Ministry of Jal Shakti
Rs. 1,605 Crore Central Grant Released to North Eastern States Under Jal Jeevan Mission
11 Lakh Tap Water Connections Provided in NE States in 2020-21
25 MAY 2021 3:16PM by PIB Delhi
With the focus on faster development of North Eastern (NE) States, Government of India released Rs. 1,605 Crore to 8 North Eastern States for the implementation of Jal Jeevan Mission to provide tap water supply to rural homes in the financial year 2021-22. This is the first tranche of the four to be released in this financial year. This kind of huge funding for making provision of piped drinking water supply in rural homes clearly indicates the priority of the Union Government in improving the lives of people living in rural areas.
Jal Jeevan Mission: Allocation & Release of Funds
(Amount in Rs. Crore)
S. No.
NE State
Allocation
Release
1.
Arunachal Pradesh
1,013.53
253.38
2.
Assam
5,601.16
700.00
3.
Manipur
481.19
120.30
4.
Meghalaya
678.39
169.60
5.
Mizoram
303.89
75.97
6.
Nagaland
444.81
111.20
7.
Sikkim
124.79
31.20
8.
Tripura
614.09
142.91
Total
9,261.85
1,604.56
Union Government led by Prime Minister Shri Narendra Modi has been giving top priority for the development of North-Eastern region of the country. The commitment of the Prime Minister to realize the full potential of the North-East and to accelerate its development is well known. During financial year 2021-22, Rs. 9,262 Crore has been allocated as Central grant for NE States under Jal Jeevan Mission. The enhanced allocation as well as release of funds at this challenging time to provide tap water connections to rural homes in NE States, will boost the economy of the region.
Out of the Central fund allocated under Jal Jeevan Mission, 93% of the fund is to be utilized on developing water supply infrastructure, 5% on support activities and 2% on water quality monitoring & surveillance activities. The Central funds are released by Government of India based on the output in terms of tap water connections to be provided in the States/ UTs and the utilization of available Central and matching State share.
The States have to transfer Central fund released along with matching State share to the single Nodal Account within 15-days of release of Central fund. The States have to make provision for matching State share and ensure that there is no shortage of funds to the implementing agencies. Proper expenditure plan prepared so that expenditure is evenly spread throughout the year.
There are about 90 lakh rural households in all the NE States, with maximum 63.35 lakh in Assam. In 2020-21, about 11 lakh new tap water connections provided in all these States. As on today, 16.27 lakh households (18%) in the region are getting tap water supply in these States in comparison to 3.2 lakh (3%) households on 15 August, 2019, when Prime Minister announced the Jal Jeevan Mission.
As top priority being accorded by the Government, the budgetary allocation for Jal Jeevan Mission has increased significantly to Rs. 50,011 Crore in 2021-22. In addition to this, 15th Finance Commission tied-grants of Rs. 26,940 Crore will be also available to PRIs for ‘water and sanitation’ services. Further, fund is also available through matching State share and externally aided projects. Thus, in 2021-22, more than Rs. 1 lakh Crore is planned to be invested in the country on ensuring tap water supply to rural homes.
It is expected that this kind of investment is likely to continue over the next three years to achieve the goal of ‘Har Ghar Jal’. This huge investment in rural areas of the country will not only boost local economic activities, thereby lifting the rural economy, it will also provide meaningful employment opportunities to local people.
Announced by Prime Minister Shri Narendra Modi on 15th August, 2019, with the aim to provide assured tap water supply to every rural home by 2024, Jal Jeevan Mission is being implemented in partnership with States/ UTs. Despite challenges faced due to COVID-19 pandemic and subsequent lockdowns, over 4.20 Crore (21.87%) households have been provided with tap water supply. Now, 7.44 Crore (39%) rural households are getting potable water through taps. Goa, Telangana, Andaman & Nicobar Islands and Puducherry have become ‘Har Ghar Jal’ State/ UT. Further, following the principle of equity and inclusiveness i.e. ‘no one in the village is left out’, under Jal Jeevan Mission assured tap water supply made to every rural family living in 61 districts and over 90 thousand villages. States/ UTs are now focusing on the target to ensure that every household in the country gets safe drinking water, so that 'no one in the village is left out’.
