ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସେରାୱିକ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦତ୍ତ ଭାଷଣ
05 MAR 2021 8:55PM by PIB Bhubaneswar
ଆପଣଙ୍କର ସଦୟ ଉପକ୍ରମଣିକା ନିମନ୍ତେ ଧନ୍ୟବାଦ ଡକ୍ଟର ଦାନ୍ ୟେର୍ଗିନ । ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ବିଶିଷ୍ଟ ଅତିଥିବୃନ୍ଦଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ
ନମସ୍କାର!
ଅତି ବିନମ୍ରତାର ସହିତ ମୁଁ ସେରାୱିକ୍ ବୈଶ୍ୱିକ ଶକ୍ତି ଓ ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ ନେତୃତ୍ୱ ସମ୍ମାନକୁ ମୁଁ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି । ମୁଁ ଏହି ସମ୍ମାନକୁ ଆମର ମହାନ୍ ମାତୃଭୂମି ଭାରତର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରୁଛି । ମୁଁ ଏହି ପୁରସ୍କାରକୁ ଆମ ରାଷ୍ଟ୍ରର ମହାନ ଗୌରବୋଜ୍ଜ୍ୱଳ ପରମ୍ପରାକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରୁଛି ଯାହା ଆମମାନଙ୍କୁ ପରିବେଶର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ତାହାର ଯତ୍ନ କିଭଳି ଭାବେ ନେବାକୁ ପଡ଼େ ତାହା ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ସମ୍ମାନ ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନେତୃତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ ପୂର୍ବକ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ । ନେତୃତ୍ୱ ସଂପର୍କରେ,ଏକଥା ସାଧାରଣତଃ କୁହାଯାଇଥାଏ ଯେ ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଉପାୟଟି ହେଲା ତାହାକୁ ନିଜ କର୍ମରେ ହିଁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବା । ଏଥିରେ ସନ୍ଦେହ ନାହିଁ ଯେ ଯେତେବେଳେ ପରିବେଶର ଯତ୍ନ କଥା ମନକୁ ଆସେ, ଭାରତର ଲୋକମାନେ ଏହାର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥାନ୍ତି । ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଏହି ଧାରା ଜାରି ରହିଆସିଛି । ଆମ ସଂସ୍କୃତି, ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଓତଃପ୍ରୋତ ଭାବେ ପରସ୍ପର ସହିତ ଜଡ଼ିତ।
ଆମର ଦେବାଦେବୀମାନେ କୌଣସି ନା କୌଣସି ବୃକ୍ଷ ଓ ଜୀବଜନ୍ତୁମାନଙ୍କ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ରହିଆସିଛନ୍ତି । ସେହିସବୁ ବୃକ୍ଷ ଓ ଜୀବଜନ୍ତୁଙ୍କୁ ଆମେ ବେଶ୍ ପବିତ୍ର ବୋଲି ବିବେଚନା କରିଥାଉ । ଆପଣମାନେ ଯେକୌଣସି ରାଜ୍ୟର ଯେକୌଣସି ଭାଷାର ସାହିତ୍ୟକୁ ନିଅନ୍ତୁ । ଆପଣମାନେ ସେଥିରେ ଏଭଳି ଅନେକ ଉଦାହରଣମାନ ପାଇବେ ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକ ଓ ପ୍ରକୃତି ପରସ୍ପର ସହ ଅତି ନିବିଡ଼ ଭାବେ ଜଡ଼ିତ ରହିଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ଜଣେ ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷାକାରୀଙ୍କୁ ପାଇଥାଉ । ଯଦି ସେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଥିବା ମାର୍ଗକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଅନୁସରଣ କରିଥାନ୍ତା, ତେବେ ଆମେ ଆଜି ଯେଉଁ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛୁ ସେସବୁ ସମସ୍ୟାର କଦାପି ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ପଡ଼ିନଥାନ୍ତା । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିନେଦନ କରିବି ଯେ ଆପଣମାନେ ଥରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ପୈତୃକ ଗୃହ, ଯାହାକି ଗୁଜରାଟର ତଟୀୟ ସହର ପୋରବନ୍ଦରରେ ଅବସ୍ଥିତ ସେଠାକୁ ବୁଲି ଯାଆନ୍ତୁ । ତାଙ୍କ ଘର ପାଖକୁ ଲାଗି ଆପଣମାନେ ଦେଖିପାରିବେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣର ଉପାୟ ବାସ୍ତବତାରେ କିଭଳି ଭାବେ ରୂପାୟିତ ହୋଇଛି । ଆଜକୁ ୨୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସେଠାରେ ବଡ଼ ବଡ଼ ଭୂତଳ ଟାଙ୍କିମାନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା । ବର୍ଷ ଜଳକୁ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ସକାଶେ ସେସବୁ ଟାଙ୍କି ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଓ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ହେଉଛି ଆଜିର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଚାଲେଞ୍ଜ୍ । ଉଭୟଟି ଆପଦା ମଧ୍ୟରେ ପାରସ୍ପରିକ ସଂପର୍କ ରହିଛି । ଏହା ବିରୋଧରେ ସଂଗ୍ରାମ କରିବାର ଦୁଇଟି ଉପାୟ ରହିଛି । ସେଥିରୁ ଗୋଟିଏ ହେଲା ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରି, ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରି, ନିୟମମାନ କରି ଏବଂ ଶୃଙ୍ଖଳା ରକ୍ଷାକରି । ଏସବୁର ନିଜସ୍ୱ ଗୁରୁତ୍ୱ ଯେ ରହିଛି ସେଥିରେ କୌଣସି ସନ୍ଦେହ ନାହିଁ । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏ ସଂପର୍କରେ କେତୋଟି ଉଦହରଣ ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଚାହେଁ: ଅଣଫସଲ ଉତ୍ସର ଚିନ୍ତନ ଯହା କି ଭାରତରେ ଘଟିଛି । ଦେଶର ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନର ମୋଟ ସ୍ଥାପନ କ୍ଷମତାର ୩୮ ପ୍ରତିଶତ ଏବେ ଅଣ ଫସିଲ ଉତ୍ସରୁ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଉଛି । ଆମେ ୨୦୨୦ ମସିହା ଏପ୍ରିଲ ମାସରୁ ଭାରତ -୬ କାର୍ବନ ନିର୍ଗମନ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଉନ୍ନୀତ ହୋଇସାରିଲୁଣି ।ଏହା ୟୁରୋ- ୬ ମାନ୍ୟତା ସଙ୍ଗେ ସମାନ । ଭାରତ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ଅଂଶ ବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିଛି । ତାହା ବର୍ତ୍ତମାନର ଅଂଶ ୬%ରୁ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୧୫ ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚାଇବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ
କରାଯାଇଛି । ଏଲଏନଜିକୁ ଏକ ଇନ୍ଧନ ଭାବେ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି । ଆମେ ଗତ ମାସରେ ହିଁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ମିଶନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛୁ ଯେଉଁଥିରେ ହାଇଡ୍ରୋଜେନକୁ ଇନ୍ଧନ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ । ନିକଟରେ ପିଏମ କୁସୁମ ନାମକ ଏକ ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଏହା ସୌର ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଇବା ସକାଶେ ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ ଓ ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ମଡ଼େଲ । କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ଦେଖିବାକୁ ପଡ଼ି ଯେ ନୀତି, ଆଇନ, ନିୟମ ଓ ଶୃଙ୍ଖଳା ବାହାରେ ଆଉ ଏକ ଦୁନିଆ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ତାହା ହେଲା, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିରୋଧରେ ସଂଗ୍ରାମ ନିମନ୍ତେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସାଧନଟି ହେଲା ଆଚରଣଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନ । ଏ ସଂପର୍କରେ ଗୋଟିଏ ବେଶ୍ ଲୋକପ୍ରିୟ କାହାଣୀ ଅଛି ଯାହା ଆପଣମାନେ ସଭିଏଁ ପ୍ରାୟତଃ ଅବଗତ ଥିବେ । ଗୋଟିଏ ଛୋଟ ପିଲାକୁ ଖଣ୍ଡିଏ ଛିଣ୍ଡା ବିଶ୍ୱ ମାନଚିତ୍ର ଦିଆଗଲା । ସେହି ପିଲାଟିକୁ କୁହାଗଲା ଯେ ସେ ଏହାକୁ ଏପରି ଚିନ୍ତାକରି ସଜାଡ଼ୁ ଯେପରି ତାହା ବାସ୍ତବରେ ହୋଇପାରିବନାହିଁ । କିନ୍ତୁ, ପିଲାଟି ପ୍ରକୃତରେ ଏହି କାମ ସଫଳତାର ସହ କରିଦେଲା । ଯେତେବେଳେ ତାକୁ ପଚରାଗଲା, ସେ ଏହା କିପରି କରିପାରିଲା, ସେ କହିଲା, ବିଶ୍ୱ ମାନଚିତ୍ରର ପଛରେ ଗୋଟିଏ ଲୋକର ଚିତ୍ର ଥିଲା । ପିଲାଟି କେବଳ ଏଇଆ କଲା ଯେ ସେହି ଲୋକଟିର ଚିତ୍ରକୁ ସେ ଠିକ୍ ଭାବେ ସଜାଡ଼ିବାକୁ ଚେଷ୍ଟ କରିଥିଲା । ଏବଂ ସେଇ କାରଣରୁ, ବିଶ୍ୱ ମାନଚିତ୍ରଟି ମଧ୍ୟ ପଛପଟେ ସଜାଡ଼ି ହୋଇଗଲା । ଏହି ଗଳ୍ପଟି ଯେଉଁ ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରେ ତାହା ବେଶ୍ ସ୍ପଷ୍ଟ: ଆମେ ନିଜକୁ ପ୍ରଥମେ ସଜାଡ଼ିବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଦୁନିଆ ଆପଣା ଛାଏଁ ସଜାଡ଼ି ହୋଇଯିବ ଏବଂ ବଞ୍ôଚବା ଲାଗି ଏକ ଉତ୍ତମ ସ୍ଥାନରେ ପରିଣତ ହୋଇଯିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଭଳି ଆଚରଣଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମାନସିକତା ହେଉଛି ପାରମ୍ପରିମ ଅଭ୍ୟାସର ଏକ ମୁଖ୍ୟ ଅଙ୍ଗ ଯାହା ଆମକୁ କରୁଣାର ସହ ସମସ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଓ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପଭୋଗ କରିବାକୁ ଚେତାଇ ଥାଏ । ଚିନ୍ତାହୀନ ଭାପେ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ସଂସ୍କୃତି ଆମ କାର୍ଯ୍ୟଧାରା ଅବା ଚିନ୍ତନରେ ନାହିଁ । ଆମର କୃଷି ପଦ୍ଧତି କିମ୍ବା ଖାଦ୍ୟ ପଦ୍ଧତି ଆଡ଼େ ଦୃଷ୍ଟିପାତ କଲେ ଏହା ସହଜରେ ଜଣାଯିବ । ଆମର ବିଚରଣ କିମ୍ବା ଶକ୍ତି ଉପଯୋଗ ପଦ୍ଧତିକୁ ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରାଯାଉ । ମୁଁ ଆମର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବେଶ୍ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରେ । ସେମାନେ ଜଳସେଚନ ନିମନ୍ତେ ସଦାସର୍ବଦା ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଉପଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ମୃତ୍ତିକାର ଉର୍ବରତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ କୀଟନାଶକ ବ୍ୟବହାର କମାଇବା ନିମନ୍ତେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସୁସ୍ଥତା ଏବଂ ନିରାମୟତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରୁଛି । ଲୋକମାନଙ୍କ ମନରେ ପୁଷ୍ଟିକର ଓ ଜୈବସାରରୁ ଉତ୍ପାଦିତ ଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ଆଗ୍ରହ ବଢ଼ୁଛି । ଆମର ମସଲା, ଆମର ଆୟୁର୍ବେଦୀୟ ଉତ୍ପାଦ ଓ ଆହୁରି ଅନେକ ପଦାର୍ଥ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରବର୍ତ୍ତାଇପାରିବ । ସେହିଭଳି ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ ଅନୁକୂଳ ଚଳପ୍ରଚଳ କଥା ଧରାଯାଉ । ଆପଣମାନେ ଏକଥା ଜାଣି ଖୁସି ହେବେ ଯେ, ଭାରତରେ ଆମେ ଏବେ ୨୭ଟି ନଗରୀ ଓ ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବ୍ୟାପକ ମାତ୍ରାରେ ଆଚରଣଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ନିମନ୍ତେ ଆମେ ଅଭିନବ, ସୁଲଭ ତଥା ଜନ ଭାଗୀଦାରିତା ଦ୍ୱାରା ସମୃଦ୍ଧ ସମାଧାନ ପନ୍ଥା ଆମେ ସଦାବେଳେ ଯୋଗାଇ ଆସିଛୁ । ମୁଁ ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେବାକୁ ଚାହେଁ । ଭାରତର ଜନସାଧାରଣ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ନେଲେ ଯେ ସେମାନେ ଏଲଇଡ଼ି ବଲବକୁ ବିପୁଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆପଣାଇବେ ଯାହାକି ପୂର୍ବରୁ କେବେ ଦମ୍ଭପର ହୋଇନଥିଲା । ଏହା ଫଳରେ ୨୦୨୧ ମସିହା ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସ ସୁଦ୍ଧା ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୩୭ ନିୟୁତ ଏଲଇଡ଼ି ବଲବ୍ ଲୋକମାନଙ୍କ ଘରେ ଓ ଜନସାଧାରଣ ସ୍ଥାନରେ ଏବେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି । ଏହା କେବଳ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କମାଇନାହିଁ, ବିଜୁଳିଶକ୍ତି ବ୍ୟବହାରକୁ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ବର୍ଷକୁ ୩୮ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ବାଷ୍ପ ନିର୍ଗମନ କମାଯାଇ ପାରିଛି । ଭାରତର ଫେରସ୍ତ ଅଭିଯାନର ଆଉ ଗୋଟିଏ ଉଦାହରଣ ମୁଁ ଦେଉଛି । ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଏଲପିଜି ସବସିଡ଼ି ଛାଡ଼ିବା ନିମନ୍ତେ ମାତ୍ର ସାଧାରଣ ଭାବେ ଅନୁରୋଧଟିଏ କରାଯାଇଥିଲା ଯାହାକି ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଯୋଗ କରାଯିବ । ଏହି ସବସିଡ଼ିକୁ ସାରା ଭାରତରେ ବହୁ ଲୋକ ଛାଡ଼ିଦେଲେ । ଏହା ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କ ଘରେ ଧୂମହୀନ ଚୁଲା ଜଳିବାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା । ଭାରତରେ ଏଲପିଜି ବଣ୍ଟନ ମାତ୍ରା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ତାହା ୫୫% ଥିବା ବେଳେ ଏବେ ତାହା ୯୯.୬%ରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ମହିଳାମାନେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ସର୍ବାଧିକ ମାତ୍ରାରେ ଉପକୃତ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି । ଏବେ ମୁଁ ଆଉ ଗୋଟିଏ ଅତି ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରୁଛି । ଭାରତରେ ସମ୍ପଦ ଅପଚୟ ରୋକିବା ଶବ୍ଦ ଏବେ ଲୋକମାନଙ୍କ ତୁଣ୍ଡରେ ଜପାମାଳି ହୋଇଛି । ଆମର ନାଗରିକମାନେ ବିବିଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁନଃଚକ୍ରଣର ଅଭିନବ ମଡ଼େଲମାନଙ୍କ ସହ ଆଗକୁ ଆଗେଇ ଆସୁଛନ୍ତି । ଏହା ସର୍କୁଲାର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଇବ । ପୋଷଣୀୟ ସୁଲଭ ପରିବହନ ପ୍ରୟାସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଆମ ଦେଶ ଏବେ ବର୍ଜ୍ୟରୁ ସମ୍ପଦ ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ୨୦୨୪ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ ୫୦୦୦ କମ୍ପ୍ରେସଡ଼୍ ଜୈବ ବାଷ୍ପ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ ନିମନ୍ତେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେଥିରୁ ୧୫ ଏମଏମଟି ବାଷ୍ପ ଉତ୍ପାଦିତ ହେବ । ଏହା ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଯେତିକି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ମାନବୀୟ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସେତିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଯୋଗାଇବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସାରା ଭାରତରେ ଏବେ ଇଥାନୋଲ ଇନ୍ଧନ ପାଇଁ ଲୋକମାନଙ୍କ ମନରେ ଆଗ୍ରହ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି । ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଆଗ୍ରହ ଆଧାରରେ ଆମେ ୨୦୨୫ ମସିହା ଠାରୁ ୨୦୩୦ ମସିହା ମଧ୍ୟରେ ପେଟ୍ରୋଲରେ ୨୦% ଇଥାନୋଲ ମିଶ୍ରଣ କରିବା ସକାଶେ ସ୍ଥିର କରିଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକଥା ଜାଣି ଆପଣମାନେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରିବେ ଯେ ଗତ ସାତ ବର୍ଷ ଭିତରେ, ଭାରତର ଜଙ୍ଗଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ଦେରେ ସିଂହ, ବ୍ୟାଘ୍ର, ଚିତାବାଘ ଏବଂ ପାଣିକୁଆ ଭଳି ପଶୁପକ୍ଷୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହାକୁ ଆଚରଣଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନର ବିରାଟ ଉଦାହରଣ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇପାରେ । ଏହିସବୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆମକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ଯେ ଭାରତ ପ୍ୟାରିସ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ରାଜିନାମାର ସର୍ତ୍ତାବଳୀକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଦିଗରେ ଉଚିତ ମାର୍ଗରେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି । ୨୦୩୦ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଆମେ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଅବଶ୍ୟ କରିପାରିବୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ କରିବର୍ତ୍ତନର ଭବିଷ୍ୟତ ପରିକଳ୍ପନାରେ ସମଭାବାପନ୍ନ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ସହ ମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଭଳି ଚିନ୍ତାଧାରା ରହିଛି । ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସୌର ସଂଗଠନର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ସଫଳତା ଆମକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଛି ଯେ ଭାରତ ଏହି ଦିଗରେ କେତେ ଗୁରୁତ୍ୱର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ସୁନ୍ଦର ଧରିତ୍ରୀରେ ପରିଣତ କରିବା ଦିଗରେ ଆମେ ସଦାବେଳେ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଆସିଛୁ । ଭବିଷ୍ୟତରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଆମର ଏହି ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବୁ । ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଟ୍ରଷ୍ଟିସିପ୍ ନୀତିରେ ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ ରହିଛି । ଟ୍ରଷ୍ଟିସିପର ମୂଳ ସୂତ୍ରଟି ହେଉଛି ସାମଗ୍ରିକ ମନୋଭାବ ପୋଷଣ, ସମବେଦନା ପ୍ରଦର୍ଶନ ଓ ଦାୟିତ୍ୱବୋଧ । ଟ୍ରଷ୍ଟିସିପ୍‌ର ଅନ୍ୟ ଅର୍ଥ ହେଲା ଅତି ଦାୟିତ୍ୱସମ୍ପନ୍ନ ଭାବେ ଆମର ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦର ଉପଯୋଗ କରିବା । ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଯଥାର୍ଥରେ ଏହି ମର୍ମରେ କହିଛନ୍ତି: ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଉକ୍ତିକୁ ଉଦ୍ଧାର କରୁଛି । “ ଆମେ ପ୍ରକୃତିର ବରଦାନକୁ ଅତି ଯଥାର୍ଥ ଭାବେ ଉପଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମକୁ ବହି ନୁହେଁ, ନିଜ ବିବେକାନୁସାରେ ହିଁ ଚୟନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ନେଣ ସଦାବେଳେ ଦେଣ ସହିତ ସମାନ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ।” ଉଦ୍ଧୃତି ଶେଷ । ପ୍ରକୃତି ଏହି ସରଳ ହିସାବଫର୍ଦ୍ଦଟିକୁ ହିଁ ସଦାବେଳେ ଆମମାନଙ୍କ ଆଗରେ ଖୋଲି