প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
তামিলনাডুত ডাঃ এম.জি.আৰ. চিকিৎসা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ ৩৩সংখ্যক সমাৱর্তন অনুষ্ঠানত প্রধানমন্ত্রীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
26 FEB 2021 12:14PM by PIB Guwahati
ৱনক্কম,
তামিলনাডুৰ ৰাজ্যপাল তথা এই বিশ্ববিদ্যালয়ৰ আচার্য শ্রী বানোৱাৰীলাল পুৰোহিত জী, উপাচার্য সুধা ছেশায়ন জী, অধ্যাপক-অধ্যাপিকাসকল, কর্মচাৰীবৃন্দ আৰু মোৰ মৰমৰ ছাত্র-ছাত্রীসকল,
এই বিশ্ববিদ্যালয়ৰ ৩৩সংখ্যক সমাৱর্তন অনুষ্ঠানত আপোনালোকৰ সৈতে সংযুক্ত হ’বলৈ পাই মই অতিশয় আনন্দিত হৈছো৷ আজি আপোনালোকে চিকিৎসা বিদ্যাৰ বিভিন্ন ক্ষেত্রত ডিগ্ৰী আৰু ডিপ্ল’মাৰ প্ৰমান পত্র লাভ কৰিব৷ মোক কোৱা হৈছে আজি ২১সহস্ৰাধিক ছাত্র-ছাত্রীক ডিগ্রী আৰু ডিপ্ল’মা প্রদান কৰা হ’ব। কিন্তু ইয়াত আন এটা বিষয় আছে, যাৰ কথা মই বিশেষভাৱে উল্লেখ কৰিব বিচাৰো৷ আজি যিসকল ছাত্র-ছাত্রীক ডিগ্রী আৰু ডিপ্ল’মা দিয়া হৈছে, তাৰ ভিতৰত ৩০ শতাংশ ছাত্র আৰু ৭০ শতাংশ ছাত্রী। স্নাতক ডিগ্রী অর্জনকাৰী সকলোকে মই অভিনন্দন জনাইছো। ছাত্রীসকলৰ সাফল্যত মই তেওঁলোকক প্রশংসা কৰিছো৷ যেতিয়া মহিলাসকলে যিকোনো ক্ষেত্রত নেতৃত্ব প্ৰদান কৰে, তেতিয়া সেইটো সদায়েই তাৎপর্যপূর্ণ হিচাপে বিবেচিত হয়৷ এয়া নিঃসন্দেহে গৌৰৱ তথা আনন্দৰ মুহূর্ত৷
বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ লগতে এই প্রতিষ্ঠানৰ সফলতা দেখি ডাঃ এম.জি.আৰ নিশ্চিতভাৱে আনন্দিত হ’লহতেন।
দৰিদ্র লোকসকলৰ প্রতি ডাঃ এম.জি.আৰৰ অশেষ কৰুণা আছিল৷ স্বাস্থ্য সেৱা, শিক্ষা আৰু মহিলাসকলৰ সবলীকৰণৰ দৰে বিষয়বোৰ তেওঁলোক অন্তঃকৰণেৰে সম্পন্ন কৰিছিল৷ কেইটামান বছৰৰ পূৰ্বে মই যেতিয়া শ্রীলংকালৈ গৈছিলো, য’ত ডাঃ এম.জি.আৰৰ জন্ম হৈছিল, তেতিয়া দেখিছিলো, স্বাস্থ্য খণ্ডত শ্রীলংকাত আমাৰ তামিল ভাই-ভনীসকলৰ বাবে ভাৰতে কাম কৰিবলৈ পাই গৌৰৱবোধ কৰিছো। তাত তামিল সম্প্রদায়ৰ কল্যাণাৰ্থে ভাৰতে দিয়া বিনামূলীয়া এম্বুলেন্স সেৱাৰ সদ্ব্যৱহাৰ হৈছে। ডিকোয়া এখন হাস্পতালৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানৰ কথা মই কেতিয়াও নাপাহৰো৷ এই আধুনিক হাস্পতালখনে বিভিন্ন ক্ষেত্রত সহায় কৰিছে। স্বাস্থ্য খণ্ডত এই সকলো প্ৰচেষ্টা, বিশেষকৈ তামিল সম্প্রদায়ৰ বাবে যে প্রচেষ্টা গ্রহণ কৰা হৈছে, সেয়া দেখি ডাঃ এম.জি.আৰ নিশ্চিতভাৱে সুখী হ’লহতেন।
