প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ইন্দিয়া অমসুং বঙ্গলাদেশ অনিগী মরক্তা লৈবা ‘মাইত্রি সেতু’ শঙ্গাখ্রে
‘দবল ইঞ্জিন’ সরকারনা ত্রিপুরাদা অওনবা অমা পুরকখ্রে: পি.এম.
ত্রিপুরাদা ঐচ.আই.আর.এ. চাওখৎলকপা উবা ফংলি মদুদি হায়ৱেজ, আই.-ৱেজ, রেলৱেজ অমসুং এয়রৱেজ: পি.এম.
ইন্দিয়া অমসুং বঙ্গলাদেশ অনিগী মরক্তা শম্নবা অসিনা মরুপ-মপাংগী মরী চেৎশিনবতা নত্তনা ব্যুজিনেস্তসু য়াম্না লিংবা মরী অমশু থম্লি: পি.এম.
মাইত্রি থোং অসিনা বঙ্গলাদেশতসু ইকোনোমীগী খুদোংচাবা পীদুনা য়াম্না থুনা চাওখৎপা পীরগনি: পি.এম.
09 MAR 2021 1:40PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইন্দিয়া অমসুং বঙ্গলাদেশ অনিগী মরক্তা লৈবা ‘মাইত্রি সেতু’ ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা শঙ্গাখ্রে। মহাক্না ত্রিপুরাদা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত কয়া অমশু শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুং তমখ্রে। ত্রিপুরাগী গবর্নর অমসুং চীফ মিনিস্তরসু শরুক য়াখি। বঙ্গলাদেশকী প্রধান মন্ত্রীগী ভিদিও মেসেসশু থৌরম অসিদা থাদোকখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি ত্রিপুরানা মমাংগী চহিনা চহি ৩০ লৈরম্বা অমসুং চহি অহুম অসিদা ‘দবল ইঞ্জিন’ ওইরিবা সরকার অসিগী খেন্নবা অসি ময়েক শেংনা থেংনরি। মমাংগী সরকারগী করপসন অমসুং কম্মিসনগী চৎনবী অসিগী মহুৎতা বেনেফিসরীশিংনা হকথেংন্না মখোয়গী একাউন্তা য়ৌরকপগী কান্নবা ফংলি। মহাক্না অমুকশু নিংশিংলি মদুদি এম্প্লোয়িশিংনা তোলোব ফংবা মতমদা অৱাবা কয়া অমা মায়োক্নখি। অহানবা ওইনা, ত্রিপুরাদা লৌমীশিংনা মখোয়গী পোত্থোক য়োনবদা অৱাবা মায়োক্নরিবা অসিদা এম.এস.পি. অসি লেপ্লে। অনৌবা শেন্থং কয়া অমনা লোন্দুনা লৈরম্লবা ইন্দস্ত্রী কয়া অমা অহোংবা পুরক্লি। মহাক্না হায় মদুদি ত্রিপুরাদগী মফম অতৈদা পোৎ থাদোকপগী চাং অসি শরুক মঙা থোক্না হেনগৎলক্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা খঙহল্লি মদুদি হৌখিবা চহি ৬ অসিদা, সেন্ত্রেল সরকার অসিনা ত্রিপুরা অসি চাওখৎনবা হোৎনবদা চংগদবা কয়া অমা য়েংশিন্দুনা লাক্লি। মহাক্না হায় মদুদি স্তেত অসিগীদমক সেন্ত্রেল এল্লোকেসন মশক থোক্না লৈরি। ২০০৯-২০১৪ মনুংদা ত্রিপুরানা সেন্ত্রেল দিবলপমেন্ত স্কীমশিংগীদমক লুপা করোর ৩৫০০ অমা ফংখি লোয়ননা ২০১৪-২০১৯ মনুংদা লুপা করোর ১২০০০ হেন্না ফংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ‘দবল ইঞ্জিন’ সরকার অসিগী কান্নবা অসি নিংশিংখি। মহাক্না খঙহনখি মদুদি‘দবল ইঞ্জিন’ লৈত্রবা সরকার অদুদি লায়রবা, লৌমী অমসুং নুপীশিংগী চাওখৎনবগী স্কীমশিং