After announcement of Union Budget for 2021-22, Union Minister of Jal Shakti chaired a conference of Ministers in-charge of Rural Water Supply/ PHED of all States/ UTs to discuss the planning and implementation of Jal Jeevan Mission. The financial year 2021-22 began with a rigorous joint review exercise to finalize the Annual Action Plans (AAPs) starting from 9th April. This third year is very critical for JJM requiring intensive planning, assessing capacity of States/ UTs to execute the works based on last two year’s progress, institutional preparedness, etc.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল জীবন মিসনগী মখাদা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা লুপা করোর ১৬০৫গী সেন্ত্রেল গ্রান্ত থাদোকখ্রে
ইং ২০২০-২১দা এন.ই. রাজ্যশিংদা তেপ ৱাতর কন্নেক্সন লাখ ১১ ফংহনখি
25 MAY 2021 3:16PM by PIB Imphal
অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংবু য়াম্না থুনা চাউখৎহনবগী পান্দমগা লোয়ননা, ভারত সরকারনা লমদম অসিগী রাজ্য ৮দা ইং ২০২১-২২গী মনুংদা খুঙ্গংগী য়ুমশিংদা থক্নবা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা জল জীবন মিসনগী থবক পাথোক্নবগীদমক্তা লুপা করোর ১৬০৫ থাদখ্রে। মসিগী থৌওং অসিনা শেনবা চহি অসিগী মনুংদা মরিরক থাদোক্কদবা শেনফমগী অহানবনি। খুঙ্গংগী য়ুমশিংদা পাইপকী খুত্থাংদা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবগীদমক্তা অসুক য়াম্বা শেনফম থাদবা অসিনা খুঙ্গংগী লমদমদা লৈরিবা মীওইশিংগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা খ্বাইদগী অহানবা মিৎয়েং চঙলি হায়বা তাক্লি।
জল জীবন মিসনঃ শেল য়েন্থোকপা অমসুং থাদোকপা
(শেনফম অসি লুপা করোরদনি)
মথং-মনাও
এন.ই. রাজ্যশিং
য়েন্থোকপা
থাদোকপা
১.
অরুনাচল প্রদেশ
১,০১৩.৫৩
২৫৩.৩৮
২.
অসম
৫,৬০১.১৬
৭০০.০০
৩.
মনিপুর
৪৮১.১৯
১২০.৩০
৪.
মেঘালয়
৬৭৮.৩৯
১৬৯.৬০
৫.
মিজোরম
৩০৩.৮৯
৭৫.৯৭
৬.
নাগালেন্দ
৪৪৪.৮১
১১১.২০
৭.
সিক্কিম
১২৪.৭৯
৩১.২০
৮.
