প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীগী ২০২৫ ফাওবদা তি.বি. ফ্রী ভারতকী মঙলান
দা. হর্শ বর্ধন্না ত্যুবরক্যুলোসিসকী মায়োক্তা জন-অন্দোলন হৌদোক্কদবা অসি য়েংশিন্নবা অৱাংবা থাক্কী মীফমদা চিয়র লৌখ্রে
“ঐখোয়না ২০২১ অসি ত্যুবরক্যুলোসিসকী চহি ওইহনবা পাম্মী”
24 FEB 2021 6:19PM by PIB Imphal
এদভোকেসী, কম্ম্যুনিকেসন অমসুং সোসিএল মোবিলাইজেসন (এ.সি.এস.এম.) য়াওবা ত্যুবরক্যুলোসিসকী মায়োক্তা জন অন্দোলন অমা হৌদোক্নবা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয় অমসুং অতোপ্পা দিবেলপমেন্ত পার্তনরশিংগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংগা লোইননা পাঙথোকপা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমদা ঙসি হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, দা. হর্শ বর্ধন্না ময়াই তাংবল লৌখ্রে।
অহৌবদা দা. হর্শ বর্ধন্না ভারত সরকারনা নেস্নেল ত্যুবরক্যুলোসিস ইলিমিনেসন প্রোগ্রাম (এন.তি.ই.পি.)গী মখাদা তি.বি. লাইনা লাকশিন্নবা থৌগৎনিংঙাই ওইবা খোঙথাং অমসুং রিসোর্স অনিমক্না চাউনা মতেং পীদুনা তোঙান তোঙানবা খোঙথাংশিং লৌখৎখি হায়না ফোঙদোকখি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা অনাবা মীওই পুম্নমক্তা মখোয়না কদায়দা কিয়র পাম্মীবনো হায়বা থীদনা লেম্না অমদি অফবা ক্বালিতীগী তি.বি. কিয়র পীবদা চাউনা খুমাং চাউশিনখি হায়না মন্ত্রীনা ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না হায় “ঐখোয়না ২০২১ অসি ত্যুবরক্যুলোসিসকী চহি ওইহনবা পাম্মী,” অমসুং মসিনা ফংলিবা কান্নবশিং অসিনা সর্ভিসকী দিমান্দ চাউনা হেনগৎহনবদা, লাইনা অসি দি-স্তিগমাতিজ তৌবদা অমসুং ২০২৫ ফাওবদা তি.বি.-ফ্রী ইন্দিয়া অমা ওইনবা পান্দম অসি মঙফাওনবদা মতেং পাংগনি হায়না মহাক্না থাজবা থমখিবা অদু ফোঙদোকখ্রে।
লাইনা অসি পুন্না লাকশিনবদা অনৌবা এপ্রোচশিংগী মরু ওইবা অমসুং তি.বি. ফ্রী ইন্দিয়াগী পান্দম ফংনবা খুমাং চাউশিনহনবা অমসুং লেপ্পা লৈতনা মীৎয়েং চংবা মথৌ তাই হায়রদুনা মন্ত্রীনা হায়, “অমরোমদা নেস্নেল ত্যুবরক্যুলোসিস ইলিমিনেসন প্রোগ্রামনা তি.বি. মেনেজমেন্ত অমসুং সর্ভিস দেলিবরীগী মপাঙ্গল কনখৎনবা হোৎনরিবশিং অসি হেনগৎনবা মখা তানা হোৎনরবসু মীয়াম্না পুম্বনা এৱের্নেস পীবা, মখোয়গী কম্ম্যুনিতীশিংগী মনুং অদুমক্তদা হেল্থ কিয়র লৌবগী শাজৎ অসি থৌগৎপা, অমসুং তি.বি.বু দি-স্তিগমাতিজেসন তৌবা অসিগী খুত্থাংদা দেমোক্রেসী অমসুং জন অন্দোলনগী থৌনা লিংজেল অদু শিজিনবনা লাইনা অসিগী মায়োক্তা চংশিনবদা মাই পাকপা ঙমগনি।” মহাক্কী ৱাখল খক্তদগী পুথোকখিবা ইহৌ অসিগী য়ুম্ফমগী য়ুম্বীশিং ওইনা তি.বি. রেস্পোন্সকী তোঙান তোঙানবা তাঙ্ককশিংদা খোঙজেল য়াংনা মীশিং য়াম্না য়ৌশিনবা, মপুং ফানা শরুক য়াহনবা অমসুং কম্ম্যুনিতীশিং অমসুং কম্ম্যুনিতীদা য়ুম্ফম ওইবা গ্রুপশিংগী মরু ওইবা অদু মহাক্না থমখি।
কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্তদা ভারতনা লাইচৎ অসি মাই পাক্না লাকশিনবা খক্তা নত্তনা মালেমনা সোল্যুসনশিং, দাইগ্নোস্তিকশিং অমসুং বেক্সিনশিংগীদমক ভারত্তা থাজবা থম্বগা লোইননা আশাগী মঙাল ওইরিবা অসিদগী তমহৌবা পরাশিংদগী ইথিলশিং লৌদুনা দা. হর্শ বর্ধন্না হায়, “লাইচৎ অসিনা মরিক চুম্বা ইপাউ অমসুং চুন্নবা চৎন-লোনচৎ অমসুং লুনান্না থম্বা অসিগী মরমদা ভাব তাহন্নবা অকনা মওংদা পাউজেল পীবগী মথৌ তাবা অদুদা অমুক হন্না মীৎয়েং চংহনখি। মসিগা মান্ননা তি.বি.গী লাইওংশিংগী মতাংদা লৈবাক শিনবা থুংনা পাউজেল পীবনা নোতিফিকেসনগী থাকশিং ৱাংখৎহনগনি অমসুং লৈবাক অসিদা তি.বি. লাইনা লাকশিনবগা মরী লৈনবা চেকশিল থৌরাংগী ওইবা চৎন-লোনচৎকী এৱের্নেস পীগনি।” মহাক্না পোলিয়োগী মায়োক্তা এৱর্নেস পীনবা য়ুম্লোন্নরিবা কেমিস্ত দুকানশিংনা শরুক য়াশিনদুনা মহাক্না দিল্লীগী হকশেল মন্ত্রী ওইনা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিং অদু নৌহৌননা ফোঙদোকখি।
তি.বি. প্রোগ্রামগী মখাদা ফংলিবা সর্ভিসশিংদা দিমান্দ লৈহন্নবা অমসুং এৱের্নেস পীনবা তোঙান তোঙানবা এদভোকেসী অমসুং কম্ম্যুনিকেসনশিংগী এপ্রোচশিং শিজিন্নদুনা ওন-গ্রাউন্দ প্রোগ্রাম দেলিবরী মপাঙ্গল হাপদা মতেং পাংনবা লৈবাক্কী অমসুং রাজ্যশিংগী ওইনা অনিমক্তা ভারত সরকারনা হোৎনরিবশিং অসি শৌগৎনবা দিবেলপমেন্ত পার্তনরশিংগা লোইননা চুংশিন্নদুনা লিংখৎনবা প্রপোজ তৌখিবা নেস্নেল তেক্নিকেল সপ্পোর্ত য়ুনিৎ (এন.তি.এস.য়ু.) অমগী খন্ন-নৈনবদা মহাক্না ময়াই তাংবল লৌখি।
থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা তি.বি.প্রোগ্রামগা লোইননা থবকতৌমিন্নরিবা দিবেলপমেন্ত পার্তনরশিংনা হৌখিবা চহি খরা অসিদা মখোয়গী থবক্না পীখিবা কান্নবা অদু পাউদমখি অমসুং প্রপোজ তৌরিবা জন অন্দোলনগী ইহৌ অসি শৌগৎনবা মখোয়গী থৌরাংশিং অদু পাউদমখি।
কেন্দ্রগী হকশেলস সেক্রেতরী, শ্রী রাজেশ ভুশন, এদিস্নেল সেক্রেতরী (হেল্থ) শ্রীমতি আর্তি অহুজা. দি.জি.ঐচ.এস. দা. সুনিল কুমার অমসুং মন্ত্রালয়গী অতোপ্পা মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা শরুক য়াখি। থৌরম অদুদা কন্ত্রী রিপ্রজেন্তেতিব, ভারত (দবল্যু.ঐচ.ও.) দা. রোদেরিকো ওফরিন অমসুং বি.এম.জি.এফ. অমসুং য়ু.এস.এ.আই.দি.গুম্বা দিবেলপমেন্ত পার্তনরশিংগী মীহুৎশিংসু শরুক য়াখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister’s Dream of TB Free India by 2025
Dr Harsh Vardhan chairs High Level Meet to review launch of Jan-Andolan against Tuberculosis
“We wish to make 2021 the year of Tuberculosis”
24 FEB 2021 6:19PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare today chaired a high-level meeting with senior officials of the Union Health Ministry and other Development Partners to launch a Jan-Andolan against Tuberculosis involving Advocacy, Communication and Social Mobilization (ACSM).
At the outset, Dr. Harsh Vardhan outlined the various steps taken by the Government of Indiaunder the National Tuberculosis Elimination Programme (NTEP) in combating the disease of TB which were backed by bold commitments of both affirmative action and resources.“We wish to make 2021 the year of Tuberculosis,” stated the Minister as he outlined the tremendous progress in ensuring all patients, irrespective of where they seek care, received free-of-cost, high quality TB care in the last few years and expressed his confidence that these gains would feed into creating greater demand for services, de-stigmatize the disease and help realize the goal of a TB-free India by 2025.
Underscoring the importance of newer approaches to tackle the disease holistically and the need for accelerated and sustained focus to achieve the target of a TB Free India,the Minister said, “While the National Tuberculosis Elimination Programme continues to augment efforts to further strengthen TB management and service delivery, it is only when the wider population uses the essence of democracy and the spirit of Jan Andolan through generation of awareness, encouragement of health care seeking behaviour within their communities, and de-stigmatization of TB, would the movement against the disease be a success.” He highlighted the importance of reaching maximum population quickly, ensuring full participation and cooperation of communities and community-based groups in various stages of TB response as the foundational pillars of his brainchild movement.
Drawing inspiration from lessons in COVID-19 management, whereIndia has not only successfully dealt with the pandemic, but emerged as a beacon of hopewith the world looking up to India for solutions, diagnostics, and vaccines, Dr. Harsh Vardhan said, “The pandemic has brought the focus back on the role of focused and rigorous messaging in creating an appetite for accurate information and appropriate behaviours and hygiene practices. Similar nation-wide messaging on TB symptoms can drive notification levels up and build awareness on the precautionary behaviour related to control of TB infection in the country.” He recollected steps taken by him as Delhi’s Health Minister in generating awareness against Polio which involved the participation of neighbourhood chemist shops.
He chaired deliberations on a National Technical Support Unit (NTSU) that is proposed to be set up in collaboration with development partners to support the Government of India’s efforts, both nationally and in states, to help strengthen on-ground program delivery by employing various advocacy and communications approaches to generate demand and create awareness on the services available under the TB program.
Development partners working with the TB program attending the eventcommunicated the impact of their work in the past few years and shared their plans to support the proposed Jan Andolan movement.
Shri Rajesh Bhushan, Union Health Secretary, Smt. Arti Ahuja, Addl. Secretary (Health), Dr. Sunil Kumar, DGHS and other senior officials of the Ministry were present. Dr. Roderico Ofrin, Country Representative, India (WHO)and representatives of Development Partners like BMGF and USAID were also present at the event.