Prime Minister's Office
PM inaugurates ‘Maitri Setu’ between India and Bangladesh
‘Double Engine’ government has transformed Tripura : PM
Tripura is witnessing HIRA development i.e. Highways, i-ways, Railways and Airways : PM
Connectivity is not only strengthening the friendship between India and Bangladesh but also proving to be a strong link for business too: PM
Maitri bridge will give an impetus to the economic opportunity in Bangladesh also : PM
09 MAR 2021 1:40PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated ‘Maitri Setu’ between India and Bangladesh today through a video conference. He also inaugurated and laid the foundation stone of multiple infrastructure projects in Tripura. The Governor and the Chief Minister of Tripura were present. Video Message from the Bangladesh Prime Minister was played on the occasion.
Addressing the event, the Prime Minister said that Tripura is experiencing the clear difference between the 30 years of earlier governments and the ‘double engine’ government of the last three years. In place of corruption and commission culture of earlier years, benefits are reaching directly in the accounts of the beneficiaries. He also recalled that employees who were hassled over the salary on time are getting salary as per 7th pay commission. For the first time, MSP has been decided in Tripura where farmers used to face many problems for selling their produce. He also noted the environment of ease of doing business in place of the earlier culture of strikes. New investments are changing the earlier scenario of closure of industry. He said exports from Tripura in terms of volume have increased 5 times.
The Prime Minister informed that in the past 6 years, the central government has taken care of every requirement for the development of Tripura. He said there has been a significant hike in the central allocation for the state. Tripura had received Rs 3500 crore rupees for central development schemes between 2009-2014 whereas, between 2014-2019 more than Rs 12000 crore has been provided.
The Prime Minister dwelled on the benefits of ‘double engine’ governments. He pointed out that the states where there is no ‘double engine’ government, are witnessing non implementation of very slow progress of schemes for strengthening the poor, farmers and women. He asserted that the ‘double engine’ government is working to strengthen Tripura. He said that the ‘double engine’ government has transformed Tripura from a power deficit state to a power surplus one. He listed other transformation brought in by the ‘double engine’ government to the state like connecting 2 lakh rural households with piped drinking water, providing 2.5 lakh free gas connection, making every village in Tripura open defecation free, 50000 pregnant women receiving the benefit of Matru Vandana Yojana, 40000 poor families getting their new homes, etc.
The Prime Minister said that connectivity related infrastructure has seen tremendous improvement in the last three years. He cited the rapid work for the airport, sea-link for internet in Tripura, rail link and waterways in this regard. He talked of HIRA development i.e. Highways, i-ways, Railways and Airways for Tripura.
The Prime Minister said that the connectivity is not only strengthening the friendship between India and Bangladesh but also proving to be a strong link of business too. He informed that the entire region is being developed as a trade corridor between Northeast India and Bangladesh. The Prime Minister emphasized that the rail and water connectivity projects that have been realized in the recent years have been strengthened by this bridge. This will improve connectivity of south Assam, Mizoram and Manipur along with Tripura with Bangladesh and South-East Asia. Shri Modi said that the bridge will give an impetus to the economic opportunity in Bangladesh also. The Prime Minister thanked the Bangladesh Government and the Prime Minister of Bangladesh for the cooperation in the completion of the bridge project. The Prime Minister said that the foundation stone of the bridge was laid during his visit to Bangladesh.
The Prime Minister said now people will not have to depend only on the road for any kind of supply to the North-East. He said efforts are underway to connect Chittagong port of Bangladesh with North-East through an alternative route via the river. He said the ICP in Sabroom will work like a full-fledged logistic hub with warehouses and container trans-shipment facilities.
Due to this bridge over Feni River Agartala will become the nearest city to an international sea port in India. Projects related to broadening of NH-08 and NH-208 which were dedicated and for which foundation stone was laid will strengthen the connectivity of the Northeast with the port, Shri Modi said.
The Prime Minister said the inauguration of several projects today are efforts to make Agartala a better city. Newly integrated command center will provide technical support to prevent traffic related problems and crime. He said similarly, multi level parking, commercial complex and widening of the road connecting the airport inaugurated today will improve the Ease of Living and Ease of Doing Business in Agartala a lot.