ছাত্র-ছাত্রী বন্ধুসকল,
এতিয়া আপোনালোকৰ বাবে জীৱনৰ এটা পর্যায়ৰ পৰা আন এটা পর্যায়লৈ পৰিৱৰ্তনৰ সময় আহিছে। আপোনালোকে এতিয়া জীৱনৰ পঢ়াৰ পর্যায়ৰ পৰা ৰোগীৰ কল্যাণ আৰু উপশম প্ৰদানৰ পর্যায়ত উত্তীর্ণ হৈছে৷ এতিয়া আপোনালোকে পৰীক্ষাত নম্বৰ লাভৰ পৰিৱর্তে সমাজ কল্যাণত অৱদান আগবঢ়োৱাৰ সময় আহিছে৷
ক’ভিড-১৯ মহামাৰী সমগ্র বিশ্বৰ বাবে একেবাৰে অপ্রত্যাশিত আছিল। এই মহামাৰী মোকাবিলা কোনো পূর্ব নির্ধাৰিত প্রতিকাৰমূলক ব্যৱস্থা নাছিল৷ এনে পৰিস্থিতিত ভাৰত কেৱল এক নতুন পথতে অগ্রসৰ হোৱা নাই, বৰঞ্চ যাত্রাপথত আনকো একেলগে আগুৱাই নিছিল। ভাৰতত ক’ৰোনাত মৃত্যু হাৰ সর্বনিম্ন, আৰোগ্যৰ হাৰ সর্বাধিক। ভাৰতে সমগ্র বিশ্বৰ বাবে ঔষধ আৰু ভেকচিন প্ৰস্তুত কৰিছিল৷ আপোনালোকে এনে সময়ত স্নাতক ডিগ্রী অর্জন কৰিছে, যিসময়ত ভাৰতীয় চিকিৎসা বৃত্তি, বিজ্ঞানী আৰু ফার্মা বিশেষজ্ঞৰ প্রতি সর্বোচ্চ সন্মান আৰু শ্রদ্ধা দেখুওৱা হৈছে। সামগ্রিকভাৱে ভাৰতীয় স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাক এক নতুন দৃষ্টিভংগীত এক স্বতন্ত্র শ্রদ্ধাৰ চকুৰে আৰু নতুন আস্থাৰ সৈতে বিবেচনা কৰা হৈছে। অৱশ্যে ইয়াৰ আন এক অর্থ হ’ল–আপোনালোকৰ পৰা সমগ্র বিশ্বৰ যথেষ্ট প্রত্যাশাও আছে। এই দায়িত্ব আপোনালোকে নিষ্ঠাৰে পালন কৰিব লাগিব৷ মহামাৰীৰ সময়ত আমাৰ যে শিক্ষা আৰু অভিজ্ঞতা হৈছে, সেয়েহে যক্ষ্মাৰ দৰে ৰোগ দূৰীকৰণত সহায় কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
থিৰুভাল্লুয়ে কৈছিল চিকিৎসক, ঔষধ, সেৱা প্ৰদানকাৰী আৰু চিকিৎসা সেৱা–এই ৪টা গুৰুত্বপূর্ণ স্তম্ভ অজ্ঞাত ক’ৰোনা মহামাৰীৰ দৰে শত্রুৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত অগ্রণী ৰূপত পৰিস্থিতিৰ মোকাবিলা কৰিছে। যিসকলে এই ভাইৰাছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিছে, তেওঁলোক সকলোৱেই মানৱজাতিৰ বাবে প্রতীক হৈ উঠিছে৷
বন্ধুসকল,
আমি সমগ্র চিকিৎসা শিক্ষা আৰু স্বাস্থ্য সেৱা ব্যৱস্থাত পৰিবর্তন আনিছো। ৰাষ্ট্ৰীয় চিকিৎসা আয়োগে সমগ্র ব্যৱস্থাত আৰু অধিক স্বচ্ছতা আনিব। নতুন মেডিকেল কলেজ স্থাপনত নীতি-নিয়ম শিথিল কৰিব৷ এই আয়োগে সুদক্ষ আৰু পর্যাপ্ত পৰিমাণে মানৱ সম্পদৰ যোগান সুনিশ্চিত কৰিব। দেশত বিগত ৬ বছৰত এমবিবিএছ পৰ্যায়ত আসনৰ সংখ্যা ৩০ হাজাৰতকৈও অধিক বৃদ্ধি কৰা হৈছে, যিটো ২০১৪ৰ তুলনাত ৫০ শতাংশতকৈও অধিক৷ একেদৰে, স্নাতকোত্তৰ পর্যায়ত আসন সংখ্যা বৃদ্ধি কৰি ২৪ হাজাৰ কৰা হৈছে, যিটো ২০১৪ৰ তুলনাত ৮০ শতাংশ অধিক৷
দেশত ২০১৪ চনত এইমছৰ দৰে চিকিৎসা প্রতিষ্ঠানৰ সংখ্যা আছিল মাত্র ৬খন। বিগত ৬ বছৰত আমি সমগ্ৰ দেশত এই ধৰণৰ আৰু ১৫খন চিকিৎসা প্রতিষ্ঠান নিৰ্মাণৰ অনুমতি দিছো। চিকিৎসা শিক্ষাৰ ক্ষেত্রত তামিলনাডুৰ সুনাম আছে। ৰাজ্যখনত আমাৰ যুৱসম্প্রদায়ক আৰু সহায়ৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰে আৰু ১১খন নতুন মেডিকেল কলেজ স্থাপনত অনুমতি প্ৰদান কৰিছে। ৰাজ্যৰ যিবোৰ জিলাত মেডিকেল কলেজ নাই, তাত এই চিকিৎসালয় নিৰ্মাণ কৰা হ’ব। এই মেডিকেল কলেজসমূহ নিৰ্মাণৰ বাবে কেন্দ্রীয় চৰকাৰে ২,০০০ কোটিতকৈও অধিক টকা সাহায্য আগবঢ়াব। আমি এই বছৰৰ বাজেটত প্রধানমন্ত্রী আত্মনির্ভৰ সুস্থ ভাৰত যোজনা শিতানত ৬৪,০০০ কোটিতকৈও অধিক টকা আৱণ্টন দিছো। এই কাৰ্যসূচী আৰম্ভ হ’লে নতুন ধৰণৰ ৰোগ নির্ণয় আৰু ইয়াৰ প্রতিকাৰত প্ৰাথমিক, গৌণ আৰু সেৱা স্বাস্থ্য সেৱা ব্যৱস্থা আৰু অধিক মজবুত হ’ব। আমাৰ আয়ুষ্মান ভাৰত কাৰ্যসূচী বিশ্বৰ বৃহত্তম স্বাস্থ্য বীমা প্ৰচেষ্টা। এই কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে ৫০ কোটিৰো অধিক লোকে ১,৬০০প্ৰকাৰৰ চিকিৎসাৰ ক্ষেত্রত গুণগত মানদণ্ডৰ সেৱা লাভ কৰিছে৷
জন ঔষধি কেন্দ্রসমূহৰ সেৱা আৰু বৃদ্ধি কৰি সুলভ মূল্যত ৭,০০০তকৈ অধিক ঔষধ যোগান ধৰা হৈছে। ষ্টেণ্ট আৰু আঠু সংৰোপণৰ দৰে চিকিৎসা সামগ্রীৰ ব্যয় যথেষ্ট পৰিমাণ হ্ৰাস কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত দৰিদ্ৰ লোকসকল উপকৃত হৈছে৷
আমাৰ দেশত চিকিৎসা বৃত্তিক অতি সন্মান আৰু শ্রদ্ধা কৰা হয়। এতিয়া এই মহামাৰীৰ পাছত চিকিৎসা বৃত্তিৰ প্রতি মানুহৰ সন্মান আৰু শ্রদ্ধা বাঢ়িছে। সাধাৰণ জনসাতই জানে এই বৃত্তিত যিসকল জড়িত আছে, তেওঁলোকৰ গুৰুত্ব কিমান। এয়া তেতিয়া হয়, যেতিয়া কোনো ৰোগী জীৱনৰ বাবে যুঁজ কৰিছে৷ অৱশ্যে, আন্তৰিক হোৱা আৰু আন্তৰিকতা দেখুওৱা দুয়োটা সম্পূর্ণ পৃথক বিষয়। মই আপোনালোকৰ সকলোকে ৰসবোধ অটুট ৰখাৰ অনুৰোধ জনাইছো। আপোনালোকে এই ৰসবোধক জীৱনৰ অংগ কৰি তুলিব পাৰিলে চিকিৎসাধীন ৰোগীও আনন্দিত হ’ব আৰু তেওঁলোকক মানসিকতা অৱস্থাও সবল হ’ব৷ মই দেখিছো এনে বহু চিকিৎসক আছে, যিসকলে তেওঁলোকৰ বৃত্তিৰ ক্ষেত্ৰত আপোচহীন, কিন্তু একেসময়তে তেওঁলোকৰ ৰসবোধকো জগাই তুলিব লাগিব, যাতে সেই চিকিৎসকসকলে তেওঁলোকৰ ৰোগী আৰু সহকর্মীৰ সৈতে মুক্ত মনে আনন্দৰে কথা কৈ সমগ্র হাস্পতালৰ চৌপাশ আনন্দৰে ভৰাই তুলিব পাৰে৷