ত্রিপুরা
৬১৪.০৯
১৪২.৯১
অপুনবা
,২৬১.৮৫
,৬০৪.৫৬
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্র সরকারনা লৈবাক অসিগী অৱাং-নোংপোক লমদম চাউখৎপদা খ্বাইদগী অহেনবা মরু ওইবা পীদুনা লাক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা অৱাং-নোংপোক্কী তৌবা ঙম্বা মতিক মপুং-ফানা শিজিন্নবা অমসুং মসিগী চাউখৎপা থুগৎহন্নবা খোঙফম চেৎলিবা অসি মীয়াম্না খঙনরবনি। শেনবা চহি ২০২১-২২দসু, জল জীবন মিসনগী মখাদা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংগী লুপা করোর ৯২৬২বু সেন্ত্রেল গ্রান্ত ওইনা য়েন্থোক্তুনা থমখ্রবনি। হৌজিক্কী লুরবা তাঞ্জা অসিদা এন.ই. রাজ্যশিংগী খুঙ্গংগী য়ুমশিংদা তেপ ৱাতর কন্নেক্সন পীনবগীদমক্তা অহেনবা শেল য়েন্থোক্তুনা থাদোকপা অসিনা লমদম অসিগী শেন্মিৎলোন চাউখৎহনগনি।
জল জীবন মিসনগী মখাদা থাদরক্লিবা সেন্ত্রেল ফন্দ অসিগী ৯৩%গী শরুক্তি ঈশিং পীনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম-শাবদা, মসিবু শৌগৎপগী ৫% অমসুং ২%না ঈশিংগী মগুন শেন্নবা অমসুং য়েংশিনবগী থবকশিংদা শিজিন্নগনি। রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা পীগদবা তেপ ৱাতর কন্নেক্সনগী অপুনবা মশিং অমসুং কেন্দ্র অমসুং শরুক মান্ননা লৈরিবা রাজ্যগী শেনফম শিজিন্নবদা য়ুম্ফম ওইরগা ভারত সরকারনা সেন্ত্রেল ফন্দ অসি থাদোক্কনি।
রাজ্যগী মান্নবা শরুক্কা লোয়ননা থাদোরক্লবা সেন্ত্রেল ফন্দ অসি থাদোরক্লবা মতুংগী নুমিৎ ১৫নিগী মনুংদা রাজ্যশিংনা ফন্দ অসি নোদেল একাউন্ত অমখক্তদা অমুক থাজিনগনি। রাজ্যগী শরুক্কা মান্নহন্নবা অমসুং থবক পায়খৎকদৌরিবা এজসেন্সীশিংদা শেলগী অৱাৎপা লৈহন্দনবা রাজ্যনা মখা তানা হোৎনগদবনি। চহি অমগী মতমদা চাং নাইনা অমসুং মান্ননা য়েন্থোক্তুনা চাদিং তৌনবগীদমক্তা হীরম অসিগী মতাংদা নীংথিনা থৌরাং য়াৎকদবনি।
অসমদা খ্বাইদগী য়াম্বা ইমুং লাখ ৬৩.৩৫ লৈদুনা এন.ই. রাজ্য অপুনবদা খুঙ্গংগী ইমুং-মনুং চাউরাক্না লাখ ৯০মুক লৈ। ইং ২০২০-২১দা, রাজ্যশিং অসিদা অনৌবা তেপ ৱাতর কন্নেক্সন চাউরাকপা লাখ ১১ পীখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা ওগস্ত ১৫, ২০১৯দা জল জীবন মিসন লাউথোকখিবদা লৈরম্বা ইমুং-মনুং লাখ ৩.২ (৩%)গা চাংদম্নবদা রাজ্যশিং অসিদা ঙসি ফাওবগী ওইনা, ইমুং লাখ ১৬.২৭ (১৮%)না তোতি ঈশিং ফংলি।
সরকারনা খ্বাইদগী মরু ওইবনি হায়খ্রবা তুংদা, জল জীবন মিসনগীদমক্তা থাদবা শেনফম অসি ইং ২০২১-২২দা লুপা করোর ৫০,০১১দা মশক থোক্না হেনগৎখি। মসিগী মথক্তা, ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগা লোয়নবা লুপা করোর ২৬,৯৪০গী শেনফমসু “ঈশিং অমসুং সেনিতেসন” সর্ভিসকী পি.আর.আই. ওইনা লৈগনি। মখা তাবা ওইনা, ফন্দ অসি রাজ্যগী মান্নবা শরুক অমসুং মপান্দগী তেংবাংলকপা প্রোজেক্তশিংগী খুত্থাংদসু ফংগনি। মতৌ অসুম্না, ইং ২০২১-২২দা খুঙ্গংগী ইমুংশিংদা তোতি ঈশিং পীনবগীদমক্তা লৈবাক অসিদা লুপা করোর লাখ ১ থাদবগী থৌরাং য়াৎলি।
“য়ুম খুদিংদা ঈশিং ফংবা” হায়বা পান্দম অসি ফংনবগীদমক্তা মথংগী চহি অহুম হেনবদা হায়রিবা শেল থাদবগী পথাপ অসি লৈগনি হায়বগী থাজবা থম্নরি। খুঙ্গংগী লমদমশিংদা অসিগুম্বা অচৌবা শেনফম থাদবা অসিনা লোকেলগী শেন্মিৎলোনগী থবকশিংদা খুমাং চাউশিলহনবতা নত্তনা মখোয়গী শেন্মিৎলোনসু হেন্না চাউখৎহনগনি অমসুং মসিনা লোকেলগী মীওইশিংদা কান্নবা থবক পীবগী খুদোংচাবা কয়াসু ফংহনগনি।
খুঙ্গংগী ইমুং খুদিংদা ইং ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা তোতি ঈশিং শোইদনা ফংহনবগী পান্দমগা লোয়ননা, প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওগস্ত ১৫, ২০১৯দা লাউথোকখিবা জল জীবন মিসন অসি রাজ্য/য়ু.তি.শিংগা খুৎশম্নদুনা পায়খৎপনি। কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অমসুং মখা তারকপা লোকদাউনগী শিংনবা কয়া থেংনরবসু, ইমুং করোর ৪.২০ (২১.৮৭%) হেনবদা তোতি ঈশিং পীখ্রে। হৌজিক্তি, খুঙ্গংগী ইমুং করোর ৭.৪৪ (৩৯%)না তোতি ঈশিং ফংলে। গোৱা, তেলঙ্গানা, অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎ অমসুং পুদুচেরীনা “ইমুং খুদিং ঈশিং ফংবা” রাজ্য ওইরে। মখা তাবা ওইনা, মান্নবা অমসুং শরুক য়ামিন্নবগী ৱাখল্লোন ইন্দুনা, হায়বদি- খুঙ্গংগী মীওই অমত্তা চিত্থদবা, জল জীবন মিসন্না জিলা ৬১ অমসুং খুঙ্গং লিশিং ৯০ হেনবদা লৈরিবা খুঙ্গংগী ইমুং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহনখ্রে। “খুঙ্গংগী মীওই অমত্তা চিত্থহন্দবা” ওইনবগীদমক্তা, হৌজিক্তি, রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা লৈবাক অসিগী ইমুং খুদিংনা তেক্ত কায়দবা থক্নবা ঈশিং ফংনবা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি।
ইং ২০২১-২২গী কেন্দ্রগী বজেৎ লাউথোক্লবা মতুংদা, জল শক্তিগী কেন্দ্র মন্ত্রীনা রুরেল ৱাতর সপ্লাইগী ইন-চার্জশিং/রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংগী পি.ঐচ.ই.দি. ময়ামগী মীফম অমা লুচিংদুনা ফমখি অমসুং মসিদা জল জীবন মিসনগী থবক পায়খৎপগী মতাংদা খন্নখি অমসুং থৌরাংসু য়াৎখি। শেনবা চহি ২০২১-২২না এপ্রিল ৯দগী হৌদুনা এনুএল এক্সন প্লান (এ.এ.পি.) লৈখায় তাবগী পুন্না য়েংশিনমিন্নবা অচৌবা থবক অমগা লোয়ননা হৌখি। মসিগী অহুমশুবা চহি অসি জে.জে.এম.গীদমক্তা য়াম্না মরু ওইবা চহি অমনি অমসুং মসিদা নীংথিনা থৌরাং য়াৎপা, হৌখিবা চহি ২গী মায়-পাকপদা য়ুম্ফম ওইদুনা রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা থবক পাংথোকপা ঙম্বগী মতিক য়েংশিনবা, ইন্সতিত্যুসনগী ওইবা শেম-শাবনচিংবা কয়াগী মথৌ য়াম্না তারি।