Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of ‘Maitri Setu’ between India and Bangladesh
09 MAR 2021 4:49PM by PIB Delhi
Namaskar! KHULUMAKHA!
The Governor of Tripura, Shri Ramesh Bais ji, the popular Chief Minister, Shri Biplab Deb ji, Deputy Chief Minister Shri Jishnu Deb Burman ji, all the ministers of the state government, MPs and MLAs and my dear brothers and sisters from Tripura! Congratulations to all of you on the completion of three years of development journey of Tripura! Best wishes!
Brothers and sisters,
Three years ago, the people of Tripura created a new history and gave a very strong message to the entire country. Tripura made a new beginning by unseating the negative powers that blocked the development of the state for decades. You have unshackled Tripura’s potential. I am pleased that the government led by Biplab Deb ji is rapidly realizing its resolutions with the blessings of Maa Tripura Sundari.
Friends,
In 2017, you decided to put up a double engine of development in Tripura -- one engine in Tripura and another in Delhi. This double engine decision paved the way for progress, and the results are before you today. Today, Tripura is experiencing a clear difference between the 30-year-old government and the three-year government of the double engine. Where it was difficult to work without commission and corruption, the government benefits today are reaching directly to the people's bank account. The employees who were hassled for a timely salary are now getting their salary under the 7th Pay Commission. While farmers had to face many difficulties to sell their produce, the farmers’ produce was purchased at MSP for the first time in Tripura. Colleagues working under MGNREGA are now getting Rs. 205 per day as against Rs. 135. Tripura, which became a laggard due to the strike culture, is now working for ease of doing business. Tripura, where industries were facing closure, is now setting up industries and attracting investments. Alongside the increase in the trade volume, the exports from Tripura also increased by nearly five times.
Friends,
The central government has taken care of every requirement for the development of Tripura. The amount from the central government to Tripura has been increased exponentially in the last six years. Tripura received assistance of Rs. 3500 crore for central development projects between 2009 and 2014. 3500 crore rupees! Whereas more than 12,000 crore rupees have been provided to Tripura between 2014 and 2019 after we formed the government. Today, Tripura is an example for the bigger states where the double engine government is not there and which also waste their time in quarrelling with Delhi. They are also realizing it. Tripura, which once was a power deficit state, has become a power surplus today because of the double engine government. Before 2017, only 19,000 rural households in Tripura had tap water. About two lakh rural households are getting tap water now due to the double engine government of Delhi and Tripura.
Before 2017, 5.80 lakh households in Tripura had gas connections i.e., less than six lakh. Today, 8.5 lakh households in the state have gas connections. In 8.50 lakh houses! Only 50 per cent of the villages in Tripura were open defecation free before the formation of the double engine government, today almost every village in Tripura is open defecation free. Whether it is the 100 per cent electrification under the Saubhagya scheme, more than 2.5 lakh free gas connections under the Ujjwala Yojana, or the benefit to more than 50,000 pregnant women under the Matru Vandana scheme, the double engine government of Delhi and Tripura is helping to empower the sisters and daughters of Tripura. The PM Kisan Samman Nidhi and Ayushman Bharat scheme are also benefiting the farmers and poor families of Tripura. The country is also watching that where there is no double engine government, these schemes which empower the poor, farmers and daughters in your neighbourhood were either not implemented, or their pace is very slow.
Friends,
The biggest impact of the double engine government is the pace of providing pucca houses to the poor. Today, when the government of Tripura is entering its fourth year, 40,000 poor families of the state are also getting their new home. The poor families whose dream of their home is being realized today are aware of the strength of their one vote. How can one vote realize their dreams? All those who are getting their own house can feel this. I wish that this new home gives a new flight to your dreams and the aspirations of your children.
Brothers and sisters,
It is the strength of the double engine government that the Pradhan Mantri Awas Yojana, whether rural or urban, is working very fast in Tripura. More than 80,000 pucca houses have been sanctioned for the poor in small towns of Tripura. Tripura is also among the six states in the country where modern homes are being constructed from new technology.
Brothers and sisters,
We had promised you that there would be a double engine (government) in Tripura for HIRA development. I was just watching the video, which has been brilliantly encapsulated. HIRA, i.e., Highways, I-ways, Railways and Airways! There has been rapid improvement in the connectivity infrastructure of Tripura in the last three years. There is rapid progress whether it is the airport work or the work of connecting Tripura to the Internet via the sea, or the rail link. The projects worth more than Rs. 3,000 crore of rupees, which have been either dedicated or whose foundation stone was laid today, are part of our same HIRA model. In fact, now waterways and port infrastructure have also been added to it.
Friends,
As part of this, Tripura has got gifts of roads for villages, widening of highways, bridges, parking, infrastructure for exports, smart city infrastructure today. The connectivity facilities that are being developed in Tripura today are also helping to make people's lives easier in remote villages as well as increasing the income of the people. This connectivity is proving to be a strong link for our friendship with Bangladesh and trade.
Friends,
The entire region is being developed as a kind of trade corridor between eastern, north-eastern India and Bangladesh. During my visit to Bangladesh, myself and Prime Minister Sheikh Hasina together laid the foundation stone of the bridge connecting Tripura directly to Bangladesh and it has been inaugurated today. We also listened to the Honorable Prime Minister Sheikh Hasina ji who mentioned the growing friendship and connectivity between India and Bangladesh. The bridge between Sabroom and Ramgarh has also strengthened our friendship along with India-Bangladesh prosperity. The agreements that have been fructified relating to land, rail and water connectivity between India and Bangladesh in the last few years have been further strengthened by this bridge. This will empower connectivity of Tripura as well as southern Assam, Mizoram, Manipur to Bangladesh and other countries in South East Asia. This bridge will improve connectivity and increase economic opportunities not only in India, but in Bangladesh also. Besides improving connectivity between the people of India and Bangladesh, this bridge has created new opportunities for tourism, trade and port-led development. Subroom and its adjoining areas will become a very big centre of international trade due to its connectivity with the port.
Friends,
When facilities other than the Maitri Setu (Bridge) are developed, we will not have to depend only on the road route for supplies to the north-east. Now the sea and the river routes will not be affected. In view of the importance of South Tripura, the construction of Integrated Check Post (ICP) in Sabroom has also started from today. This ICP will function like a full-fledged logistic hub. Parking lots, warehouses and container trans-shipment facilities will be developed.
Friends,
With the opening of the Feni Bridge, Agartala will become the nearest city in India from the international sea port. The projects for widening of NH-8 and NH-208, which have been either dedicated or whose foundation stone was laid today, will further strengthen connectivity to the North East port. Agartala will emerge as an important centre for logistics across the North East. This route will cut down transport costs and the entire North East will get the goods easily. The farmers of Tripura are going to get new markets in the country and abroad for their fruits, vegetables, milk, fish, etc. The existing industries will benefit and new industries will get a boost. The industrial goods being produced here will also be very competitive in foreign markets. Over the years, the incentives given for bamboo products, incense sticks industry, pineapple-related business will be further strengthened by these new facilities.
Brothers and sisters,
Cities like Agartala have the potential to become new centres of Atmanirbhar Bharat. The dedication and foundation stone of many projects to make Agartala a better city is part of such efforts. The newly created Integrated Command Centre will help handle the city arrangements through smart technology. There will be technical support for a variety of issues from traffic related problems to prevention of crime. Similarly, the multilevel parking, commercial complexes and widening of the road connecting the airport will greatly improve ease of living and ease of doing business in Agartala.
Brothers and sisters,
When such developmental works happen; those people who were forgotten for years and were compelled to live on their own benefit the most. People living in tribal areas and Bru refugees, in particular, are benefiting from many such steps of the government. It is because of the efforts of the government that the decades-old problems of Bru refugees in Tripura were resolved. The special package of Rs. 600 crore will bring about a very positive change in the lives of thousands of Bru colleagues.
Friends,
Our tribal areas benefit a lot when facilities like drinking water, electricity and health reach every doorstep. Both the Centre and the Tripura governments are working together for the same. Agartala Airport being christened as Maharaja Bir Bikram Kishore Manikya ji is an honour of his vision for the development of Tripura. We have also had the privilege of conferring the Padma Shri on Shri Thanga Darlong ji, Shri Satyaram Reang ji and Shri Benichandra Jamatia ji, the sons who worked for the rich culture and literature of Tripura. We are all indebted to the contribution of these worshippers of culture and literature. Beni Chandra Jamatia ji is no longer among us, but his work will always inspire us.
Friends,
The encouragement to tribal handicrafts and bamboo-based art under the Pradhan Mantri Van Dhan Yojana is providing new sources of income to tribal brothers and sisters. I am told that Muli bamboo cookie has been launched as a packaged product for the first time. This is a commendable job. The expansion of such steps will help the people. This year's Union Budget also provides for comprehensive provision for Eklavya Model Schools and other modern facilities in tribal areas. I am sure that the Tripura government will continue to serve the people of Tripura in the next year also. Once again, I thank Biplab ji, his entire team and the officers of the administration for serving the people for three years. I am sure that they will continue to put in more efforts to serve the people in future also and change the destiny of Tripura. With this faith, I once again congratulate all of you very much. I convey my best wishes.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারত অমসুং বঙ্গলাদেশকী মরক্তা মাইত্রি সেতু শঙ্গাবগী থৌরমদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
09 MAR 2021 4:49PM by PIB Imphal
খুরুমজরি! খুলুমখা!
ত্রিপুরাগী রাজ্যপাল শ্রী রমেশ বৈস জী, মুখ্যমন্ত্রী শ্রী বিপ্লব দেব জী, উপ-মুখ্যমন্ত্রী শ্রী জিশ্নু দেব বর্ম জী, রাজ্য সরকারগী মন্ত্রী পুম্নমক, এম.পি. অমসুং এম.এল.এ.শিং অমসুং ত্রিপুরাগী ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইচিল-ইনাও অমসুং ইচল-ইচেশিং! অদোম পুম্নমকপু অহোংবা পুরকপগী, ত্রিপুরাগী চাউখৎ খোংচৎকী চহি ৩ মপুং ফারকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি! য়াইফ পাউজেল পীজরি।
ইচিল-ইনাও অমসুং ইচল-ইচেশিং,
ঙসিদগী চহি অহুমগী মমাংদা অদোম মীয়ামনা, ত্রিপুরাগী মীয়াম্না অনৌবা পুৱারী অমা শেমখি অমদি লৈবাক পুম্বদা য়াম্না চেৎপা পাউজেল অমা পীখি। চহি তরাগী খুজিং কয়াদগী রাজ্যগী চাউখৎ থৌরাংদা অপনবা পীরম্বা নেগতিব ওইবা শক্তিশিংবু ইন্থোক্তুনা, ত্রিপুরাগী মীয়াম্না অনৌবা অমা হৌদোকখি। ত্রিপুরাবু পুন্দুনা থমলম্বা য়োৎলী অদু অদোম্না থদৎখি। য়োৎলী অদু তৎখ্রে। ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই মদুদি ইমা ত্রিপুরা সুন্দরীগী আর্শিবাদনা, বিপ্লব দেব জীগী লুচিং মখাদা চৎলিবা সরকার অসিনা মশাগী রিজোলুসনশিংবু খোংজেল য়াংনা ময়েক শেংহল্লে।
মরূপশিং,
২০১৭তা অদোম্না ত্রিপুরাদা দিবেলপমেন্তকী দবল ইঞ্জিন থম্নবা ৱারেপ লৌখি। ইঞ্জিন অমনা ত্রিপুরাদা, ইঞ্জিন অমনা দিল্লীদা। অদুগা দবল ইঞ্জিন অসিগী ৱারেপনা মরম ওইরগা ফংলিবা মহৈ অদু ঙসি অদোমগী মাংদা লৈরে। ঙসি ত্রিপুরানা মমাংগী সরকারগী চহি ৩০ অমদি দবল ইঞ্জিনগী চহি ৩গী সরকারদা লাক্লিবা অহোংবা অদু ময়েক শেংনা ফাওরি। কমিশন অমসুং করপ্সন য়াওদনা থবক পাংথোকপা অৱাবা ওইরম্বা অদু ঙসি সরকারগী কানবা মীয়ামগী বেঙ্ক একাউন্তদা দাইরেক্ত য়ৌরে। মতম চানা তলব ফংনবগী ৱারম্বা এমপ্লোই অদু ৭শুবা পে কমিসনগী মখাদা তলব ফংলে। লৌমীশিংনা মখোয়গী পোত্থোক য়োন্নবগীদমক খুদোংচাদবা কয়া অমা থেংনরম্বা অদু অহানবা ওইনা ত্রিপুরাদা লৌমীশিংদগী এম.পি.এস.তা লৈবা য়াহল্লে। মনরেগাগী মখাদা থবক তৌরিবা মরুপশিংনা মমাংদা লুপা ১৩৫ ফংলম্বা অদু হৌজিক নোংমগী লুপা ২০৫ পীরে। হরতালগী কলচরনা মরম ওইরগা চহি কয়া মনিংদা লৈহৌরবা ত্রিপুরা অদু ঙসি ইজ ওফ দুইং বিজিনেসকীদমক থবক তৌরি। ত্রিপুরাগী ত্রেদ ভোল্যুম হেনগৎপগা লোয়ননা রাজ্যদগী এক্সপোর্তসু চাউরাক্না শরুক ৫ হেনগৎলে।
মরূপশিং,
ত্রিপুরাগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক কেন্দ্র সরকারনা ওইথোকপা য়াবা পুম্নমক্তা পুক্নিং চংলি। হৌখিবা চহি ৬তা ত্রিপুরানা কেন্দ্র সরকারদগী ফংবা শেনফম য়াম্না চাউনা হেনগৎলে। চহি ২০০৯দগী ২০১৪গী মরক্তা কেন্দ্র সরকারদগী ত্রিপুরাদা কেন্দ্রিয়া বিকাস পরিয়োজনাশিংগীদমক লুপা কোতি ৩৫০০গী তেংবাং ফংখি। অদুবু চহি ২০১৪দগী ২০১৯গী মরক্তা ঐখোয় লাক্লবা মতুংদা লুপা কোতি লিশিং ১২ হেনবগী তেংবাং পীখ্রে। ২০১৭কী মমাংদা ত্রিপুরাগী খুঙ্গংগী য়ুমথোং শুপ্নগী লিশিং ১৯দা তোতি ইশিং লাক্লম্মি। ঙসি দিল্লী অমসুং ত্রিপুরাগী দবল ইঞ্জিন সরকারনা মরম ওইদুনা চাউরাক্না খুঙ্গংগী য়ুমথোং লাখ অনিদা তোতি ইশিং ফংলে।
২০১৭কী মমাংদা ত্রিপুরাগী ইমুং লাখ ৫ লিশিং ৮০দা গ্যাস কনেক্সন লৈরম্মি। লাখ ৬তগী তানা। ঙসি রাজ্যগী ইমুং লাখ নিপাল মখায়দা গ্যাস কনেক্সন লৈরে। দবল ইঞ্জিনগী সরকার শেমদ্রিঙৈ মমাং ত্রিপুরাদা শুপ্নগী খুঙ্গং চাদা ৫০ লমহাংদা অমাং অশোই তৌরম্মি, ঙসিদি ত্রিপুরাগী খুঙ্গং অয়াম্বনা লমহাংদা অমাং অশোই তৌদ্রে। সৌভাগ্য য়োজনাগী মখাদা ত্রিপুরাদা চাদা চামা মৈ ফংহনবা ওইগেরা, উজ্জ্বলা য়োজনাগী মখাদা লেম্না গ্যাস কনেক্সন লাখ অনি মখায় পীবা ওইগেরা, মদু নত্রগা মীরোনবী নুপী লিশিং ৫০ হেনববু মাত্রিবন্দনা য়োজনাগী কানবা ফংহৱবা ওইগেরা, দিল্লীগী অমসুং ত্রিপুরাগী দবল ইঞ্জিনগী সরকারগী থবক অসিনা ত্রিপুরাগী ইচল-ইচানুপীশিংবু শক্তি শিন্নবদা মতেং পাংলি। ত্রিপুরাদা পি.এম. কিসান সম্মান নিধি অমসুং আয়ুশ্মান ভারত য়োজনাগীসু কানবা লৌমীশিং অমসুং লাইরবা ইমুংশিংনা লৌরি।
