প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
সি.ই.আর.এ.ৱীক্তা ঙাংখিবা পি.এম.গী মরু ওইবা ৱারোল
05 MAR 2021 8:55PM by PIB Imphal
নিংথীনা ৱাহৌদোক পীবগীদমক দোক্তর দন য়র্গিন অদোম্বু থাগৎচরি৷ মফম অসিদা তিল্লিবা মীথুংলেন পুম্নমকপুসু থাগৎচরি৷
খুরুমজরি!
সি.ই.আর.এ. ৱীক গ্লোবেল ইনর্জী অমসুং এনবাইরনমেন্ত লীদর্শিপ এৱার্দ ঐনা ফংবা ঙম্বা অসিদা ঐহাক য়াম্না নুংঙাইবা অপেনবা ফাওজৈ৷মসিগী এৱার্দ অসি ঐখোয়গী ইমা লৈবাক, ভারত অসিদা লৈরিবা প্রজা মীয়ামশিং অসিদা শিন্নজরি৷ অকোয়বগী ফিভম ঙাক শেনবগী মতাংদা পাম্বৈ তাকপীখিবা ঐখোয়গী লৈবাক্কী চৎনবী অসিদসু ঐহাক্না মসিগী এৱার্দ অসি শিন্নজরি৷
মরুপশিং,
মসিগী এৱার্দ অসিনা এনবাইরনমেন্তেল লীদর্শিপ অদু উৎলি৷ লীদর্শিপকী মতাং অসিদা লীদর্শিপ অসিবু উৎনবা খ্বাইদগী ফবা লম্বীদি থবক তৌদুনা খঙহনবা অসিনি হায়না ময়াম্না হায়নৈ৷ অকোয়বগী ফিভম অসি ঙাক শেনবগী মতাং লাকপা মতমদা ভারততা লৈরিবা প্রজা মীয়ামশিং অসিনা লীদর্শিং ওই হায়বা অসি য়েৎননিংঙাই লৈত্রবা ৱাফমনি৷ হায়রিবা অসি চহী চা কয়া অমদগী তৌদুনা লাক্লি৷ ঐখোয়গী চৎনবি অসিদা মহৌশা অমসুং দিভাইনিতী অনি অসিগী মরক্তা য়াম্না অচেৎপা মরী লৈনৈ৷ ঐখোয়গী ইশ্বর অমসুং লাইরেম্বীশিং অসি উ অমসুং শা মখল খরগা মরী লৈনৈ৷ হায়রিবা মরী লৈনরিবা উশিং অমসুং শাশিং অসিবুসু লাইগুম্না লাতনৈ৷
মরুপশিং,
মহাত্মা গান্ধী অসি হৌজিক ফাওবদা হিংখিবা অকোয়বগী মরমদা খঞ্জবা খ্বাইদগী অথোইবা মীওইনি। মহাক্না থম্বীরম্বা লম্বী অদু মীওইবা খুন্নাইনা চৎলম্লবদি, ঐখয়না ঙসি থেংনরিবা শিংনবা কয়া অমদি থেংনরম্লোইদবনি। মহাত্মা গান্ধীগী পোক্নফম লমদম, গুজরাৎকী পোর্বন্দরদা চৎপীয়ু হায়না ঐহাক্না নখোয়দা হায়জরি। মহাক্কী ময়ুমগী হেক মথংদা নখোয়না ইশিং য়োকশিনবা অসিগী মতাংদা য়াম্না মমল লৈরবা প্রেক্তিকেল লেসনশিং উবা ফংগনি৷ মফম অসিদা ইশিং য়োকশিন্নবগীদমক্তা চহি ২০০গী মমাংদা শেম্লম্বা লৈনুংগী তেঙ্কী লৈরিবনি৷ নোংগী ইশিং অসি য়োকশিন্নবা মখোয়শিং অদু শেমখিবনি৷
মরুপশিং,
ঙসি ক্লাইমেত চেঞ্জ অমসুং কলামিতীশিং অসি অচৌবা চেলেঞ্জ ওইরি৷ মখোয় অনি অসি অমগা অমগা মরী লৈনৈ৷ মখোয়শিং অসি থেংননবা লম্বী অনি লৈ৷ অহানবা লম্বী অসিনা পোলিসীশিং, কাংলোন, আইন অমসুং য়াথংগী খুৎথাংদনি৷ মখোয়শিং অসি মশা-মশাগী ওইবা মরু ওইবা থৌদাংশিং লৈ হায়বা অসি য়েৎননিংঙাই ওইদে৷ খুদম খরা লৌদুনা ঐনা নখোয়দা খঙহনবা ঙমগনি: হৌজিক্তি ভারত্তা ইন্সতোল তৌরবা ইলেক্ত্রিসিতীগী নন-ফোসিল সোর্সকী শরুক অসি ৩৮%দা হেনগৎখ্রে৷ এপ্রিল ২০২০দগী ভারত-৬ মৈখু থাদোকপগী কাঙলোন চৎনখিবা অসি য়ুরো -৬ ফ্যুলগা মান্নৈ। ইং ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা ভারতনা হৌজিক ওইরিবা ৬%গী নেচরেল গ্যাসকী শরুক অসিদগী ১৫%ডা হেনগৎহন্নবা কন্না হোৎনরি। এল.