ରଖିଥାଏ । ଯାହା କିଛି ଆମମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଉପଲବ୍ଧ କିମ୍ବା ଆମେ ଯାହା କିଛି ଆହରଣ କରିଛୁ, ତାହାର ସଦ୍ ଉପଯୋଗ କରାଯିବା ଦରକାର କିମ୍ବା ଏହାକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖାଯିବା ଉଚିତ । କିନ୍ତୁ ଏହା ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବେ ବିତରିତ ହୋଇଛି କାରଣ ଯଦି ଆମେ ଏହି ସମ୍ପଦର ଅତ୍ୟଧିକ ମାତ୍ରାରେ ଉପଯୋଗ କରୁ, ତେବେ ଆମେ ଅନ୍ୟ କାହାଠାରୁ ହିଁ ତାହା ଛଡ଼ାଇ ନେଉଛେ ବୋଲି ଭାବିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଅନୁରୂପ ଭାବେ ଭାରତ ସଦାବେଳେ ଜଳବାୟୁ ନ୍ୟାୟ ସପକ୍ଷରେ ଯୁକ୍ତି ଦର୍ଶାଇ ଆସିଛି ଯଦ୍ୱାରା ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିରୋଧରେ ସଂଗ୍ରାମରେ ତାହା ଆମକୁ ସହାୟକ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏବେ ଆମକୁ ଯୁକ୍ତିସିଦ୍ଧ ଭାବେ ଏବଂ ପାରିବେଶିକ ଭାବେ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ହେବ । ଯେତେହେଲେ, ଏହା କେବଳ ମୋ କଥା କିମ୍ବା ଆପଣଙ୍କ କଥା ନୁହେଁ । ଏହା ସାମଗ୍ରିକ ଭାବେ ଆମ ବିଶ୍ୱର କଥା । ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମର କିଛି ଦାୟିତ୍ୱବୋଧ ରହିଛି । ପୁଣି ଥରେ ଏହି ପୁରସ୍କାର ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ।
ନମସ୍ତେ ।

Prime Minister's Office
Text of PM's keynote address at CERAWeek
05 MAR 2021 8:55PM by PIB Delhi
Thank you, Doctor Dan Yergin, for that kind introduction. Thank you all, distinguished guests for being here.
Namaskar!
It is with great humility that I accept the CERAWeek Global Energy and Environment Leadership Award. I dedicate this award to the people of our great Motherland, India. I dedicate this award to the glorious tradition of our land that has shown the way when it comes to caring for the environment.
Friends,
This Award recognises environmental leadership. About leadership, it is commonly said that the best way to show it is through action. There is no doubt that when it comes to care for the environment, the people of India are leaders. This has been the case for centuries. In our culture, nature and divinity are closely linked. Our Gods and Goddesses are associated with some or the other tree and animal. These trees and animals are also sacred. You can pick literature from any state, in any language. You will find many examples of the close bond people and nature have enjoyed.
Friends,
In Mahatma Gandhi, we have one of the greatest environment champions to have ever lived. If humanity had followed the path given by him, we would not face many of the problems we do today. I would urge you all to visit Mahatma Gandhi's home in the coastal city of Porbandar, Gujarat. Next to his home, you will get very practical lessons on water conservation. There are underground tanks constructed over 200 years ago. They were built to save rain water.
Friends,
Climate change and calamities are major challenges today. Both are interlinked. There are two ways to fight them. One is through policies, laws, rules and orders. These have their own importance no doubt. I can share with you some examples: Share of non-fossil Sources in India's installed capacity of electricity has grown to 38 percent now. We have moved to Bharat - 6 emission norms since April 2020. This is equal to Euro- 6 fuel. India is working to increase the share of natural gas from the current 6% to 15% by 2030. LNG is being promoted as a fuel. We just launched a National Hydrogen Mission last month for use of hydrogen as fuel. Recently a scheme called PM KUSUM was announced. This will promote an equitable and decentralized model of solar energy generation. But, there is something beyond the world of policies, laws, rules and orders. The most powerful way to fight climate change is behavioural change. There is a very famous story many of you would have heard of. A small child was given a torn world map. The child was told to fix it thinking it could never be done. But, the child actually did successfully. When asked how the child did so, the child said, at the back of the world map was the figure of a man. All the child did was to assemble the figure of the man. And because of that, the world map also got assembled. The message is clear - let us fix ourselves and the world will be a better place.
Friends,
This spirit of behaviour change is a key part of our traditional habits, which teach us consumption with compassion. A mindless throw away culture is not a part of our ethos. Look at our farming methods or our foods. Look at our mobility patterns or in energy consumption patterns. I am proud of our farmers, who are constantly using modern techniques of irrigation. There is growing awareness on improving soil health and reducing use of pesticides. Today the world is focussing on fitness and wellness. There is a growing demand for healthy and organic food. India can drive this global change through our spices, our Ayurveda products and more. Likewise, take eco-friendly mobility. You would be delighted to know that in India, we are working on metro networks in 27 towns and cities.
Friends,
For large scale behaviour change, we need to offer solutions that are innovative, affordable and powered by public participation. Let me give you an example. The people of India decided to embrace LED bulbs on a scale that has never been seen before. As on first March 2021, Around 37 million LED bulbs are being used. This has saved costs and energy. Over 38 million tonnes of carbon dioxide have been reduced per year. There is another example of India's Give It Up Movement. A simple request was made to people to give up their LPG subsidy for the benefit of the more needy people. Several people across India voluntarily gave up their subsidy. This played a major role in India being able to provide smoke free kitchens to lakhs of households. LPG coverage in India has seen a remarkable growth from 55% in 2014 to 99.6% today. Women have been the major gainers due to this. These days I am seeing one more very positive change. Waste to wealth is becoming the buzzword in India. Our citizens are coming up with unique recycling models in diverse sectors. This would give a boost to the circular economy. Our country is boosting waste-to-wealth generation under Sustainable Alternative Towards Affordable Transportation initiatives. 5000 compressed biogas plants will be set up by 2024 with a production target of 15 MMT. It would help the environment and further human empowerment.
Friends,
There is growing acceptance to ethanol across India. Based on people's response, we have decided to advance the target of 20% blending of ethanol in petrol by 2025, from the earlier 2030.
Friends,
It would make you all happy that over the last seven years, India's forest cover has grown significantly. The population of lions, tigers, leopards and water fowls has grown. These are great indicators of positive behavioural changes. It is these changes that convince us that India is well on track to achieve its Paris Agreement targets well before the target date of 2030.
Friends,
India's vision for environmental transitions includes working with like-minded countries. The initial success of the International Solar Alliance has demonstrated how serious India is when it comes to making efforts for a better planet. We will keep making such efforts in the future. This is in line with Mahatma Gandhi's principle of trusteeship. At the core ofTrusteeship is collectiveness, compassion and responsibility. Trusteeship also means using resources responsibly. Mahatma Gandhi rightly said: I quote. "We may utilise the gifts of Nature just as we choose but in her books, the debits are always equal to the credits". Unquote. Nature keeps a simple balance sheet. Whatever is available or credited can be used or debited. But this has to be distributed properly because if we over consume resources we are snatching it from someone else. It is on similar lines that India is speaking about climate justice to help fight climate change.
Friends,
Now is the time to think logically and ecologically. After all, this is not about me or you. It is about our planet's future. We owe this to our coming generations. I once again thank you for the award.
Namaste.