ଇସ୍ପାତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ପରେ ଅକ୍ସିଜେନ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଇସ୍ପାତ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ତତ୍ପରତା
ଦେଶରେ ନିରନ୍ତର ମେଡ଼ିକାଲ ଅକ୍ସିଜେନ୍ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଜରୁରି ପଦକ୍ଷେପ
ଗତକାଲି 3474 ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଅକ୍ସିଜେନ ଉତ୍ପାଦନ କରିଛନ୍ତି ଇସ୍ପାତ କମ୍ପାନୀ
ଏଲଏମଓ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଏହାର ବିତରଣ ଲାଗି ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରୟାସ
25 APR 2021 3:35PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଇସ୍ପାତ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଓ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ଇସ୍ପାତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଇସ୍ପାତ କ୍ଷେତ୍ରର ଅନ୍ୟ ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଦେଶରେ ତରଳ ମେଡ଼ିକାଲ ଅକ୍ସିଜେନ (ଏଲଏମଓ) ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ତତ୍ପରତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଏହି ସଙ୍କଟପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ରାଷ୍ଟ୍ର ସହିତ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଅକ୍ସିଜେନ ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି।
ଇସ୍ପାତ ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକର ମୋଟ୍ ଦୈନିକ ମେଡ଼ିକାଲ ଅକ୍ସିଜେନ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ହେଉଛି 2834 ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍। ଇସ୍ପାତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଭୟ ସରକାରୀ ଏବଂ ଘରୋଇ ମିଶାଇ ମୋଟ 33ଟି ଅକ୍ସିଜେନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ରହିଛି, ଏଥିମଧ୍ୟରୁ 29ଟି ନିୟମିତ ଚାଲିଥାଏ। ଦୈନିକ ତରଳ ମେଡ଼ିକାଲ ଅକ୍ସିଜେନ କ୍ଷମତା ମୋଟ 2834 ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ହୋଇଥିଲେ ସୁଦ୍ଧା 24 ଏପ୍ରିଲ 2021 ମୋଟ 3474 ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଅକ୍ସିଜେନ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଇଥିବା ସୂଚନା ମିଳିଛି। ଦୈନିକ କ୍ଷମତା ଠାରୁ ଅଧିକ ପରିମାଣର ଏଲଏମଓ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଉଛି କାରଣ ଅଧିକାଂଶ ୟୁନିଟଗୁଡ଼ିକ ନାଇଟ୍ରୋଜେନ ଓ ଆର୍ଗନ ଉତ୍ପାଦନ ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କେବଳ ଏଲଏମଓ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛନ୍ତି। ଏ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କାରଣରୁ ସରକାରୀ ଓ ଘରୋଇ ଇସ୍ପାତ କାରଖାନାରୁ ଏପ୍ରିଲ 24 ତାରିଖରେ 2894 ଟନ ଏଲଏମଓ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟକୁ ପଠାଯାଇଛି। ଏହା ତୁଳନାରେ ଗୋଟିଏ ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବରୁ ଦୈନିକ 1500/1700 ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଏଲଏମଓ ପଠାଯାଇପାରୁଥିଲା।
ଇସ୍ପାତ ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକ ସାଧାରଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଯେପରିକି : ଲାନ୍ସିଂ ଓ ଗ୍ୟାସ କଟିଂ ବ୍ୟତୀତ ମୁଖ୍ୟତଃ ଇସ୍ପାତ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଏବଂ ବ୍ଲାଷ୍ଟ ଫର୍ଣ୍ଣେସରେ ଅକ୍ସିଜେନ ବୃଦ୍ଧି ଲାଗି ଗ୍ୟାସୀୟ ଅକ୍ସିଜେନ ଆବଶ୍ୟକ କରିଥାନ୍ତି। ତେଣୁ, ସମନ୍ବିତ ଇସ୍ପାତ କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକରେ କ୍ୟାପ୍ଟିଭ ଅକ୍ସିଜେନ ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ମୁଖ୍ୟତଃ ଅକ୍ସିଜେନ, ନାଇଟ୍ରୋଜେନ ଏବଂ ଆର୍ଗନର ଗ୍ୟାସୀୟ ଉତ୍ପାଦ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଡିଜାଇନ କରାଯାଇଥାଏ। ଏହାପରେ ଆବଶ୍ୟକ ଚାପରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗତ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରେସର ରିଡକ୍ସନ ଆଣ୍ଡ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ (ପିଆରଏମଏସ) ମାଧ୍ୟମରେ ପଠାଯାଇଥାଏ। ଏଭଳି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ନିଜର ସର୍ବାଧିକ କ୍ଷମତାରେ 5-6% ଅଧିକ ତରଳ ଅକ୍ସିଜେନ (ଏଲଓଏକ୍ସ) ଉତ୍ପାଦନ କରିପାରିବେ, ଯାହାକି ଶିଳ୍ପ ଅକ୍ସିଜେନ ତୁଳନାରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଶୁଦ୍ଧ ଉତ୍ପାଦ। ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକ କେବଳ କେତେକ ଗ୍ୟାସୀୟ ଅକ୍ସିଜେନ ତ୍ୟାଗ କରି ଓ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାପଦଣ୍ଡକୁ ଅନୁକୂଳ କରି ଏଲଓଏକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନକୁ ସୁଧାରି ପାରିବେ।
ଇତିମଧ୍ୟରେ ତରଳ ଅକ୍ସିଜେନ ଉତ୍ପାଦନ ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ଏହାର ବିତରଣ ଲାଗି ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ଏଥିପାଇଁ ସରକାରୀ ଓ ଘରୋଇ, ସମସ୍ତ ଅକ୍ସିଜେନ ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ଦିନରାତି ଲଗାତାର କାମ କରୁଛନ୍ତି। ଅକ୍ସିଜେନର ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଣ ଜାରି ରହିଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଇସ୍ପାତ କାରଖାନା ଅକ୍ସିଜେନ ସିଲିଣ୍ଡରଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଭର୍ତ୍ତି କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ରାଜ୍ୟ/ଡାକ୍ତରଖାନାଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି।
ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଓ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଇସ୍ପାତ କାରଖାନା ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟକୁ ତରଳ ଅକ୍ସିଜେନ ଯୋଗାଣ ଲାଗି କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି। ସେଲ ପକ୍ଷରୁ ତରଳ ମେଡ଼ିକାଲ ଅକ୍ସିଜେନର ଦୈନିକ ହାରାହାରୀ ଯୋଗାଣ 800 ଟନରୁ ଅଧିକ ହୋଇଯାଇଛି। 23 ଏପ୍ରିଲରେ 1150 ଟନ ଏଲଏମଓ ବିତରଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଗତକାଲି ଅର୍ଥାତ୍ 24 ଏପ୍ରିଲରେ 960 ଟନ୍ ଏଲଏମଓ ଯୋଗାଣ କରାଯାଇଥିଲା। ସେଲ ପକ୍ଷରୁ ନିୟମିତ ଭାବେ ଅକ୍ସିଜେନ ଯୋଗାଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି। ଭିଲାଇ, ବୋକାରୋ, ରାଉରକେଲା, ଦୁର୍ଗାପୁର ଓ ବର୍ଣ୍ଣପୁର ସ୍ଥିତ ସେଲର ସମନ୍ବିତ ଇସ୍ପାତ କାରଖାନାରୁ ଅଗଷ୍ଟ, 2020 ପରଠାରୁ ଗତକାଲି ସୁଦ୍ଧା 39,647 ଟନ ତରଳ ମେଡ଼ିକାଲ ଅକ୍ସିଜେନ ଯୋଗାଣ କରାଯାଇସାରିଛି।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଇସ୍ପାତ ନିଗମ ଲିମିଟେଡ (ଆରଆଇଏନଏଲ) ପକ୍ଷରୁ ଗତ 20-21 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ 8842 ଟନ ଏଲଏମଓ ଯୋଗାଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ 13 ଏପ୍ରିଲ ଠାରୁ ଆଜି ସକାଳ ସୁଦ୍ଧା 1300 ଟନ ମେଡ଼ିକାଲ ଅକ୍ସିଜେନ୍ ଯୋଗାଣ କରାଯାଇସାରିଛି। ଗତ ତିନି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଏହା 100ରୁ 140ଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। କୋଭିଡ ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ଲାଗି ଆରଆଇଏନଏଲର ଭାଇଜାଗ ଷ୍ଟିଲ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସାଇଟରୁ 22 ଏପ୍ରିଲରେ 100 ଟନ ତରଳ ମେଡ଼ିକାଲ ଅକ୍ସିଜେନ ନେଇ ପ୍ରଥମ ଅକ୍ସିଜେନ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା କରିଥିଲା।

Ministry of Steel
Steel sector companies doing their best to supplement Medical Oxygen supply in the country;
Steel Sector produced 3474 MT of Liquid Medical Oxygen yesterday;
All out efforts being made to enhance production of LMO and for dispensing the same