এন.জি. অসিসু ফ্যুল অমা ওইনা শিজিন্ননবা কন্না পুক্নিং থৌগৎলি। হাইদ্রোজেন অসি ফ্যুল অমা ওইনা শিজিন্ননবগীদমক মমাংগী থা অসিদা ঐখোয়না নেস্নেল হাইদ্রোজেন মিসন অমা লোঞ্চ তৌখিবতা ঙাইরি৷ হন্দক্তা ইকুই কুইদ্রিঙৈদা পি.এম. কে.য়ু.এস.য়ু.এম. কৌবা স্কিম অমা লাওথোকখ্রে৷ নখোয় ময়াম অমনা তারম্বা য়াবা য়াম্না ফজরবা ৱারি অমা লৈ৷ অপিকপা অঙাং অমদা শেগাইরবা ৱার্লদ মেপ অমা পীরম্মী৷ শেগাইরবা মেপ অসি অমুক হন্না অঙাং অদুনা শমজিনবা হায়বা অসি ওইথোক্লরোই খন্দুনা অঙাং অদুদা শমজিন্নবা পীরম্মী৷ অদুবু হায়রিবা থবক অদু অঙাং অদুনা মাই পাক্না পাংথোকলম্মী৷থবক অদু কমদৌনা পাংথোক্লিবনো হায়না অঙাং অদুদা হংবা মতমদা অঙাং অদুনা ৱার্ল্দ মেপ অসিগী মনিং থংবা শরুক্তা মী অমগী শক্তম য়াওরম্মী হায়না পাউখুম পীরকলম্মী৷ অঙাং অদুনা তৌরিবা অসি মনিংদা য়াওরিবা মী অদুগী শক্তম অদু পুনশিনবা অসিনি৷ অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ৱার্ল্দ মেপ অদুসু হান্নগী মতৌগুম পুনশিনবা ঙমখি৷মসিনা পীনিংলিবা মেসেজ অদুদি – ঐখোয় ইশা অসি শেমদোকচরবা মতমদা মালেম অসি অফবা মফম অমা ওইরগনি হায়বনি৷
মরুপশিং,
ইশাবু হোংদোকপগী ইথিল অসি থৌজালগা লোয়ননা করিগুম্বা অমা শিজিন্নবগী ঐখোয়গী নাৎকী ওইবা চৎনবী অসিগী মরু ওইবা শরুক অমনি৷ ৱাখল খন্থদনা ইনাৎ লংথোকপা অসি ঐখোয়গী ৱাখল্লোন্দা য়াওদে। ঐখোয়গী ফার্মিংগী মওং অমসুং ঐখোয়গী চি়ঞ্জাকশিং অসিদা য়েংউ৷ ঐখোয়গী মোবিলিতী পেতর্নশিং নত্ত্রগা ইনর্জী শিজিন্নবগী পেতর্নশিং অসিদা য়েংউ৷ ইথৈ-লৌখোংগীদমক অনৌবা তেক্নিকশিং লেপ্পা লৈতনা শিজিন্নরিবা ঐখোয়শিং লৌমীশিং অসিগীদমক ঐনা চাওথোকচৈ৷ ভারতনা মসিগী গ্লোবেল চেঞ্জ অসি ঐখোয়গী মরু-মরাংশিং, ঐখোয়গী অয়ুর্বেদ অমসুং অতোপ্পা পোত্থোকশিং অসি শিজিন্নদুনা মাইকৈ হোংহনবা ঙমগনি৷ অসিগুম্না ইকো-ফ্রেন্দলী মোবিলিতী পাংথোকউ৷ হৌজিক ভারত্তা শহর মচা অমসুং অচৌবা শহর ২৭তা ইকো-ফ্রেন্দলী মোবিলিতীগীদমক্তা মেত্রো নেৎৱর্কশিংদা থবক পায়খৎলি হায়বা অসি নহাক খঙলকপা মতমদা নহাক নুংঙাইবা ফাওগনি৷
মরুপশিং,
ইশা-ইশাগী লিচৎ শাজৎ অসিদা পাক শন্না অহোংবা পুরক্নবগীদমক ঐখোয়না অনৌবা, শেল-য়াম্না চংদবা অমসুং মীয়াম্না শরুক য়াদুনা অচৌবা শাফু পীবা ৱারোইশিন পুরকপা মথৌ তাই৷ ঐনা নখোয়দা খুদম অমা পীজগে৷ ভারততা লৈরিবা প্রজা মীয়াম্না মমাংদা অমুক্তা ফাওবা উখিদ্রিবা মওং অমদা এল.ই.দি. বল্বশিং অসি পাক শন্না শিজিন্ননবা ৱারেপ লৌখ্রে৷ ২০২১ মার্চকী অহানবা শরুক ফাওবদা এল.ই.দি. বল্ব মিলিয়ন ৩৭রোম শিজিন্নরি৷ মসিনা অহেনবা মমল অমসুং ইনর্জী কনবা ঙমখ্রে৷ চহী অমদা কার্বোন দাইওক্সাইদগী চাং মিলিয়ন তন ৩৮ হেন্না হন্থহনবা ঙমখ্রে৷ মসিনা ভারততী গিব ইত অপ মুবমেন্ত অসিগী অতোপ্পা খুদম অমা ওইরি৷ এল.ই.দি. শিজিন্নবা তঙাই ফদনা লৈরিবা মীয়ামশিং অসিদা কান্নবা ফংহন্নবগীদমক এল.পি.জি.দা থম্লম্লিবা সবসিদী অসি লৌথোকপীনবা মীয়ামদা হায়জবা লৈখ্রে৷ ভারততা লৈরিবা মীওই কয়া অমনা মশা-মশানা য়াজনা মখোয় মখোয়গী সবসিদী অদু লৌথোকপা লৈখ্রে৷ ঙসিদি ভারততা এল.পি.জি. কবরেজ অসি ২০১৪দা ৫৫% ওইরম্বদগী ৯৯.৬% য়ৌরে৷মসিনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা নুপীশিং অসিদনা হেন্না কান্নবা ফংহল্লে৷ ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা সস্তেনেবল অল্তর্নেতিব তুৱার্দস এফোর্দেবল ত্রান্সপোর্তেসন ইনিসিয়েতিবশিং অসিগী মখাদা ৱেস্ত-তু-ৱেল্থ জেনেরেসন অসি য়োকখৎলি৷ এম.এম.তি. ১৫গী প্রদক্সন তার্গেৎ থমদুনা ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা কমপ্রেস বাইওগ্যাস পালান্ত ৫০০০ শেমগৎলগনি৷ মসিনা অকোয়বগী ফিভম অসিদা মতেং পাংলগনি অমসুং মখাতানা মীওইবা অসি হেন্না চাওখৎহল্লগনি৷
মরুপশিং,
ভারত লৈবাক অসিদা ইথানোল শিজিন্নবগী চাং অসি হেনগৎলক্লি৷ মীয়ামশিং অসিগী রেস্পোন্স অসিগী মতুং ইন্না ২০৩০ পাংথোক্নবা পান্দম থম্লম্লিবা অসিদগী ঙনখৎতুনা ২০২৫ ফাওবগী মনুংদা পেত্রোলদা ইথানোলগী চাং ২০% য়ানশিন্নবা ঐখোয়না খন্নখ্রে৷
মরুপশিং,
হৌখিবা চহী তরেৎ অসিদা ভারতকী ফোর্কাস্ত কোবর অসি নিংথীনা ফগৎলকপা ঙমখিবা অসিনা নখোয পুম্নমকপু নুংঙাইহল্লগনি৷ নোংশাশিং, কৈশিং, কবোকৈশিং অমসুং ইশিংগী ঊচেকশিং অসিগী মশিং অসি হান্নদগী হেনগৎলকখ্রে৷ মসিগী অহোংবশিং অসিনা ঐখোয়বু থৌনা পীদুনা ভারতনা মহাক্কী পেরিস এগ্রীমেন্ত তার্গেৎ অসি ২০৩০দা ফংবা ঙম্নবা তার্গেৎ অসিদগী ঙনখৎনা ফংবা ঙমগদৌরিবনি৷
মরুপশিং,
অকোয়বগী ফিভমদা অহোংবশিং পুরক্নবা ভারতকী মংলান অসিনা ৱাখল নিংথীনা খনবা ঙম্বা লৈবাকশিং অসিগা পুন্না থবক তৌমিন্নবা য়াওরি৷ ইন্তরনেস্নেল সোলর এলাইয়েন্স মাই পাকখিবা অসিনা পৃথিবী অসি অফবা গৃহ অমা ওইহন্নবা হোৎনবদা ভারতনা কয়ামুক য়াম্না লুম্না লৌবগে হায়বা অদু উৎখ্রে৷ মসি মহাত্ম গান্ধীগী ত্রস্তীশিপকী ৱাখল্লোন অসিগী মতুং ইন্না পাংথোকই৷ ত্রস্ততীশিপ অসিগী নুংগী ওইবা ৱাখল্লোন অদুদি অপুনবা, মীওইবগী অৱা-নুংঙাই অমসুং থৌদাং মশক খঙবা অসিনি৷
