Ministry of Health and Family Welfare
Busting Myths of Vaccination
61.06 million doses of vaccines administered by States/ UTs in May 2021
16.22 million balance, unutilized doses available with States/ UTs on31st, May 2021
02 JUN 2021 12:17PM by PIB Delhi
Government of India has been supporting the efforts of States and UTs for an effective Vaccination drive under the ‘Whole of Government” approach since 16th January, this year. In order to streamline availability of the vaccine doses, the Central Government has been constantly in touch with the vaccine manufacturers and has opened up different procurement options for states/UTs since 1stMay 2021.
There have been several unfounded media reports that have peddled misinformation among the masses regarding this exercise of national importance.
There have been media reports alleging the Union Government promising 120 million doses of vaccines during June2021 while administering only around 58 million doses from the total of 79 million doses available in the month of May.This report is factually incorrect and without any basis.
As per the data at 7:00 am, on 1st June 2021, between 1st-31st May 2021, a total of 61.06 million doses of vaccines have been administered by States/ UTs. A total of 16.22 million balance and unutilized doses were available with States/ UTs. The total vaccines shots available from 1st May – 31stMay 2021 were 79.45 million.
Some media reports have criticized India’s vaccination policy based on unverified quotes.These reports questioning the prioritization of population segments are not supported by full information on the matter.
The National Expert Group on Vaccine Administration for COVID-19 (NEGVAC) was formed in August 2020 to provide guidance on all aspects of vaccine introduction including prioritization of beneficiaries, procurement, vaccine selection and its delivery. The priority of beneficiaries for COVID-19 vaccination in India has been done based on the review of available scientific evidence, guidelines proposed by WHO, global examples and practices followed in other countries. In India the primary objectives of COVID Vaccination are:
• Protect the healthcare as part of the pandemic response system.
• Prevent deaths due to COVID-19 and protect individuals at highest risk and vulnerability of mortality due to disease.
Accordingly, the vaccination drive in our country has been sequentially expanded to cover the prioritized groups starting with Health Care Workers (HCWs) followed by Front Line Workers (FLWs), then the persons aged 60 years and above and those aged 45-59 years with identified 20 co-morbidities. Subsequently, from 1st April2021, all persons aged 45 years and above were eligible for COVID19 vaccination.
Such an approach has yielded positive results by achieving more than 81% 1st dose coverage amongst registered HCWs and around 84% coverage of 1stdose amongst registered FLWs thereby protecting these cohorts who are involved in providing Health Care Services, Surveillance and Containment activities amidst the second wave of COVID-19 pandemic. 37% of 45 years and above age group have been administered first dose of vaccine whereas 32% of eligible beneficiaries of this group have been given the 2nd dose.
Now from 1st May, 2021 all citizens aged 18 years and above are eligible for vaccination. A ‘Liberalised Pricing and Accelerated National COVID-19 Vaccination Strategy’ was adopted on 1st May 2021 which is guiding the ongoing Phase-III of COVID-19 Vaccination Drive. Under the strategy, in every month 50% of the total Central Drugs Laboratory (CDL) cleared vaccine doses of any manufacturer would be procured by Govt. of India. It would continue to make these doses available to the States/UTs totally free of cost as was being done earlier. The remaining 50% doses are available for direct procurement by State/UT government and private hospitals, of which States share is on pro-rata basis.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଟିକାଦାନ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ମିଥ୍ୟାର ରହସ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚିତ ୨୦୨୧ ମେ’ ମାସରେ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକ ପକ୍ଷରୁ ୬୧.୦୬ ନିୟୁତ ଡୋଜ ଟିକା ଦିଆଯାଇଛି
ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସମୂହ ପାଖରେ ୨୦୨୧ ମେ’ ୩୧ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ୧୬.୨୨ ନିୟୁତ ବଳକା, ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇ ନ ଥିବା ଟିକା ମହଜୁଦ ଅଛି
02 JUN 2021 12:17PM by PIB Bhubaneswar
‘ସମଗ୍ର ସରକାର’ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ନେଇ ଭାରତ ସରକାର ଚଳିତବର୍ଷ ଜାନୁୟାରୀ ୧୬ତାରିଖରୁ କୋଭିଡ ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସବୁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଆସୁଛନ୍ତି । ଟିକାର ଉପଲବ୍‌ଧତାକୁ ସୁସଙ୍ଗତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ଟିକା ଉତ୍ପାଦନକାରୀମାନଙ୍କ ସହ ନିରନ୍ତର ସମ୍ପର୍କରେ ରହିଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି ଚଳିତବର୍ଷ ମେ’ ୧ତାରିଖଠାରୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ବିଭିନ୍ନ ଟିକା ସଂଗ୍ରହ ବିକଳ୍ପ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ।
ଦେଶରେ ଚାଲିଥିବା ଏହି ଜାତୀୟ ଟିକାଦାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମ୍ପର୍କୀତ କେତେକ ଭିତ୍ତିହୀନ ଓ ଅସତ୍ୟ ଖବର ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି । ଏହି ଦୁଇ ଖବର ସର୍ବସାଧାରଣରେ ଟିକାଦାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଘେନି ବିଭ୍ରାନ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ।
ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି ଯେ “୨୦୨୧ଜୁନ୍‌ରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ୧୨୦ ନିୟୁତ ଡୋଜ ଟିକା ଦେବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ମେ’ ମାସରେ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଥିବା ୭୯ ନିୟୁତ ଡୋଜ୍ ମଧ୍ୟରୁ ମାତ୍ର ୫୮ ନିୟୁତ ଡୋଜ ଟିକା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା ।” ଏହି ଖବର ଓ ରିପୋର୍ଟର କୌଣସି ସତ୍ୟାସତ୍ୟ ନାହିଁ ଏବଂ ଏହା ଭ୍ରମାତ୍ମକ ।
୨୦୨୧ ଜୁନ ପହିଲା ସକାଳ ସାତଟା ସୁଦ୍ଧା ମିଳିଥିବା ତଥ୍ୟ ଅନୁସାରେ, ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକରେ ମେ’ ୧ରୁ ୩୧ ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ ମୋଟ ୬୧.୦୬ ନିୟୁତ ଡୋଜ୍ କରୋନା ଟିକା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଏହାଛଡା ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳ ଗୁଡିକ ପାଖରେ ଏହି ସମୟରେ ମୋଟ ୧୬.୨୨ ନିୟୁତ ଡୋଜ ଟିକା ମହଜୁଦ ଥିଲା । ଚଳିତବର୍ଷ ମେ’ ପହିଲାରୁ ମେ ୩୧ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକୁ ମୋଟ ୭୯.୪୫ ନିୟୁତ ଡୋଜ ଟିକା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା ।
କେତେକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ରିପୋର୍ଟରେ ଭାରତର ଟିକାଦାନ ନୀତିକୁ ସମାଲୋଚନା କରାଯାଇଛି । ତେବେ ଏହି ସମାଲୋଚନାରେ ଯେଉଁସବୁ ତଥ୍ୟ ଓ ଉତ୍ସକୁ ଉଦ୍ଧାର କରାଯାଇ ରିପୋର୍ଟ ଲେଖାଯାଇଛି ତାହାର ସତ୍ୟାସତ୍ୟ ପରଖା ଯାଇନାହିଁ । କେଉଁ ବର୍ଗ ଓ ବୟସର ଲୋକଙ୍କୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଭିତ୍ତିରେ ଟିକା ଦିଆଯିବ ସେ ନେଇ ସରକାରଙ୍କ ନିଷ୍ପତିକୁ ଏହି ରିପୋର୍ଟରେ ଯେଉଁ ସମାଲୋଚନା କରାଯାଇଛି ତା’ ପଛରେ ପ୍ରକୃତ ତଥ୍ୟ ପ୍ରମାଣ ନାହିଁ ।
କୋଭିଡ୍ ଟିକାଦାନ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଜାତୀୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଗୋଷ୍ଠୀ(ନେଗଭ୍ୟାକ୍‌) ୨୦୨୦ ଅଗଷ୍ଟ ମାସରେ ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀ ଟିକା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ବର୍ଗ ନିରୁପଣ, କେଉଁ ବର୍ଗଙ୍କୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଭିତିରେ ଟିକା ଦିଆଯିବା ଉଚିତ ତାହା ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବା, ଟିକା କ୍ରୟ ଓ ସଂଗ୍ରହ, ଟିକା ବାଛିବା ଏବଂ ସେସବୁକୁ ସଂଗ୍ରହ କରି ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପଠାଇବା ଆଦି କାର୍ଯ୍ୟ ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀର ସୁପାରିସ ଆଧାରରେ କରାଯାଉଛି । ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରମାଣ, ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସଂଗଠନର ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶରେ ଓ ଆର୍ନ୍ତଜାତିକ ସ୍ତରରେ ଅନୁସୃତ ହେଉଥିବା ଟିକାଦାନ ନୀତି ଆଦିକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ଆବଶ୍ୟକ ସମୀକ୍ଷା ବିଚାରକ୍ରମେ ଭାରତରେ କେଉଁ ବୟସ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କୁ ଆଗ ଟିକା ଦିଆଯିବ, ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ନିଷ୍ପତି ନିଆଯାଇ ତାହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି । ଭାରତରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଦୁଇଟି ମୌଳିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ଆଖି ଆଗରେ ରଖି ଟିକାଦାନ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି ।
ସେ ଦୁଇଟି ହେଲା-
୧) ମହାମାରୀ ମୁକାବିଲା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅଂଶସ୍ୱରୂପ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ।
୨) କୋଭିଡ୍‌ଜନିତ ମୃତ୍ୟୁକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ରୋଗ ଯୋଗୁଁ ସବୁଠୁ ଅଧିକ ବିପଦରେ ଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରଥମେ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ।
ତଦନୁସାରେ ଆମ ଦେଶରେ ଟିକାଦାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କ୍ରମବଦ୍ଧଭାବେ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହୋଇ ପ୍ରଥମେ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଭିତ୍ତିରେ ଲୋକଙ୍କୁ ଏହା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଆସୁଛି ।
ଏଥିରେ ପ୍ରଥମେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ କର୍ମୀ (ଏଚସିଡବ୍ଲୁ)ଙ୍କୁ ଟିକା ଦିଆଯାଇଥିବା ବେଳେ ଦ୍ୱିତୀୟରେ ସମ୍ମୁଖ ଭାଗର କର୍ମୀ, ଏହା ପରେ ୬୦ବର୍ଷ ବା ତଦୁର୍ଦ୍ଧର ବୟସର ଟିକା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହା ପରେ ୨୦ପ୍ରକାର ବିଭିନ୍ନ ରୋଗଥିବା ୪୫ରୁ ୫୯ବର୍ଷ ବୟସ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କୁ ଟିକା ଦିଆଯାଇଛି । ଏପ୍ରିଲ ପହିଲାଠାରୁ ୪୫ବର୍ଷ ବୟସ ଓ ତା’ଠାରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଟିକା ନେବା ପାଇଁ ସରକାର ଯୋଗ୍ୟ ବିବେଚିତ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗୁଁ ଭଲ ଫଳ ମିଳିଛି । ପରିମାଣ ସ୍ୱରୂପ ୮୧ ଶତାଂଶରୁ ଅଧିକ ମନୋନୀତ ବର୍ଗର ଲୋକ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ ଟିକା ନେଇସାରିଛନ୍ତି । ଏହି ବର୍ଗରେ ଅଛନ୍ତି ସମ୍ମୁଖ ଧାଡିର ଯୋଦ୍ଧା ଓ ଚିକିତ୍ସା କର୍ମୀ । ଏମାନେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଥିବାରୁ ଟିକାଦାନ, ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥା, କରୋନା ନିରୋଧୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ତଦାରଖ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିଚାଳନା ସହଜ ହୋଇଛି । ସେହିଭଳି ୪୫ବର୍ଷ ବା ତଦୁର୍ଦ୍ଧ ବର୍ଗର ୩୭ଶତାଂଶ ଲୋକ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ ଟିକା ନେଇଥିବାବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୩୨ ଶତାଂଶଙ୍କୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଏବେ ମେ’ ପହିଲାଠାରୁ ୧୮ବର୍ଷ ଓ ତା’ଠାରୁ ଅଧିକ ବୟସର ଲୋକ ଟିକାଦାନ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ବିବେଚିତ ହୋଇ ଟିକା ନେଉଛନ୍ତି । ୨୦୨୧ ମେ’ ପହିଲାରୁ ଏକ ଉଦାର ମୂଲ୍ୟଭିତିକ ଜାତୀୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କୋଭିଡ ଟିକାକରଣ ରଣନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି । ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନର ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଟିକାଦାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଉଛି । ଏହି ରଣନୀତି ଅନୁସାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାସରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଔଷଧ ପରୀକ୍ଷାଗାର (ସିଡିଏଲ୍‌) ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କ୍ରୟ/ସଂଗୃହୀତ ସବୁ ପ୍ରକାର ଟିକାର ୫୦ଶତାଂଶକୁ ପରୀକ୍ଷା କରି ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବ । ପୂର୍ବଭଳି ଏହି ଲାବରେଟୋରୀ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକୁ ବିନାମୂଲ୍ୟରେ ଏସବୁ ଟିକା ଯୋଗାଇଦେବ । ଅବଶିଷ୍ଟ ୫୦ଭାଗ ଟିକାକୁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ, ସରକାରୀ ଓ ଘରୋଇ ହସ୍‌ପିଟାଲମାନେ ସିଧାସଳଖ ସଂଗ୍ରହ କରିପାରିବେ । ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କର ଜନସଂଖ୍ୟା ଅନୁସାରେ ଏହି ଟିକା ଯୋଗାଣର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ।