৱেশৰ ওপৰত পৰে৷ সেইবাবে সম্পদৰ দক্ষতাক লৈ ভাৰতৰ প্রচেষ্টা বৃদ্ধি কৰা হৈছে৷ আজি যি চার্কুলাৰ ইক’নমীৰ কথা আলোচনা হৈছে, তাত এনে এক পদ্ধতিৰ ওপৰত জোৰ দিয়া হৈছে যাতে সম্পদৰ ওপৰত কম চাপ পৰে৷ চৰকাৰে ১১টা ক্ষেত্রক চিহ্নিত কৰিছে, য’ত আধুনিক প্রযুক্তিৰ জৰিয়তে পুনৰ ব্যৱহাৰযোগ্য সম্পদক ভালদৰে ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা যায়৷ আৱৰ্জনাৰ পৰা সম্পদ আহৰণ সম্পৰ্কে কৰা প্ৰচাৰে বিগত বছৰসমূহ যথেষ্ট কাম হৈছে৷ এতিয়া ইয়াক মিচন মোডত আগুৱাই নিয়া হৈছে৷ ঘৰ বা কৃষি ভূমিৰ আৱৰ্জনাই হওক বা ধাতুৰ টুকুৰাই হওক, লিথিয়াম আয়ন বেটাৰীয়েই হওক বা এনে ক্ষেত্ৰত আধূনিক প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে পুনৰ ব্যৱহাৰত উৎসাহ যোগোৱা হৈছে৷ অনাগত দিন ইয়াৰ সৈতে সম্পৰ্কীত সকলো কৰ্ম পৰিকল্পনা নিয়মমাফিক কার্যকৰী কৰা হ’ব৷
বন্ধুসকল,
জলবায়ুৰ সংৰক্ষণৰ বাবে, পৰিৱেশ ৰক্ষাৰ বাবে আমাৰ প্রয়াস সংগঠিত হোৱা প্রয়োজন। দেশৰ প্রত্যেক নাগৰিকে যেতিয়া জল, বায়ু আৰু ভূমিৰ ভাৰসাম্যৰ সম্পদৰ বাবে একগোট হৈ চেষ্টা কৰিব, তেতিয়াই আমি আমাৰ আসন্ন প্রজন্মক এক সুৰক্ষিত পৰিৱেশ দিব পাৰিম৷ আমাৰ পূর্ব পুৰুষসকলৰ ইচ্ছা আছিল আৰু আমাৰ বাবে তেওঁলোকে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা কৈছিল, আমাৰ পূর্ব পুৰুষসকলে আমাৰ পৰা কি বিচাৰিছিল? তেওঁলোকে কৈছিল, পৃথিৱী উঃচ উৰ্বী ভৱ৷ অৰ্থাৎ সম্পূৰ্ণ পৃথিৱী, সমগ্ৰ পৰিৱেশ, আমাৰ সকলোৰে বাবে উত্তম হওক, আমাৰ সপোনবোৰক সুযোগ দিয়ক, এই শুভকামনাৰে আমি আজি বিশ্ব পৰিৱেশ দিৱসত ইয়াৰ সৈতে জড়িত সকলো বিশিষ্ট ব্যক্তিক বহুত বহুত শুভেচ্ছা জনাইছো৷ আপোনালোকে নিজৰ স্বাস্থ্যৰ গুৰুত্ব দিয়ক, সুস্থ হৈ থাকক৷ নিজৰ পৰিয়ালককো সুস্থ ৰাখক আৰু ক’ভিড প্রট’কল মানি চলক, এই আশাৰে বহুত বহুত ধন্যবাদ আৰু কৃতজ্ঞতা জনাইছো৷