ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ ଏବଂ ବାଙ୍ଗଲାଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ‘ମୈତ୍ରୀ ସେତୁ’ର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
09 MAR 2021 4:49PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର! ଖୁଲୁମଖା!
ତ୍ରିପୁରାର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ରମେଶ ବୈଶ ମହାଶୟ, ଜନପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବିପ୍ଳବ ଦେବ ମହାଶୟ, ଉପ-ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜିଷ୍ଣୁ ଦେବ ବର୍ମା ମହାଶୟ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କର ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ ଏବଂ ବିଧାୟକଗଣ ଏବଂ ତ୍ରିପୁରାର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ! ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପରିବର୍ତନ ପାଇଁ, ତ୍ରିପୁରାର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର 3 ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବା ଉପଲକ୍ଷେ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା!
ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜିଠାରୁ ତିନି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆପଣମାନେ, ତ୍ରିପୁରାର ଲୋକମାନେ ଏକ ନୂତନ ଇତିହାସ ରଚିଥିଲେ ଆଉ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଏକ ଦୃଢ଼ ସନ୍ଦେଶ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଦଶକ-ଦଶକ ଧରି ରାଜ୍ୟର ବିକାଶକୁ ଅବରୋଧ କରୁଥିବା ନକରାତ୍ମକ ଶକ୍ତିଗୁଡ଼ିକୁ ହଟାଇ, ତ୍ରିପୁରାର ଲୋକମାନେ ଏକ ନୂତନ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଯେଉଁ ସବୁ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ତ୍ରିପୁରା, ତ୍ରିପୁରାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବାନ୍ଧି ହୋଇ ରହିଥିଲା, ଆପଣମାନେ ଏହି ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଛନ୍ତି। ସେହି ଶୃଙ୍ଖଳ ଛିଣ୍ଡି ସାରିଛି। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ମାଆ ତ୍ରିପୁରା ସୁନ୍ଦରୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରୁ, ବିପ୍ଳବ ଦେବ ମହାଶୟଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଚାଲୁଥିବା ସରକାର ନିଜର ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସିଦ୍ଧ କରୁଛନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ,
2017ରେ ଆପଣମାନେ ତ୍ରିପୁରାରେ ବିକାଶର ଡବଲ ଇଂଜିନ ଲଗାଇବାର ନିଷ୍ପତି ନେଲେ। ଗୋଟିଏ ଇଂଜିନ ତ୍ରିପୁରାରେ, ଆଉ ଗୋଟିଏ ଇଂଜିନ ଦିଲ୍ଲୀରେ। ଆଉ ଏହି ଡବଲ ଇଂଜିନର ନିଷ୍ପତି କାରଣରୁ ଯେଉଁ ପରିଣାମ ବାହାରିଲା, ପ୍ରଗତିର ଯେଉଁ ରାସ୍ତା ପ୍ରଶସ୍ତ ହେଲା ତାହା ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ରହିଛି। ଆଜି ତ୍ରିପୁରା ପୁରୁଣା ସରକାରଙ୍କର 30 ବର୍ଷ ଏବଂ ଡବଲ ଇଂଜିନର 3 ବର୍ଷର ସରକାରରେ ଆସିଥିବା ପରିବର୍ତନକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଅନୁଭବ କରିପାରୁଛି। ଯେଉଁଠାରେ କମିଶନ ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତି ବିନା କାର୍ଯ୍ୟ ହେବା ଅସମ୍ଭବ ଥିଲା, ସେଠାରେ ଆଜି ସରକାରୀ ଲାଭ ଲୋକମାନଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାକୁ, ସିଧାସଳଖ ପହଞ୍ଚୁଛି। ଯେଉଁ କର୍ମଚାରୀମାନେ ଠିକ୍‍ ସମୟରେ ଦରମା ପାଇବା ପାଇଁ ବ୍ୟସ୍ତ ହେଉଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କୁ ସପ୍ତମ ବେତନ କମିଶନ ଆଧାରରେ ଦରମା ମିଳୁଛି। ଯେଉଁଠାରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ନିଜର ଉତ୍ପାଦିତ ଜିନିଷ ବିକ୍ରି କରିବାରେ ଅନେକ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା, ସେଠାରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ତ୍ରିପୁରାରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏମଏସପି ଉପରେ କ୍ରୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେଲା। ମନରେଗା ମାଧ୍ୟମରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ସାଥୀଙ୍କୁ ଯେଉଁଠି ପ୍ରଥମେ 135 ଟଙ୍କା ମିଳୁଥିଲା, ସେଠାରେ ଏବେ ପ୍ରତିଦିନ 205 ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଉଛି। ଯେଉଁ ତ୍ରିପୁରାକୁ ହରତାଳ ସଂସ୍କୃତି ବହୁତ ପଛରେ ପକାଇ ଦେଇଥିଲା, ଆଜି ତାହା ଇଜ୍‍ ଅଫ୍‍ ଲିଭିଙ୍ଗ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଯେଉଁଠାରେ କେବେ ଉଦ୍ୟୋଗମାନଙ୍କରେ ତାଲା ପକାଇବାର ପରିସ୍ଥିତି ଆସି ଯାଇଥିଲା, ସେଠାରେ ଏବେ ନୂତନ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ, ନୂତନ ନିବେଶ ପାଇଁ ସ୍ଥାନ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ତ୍ରିପୁରାର ଟ୍ରେଡ ଭଲ୍ୟୁମ ହିଁ ବଢ଼ୁଛି, ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କରୁ ହେବାକୁ ଥିବା ରପ୍ତାନୀ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟତଃ 5 ଗୁଣା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଢ଼ିଯାଇଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ତ୍ରିପୁରାର ବିକାଶ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରତିଟି ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖିଛନ୍ତି। ଗତ 6 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ତ୍ରିପୁରାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କଠାରୁ ମିଳିବାକୁ ଥିବା ଅର୍ଥରାଶିରେ ବହୁତ ବଡ଼ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ବର୍ଷ 2009 ରୁ 2014 ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ତ୍ରିପୁରାକୁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିକାଶ ପରିଯୋଜନା ପାଇଁ 3500 କୋଟି ଟଙ୍କାର ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିଥିଲା। ପଇଁତିରିଶ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାର। ଯେତେବେଳେ କି ବର୍ଷ 2014 ରୁ 2019 ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଆସିବା ପରେ 12 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିଛି। ଆଜି ତ୍ରିପୁରା ସେହି ବଡ଼-ବଡ଼ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଉଦାହରଣ ହୋଇ ଚାଲିଛି ଯେଉଁଠାରେ ଡବଲ ଇଂଜିନର ସରକାର ଆଜି ଯେଉଁଠାରେ ନାହିଁ ଆଉ ଯେଉଁ ସରକାରମାନେ ଦିଲ୍ଲୀ ସହିତ ଝଗଡ଼ା କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ନିଜର ସମୟ ଅପଚୟ କରୁଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଜଣା ପଡ଼ିଲାଣି। ତ୍ରିପୁରା ଯାହା କେବେ ଶକ୍ତିର ଅଭାବର ରାଜ୍ୟ ଭାବେ ଜଣାଯାଉଥିଲା, ତାହା ଆଜି ଡବଲ ଇଂଜିନର ସରକାରଙ୍କ କାରଣରୁ ବଳକା ଶକ୍ତିର ରାଜ୍ୟ ହୋଇଯାଇଛି। 2017 ପୂର୍ବରୁ ତ୍ରିପୁରାରେ କେବଳ 19 ହଜାର ଗ୍ରାମୀଣ ଘରକୁ ପାଇପ ଦ୍ୱାରା ଜଳ ଯୋଗାଣ ହୋଇଥିଲା। ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ତ୍ରିପୁରାର ଡବଲ ଇଂଜିନ ସରକାରଙ୍କ କାରଣରୁ ପ୍ରାୟ 2 ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମୀଣ ଘରକୁ ପାଇପ ଦ୍ୱାରା ଜଳ ଯୋଗାଣ ହୋଇ ପାରିଛି।
2017 ପୂର୍ବରୁ ତ୍ରିପୁରାର 5 ଲକ୍ଷ 80 ହଜାର ଘରମାନଙ୍କରେ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଥିଲା। 6 ଲକ୍ଷରୁ ମଧ୍ୟ କମ୍‍। ଆଜି ରାଜ୍ୟର ସାଢ଼େ ଆଠ ଲକ୍ଷ ଘରମାନଙ୍କରେ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ରହିଛି। 8 ଲକ୍ଷ 50 ହଜାର ଘରମାନଙ୍କରେ। ଡବଲ ଇଂଜିନ ସରକାର ହେବା ପୂର୍ବରୁ ତ୍ରିପୁରାରେ କେବଳ 50 ପ୍ରତିଶତ ଗାଁ ଖୋଲାରେ ମଳମୁକ୍ତ ଥିଲା, ଆଜି ତ୍ରିପୁରାର ପ୍ରାୟତଃ ପ୍ରତ୍ୟେକଟି ଗାଁ ହେଉଛି ଖୋଲାରେ ମଳମୁକ୍ତ। ସୌଭାଗ୍ୟ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ତ୍ରିପୁରାରେ ଶତ-ପ୍ରତିଶତ ବିଜୁଳୀକରଣ ହେଉ, ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ମାଗଣା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ହେଉ, କିମ୍ବା 50 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାଙ୍କୁ ମାତୃବନ୍ଦନା ଯୋଜନାର ଲାଭ ହେଉ, ଦିଲ୍ଲୀର ଏବଂ ତ୍ରିପୁରାର ଡବଲ ଇଂଜିନର ସରକାରଙ୍କର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ତ୍ରିପୁରାର ଭଉଣୀ-ଝିଅଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ତ୍ରିପୁରାରେ ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଏବଂ ଆୟୂଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନାର ଲାଭ କୃଷକ ଏବଂ ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କୁ ମିଳୁଛି। ଯେତେବେଳେ କି ଦେଶ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛି ଯେ ଯେଉଁଠି ଡବଲ ଇଂଜିନର ସରକାର ନାହାଁନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କ ପଡୋଶୀରେ ମଧ୍ୟ ଗରିବ, କୃଷକ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଭଳି ଏହି ଯୋଜନା ସବୁ ହୁଏତ ଲାଗୁ କରାଯାଇ ନାହିଁ, କିମ୍ବା ବହୁତ ହିଁ ଧୀର ଗତିରେ ଚାଲୁଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଡବଲ ଇଂଜିନର ସରକାରଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରଭାବ ଗରିବଙ୍କୁ ନିଜର ପକ୍କା ଘର ଦେବାର ଗତିରେ ଦେଖାଯାଉଛି। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ତ୍ରିପୁରାର ସରକାର ଚତୁର୍ଥ ବର୍ଷରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛନ୍ତି ସେତେବେଳେ ରାଜ୍ୟର 40 ହଜାର ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିଜର ନୂତନ ଘର ମିଳୁଛି। ଯେଉଁ ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ଘର ରହିଥିବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଆଜି ପୂରଣ ହେଉଛି, ସେମାନେ ଭଲ ଭାବେ ଏହା ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ନିଜର ଏକ ଭୋଟର ଶକ୍ତି ହୋଇଥାଏ। ନିଜର ଗୋଟିଏ ଭୋଟ କିଭଳି ନିଜର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ କିଭଳି ଦେଖାଇଥାଏ। ତାହା ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କୁ ନିଜର ଘର ମିଳୁଛି। ତେବେ ଆପଣ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି। ମୋର କାମନା ହେଉଛି କି ଏହି ନୂତନ ଘର ଆପଣଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଆଉ ଆପଣଙ୍କର ପିଲାମାନଙ୍କର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ନୂତନ ଉଡାଣ ଦେବାଭଳି ସିଦ୍ଧ ହେବ।
ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏହି ଡବଲ ଇଂଜିନର ସରକାରଙ୍କର ହିଁ ହେଉଛି ଶକ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ସେ ହୁଏତ ଗ୍ରାମୀଣ ହେଉ କିମ୍ବା ସହରୀ, ଏଥିରେ ତ୍ରିପୁରା ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ତ୍ରିପୁରାର ଛୋଟ-ବଡ଼ ସହରମାନଙ୍କରେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ 80 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପକ୍କା ଘର ମଞ୍ଜୁର ହୋଇ ସାରିଛି। ତ୍ରିପୁରା ଦେଶର ସେହି 6ଟି ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ନୂତନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିବା ଆଧୁନିକ ଗୃହମାନ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି।
ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆମେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶୃତି ଦେଇଥିଲୁ ଯେ ତ୍ରିପୁରାରେ ଏଚଆଇଆରଏ ଭଳି ବିକାଶ ହେବ, ଏଭଳି ଡବଲ ଇଂଜିନ ଲଗାଇବା ଆଉ ଏବେ ମୁଁ ଭିଡିଓ ଦେଖୁଥିଲି, ବଢ଼ିଆ ଢ଼ଂଗରେ କୁହାଯାଇଥିଲା। ଏଚଆଇଆରଏ ଅର୍ଥାତ ରାଜପଥ, ଆଇ-ୱେଜ, ରେଳପଥ ଏବଂ ଆକାଶପଥ, ତ୍ରିପୁରାର ଯୋଗାଯୋଗ ଭିତିଭୂମିରେ ବିଗତ 3 ବର୍ଷରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସୁଧାର ହୋଇଛି। ବିମାନବନ୍ଦରର କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉ ଅବା ପୁଣି ସମୁଦ୍ରପଥରେ ତ୍ରିପୁରାକୁ ଇଂଟରନେଟ ଦ୍ୱାରା ଯୋଡିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉ, ରେଳ ସଂଯୋଗ ହେଉ, ଏଥିରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି। ଆଜି ମଧ୍ୟ 3 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଅର୍ଥରେ ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି, ତାହା ଆମର ସେହି ଏଚଆଇଆରଏ ମଡେଲର ହେଉଛି ଅଂଶ। ବରଂ ଏବେ ଜଳପଥ, ବନ୍ଦର ଭିତିଭୂମି ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଯୋଡି ହୋଇ ଯାଇଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଏହି ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଆଜି ଗାଁ ପାଇଁ ସଡ଼କ, ରାଜପଥର ପ୍ରଶସ୍ତୀକରଣ, ସେତୁ, ପାର୍କିଂ, ରପ୍ତାନୀ ପାଇଁ ଭିତିଭୂମି, ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଭିତିଭୂମି ଏହାର ଉପହାର ଆଜି ତ୍ରିପୁରାକୁ ମିଳିଛି। ଆଜି ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଯେଉଁ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ତ୍ରିପୁରାରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି, ତାହା ଦୂର-ଦୂରାନ୍ତର ଗ୍ରାମର ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ସହଜ କରିବା ସହିତ ଲୋକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା କରୁଛି। ଏହି ଯୋଗାଯୋଗ, ବାଂଲାଦେଶ ସହିତ ଆମର ମୈତ୍ରୀ, ଆମର ବ୍ୟବସାୟର ସୁଦୃଢ଼ ଶୃଙ୍ଖଳ ଭାବେ ସିଦ୍ଧ ହେଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳକୁ, ପୂର୍ବ, ଉତର-ପୂର୍ବ ଭାରତ ଏବଂ ବାଂଲାଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ବ୍ୟବସାୟିକ କରିଡର ଭାବେ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି। ମୋର ବାଂଲାଦେଶ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ମୁଁ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶେଖ ହସିନା ମହୋଦୟା ମିଳିମିଶି ତ୍ରିପୁରାକୁ ବାଙ୍ଗଲାଦେଶ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ସେତୁର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲୁ ଆଉ ଆଜି ଏହାର ଲୋକାର୍ପଣ କରାଯାଇଛି। ଆଜି ଭାରତ ଏବଂ ବାଂଲାଦେଶର ମୈତ୍ରୀ ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ କେତେ ସଶକ୍ତ ହୋଇ ପାରିଛି, ଏହାକୁ ନେଇ ଆମେ ବାଂଲାଦେଶର ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶେଖ ହସିନା ମହୋଦୟାଙ୍କର କଥା ମଧ୍ୟ ଶୁଣିଲେ। ସବରୁମ ଏବଂ ରାମଗଡ ମଧ୍ୟରେ ସେତୁ ଦ୍ୱାରା ଆମର ମୈତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଛି ଏବଂ ଭାରତ-ବାଂଲାଦେଶର ସମୃଦ୍ଧିର ଯୋଗାଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଯୋଡି ହୋଇଯାଇଛି। ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷରେ ଭାରତ-ବାଂଲାଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥଳ-ରେଳ ଏବଂ ଜଳପଥରେ ଯୋଗାଯୋଗ ପାଇଁ ଯେଉଁ ବୁଝାମଣା କରାଯାଇଛି, ଏହି ସେତୁ ଦ୍ୱାରା ତାହା ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ତ୍ରିପୁରା ସହିତ ଦକ୍ଷିଣ ଆସାମ, ମିଜୋରମ, ମଣିପୁରର ବାଂଲାଦେଶ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏସିଆର ଅନ୍ୟ ଦେଶ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ ସଶକ୍ତ ହେବ। ଭାରତରେ ହିଁ ନୁହେଁ, ବାଂଲାଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ସେତୁ ଦ୍ୱାରା ଯୋଗାଯୋଗ ଉନ୍ନତ ହେବ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଏହି ସେତୁ ନିର୍ମାଣ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଭାରତ-ବାଂଲାଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉନ୍ନତ ସମ୍ପର୍କ ସୃଷ୍ଟି ହେବା ସହିତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ, ବନ୍ଦର ଆଧାରିତ ବିକାଶ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ସବରୁମ ଏବଂ ଏହାର ଆଖପାଖର ଅଞ୍ଚଳ ବନ୍ଦର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଗାଯୋଗର, ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବାଣିଜ୍ୟର ବହୁତ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ମୈତ୍ରୀ ସେତୁ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ଯେତେବେଳେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଯିବ, ସେତେବେଳେ ଉତର-ପୂର୍ବ ପାଇଁ କୌଣସି ପ୍ରକାରର ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ଆମକୁ କେବଳ ସଡ଼କ ପଥ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ଏବେ ସମୁଦ୍ରପଥ, ନଦୀପଥ, ବାଂଲାଦେଶ ଯୋଗୁଁ ରାସ୍ତା ବନ୍ଦ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ ହେବନାହିଁ। ଦକ୍ଷିଣ ତ୍ରିପୁରାର ଏହି ମହତ୍ୱକୁ ଦେଖି ଏବେ ସବରୁମରେ ହିଁ ସମନ୍ୱିତ ଚେକ୍‍ ପୋଷ୍ଟର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆଜିଠାରୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ଯାଇଛି। ଏହି ଆଇସିପି ଏକ ପୂର୍ଣ୍ଣମାତ୍ରାରେ ଲଜିଷ୍ଟିକ କେନ୍ଦ୍ର ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଏଠାରେ ପାର୍କିଂ ଲଟସ୍‍ ନିର୍ମାଣ ହେବ, ଭଣ୍ଡାରଣ ପାଇଁ ଓୟାରହାଉସ୍‍ ନିର୍ମାଣ ହେବ, କଂଟେନର ପରିବହନ ଆଧାରିତ ସୁବିଧା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଫେନି ସେତୁ ଖୋଲିଯିବା ପରେ ଅଗରତାଲା ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସାମୁଦ୍ରିକ ବନ୍ଦର ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ନିକଟତମ ସହର ପାଲଟିଯିବ। ଏନଏଚ-8 ଏବଂ ଏନଏଚ-208ର ପ୍ରଶସ୍ତୀକରଣ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଆଜି ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି, ତାହାଦ୍ୱାରା ଉତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବନ୍ଦରର ଯୋଗାଯୋଗ ଆହୁରି ସଶକ୍ତ ହେବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଅଗରତାଲା, ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଲଜିଷ୍ଟିକରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ବିକଶିତ ହେବ। ଏହି ପଥରେ ପରିବହନର ଖର୍ଚ୍ଚ ବହୁତ କମ୍‍ ହେବ ଏବଂ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ସହଜରେ ସାମଗ୍ରୀ ପହଞ୍ଚିବ। ତ୍ରିପୁରାର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ନିଜର ଫଳ-ପନିପରିବା, ଦୁଗ୍ଧ, ମାଛ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ଦେଶ ବିଦେଶର ନୂଆ ବଜାର ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏଠାରେ ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ଉଦ୍ୟୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ମିଳିବ ଏବଂ ନୂତନ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ଶକ୍ତି ମିଳିବ। ଏଠାରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥିବା ଔଦ୍ୟୋଗିକ ସାମଗ୍ରୀ, ବିଦେଶୀ ବଜାରରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦୀ ହୋଇପାରିବ। ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଏଠାକାର ବାଉଁଶ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ, ଅଗରବତୀ ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ, ସପୁରୀ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ଯେଉଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଇଛି, ତାହାକୁ ଏହି ନୂତନ ସୁବିଧା ଦ୍ୱାରା ଶକ୍ତି ମିଳିବ।
ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ,
ଅଗରତାଲା ଭଳି ସହରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ନୂତନ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାରେ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅଛି। ଆଜି ଅଗରତାଲାକୁ ଉନ୍ନତ ସହର କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ହେଉଛି ଏହିଭଳି ପ୍ରୟାସର ଅଂଶ। ନୂତନ ଭାବେ ନିର୍ମିତ ସମନ୍ୱିତ କମାଂଣ୍ଡ କେନ୍ଦ୍ର ସହରର ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ସ୍ମାର୍ଟ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମାଧ୍ୟମରେ ସଞ୍ଚାଳିତ କରିବାରେ ସହାୟତା କରିବ। ଟ୍ରାଫିକ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ନେଇ ଅପରାଧ ରୋକିବା ପାଇଁ ଏଭଳି ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଉପଯୋଗିତା ପାଇଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ସହଯୋଗ ମିଳିବ। ଏହିଭଳି ବହୁମୁଖୀ ପାର୍କିଂ, ବାଣିଜ୍ୟିକ କମ୍ପେ୍ଲକ୍ସ ଏବଂ ବିମାନବନ୍ଦରକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ରାସ୍ତାର ପ୍ରଶସ୍ତୀକରଣ ଦ୍ୱାରା ଅଗରତାଲାରେ ଇଜ ଅଫ୍‍ ଲିଭିଂ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ସୁଗମତାରେ ବହୁତ ସୁଧାର ଆସିବ।
ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ଏହିଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥାଏ, ସେମାନଙ୍କୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ହୋଇଥାଏ, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ବର୍ଷ-ବର୍ଷ ଧରି ଅଣ ଦେଖା କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ନିଜ ପରିସ୍ଥିତି ସହିତ ଛାଡି ଦିଆଯାଇଥିଲା, ଜୀଇଁବା ପାଇଁ ବାଧ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା, ସେମାନଙ୍କୁ ଛାଡ଼ି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ବିଶେଷ କରି ଆମର ଜନଜାତୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହୁଥିବା ଆମ ସମସ୍ତ ସାଥୀ ଏବଂ ବ୍ରୁ ଶରଣାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ସରକାରଙ୍କର ଏଭଳି ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ଲାଭ ମିଳୁଛି। ତ୍ରିପୁରାର ବ୍ରୁ ଶରଣାର୍ଥୀମାନଙ୍କର ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଦଶକ-ଦଶକ ପରେ ସମାଧାନ ଏହି ସରକାରଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ମିଳିଲା। ହଜାର-ହଜାର ବ୍ରୁ ସାଥୀମାନଙ୍କର ବିକାଶ ପାଇଁ ଦିଆଯାଇଥିବା 600 କୋଟି ଟଙ୍କାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ୟାକେଜ ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ବହୁତ ସକରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତନ ଆସିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତିଟି ଘରେ ଜଳ ପହଞ୍ଚିଥାଏ, ବିଜୁଳି ପହଞ୍ଚିଥାଏ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ପହଞ୍ଚିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଆମର ଜନଜାତୀୟ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଏହାର ବିଶେଷ ଲାଭ ହୋଇଥାଏ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ତ୍ରିପୁରାର ସରକାର ମିଳିମିଶି କରୁଛନ୍ତି। ଆଗିନୀ ହାଫାଙ୍ଗ, ତ୍ରିପୁରା ହାସ୍ତୋନୀ, ହୁକୁମୁ ନୋ ସିମୀ ଅବା, କୁରୁଙ୍ଗ ବୋରୋକ ୱୋ, ସୁକୁଲୁଗଈ, ତେନିଖା। ତ୍ରିପୁରାନୀ ଗୁନାଙ୍ଗ ତେଈ ନାଇଥୋକ, ହୁକୁମୁ ନୋ, ଚୁଙ୍ଗ ବୋରୋମ ୟାଫରନାନୀ ଚେଂଖା, ତେଈ କୁରୁଙ୍ଗ ବୋରୋକ- ରୋକନୋ ୱୋ, ସୋଈ ବୋରୋମ ୟାଫାରଖା। ଅଗରତାଲା ବିମାନମନ୍ଦରକୁ ମହାରାଜା ବୀର ବିକ୍ରମ କିଶୋର ମାନିକ୍ୟା ମହାଶୟଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ କରିବା ତ୍ରିପୁରାର ବିକାଶ ପାଇଁ ଅନେକ ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀ ପାଇଁ ହେଉଛି ସମ୍ମାନଜନକ। ତ୍ରିପୁରାର ସମୃଦ୍ଧ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ସାହିତ୍ୟର ସେବା କରୁଥିବା ସନ୍ତାନମାନଙ୍କୁ, ଶ୍ରୀ ଥଙ୍ଗା ଡାର୍ଲାଙ୍ଗ ମହାଶୟ, ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟରାମ ରିୟାଙ୍ଗ ମହାଶୟ ଏବଂ ବେନିଚନ୍ଦ୍ର ଜମାତିୟା ମହାଶୟଙ୍କୁ ପଦ୍ମଶ୍ରୀରେ ଅଳଙ୍କୃତ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ମିଳିଛି। ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ସାହିତ୍ୟର ଏହି ସାଧକମାନଙ୍କର ଯୋଗଦାନ ପାଇଁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ହେଉଛୁ ଋଣୀ। ବେନିଚନ୍ଦ୍ର ଜମାତୀୟା ମହାଶୟ ଏବେ ଆମ ଗହଣରେ ନାହାଁନ୍ତି କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସଦା ସର୍ବଦା ପ୍ରେରଣା ଦେଉଥିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଜନଜାତୀୟ ହସ୍ତକଳାକୁ, ବାଉଁଶ ଆଧାରିତ କଳାକୁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବନ-ଧନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଜନଜାତୀୟ ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାରର ନୂତନ ସାଧନ ମିଳୁଛି। ମୋତେ ଅବଗତ କରାଯାଇଛି ଯେମୂଲି ବାମ୍ବୋ କୁକିଜ୍‍କୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପ୍ୟାକିଂ ପ୍ରଡକ୍ଟ ଭାବେ ବଜାରକୁ ପଠାଯାଇଛି। ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ। ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଆହୁରି ସହାୟତା କରିବ। ଚଳିତ ବର୍ଷର କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟରେ ମଧ୍ୟ ଜନଜାତୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ ସ୍କୁଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ସୁବିଧା କରାଯାଇଛି। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ତ୍ରିପୁରା ସରକାର ଏହିଭଳି ଭାବେ ତ୍ରିପୁରା ବାସୀଙ୍କ ସେବା କରୁଥିବେ। ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ବିପ୍ଳବ ମହାଶୟ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଟିମକୁ, ପ୍ରଶାସନର ସମସ୍ତ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଜନତାଙ୍କ ସେବାପାଇଁ ତିନି ବର୍ଷ ଧରି ସେମାନେ ଯେଉଁ ପରିଶ୍ରମ କରିଛନ୍ତି, ଆଗାମୀ ସମୟରେ ତାଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ପରିଶ୍ରମ କରିବେ, ଅଧିକ ସେବା କରିବେ। ତ୍ରିପୁରାର ଭାଗ୍ୟ ବଦଳାଇ ଦେବେ। ଏହି ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of ‘Maitri Setu’ between India and Bangladesh
09 MAR 2021 4:49PM by PIB Delhi
Namaskar! KHULUMAKHA!
The Governor of Tripura, Shri Ramesh Bais ji, the popular Chief Minister, Shri Biplab Deb ji, Deputy Chief Minister Shri Jishnu Deb Burman ji, all the ministers of the state government, MPs and MLAs and my dear brothers and sisters from Tripura! Congratulations to all of you on the completion of three years of development journey of Tripura! Best wishes!
Brothers and sisters,
Three years ago, the people of Tripura created a new history and gave a very strong message to the entire country. Tripura made a new beginning by unseating the negative powers that blocked the development of the state for decades. You have unshackled Tripura’s potential. I am pleased that the government led by Biplab Deb ji is rapidly realizing its resolutions with the blessings of Maa Tripura Sundari.
Friends,
In 2017, you decided to put up a double engine of development in Tripura -- one engine in Tripura and another in Delhi. This double engine decision paved the way for progress, and the results are before you today. Today, Tripura is experiencing a clear difference between the 30-year-old government and the three-year government of the double engine. Where it was difficult to work without commission and corruption, the government benefits today are reaching directly to the people's bank account. The employees who were hassled for a timely salary are now getting their salary under the 7th Pay Commission. While farmers had to face many difficulties to sell their produce, the farmers’ produce was purchased at MSP for the first time in Tripura. Colleagues working under MGNREGA are now getting Rs. 205 per day as against Rs. 135. Tripura, which became a laggard due to the strike culture, is now working for ease of doing business. Tripura, where industries were facing closure, is now setting up industries and attracting investments. Alongside the increase in the trade volume, the exports from Tripura also increased by nearly five times.
Friends,
The central government has taken care of every requirement for the development of Tripura. The amount from the central government to Tripura has been increased exponentially in the last six years. Tripura received assistance of Rs. 3500 crore for central development projects between 2009 and 2014. 3500 crore rupees! Whereas more than 12,000 crore rupees have been provided to Tripura between 2014 and 2019 after we formed the government. Today, Tripura is an example for the bigger states where the double engine government is not there and which also waste their time in quarrelling with Delhi. They are also realizing it. Tripura, which once was a power deficit state, has become a power surplus today because of the double engine government. Before 2017, only 19,000 rural households in Tripura had tap water. About two lakh rural households are getting tap water now due to the double engine government of Delhi and Tripura.
Before 2017, 5.80 lakh households in Tripura had gas connections i.e., less than six lakh. Today, 8.5 lakh households in the state have gas connections. In 8.50 lakh houses! Only 50 per cent of the villages in Tripura were open defecation free before the formation of the double engine government, today almost every village in Tripura is open defecation free. Whether it is the 100 per cent electrification under the Saubhagya scheme, more than 2.5 lakh free gas connections under the Ujjwala Yojana, or the benefit to more than 50,000 pregnant women under the Matru Vandana scheme, the double engine government of Delhi and Tripura is helping to empower the sisters and daughters of Tripura. The PM Kisan Samman Nidhi and Ayushman Bharat scheme are also benefiting the farmers and poor families of Tripura. The country is also watching that where there is no double engine government, these schemes which empower the poor, farmers and daughters in your neighbourhood were either not implemented, or their pace is very slow.
Friends,
The biggest impact of the double engine government is the pace of providing pucca houses to the poor. Today, when the government of Tripura is entering its fourth year, 40,000 poor families of the state are also getting their new home. The poor families whose dream of their home is being realized today are aware of the strength of their one vote. How can one vote realize their dreams? All those who are getting their own house can feel this. I wish that this new home gives a new flight to your dreams and the aspirations of your children.
Brothers and sisters,
It is the strength of the double engine government that the Pradhan Mantri Awas Yojana, whether rural or urban, is working very fast in Tripura. More than 80,000 pucca houses have been sanctioned for the poor in small towns of Tripura. Tripura is also among the six states in the country where modern homes are being constructed from new technology.
Brothers and sisters,
We had promised you that there would be a double engine (government) in Tripura for HIRA development. I was just watching the video, which has been brilliantly encapsulated. HIRA, i.e., Highways, I-ways, Railways and Airways! There has been rapid improvement in the connectivity infrastructure of Tripura in the last three years. There is rapid progress whether it is the airport work or the work of connecting Tripura to the Internet via the sea, or the rail link. The projects worth more than Rs. 3,000 crore of rupees, which have been either dedicated or whose foundation stone was laid today, are part of our same HIRA model. In fact, now waterways and port infrastructure have also been added to it.
