প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘জনৌষধী দিৱস’ উদযাপনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ ইংৰাজীৰ পৰা কৰা অনুবাদ
07 MAR 2021 1:32PM by PIB Guwahati
এই কাৰ্যক্ৰমত মোৰ সৈতে সংযোজিত হোৱা কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীমণ্ডলৰ মোৰ সতীৰ্থ শ্ৰী ডি ভি সদানন্দ গৌড়া জী, শ্ৰী মনসুখ মাণ্ডবীয়া জী, শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰ জী, হিমাচল প্ৰদেশৰ মুখ্য মন্ত্ৰী জয়ৰাম ঠাকুৰ জী, মেঘালয়ৰ মুখ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী কনৰাড চাংমা জী, উপ মুখ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰেষ্টন তিনছং জী, গুজৰাটৰ উপ মুখ্য মন্ত্ৰী ভাই নীতীন পেটেল জী, দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা সংযোজিত হোৱা জনৌষধী কেন্দ্ৰ সঞ্চালক, হিতাধিকাৰীসকল, চিকিত্সক আৰু মোৰ প্ৰিয় ভাই-ভনীসকল!
‘জনৌষধী চিকিত্সক’, ‘জনৌষধী জ্যোতি’ আৰু ‘জনৌষধী সাৰথি’, এই তিনি প্ৰকাৰৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ বঁটা লাভ কৰোতাসকল, সন্মানিত হোৱা সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলো!!
বন্ধুসকল,
‘জনৌষধী যোজনা’ক দেশৰ প্ৰান্তে প্ৰান্তে সঞ্চালিত কৰোতাসকলৰ লগতে একাংশ হিতাধিকাৰীৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰাৰ মই সুযোগ লাভ কৰিছো। আৰু এই কথা-বতৰাত যি আলোচনা হৈছিল তাৰ পৰা এটা কথা স্পষ্ট হ’ল যে এই যোজনা দুখীয়া আৰু মধ্যবিত্তীয় পৰিয়ালসমূহৰ বহুত ডাঙৰ সাৰথি হৈ উঠিছে। এইখন আঁচনি সেৱা আৰু জীৱিকা দুয়োটাৰে সাধন হৈয়ো উঠিছে। ‘জনৌষধী কেন্দ্ৰ’সমূহত সুলভ মূল্যৰ ঔষধৰ লগতে যুৱক-যুৱতীসকলে আয় কৰাৰ সুযোগো লাভ কৰিব পাৰিছে।
বিশেষকৈ আমাৰ ভগ্নীসকলক, আমাৰ জীয়ৰীসকলক কেৱল আঢ়ৈ টকাত ‘ছেনিটেৰী পেডছ’ৰ যোগান ধৰাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে, ইয়াৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্যৰ ওপৰত এক ইতিবাচক প্ৰভাৱ নিশ্চিত ভাবেই পৰিছে। এইসমূহ কেন্দ্ৰৰ জৰিয়তে এই পৰ্যন্ত ১১কোটিৰো অধিক ‘ছেনিটেৰী নেপকিন্ছ’ বিক্ৰী হৈছে। সেইদৰে, ‘জনৌষধী জননী অভিযান’ৰ জৰিয়তে গৰ্ভৱতীসকলৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় পুষ্টিকৰ দ্ৰব্য আৰু পথ্যও এতিয়া ‘জনৌষধী কেন্দ্ৰ’সমূহত উপলব্ধ কৰোৱাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। কেৱল এয়াই নহয়, এহেজাৰৰো অধিক ‘জনৌষধী কেন্দ্ৰ’ এতিয়া মহিলাসকলেই চলাইছে। অৰ্থাত্ ‘জনৌষধী যোজনা’ই এতিয়া আমাৰ কন্যাসকলক আত্মনিৰ্ভৰ হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা আগবঢ়াবলৈও লৈছে।
ভাই-ভনীসকল,
এই যোজনাৰ জৰিয়তে পাহাৰীয়া অঞ্চলসমূহত, উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত, জনজাতি অধ্যুষিত এলেকাসমূহত বসবাস কৰা দেশবাসী পৰ্যন্ত সুলভ মূল্যৰ ঔষধ যোগান ধৰাৰ ক্ষেত্ৰত সুবিধা হৈছে। আজিও শ্বিলঙত ৭৫০০সংখ্যক কেন্দ্ৰটো জনসাধৰণৰ বাবে আনুষ্ঠানিক ভাবে মুকলি কৰা হৈছে। এই কথাই উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত ‘জনৌষধী কেন্দ্ৰ’সমূহৰ বিস্তাৰণৰ পৰিসৰকে প্ৰতিপন্ন কৰিছে
বন্ধুসকল,
৭৫০০টা কেন্দ্ৰ মুকলি কৰিব পৰা কথাটো এই কাৰণেই তাতপৰ্যপূৰ্ণ বুলি ক’ব পাৰি, কিয়নো, ৬টা বছৰৰ আগতে সমগ্ৰ দেশতে ১০০টা কেন্দ্ৰও নাছিল। আৰু আমি যিমান পাৰো সিমান দ্ৰুতগতিৰে ১০হাজাৰৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ বিচাৰিছো। মই আজি ৰাজ্যচৰকাৰসমূহৰ লগতে বিভাগীয় লোকসকলক এটা আহ্বান জনাব বিচাৰিছো। স্বাধীনতাৰ ৭৫বছৰত আমাৰ সন্মুখলৈ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ সুযোগ আহিছে। আমি বাৰু এনেকুৱা কৰিব পাৰিম নে যে, দেশৰ কমেও ৭৫খন জিলাৰ প্ৰতিখনতে ৭৫টাতকৈয়ো অধিক ‘জনৌষধী কেন্দ্ৰ’ স্থাপিত হ’ব। আগন্তুক কিছু সময়ৰ ভিতৰতে আমি সেয়া সম্ভৱ কৰি তুলিম। আপোনালোকে চাবচোন ইয়াৰ পৰিসৰ কিমান বাঢ়িব।
সেইদৰে, ইয়াৰ লাভ আদায় কৰোতাৰ সংখ্যা বৃদ্ধিৰ বাবেও লক্ষ্য নিৰ্দ্ধাৰণ কৰা উচিত। এতিয়া এনেকুৱা এটাও ‘জনৌষধী কেন্দ্ৰ’ নাই যে, আজিৰ তাৰিখত এই কেন্দ্ৰসমূহলৈ যিমান মানুহ আহিছে তাৰ সংখ্যা দুই-তিনি গুণলৈ বৃদ্ধি নাপাব। এই দুয়োটা কথাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখিয়েই আমি কাম কৰি যাব লাগিব। এই কাম যিমান সোনকালে কৰিব পৰা যাব সিমান সোনকালেই দেশৰ দুখীয়া-দৰিদ্ৰ ৰাইজ উপকৃত হ’ব। এইসমূহ ‘জনৌষধী কেন্দ্ৰ’ই প্ৰতিবছৰে দুখীয়া আৰু মধ্যবিত্তীয় পৰিয়ালসমূহৰ প্ৰায় ৩৬০০কোটি টকা ৰাহি কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে, এয়া কম কথা নহয়। এই টকা আগতে অধিক দামত ক্ৰয় কৰিবলগীয়া হোৱা ঔষধত ব্যয় কৰিবলগীয়া হৈছিল। অৰ্থা্ত্, এইসমূহ পৰিয়ালৰ ৩৫০০কোটি টকা ঘৰৰ আন কামত খটুৱাব পৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
‘জনৌষধী যোজনা’ৰ খৰটকীয়া প্ৰসাৰ সম্ভৱ কৰাৰ বাবে এইসমূহ কেন্দ্ৰলৈ আগবঢ়াই অহা ‘ইনচেণ্টিভ’ৰ পৰিমানো এতিয়া ২.৫লাখৰ পৰা ৫লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। তদুপৰি দলিত, আদিবাসী, মহিলা আৰু পূৰ্বোত্তৰৰ লোকসকলৰ বাবে ২লাখ টকাৰ ‘ইনচেণ্টিভ’ অতিৰিক্ত ভাবে দিয়াৰো ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। এই ধন তেওঁলোকে ষ্টোৰ নিৰ্মাণ কৰা, ইয়াৰ বাবে সা-সৰঞ্জাম তৈয়াৰ কৰা দৰে কামত ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰিব। এনে প্ৰয়াসৰ সুবাদত ‘ফাৰ্মা খণ্ড’ৰ সম্ভাৱনাসমূহে অন্য এক মাত্ৰা লাভ কৰিব পাৰিব।
ভাই-ভনীসকল,
আজি ‘মে’ড ইন ইণ্ডিয়া’ ঔষধ আৰু অস্ত্ৰোপচাৰৰ চাহিদাও বাঢ়িবলৈ ধৰিছে। চাহিদা বঢ়াৰ লগে লগে উত্পাদনো বঢ়াইছে। ইয়াৰ ফলতো নিয়োগ সম্ভাৱনাৰ সৃষ্টি হৈছে। এতিয়া ‘জনৌষধী কেন্দ্ৰ’সমূহত হোমিঅ’পেথী, আয়ুৰ্বেদিক ঔষধৰ লগতে ৭৫বিধ ‘আয়ুষ ঔষধ’ উপলব্ধ কৰাৰ বাবে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা বুলি শুনি মই ভাল পাইছো। আয়ুষৰ ওষধ সুলভ মূল্যত উপলব্ধ হ’লে ৰোগীসকল উপকৃততো হ’বই লগতে আয়ুৰ্বেদ আৰু আয়ুষ-ঔষধৰ ক্ষেত্ৰখনো লাভান্বিত হ’ব।
আজি পৃথিৱীয়ে ভাৰতৰ সামৰ্থ্য স্বীকাৰ কৰি লৈছে। আমাৰ পৰম্পৰাগত ঔষধসমূহৰ সামৰ্থ্যকো এতিয়া পৃথিৱীয়ে স্বীকাৰ কৰিবলৈ ধৰিছে। আমাৰ ইয়াত খোৱা-বোৱাত ‘ৰাগী’, ‘কোৰ্ৰা’, ‘কোদা’, ‘জৱাৰ’, ‘বাজৰা’ৰ দৰে যিবোৰ ‘মোটা দনা’ৰ খাদ্য দ্ৰব্য অধিক পৰিমাণে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল, সেয়া দৰাচলতেই আমাৰ দেশৰ সমৃদ্ধ খাদ্য পৰম্পৰা আছিল। যোৱাটো বছৰত মই কৰ্ণাটকলৈ যাওতে আমাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী য়েদুৰাপ্পা জীয়ে ‘মোটা দানা’ৰ খাদ্য-সম্ভাৰৰ এখন বহুত ডাঙৰ প্ৰদৰ্শনীৰ আয়োজন কৰিছিল। আৰু সৰু সৰু খেতিয়কসকলে উত্পাদন কৰা কিমান প্ৰকাৰৰ যে খাদ্য দ্ৰব্য সংগ্ৰহ কৰি আনাইছিল। তাত মোটা দানাৰ খাদ্য দ্ৰব্যৰ পৌষ্টিকতা সন্দৰ্ভত বৰ সুন্দৰকৈ বিশ্লেষণ দাঙি ধৰি প্ৰদৰ্শনৰ দিহা কৰাইছিল। আমাৰ দেশত এইসমূহ খাদ্যৰ পৌষ্টিকতা সন্দৰ্ভত কিন্তু বৰ বিশেষ উত্সাহ প্ৰদানৰ ব্যৱস্থা হোৱা নাই। ‘ক’বলৈ গ’লে এনে খাদ্য দ্ৰব্য দুখীয়াসকলেহে অধিক ব্যৱহাৰ কৰে, পইচাৰ অভাৱ থকাসকলেহে এনে দ্ৰব্য খায়’-এনেধৰণৰ মানসিকতা এটাই চলি আহিছিল।
পিচে, এতিয়া পৰিস্থিতি হঠাতে সলনি হৈছে। আৰু পৰিস্থিতি সলোৱাৰ বাবে আমি নিৰন্তৰ প্ৰয়াস কৰি আহিছো। আজি মোটা দানাৰ খাদ্যদ্ৰব্যক কেৱল প্ৰোত্সাহিত কৰাই নহয়, বৰং এতিয়া ভাৰতৰ প্ৰস্তাৱৰ ভিত্তিত ৰাষ্ট্ৰসংঘই ২০২৩চনক ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মিলেট্ছ(মোটা দানাৰ খাদ্যদ্ৰব্য) বৰ্ষ’ হিচাপে উদযাপন কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰিছে। এই ‘মিলেটছ’ অৰ্থাত্ ‘মোটা দানাৰ খাদ্য দ্ৰব্য’ৰ ওপৰত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰাৰ ফলত দেশে পৌষ্টিক খাদ্য লাভ কৰাৰ লগতে আমাৰ খেতিয়কসকলৰ আয়ো বৃদ্ধি পাব। আৰু আজি-কালিতো পঞ্চতাৰকা হোটেলতো মোটা দানাৰ খাদ্য-সম্ভাৰৰ ফৰমাইচ দিয়া দেখিবলৈ পোৱা গৈছে। কাৰণ লাহে লাহে সকলোৱে বুজি উঠিছে যে মোটা দানাৰ খাদ্য দ্ৰব্য শৰীৰৰ বাবে খুবেই উপযোগী।
আৰু এতিয়াতো ৰাষ্ট্ৰসংঘয়ো মানি লৈছে, পৃথিৱীয়ে মানি লৈছে, ২০২৩ত সমগ্ৰ পৃথিৱীয়েই এটি বৰ্ষ হিচাপে ইয়াক উদযাপন কৰিবগৈ। আৰু ইয়াৰ সকলোতকৈ অধিক লাভ হ’ব আমাৰ ক্ষুদ্ৰ খেতিয়কসকলৰ, কাৰণ তেওঁলোকেই বেচিকৈ এনে খাদ্য দ্ৰব্য উত্পাদন কৰে।
বন্ধুসকল,
যোৱা বছৰচেৰেকত চিকিত্সাৰ ক্ষেত্ৰত থকা বৈষম্যৰ অন্ত পেলোৱাৰ বাবে প্ৰয়াস কৰা হৈছে। প্ৰতিগৰাকী দুখীয়া ব্যক্তিলৈকে চিকিত্সা উপলব্ধ কৰোৱাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। অত্যাৱশ্যকীয় ঔষধসমূহক, হৃদযন্ত্ৰৰ সমস্যাৰ নিদানত প্ৰয়োজনীয় উপকৰণেই হওক কিম্বা আঁঠুৰ অস্ত্ৰোপচাৰৰে জড়িত উপকৰণেই হওক, এনেবোৰ সামগ্ৰীৰ দাম বহু পৰিমাণে হ্ৰাস কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত ৰাইজৰ প্ৰতিবছৰে প্ৰায় চাৰে ১২হাজাৰ কোটি টকা ৰাহি হ’বলৈ ধৰিছে।
‘আয়ুষ্মান যোজনা’ৰ সুবাদত দেশৰ ৫০হাজাৰৰো দুখীয়া পৰিয়ালক ৫লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিত্সা সুনিশ্চিত কৰা হৈছে। এই পৰ্যন্ত ডেৰ কোটিৰো অধিক ব্যক্তিয়ে এই যোজনাৰ সুযোগ গ্ৰহণ কৰি আৰোগ্য লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। অৰ্থাত্, জনৌষধী, আয়ুষ্মান, স্টেণ্ট তথা অন্য উপকৰণসমূহৰ দাম কমোৱাৰ ফলত হোৱা ৰাহিৰ পৰিমাণকো যদি আমি যোগ দিও, মই কেৱল স্বাস্থ্য সংক্ৰান্তীয় বিষয়ত হোৱা খৰছৰ কথাহে কৈছো...তেন্তে আজিৰ তাৰিখত মধ্যবিত্তীয়ৰ সাধাৰণ পৰিয়ালসমূহৰ প্ৰতিবছৰে প্ৰায় ৫০হাজাৰ কোটি টকা ৰাহি হ’বলৈ ধৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰত পৃথিৱীৰ ফাৰ্মাচী, এই কথা ইতিমধ্যে সাব্যস্ত হৈ গৈছে। পৃথিৱীয়ে আমাৰ ‘জেনেৰিক’ ঔষধ গ্ৰহণ কৰে, কিন্তু আমাৰ ইয়াতহে সেই ঔষধৰ প্ৰতি একধৰণৰ উদাসীনতা থকা দেখা যায়, এনে ঔষধক প্ৰোত্সাহিত কৰাৰ উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰা হোৱা নাছিল। আমি ‘জেনেৰিক’ ঔষধৰ ক্ষেত্ৰত যিমানখিনি গুৰুত্ব দিব লাগে দিছো যাতে সৰ্ব সাধাৰণ মানুহৰ পইচা বাচিব পাৰে আৰু অসুখো ভাল হ’ব পাৰে।
ক’ৰোনা কালত পৃথিৱীয়ে ভাৰতৰ ঔষধৰ শক্তি-সামৰ্থ্যৰ উমান পালে। এই স্থিতি আমাৰ প্ৰতিষেধক উত্পাদক উদ্যোগৰ ক্ষেত্ৰতো প্ৰযোজ্য আছিল। ভাৰতৰ অনেক অসুখৰ প্ৰতিষেধক তৈয়াৰ কৰাৰ সামৰ্থ্য আছিল, পিচে, প্ৰয়োজনীয় উত্সাহৰ অভাৱ আছিল। আমি উদ্যোগটোক উত্সাহিত কৰিলো আৰু আজি ভাৰতত প্ৰস্তুত কৰা প্ৰতিষেধকে আমাৰ শিশুসকলক সুৰক্ষা দিয়াৰ কামত আহিছে।
বন্ধুসকল,
দেশ আজি নিজৰ বিজ্ঞানীসকলক লৈ গৌৰৱান্বিত। আমাৰ হাতত এতিয়া ‘মে’ড ইন ইণ্ডিয়া ভেকচিন’ নিজৰ বাবেও আছে আৰু পৃথিৱীক সহায় কৰাৰ বাবেও আছে। আমাৰ চৰকাৰে ইয়াতো দেশৰ দুখীয়াৰ, মধ্যমবৰ্গৰ প্ৰতি বিশেষ ধ্যান দিছে। আজি চৰকাৰী হাস্পটালসমূহত ক’ৰোনাৰ বিনামূলীয়াকৈ প্ৰতিষেধক প্ৰদান কৰি থকা হৈছে। প্ৰতিদিনে লক্ষ লক্ষ সতীৰ্থক ভাৰতৰ প্ৰতিষেধক প্ৰদান কৰা হৈছে। মোৰ নম্বৰ পৰোতে ময়ো প্ৰতিষেধকৰ প্ৰথমটো পালি ইতিমধ্যে গ্ৰহণ কৰিছো।
বন্ধুসকল,
দেশত সুলভ আৰু প্ৰভাৱশালী চিকিত্সাৰ ব্যৱস্থা হোৱাৰ লগতে পৰ্যাপ্ত সংখ্য চিকিত্সা-কৰ্মী উপলব্ধ হোৱাটোও সিমানেই প্ৰয়োজনীয়তা আছে। সেয়ে, আমি গাঁৱৰ হাস্পটালসমূহৰ পৰা চিকিত্সা মহাবিদ্যালয় আৰু ‘এইমছ’-ৰ দৰে সংস্থান পৰ্যন্ত, এক সংহত মনোভাৱৰে কাম আৰম্ভ কৰি দিছো। গাঁৱত ডেৰ লাখ ‘স্বাস্থ্য আৰু কল্যাণ কেন্দ্ৰ’ স্থাপন কৰা হৈছে, ইয়াৰে ৫০হাজাৰৰো অধিক কেন্দ্ৰত সেৱা আৰম্ভ কৰা হৈছে। এয়া কেৱল সাধাৰণ জ্বৰ-কাঁহৰ দৰে অসুখৰে নিদান কেন্দ্ৰ নহয়, বৰং ইয়াত জটিল ৰোগৰ পৰীক্ষণৰো সুবিধা প্ৰদানৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে। আগতে যিবোৰ সাধাৰণ ৰোগ-পৰীক্ষণৰ বাবেই চহৰ-নগৰলৈ যাবলগীয়া হৈছিল, তেনেধৰণৰ পৰীক্ষণ এতিয়া এইসমূহ নিদান কেন্দ্ৰতে কৰিব পৰা গৈছে।
বন্ধুসকল,
এই বছৰৰ বাজেটত স্বাস্থ্য শিতানত অভুতপূৰ্ব হাৰত পুঁজি আৱণ্টিত কৰা হৈছে আৰু স্বাস্থ্য-সমস্যাৰ সম্পূৰ্ণ সমাধানৰ বাবে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী আত্মনিৰ্ভৰ স্বাস্থ্য যোজনা’ যোষণা কৰা হৈছে। সকলো জিলাতে পৰীক্ষণ কেন্দ্ৰ, ৬০০ৰো অধিক জিলাত জটিল ৰোগৰ চিকিত্সা কৰিব পৰা হাস্পটাল স্থাপনৰ দৰে বহু প্ৰস্তাৱ উথ্থাপণ কৰা হৈছে। আগন্তুক সময়ত ক’ৰোনাৰ দৰে মহামাৰীয়ে আমাক যাতে ইমানকৈ সমস্যাত পেলাব নোৱাৰে, তাৰ বাবে দেশৰ স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিৰ সংস্কাৰ সাধন কাৰ্যক্ৰমকো ত্বৰান্বিত কৰা হৈছে।