মরূপশিং,
দবল ইঞ্জিনগী সরকারগী খ্বাইদগী চাউবা মমি অসি লাইরবশিংবু মখোয়গী পক্কাগী য়ুম পীবগী খোংজেলদা উবা ফংলি। ঙসি ত্রিপুরাগী সরকারনা মরিশুবা চহিদা চংলকপা মতম অসিদা রাজ্যগী লাইরবা ইমুং লিশিং ৪০নসু মখোয়গী অনৌবা য়ুম ফংলি। মসি দবল ইঞ্জিনগী সরকারমক্কী থৌনানি মদুদি প্রধান মন্ত্রী আৱাস য়োজনা রুরেল ওইগেরা নত্রগা অর্বান ওইগেরা, মসিদা ত্রিপুরা খোংজেল য়াংনা থবক তৌরি। ত্রিপুরাগী অপিক অপিকপা শহরশিংদা লাইরবশিংগীদমক পক্কাগী য়ুম লিশিং ৮০ হেন্না অয়াবা পীখ্রে। অনৌবা তেক্নোলোজীনা থৌরাং তৌবা অনৌবা থাক্কী য়ুমশিং শাগৎলিবা রাজ্য ৬কী মনুংদা ত্রিপুরাসু অমা ওইরে।
ইচিল-ইনাও অমসুং ইচল-ইচেশিং,
ঐখোয়না অদোমগী মফমদা ৱাশকখি মদুদি ত্রিপুরাদা ঐচ.আই.আর.এ.গী দিবেলপমেন্ত পুরক্কদবা দবল ইঞ্জিন পুরক্কনি। অমদি হৌজিক ঐহাক ভিদিও য়েংলম্মি, য়াম্না ফজবা মওংদা হায়বিখি। ঐচ.আই.আর.এ. হায়বদি হায়ৱেজ, আই-ৱেজ, রেলৱেজ অমসুং এয়রৱেজ। ত্রিপুরাগী কনেক্তিবিতীগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা হৌখিবা চহি ৩দা খোংজেল য়াংনা ফগৎলক্লে। এয়ারপোর্তকী থবক ওইগেরা নত্রগা সমুদ্রগী লম্বীদা ত্রিপুরাবু ইন্তরনেৎকা শম্নহনবগী থবক ওইগেরা, রেল লিঙ্ক ওইগেরা, মসিদা খোংজেল য়াংনা থবক তৌরি। ঙসিসু লুপা কোতি লিশিং ৩ হেনবগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখিবা অমসুং অরেপ উয়ুং তমখিবা অদু ঐখোয়গী ঐচ.আই.আর.এ. মোদেলগী শরুক্নি। হৌজিক্তি মসিদা ৱেতরৱেজ, পোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরসু মসিদা য়াওরে।
মরূপশিং,
রিজন পুম্বা অসি নোংপোক, অৱাং নোংপোক ভারত অমসুং বঙ্গাদেশকী মরক্তা মখল অমরোমদা ত্রেদ কোরিদোরগী মওং মতৌদা দিবেলপ তৌরি। ঐহাক্কী বঙ্গলাদেশ খোংচৎ মনুংদা ঐহাক অমসুং প্রধান মন্ত্রী শেখ হসিনা জীনা পুল্লগা ত্রিপুরাবু বঙ্গাদেশকা দাইরেক্ত শম্নহনগদবা থোংগী উরেপ উয়ুং তমখি অমদি ঙসি মসি শঙ্গারে। ঙসি ভারত অমসুং বঙ্গাদেশকী ফ্রেন্দশিপ অমসুং কনেক্তিবিতী কয়া য়াম্না চেৎশিনবগে হায়বদু ঐখোয়না বঙ্গলাদেশকী ইকায় খুম্নজরিবা প্রধান মন্ত্রী শেখ হসিনা জীগীসু ৱারোল তারে। সবরুম অমসুং রামগরগী মরক্তা থোংনা ঐখোয়গী ফ্রেন্দশিপসু চেৎশিল্লে অমদি ভারত-বঙ্গাদেশকী