মরুপশিং,
হৌজিক্কী মতম অসিদি ৱাখল চুম্না অমসুং ইকোলোজীগী মতাংদা খনবগী মতম য়ৌরে৷ অদুগীসু মথক্তা হীরম অসি ঐগী নত্ত্রগা নখোয়গী নত্তে, মসিদি ঐখোয়গী গ্রহ অসিগী তুংগীনি। ঐখোয়না হায়রিবশিং অসি ঐখোয়গী তুংগী চারোন-শুরোনশিংগীদমক্তা তৌফম থোকপনি৷ এৱার্দ অসিগীদমক ঐনা নখোয়বু অমু্ক্কা হন্না থাগৎচরি৷
খুরুমজরি৷

Prime Minister's Office
Text of PM's keynote address at CERAWeek
05 MAR 2021 8:55PM by PIB Delhi
Thank you, Doctor Dan Yergin, for that kind introduction. Thank you all, distinguished guests for being here.
Namaskar!
It is with great humility that I accept the CERAWeek Global Energy and Environment Leadership Award. I dedicate this award to the people of our great Motherland, India. I dedicate this award to the glorious tradition of our land that has shown the way when it comes to caring for the environment.
Friends,
This Award recognises environmental leadership. About leadership, it is commonly said that the best way to show it is through action. There is no doubt that when it comes to care for the environment, the people of India are leaders. This has been the case for centuries. In our culture, nature and divinity are closely linked. Our Gods and Goddesses are associated with some or the other tree and animal. These trees and animals are also sacred. You can pick literature from any state, in any language. You will find many examples of the close bond people and nature have enjoyed.
Friends,
In Mahatma Gandhi, we have one of the greatest environment champions to have ever lived. If humanity had followed the path given by him, we would not face many of the problems we do today. I would urge you all to visit Mahatma Gandhi's home in the coastal city of Porbandar, Gujarat. Next to his home, you will get very practical lessons on water conservation. There are underground tanks constructed over 200 years ago. They were built to save rain water.
