মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা ফার্মাকোতিকেলশিংগী প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কীম অয়াবা পীখ্রে
24 FEB 2021 3:46PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দল মীফমনা শেনবা চহি ২০২০-২১দগী ২০২৮-২৯ ফাওবগী মতমগী ওইনা ফার্মাকোতিকেলশিংগী প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব (পি.এল.আই.) স্কীম অয়াবা পীখ্রে।
স্কীম অসিনা দোমেস্তিক মেন্যুফেকচর্রশিংদা কান্নবা পীগনি, থবক পীবদা মতেং ওইগনি অমসুং কঞ্জুমরশিংদা মখল কয়াগী হিদাক-লাংথক হোংনা ফংহনবদসু মতেং পাংলবা য়াই।
স্কীম অসিনা লৈবাক অসিদা হায় ভেল্যু প্রদক্তশিং পুথোকপদা থৌগৎকনি অমসুং এক্সপোর্তকী ভেল্যু এদিসন হেনগৎহনগনিহায়না পান্নরি। ২০২২-২৩দগী ২০২৭-২৮গী চহি তরুক্কী মতমগী মনুংদা অপুনবা ইনক্রিমেন্তেল সেল্স লুপা করোর ২,৯৪,০০০ অমসুং অপুনবা ইনক্রিমেন্তেল এক্সপোর্ত লুপা করোর ১,৯৬,০০০ ওইগনি পান্নরি।
স্কীম অসি স্কিল অমসুং অন-স্কিল পর্সনেল অনিমকঈ থবক চাউনা পীরগনি, সেক্তর অসিদা গ্রোথ লৈবনা মরম ওইরগা হকথেংননা থব ২০,০০০ অমসুং নাকোইননা থবক ৮০,০০০ পীরবা য়াই।
মসিনা থোরক্লিবা থেরাপীশিংগী প্রদক্তশিং অমসুং ইন-ভিত্রো দাইগ্নোস্তিক দিভাইসশিং য়াওনা কম্প্লেক্স অমসুং হায়-তেক প্রদক্তশিং পুথোক্নবগী ইন্নোবেসন থৌগৎতুনা মরু ওইবা দ্রগশিংদা মীপাল লাংহল্লরোই হায়না পান্নরি। মসিনসু ভারতকী মীয়ামদা ওর্ফান দ্রগশিং য়াইনা মেদিকেল দ্রগশিং ফংহনবা অমদি হোংদোকহনবা হেনগৎলবা য়াই। স্কীম অসিনা ফার্মাকোতিকেল্স সেক্তরদা লুপা করোর ১৫,০০০গী ইনবেস্তমেন্ত তৌহল্লবা য়াই।
স্কীম অসি দিবেলপমেন্ত ওফ ফার্মাকোতিকেল্স ইন্দস্ত্রীগী অমব্রেলা স্কীমগী শরুক ওইগনি। স্কীমগী পান্দমদি সেক্তর অসিদা ইনবেস্তমেন্ত অমসুং প্রদক্সন হেনগৎহনদুনা অমসুং ফার্মাকোতিকেল সেক্তরদা হায় ভেল্যু গুদশিং ফাওবা প্রদক্ত দাইভর্সিফিকেসন তৌদুনা ভারতকী মেন্যুফেকচরিংগী মতিক-ময়াই হেনগৎহনবনি। স্কীম অসিগী অতোপ্পা পান্দম অমনা কত্তিং এদজ তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা সাইজ অমসুং স্কেলদা খুমাং চাউশিনবা ঙম্বগী পোতেন্সিএল লৈবা ভারতবু গ্লোবেল চেম্পিয়ন ওইহনবা অমদি গ্লোবেল ভেল্যু চেনশিংদা চংশিনবা অসিনি।
স্কীম অসিগী মরু ওইবা ফীচরশিং মখাদা পীরি:-
তার্গেৎ গ্রুপশিং:
ফার্মাকোতিকেল ইন্দস্ত্রীশিংদা স্কীম অসি চাউনা এপ্লাই তৌবা য়ানবা অমসুং মসিগা ইরোইননা স্কীম অসিগী পান্দমশিং থুংহনবা ঙম্নবা ভারত্তা রেজিস্তর তৌখিবা ফার্মাকোতিকেল্স গুদশিং শারিবশিং অসি মখোয়গী গ্লোবেল মেন্যুফেকচরিং রিভেন্যু (জি.এম.আর.)দা য়ুম্ফম ওইরগা গ্রুপশিং খাইদোকখি। এপ্লিকেন্তশিংগী গ্রুপ অহুমগী ক্বালিফাইয়িং ক্রাইতেরিয়া অসি মখাদা পীরিবা অসি ওইগনি-
(a) গ্রুপ এ: ‌এপ্লিকেন্তশিংনা ফার্মাকোতিকেল গুদশিংগী গ্লোবেল মেন্যুফেকচরিং রিএন্যু (এফ.ৱাই. ২০১৯-২০) অসি লুপা করোর ৫,০০০দগী হেনবা নত্ত্রগা মান্নবা ওইগদবনি।
(b) গ্রুপ বি: এপ্লিকেন্তশিংনা ফার্মাকোতিকেল গুদশিংগী গ্লোবেল মেন্যুফেকচরিং রিএন্যু (এফ.ৱাই. ২০১৯-২০) অসি লুপা করোর ৫০০ (ইনক্লুসিব)দগী লুপা করোর ৫,০০০ ফাওবগী মরক্তা লৈবা ওইগদবনি।
(c) গ্রুপ সি: এপ্লিকেন্তশিংনা ফার্মাকোতিকেল গুদশিংগী গ্লোবেল মেন্যুফেকচরিং রিএন্যু (এফ.ৱাই. ২০১৯-২০) অসি লুপা লুপা করোর ৫,০০দগী তাবা ওইগদবনি। গ্রুপ অসিগী মনুংদা এম.এস.এম.ই. ইন্দস্ত্রীনা মখোয়গী অখন্নবা শিংনবশিং অমসুং ওইরিবা ফীম অদু পীরগা মখোয়গী ওইবা সব-গ্রুপ অমা লৈহনগনি।
ইন্সেন্তিবকী ক্বান্তম :
স্কীম অসিগী মখাদা লৈরিবা ইন্সেন্তিবকী অপুনবা ক্বাতম (এদমিনিস্ত্রেতিব এক্সপেন্দিচর য়াওরগা) অসি লুপা করোর ১৫,০০০ ওইগনি। তার্গেৎ গ্রুপশিংগী মরক্তা লৈরিবা ইন্সেন্তিব এল্লোকেসন অসি মখাদা পীরি:
(a) গ্রুপ এ: লুপা করোর ১১,০০০
(b) গ্রুপ বি: লুপা করোর ২,২৫০
(c) গ্রুপ সি: লুপা করোর ১,৭৫০
গ্রুপ এ অমসুং গ্রুপ সি এপ্লিকেন্তশিংগী ইন্সেন্তিব এল্লোকেসন অসি অতোপ্পা কেতগোরী অমত্তদা চৎহল্লোই। অদুম ওইনমক গ্রুপ বি এপ্লিকেন্তশিংদা এল্লোকেৎ তৌখিবা অসিদা করিগুম্বা অন্দয়ুতিলাইজ ওইরবদি গ্রুপ এ এপ্লিকেন্তশিংদা চৎহনবা য়াই।
শেনবা চহি ২০১৯-২০ অসি মেন্যুফেকচর তৌরবা গুদশিংগী ইনক্রিমেন্তেল সেল্সকী কম্প্যুতেসন তৌবদা বেজ ইয়র ওইনা লৌগনি।
গুদশিংগী কাতগোরী:
মখাদা পীরিবা অসিগুম্না স্কীম অসিগী মখাদা ফার্মাকোতিকেল গুদশিং কেতগোরী অহুমগী মখাদা কভর তৌগনি:
1. কেতগোরী
বাইওফার্মাকোতিকেল্স; কম্প্লেক্স জেনরিক দ্রগশিং; পেতেন্তেদ দ্রগশিং নত্ত্রগা পেতেন্ত এক্সপিয়রী নকশিল্লক্লবা দ্রগশিং; সেল বেজ নত্ত্রগা জিন থেরাপী দ্রগশিং; ওর্ফান দ্রগশিং; ঐচ.পি.এম.সি., পুলুলেন, এন্তেরিক অসিগুম্বা স্পেসিএল এম্পতী কেপস্যুলশিং; কম্প্লেক্স এক্সিপিয়ন্তশিং; ফাইরো-ফার্মাকোতিকেল্স: অয়াবা পীখ্রবা অতোপ্পা দ্রগশিং।
(b)কেতগোরী
এক্তিব ফার্মাকোতিকেল ইনগ্রিদিয়ন্তশিং / কী স্তার্তিং মেতরিএলশিং / দ্রগ ইন্তরমিদিয়েৎশিং
(c)কেতগোরী (কেতগোরী ১ অমসুং কেতগোরী ২গী মখাদা কভর তৌদবা দ্রগশিং)
রিপর্পজ দ্রগশিং; ওতো ইম্ম্যুন দ্রগশিং, এন্তি-কেন্সর দ্রগশিং, এন্তি-দাইবেতিক দ্রগশিং, এন্তি-ইনফেক্তিব দ্রগশিং, কার্দিওভাসক্যুলর দ্রগশিং, সাইকোত্রোপিক দ্রগশিং অমসুং এন্তি-রি্রোভিএল দ্রগশিং; ইন ভিত্রো দাইগ্নোস্তিক দিভাইসশিং; অয়াবা পিখ্রবা দ্রগশিং; ভারত্তা শাদবা অতোপ্পা দ্রগশিং।
স্কীম অসিগী মখাদা প্রক্সন অসি অহানবা চহি মরিগী ওইনা কেতগোরী ১ অমসুং কেতগোরী ২গী প্রদক্তশিংগী ইন্সেন্তিবকী রেৎ অসি ১০% ( ইনক্রিমেন্তেল সেল্স ভেল্যু), মঙা শুবা চহিদা ৮% অমসুং তরুকশুবা চহিদা ৬% ওইগনি।
স্কীম অসিগী মখাদা প্রক্সন অসি অহানবা চহি মরিগী ওইনা কেতগোরী ৩গী প্রদক্তশিংগী ইন্সেন্তিবকী রেৎ অসি ৫% ( ইনক্রিমেন্তেল সেল্স ভেল্যু), মঙা শুবা চহিদা ৪% অমসুং তরুকশুবা চহিদা ৪% ওইগনি।
স্কীম অসিগী মতম এফ.ৱাই, ২০২০-২১দগী এফ.ৱাই. ২০২৮-২৯ ওইগনি। মসিদা এপ্লিকেসনশিং প্রোসেসিং (এফ.ৱাই. ২০২০-২১)গী মতম, ওপ্সনেল জেস্তেসনগী চহি অমগী ম (এফ.ৱাই. ২০২১-২২) চহি ৬কী অমসুং এফ.ৱাই. ২০১৮-২৯গী ইন্সেন্তিব অমসুং এফ.ৱাই. ২০২৭-২৮গী সেল্সকী ইন্সেন্তিবকী দিবর্জেল য়াওগনি।
হৌরকফম:
ভোল্যুমদা য়েংবদা ভারতকী ফার্মাকোতিকেল ইন্দস্ত্রী খ্বাইদগী চাউবদা মালেমগী ৩শুবা ওইরি অমসুং ভেল্যুদা য়েংবদা মসি য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৪০রোম ওইগনি। লৈবাক অসি মালেমগী ওইনা এক্সপোর্ত তৌখিবা অপুনবা দ্রগশিং অমসুং হিদাক-লাংথকশিংগী ৩.৫% শরুক তমখি। ভারতনা য়ু.এস.এ. য়ু.কে., য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়ন, কেনেদা অসিনচুংবা হায়লি রিগুলেতেদ মার্কেৎশিং য়াওনা লৈবাক অমসুং তেরিতোরী ২০০ হেন্না ফার্মাকোতিকেলশিং এক্সপোর্ত তৌরি। খ্বাইদগী অনৌবা ফেসিলিতীশিং অমসুং স্কিল য়াম্না লৈবা/তেক্নিকেল মেনপাৱর লৈবগা লোইননা ফার্মাকোতিকেলশিং দিবেলপ তৌনবা অমসুং মেন্যুফেকচর তৌনবা মপুং ফাবা ইকোসিস্তেমদা ভারত্তা লৈ। লৈবাক অসিদা মমিং লৈরবা ফার্মাকোতিকেল এজুকেস্নেল অমসুং রিসর্চ ইন্সতিত্যুত মশিং কয়া লৈ অমসুং এলাইদ ইন্দস্ত্রীনা মতেং চাউনা পাংঙি।
হৌজিক্কী ওইনা লো ভেল্যু জেনরিক দ্রগশিংনা ভারতকী এক্সপোর্তকী মরু ওইবা কম্পোনেন্ত ওইরি, অমরোমদা পেতেন্তেদ দ্রগশিংগী দোমেস্তিক দিমান্স অসিগী অচৌবা শরুক ইম্পোর্তশিংগী খুত্থাংদা থুংহনখি। মসিগী মরমদি ভারতকী ফার্মাকোতিকেল সেক্তর অসিদা ফার্মা আর এন্দ দিগী মথৌ তাবগা লোইননা হায় ভেল্যু প্রদক্সনগী অৱাৎপা লৈ। মখল কয়াগী কেতগোরীশিংদা ইনবেস্তমেন্ত অমসুং প্রদক্সন হেনগৎহন্নবা গ্লোবেল অমসুং দোমেস্তিক প্লেয়রশিং ইন্সেন্তিবাইজ তৌনবা নীংথিজনা দিজাইন তৌরবা অমসুং চুনবা তার্গেতেদ ইন্তরভেন্সন অমা বাইও-ফার্মাকোতিকেলশিং, কম্প্লেক্স জেনরিক দ্রগশিং, পেতেন্তেদ দ্রগশিং নত্ত্রা পেতেন্তগী মতম লোইদৌরবা দ্রগশিং অমসুং সেল বেজ নত্ত্রগা জিন থেরাপী প্রদক্তশিং অসিগুম্বা হায় ভেল্যু গুদশিংগী অখন্ননা ইন্সেন্তিভাইজ তৌবা মথৌ তাই।