লোকসভাৰ প্ৰতি তিনিটা সমষ্টিৰ মাজত এখনকৈ চিকিত্সা মহাবিদ্যালয় স্থাপন কৰাৰ বাবে কাম চলাই থকা হৈছে। যোৱা ৬টা বছৰত প্ৰায় ১৮০খন চিকিত্সা মহাবিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে। ২০১৪চনৰ আগতে দেশত থকা ‘এমবিবিএছ’ পাঠ্যক্ৰমৰ প্ৰায় ৫৫হাজাৰ আসনৰ লগত যোৱা ৬টা বছৰত আৰু ৩০হাজাৰৰো অধিক আসন সংযোজিত কৰা হৈছে। সেইদৰে স্নাতকোত্তৰ পাঠ্যক্ৰমৰো পূৰ্বৰ ৩০হাজাৰ আসনৰ লগত আৰু ২৪হাজাৰ আসন নতুনকৈ সংযোজিত কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ শাস্ত্ৰত কোৱা হৈছে:
‘নাত্মাৰ্থম নাপি কামাৰ্থম, অদ্ভুত দয়াম প্ৰতি’
অৰ্থাত্, ‘ঔষধৰ, চিকিত্সাৰ এই বিজ্ঞান সকলো জীৱৰ প্ৰতি কৰুণা প্ৰদৰ্শনৰ বাবে’। এই মনোভাৱৰেই, আজি চৰকাৰেও চিকিত্সা বিজ্ঞানে আগবঢ়োৱা উপকাৰিতাসমূহৰ পৰা যাতে কোনোৱেই বঞ্চিত নহয় সেই কথা নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰয়াসত ব্ৰতী হৈছে। চিকিত্সা সুলভ কৰা, চিকিত্সা সৰ্বজনৰ বাবে উপলব্ধ কৰাৰ বাবে আজি নীতি আৰু কাৰ্যক্ৰম ৰূপায়ণৰ দিহা কৰা হৈছে।
‘প্ৰধানমন্ত্ৰী জনৌষধী পৰিযোজনা’ৰ নেটৱৰ্কৰ পৰিসৰ দ্ৰুতগতিত সম্প্ৰসাৰিত হওক, অধিকৰ পৰা অধিক লোকক সামৰি লওক এই কামনাৰেই মই আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো আৰু যিসমূহ পৰিয়ালত অসুস্থ লোক আছে, যিসকলে ‘জনৌষধী’য়ে আগবঢ়োৱা সুযোগ গ্ৰহণ কৰিছে, তেওঁলোকক মই ক’ম যে আপোনালোকেও ‘জনৌষধী’ৰ লাভ আদায় কৰাৰ বাবে আপোনালোকৰ ওচৰ-চুবুৰীয়া, আত্মীয়-স্বজন, বন্ধু-বান্ধৱক অনুপ্ৰাণিত কৰক। ‘জনৌষধী’ সন্দৰ্ভত জন-সজাগতা সৃষ্টি কৰাত অংশগ্ৰহণ কৰি নিজৰ লগতে আনকো সেৱা কৰাৰ সুযোগ গ্ৰহণ কৰক। আৰু আপোনালোক সুস্থ হৈ থাকক, ঔষধৰ লগতে জীৱনত কেতবোৰ অনুশাসন পালনৰো সুস্থতাৰ বাবে বহুত প্ৰয়োজন হয়, সেয়ে এই কথাতো গুৰুত্ব দিয়ক।
মই আপোনালোকৰ সু-স্বাস্থ্য সদায়ে কামনা কৰি যাম। মোৰ দেশৰ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিক, ব্যক্তি আপোনালোক আটায়ে মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্য, আপোনালোকেই মোৰ পৰিয়াল। আপোনালোকৰ অসুখ মানেই মোৰ পৰিয়ালৰ অসুখ। আৰু সেয়ে, মই মোৰ দেশৰ সকলো নাগৰিকৰে সু-স্বাস্থ্য কামনা কৰো। তাৰ বাবে স্বচ্ছতাৰ প্ৰয়োজন, সেয়ে স্বচ্ছতাত গুৰুত্ব দিয়ক, খোৱা-বোৱাত নিয়ম মানি চলক। ‘যোগ’ৰ আৱশ্যক হোৱা পৰিস্থিতিত যোগাভ্যাস কৰক। অলপ-অচৰপ ব্যায়াম কৰক, যিকোনো ‘ফিটনেছ আন্দোলন’ৰে জড়িত হৈ থাকক। আমাৰ দেহাৰ বাবে কিবা নহয় কিবা এটা কৰি থাকক, তেনে কৰিলে অসুখৰ পৰা বাচি থাকিব পাৰিব আৰু তথাপিও ৰোগত আক্ৰান্ত হ’লে ‘জনৌষধী’য়ে আমাক ৰোগৰ সৈতে যুঁজিবলৈ শক্তি প্ৰদান কৰিব।
এই কামনাৰেই আকৌ এবাৰলৈ আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰি আৰু সকলোকে বহুত শুভকামনা জনাই সামৰণি মাৰিছো।
ধন্যবাদ!