Friends,
Climate change and calamities are major challenges today. Both are interlinked. There are two ways to fight them. One is through policies, laws, rules and orders. These have their own importance no doubt. I can share with you some examples: Share of non-fossil Sources in India's installed capacity of electricity has grown to 38 percent now. We have moved to Bharat - 6 emission norms since April 2020. This is equal to Euro- 6 fuel. India is working to increase the share of natural gas from the current 6% to 15% by 2030. LNG is being promoted as a fuel. We just launched a National Hydrogen Mission last month for use of hydrogen as fuel. Recently a scheme called PM KUSUM was announced. This will promote an equitable and decentralized model of solar energy generation. But, there is something beyond the world of policies, laws, rules and orders. The most powerful way to fight climate change is behavioural change. There is a very famous story many of you would have heard of. A small child was given a torn world map. The child was told to fix it thinking it could never be done. But, the child actually did successfully. When asked how the child did so, the child said, at the back of the world map was the figure of a man. All the child did was to assemble the figure of the man. And because of that, the world map also got assembled. The message is clear - let us fix ourselves and the world will be a better place.
Friends,
This spirit of behaviour change is a key part of our traditional habits, which teach us consumption with compassion. A mindless throw away culture is not a part of our ethos. Look at our farming methods or our foods. Look at our mobility patterns or in energy consumption patterns. I am proud of our farmers, who are constantly using modern techniques of irrigation. There is growing awareness on improving soil health and reducing use of pesticides. Today the world is focussing on fitness and wellness. There is a growing demand for healthy and organic food. India can drive this global change through our spices, our Ayurveda products and more. Likewise, take eco-friendly mobility. You would be delighted to know that in India, we are working on metro networks in 27 towns and cities.
Friends,
For large scale behaviour change, we need to offer solutions that are innovative, affordable and powered by public participation. Let me give you an example. The people of India decided to embrace LED bulbs on a scale that has never been seen before. As on first March 2021, Around 37 million LED bulbs are being used. This has saved costs and energy. Over 38 million tonnes of carbon dioxide have been reduced per year. There is another example of India's Give It Up Movement. A simple request was made to people to give up their LPG subsidy for the benefit of the more needy people. Several people across India voluntarily gave up their subsidy. This played a major role in India being able to provide smoke free kitchens to lakhs of households. LPG coverage in India has seen a remarkable growth from 55% in 2014 to 99.6% today. Women have been the major gainers due to this. These days I am seeing one more very positive change. Waste to wealth is becoming the buzzword in India. Our citizens are coming up with unique recycling models in diverse sectors. This would give a boost to the circular economy. Our country is boosting waste-to-wealth generation under Sustainable Alternative Towards Affordable Transportation initiatives. 5000 compressed biogas plants will be set up by 2024 with a production target of 15 MMT. It would help the environment and further human empowerment.
Friends,
There is growing acceptance to ethanol across India. Based on people's response, we have decided to advance the target of 20% blending of ethanol in petrol by 2025, from the earlier 2030.
Friends,
It would make you all happy that over the last seven years, India's forest cover has grown significantly. The population of lions, tigers, leopards and water fowls has grown. These are great indicators of positive behavioural changes. It is these changes that convince us that India is well on track to achieve its Paris Agreement targets well before the target date of 2030.
Friends,
India's vision for environmental transitions includes working with like-minded countries. The initial success of the International Solar Alliance has demonstrated how serious India is when it comes to making efforts for a better planet. We will keep making such efforts in the future. This is in line with Mahatma Gandhi's principle of trusteeship. At the core ofTrusteeship is collectiveness, compassion and responsibility. Trusteeship also means using resources responsibly. Mahatma Gandhi rightly said: I quote. "We may utilise the gifts of Nature just as we choose but in her books, the debits are always equal to the credits". Unquote. Nature keeps a simple balance sheet. Whatever is available or credited can be used or debited. But this has to be distributed properly because if we over consume resources we are snatching it from someone else. It is on similar lines that India is speaking about climate justice to help fight climate change.
Friends,
Now is the time to think logically and ecologically. After all, this is not about me or you. It is about our planet's future. We owe this to our coming generations. I once again thank you for the award.
Namaste.