25 APR 2021 3:35PM by PIB Delhi
Under the guidance and direction of Union Steel Minister Shri Dharmendra Pradhan, Public Sector Undertakings, under the Ministry of Steel, and other Private companies in the steel sector, in this hour of need, are with the nation and continuing their best to supplement the efforts of the Government in making available Liquid Medical Oxygen.
Total daily Medical Oxygen production capacity of Steel plants is 2834 MT. In the Steel Sector, there are 33 oxygen plants (both with CPSEs and in Pvt.) of which 29 are tapped regularly.As against 2834 MT of daily LMO production capacity in the Steel Sector, the production of LMO is 3474 MT as reported on 24th April 2021. This is higher than the LMO production capacity because most units have reduced the production of Nitrogen and Argon and only producing LMO.With all these efforts, 2894 tonnes were dispatched to different states on 24th April by Steel Plants in Public & Private Sector as against 1500/1700 Metric Tonnes /Day a week earlier.
Steel plant requires gaseous oxygen, primarily for steel making and for oxygen enrichment in Blast Furnaces, apart from some general purposes like lancing and gas cutting. Hence Captive Oxygen Plants in Integrated Steel Plants are designed to produce primarily gaseous products of Oxygen, Nitrogen and Argon and then routed through Pressure Reduction & Management System (PRMS) to meet the process need at desired pressure. Such plants can produce 5-6% maximum Liquid Oxygen (LOX) at the peak capacity, which is a highly pure product compared to the industrial oxygen. Plants can only optimize LOX production by sacrificing some gaseous Oxygen and optimize process parameters.
In the meantime, all out efforts are being made to enhance the production of liquid oxygen and for dispensing the same for which all oxygen plants whether in private or public are working 24x7 and dispensing oxygen. Steel plants are also filling oxygen cylinders and supplying to the States/hospitals.
Steel plants in both public and Private sector are striving hard to supply the liquid oxygen to different states. The Average delivery of Liquid Medical Oxygen by SAIL has been raised to more than 800 tonnes per day. Around 1150T of LMO was delivered on 23rd April, and the quantity delivered yesterday was 960 Tonnes. SAIL has been continuously enhancing LMO supply. Total Liquid Medical Oxygen supplied from SAIL integrated steel plants at Bhilai, Bokaro, Rourkela, Durgapur and Burnpur from August, 2020 till yesterday has been 39,647 Tonnes.
As far as RINL is concerned, in the last FY 20-21, it had supplied 8842 ton of LMO. This FY, from 13th April till today morning, more than 1300 ton of Medical Oxygen has been dispatched There is increase from 100 ton to 140 tons in last three days. First Oxygen Express had chugged off RINLVizag Steel Plant site on 22nd April, carrying 100 tons of Liquid Medical Oxygen to Maharashtra to meet medical exigencies of Covid patients.
First Oxygen Express -RINL stands with the NATION