আৰু এই ধৰণৰ পৰিৱেশে ৰোগীক নতুন আশাৰ ৰেঙণি দিব পাৰে। ৰোগী সুস্থ হৈ উঠাৰ ক্ষেত্রতো এই ধৰণৰ পৰিৱেশ অতি জৰুৰী। সেয়েহে, আপুনি ৰসবোধ অটুট ৰখাৰ লগে লগে নিজৰ শৰীৰ স্বাস্থ্যৰ ওপৰতো গুৰুত্ব দিয়ক, যাতে চিকিৎসা বৃত্তিৰ অপৰিসীম চাপ আপুনি বহন কৰিব পাৰে৷
বন্ধুসকল,
শ্রীৰামকৃষ্ণ পৰমহংস, গুৰু স্বামী বিবেকানন্দই কৈছিল, ঈশ্বৰ বা ভগৱান শিৱৰ প্রতি সেৱা মানুৱ সেৱাৰ সমান৷ সেয়েহে, মহান এই আদর্শৰ প্ৰতি যদি কোনো উদ্বুদ্ধ হ’ব বিচাৰে, তেতিয়াহ’লে চিকিৎসা বৃত্তিৰ তুলনা নাই। আপোনালোকৰ সুদীর্ঘ কর্মময় জীৱনত পেশাদাৰিত্ব বজাই ৰাখক৷ একেদৰে নিজৰ অগ্রগতিৰ কথাও পাহৰিলে নহ’ব৷ সেয়েহে, নিঃস্বার্থভাৱে সাহসী ভূমিকা লৈ এই দায়িত্ব পালন কৰক৷
বন্ধুসকল,
আজি যিসকলে ডিগ্রী অর্জন কৰিছে, তেওঁলোকক সকলোকে পুনৰবাৰ অভিনন্দন জনাইছো। এই কথাৰে আপোনালোক সকলোকে এক প্ৰত্যাহ্বানপূর্ণ তথা ইতিবাচক কর্মজীৱনৰ শুভেচ্ছা জনাই মোৰ ভাষণ সামৰণি মাৰিলো৷
ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
Text of PM’s addresses at the 33rd Convocation of The Tamil Nadu Dr. M.G.R. Medical University
26 FEB 2021 12:14PM by PIB Delhi
Vanakkam,
Governor of Tamil Nadu and Chancellor of this University Shri Banwarilal Purohit, Vice Chancellor Sudha Seshayyan, Faculty , Staff & My dear students,
It gives me great pleasure to be with you as you mark the 33rd Convocation of this University when you are earning degrees and diplomas in various Medical, Dental,
AYUSH and Paramedical disciplines. I have been told that more than 21 thousand candidates are being conferred with the degrees and diplomas today. But there was one fact I want to specially mention. The numbers indicate that around 30% are men and 70% are women. As I congratulate all the graduates, I also convey my special appreciation to the women candidates. It is always special to see women leading from the front in any field. When this happens it is a moment of pride and a moment of joy.
Friends,
The success of you all and this institution would have made the great MGR very happy.
