প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
“জনঔশধি দিবস” থৌরমদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
07 MAR 2021 1:32PM by PIB Imphal
থৌরম অসিদা ঐহাক্কা লোয়নরিবা কেন্দ্র মন্ত্রীমন্দলগী ঐহাক্কী মরূপ শ্রী দি.বি. সদানন্দ গৌরা জী, শ্রী মনসুখ মান্দবিয়া জী, শ্রী অনুরাগ থাকুর জী, হিমাচল প্রদেশকী মুখ্যমন্ত্রী শ্রী জয়রাম থাকুর জী, মেঘলায়াগী মুখ্যমন্ত্রী শ্রী কোনার্দ কে সংমা জী, উপ মুখ্যমন্ত্রী শ্রী প্রেস্তোন তিন্সোঙ জী, গুজরাতকী উপ মুখ্যমন্ত্রী ভাই নিতিন পতেল জী, লৈবাক পুম্বদা জনঔশধি কেন্দ্র কন্দক্ত তৌরিবশিং, কানবা ফংলিবশিং, ফিজিসিয়ানশিং অমদি ঐহাক্কী ইচিল-ইনাও অমসুং ইচল ইচেশিং!
জনঔশধি চিকিতসক, জনঔশধি জ্যোতি, অমসুং জনঔশধি সার্থী, মসিগী মখল অহুমগী মরুওইরবা এৱার্দ ফংলবশিং, ইকায় খুম্নবা ফংলবা মরূপ পুম্নমকপু হন্না-হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরূপশিং,
জনঔশধি য়োজনাবু লৈবাক অসিগী কাচিন কোয়া খুদিংদা রন তৌরিবশিং অমসুং মসিগী বেনেফিসরী খরগা ৱারী শানজবগী তাঞ্জা অদু ঐহাক ঙসি ফংজরে। অদুগা খন্ন-নৈনখিবা অদুনা মসি ময়েক শেংহল্লে মদুদি য়োজনা অসি লাইরবা অমসুং অখন্ননা মিদল ক্লাস ইমুং মনুংশিংগী য়াম্না চাউবা মরূপ ওইরি। য়োজনা অসি সর্বিস অমসুং এমপ্লোইমেন্ত অনিমক্কী মেদিয়ম ওইরি। জনঔশধি কেন্দ্রশিংদা মমল হোংবা হিদাকশিংগা লোয়ন-লোয়ননা নহাশিংদা শেন্থোক লাক্নবা উপায়সু ফংলি।
অখন্ননা ঐখোয়গী ইচল-ইচোশিংবু, ঐখোয়গী ইচানুপীশিংবু শুপ্নগী লুপা অনি মখায়দা সেনিতেরী পেদশিং ফংহনবা মতমদা, মসিনা মখোয়গী হকশেলদা পোজিতিব ওইবা ইফেক্ত অমা ওইহল্লি। হৌজিক ফাওবদা কেন্দ্রশিং অসিদা সেনিতেরী নেপকিন্স করোর ১১ হেন্না য়োনখ্রে। মতৌ অসুম্না জনঔশধি জননী, কেম্পেন অসিগী মখাদা মীরোনবী নুপীশিংগীদমক মরুওইবা চিঞ্জাক অমসুং সপ্লিমেন্তশিংসু হৌজিক জনঔশধি কেন্দ্রশিংদা ফংহল্লে। মসিদা নত্তনা, লিশিং অমদগী হেনবা জনঔশধি কেন্দ্রশিংদি নুপীশিংনা রন তৌরি। হায়বদি জনঔশধি য়োজনানা ইচানুপীশিংগী আত্মনির্ভরতাবুসু ইনোৎ পীরি।
ইচিল-ইনাও অমসুং ইচল ইচেশিং,
য়োজনা অসিনা চিংগী লমদমশিংদা, নোর্থ ইস্ততা, ত্রাইবেল লমদমশিংদা লৈরিবা লৈবাক মীয়াম ফাওবা অহোংবা মমলদা হিদাক ফংহনবদসু মতেং ফংলি। ঙসিসু ৭৫০০শুবা কেন্দ্র হৌদোক্লিবা অসি শিলোংদা ওইরি। মসিনা ময়েক শেংহল্লে মদুদি নোর্থ ইস্ততা জনঔশধি কেন্দ্র কয়া শন্দোক্লবগে হায়বদু।
