ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକା ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବାଇଡେନଙ୍କ ସହ ଟେଲିଫୋନ ଯୋଗେ ଆଲୋଚନା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
26 APR 2021 10:32PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକାର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାମହିମ ଯୋଶେଫ ଆର ବାଇଡେନଙ୍କ ସହିତ ଆଜି ଟେଲିଫୋନ ଯୋଗେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି ।
ଦୁଇ ନେତା ନିଜ ନିଜ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ କୋଭିଡ-19 ପରିସ୍ଥିତିର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ସହିତ ଭାତରେ କୋଭିଡ-19ର ଦ୍ୱିତୀୟ ଲହରୀକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବା ଲାଗି ବ୍ୟାପକ ଟିକାକରଣ, ଜରୁରି ଔଷଧ, ଚିକିତ୍ସା ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଉପକରଣ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ନିଆଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବାଇଡେନ ଭାରତ ପ୍ରତି ସମର୍ଥନ ଜଣାଇବା ସହିତ ତୁରନ୍ତ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ, ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ଭଳି ସମ୍ବଳ ଏବଂ କୋଭିଶିଲ୍ଡ ଟିକା ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ କଞ୍ଚାମାଲ୍ ଯୋଗାଣ ସକାଶେ ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକା ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକା ସରକାରଙ୍କ ତରଫରୁ ମିଳିଥିବା ସହାୟତା ଓ ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ହାର୍ଦ୍ଦିକ କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେ ଟିକା ମୈତ୍ରୀ ଜରିଆରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ କୋଭିଡ-19 ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ କୋଭାକ୍ସ ଓ କ୍ୱାଡ୍ ଟିକା ପ୍ରୟାସ ଲାଗି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାକ୍ସିନ ନିର୍ମାଣ ଲାଗି ଜରୁରି କଞ୍ଚାମାଲ ଓ କୋଭିଡ-19 ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଔଷଧର ସୁଗମ ଓ ଖୋଲା ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ ।
ଉଭୟ ନେତା କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା କରିବା ଲାଗି ଟିକା ବିକାଶ ଓ ଭାରତ-ଆମେରିକା ଭାଗିଦାରୀର କ୍ଷମତାକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ । ଏଥିସହିତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ପ୍ରୟାସରେ ନିବିଡ଼ ସମନ୍ୱୟ ଓ ସହଯୋଗ ବଜାୟ ରଖିବା ଲାଗି ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବାଇଡେନଙ୍କୁ ଡବ୍ଲୁଟିଓରେ ଭାରତର ପ୍ରୟାସ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ, ଯାହାଫଳରେ ଟିଆରଆଇପିଏସ (ବ୍ୟବସାୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ମାମଲାରେ ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ଅଧିକାର) ସହ ଜଡ଼ିତ ନିୟମକୁ କୋହଳ କରି ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଟିକା ଓ ଔଷଧ ଉଚିତ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ତତ୍କାଳ ଯୋଗାଣ କରାଯାଇପାରିବ ।
ଦୁଇ ନେତା ଲଗାତାର ଯୋଗାଯୋଗରେ ରହିବା ନିମନ୍ତେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
Prime Minister's telephone conversation with President Biden of the United States of America.
26 APR 2021 10:32PM by PIB Delhi
Prime Minister Narendra Modi had a telephone conversation today with His Excellency Joseph R. Biden, President of the United States of America.
The two leaders discussed the COVID-19 situation in their respective countries, including India’s ongoing efforts to contain the second wave of COVID-19 through expedited vaccination efforts, and ensuring supply of critical medicines, therapeutics and healthcare equipment.
President Biden conveyed solidarity with India and affirmed that the United States was determined to support India’s efforts by quickly deploying resources such as therapeutics, ventilators and identifying sources of raw materials to be made available for the manufacture of Covishield vaccines.
Prime Minister Narendra Modi conveyed his heartfelt appreciation for the offer of assistance and support from the Government of the United States of America. He mentioned India’s commitment to contain the COVID-19 pandemic globally through Vaccine Maitri, and its participation in COVAX and the Quad Vaccine Initiatives. The Prime Minister underscored the need to ensure smooth and open supply chains of raw materials and inputs required for manufacture of vaccines, medicines, and therapeutics related to COVID-19.
Both leaders underlined the potential of the India-US partnership in vaccine development and supply to address the COVID-19 pandemic, and directed their respective officials to maintain close coordination and cooperation in their efforts in this domain.
Prime Minister Narendra Modi also informed President Biden about India's initiative at the WTO for a relaxation in the norms of the Agreement on TRIPS to ensure quick and affordable access to vaccines and medicines for developing countries.
The two leaders agreed to remain in regular touch.