য়াম্না তপ্পা উবা ফংগনি। মহাক্না য়াম্না থাজনা হায়খি মদুদি‘দবল ইঞ্জিন’ সরকার অসিনা ত্রিপুরা অসিবু মপাঙ্গল কনখৎনবা থবক তৌরি। মহাক্না হায় মদুদি ‘দবল ইঞ্জিন’ সরকার অসিনা ত্রিপুরা অসি পাৱর ৱাৎপা স্তেত অমা ওইরম্বদগী পাৱর হেন্না লৈবা অমদা ওন্থোরক্লি। মহাক্না স্তেত অসিদা ‘দবল ইঞ্জিন’ সরকারনা পুরকখিবা অওনবশিং মথং-মথং হায়খি মদুদি খুঙ্গংগী য়ুম্থোং লাখ ২ থক্নবা ঈশিং ফংহনখিবা, লুপা লাখ ২.৫ লেম্না গ্যাস শমখিবা, ত্রিপুরাগী খুঙ্গং খুদিং লমহাংদা অমাংবা তৌবা লৈহনখিদবা, মীরোনবী নুপী ৫০০০০ মাত্রু বন্দনা য়োজনাগী কান্নবা ফংহনখিবা, লায়ররবা ইমুং ৪০০০০দা অনৌবা য়ুম পীখিবা অসিনচিংবা অসিনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লম্বী শম্নবগী মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি চহি অহুম অসিদা হায়নিংঙাই লৈতনা চাওখৎলক্লি। মহাক্না এয়রপোর্ত, ত্রিপুরাদা ইন্তর্নেতকী শমুদ্রগী লিঙ্ক, রেল লিঙ্ক অমসুং ঈশিংগী লম্বী অসি মসিগী হিরম অসিদা পনখি। মহাক্না ঐচ.আই.আর.এ. চাওখৎলকপা উবা ফংলি হায় মদুদি হায়ৱেজ, আই.-ৱেজ, রেলৱেজ অমসুং এয়রৱেজ অসিনি।
ইন্দিয়া অমসুং বঙ্গলাদেশ অনিগী মরক্তা শম্নবা অসিনা মরুপ-মপাংগী মরী চেৎশিনবতা নত্তনা ব্যুজিনেস্তসু য়াম্না লিংবা মরী অমশু থম্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না খঙহনখি মদুদি মফম পুম্বা অসি ইন্দিয়া অমসুং বঙ্গলাদেশ অনিগী ত্রেদ কোরিদোর অসিনা চাওখৎহনবনি হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা মরু ওইবা পীরি মদুদি রেল অমসুং ঈশিংগী ওইবা প্রোজেক্তশিং অসি হন্দক্কী থোং অসিনা খঙহল্লি। মসিনা খা-আসাম, মিজোরাম অমসুং মনিপুরগা লোয়ননা ত্রিপুরা অসিনা বঙ্গলাদেশ অমসুং খা-নোংপোক এসিয়াগা ফাওনবা হেনগৎলগনি। শ্রী মোদীনা হায় মদুদি থোং অসিনা বঙ্গলাদেশতা ইকোনোমীগী খুদোংচাবা য়াম্না থুনা হেনগৎলগনি। প্রধান মন্ত্রাীনা বঙ্গলাদেশকী সরকার অমসুং বঙ্গলাদেশকী প্রধান মন্ত্রীবু মখোয়না থোং অসি শাবা লোইশিনবদা পাংলকপা মতেং অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লি। প্রধান মন্ত্রাীনা হায় মদুদি থোং অসিগী উরেপ উয়ুং তম্বা অসি মহাক্না বঙ্গলাদেশ চৎপদা হুল্লম্বনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি মীয়াম্না হৌজিক্তি অৱাং-নোংপোক্তা পোৎ পুবদা লম্বী খক্তদা শিজিন্নররোই। মহাক্না হায় মদুদি বঙ্গলাদেশকী চিত্তাগোং হিদাংফম অসিদগী অৱাং-নোংপোক্তা চৎপা অসি অতোপ্পা পাম্বৈ তুরেলনা ওইগনি। মহাক্না হায় মদুদি সাব্রুমদা লৈবা আই.সি.পি. অসিনা মপুং ফানা লৈরবা হব অমা ওইগনি অমসুং ত্রান্স শীপমেন্তগী খুদোংচাবা অমসু ওইগনি।
ফেনী তুরেল মথক্তা লৈরিবা থোং অসিনা আগরতলাবু ইন্দিয়াগী ইন্তর্নেস্নেল পোর্ত খ্বায়দগী নকপা ওইরি। এন.ঐচ.-০৮ অমসুং এন.ঐচ.-২০৮গী লম্বী পাকথোকপগী প্রোজেক্ত কৎখি অমসুং মসিগীদমক অৱাং-নোংপোক্কী লম অসি পোর্ত অসিগা ফাওননবা উরেপ উয়ুং তমখি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি য়াম্না কুইরবা ব্রু রিফ্যুজিগী থেংনরিবা অৱাবা অসি সরকারনা হোৎনবদগী পাম্বৈ অমা ফংলে। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি ব্রু মীয়াম অমা অফবা পুন্সি পুরক্নবা লুপা করোর ৬০০কী পেক্কেজ অমা আসা তৌই হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি স্তেত অসিগী থায়নদগী শাগোন্নরকপা কয়া অমা থেংনরে অমসুং ত্রিপুরা অসি চাওখৎনবগীদমক আগরতলা এয়রপোর্ত অসি মহারাজা বির বিক্রম কিশোর মানিক্যাদা অমুক হন্না থোল্লগনি। মসিগা মান্ননা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি মহাক্না ত্রিপুরাগী মমল য়াম্লবা সংস্কৃতি অমসুং লিতরেচরবু ঙাক্তুনা থম্লিবা প্রজাশিংদা ইকাই খুম্নবগী খুদোংচাবা অমা লৌরি মদুদি থাঙা দার্লোং, সত্যরাম রিয়াং অমসু বেনিচন্দ্র জামিতা অসিনি। মহাক্না খঙহনখি মদুদি ৱাগী ওইবা লোকেলগী আর্ত অসি প্রধান মন্ত্রী বান ধন য়োজনাগী মখাদা পুখৎলি, হায়রিবা অসিনা লোকেলগী ত্রাইবশিংদা অনৌবা খুদোংচাবা অমা ফংহল্লি।
চহি অহুম ত্রিপুরা সরকার অসি মপুং ফারকপা অসিদা থাগৎপা ফোংদোক্তুনা শ্রী মোদীনা হায় মদুদি হৌজিক লৈরিবা স্তেত সরকার অসিনা ত্রিপুরাগী মীয়ামশিংদা মখা তানা সেবা তৌখিগনি হায়না আসা তৌই হায়খি।
Watch Live https://t.co/s5vEVcwmH9
— PMO India (@PMOIndia) March 9, 2021

Prime Minister's Office
PM inaugurates ‘Maitri Setu’ between India and Bangladesh
‘Double Engine’ government has transformed Tripura : PM
Tripura is witnessing HIRA development i.e. Highways, i-ways, Railways and Airways : PM
Connectivity is not only strengthening the friendship between India and Bangladesh but also proving to be a strong link for business too: PM
Maitri bridge will give an impetus to the economic opportunity in Bangladesh also : PM
09 MAR 2021 1:40PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated ‘Maitri Setu’ between India and Bangladesh today through a video conference. He also inaugurated and laid the foundation stone of multiple infrastructure projects in Tripura. The Governor and the Chief Minister of Tripura were present. Video Message from the Bangladesh Prime Minister was played on the occasion.
Addressing the event, the Prime Minister said that Tripura is experiencing the clear difference between the 30 years of earlier governments and the ‘double engine’ government of the last three years. In place of corruption and commission culture of earlier years, benefits are reaching directly in the accounts of the beneficiaries. He also recalled that employees who were hassled over the salary on time are getting salary as per 7th pay commission. For the first time, MSP has been decided in Tripura where farmers used to face many problems for selling their produce. He also noted the environment of ease of doing business in place of the earlier culture of strikes. New investments are changing the earlier scenario of closure of industry. He said exports from Tripura in terms of volume have increased 5 times.
The Prime Minister informed that in the past 6 years, the central government has taken care of every requirement for the development of Tripura. He said there has been a significant hike in the central allocation for the state. Tripura had received Rs 3500 crore rupees for central development schemes between 2009-2014 whereas, between 2014-2019 more than Rs 12000 crore has been provided.
The Prime Minister dwelled on the benefits of ‘double engine’ governments. He pointed out that the states where there is no ‘double engine’ government, are witnessing non implementation of very slow progress of schemes for strengthening the poor, farmers and women. He asserted that the ‘double engine’ government is working to strengthen Tripura. He said that the ‘double engine’ government has transformed Tripura from a power deficit state to a power surplus one. He listed other transformation brought in by the ‘double engine’ government to the state like connecting 2 lakh rural households with piped drinking water, providing 2.5 lakh free gas connection, making every village in Tripura open defecation free, 50000 pregnant women receiving the benefit of Matru Vandana Yojana, 40000 poor families getting their new homes, etc.
The Prime Minister said that connectivity related infrastructure has seen tremendous improvement in the last three years. He cited the rapid work for the airport, sea-link for internet in Tripura, rail link and waterways in this regard. He talked of HIRA development i.e. Highways, i-ways, Railways and Airways for Tripura.
The Prime Minister said that the connectivity is not only strengthening the friendship between India and Bangladesh but also proving to be a strong link of business too. He informed that the entire region is being developed as a trade corridor between Northeast India and Bangladesh. The Prime Minister emphasized that the rail and water connectivity projects that have been realized in the recent years have been strengthened by this bridge. This will improve connectivity of south Assam, Mizoram and Manipur along with Tripura with Bangladesh and South-East Asia. Shri Modi said that the bridge will give an impetus to the economic opportunity in Bangladesh also. The Prime Minister thanked the Bangladesh Government and the Prime Minister of Bangladesh for the cooperation in the completion of the bridge project. The Prime Minister said that the foundation stone of the bridge was laid during his visit to Bangladesh.
The Prime Minister said now people will not have to depend only on the road for any kind of supply to the North-East. He said efforts are underway to connect Chittagong port of Bangladesh with North-East through an alternative route via the river. He said the ICP in Sabroom will work like a full-fledged logistic hub with warehouses and container trans-shipment facilities.
Due to this bridge over Feni River Agartala will become the nearest city to an international sea port in India. Projects related to broadening of NH-08 and NH-208 which were dedicated and for which foundation stone was laid will strengthen the connectivity of the Northeast with the port, Shri Modi said.
The Prime Minister said the inauguration of several projects today are efforts to make Agartala a better city. Newly integrated command center will provide technical support to prevent traffic related problems and crime. He said similarly, multi level parking, commercial complex and widening of the road connecting the airport inaugurated today will improve the Ease of Living and Ease of Doing Business in Agartala a lot.
The Prime Minister said that decades old Bru refugee problem found a solution due to the efforts of the government’s efforts. He expressed the hope that the 600 crore rupees package will bring positive change in the lives of Bru people.
The Prime Minister touched upon the rich heritage of the state and said that renaming of the Agartala airport after Maharaja Bir Bikram Kishore Manikya is a mark of respect for his vision for the development of Tripura. Similarly, The Prime Minister expressed happiness at the opportunity for honouring the people who have served the rich culture and literature of Tripura like Thanga Darlong, Satyaram Reang and Benichandra Jamatia. He noted that bamboo based local art is being promoted under Pradhanmantri Van Dhan Yojna, giving new opportunities to local tribes.
Congratulating the Tripura government for completing three years, Shri Modi hoped that the State Government will continue to serve the people of Tripura.