The Prime Minister said that decades old Bru refugee problem found a solution due to the efforts of the government’s efforts. He expressed the hope that the 600 crore rupees package will bring positive change in the lives of Bru people.
The Prime Minister touched upon the rich heritage of the state and said that renaming of the Agartala airport after Maharaja Bir Bikram Kishore Manikya is a mark of respect for his vision for the development of Tripura. Similarly, The Prime Minister expressed happiness at the opportunity for honouring the people who have served the rich culture and literature of Tripura like Thanga Darlong, Satyaram Reang and Benichandra Jamatia. He noted that bamboo based local art is being promoted under Pradhanmantri Van Dhan Yojna, giving new opportunities to local tribes.
Congratulating the Tripura government for completing three years, Shri Modi hoped that the State Government will continue to serve the people of Tripura.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଭାରତ-ବାଂଲାଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ମୈତ୍ରୀ ସେତୁ ଉଦ୍‍ଘାଟିତ
‘ଡବଲ ଇଂଜିନ’ ସରକାର ତ୍ରିପୁରାକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ତ୍ରିପୁରା ହାଇୱେ, ଆଇ-ୱେ, ରେଲୱେ ଓ ଏୟାର ୱେ (ହିରା)ର ବିକାଶ ଦେଖୁଛି
ସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାରତ-ବାଂଲାଦେଶ ବନ୍ଧୁତ୍ୱକୁ କେବଳ ମଜଭୁତ କରୁନାହିଁ, ଏହା ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ଭିତ୍ତି ଯୋଗାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମୈତ୍ରୀ ସେତୁ ବାଂଲାଦେଶର ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
09 MAR 2021 1:40PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନ୍‍ଫରେନ୍ସିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଭାରତ-ବାଂଲାଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ମୈତ୍ରୀ ସେତୁକୁ ଉଦ୍‍ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ମଧ୍ୟ ତ୍ରିପୁରାରେ ଅନେକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିବାବେଳେ କେତେକକୁ ଉଦ୍‍ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ତ୍ରିପୁରାର ରାଜ୍ୟପାଳ ଓ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବାଂଲାଦେଶ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତାର ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଇଥିଲା ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଦ୍‍ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତ୍ରିପୁରାବାସୀ ଏବେ ୩୦ ବର୍ଷର ପୂର୍ବତନ ସରକାର ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ଉବଲ ଇଂଜିନ ସରକାରର ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି । ଗତ ୩ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟରେ ବିକାଶର ନୂଆ ଅଧ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଦୁର୍ନୀତି ଓ କମିସନି ସଂସ୍କୃତିର ଅବସାନ ଘଟିଛି ଏବଂ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କଖାତାରେ ସରକାରୀ ଲାଭ ସିଧାସଳଖ ପହଞ୍ଚୁଛି । ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁ କର୍ମଚାରୀମାନେ ନିୟମିତ ବେତନ ପାଇବାରେ ହରକତ ହେଉଥିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏବେ ଠିକ୍‍ ସମୟରେ ସପ୍ତମ ବେତନ ଆୟୋଗଙ୍କ ସୁପାରିସ ଅନୁସାରେ ଦରମା ମିଳୁଛି । ପ୍ରଥମଥର ପାଇଁ ତ୍ରିପୁରାରେ ଏମ୍‍ଏସ୍‍ପି\ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଛି । ଆଗରୁ ଏହା ନ ଥିବାରୁ ଚାଷୀ ନିଜ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀ ବିକିବାରେ ବହୁ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲେ । ଆଗରୁ ରାଜ୍ୟରେ ଯେଉଁ ଧର୍ମଘଟ ସଂସ୍କୃତି ଥିଲା ତାହାର ଅବସାନ ଘଟିଛି ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ରାଜ୍ୟରେ ନୂଆ ନୂଆ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ହେଉଛି । ଅଳ୍ପଦିନ ମଧ୍ୟରେ ତ୍ରିପୁରାର ରପ୍ତାନୀ ବାଣିଜ୍ୟ ୫ ଗୁଣ ବଢିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୬ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ତ୍ରିପୁରାର ବିକାଶ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସବୁମନ୍ତେ ଉଦ୍ୟମ କରିଆସୁଛନ୍ତି । ରାଜ୍ୟକୁ ସର୍ବାଧିକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ୨୦୦୯ରୁ ୨୦୧୪ ଯାଏଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ତ୍ରିପୁରାକୁ ୩୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମିଳିଥିବାବେଳେ ୨୦୧୪ରୁ ୨୦୧୯ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜ୍ୟକୁ ୧୨ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଡବଲ ଇଂଜିନ ସରକାରର ଲାଭ ଓ ଗୁରୁତ୍ୱ ସଂପର୍କରେ ଏହି ଅବସରରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟରେ ଡବଲ ଇଂଜିନ ସରକାର ନାହିଁ ସେଠାରେ ବିକାଶମୂଳକ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ବିଳମ୍ବିତ ହେଉଛି । ଫଳରେ ଗରିବ, କୃଷକ ଓ ମହିଳାମାନେ ଯୋଜନାରୁ ବଞ୍ଚିତ ହେଉଛନ୍ତି । ତ୍ରିପୁରାରେ ଡବଲ ଇଂଜିନ ସରକାର ଥିବାରୁ ଏହି ରାଜ୍ୟ ଲାଭବାନ ହୋଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ତ୍ରିପୁରାର ରୂପରେଖ ମଧ୍ୟ ବଦଳିଛି । ଏକଦା ବିଜୁଳି ନିଅଣ୍ଟିଆ ରାଜ୍ୟଭାବେ ପରିଚିତ ତ୍ରିପୁରା ଏବେ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଳକା ରାଜ୍ୟ ହୋଇପାରିଛି । ଡବଲ ଇଂଜିନ ସରକାର ଦ୍ୱାରା ତ୍ରିପୁରାର ଆଉ ଯେଉଁ ଲାଭ ହୋଇଛି ତାହାର ଏକ ଲମ୍ବା ବିବରଣୀ ସେ ଦେଇଥିଲେ । ରାଜ୍ୟରେ ୨ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମୀଣ ଘରକୁ ପାଇପ ଯୋଗେ ପାନୀୟ ଜଳଯୋଗାଣ, ୨.୫ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ଗ୍ୟାସ୍‍ ସଂଯୋଗ, ରାଜ୍ୟର ସବୁ ଗାଁକୁ ବାହ୍ୟ ମଳତ୍ୟାଗ ମୁକ୍ତ କରିବା, ୫ ହଜାର ଗର୍ଭବତୀଙ୍କୁ ମାତୃବନ୍ଦନା ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ କରାଇବା ଏବଂ ୪୦ ହଜାର ଗରିବ ପରିବାରକୁ ନୂଆ ଘର ଯୋଗାଇବା ଆଦି ବିଷୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୩ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗ ଓ ସଂଯୋଗଜନିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି ସାଧିତ ହୋଇଛି । ବିମାନ ବନ୍ଦର, ଇଣ୍ଟରନେଟ ସଂଯୋଗ, ରେଳଲିଙ୍କ୍‍, ଜଳପଥ ଆଦି ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ହିରା ଯୋଜନାରେ ରାଜ୍ୟରେ ହାଇୱେ, ଆଇ ୱେ, ରେଳୱେ ଓ ଏୟାର ୱେର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି ଘଟିଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା କେବଳ ଭାରତ-ବାଂଲାଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଧୁତା ସୁଦୃଢ ହେବନାହିଁ, ଏହା ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟକୁ ଉତ୍ତମ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଯୋଗାଇବ । ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ବାଂଲାଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସମଗ୍ର ତ୍ରିପୁରାକୁ ଏକ ବାଣିଜ୍ୟ କରିଡରଭାବେ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ଏହି ମୈତ୍ରୀ ସେତୁ ଦ୍ୱାରା ଦୁଇଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ରେଲ ଏବଂ ଜଳସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧିକ ସୁଦୃଢ ହୋଇଛି । ଏହା ଫଳରେ ଆସାମ, ମିଜୋରାମ, ମଣିପୁର ଆଦି ରାଜ୍ୟ ତ୍ରିପୁରା ଦେଇ ବାଂଲାଦେଶ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇପାରିବେ । ଏହା ମଧ୍ୟ ସଂପୃକ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଆର୍ଥିକ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଏହି ସେତୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାରେ ବାଂଲାଦେଶ ସହଯୋଗ କରିଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସେଠା ସରକାର ଓ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ବାଂଲାଦେଶ ଗସ୍ତ ଅବସରରେ ଏହି ସେତୁର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏବେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ସାମଗ୍ରୀ ପଠାଇବା ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କୁ ଆଉ କେବଳ ସଡକପଥରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ସେମାନଙ୍କୁ କେବଳ ନଦୀ ଓ ସାମୁଦ୍ରିକପଥ ଉପଲବ୍‍ଧ ହେବ । ଏକ ନଦୀପଥ ଦେଇ ତ୍ରିପୁରାରୁ ଚଟଗ୍ରାମ ବନ୍ଦରକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରକଳ୍ପ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଛି । ସବ୍‍ରୁମ୍‍ରେ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ଆଇପିସି ଏକ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ପଣ୍ୟାଗାର ଓ କ୍ଷୁଦ୍ର ବନ୍ଦରଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ଫେଣି ନଦୀ ଉପରେ ନିର୍ମିତ ସେତୁ ଦ୍ୱାରା ଅଗରତଲା ନଗରୀ ଭାରତର ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସାମୁଦ୍ରିକ ବନ୍ଦରର ନିକଟତମ ସହର ହେବ । ସେହିଭଳି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ୮ ଓ ୨୦୮ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ବନ୍ଦର ସହଯୋଗ ଯୋଗାଇବାରେ ସହଜ ହେବ । ଅଗରତଲାକୁ ଏକ ଉତ୍ତମ ନଗରୀରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଆଜି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । ନବନିର୍ମିତ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ କମାଣ୍ଡ ସେଣ୍ଟର ଟ୍ରାଫିକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ସହିତ ଅପରାଧ ରୋକିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ତାହାଛଡା ବହୁତଳ ବିଶିଷ୍ଟ ପାର୍କିଂସ୍ଥଳୀ, ବ୍ୟାବସାୟିକ କେନ୍ଦ୍ର, ବିମାନ ବନ୍ଦରକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ରାସ୍ତାର ପ୍ରଶସ୍ତୀକରଣ ଅଗରତଲା ସହରରେ ଜୀବନଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ କରିବ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟ ବଢାଇବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ସେହିଭଳି ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଫଳରେ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଲାଗି ରହିଥିବା ବ୍ରୁ ଶରଣାର୍ଥୀ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହୋଇଛି । ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିବା ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ୟାକେଜ ଏହି ଶରଣାର୍ଥୀଙ୍କ ଜୀବନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ବୋଲି ସେ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ।
ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ତ୍ରିପୁରାର ଐତିହ୍ୟ ବେଶ୍‍ ସମୃଦ୍ଧ । ଅଗରତଲା ବିମାନ ବନ୍ଦରକୁ ତ୍ରିପୁରାର ପୂର୍ବତନ ମହାରାଜା ବୀରବିକ୍ରମ କିଶୋର ମାଣିକ୍ୟଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ କରାଯାଇ ତାଙ୍କ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଛି । ସେହିଭଳି ଥାଙ୍ଗା ଡାର୍‍ଲଙ୍ଗ ସତ୍ୟରାମ ରେୟାଙ୍ଗ ଏବଂ ବେଣୀଚନ୍ଦ୍ର ଜାମଟିଆଙ୍କ ଭଳି ତ୍ରିପୁରାର ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜକୁ ଧନ୍ୟ ମନେ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବନଧନ ଯୋଜନାରେ ବାଉଁଶଭିତ୍ତିକ ସ୍ଥାନୀୟ କଳାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି । ଏହା ଫଳରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଆଦିବାସୀ ସଂପ୍ରଦାୟଗୁଡିକୁ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଶାସନ କ୍ଷମତାର ୩ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ଅବସରରେ ତ୍ରିପୁରା ସରକାରଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ତ୍ରିପୁରାବାସୀଙ୍କ ସେବାରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ବ୍ରତୀ ରହିବେ ବୋଲି ସେ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ।