ସଡକ ପରିବହନ ଓ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପର୍ଯ୍ୟଟକ ବାହନ ପରିଚାଳକଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ଯୋଜନା ଘୋଷଣା
ଅନଲାଇନ ଆବେଦନ ଦାଖଲ କରିବାର ୩୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଜାରି ହେବ ପରମିଟ୍‌
ପରମିଟ୍ ୩ ମାସ କିମ୍ବା ଗୁଣକ ଅବଧି ଲାଗି ଦିଆଯିବ, ଅବଧିକୁ ସର୍ବାଧିକ ତିନି ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରିବ
ନୂଆ ନିୟମ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏପ୍ରିଲ ପହିଲା ଠାରୁ ଲାଗୁ ହେବ
ବାଧାମୁକ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ସହିତ ରାଜ୍ୟର ରାଜସ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ
14 MAR 2021 9:00AM by PIB Bhubaneswar
ସଡ଼କ ପରିବହନ ଓ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ନୂଆ ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଯେକୌଣସି ପର୍ଯ୍ୟଟକ ବାହନ ପରିଚାଳକମାନଙ୍କୁ ଅନଲାଇନ ମାଧ୍ୟମ ଜରିଆରେ “ସର୍ବଭାରତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଅନୁମତି/ପରମିଟ୍‌” ଲାଗି ଆବେଦନ କରିପାରିବେ। ଜରୁରି କାଗଜପତ୍ର ଏବଂ ଶୁଳ୍କ ଜମା କରି ଆବେଦନ ଦାଖଲ କରିବା ପରେ ୩୦ ଦିନ ଭିତରେ ଅନୁମତି ଜାରି କରାଯିବ। “ସର୍ବଭାରତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ବାହନ ପ୍ରାଧିକରଣ ଏବଂ ପରମିଟ୍ ନିୟମ, ୨୦୨୧” ରୂପରେ ପରିଚିତ ହେବାକୁ ଥିବା ନୂଆ ନିୟମ ଜିଏସଆର ୧୬୬ (ଇ) ୧୦ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୧ରେ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଥିଲା । ନୂଆ ନିୟମ ୦୧ ଏପ୍ରିଲ, ୨୦୨୧ ଠାରୁ ଲାଗୁ ହେବ । ତେବେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସମସ୍ତ ପରମିଟ ସେଗୁଡ଼ିକର ବୈଧତା ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲାଗୁ ରହିବ ।
ପରମିଟ୍ ର ନୂଆ ନିୟମ ଫଳରେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ଦ୍ରୁତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିପାରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ରାଜସ୍ୱ ବୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟତା ମିଳିପାରିବ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ୩୯ତମ ଏବଂ ୪୦ତମ ପରିବହନ ବିକାଶ ପରିଷଦ ବୈଠକରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଠାରୁ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ଜରିଆରେ ଏହା ଉପରେ ସହମତି ଲୋଡ଼ାଯାଇଥିଲା। ଜାତୀୟ ପରମିଟ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଗତ ମାଲବାହୀ ବାହନଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏପରି ସୁବିଧା କରାଯିବାର ସଫଳତା ପରେ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଯାତ୍ରୀ ବାହନଗୁଡ଼ିକର ବାଧାମୁକ୍ତ ଯାତାୟାତ ନିମନ୍ତେ ଏହି ନୂଆ ନିୟମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ନୂଆ ନିୟମରେ ତିନି ମାସ କିମ୍ବା ଏହାର ଗୁଣକ ଅବଧି ଲାଗି ଅନୁମତି/ପରମିଟ୍ ଦିଆଯିବ ଯାହାକୁ ତିନି ବର୍ଷର ସର୍ବାଧିକ ସୀମା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରିବ। ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆମ ଦେଶର ସେହିସବୁ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ସାମିଲ କରାଯାଇଛି ଯେଉଁଠି ସୀମିତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଋତୁ ରହିଛି। ସେହିପରି ଏଥିରେ କମ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷମତା ଥିବା ଅପରେଟରମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଡାଟାବେସ ସହିତ ସମସ୍ତ ଅନୁମତି/ପରମିଟ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ଏକତ୍ରିତ କରିବ, ଯାହା ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କର ଯାତାୟାତ, ପର୍ଯ୍ୟଟନରେ ସୁଧାର, ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ନିମନ୍ତେ ସହାୟକ ହେବ। ଆମ ଦେଶରେ ବିଗତ ୧୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉଦ୍ୟୋଗ ବେଶ ପ୍ରସାର ଲାଭ କରିବାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏହି ନିୟମ ଅଣାଯାଇଛି। ଉଭୟ ଘରୋଇ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି। ଏଥିରେ ଉଚ୍ଚ ଆଶାପୂରଣ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କର ଅନୁଭୂତିର ଏକ ଧାରା ରହିଛି।

Ministry of Road Transport & Highways
New scheme announced for tourist vehicle operators
Application in online mode, permits to be issued within 30 days of submission
Permits to be granted for 3 months or multiples thereof, upto 3 years
New rules to be applicable from 1st of April this year
Will promote tourism, in a seamless way, grow state revenues
14 MAR 2021 9:00AM by PIB Delhi
The Ministry of Road Transport and Highways has announced a new scheme, under which any tourist vehicle operator may apply for an “All India Tourist Authorization/Permit” through online mode. It will be issued, after relevant documents are submitted and fees deposited, within 30 days of submission of such applications. The new set of rules,to be known as, “All India Tourist Vehicles Authorization and Permit Rules, 2021” has been published vide GSR 166( E) dated 10 March 2021. The new rules will be applicable from 01 April 2021. All existing permits shall continue to be in force during their validity.
The new rules for permits are expected to go a long way in promoting tourism across the States in our country, while simultaneously, growing the revenue of state Governments. The step was discussed in the 39th & 40th Transport Development Council Meetings and was appreciated & concurred to by participants from the states. The rules come even as the Ministry is in the pursuit of providing seamless movement to tourist passenger vehicles, after the success of goods carriage vehicles under National Permit Regime.
Moreover, the scheme allows flexibility in the form of authorization/permit being granted, for a period of three months or its multiples thereof, not exceeding three years at a time. This provision has been incorporated keeping in mind those areas of our country where there is a limited season of tourism and also for those operators who have limited financial capacity. It will also consolidate a central database and fees of all such authorization/permits, which might give a sense of tourist movements, scope for improvement, promotion of tourism.
The step comes in the context of travel and tourism industry in our country increasing manifold in last fifteen years. The growth has been contributed by both domestic and international tourists, and there is a trend of high expectation and consumer experience.