চাখৎপগী কনেক্সনসু শমজিন্নহল্লে। হৌখিবা চহি খরদা ভারত বঙ্গাদেশকী মরক্তা লেন্দ, রেল অমসুং ৱাতর কনেক্তিবিতীগীদমক এগ্রিমেন্ত তৌনখিবা অদু থোং অসিনা হেন্না চেৎশিলহল্লে। মসিনা ত্রিপুরাগা লোয়ননা খা অসম, মিজোরাম, মনিপুরগী বঙ্গাদেশ অমসুং সাউথ ইস্ত এসিয়াগী অতোপ্পা লৈবাকশিংগা লোয়ননা কনেক্তিবিতী হেনগৎলগনি। ভারত খক্তা নত্তনা বঙ্গলাদেশতসু থোং অসিনা কনেক্তিবিতী ফগৎহল্লগনি অমদি ইকোনোমিক ওপোর্চুনিতী হেনগৎলগনি। থোং অসি শাবনা ভারত-বঙ্গলাদেশকী মীয়ামদা কন্তেক্ত হেনগৎহনবগা লোয়ননা তুরিজম অমসুং ত্রেদকীদমক, পোর্ত লেদ দিবলপমেন্তকীদমক অনৌবা তাঞ্জা পোকহল্লে।
মরূপশিং,
মৈত্রী সেতুদা নত্তনা অতোপ্পা খুদোংচাবশিং শেমলকপা মতমদা নোর্থ ইস্তকীদমক করিগুম্বা মখল অমত্তগী সপ্লাইগীদমক ঐখোয়না লম্বী সরক খক্তদা দিপেন্দ তৌররোই। হৌজিক সমুদ্রগী লম্বী, তুরেলগী লম্বী, বঙ্গলাদেশনা মরম ওইদুনা লম্বী থিংবদা অকায়বা লৈররোই। খা ত্রিপুরাগী মরুওইবা অসি য়েংলগা হৌজিক সবরুম মক্তদা ইন্তেগ্রেতেদ চেক পোস্ত শাবসু ঙসিদগী হৌরে। মসিগী ইন্তেগ্রেতেদ চেক পোস্ত অসি ফুল-ফ্লেদজ লোজিস্তিক হবকী মতৌগুম থবক তৌগনি। মফমসিদা পার্কিং লোৎশিং শেমগনি, ৱেয়রহাউসশিং শেমগনি, কন্তেনর ত্রান্স-শিপমেন্ত ফেসিলিতীশিং থৌরাং তৌগনি।
মরূপশিং,
ফেনি ব্রিজ হাংদাকপনা অগরতলা, ইন্তরনেস্নেল সী পোর্তনা ভারতকী খ্বাইদগী নকপা শহর ওইরগনি। এন.ঐচ.-৮ অমসুং এন.ঐচ.-২০৮ চাউথোকপগী মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিং ঙসি শঙ্গাখিবা অমসুং উরেপ উয়ুং তম্লিবা অদুনা নোর্থ ইস্তকী পোর্ততগী কনেক্তিবিতী হেন্না চেৎশিলহল্লগনি। মসিনা অগরতলা, নোর্থ ইস্ত পুম্বগী লোজিস্তিক্কীসু মরুওইবা সেন্তর ওইরগনি। রুৎ অসিদগী ত্রান্সপোর্তকী মমল য়াম্না হন্থরগনি অমদি নোর্থ ইস্ত পুম্বদা য়াম্না লায়না পোৎ ফংলগনি। ত্রিপুরাগী লৌমীশিংনা মখোয়গী উহৈ-মনা মশিং, শঙ্গোম, ঙা অমসুং অতোপ্পা পোৎলমশিংগীদমক লৈবাক মনুং অমসুং মপানগী অনৌবা কৈথেল ফংলগনি।
ইচিল-ইনাও অমসুং ইচল-ইচেশিং,
অগরতলাগুম্বা শহরশিংদা আত্মনির্ভর ভারতকীদমক অনৌবা সেন্তরশিং শেম্বা দরকার ওই। ঙসি অগরতলাবু হেন্না ফবা শহর ওইহন্নবগীদমক প্রোজেক্ত কয়া অমা শঙ্গাখিবা অমসুং উরেপ উয়ুং তমখিবা অদু অসিগুম্লবা হোৎনবশিং অসিগী শরুক্নি। নৌনা শারিবা ইন্তিগ্রেতেদ কমান্দ সোন্তরনা শহরগী এরেঞ্জমেন্তশিংবু মফম অমদগী স্মার্ত তেক্নোলোজীগী থোংদা হেন্দল তৌবদা মতেং ওইরগনি্। ত্রাফিক্কা মরী লৈনবা সমস্যাশিংদগী হৌরগা ক্রাইম থিংনবগীদমক, অসিগুম্বা মখল কয়াগী কাননবগীদমক তেক্নিকেলগী ওইবা তেংবাং ফংলগনি। মতৌ অসুম্না মল্তিলেবেল পার্কিং, কমর্সিয়েল কমপ্লেক্স অমসুং এয়রপোর্তপু কনেক্ত তৌরিবা লম্বী পাকথোক-চাউথোকহনবনা অগরতলাদা ইজ ওফ লিবিং অমসুং ইজ ওফ দুইং বিজিনেসতা য়াম্না ফগৎলগনি।