মরূপশিং,
৭৫০০গী মশিং ফাওবা য়ৌহনবা অসি মরু ওই মরমদি চহি ৬কী মমাং ফাওবা লৈবাক অসিদা অসিগুম্বা কেন্দ্র ১০০ ফাওবা লৈরমদে। অদুগা ঐখোয়না য়ারগদি অতুবা মতমদা খোংজেল য়াংনা লিশিং ১০গী তার্গেৎ লান্থোকপা পম্লি। ঙসি ঐহাক্না রাজ্য সরকারশিংদা, বিভাগকী মীয়ামদা ৱাফম অমা থমজরি। নিং তম্বগী ৭৫শুবা চহি, ঐখোয়গী মাংদা মরুওইবা তাঞ্জানি। ঐখোয়না মসি লেপ্পা ঙমগদ্রা মদুদি লৈবাক অসিগী য়ামদ্রবদা জিলা ৭৫দি অদুগুম্লবা ওইগনি মদুদি মফম অদুদা জনঔশধি কেন্দ্র ৭৫দগী হেন্না লৈগনি অমদি মদু লাক্কদৌরিবা মতম খরা অসিদা ঐখোয়না পাংথোক্কনি। অদোমনা য়েংবীয়ু কয়া য়াম্না চাউনা শন্দোকপগে হায়বদু।
অতৌ অদুগুম্না মদুগী কানবা লৌরিবশিংগী মশিংগীসু পান্দম লেপথোক্কদবনি। হৌজিক্তি ঙসি লাক্লিবা মীয়াম অসিগী মশিং শরুক অনি শরুক অহুম ওইদবা জনঔশধি কেন্দ্র অমত্তদা লৈরোইদবনি। পোৎলম অনি অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না থবক তৌগদবনি। থবক অসি অদুক্কী মতিক থুরিবা মখৈ, লৈবাক অসিগী লাইরবশিংদা অদুক্কী মতিক কান্নগনি। মসিগী জনঔশধি কেন্দ্রশিং অসিনা চহি খুদিংগী লাইরবা অমসুং মিদল ক্লাসকী ইমুংশিংগী চাউরাক্না লুপা করোর চা ৩৬ কনবা ঙম্লি অমদি মমাদা অতাংবা হিদাকশিংদা চাদিং তৌরম্বা শেনফম অসি মচা নত্তে। হায়বদি হৌজিক ইমুংশিং অসিগী লুপা করোর চা ৩৫ ইমুং মনুংগী অফবা থবকশিংগীদমক হেন্না শিজিনবা হৌরে।
মরূপশিং,
জনঔশধি য়োজনা অসি খোংজেল য়াংনা শন্দোকপা ঙমহন্নবগীদমক কেন্দ্রশিং অসিগী ইন্সেন্তিবসু লাখ অনি মখায়দগী হেনগৎতুনা লাখ ৫ ওইহল্লে। মসিদসু নত্তনা দলিৎশিং, আদিৱাসিশিং, নুপীশিং অমসুং অৱাংনোংপোক্কী মীয়ামগীদমক লুপা লাখ অনিগী ইন্সেন্তিব তোঙান্না পীরি। শেনফম অসি মখোয়না মখোয়গী স্তোর শাবা, মদুগীদমক দরকার ওইবা ফর্নিচরনচিংবা লৈবদা মতেং পাংলি।
ইচিল-ইনাও অমসুং ইচল ইচেশিং,
ঙসি মেক ইন ইন্দিয়া হিদাক লাংথকশিং অমসুং সর্জিকল্সকী দিমান্দ হেনগৎলে। দিমান্দ হেনগৎপনা প্রদক্সনসু হেনগৎলে। মসিনসু য়াম্না চাউনা এমপ্লোইমেন্তকী খুদোংচাবসু পোরহল্লে। ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই মদুদি হৌজিক হোমিওপেথীগী ওইবা আয়ুশকী হিদাক লাংথক ৭৫বুসু জনঔশধি কেন্দ্রশিংদা ফংহন্নবা ৱারেপ লৌরে। আয়ুশকী হিদাকশিং অহোংবা মমলদা ফংবনা অনাবা মীওইশিংদা কানবগা লোয়ননা মসিনা আয়ুর্বেদ অমসুং আয়ুশ মেদিসিনগী লমদসু য়াম্না চাউনা কানহল্লগনি।
মরূপশিং,
শাংলবা মতম ফাওবা লৈবাক্কী সরকারগী ৱাখলদা হকশেল অসি শুপ্নতগী অনাবা অমসুং লায়েংবগী হিরম ওইনা লৌরম্মি। অদুবু হকশেলগী হিরম অসি শুপ্নতগী অনাবা কোকহনবা অসি খক্তা নত্তে অমদি লায়েংবা লোইবা নত্তে, মসিনা লৈবাক্কী অপুনবা ইকোনোমী অমসুং সমাজকী মরীদা শোকহল্লি। লৈবাক অদুগী পোপুলেসন, লৈবাক অদুগী মীয়াম – নুপা ওইগেরা, নুপী ওইগেরা, শহর ওইগেরা, খুঙ্গং ওইগেরা, অহন ওইগেরা, অঙাং ওইগেরা, নহা ওইগেরা – মখোয় মশা মউ ফরিবা মখৈ লৈবাকসু য়াইফগনি। মখোয়গী থৌনা য়াম্না কানবা ওই। লৈবাকপু মাংলোমদা পুখৎপদা, ইনর্জী হেনগৎহনবদা কানৈ।
মরম অসিনা ঐখোয়না লায়েংবগী খুদোংচাবা হেনগৎহনবগা লোয়ননা নারকপগী মরম ওইরিবা ৱাফমশিং অদুদসু শাফু পীরি। লৈবাক অসিদা স্বচ্ছ ভারত অভিয়ান চত্থবা মতমদা, লৈবাক অসিদা তোইলেৎ করোর কয়া শাবা মতমদা, লৈবাক অসিদা লেম্না গ্যাস কনেক্সন পীবগী খোংজং চংশিনবা মতমদা, লৈবাক অসিদা আয়ুশ্মান ভারত য়োজনা য়ুমথোং য়ুংথোংদা য়ৌরিবা মতম অসিদা, মিশন ইন্দ্রধনুশ ওইগেরা, পোশন অভিয়ান ওইগেরা, মসিগী মরুমদা ৱাখল্লোন অসি লৈখি। ঐখোয়না হকশেলগী ওইনা মচেৎ মকায়দা নত্তনা মপুং ওইবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা হোলিস্তিক ওইবা মওং অমদা থবক তৌখি।
ঐখোয়না য়োগাবু মালেমদা অনৌবা শক্তম অমা পীনবগীদমক হোৎনখি। ঙসি ইন্তরাস্ত্রীয়া য়োগা দিবস মালেম পুম্বদা পাংথোক্লি অমদি য়াম্না পাম্না পাংথোক্লি, থৱায় হকচাং য়াওনা পাংথোক্লি।
ঙসি মালেমনা ভারতপু লুম্না লৌরি। ঐখোয়গী পরম্পরাগৎকী ত্রেদিস্নেল মেদিসিনবু লুম্না লৌবা হৌরে। হৌখিবা ঐহাক্কী কর্নাতকা খোংচৎতা মফম অদুগী মুখ্যমন্ত্রী য়েদুরপ্পা জীনা অপৌবা মহৈ মরোংগী ওইবা অচৌবা শো অমা থমখি। অমদি মখল কয়াগী অপৌবা মহৈ মরোংশিং অপিক-অপিকপা লৌমীনা পুথোক্লিবা অদু মহাক্না উৎথোকখি। অদুবু ঐহাক খংই মদুদি অসিগুম্লবা মচি ওইবা মহৈ-মরোংশিং অসি লৈবাক অসিদা অদুক হক্না পুক্নিং থৌগৎতে। মখল অমরোমদা মসিদি লাইরবশিংগিনি, মসিদি পৈশা পায়দবশিংনা চাবনি হায়বনি ৱাখল্লোনদা লৈনখি।
অদুবু ঙসি খংহৌদনা অহোংবা লাক্লে। অমদি অহোমবা পুরক্নবা ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। ঙসি অপৌবা মহৈ-মরোংশিংবু পুক্নিং থৌগৎপদা নত্তনা হৌজিক ভারতকী ইনেসিয়েতিবতা য়ুনাইতেদ নেসন্সনা চহি ২০২৩বু ইন্তরনেস্নেল ইয়ার ওফ মিল্লেতস হায়নসু লাউথোকখ্রে।
মরূপশিং,
হৌখিবা চহিশিংদা লায়েংবদা লাকপা মখল খুদিংমক্কী খেৎনববু লোইশিন্নবা হোৎনরি, লায়েংববু লাইরবা খুদিংদা য়ৌহল্লি। দরকার ওইবা হিদাক লাংথকশিংবু, হার্ত স্তেন্সসকী ৱাফম ওইগেরা, খুউগী সর্জরিগা মরী লৈনবা খুৎলাইশিংগী ৱাফম ওইগেরা, মদুগী মমল অদু শরুক কয়া অমা হন্থহল্লে। মসিনা মীয়াম্বু চহিগী ওইনা চাউরাক্না লুপা করোর লিশিং ১২ মখায় কনবা ঙম্লে।
আয়ুশ্মান য়োজনানা লৈবাক অসিগী লাইরবা ইমুং করোর ৫০ হেনববু লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়েংবা ফংহল্লি। মসিগী কানবা অসি হৌজিক ফাওবদা মীওই করোর অমা মখায় হেনবনা লৌখ্রে। মসিনসু মীয়ামগী চাউরাক্না লুপা করোর লিশিং ৩০গী ময়াদা কনবা ঙমহল্লে হায়না পানরি। হায়বদি জনঔশধি, আয়ুশ্মান, স্তেন্ত অমসুং অতোপ্পা দিভাইসশিংগী মমল হন্থবনা ওইরিবা সেবিং অসি করিগুম্বা ঐখোয়না তিনশিল্লগদি, শুপ্নগী হকশেলগা মরী লৈনবা ৱাফমনি ঐহাক্না হায়জরিবা অসি.... অদু ওইরগদি ঙসি মিদল ক্লাসকী ইমুংশিংগী চাউরাক্না লুপা করোর লিশিং ৫০ চহি খুদিংগী সেব তৌরি।
মরূপশিং,
ভারত মালেমগী ফার্মাসীনি, মসি অচুম্বা ওইরবনি। মালেমনা ঐখোয়গী জেনেরিক হিদাকশিং লৌরি, অদুবু ঐখোয়গী মফম অসিদা মদুগী ময়োক্তা মখল অমগী ইনদিফরেন্স লৈরি, পুক্নিং থৌগৎখিদে। হৌজিক ঐখোয়না মদুদা ইনোৎ পীরে। মীচম প্রজাশিংগী পৈশা কনবা ঙম্নবা অমসুং অনাবসু চৎখিনবা ঐখোয়না জেনেরিক হিদাকশিংদা পীবা য়াবা শাফু পুম্নমক পীরে।
কোরোনা মতমদা মালেমনসু ভারতকী হিদাকশিংগী শক্তিবু খংখি। ফিভম অসি ঐখোয়গী বেক্সিন ইন্দস্ত্রীগী ওইখি। ভারতকী নাক্তা অনাবা মখল কয়াগী বেক্সিন শেম্নবা কম্পিতেন্স লৈজখি অদুবু দরকার ওইবা পুক্নিং থৌগৎপা অদু ৱাৎখি। ঐখোয়না ইন্দস্ত্রীবু পুক্নিং থৌগৎখি অমদি ঙসি ভারত্তা শাবা তিকা ঐখোয়গী অঙাংশিংবু কনবদা শিজিন্নরে।
মরূপশিং,
লৈবাক অসিনা ঙসি ইশাগী সাইন্তিস্তশিংদা চাউথোকচবা ফাওরি মদুদি ঐখোয়গী নাক্তা মেদ ইন ইন্দিয়া বেক্সিন ইশাগী ওইনসু লৈরে অমদি মালেমবু তেংবাংনবসু লৈরে। ঐখোয়গী সরকারনা মসিদসু লৈবাক্কী লাইরবশিংগী, মিদল ক্লাসকী অখন্নবা পুক্নিং চংলি। ঙসি সরকারগী হোস্পিতালশিংদা কোরোনাগী ফ্রী তিকা থারি। প্রাইবেৎ হোস্পিতালশিংদা মালেমদা ক্বাইদগী হোংবা হায়বদি সুপ্নগী লুপা ২৫০ ফাওবগী তিকা থারি।
মরূপশিং,
লৈবাক অসিদা অহোংবা অমসুং ইফেক্তিব রেমেদীগা লোয়ননা মতিক চানা মেদিকেল স্তাফ ফংহনবসু মথৌ তাই। মরম অসিনা ঐখোয়না খুঙ্গংগী হোস্পিতালশিংদগী হৌরগা মেদিকেল কোলেজ অমসুং এইম্সগুম্বা সস্থানশিং ফাওবা ইন্তিগ্রেতেদ এপ্রোচ্ছ অমগা লোয়ননা থবক হৌরে। খুঙ্গংশিংদা হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর লাখ অমা মখায় শারি, মদুগী মনুংদা লিশিং ৫০ হেনবনা মথৌ তৌবসু হৌখ্রে। মসি লোক – লাইহৌ খক্তগী সেন্তর নত্তে, মসিদা অরুবা অনাবশিং য়েংনবা খুদোংচাবশিং পীনবসু হোৎনরি। মমাংদা তেস্ত মচা-মচা তৌনবগীদমক শহরদা য়ৌদবা য়ারমদবা অদু হৌজিক তেস্ত অদু হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তরদা ফংলে।
মরূপশিং,
চহি অসিগী বজেৎতা হকশেলগীদমক মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা হেনগৎলে অমদি হকশেলগী অপুনবা সোলুসনশিংগীদমক প্রধন মন্ত্রী আত্মনির্ভর স্বাস্থ্য য়োজনা লাউথোকখ্রে। জিলা খুদিংদা ইনবেস্তিগেসন সেন্তর, জিলা ৬০০ হেনবদা ক্রিতিকল কেয়র হোস্পিতালগুম্বা প্রোভিজন কয়া অমা পায়খৎলে। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা কোরোনাগুম্বা লাইচৎনা অদুক হক্না অৱাবা ওইহন্দনবগীদমক লৈবাক্কী হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবা কেম্পেনবু ইনোৎ পীরি।
লোকসভা কেন্দ্র অহুম খুদিংগী মরক্তা মেদিকেল কোলেজ অমা শাবদসু থবক চত্থরি। হৌখিবা চহি ৬তা চাউরাক্না অনৌবা মেদিকেল কোলেজ ১৮০ লিংখৎখ্রে। ২০১৪গী মমাদা লৈবাক অসিদা এম.বি.বি.এস. সিৎ চাউরাক্না লিশিং ৫৫ লৈরম্মী, মদু চহি ৬কী মনুংদা মসিদা লিশিং ৩০দী মথক্তা হেনগৎলে। মতৌ অসুম্না পি.জি.গী সিৎশিংদসু লিশিং ৩০ ওইরম্বা অদু অনৌবা সিৎ লিশিং ২৪ হেন্না হাপচিনখ্রে।
মরূপশিং,
ঐখোয়গী শাস্ত্রশিংদা হায়রি –
‘নাত্মার্থম নাপি কামার্থম, অতভুত দয়াম প্রতি’
মমল অসিগা লোয়ননা ঙসি সরকারনা হোৎনরিবা অসিদি মেদিকেল সাইন্সকী কানবদগী কনাসু নাথৈহনখিদবনি। অহোংবা মমলদা লায়েংনবা, ফজনা লায়েংনবা, পুম্নমক লায়েংনবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা ঙসি নিতিশিং অমসুং কার্য়ক্রম শেমলি।
প্রধান মন্ত্রী জনঔশধি প্রোজেক্তকী নেৎৱার্ক খোংজেল য়াংনা শন্দোকপা ওইসনু, মশিং য়াম্লবা মীয়াম ফাওবা য়ৌরসনু, অপাম্বা অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু নুংঙাইবা ফোংদোকচরি অমদি অনাবা লৈবা ইমুংশিং, জনঔশধিগী কানবা ফংলবশিংদা ঐহাক্না হায়জরি মদুদি অদোম হৌজিক য়ারিবা মখৈ য়াম্লবা মীয়াম্বু জনঔশধিগী কানবা লৌনবা পুক্নিং থৌগৎপীয়ু। নুমিৎ খুদিংগী মীয়ামদা খংহনবীয়ু। অদোমসু ৱাফম অসি পাকথোক চাউথোকহন্দুনা মখোয়গী মতেং পাংবীয়ু, মখোয়গী সেবা তৌবীয়ু। অমদি অদোম হকচাং ফনা লৈবা ওইরসনু, হিদাক-লাংথক্কা লোয়ননা পুন্সিদা অনুশাসন খপা পালন তৌবসু অনাবদা য়াম্না মরু ওই মদুদা পুক্নিং চংবীয়ু।
অদোমগী হকচাং ফনা লৈনবা ঐহাক্না থৌনিজরি, ঐহাক্কী লৈবাক্কী নাগরিক খুদিংমক হকচাং ফনা লৈবদুনা ঐনা পাম্লিবা, মরমদি অদোম ঐহাক্কী ইমুং মনুংগী মীওইনি, অদোম ঐহাক্কী ইমুং মনুংনি। অদোমগী অনাবা ঐহাক্কী ইমুং মনুগী অনাবনি। মরম অসিনা ঐহাক্কী লৈবাক্কী নাগরিক পুম্বা হকচাং ফনা লৈবনি ঐহাক্না পাম্লিবা। মদুগীদমক লু-নানবা মথৌ তাবা মফমদা লু-নান্না থম্বিয়ু, চাবা থকপদা নিয়ম ঙাক্না চৎপীয়ু। য়োগা দরকার ওইবা মফমদা য়োগা তৌবীয়ু। এক্সরসাইজ খরা তৌবীয়ু, ফিৎ ইন্দিদা খোংজংগা শম্নবীয়ু। ঐখোয়না হকচাংগীদমক করিগুম্বা খরা নত্রগা খরা তৌগদবনি, শোইদনা লাইনাদগী কনগনি অমদি নারবসু জনঔশধি ঐখোয়বু লাইনা থেংনবদা থৌনা পীগনি।
থাজবা অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না অমুক হন্না ময়াম পুম্নমকপু হন্না-হন্না থাগৎপা ফোংদোকচরি অমদি পুম্নমকপু য়াইফ পাউজেল পীজরি।
থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at ‘Janaushadhi Diwas’ celebrations
07 MAR 2021 1:32PM by PIB Delhi
Joining me in this programme are my colleagues in Union Cabinet, Shri Sadananda Gowda ji, Shri Mansukh Mandaviya ji and Shri Anurag Thakur ji, Chief Minister of Himachal Pradesh Shri Jairam Thakur ji, Chief Minister of Meghalaya Shri Conrad K Sangma ji, Deputy CM Shri Prestone Tynsong ji, Deputy CM of Gujarat, Nitin Patel ji, operators and beneficiaries of the Jan Aushadhi centres from all over the country, doctors and my brothers and sisters!
I congratulate all the colleagues who have received these three important awards -- Janaushadhi Chikitsak, Janaushadhi Jyoti, and Janaushadhi Sarthi!!
Friends,
I had the opportunity to interact with operators running the Janaushadhi scheme in every nook and corner of the country and some of its beneficiaries. And, it is amply clear from discussion that this scheme is very fruitful for the poor and especially the middle class families. The scheme is becoming a medium of both service and employment. Along with cheaper medicines, the youth are also getting means of income through the Janaushadhi centres.
Making available sanitary pads for just Rs. 2.5 also has a positive impact on the health of our sisters and daughters. So far, more than 11 crore sanitary napkins have been sold at these centres. Similarly, necessary nutrition and supplements for pregnant women are also now being provided at Janaushadhi centres under the 'Janaushadhi Janani' campaign. In fact, there are more than 1,000 Janaushadhi centres which are being run by women. The Janaushadhi scheme is also giving impetus to the self-reliance of daughters.
Brothers and sisters,
The scheme is also helping in providing affordable medicines to the countrymen living in hilly areas, in the North East and in tribal areas. Today the 7500th centre has been launched in Shillong. It demonstrates the expansion of the Janaushadhi centres in the North East.
Friends,
The milestone of 7500 is also important because there were not even 100 such centres in the country till six years ago. And we want to surpass the target of 10,000 as quickly as possible. I would like to request the state governments and employees of the departments today. The 75 years of independence is an important opportunity for us. Can we decide to have more than 75 Janaushadhi centres in at least 75 districts of the country and that too in a short time? You see, what will be the impact of the expansion.
Similarly, the number of beneficiaries should also be targeted. The target should be to increase the number of beneficiaries to Janaushadhi centres by two to three times. We should work on these two points. The sooner the work is done, the more the poor of the country will benefit. These Janaushadhi centres are saving about Rs. 3600 crores of poor and middle class families every year, and it is not a small sum which was earlier spent on costly medicines. The families are spending 3500 crore rupees for better causes.
Friends,
The incentive of these centres has also been increased from Rs. 2.5 lakh to Rs. 5 lakh for rapid spread of Janaushadhi scheme. In addition, an incentive of Rs. 2 lakh is being given separately to Dalits, Adivasis, women and people of the North East. This money helps them to build their stores with necessary furniture, etc. The scheme also opens up a new dimension of possibilities in the pharma sector.
Brothers and sisters,
Today, the demand for Made in India medicines and surgical items has increased. The production is also increasing with the increase in demand. This is also creating a large number of employment opportunities. I am happy that the decision has been taken to make available 75 AYUSH medicines, which include homoeopathy and Ayurveda, in the Janaushadhi centres. The availability of cheap Ayush medicines will not only benefit the patients, but will also help the Ayurveda and Ayush medicine sphere.
Friends,
For a long time, health was considered only a matter of ailment and treatment in the country's official thinking. But health is not just relief from illness and is not confined to treatment only, but it affects the entire economic and social fabric of the country. More the country's population-- people, women, elderly, young, children from cities or villages – is healthy, the country is equally capable. Their strength is very useful which helps in energizing and taking forward the country.
Therefore, besides increasing treatment facilities, we also put emphasis on problems which cause sickness. This was the thinking behind campaigns like the Swachch Bharat Abhiyan, construction of crores of toilets, free LPG connections, Ayushman Bharat, Mission Indradhanush, Poshan Abhiyan across the country. Instead of piece-meal, we worked in a holistic way towards health.
We made efforts to give yoga a new identity in the world. Today, the International Day of Yoga is being celebrated by the whole world with great gusto. You see it is a matter of pride that when people who were reluctant to consider our decoction, spices and solutions of Ayush, they are proudly offering the same now. After the Corona, the export of turmeric has increased so much that the world felt that India had a lot to offer.
Today, the world is recognizing India’s capabilities, particularly our traditional medicines. Our country has a rich tradition of dozens of coarse cereals like Ragi, Korralu, Koda, Jowar, Bajra which are very useful for health. The last time when I visited Karnataka, our Chief Minister Yeddyurappa ji had put up a huge show of coarse cereals. The small farmers who produce different varieties of nutritious coarse grains had displayed it very prominently. But we know that these nutritious cereals were not encouraged in the country. Such was the mindset that it is meant for the poor who don’t have money.
But, today, the situation has changed suddenly and we have made constant efforts to change the situation. Today, coarse cereals are not only being encouraged, the United Nations has also declared 2023 as the International Year of Millets on India’s initiative. The focus on these coarse grains like millets will also provide nutritious food to the country and also increase the income of our farmers. And now, people even demand coarse grains in the five-star hotels. Gradually, people have started realizing that coarse grains are very useful for health.
Now the UN has also recognized its benefits and the entire world is going to celebrate it throughout the year 2023. Our small farmers are going to benefit mostly because coarse grains are produced by them with great efforts here.
Friends,
In the last few years, efforts have been made to eliminate all kinds of discrimination in treatment and the treatment has been extended to every poor. The prices of essential drugs, whether it is heart stents, or instruments related to knee surgery, have been reduced manifold. It has led to the saving about Rs. 12,000 crore annually to the people.
The Ayushman Yojana has ensured free treatment upto Rs. 5 lakh to more than 50 crore poor families in the country. So far, more than 1.5 crore people have taken advantage of it. It is estimated that this has also saved about 30,000 crore rupees to the people. If we add the savings made possible due to Janaushadhi medicines and Ayushman scheme and reduction in prices of stents and other equipment, the middle class families are saving about 50,000 crore rupees annually.
Friends,
It has been proved that India is the pharmacy of the world. The world has been using our generic medicines, but there was a kind of indifference towards them and these were not encouraged. Now, we have emphasised that. We put as much emphasis on generic drugs so that the common man's money should be saved and the disease is also cured.
The world has also experienced the power of India's medicines during the Corona period. Same was the situation in our vaccine industry. India had the capacity to develop vaccines for so many diseases, but lacked the necessary incentives. We encouraged the industry and today the vaccines made in India are saving our children.
Friends,
The country is proud of its scientists today that we have the Made in India vaccines for ourselves and also to help the world. Our government has taken special care of the poor and the middle class of the country also. Today, vaccination is being done in government hospitals for free. In private hospitals, vaccination is available at only Rs. 250 which is the cheapest in the world. Every day, millions of colleagues are getting India's own vaccines. I have also had my first dose when the number came.
Friends,
The availability of adequate medical staff is equally necessary along with cheap and effective treatment in the country. Therefore, we began working with an integrated approach by building village hospitals to medical colleges and institutions like AIIMS. As part of it, 1.5 lakh Health and Wellness Centres are being built in villages, out of which more than 50,000 have also started serving. These are not just centres to treat cough and fever, but there is also an attempt to provide facilities for testing of serious diseases. The tests for which one had to go to the cities are now available at these Health and Wellness Centres.
Friends,
This year's budget has made an unprecedented increase in health and the Pradhan Mantri Atmanirbhar Swasth Bharat Yojana has been announced for holistic health solutions. A number of provisions like screening centres in each district and critical care hospitals in more than 600 districts have been made. The campaign to improve the health infrastructure of the country is being speeded up to avoid the corona-like pandemic.
Work is underway to build a medical college between the three Lok Sabha constituencies. About 180 new medical colleges have been set up in the last six years. Where there were about 55,000 MBBS seats in the country before 2014, it has increased by more than 30,000 during the last six years. Similarly, PG seats, which used to be 30,000, have added more than 24,000 new seats.
Friends,
It is written in our scriptures:
'नात्मार्थम् नापि कामार्थम्, अतभूत दयाम् प्रति'
That is, this science of drugs and medicine is only for people with compassion. With this sentiment, the government's effort today is not to deprive anyone of the benefits of medical science. With this mindset, policies and programmes are being formulated today so that treatment is cheap, accessible and for the common people.
With this desire that the network of the Pradhan Mantri Janaushadhi scheme reaches out to more and more people speedily, I thank all of you. I would urge the families who have availed the Janaushadhi scheme to inspire maximum people so that they can also take advantage of it. Explain its advantages to people every day. You too should spread it and help and serve others. Be healthy and practice discipline which is very important along with medicines.
I want all the citizens of my country to be healthy because you are a member of my family and you are my family and your disease is the disease of my family. For that, there is a need for cleanliness and following the rules in meals. Do yoga where it is required. Do a little bit of exercises as well and join some Fit India Movement. If we continue to do something for the body, we will definitely avoid sickness and, in case, the disease strikes, the Janaushadhi centre will give us the strength to fight the disease.
With this expectation, I once again thank you all very much and wish everyone all the best.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.