ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅକ୍ସିଜେନ କନସେଣ୍ଟ୍ରେଟରର ବିକ୍ରି ଉପରେ ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କଲେ ସରକାର
70%ରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ହେଲା ବିକ୍ରି ସୀମା
ଗୋଟିଏ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ସଂଶୋଧିତ ସର୍ବାଧିକ ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେବ ଏନପିପିଏ
04 JUN 2021 12:41PM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ ମହାମାରୀ କାରଣରୁ ଦେଖାଦେଇଥିବା ଅଭୂତପୂର୍ବ ପରିସ୍ଥିତି କାରଣରୁ ନିକଟରେ ଅକ୍ସିଜେନ କନସେଣ୍ଟ୍ରେଟରଗୁଡ଼ିକର ସର୍ବାଧିକ ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟ (ଏମଆରପି) ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସରକାର ଅକ୍ସିଜେନ କନସେଣ୍ଟ୍ରେଟରଗୁଡ଼ିକର ମୂଲ୍ୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ତତ୍ପରତାପୂର୍ବକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ସରକାର ସଂଗ୍ରହ କରିଥିବା ସୂଚନା ଅନୁଯାୟୀ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିତରକ ସ୍ତରରେ ବିକ୍ରୟ ସୀମା 198%କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ବ୍ୟାପକ ଜନହିତକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଡିପିସିଓ, 2013ର ପାରା 19 ଅଧୀନରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ଅସାଧାରଣ କ୍ଷମତାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରି ଏନପିପିଏ ଅକ୍ସିଜେନ କନସେଣ୍ଟ୍ରେଟରଗୁଡ଼ିକର ମୂଲ୍ୟକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିଛି। ବିତରକଙ୍କୁ ଦିଆଯାଉଥିବା ମୂଲ୍ୟର ସୀମା ସର୍ବାଧିକ 70% ରହିବ। ଏଥିପୂର୍ବରୁ ଫେବୃଆରୀ 2019ରେ ଏନପିପିଏ ପକ୍ଷରୁ ସଫଳତା ପୂର୍ବକ କ୍ୟାନସର ନିରୋଧୀ ଔଷଧ ଉପରେ ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଇଥିଲା। ବିଜ୍ଞପିତ କାରବାର ସୀମାକୁ ଆଧାର କରି ତିନି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସଂଶୋଧିତ ଏମଆରପି ସମ୍ପର୍କରେ ରିପୋର୍ଟ କରିବାକୁ ଏନପିପିଏ ପକ୍ଷରୁ ଉତ୍ପାଦକ ଓ ରପ୍ତାନିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିବା ମୂଲ୍ୟର ତାଲିକା ସମସ୍ତ ଖୁଚୁରା ବ୍ୟବସାୟୀ, ଡିଲର, ଡାକ୍ତରଖାନା ଓ ସଂସ୍ଥାନ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ସେମାନଙ୍କ କାରବାର ପରିସରର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବେ, ଯାହାଫଳରେ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ପରାମର୍ଶ ଚାହୁଁଥିବା ଯେକୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ଏହା ସହଜରେ ଦେଖିପାରୁଥିବେ। ଯେଉଁ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ/ରପ୍ତାନିକାରୀ ବିକ୍ରି ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ପରେ ସଂଶୋଧିତ ଏମଆରପିକୁ ପାଳନ କରିବେ ନାହିଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଅତିରିକ୍ତ ମୂଲ୍ୟ 15 ପ୍ରତିଶତ ସୁଧ ସହିତ ଫେରାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ଜୋରିମାନା ଆକାରରେ ଶତପ୍ରତିଶତ ମୂଲ୍ୟ ପରିଶୋଧ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଔଷଧ (ମୂଲ୍ୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ) ଆଦେଶ, 2013 ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ 1955 ଅନୁଯାୟୀ ସେମାନେ ଏହି ଦଣ୍ଡର ଭାଗୀ ହେବେ।
କୌଣସି ଉତ୍ପାଦନକାରୀ, ବିତରକ, ଖୁଚୁରା ବ୍ୟବସାୟୀ ସଂଶୋଧିତ ମୂଲ୍ୟ ଠାରୁ ଅଧିକ ଦରରେ ଅକ୍ସିଜେନ ବିକ୍ରି କରୁଥିଲେ, ଏହାର କଳାବଜାର ରୋକିବା ନିମନ୍ତେ ରାଜ୍ୟ ଔଷଧ ନିୟନ୍ତ୍ରକମାନେ ଉପରୋକ୍ତ ଆଦେଶର ଅନୁପାଳନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବେ।
ଏହି ଆଦେଶ 30 ନଭେମ୍ବର, 2021 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲାଗୁ ହେବ, ତେବେ ଏହାର ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇପାରେ।
କରୋନା ମହାମାରୀର ଦ୍ବିତୀୟ ଲହରୀ ବ୍ୟାପିବା ସମୟରେ ଦେଶରେ ମେଡ଼ିକାଲ ଅକ୍ସିଜେନର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସରକାର ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଯଥେଷ୍ଟ ପରିମାଣରେ ଅକ୍ସିଜେନ ଓ ଅକ୍ସିଜେନ କନସେଣ୍ଟ୍ରେଟର ବାଧାମୁକ୍ତ ଭାବେ ଯୋଗାଇ ଦେବା ଲାଗି ବ୍ୟାପକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ଅକ୍ସିଜେନ କନସେଣ୍ଟ୍ରେଟର ହେଉଛି ଏକ ଅଣ-ଅନୁସୂଚିତ ଔଷଧ ଏବଂ ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଔଷଧ ମାନକ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ସଂଗଠନ (ସିଡିଏସସିଓ)ର ଲାଇସେନ୍ସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଡିପିସିଓ 2013ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ଏହାର ମୂଲ୍ୟକୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଉଛି।

Ministry of Chemicals and Fertilizers
Government caps Trade Margin on Oxygen Concentrators
Trade Margins capped at 70%
NPPA to inform revised MRPs within a week
04 JUN 2021 12:41PM by PIB Delhi
In view of the extraordinary circumstances arising due to the COVID pandemic that has resulted in recent volatility in Maximum Retail Prices (MRP) of Oxygen Concentrators, the Government has decided to step-in to regulate the price of Oxygen Concentrators. As per information collected by the government, margin at the level of distributor currently ranges up to 198%.
By invoking extraordinary powers under Para 19 of the DPCO, 2013 in larger public interest NPPA has capped the Trade Margin up to 70% on Price to Distributor (PTD) level on Oxygen Concentrators. Earlier, in February 2019 NPPA had successfully capped the Trade Margin on Anti-cancer Drugs. Based on the notified Trade Margin, NPPA has instructed the manufacturers / importers to report revised MRP within three days. Revised MRPs will be informed in public domain within a week by NPPA.
Every retailer, dealer, hospital and institution shall display price list as furnished by the manufacturer, on a conspicuous part of the business premises in a manner so as to be easily accessible to any person wishing to consult the same. The manufacturers / importers not complying with the revised MRP after Trade Margin capping, shall be liable to deposit the overcharged amount along with interest @15% and penalty up to 100% under the provisions of the Drugs (Prices Control) Order, 2013 read with Essential Commodities Act, 1955. State Drug Controllers (SDCs) shall monitor the compliance of the order to ensure that no manufacturer, distributer, retailer shall sell Oxygen Concentrators to any consumer at a price exceeding the revised MRP, to prevent instances of black-marketing.
The Order shall be applicable up to 30th November 2021, subject to review.
With the spurt in cases under COVID 2.0 pandemic in the country, demand for Medical Oxygen has gone considerably. The Government is striving to ensure uninterrupted supply of Oxygen and Oxygen Concentrators in adequate quantity in the country during the pandemic. Oxygen Concentrator is a Non-Scheduled Drug and presently under voluntary licensing framework of Central Drugs Standard Control Organization (CDSCO). Its price is being monitored under the provisions of DPCO 2013.