মরূপশিং,
য়ুমথোং খুদিংদা ইশিং ফংবা মতমদা, মৈ য়ৌবা মতমদা, হকশেলগী খুদোমংচাবশিং য়ৌবা মতমদা, ঐখোয়গী ত্রাইবেল লমদমশিংবু মসিগী তোপ তোপ্পা কানবা ফংই। থবক অসিমক কেন্দ্র অমসুং ত্রিপুরাগী সরকারশিংনা পুল্লগা ঙসি পাংথোক্লি। অগরতলা এয়ারপোর্তপু মহারাজা বীর বিক্রম কিশোর মানিক্যা জীগী মিং থোনলিবা অসি ত্রিপুরাগী দিবলপমেন্তকীদমক মহাক্কী মিৎয়েংবু ইকায় খুম্নবনি। ত্রিপুরাগী চাউখৎলবা সংস্কৃতি অমসুং সাহিত্যগী সেবা তৌরিবা মচাশিং, শ্রী থংগা দোরলোঙ্গ জী, শ্রী সত্যরাম রিয়াঙ্গ জী অমসুং বেনি চন্দ্র জমাতিয়া জীবু পদ্মশ্রী লান্থোকপগী লাইবক ফবা তাঞ্জা অদু ঐহাকমক ফংজখি। সংস্কৃতি অমসুং সাহিত্যগী সাধকশিংগী থৌদাং অদু ঐখোয় পুম্নমক্না ইকায় খুম্নজরি। বেনি চন্দ্র জমাতিয়া জী হৌজিক ঐখোয়গী ইরক্তা লৈত্রে অদুবু মহাক্কী থবক অদুনা ঐখোয় পুম্নমকপু মতম পুম্নমক্তা পুক্নিং থৌগৎতুনা লৈরগনি।
মরূপশিং,
ত্রাইবেল হেন্দিক্রাফপু, ৱাদা য়ুমফম ওইবা কলাবু, প্রধান মন্ত্রী বন ধন য়োজনাগী মখাদা পুক্নিং থৌগৎপনা ত্রাইবেল ইচিল ইনাওশিংনা শেল তান্নবা অনৌবা উপায় ফংলি। ইফমদা তাকপীররে মদুদি মুলী বেম্বু কুকীসপু অহানবা ওইনা পেকেজ প্রদক্তকী মওংদা পুথোকখ্রে। মসি পুক্নিং থৌগৎনিঙাই থবক্নি। অসিগুম্বা থবকশিং পাকথোক চাউথোকপনা মীয়ামগী মায়কৈদা মতেং ওইরগনি। চহি অসিগী কেন্দ্রগী বজেৎতসু ত্রাইবেল এরিয়াশিংদা একলব্য মোদল স্কুল অমসুং অতোপ্পা মোদর্ন ফেসিলিতীশিংগীদমক কমপ্রেহেন্সিব প্রোভিজন য়াওখ্রে। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি লাক্কদৌরিবা চহিদা ত্রিপুরা সরকারনা মতৌ অসুম্না ত্রিপুরা মীয়ামগীদমক সেবা তৌখিগনি। ঐহাক্না অমুক হন্না বিপ্লব জী অমসুং মহাক্কী তিম অপুনববু, থাগৎনিংঙাই ওইরবা অধিকারী পুম্নমকপু মীয়ামগী সেবাগীদমক চহি অহুম মখোয়না হোৎনখিবা অদু লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা মদুদগী হেন্না হোৎনগনি, সেবা হেন্না তৌরগনি। ত্রিপুরাগী লাইবক অহোংবা পুরক্লগনি। থাজবা অসিগা লোয়ননা ঐহাক অমুক হন্না ময়াম পুম্নমকপু হায়নিংঙাই লৈতনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। হায়নিংঙাই লৈতনা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
থাগৎচরি!