দায়িত্ব অস্বীকাৰ : এয়া প্ৰধনমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ থুলমূল অনুবাদহে। মূল ভাষণ প্ৰদান কৰিছিল

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at ‘Janaushadhi Diwas’ celebrations
07 MAR 2021 1:32PM by PIB Delhi
Joining me in this programme are my colleagues in Union Cabinet, Shri Sadananda Gowda ji, Shri Mansukh Mandaviya ji and Shri Anurag Thakur ji, Chief Minister of Himachal Pradesh Shri Jairam Thakur ji, Chief Minister of Meghalaya Shri Conrad K Sangma ji, Deputy CM Shri Prestone Tynsong ji, Deputy CM of Gujarat, Nitin Patel ji, operators and beneficiaries of the Jan Aushadhi centres from all over the country, doctors and my brothers and sisters!
I congratulate all the colleagues who have received these three important awards -- Janaushadhi Chikitsak, Janaushadhi Jyoti, and Janaushadhi Sarthi!!
Friends,
I had the opportunity to interact with operators running the Janaushadhi scheme in every nook and corner of the country and some of its beneficiaries. And, it is amply clear from discussion that this scheme is very fruitful for the poor and especially the middle class families. The scheme is becoming a medium of both service and employment. Along with cheaper medicines, the youth are also getting means of income through the Janaushadhi centres.
Making available sanitary pads for just Rs. 2.5 also has a positive impact on the health of our sisters and daughters. So far, more than 11 crore sanitary napkins have been sold at these centres. Similarly, necessary nutrition and supplements for pregnant women are also now being provided at Janaushadhi centres under the 'Janaushadhi Janani' campaign. In fact, there are more than 1,000 Janaushadhi centres which are being run by women. The Janaushadhi scheme is also giving impetus to the self-reliance of daughters.
Brothers and sisters,
The scheme is also helping in providing affordable medicines to the countrymen living in hilly areas, in the North East and in tribal areas. Today the 7500th centre has been launched in Shillong. It demonstrates the expansion of the Janaushadhi centres in the North East.
Friends,
The milestone of 7500 is also important because there were not even 100 such centres in the country till six years ago. And we want to surpass the target of 10,000 as quickly as possible. I would like to request the state governments and employees of the departments today. The 75 years of independence is an important opportunity for us. Can we decide to have more than 75 Janaushadhi centres in at least 75 districts of the country and that too in a short time? You see, what will be the impact of the expansion.
Similarly, the number of beneficiaries should also be targeted. The target should be to increase the number of beneficiaries to Janaushadhi centres by two to three times. We should work on these two points. The sooner the work is done, the more the poor of the country will benefit. These Janaushadhi centres are saving about Rs. 3600 crores of poor and middle class families every year, and it is not a small sum which was earlier spent on costly medicines. The families are spending 3500 crore rupees for better causes.
Friends,
The incentive of these centres has also been increased from Rs. 2.5 lakh to Rs. 5 lakh for rapid spread of Janaushadhi scheme. In addition, an incentive of Rs. 2 lakh is being given separately to Dalits, Adivasis, women and people of the North East. This money helps them to build their stores with necessary furniture, etc. The scheme also opens up a new dimension of possibilities in the pharma sector.
Brothers and sisters,
Today, the demand for Made in India medicines and surgical items has increased. The production is also increasing with the increase in demand. This is also creating a large number of employment opportunities. I am happy that the decision has been taken to make available 75 AYUSH medicines, which include homoeopathy and Ayurveda, in the Janaushadhi centres. The availability of cheap Ayush medicines will not only benefit the patients, but will also help the Ayurveda and Ayush medicine sphere.
Friends,
For a long time, health was considered only a matter of ailment and treatment in the country's official thinking. But health is not just relief from illness and is not confined to treatment only, but it affects the entire economic and social fabric of the country. More the country's population-- people, women, elderly, young, children from cities or villages – is healthy, the country is equally capable. Their strength is very useful which helps in energizing and taking forward the country.
Therefore, besides increasing treatment facilities, we also put emphasis on problems which cause sickness. This was the thinking behind campaigns like the Swachch Bharat Abhiyan, construction of crores of toilets, free LPG connections, Ayushman Bharat, Mission Indradhanush, Poshan Abhiyan across the country. Instead of piece-meal, we worked in a holistic way towards health.
We made efforts to give yoga a new identity in the world. Today, the International Day of Yoga is being celebrated by the whole world with great gusto. You see it is a matter of pride that when people who were reluctant to consider our decoction, spices and solutions of Ayush, they are proudly offering the same now. After the Corona, the export of turmeric has increased so much that the world felt that India had a lot to offer.
Today, the world is recognizing India’s capabilities, particularly our traditional medicines. Our country has a rich tradition of dozens of coarse cereals like Ragi, Korralu, Koda, Jowar, Bajra which are very useful for health. The last time when I visited Karnataka, our Chief Minister Yeddyurappa ji had put up a huge show of coarse cereals. The small farmers who produce different varieties of nutritious coarse grains had displayed it very prominently. But we know that these nutritious cereals were not encouraged in the country. Such was the mindset that it is meant for the poor who don’t have money.
