Ministry of Health and Family Welfare
Update on COVID Vaccine Allocation
Union Government to supply nearly 192 lakh of COVID vaccines to States/UTs, Free of Cost, during the Fortnight of 16th-31st May
14 MAY 2021 12:49PM by PIB Delhi
The cumulative number of COVID-19 vaccine doses administered in the country is nearly 18 Crore (17.93 Crore, as per the 7 am provisional report today). COVID-19 vaccination drive has successfully completed 118 days wherein 17.89 Crore doses have been administered to the identified beneficiaries through collaborative efforts of all States/UTs. India is the fastest country globally to reach the 17 crore target in 114 days. USA took 115 days and China took 119 days to administer the same amount of doses.
The 'Liberalized Pricing and Accelerated National COVID-19 Vaccination Strategy' is being implemented from 1st May 2021 wherein 50% of the available doses are earmarked for supply to States/UTs, as free of cost supply from Govt of India channel, while the remaining 50% is available for direct procurement from the vaccine manufacturers by States/UTs and private hospitals.
The allocation of Govt. of India supplies to the State/UT is decided on the consumption pattern and beneficiary load for 2nd doses during the upcoming fortnight. During the 16th-31st May 2021 fortnight, 191.99 lakh doses of Covishield and Covaxin will be supplied to the States and UTs, free of cost. This will include 162.5 lakh of Covishield and 29.49 lakh of Covaxin.
The delivery schedule for this allocation will be shared in advance. States have been requested to direct the concerned officials to ensure rational and judicious utilization of allocated doses and minimize the vaccine wastage.
The basic objective behind informing the States/UTs in advance of the quantum of free vaccine doses to be made available from Govt of India for 15 days is to ensure that they prepare effective plans for judicious and optimum utilisation of these free vaccine doses which are meant for the age group 45 and above, and for HCWs and FLWs. In the previous fortnight i.e. 1st-15th May, 2021, a total quantum of more than 1.7 crore vaccine doses has been made available by the Union Government to States, free of cost.
In addition, a total quantum of more than 4.39 crore doses was also available for direct procurement by the States as well as private hospitals in the month of May 2021.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ ଟିକା ଆବଣ୍ଟନ ନେଇ ସଦ୍ୟ ସୂଚନା
ମେ ୧୬-୩୧ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ମାଗଣାରେ ପାଖାପାଖି ୧୯୨ ଲକ୍ଷ କୋଭିଡ ଟିକା ଯୋଗାଇବେ
14 MAY 2021 12:49PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶରେ ମୋଟ କୋଭିଡ ଟିକା ଡୋଜ ପରିଚାଳନା ସଂଖ୍ୟା ପାଖାପାଖି ୧୮ କୋଟି (ଆଜି ସକାଳ ୭ଟା ସୁଦ୍ଧା ପାରମ୍ଭିକ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁସାରେ) ହେବ । କୋଭିଡ-୧୯ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ସଫଳତା ପୂର୍ବକ ୧୧୮ ଦିନ ପୂରଣ କରିଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକର ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମ ଜରିଆରେ ଚିହ୍ନିତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ୧୭.୮୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ଡୋଜ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ୧୧୪ ଦିନରେ ୧୭ କୋଟି ଟାର୍ଗେଟ ଛୁଇଁବାରେ ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠୁ ଦ୍ରୁତତମ ରାଷ୍ଟ୍ର । ସମାନ ସଂଖ୍ୟକ ଟିକା ଡୋଜ ପରିଚାଳନା କରିବାରେ ଆମେରିକା ୧୧୫ ଦିନ ଓ ଚୀନ ୧୧୯ ଦିନ ସମୟ ନେଇଥିଲା ।
୨୦୨୧ ମେ ମାସ ୧ ତାରିଖରୁ ଉଦାର ମୂଲ୍ୟ ତଥା ତ୍ୱରିତ ଜାତୀୟ କୋଭିଡ-୧୯ ଟିକାକରଣ ରଣନୀତିକାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି, ଯଦ୍ଦ୍ୱାରା ୫୦% ଟିକା ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ନିମନ୍ତେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ତରଫରୁ ମାଗଣାରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ବଳକା ଉପଲବ୍ଧ ୫୦% ଟିକା ଡୋଜ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ କମ୍ପାନିଗୁଡ଼ିକଠାରୁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଓ ଘରୋଇ ହସ୍ପିଟାଲଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ସିଧାସଳଖ ଭାବେ ହାସଲ କରାଯାଉଛି ।
ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଆବଣ୍ଟନ ବାବଦରେ ବ୍ୟବହାର ପଦ୍ଧତି ଓ ଆଗାମୀ ପକ୍ଷରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜ ନେବାକୁ ଥିବା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଉଛି । ୨୦୨୧ ମେ ୧୬-୩୧ ପକ୍ଷରେ ୧୯୧.୯୯ ଲକ୍ଷ କୋଭିସିଲ୍ଡ ଓ କୋଭାକ୍ସିନ ଡୋଜ ମାଗଣାରେ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ଏଥିରେ ୧୬୨.୫ ଲକ୍ଷ କୋଭିସିଲ୍ଡ ଓ ୨୯.୪୯ ଲକ୍ଷ କୋଭାକ୍ସିନ ଡୋଜ ସାମିଲ ରହିଛି ।
ଏହି ଆବଣ୍ଟନ ନିମନ୍ତେ ଯୋଗାଣ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ଅଗ୍ରିମ ଭାବେ ସେୟାର କରାଯିବ । ଆବଣ୍ଟିତ ଡୋଜଗୁଡ଼ିକର ଯଥାର୍ଥ ତଥା ନ୍ୟାୟସଙ୍ଗତ ବ୍ୟବହାରକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଟିକା ନଷ୍ଟ ମାତ୍ରାକୁ କମାଇବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଲାଗି ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଆଗାମୀ ୧୫ ଦିନ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ତରଫରୁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ମାଗଣାରେ ଯୋଗାଯିବାକୁ ଥିବା ଟିକା ଡୋଜ ବାବଦରେ ଆଗୁଆ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବାର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି, ଏହାଦ୍ୱାରା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ୪୫ ବର୍ଷ ଓ ତଦୂର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ବୟସ ବର୍ଗ, ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ ଏବଂ ସମ୍ମୁଖ ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଏହି ମାଗଣା ଟିକା ଡୋଜଗୁଡ଼ିକର ନ୍ୟାୟସଙ୍ଗତ ତଥା ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବହାର ନିମନ୍ତେ ଫଳପ୍ରଦ ଯୋଜନା ତିଆରି କରିପାରିବେ । ପୂର୍ବ ପକ୍ଷ, ଯାହା କି ୨୦୨୧ ମେ ମାସ ୧-୧୫ରେ, ମୋଟ ୧.୭ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିମାଣର ଟିକା ଡୋଜ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମାଗଣାରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଅଧିକନ୍ତୁ, ୨୦୨୧ ମେ ମାସରେ ମୋଟ ୪.୩୯ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଡୋଜ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ, ଯାହା କି ରାଜ୍ୟ ଓ ଘରୋଇ ହସ୍ପିଟାଲଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ସିଧାସଳଖ ଭାବେ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇ ପାରିବ ।