প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ মাজত ‘মৈত্ৰী সেতু’ৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
09 MAR 2021 4:49PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ! খুলুমখা!
ত্ৰিপুৰাৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী ৰমেশ বইছ জী, জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বিল্পৱ দেৱ জী, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী জিষ্ণু দেৱ বাৰ্মা জী, ৰাজ্য চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীবৰ্গ, সাংসদ আৰু বিধায়কসকলৰ লগতে ত্ৰিপুৰাৰ মোৰ ভাই-ভনীসকল৷ আপোনালোক সকলোকে পৰিৱৰ্তনৰ, ত্ৰিপুৰাৰ বিকাশ যাত্ৰাৰ তৃতীয় বৰ্ষপূৰ্তি উপলক্ষে বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো৷ বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো৷
ভাই-ভনীসকল,
আজিৰ পৰা তিনি বছৰৰ পূৰ্বে আপোনোলোকে, ত্ৰিপুৰাৰ জনসাধাৰণে এক নতুন ইতিহাস ৰচনা কৰিছিল আৰু সমগ্ৰ দেশক এক শক্তিশালী বাৰ্তা দিছিল৷ দশক দশক ধৰি ৰাজ্যৰ বিকাশৰ গতি ৰুদ্ধ কৰা নেতিবাচক শক্তিক অপসাৰণ কৰি, ত্ৰিপুৰাৰ জনসাধাৰণে এক নতুন শুভাৰম্ভণি কৰিছিল৷ যিখন প্ৰাচীৰে ত্ৰিপুৰা, ত্ৰিপুৰাৰ সামৰ্থ্যক প্ৰশমিত কৰি ৰাখিছিল, আপোনালোকে সেই প্ৰাচীৰ ভাঙি দিলে৷ সেই প্ৰাচীৰ ভাগি পৰিল৷ মোৰ সন্তুষ্টি অনুভৱ হৈছে যে মা ত্ৰিপুৰা সুন্দৰীৰ আশীৰ্বাদত, বিপ্লৱ দেৱ জীৰ নেতৃত্বত চলি থকা চৰকাৰে তেওঁলোকৰ সংকল্প ক্ষিপ্ৰতাৰে সিদ্ধি কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে৷
বন্ধুসকল,
২০১৭ চনত আপোনালোকে ত্ৰিপুৰাত বিকাশৰ ডাবল ইঞ্জিন লগোৱাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল৷ এটা ইঞ্জিন ত্ৰিপুৰাত, এটা ইঞ্জিন দিল্লীত৷ এই ডাবল ইঞ্জিনৰ সিদ্ধান্তৰ যি ফলাফল ওলাইছে, যি প্ৰগতিৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে, সেয়া আজি আপোনালোকৰ সন্মুখত৷ আজি ত্ৰিপুৰাৰ পুৰণি চৰকাৰৰ ৩০ বছৰ আৰু ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ ৩ বছৰত অহা পৰিৱৰ্তন স্পষ্ট ৰূপত পৰিলক্ষিত হৈছে৷ যত কমিচন অবিহনে কাম হোৱাটো অসম্ভৱ আছিল, তাত এতিয়া চৰকাৰী সুবিধা পোনপটীয়াকৈ জনসাধাৰণৰ বেংক একাউণ্টত সোমাইছে৷ যিসকল কৰ্মচাৰীয়ে মাহেকীয়া দৰমহা লাভৰ বাবে চিন্তাত আছিল, তেওঁলোকে সপ্তম দৰমহা আয়োগৰ অধীনত দৰমহা লাভ কৰি আছে৷ যত কৃষকে তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰাৰ বাবে বিভিন্ন সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছিল, সেইসকল কৃষকে প্ৰথমবাৰলৈ ত্ৰিপুৰাত এমএছপি হাৰত সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰাটো সুনিশ্চিত কৰিব পাৰিছে৷ মনৰেগাৰ অধীনত কাম কৰা বন্ধুসকলে আগতে ১৩৫ টকা লাভ কৰিছিল, সেইসকলক এতিয়া ২০৫ টকাকৈ দিয়া হৈছে৷ যি ত্ৰিপুৰাত হৰতাল সংস্কৃতিয়ে বছৰ বছৰ ধৰি পিছ পেলাই ৰাখিছিল, আজি তাত ব্যৱসায়ৰ সহজ পৰিৱেশ সৃষ্টিৰ বাবে কাম কৰি থকা হৈছে৷ যত কেতিয়াবা উদ্যোগত তলা লগোৱাৰ দৰে পৰিস্থিতি সৃষ্টি হৈছিল, তাত এতিয়া নতুন উদ্যোগ, নতুন বিনিয়োগ হৈছে৷ ত্ৰিপুৰাৰ বাণিজ্য আকাৰ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, ৰাজ্যখনৰ পৰা হবলগীয়া ৰপ্তানি প্ৰায় ৫ গুণলৈকে বৃদ্ধি কৰা হৈছে৷
বন্ধুসকল,
ত্ৰিপুৰাৰ বিকাশৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে সকলো প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতি গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছে৷ বিগত ৬ বছৰত ত্ৰিপুৰাই কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ পৰা লাভ কৰা ধনৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি পাইছে৷ ২০০৯ৰ পৰা ২০১৪ চনৰ সময়ছোৱাত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ পৰা ত্ৰিপুৰাই কেন্দ্ৰীয় বিকাশ প্ৰকল্পৰ বাবে ৩,৫০০ কোটি টকা সাহায্য লাভ কৰিছি—ল৷ পয়ত্ৰিশ শ কোটি টকা৷ ইয়াৰ বিপৰীতে ২০১৪ৰ পৰা ২০১৯ চনৰ সময়ছোৱাত আমাৰ চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ পাছত ১২,০০০ কোটিতকৈ অধিক টকা সাহায্য লাভ কৰিছে৷ বৰ্তমান ত্ৰিপুৰা সেইবোৰ ৰাজ্যৰ বাবে এক উদাহৰণ হৈ পৰিছে, য’ত ডাবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰ নাই৷ ত্ৰিপুৰাত এটা সময়ত শক্তি ঘাটি আছিল, সেইখন ৰাজ্যত এতিয়া শক্তি ৰাহি হৈছে৷ ২০১৭ চনৰ পূৰ্বে ত্ৰিপুৰাৰ কেৱল ১৯ হাজাৰ গ্ৰামীণ পৰিয়ালত নলসংযোগী পানী লাভ কৰিছিল৷ এতিয়া দিল্লী আৰু ত্ৰিপুৰাৰ ডাবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰৰ বাবে প্ৰায় ২লাখ পৰিয়ালত নলসংযোগী পানী লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে৷
২০১৭ চনৰ পূৰ্বে ত্ৰিপুৰাৰ ৫.৮০লাখ পৰিয়ালত গেছ সংযোগ আছিল৷ ৬লাখতকৈ কম৷ আজি ৰাজ্যখনৰ ৮.৫০লাখ পৰিয়ালত গেছ সংযোগ আছে৷ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰ গঠনৰ পূৰ্বে ত্ৰিপুৰাত কেৱল ৫০শতাংশ গাঁও মুকলিত মলত্যাগ মুক্ত আছিল৷ বৰ্তমান ত্ৰিপুৰাৰ প্ৰায় প্ৰতিখন গাঁও মুকলিত মলত্যাগমুক্ত হৈছে৷ সৌভাগ্য যোজনাৰ অধীনত ত্ৰিপুৰাত ১০০শতাংশ বিদ্যুতীকৰণ কৰা হৈছে, উজ্জ্বালা যোজনাৰ অধীনত আঢ়ৈ লাখতকৈ অধিক লোকে বিনামূলীয়া গেছ সংযোগ দিয়াৰ লগতে ৫০হাজাৰতকৈ অধিক গৰ্ভৱতী মহিলাক মাতৃবন্দনা যোজনাৰ সুবিধা প্ৰদানেই হওক বা দিল্লী আৰু ত্ৰিপুৰাৰ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ এই কামে ত্ৰিপুৰাৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ সবলীকৰণ কৰাত সহায় হৈছে৷ ত্ৰিপুৰাত পিএম কিষাণ সন্মান নিধি আৰু আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনাৰো লাভ কৃষক তথা দুখীয়া পৰিয়ালসমূহে লাভ কৰিছে৷ তদুপৰি, দেশবাসীয়ে এইটোও দেখিবলৈ পাইছে যে য’ত ডাবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰ নাই, আপোনালোকৰ সমীপৰে ৰাজ্যসমূহে দুখীয়া, কৃষক আৰ কন্যাসকলক সবল কৰা এই যোজনা ৰূপায়ণ কৰা নাই বা বহু লেহেমীয়া গতিৰে চলাই আছে৷
বন্ধুসকল,
ডাবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰৰ আটাইতকৈ বেছি প্ৰভাৱ দুখীয়া লোকসকলক পকী ঘৰ প্ৰদান কৰা গতিত পৰিলক্ষিত হৈছে৷ আজি যিসময়ত ত্ৰিপুৰা চৰকাৰে চতুৰ্থ বৰ্ষত প্ৰৱেশ কৰিছে, সেই সময়তে ৰাজ্যখনৰ ৪০হাজাৰ পৰিয়ালে তেওঁলোকৰ নতুন ঘৰ লাভ কৰিছে৷ যিসকল দুখীয়া পৰিয়ালৰ আজি নিজৰ ঘৰৰ সপোন পুৰণ হৈছে, তেওঁলোকে ভালদৰে গম পাইছে এটা ভোটৰ শক্তি কিমান৷ আপোনালোকৰ এটা ভোটে নিজৰ সপোন পুৰণ কৰাৰ সামৰ্থ্য কিদৰে দেখুৱায়৷ আজি যেতিয়া আপোনালোকে ঘৰ লাভ কৰিছে, তেতিয়া সেই অনুভৱ নিশ্চয় হৈছে৷ মোৰ কামনা এই যে নতুন ঘৰে আপোনালোকৰ সপোনবোৰৰ লগতে আপোনালোকৰ সন্তানৰ আশা-আকাংক্ষাক নতুন গতি প্ৰদান কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব৷
ভাই-ভনীসকল,
এয়া ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰে শক্তি যে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা, সেয়া গ্ৰামীণেই হওক বা নগৰেই হওক, এই ক্ষেত্ৰত ত্ৰিপুৰাত ক্ষিপ্ৰতাৰে কাম হৈছে৷ ত্ৰিপুৰাৰ সৰু-বৰ চহৰসমূহত দুখীয়াৰ বাবে ৮০ হাজাৰতকৈ অধিক পকী গৃহই স্বীকৃতি লাভ কৰিছে৷ ত্ৰিপুৰা দেশৰ সেই ৬খন ৰাজ্যৰ অন্যতম, য’ত প্ৰযুক্তিৰে নিৰ্মাণ হোৱা আধুনিক ঘৰৰ নিৰ্মাণ হৈছে৷
ভাই-ভনীসকল,
মই আপোনালোকক প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিলো যে ত্ৰিপুৰাত হীৰাৰ দৰে বিকাশ হওক, এনে ডাবল ইঞ্জিন লগাম৷ এতিয়া মই ভিডিঅ’ত দেখিলো, সুন্দৰভাৱে কৈছিলোষ হীৰা মানে হৈছে ঘাইপথ, জলপথ, ৰে’লপথ আৰু বিমানপথ৷ ত্ৰিপুৰাৰ আন্তঃগাঁথনিমূলক যোগাযোগ ব্যৱস্থা বিগত ৩ বছৰত ক্ষিপ্ৰতাৰে বৃদ্ধি পাইছে৷ বিমানবন্দৰৰ কামেই হওক বা, সমুদ্ৰ পথেৰে ইণ্টাৰনেট সংযোগ কৰাই হওক বা, ৰে’ল যোগাযোগেই হওক এই ক্ষেত্ৰত ক্ষিপ্ৰতাৰে কাম চলিছে৷ আজিও ৩হাজাৰ কোটিতকৈ অধিক টকাৰ যিসমূহ প্ৰকল্প উদ্বোধন তথা আধাৰশিলা স্থাপন হৈছে, সেইবোৰ আমাৰ সেই হীৰা মডেলৰ এক অংশ৷
বন্ধুসকল,
আজি গাঁৱৰ বাবে পথ, ঘাইপথ বহলীকৰণ, দলং, পাৰ্কিং, ৰপ্তানিৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি, স্মাৰ্ট চিটীৰ সৈতে জড়িত আন্তঃগাঁথনি ইত্যাদিবোৰ ত্ৰিপুৰাই উপহাৰ হিচাপে লাভ কৰিছে৷ আজি যোগাযোগ ব্যৱস্থাত যিবোৰ সুবিধা ত্ৰিপুৰাত বিকশিত কৰা হৈঠে, সেইবোৰে দূৰ-দুৰণিৰ গাঁৱৰ লোকসকলৰ জীৱন সহজ কৰাৰ লগতে জনসাধাৰণৰ আয় বৃদ্ধিতো সহায় কৰিছে৷ এই যোগাযোগ ব্যৱস্থাই বাংলাদেশৰ সৈতে আমাৰ মৈত্ৰী, আমাৰ ব্যৱসায়ো শক্তিশালী কৰাত সহায় কৰিছে৷
বন্ধুসকল,
এই সমগ্ৰ অঞ্চল, পূব, উত্তৰ-পূব ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ মাজত এক প্ৰকাৰৰ বাণিজ্য কৰিড’ৰ হিচাপে বিকাশ সাধন কৰা হৈছে৷ মোৰ বাংলাদেশ ভ্ৰমণৰ সমত মই আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্বেইখ হাছিনা জীয়ে একেলগে ত্ৰিপুৰা বাংলাদেশক পোনপটীয়াকৈ সংযোগ কৰিবলগীয়া দলঙৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিলো আৰু আজি সেই দলং উদ্বোধন কৰা হৈছে৷ বৰ্তমান ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ মৈত্ৰী আৰু যোগাযোগ ব্যৱস্থা কিমান শক্তিশালী হৈছে, সেই সন্দৰ্ভত আমি বাংলাদেশৰ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্বেইখ হাছিনা জীৰ ভাষণ শুনিলো৷ সৱৰুম আৰু ৰামগড়ৰ মাজত নিৰ্মিত সেতুৰ জৰিয়তে আমাৰ মৈত্ৰী শক্তিশালী হোৱাৰ লগতে ভাৰত-বাংলাদেশৰ সমৃদ্ধিৰো যোগসুত্ৰ স্থাপন হৈছে৷ বিগত কেইটামান বছৰত ভাৰত-বাংলাদেশৰ মাজত পথ, ৰে’ল, জলপথৰ সংযোগৰ বাবে যি বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছে, এই সেতুৱে তাক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিছে৷ ইয়াৰ দ্বাৰা ত্ৰিপুৰাৰ লগতে দক্ষিণ অসম, মিজোৰাম, মনিপুৰৰ সৈতে বাংলাদেশ আৰু দক্ষিণ পূব এচিয়াৰ অন্যান্য দেশসমূহৰ সৈতে যোগাযোগ ব্যৱস্থা শক্তিশালী হ’ব৷
ভাৰততে নহয়, বাংলাদেশতো এই সেতুৰ জৰিয়তে যোগাযোগ ব্যৱস্থা উন্নত হ’ব আৰু অৰ্থনৈতিক সুযোগ বৃদ্ধ পাব৷ এই সেতু নিৰ্মাণৰ ফলত ভাৰত-বাংলাদেশৰ জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্ক উন্নত হোৱাৰ লগতে পৰ্যটন আৰু বাণিজ্যৰ বাবে, বন্দৰভিত্তিক উন্নয়নৰ দিশত নতুন সুযোগ সৃষ্টি হ’ব৷ সৱৰুম আৰু ইয়াৰ সমীপৱৰ্তী ক্ষেত্ৰ বন্দৰৰ সৈতে জড়িত যোগাযোগৰ, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্যৰ বৃহৎ কেন্দ্ৰত হোৱাৰ দিশে অগ্ৰসৰ হৈছে৷
বন্ধুসকল,
মৈত্ৰী সেতুৰ উপৰি আন সুবিধা যেতিয়া গঢ় লৈ উঠিব, তেতিয়া উত্তৰ-পূবৰ বাবে যিকোনো ধৰণৰ যোগানৰ বাবে আমি কেৱল পথৰ ওপৰতে নিৰ্ভৰ কৰিবলগীয়া নহয়৷ এতিয়া সমুদ্ৰ পথ, নদী পথ বাংলাদেশৰ বাবে বন্ধ হ’লেও প্ৰভাৱিত নহয়৷ দক্ষিণ ত্ৰিপুৰাৰ এই মহত্বৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এতিয়া সৱৰুমত সংহত তালাচী চকীৰ নিৰ্মাণো আজিৰ পৰা আৰম কৰা হৈছে৷ এই আইচিপিয়ে এক পূৰ্ণাংগ ল’জিষ্টিক হাবৰ দৰে কাম কৰিব৷ ইয়াত পাৰ্কিং, গুদামঘৰ, কণ্টেইনাৰ ট্ৰেন্সশ্বিপমেণ্ট সুবিধা থাকিব৷
বন্ধুসকল,
ফেনি দলং মুকলি কৰাৰ ফলত আগৰতলা, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমুদ্ৰ বন্দৰৰ পৰা ভাৰতৰ আটাইতকৈ সমীপৰ চহৰত পৰিণত হ’ব৷ এনএইচ-৮ আৰু এনএইচ-২০৮ৰ বহলীকৰণৰ সৈতে জড়িত যিসমূহ প্ৰকল্প আজি উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে, সেইবোৰে উত্তৰ-পূবৰ বন্দৰ সৈতে যোগাযোগ ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰিব৷ ইয়াৰ জৰিয়তে আগৰতলা, সমগ্ৰ উত্তৰ-পূব ল’জিষ্টিক ব্যৱস্থাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰত পৰিণত হ’ব৷ এই পথেৰে পৰিবহণৰ ব্যয় যথেষ্ট কম হ’ব আৰু সমগ্ৰ উত্তৰ-পূবে সহজতে সামগ্ৰী লাভ কৰিব৷ ত্ৰিপুৰাৰ কৃষকসকলে তেওঁলোকৰ ফল-মূল, গাখীৰ, মচলা আৰু আনৰ সামগ্ৰীৰ বাবে দেশ-বিদেশ নতুন বজাৰ লাভ কৰিব৷ ইয়াত পূ্ৰ্বতে যিসমূহ উদ্যোগ স্থাপন হৈছিল সেইবোৰৰো লাভ হ’ব আৰু নতুন উদ্যোগতো জোৰ দিয়া হ’ব৷ ইয়াত প্ৰস্তুত কৰিবলগীয়া ঔদ্যোগিক সামগ্ৰী, বিদেশৰ বজাৰতো যথেষ্ট প্ৰতিযোগিতামূলক হ’ব৷ বিগত বছৰসমূহত ইয়াৰ বাঁহজাতীয় সামগ্ৰী, ধূপকাঠি উদ্যোগ, আনাৰসৰ সৈতে জড়িত ব্যৱসায়ত যি প্ৰোৎসাহন দিয়া হৈছে, সেইবোৰত এই সুবিধাবোৰে শক্তি প্ৰদান কৰিব৷
ভাই-ভনীসকল,
আগৰতলাৰ দৰে চহৰত আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ নতুন কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ সামৰ্থ্য আছে৷ বৰ্তমান আগৰতলাক উন্নত চহৰ হিচাপে গঢ় দিয়াৰ বাবে বিভিন্ন প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰাটো এই প্ৰচেষ্টাৰে অংশ৷ নতুনকৈ নিৰ্মাণ কৰা সংহত কমাণ্ড চেণ্টাৰে চহৰৰ ব্যৱস্থাৱলীৰৰ এটা স্থানৰ পৰা স্মাৰ্ট প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়কে পৰিচালনা কৰাত সহায় কৰিব৷ যানজঁটৰ সৈতে জড়িত সমস্যাৱলীৰ পৰা আদি কৰি অপৰাধ নিয়ন্ত্ৰণ কৰালৈকে এনে বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ উপযোগিতাৰ বাবে প্ৰযুক্তিগত সহায় লাভ কৰিব৷ সেইদৰে বহুমহলীয়া পাৰ্কিং, বাণিজ্যিক পৰিসৰ আৰু বিমানবন্দৰ সংযোগী পথৰ বহলীকৰণৰ জৰিয়তে আগৰতলাত সহজ জীৱন-যাপন আৰু সহজ ব্যৱসায়ৰ পৰিৱেশৰ যথেষ্ট সংস্কাৰ সাধন হ’ব৷
ভাই-ভনীসকল,
যেতিয়া এনেকুৱা কাম হয়, তেতিয়া ইয়াৰ পৰা আটাইতকৈ বেছি লাভ আমাৰ জনজাতীয় এলেকাত বসবাস কৰা লোকসকলৰ৷ আমাৰ সকলো বন্ধু তথা ব্ৰু শৰনাৰ্থীয়ে চৰকাৰৰ এনে প্ৰচেষ্টাৰ লাভালাভ পাবলৈ সক্ষম হৈছে৷ ত্ৰিপুৰাৰ ব্ৰু শৰনাৰ্থীসকলৰ সমস্যাৱলীৰ সমাধান কেইবা দশকৰ পাছত চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাত হৈছে৷ হাজাৰ হাজাৰ ব্ৰু শৰনাৰ্থী বন্ধুৰ বিকাশৰ বাবে প্ৰদান কৰা ৬০০ কোটি টকাৰ বিশেষ পেকেজে তেওঁলোকৰ জীৱনত যথেষ্ট পৰিমাণ ইতিবাচক পৰিৱৰ্তন আনিব৷
বন্ধুসকল,
যেতিয়া ঘৰে ঘৰে পানী পাব, বিদ্যুৎ পাব, স্বাস্থ্যৰ সুবিধা পাব, তেতিয়া জনজাতীয় এলেকাত ইয়াৰ বিশেষ লাভ হয়৷ এই কাম কেন্দ্ৰ আৰু ত্ৰিপুৰাৰ চৰকাৰে মিলি আজি কৰি আছে৷ আগিনী হাফাং, ত্ৰিপুৰা হাস্তেনী, হুকুম নী ছিমি য়া, কুৰুং বোৰোক বো, ছুকুলুগই তেনিখা৷ ত্ৰিপুৰানী গুনাং তেই নাইথোক, হুকুম নো, চুং বোৰোম যাফৰনানী চেংখা, তেই কুৰুং বোৰোক-ৰোকনৌ বোস, চৌই বোৰোম যাফাৰখা৷ আগৰতলা বিমানবন্দৰক মহাৰজা বীৰ বিক্ৰম কিশোৰ মানিক্য জীৰ নামত নামকৰণ কৰাটো ত্ৰিপুৰাৰ বিকাশৰ বাবে তেওঁ কৰা কামৰ সন্মানস্বৰূপ৷ ত্ৰিপুৰাৰ সমৃদ্ধিশালী সংস্কৃতি আৰু সাহিত্যৰ সেৱা কৰা সুপুত্ৰ শ্ৰী থংগা ডাৰলাংগ জী, শ্ৰী সত্যৰাম ৰিয়াং জী আৰু বেনীচন্দ্ৰ জামাতীয়া জীক পদ্মশ্ৰীৰে সন্মানীত কৰাৰ সৌভাগ্য আমাৰ হৈছে৷ সংস্কৃতিৰ আৰু সাহিত্যৰ এই সাধকসকলকৰ অৱদানৰ বাবে আমি ঋণী হৈ থাকিম৷ বেনীচন্দ্ৰ জামাতীয়া জী এতিয়া আমাৰ মাজত নাই, কিন্তু তেওঁৰ কামে আমাৰ সকলোকে প্ৰেৰণা যোগাই থাকিব৷
বন্ধুসকল,
জনজাতীয় হস্তকলাক, বাঁহজাতীয় শিল্পক, প্ৰধানমন্ত্ৰী বন ধন যোজনাৰ অধীনত প্ৰোৎসাহিত কৰাৰ ফলত জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলে উপাৰ্জনৰ নতুন পথ পাইছে৷ মোক জনোৱা মতে ‘মুলী বেম্বো কুকিছ’ক প্ৰথমবাৰলৈ পেকেজ সামগ্ৰী হিচাপে মুকলি কৰা হৈছে৷ এয়া প্ৰশংসনীয় কাম৷ এই কামৰ জৰিয়তে বহুসংখ্যক লোকে সহায় পাব৷ এই বছৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত জনজাতীয় এলেকাত একলব্য মডেল স্কুল আৰু অন্যান্য আধুনিক সুবিধাৰ বাবে ব্যাপক ব্যৱস্থা কৰা হৈছে৷ মোৰ বিশ্বাস এই যে অনাগত দিনত ত্ৰিপুৰা চৰকাৰে এইদৰেই ত্ৰিপুৰাবাসীৰ সেৱা কৰি থাকিব৷ মই পুনৰবাৰ বিল্পৱ জী আৰু তেওঁৰ সমগ্ৰ টীম, প্ৰশাসনৰ সকলো বিষয়াক জনতাৰ সেৱা কৰাৰ বাবে তিনি বছৰত তেওঁলোকে যি পৰিশ্ৰম কৰিলে,অনাগত দিনত তাতকৈ অধিক পৰিশ্ৰম কৰা, সেৱা কৰিব ত্ৰিপুৰাৰ ভাগ্য সলনি কৰিব বুলি আশা কৰিলো৷ এই বিশ্বাসেৰে মই পুনৰবাৰ সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো৷ বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো৷
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of ‘Maitri Setu’ between India and Bangladesh
09 MAR 2021 4:49PM by PIB Delhi
Namaskar! KHULUMAKHA!
The Governor of Tripura, Shri Ramesh Bais ji, the popular Chief Minister, Shri Biplab Deb ji, Deputy Chief Minister Shri Jishnu Deb Burman ji, all the ministers of the state government, MPs and MLAs and my dear brothers and sisters from Tripura! Congratulations to all of you on the completion of three years of development journey of Tripura! Best wishes!