But, today, the situation has changed suddenly and we have made constant efforts to change the situation. Today, coarse cereals are not only being encouraged, the United Nations has also declared 2023 as the International Year of Millets on India’s initiative. The focus on these coarse grains like millets will also provide nutritious food to the country and also increase the income of our farmers. And now, people even demand coarse grains in the five-star hotels. Gradually, people have started realizing that coarse grains are very useful for health.
Now the UN has also recognized its benefits and the entire world is going to celebrate it throughout the year 2023. Our small farmers are going to benefit mostly because coarse grains are produced by them with great efforts here.
Friends,
In the last few years, efforts have been made to eliminate all kinds of discrimination in treatment and the treatment has been extended to every poor. The prices of essential drugs, whether it is heart stents, or instruments related to knee surgery, have been reduced manifold. It has led to the saving about Rs. 12,000 crore annually to the people.
The Ayushman Yojana has ensured free treatment upto Rs. 5 lakh to more than 50 crore poor families in the country. So far, more than 1.5 crore people have taken advantage of it. It is estimated that this has also saved about 30,000 crore rupees to the people. If we add the savings made possible due to Janaushadhi medicines and Ayushman scheme and reduction in prices of stents and other equipment, the middle class families are saving about 50,000 crore rupees annually.
Friends,
It has been proved that India is the pharmacy of the world. The world has been using our generic medicines, but there was a kind of indifference towards them and these were not encouraged. Now, we have emphasised that. We put as much emphasis on generic drugs so that the common man's money should be saved and the disease is also cured.
The world has also experienced the power of India's medicines during the Corona period. Same was the situation in our vaccine industry. India had the capacity to develop vaccines for so many diseases, but lacked the necessary incentives. We encouraged the industry and today the vaccines made in India are saving our children.
Friends,
The country is proud of its scientists today that we have the Made in India vaccines for ourselves and also to help the world. Our government has taken special care of the poor and the middle class of the country also. Today, vaccination is being done in government hospitals for free. In private hospitals, vaccination is available at only Rs. 250 which is the cheapest in the world. Every day, millions of colleagues are getting India's own vaccines. I have also had my first dose when the number came.
Friends,
The availability of adequate medical staff is equally necessary along with cheap and effective treatment in the country. Therefore, we began working with an integrated approach by building village hospitals to medical colleges and institutions like AIIMS. As part of it, 1.5 lakh Health and Wellness Centres are being built in villages, out of which more than 50,000 have also started serving. These are not just centres to treat cough and fever, but there is also an attempt to provide facilities for testing of serious diseases. The tests for which one had to go to the cities are now available at these Health and Wellness Centres.
Friends,
This year's budget has made an unprecedented increase in health and the Pradhan Mantri Atmanirbhar Swasth Bharat Yojana has been announced for holistic health solutions. A number of provisions like screening centres in each district and critical care hospitals in more than 600 districts have been made. The campaign to improve the health infrastructure of the country is being speeded up to avoid the corona-like pandemic.
Work is underway to build a medical college between the three Lok Sabha constituencies. About 180 new medical colleges have been set up in the last six years. Where there were about 55,000 MBBS seats in the country before 2014, it has increased by more than 30,000 during the last six years. Similarly, PG seats, which used to be 30,000, have added more than 24,000 new seats.
Friends,
It is written in our scriptures:
'नात्मार्थम् नापि कामार्थम्, अतभूत दयाम् प्रति'
That is, this science of drugs and medicine is only for people with compassion. With this sentiment, the government's effort today is not to deprive anyone of the benefits of medical science. With this mindset, policies and programmes are being formulated today so that treatment is cheap, accessible and for the common people.
With this desire that the network of the Pradhan Mantri Janaushadhi scheme reaches out to more and more people speedily, I thank all of you. I would urge the families who have availed the Janaushadhi scheme to inspire maximum people so that they can also take advantage of it. Explain its advantages to people every day. You too should spread it and help and serve others. Be healthy and practice discipline which is very important along with medicines.
I want all the citizens of my country to be healthy because you are a member of my family and you are my family and your disease is the disease of my family. For that, there is a need for cleanliness and following the rules in meals. Do yoga where it is required. Do a little bit of exercises as well and join some Fit India Movement. If we continue to do something for the body, we will definitely avoid sickness and, in case, the disease strikes, the Janaushadhi centre will give us the strength to fight the disease.
With this expectation, I once again thank you all very much and wish everyone all the best.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.