His governance was full of compassion towards the poor. The subjects of healthcare, education and empowerment of women were dear to him. A few years ago, I had been to Sri Lanka, where MGR was born. India is honoured to be working for our Tamil sisters and brothers in Sri Lanka in the health sector. A free ambulance service financed by India is being widely used by the Tamil community. I can never forget the inauguration ceremony of hospital at Dickoya . This is a modern hospital that will help many. These efforts in healthcare, and that too for the Tamil community would have made MGR very happy.
Student Friends,
This is the time when you will transition from one important phase of your life to another.
This is the time when you will transition from learning to healing. This is the time when you will transition from earning marks in your exams to making a mark in society.
Friends,
The COVID-19 pandemic was a completely unexpected occurrence for the world. There was no pre-set formula for anything. In such a time, India has not only made a new path but also helped others walk with it. India has among the lowest death rates. Recovery rates are high. India is producing medicines for the world and making vaccines for the world. You are graduating at a time when there is great appreciation & respect for Indian medical professionals, scientists and pharma professionals. Overall, the Indian health ecosystem is being seen with new eyes, new respect and new credibility. However, this also means that the world will have greater expectations from you, which is a responsibility on your young and strong shoulders .The learnings from this pandemic can help us fight other diseases like TB as well.
Friends,
Thiruvalluvar said: the ailing, the doctor, the medicine and the caregiver, the treatment covers all these four. Throughout the pandemic and in the middle of disruption, each of these four pillars were at the fore-front of fighting the war with the unknown enemy. All those who fought the virus emerged as the heroes of humanity.
Friends,
We are transforming the entire medical education and healthcare sector. The National Medical Commission will bring great transparency. It will also rationalise norms to set up new medical colleges. It will also improve the quality & availability of Human Resources in this sector. During the last six years, MBBS Seats increased by more than 30 thousand, which is a rise of more than 50% from 2014. The number of PG seats increased by 24 thousand which is a rise of around 80% from 2014.In 2014, there were
6 AIIMS in the country. In the last 6 years, we have approved 15 more AIIMS across the country. Tamil Nadu has been known for its medical education. To further help our youth from the state, our Government has permitted the establishment of 11 new medical colleges in the state. These new medical colleges will be established in those districts which currently do not have a medical college. For each of these colleges, the Government of India will give more than 2 thousand Crore Rupees.
We have announced the PM Aatma Nirbhar Swasth Bharat Yojana, with an outlay of more than 64 thousand crores in the budget. This will boost capacities of primary, secondar and tertiary health care to cater to detection and cure of new and emerging diseases. Our Ayushman Bharat is the world's largest health assurance programme to provide quality care to 50 crore people for about 1600 medical and surgical procedures.
Jan Aushadhi Kendras have been expanded in number to more than 7000 providing medicines at much cheaper rates. Medical devices like stents and knee implants have been made much cheaper in our country, helping crores of needy.
Friends,
Doctors are among the most respected professionals in our country. Today, after the pandemic, this respect has gone up even more. This respect is because people know the seriousness of your profession where many times, it is literally a life and death question for someone. However, to be serious and to look serious are two different things. I request all of you to still keep your sense of humour intact. It will also help you cheer up your patients and keep their morale high. I have seen some doctors who are excellent at their job but also light up the hospital surroundings with their humorous conversations with patients and even with the staff. This also gives the people hope, which is crucial in recovery. Keeping your sense of humour healthy will also help in taking care of your own physical and mental health in such a high pressure profession. You are the people who take care of the nation’s health and you can do so only if you concentrate upon your health and fitness as well. Yoga, meditation, running, cycling – choose some fitness regimen which also helps your own well-being.
Friends,
Shri Ramakrishna Paramahamsa, the Guru of Swami Vivekananda used to say “शिव ज्ञाने जीव सेवा” – which means, serving people is the same as serving Shiva or God. If there is someone who has the greatest opportunity to literally live this noble ideal, it is medical professionals. In your long careers, grow professionally and at the same time, never forget your own growth. Rise above self-interest. Doing so will make you fearless .
Friends,
Congratulations once again to those who have got the degrees. With these words I conclude my address and wish you all a purposeful, wonderful and challenging career in this exciting sector.
Thank you.