ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଓ ସଶକ୍ତିକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେତେକ ରାଜ୍ୟରେ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଦେୟମୁକ୍ତ ଏଲଡର ଲାଇନ (୧୪୫୬୭) ନମ୍ବର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ
ମେ୨୦୨୧ ସୁଦ୍ଧା ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ସମ୍ଭାବନା
17 MAY 2021 3:20PM by PIB Bhubaneswar
କରୋନା ମହାମାରୀ କାଳରେ ବୟସ୍କ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଅସୁବିଧାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି କେନ୍ଦ୍ର ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏଲଡର ଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ କେତେକ ପ୍ରମୁଖ ରାଜ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟୱାରୀ କଲସେଣ୍ଟରମାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ପାଂଚଟି ରାଜ୍ୟ ଯଥା ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ରାଜସ୍ଥାନ, ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଏହା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇ ସାରିଛି । ତେଲଙ୍ଗାନାରେ ଏହା ବର୍ଷକରୁ ଅଧିକ ଦିନଠାରୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ଗତବର୍ଷ ମେ ମାସ ସୁଦ୍ଧା ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟରେ ଏହା ଯେପରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବ ସେଥିପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ ଜାରି ହୋଇଛି ।
ଦେୟମୁକ୍ତ ନମ୍ବର ୧୪୫୬୭କୁ ଡାଏଲ କରି ଏହି କଲସେଣ୍ଟରଗୁଡିକ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିହେବ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ଏହାର ଉପଯୋଗ ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି । ଟାଟା ଟ୍ରଷ୍ଟ ଓ ଏନ୍‌ଏସ୍‌ଇ ଫାଉଣ୍ଡେସନର ସହାୟତାରେ ଏହି ସୁବିଧା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ କଲସେଣ୍ଟର ସ୍ଥିତି ନେଇ ନିମ୍ନରେ ଉଲ୍ଲେଖ ହୋଇଛି ।
States
Date of commencement
Number of Officers
Number of Actionable calls
Service Request Raised
Service Request Closed
TN
28th April 2021
8
71
25
15
MP
28th April 2021
4
163
12
5
RJ
28th April 2021
4
25
8
3
KA
28th April 2021
3
122
6
1
UP
14th May 2021
6
94
13
7

Ministry of Social Justice & Empowerment
Toll Free Helpline for elderly persons ELDERLINE (14567) becomes operational in several states
Likely to become functional in all states by end of May, 2021
17 MAY 2021 3:20PM by PIB Delhi
In order to address the problems of elders in the context of the ongoingCOVID pandemic, the Ministry of Social Justice has started state wise call centres in major states under the ELDERLINE project. The facility is already made operational in 5 major States of UP, MP, Rajasthan, TN and Karnataka.In Telangana, this facility has been working for more than a year.
Efforts are being made to make them functional in all States by end of May, 2021.
These call centres can be reached by toll free number 14567. All elders may be advised to use this facility. The ELDERLINE is a facility operationalised with the assistance of Tata Trusts and NSE foundation.
The current status of the call centres is as given below:
States
Date of commencement
Number of Officers
Number of Actionable calls
Service Request Raised
Service Request Closed
TN
28th April 2021
8
71
25
15
MP
28th April 2021
4
163
12
5
RJ
28th April 2021
4
25
8
3
KA
28th April 2021
3
122
6
1
UP
14th May 2021
6
94
13
7