Cabinet
Cabinet approves Production Linked Incentive Scheme for Pharmaceuticals
24 FEB 2021 3:46PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved Production Linked Incentive (PLI) Scheme for Pharmaceuticals over a period of Financial Year 2020-21 to 2028-29.
The Scheme will benefit domestic manufacturers, help in creating employment and is expected to contribute to the availability of wider range of affordable medicines for consumers.
The scheme is expected to promote the production of high value products in the country and increase the value addition in exports. Total incremental sales of Rs.2,94,000 crore and total incremental exports of Rs.1,96,000 crore are estimated during six years from 2022-23 to 2027-28.
The scheme is expected to generate employment for both skilled and un-skilled personnel, estimated at 20,000 direct and 80,000 indirect jobs as a result of growth in the sector.
It is expected to promote innovation for development of complex and high-tech products including products of emerging therapies and in-vitro Diagnostic Devices as also self-reliance in important drugs. It is also expected to improve accessibility and affordability of medical products including orphan drugs to the Indian population. The Scheme is also expected to bring in investment of Rs.15,000 crore in the pharmaceutical sector.
The scheme will be part of the umbrella scheme for the Development of Pharmaceutical Industry. The objective of the scheme is to enhance India's manufacturing capabilities by increasing investment and production in the sector and contributing to product diversification to high value goods in the pharmaceutical sector. One of the further objectives of the scheme is to create global champions out of India who have the potential to grow in size and scale using cutting edge technology and thereby penetrate the global value chains.