Brothers and sisters,
Three years ago, the people of Tripura created a new history and gave a very strong message to the entire country. Tripura made a new beginning by unseating the negative powers that blocked the development of the state for decades. You have unshackled Tripura’s potential. I am pleased that the government led by Biplab Deb ji is rapidly realizing its resolutions with the blessings of Maa Tripura Sundari.
Friends,
In 2017, you decided to put up a double engine of development in Tripura -- one engine in Tripura and another in Delhi. This double engine decision paved the way for progress, and the results are before you today. Today, Tripura is experiencing a clear difference between the 30-year-old government and the three-year government of the double engine. Where it was difficult to work without commission and corruption, the government benefits today are reaching directly to the people's bank account. The employees who were hassled for a timely salary are now getting their salary under the 7th Pay Commission. While farmers had to face many difficulties to sell their produce, the farmers’ produce was purchased at MSP for the first time in Tripura. Colleagues working under MGNREGA are now getting Rs. 205 per day as against Rs. 135. Tripura, which became a laggard due to the strike culture, is now working for ease of doing business. Tripura, where industries were facing closure, is now setting up industries and attracting investments. Alongside the increase in the trade volume, the exports from Tripura also increased by nearly five times.
Friends,
The central government has taken care of every requirement for the development of Tripura. The amount from the central government to Tripura has been increased exponentially in the last six years. Tripura received assistance of Rs. 3500 crore for central development projects between 2009 and 2014. 3500 crore rupees! Whereas more than 12,000 crore rupees have been provided to Tripura between 2014 and 2019 after we formed the government. Today, Tripura is an example for the bigger states where the double engine government is not there and which also waste their time in quarrelling with Delhi. They are also realizing it. Tripura, which once was a power deficit state, has become a power surplus today because of the double engine government. Before 2017, only 19,000 rural households in Tripura had tap water. About two lakh rural households are getting tap water now due to the double engine government of Delhi and Tripura.
Before 2017, 5.80 lakh households in Tripura had gas connections i.e., less than six lakh. Today, 8.5 lakh households in the state have gas connections. In 8.50 lakh houses! Only 50 per cent of the villages in Tripura were open defecation free before the formation of the double engine government, today almost every village in Tripura is open defecation free. Whether it is the 100 per cent electrification under the Saubhagya scheme, more than 2.5 lakh free gas connections under the Ujjwala Yojana, or the benefit to more than 50,000 pregnant women under the Matru Vandana scheme, the double engine government of Delhi and Tripura is helping to empower the sisters and daughters of Tripura. The PM Kisan Samman Nidhi and Ayushman Bharat scheme are also benefiting the farmers and poor families of Tripura. The country is also watching that where there is no double engine government, these schemes which empower the poor, farmers and daughters in your neighbourhood were either not implemented, or their pace is very slow.
Friends,
The biggest impact of the double engine government is the pace of providing pucca houses to the poor. Today, when the government of Tripura is entering its fourth year, 40,000 poor families of the state are also getting their new home. The poor families whose dream of their home is being realized today are aware of the strength of their one vote. How can one vote realize their dreams? All those who are getting their own house can feel this. I wish that this new home gives a new flight to your dreams and the aspirations of your children.
Brothers and sisters,
It is the strength of the double engine government that the Pradhan Mantri Awas Yojana, whether rural or urban, is working very fast in Tripura. More than 80,000 pucca houses have been sanctioned for the poor in small towns of Tripura. Tripura is also among the six states in the country where modern homes are being constructed from new technology.
Brothers and sisters,
We had promised you that there would be a double engine (government) in Tripura for HIRA development. I was just watching the video, which has been brilliantly encapsulated. HIRA, i.e., Highways, I-ways, Railways and Airways! There has been rapid improvement in the connectivity infrastructure of Tripura in the last three years. There is rapid progress whether it is the airport work or the work of connecting Tripura to the Internet via the sea, or the rail link. The projects worth more than Rs. 3,000 crore of rupees, which have been either dedicated or whose foundation stone was laid today, are part of our same HIRA model. In fact, now waterways and port infrastructure have also been added to it.
Friends,
As part of this, Tripura has got gifts of roads for villages, widening of highways, bridges, parking, infrastructure for exports, smart city infrastructure today. The connectivity facilities that are being developed in Tripura today are also helping to make people's lives easier in remote villages as well as increasing the income of the people. This connectivity is proving to be a strong link for our friendship with Bangladesh and trade.
Friends,
The entire region is being developed as a kind of trade corridor between eastern, north-eastern India and Bangladesh. During my visit to Bangladesh, myself and Prime Minister Sheikh Hasina together laid the foundation stone of the bridge connecting Tripura directly to Bangladesh and it has been inaugurated today. We also listened to the Honorable Prime Minister Sheikh Hasina ji who mentioned the growing friendship and connectivity between India and Bangladesh. The bridge between Sabroom and Ramgarh has also strengthened our friendship along with India-Bangladesh prosperity. The agreements that have been fructified relating to land, rail and water connectivity between India and Bangladesh in the last few years have been further strengthened by this bridge. This will empower connectivity of Tripura as well as southern Assam, Mizoram, Manipur to Bangladesh and other countries in South East Asia. This bridge will improve connectivity and increase economic opportunities not only in India, but in Bangladesh also. Besides improving connectivity between the people of India and Bangladesh, this bridge has created new opportunities for tourism, trade and port-led development. Subroom and its adjoining areas will become a very big centre of international trade due to its connectivity with the port.
Friends,
When facilities other than the Maitri Setu (Bridge) are developed, we will not have to depend only on the road route for supplies to the north-east. Now the sea and the river routes will not be affected. In view of the importance of South Tripura, the construction of Integrated Check Post (ICP) in Sabroom has also started from today. This ICP will function like a full-fledged logistic hub. Parking lots, warehouses and container trans-shipment facilities will be developed.
Friends,
With the opening of the Feni Bridge, Agartala will become the nearest city in India from the international sea port. The projects for widening of NH-8 and NH-208, which have been either dedicated or whose foundation stone was laid today, will further strengthen connectivity to the North East port. Agartala will emerge as an important centre for logistics across the North East. This route will cut down transport costs and the entire North East will get the goods easily. The farmers of Tripura are going to get new markets in the country and abroad for their fruits, vegetables, milk, fish, etc. The existing industries will benefit and new industries will get a boost. The industrial goods being produced here will also be very competitive in foreign markets. Over the years, the incentives given for bamboo products, incense sticks industry, pineapple-related business will be further strengthened by these new facilities.
Brothers and sisters,
Cities like Agartala have the potential to become new centres of Atmanirbhar Bharat. The dedication and foundation stone of many projects to make Agartala a better city is part of such efforts. The newly created Integrated Command Centre will help handle the city arrangements through smart technology. There will be technical support for a variety of issues from traffic related problems to prevention of crime. Similarly, the multilevel parking, commercial complexes and widening of the road connecting the airport will greatly improve ease of living and ease of doing business in Agartala.
Brothers and sisters,
When such developmental works happen; those people who were forgotten for years and were compelled to live on their own benefit the most. People living in tribal areas and Bru refugees, in particular, are benefiting from many such steps of the government. It is because of the efforts of the government that the decades-old problems of Bru refugees in Tripura were resolved. The special package of Rs. 600 crore will bring about a very positive change in the lives of thousands of Bru colleagues.
Friends,
Our tribal areas benefit a lot when facilities like drinking water, electricity and health reach every doorstep. Both the Centre and the Tripura governments are working together for the same. Agartala Airport being christened as Maharaja Bir Bikram Kishore Manikya ji is an honour of his vision for the development of Tripura. We have also had the privilege of conferring the Padma Shri on Shri Thanga Darlong ji, Shri Satyaram Reang ji and Shri Benichandra Jamatia ji, the sons who worked for the rich culture and literature of Tripura. We are all indebted to the contribution of these worshippers of culture and literature. Beni Chandra Jamatia ji is no longer among us, but his work will always inspire us.
Friends,
The encouragement to tribal handicrafts and bamboo-based art under the Pradhan Mantri Van Dhan Yojana is providing new sources of income to tribal brothers and sisters. I am told that Muli bamboo cookie has been launched as a packaged product for the first time. This is a commendable job. The expansion of such steps will help the people. This year's Union Budget also provides for comprehensive provision for Eklavya Model Schools and other modern facilities in tribal areas. I am sure that the Tripura government will continue to serve the people of Tripura in the next year also. Once again, I thank Biplab ji, his entire team and the officers of the administration for serving the people for three years. I am sure that they will continue to put in more efforts to serve the people in future also and change the destiny of Tripura. With this faith, I once again congratulate all of you very much. I convey my best wishes.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.