মন্ত্রীমন্দল
কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা হেল্থ অমসুং এজুকেসন সেসতগী কারকপা শেনফমশিংদগী হেল্থকীদমক্তা প্রধান মন্ত্রী স্বাস্থ্যি সুরক্ষা নিধিবু সিঙ্গল নন-লেপসেবল রিজর্ব ফন্দ অমা ওইনা থম্বদা অয়াবা পীখ্রে
10 MAR 2021 2:03PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দল মীফমদা ফাইনান্স এক্ত, ২০০৭কী সেক্সন ১৩৬-বি.গী মখাদা হেল্থ অমসুং এজুকেসন সেসতগী কারকপা শেনফমশিংদগী হেল্থকী ওইনা কারকপা শরুক অদুনা সিঙ্গল নন-লেপসেবল রিজর্ব ফন্দ ওইনা থমদুনা প্রধান মন্ত্রী স্বাস্থ্যিা সুরক্ষা নিধি (পি.এম.এস.এস.এন.) শেম্বদা অয়াবা পীখ্রে।
পি.এম.এস.এস.এন.গী মরু ওইবা মশক-মওংশিং
1. হেল্থকীদমক্তা পব্লিক একাউন্ততা লৈবা নন-লেপসেবল রিজর্ব ফন্দ অমা;
2. হেল্থ অমসুং এজুকেসন সেসতগী হেল্থকী ওইনা কারকপা শরুক অদু পি.এম.এস.এস.এন. ওইনা হাপচিনগনি;
3. পি.এম.এস.এস.এন.দা চংলিবা শেনফমশিং অসি হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী মরু ওইবা স্কীমশিংদা শিজিন্নগনি মমিং ওইনা পল্লবদা,
• আয়ুশ্মান ভারত – প্রধান মন্ত্রী জন আরোগ্যা য়োজনা (এ.বি.-পি.এম.জে.এ.ৱাই.)
• আয়ুশ্মান ভারত – হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তরশিং (এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি.শিং)
• নেস্নেল হেল্থ মিসন
• প্রধান মন্ত্রী স্বাস্থ্যি সুরক্ষা য়োজনা (পি.এম.এস.এস.ৱাই.)
• হেল্থ ইমর্জেন্সীশিংগী মনুংগী ইমর্জেন্সী এন্দ দিজাস্তর প্রিপিয়র্দনেস অমসুং রেস্পোন্সশিং
• এস.দি.জি.শিংগী থবক মাই পাক্নবা পান্দমশিং থম্লিবা তুংদা লাক্কদবা প্রোগ্রাম/স্কীম অমা হেক্তা অমসুং নেস্নেল হেল্থ পোলিসী (এন.ঐচ.পি.) ২০১৭তা থম্লিবা পান্দমশিং
1. পি.এম.এস.এস.এন. চল্লাইবা অমসুং য়েংশিনবগী থবক হলশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না পাইখৎকনি; অমসুং
2. শেনবা চহি অমা হেক্তদা এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.গী অসিগুম্বা স্কীমশিংগী চাংদিং অসি অহানবদা পি.এম.এস.এস.এন.দগী তৌগনি অমদি মতুং তারকপদা গ্রোস বজেতরী সপ্পোর্ত (জি.বি.এস.)দগী তৌগনি।
কান্নবশিং:
তোখাইনা রিসোর্সশিং থম্বদুনা য়ুনিভর্সেল অমসুং অহোংবা হেল্থ কিয়র ফংবা হেনগৎহনবগা লোইননা নাকল অমরোমদা শেনবা চহি লোইরকপদা শেনফম অসি শিজিন্নহৌদবা তৌদনবা হোৎনগনি।
হৌরকফম:
অফবা চাউখৎ-থৌরাংগী কান্নবশিং ফংনবা হোৎনবদা হেল্থ মরু ওই। শেন্মীৎলোনগী ওইবা ৱাখল্লোনগী মতুং ইন্না হেল্থ হেন্না ফগৎহনবনা প্রদক্তিবিতী হেনগৎহল্লি অমসুং মনুং মতম চাদনা শীবা, মতম শাংনা হকচাংগী ফীভম শোইনাইদুনা লৈবা অমসুং ঙন্না থবক্তগী পোত্থবনা মরম ওইদুনা অমাং-অতা থোকপা হন্থহল্লি। হেল্থ অমসুং ন্যুত্রিসন্না মহৈ-মশিংগী ওইবা কান্নবশিংদা হকথেংননা শাফু পীরি অমসুং প্রদক্তিবিতী অমদি শেন্থোক্তা কান্নবা পীরি। হেল্থকী কান্নবশিংনা হেল্থতা সরকারনা চাদিং তৌবগী মখা চাউনা পোল্লি। পোপ্যুলেসন লাইফ এক্সপেক্তেন্সী চহি অমা হেন্না শাংদোকপা জি.দি.পি. পর কেপিতা ৪% হেনগৎহল্লি, হেন্না চাউথোকপসু মথৌ তারিবা হেল্থ ৱার্কফোর্সশিংগী খুত্থাংদা হেল্থতা ইনবেস্তমেন্ত তৌবনা থবক কয়া পীগনি মরু ওইনা নুপীশিংদা চাউনা থবক পীগনি।
২০১৮গী বজেৎ স্পীচতা শেনথুম মন্ত্রীনা আয়ুশ্মান ভারত স্কীম লাউথোকপদা এজুকেসন সেসকী লৈরিবা ৩% অদু হেল্থ অমসুং এজুকেসন সেসকী ৪%না মহুৎ শিল্লগনি হায়নসু লাউথোকখি।

Cabinet
Cabinet approves creation of Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Nidhi as a single non-lapsable reserve fund for Health from the proceeds of health and Education Cess
10 MAR 2021 2:03PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved the Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Nidhi (PMSSN) as a single non-lapsable reserve fund for share of Health from the proceeds of Health and Education Cess levied under Section 136-b of Finance Act, 2007.
Salient features of the PMSSN
1. A non-lapsable reserve fund for Health in the Public Account;
2. Proceeds of share of health in the Health and Education Cess will be credited into PMSSN;
3. Accruals into the PMSSN will be utilized for the flagship schemes of the Ministry of Health & Family Welfare namely,
• Ayushman Bharat - Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY)
• Ayushman Bharat - Health and Wellness Centres (AB-HWCs)
• National Health Mission
• Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana (PMSSY)
• Emergency & disaster preparedness and responses during health emergencies
• Any future programme/scheme that targets to achieve progress towards SDGs and the targets set out in the National Health Policy (NHP) 2017.
1. Administration and maintenance of the PMSSN is entrusted to Ministry of Health & Family Welfare; and
2. In any financial year, the expenditure on such schemes of the MoHFW would be initially incurred from the PMSSN and thereafter, from Gross Budgetary Support (GBS).
Benefits:
The major benefit will be: enhanced access to universal & affordable health care through availability of earmarked resources, while ensuring that the amount does not lapse at the end of financial year.
Background:
Health is vital for improved developmental outcomes. From an economic standpoint, better health improves productivity, and reduces losses due to premature death, prolonged disability and early retirement. Health and Nutrition also directly impact scholastic achievements and have a bearing on productivity and income. Health Outcomes depend substantially on public spending on health. One extra year of population life expectancy raises GDP per capita by 4%, Investment in health creates millions of jobs, largely for women, through a much needed expansion of the health workforce
In the budget speech 2018, the Finance Minister while announcing Ayushman Bharat Scheme, also announced replacement of existing 3% Education Cess by 4% Health and Education Cess.