Friends,
As part of this, Tripura has got gifts of roads for villages, widening of highways, bridges, parking, infrastructure for exports, smart city infrastructure today. The connectivity facilities that are being developed in Tripura today are also helping to make people's lives easier in remote villages as well as increasing the income of the people. This connectivity is proving to be a strong link for our friendship with Bangladesh and trade.
Friends,
The entire region is being developed as a kind of trade corridor between eastern, north-eastern India and Bangladesh. During my visit to Bangladesh, myself and Prime Minister Sheikh Hasina together laid the foundation stone of the bridge connecting Tripura directly to Bangladesh and it has been inaugurated today. We also listened to the Honorable Prime Minister Sheikh Hasina ji who mentioned the growing friendship and connectivity between India and Bangladesh. The bridge between Sabroom and Ramgarh has also strengthened our friendship along with India-Bangladesh prosperity. The agreements that have been fructified relating to land, rail and water connectivity between India and Bangladesh in the last few years have been further strengthened by this bridge. This will empower connectivity of Tripura as well as southern Assam, Mizoram, Manipur to Bangladesh and other countries in South East Asia. This bridge will improve connectivity and increase economic opportunities not only in India, but in Bangladesh also. Besides improving connectivity between the people of India and Bangladesh, this bridge has created new opportunities for tourism, trade and port-led development. Subroom and its adjoining areas will become a very big centre of international trade due to its connectivity with the port.
Friends,
When facilities other than the Maitri Setu (Bridge) are developed, we will not have to depend only on the road route for supplies to the north-east. Now the sea and the river routes will not be affected. In view of the importance of South Tripura, the construction of Integrated Check Post (ICP) in Sabroom has also started from today. This ICP will function like a full-fledged logistic hub. Parking lots, warehouses and container trans-shipment facilities will be developed.
Friends,
With the opening of the Feni Bridge, Agartala will become the nearest city in India from the international sea port. The projects for widening of NH-8 and NH-208, which have been either dedicated or whose foundation stone was laid today, will further strengthen connectivity to the North East port. Agartala will emerge as an important centre for logistics across the North East. This route will cut down transport costs and the entire North East will get the goods easily. The farmers of Tripura are going to get new markets in the country and abroad for their fruits, vegetables, milk, fish, etc. The existing industries will benefit and new industries will get a boost. The industrial goods being produced here will also be very competitive in foreign markets. Over the years, the incentives given for bamboo products, incense sticks industry, pineapple-related business will be further strengthened by these new facilities.
Brothers and sisters,
Cities like Agartala have the potential to become new centres of Atmanirbhar Bharat. The dedication and foundation stone of many projects to make Agartala a better city is part of such efforts. The newly created Integrated Command Centre will help handle the city arrangements through smart technology. There will be technical support for a variety of issues from traffic related problems to prevention of crime. Similarly, the multilevel parking, commercial complexes and widening of the road connecting the airport will greatly improve ease of living and ease of doing business in Agartala.
Brothers and sisters,
When such developmental works happen; those people who were forgotten for years and were compelled to live on their own benefit the most. People living in tribal areas and Bru refugees, in particular, are benefiting from many such steps of the government. It is because of the efforts of the government that the decades-old problems of Bru refugees in Tripura were resolved. The special package of Rs. 600 crore will bring about a very positive change in the lives of thousands of Bru colleagues.
Friends,
Our tribal areas benefit a lot when facilities like drinking water, electricity and health reach every doorstep. Both the Centre and the Tripura governments are working together for the same. Agartala Airport being christened as Maharaja Bir Bikram Kishore Manikya ji is an honour of his vision for the development of Tripura. We have also had the privilege of conferring the Padma Shri on Shri Thanga Darlong ji, Shri Satyaram Reang ji and Shri Benichandra Jamatia ji, the sons who worked for the rich culture and literature of Tripura. We are all indebted to the contribution of these worshippers of culture and literature. Beni Chandra Jamatia ji is no longer among us, but his work will always inspire us.
Friends,
The encouragement to tribal handicrafts and bamboo-based art under the Pradhan Mantri Van Dhan Yojana is providing new sources of income to tribal brothers and sisters. I am told that Muli bamboo cookie has been launched as a packaged product for the first time. This is a commendable job. The expansion of such steps will help the people. This year's Union Budget also provides for comprehensive provision for Eklavya Model Schools and other modern facilities in tribal areas. I am sure that the Tripura government will continue to serve the people of Tripura in the next year also. Once again, I thank Biplab ji, his entire team and the officers of the administration for serving the people for three years. I am sure that they will continue to put in more efforts to serve the people in future also and change the destiny of Tripura. With this faith, I once again congratulate all of you very much. I convey my best wishes.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.