The salient features of the Scheme are as follows:-
Target Groups:
The manufacturers of pharmaceutical goods registered in India will be grouped based on their Global Manufacturing Revenue (GMR) to ensure wider applicability of the scheme across the pharmaceutical industry and at the same time meetthe objectives of the scheme. The qualifying criteria for the three groups of applicants will be as follows-
(a) Group A: Applicants having Global Manufacturing Revenue (FY 2019-20) of pharmaceutical goods more than or equal to Rs 5,000 crore.
(b) Group B: Applicants having Global Manufacturing Revenue (FY 2019-20) of pharmaceutical goods between Rs 500 (inclusive) crore and Rs 5,000 crore.
(c) Group C: Applicants having Global Manufacturing Revenue (FY 2019-20) of pharmaceutical goods less than Rs 500 crore. A sub-group for MSME industry will be made within this group, given their specific challenges and circumstances.
Quantum of Incentive:
The total quantum of incentive (inclusive of administrative expenditure) under the scheme is about Rs 15,000 crore. The incentive allocation among the Target Groups is as follows:
(a) Group A: Rs 11,000 crore.
(b) Group B: Rs 2,250 crore.
(c) Group C: Rs 1,750 crore.
The incentive allocation for Group A and Group C applicants shall not be moved to any-other category. However, incentive allocated to Group B applicants, if left underutilized can be moved to Group A applicants.
Financial Year 2019-20 shall be treated as the base year for computation of incremental sales of manufactured goods.
Category of Goods:
The scheme shall cover pharmaceutical goods under three categories as mentioned below:
1. Category 1
Biopharmaceuticals; Complex generic drugs; Patented drugs or drugs nearing patent expiry; Cell based or gene therapy drugs; Orphan drugs; Special emptycapsules like HPMC, Pullulan, enteric etc.; Complex excipients; Phyto-pharmaceuticals: Otherdrugs as approved.
(b)Category 2
Active Pharmaceutical Ingredients / Key Starting Materials / Drug Intermediates.
(c)Category 3 (Drugs not covered under Category 1 and Category 2)
Repurposed drugs; Auto immune drugs, anti-cancer drugs, anti-diabetic drugs, anti-infective drugs, cardiovascular drugs, psychotropic drugs and anti-retroviral drugs; In vitro diagnostic devices; Other drugs as approved; Other drugs not manufactured in India.
Rate of incentive will be 10% (of incremental sales value) for Category 1 and Category 2 products for first four years, 8% for the fifth year and 6% for the sixth year of production under the scheme.
Rate of incentive will be 5% (of incremental sales value) for Category 3 products for first four years, 4% for the fifth year and 3% for the sixth year of production under the scheme.
The duration of the scheme will be from FY 2020-21 to FY 2028-29. This will include the period for processing of applications (FY 2020-21), optional gestation period of one year (FY 2021-22), incentive for 6 years and FY 2028-29 for disbursal of incentive for sales of FY 2027-28.
Background:
Indian pharmaceutical industry is 3rd largest in the world by volume and is worth USD 40 billion in terms of value. The country contributes 3.5% of total drugs and medicines exported globally. India exports pharmaceuticals to more than 200 countries and territories including highly regulated markets such as USA, UK, European Union, Canada etc. India has a complete ecosystem for the development and manufacturing of pharmaceuticals with companies having state of the art facilities and highly skilled/technical manpower. The country also has a number of renowned pharmaceutical educational and research institutes and a robust support of allied industries.
At present, low value generic drugs account for the major component of Indian exports, while a large proportion of the domestic demand for patented drugs is met through imports. This is because the Indian Pharmaceutical sector lacks in high value production along with the necessary pharma R&D. In order to incentivize the global and domestic players to enhance investment and production in diversified product categories, a well-designed and suitably targeted intervention is required to incentivise specific high value goods such as bio-pharmaceuticals, complex generic drugs, patented drugs or drugs nearing patent expiry and cell based or gene therapy products etc.