ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଡିଆରଡିଓ ଦ୍ଵାରା ବିକଶିତ ଆଣ୍ଟି ଟ୍ୟାଙ୍କ ଗାଇଡେଡ ମିଶାଇଲ ସିଷ୍ଟମ୍ସ ‘ହେଲିନା’ ଏବଂ ‘ଧ୍ରୁବାସ୍ତ୍ର’ର ସଫଳ ବ୍ୟବହାରିକ ପରୀକ୍ଷଣ
19 FEB 2021 3:29PM by PIB Bhubaneswar
­ହେଲିନା (ସ୍ଥଳସେନା ସଂସ୍କରଣ) ଏବଂ ଧ୍ରୁବାସ୍ତ୍ର (ବାୟୁସେନା ସଂସ୍କରଣ) କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ପ୍ରଣାଳୀ (ମିଶାଇଲ ସିଷ୍ଟମ୍ସ)ର ମିଳିତ ବ୍ୟବହାରିକ ପରୀକ୍ଷଣ ସଫଳ ହୋଇଛି । ଆଧୁନିକ ଲାଇଟ ହେଲିକପ୍ଟର (ଏଏଲଏଚ) ପ୍ଲାଟଫର୍ମରୁ ଡେଜଟ ରେଞ୍ଜରେ ଏହାର ପରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ପ୍ରଣାଳୀକୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ସଂଗଠନ (ଡିଆରଡିଓ) ପକ୍ଷରୁ ସ୍ଵଦେଶୀ ଭାବେ ଡିଜାଇନ ଓ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି
ସର୍ବାଧିକ ଓ ସର୍ବନିମ୍ନ ରେଞ୍ଜରେ ମିଶାଇଲ କ୍ଷମତାର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବା ଲାଗି ପାଞ୍ଚଟି ମିଶନ ପରିଚାଳନା କରାଯାଇଥିଲା । ମିଶାଇଲଗୁଡିକୁ ବାସ୍ତବବାଦୀ, ସ୍ଥିର ଏବଂ ଚଳତକ୍ଷମ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ହୋଭର ଏବଂ ମେକ୍ସ ଫରୱାର୍ଡ ଫ୍ଲାଇଟରେ ଫାୟାର କରାଯାଇଥିଲା । କେତେକ ମିଶନ ପରିତ୍ୟକ୍ତ ହୋଇସାରିଥିବା ଟ୍ୟାଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ୱାର ହେଡ୍ସ ଜରିଆରେ କରାଯାଇଥିଲା । ସେହିପରି ଆଗରେ ଉଡୁଥିବା ହେଲିକପ୍ଟରରୁ ଚଳତମାନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ମିଶନ ଚାଳନା କରାଯାଇଥିଲା ।
ହେଲିନା ଏବଂ ଧ୍ରୁବାସ୍ତ୍ର ହେଉଛନ୍ତି ତୃତୀୟ ପିଢିର, ଲକ ଅନ ବିଫୋର ଲଞ୍ଚ (ଏଲଓବିଏଲ) ଫାୟାର ଏଣ୍ଡ ଫରଗେଟ ଆଣ୍ଟି-ଟ୍ୟାଙ୍କ ଗାଇଡେଡ ମିଶାଇଲ । ଏଗୁଡିକ ଡାଇରେକ୍ଟ ହିଟ ମୋଡ (ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଭେଦ) ସହିତ ଟପ ଆଟାକ ମୋଡ ଉଭୟ ଜରିଆରେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଭେଦ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ । ଏହି ପ୍ରଣାଳୀରେ ସମସ୍ତ ଋତୁ ଏବଂ ଦିନ ଓ ରାତି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି । ଏହା ପାରମ୍ପରିକ କବଚ ଥିବା ଟ୍ୟାଙ୍କ ସହିତ ବିସ୍ଫୋରକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ କବଚ ଥିବା ଯୁଦ୍ଧ ଟ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକୁ ପରାସ୍ତ କରିବାର କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ଏହି କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ନିକଟରେ ରହିଛି । ଏହା ବିଶ୍ଵର ସବୁଠାରୁ ଉନ୍ନତ ଆଣ୍ଟି-ଟ୍ୟାଙ୍କ ଅସ୍ତ୍ର ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ଏବେ ଏହି ମିଶାଇଲକୁ ସେନାରେ ସାମିଲ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ ଏହି ଉପଲବ୍ଧି ଲାଗି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ସଂଗଠନ (ଡିଆରଡିଓ), ସ୍ଥଳସେନା ଓ ବାୟୁସେନାକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ବିଭାଗର ସଚିବ ଓ ଡିଆରଡିଓ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡଃ ସତୀଶ ରେଡ୍ଡୀ ଏହି ସଫଳ ପରୀକ୍ଷଣରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିବା ଦଳଗୁଡିକୁ ପ୍ରସଂଶା କରିଥିଲେ ।

Ministry of Defence
Successful user trials of DRDO-developed Anti-Tank Guided Missile Systems ‘Helina’ and ‘Dhruvastra’
19 FEB 2021 3:29PM by PIB Delhi
Joint User Trials for Helina (Army Version) and Dhruvastra (Air Force Version) Missile Systemshave been carried out from Advanced Light Helicopter (ALH) platform in desert ranges. The missile systems have been designed and developed indigenously by Defence Research and Development Organisation (DRDO).
Five missions were carried out for evaluating the missile capabilities in minimum and maximum range.The missiles were fired in hover and max forward flight against realistic static and moving targets. Some missions were carried out with warheads against derelict tanks. A mission was carried out against a moving target from a forward flying helicopter.
The Helinaand Dhruvastra are third generation, Lock on Before Launch (LOBL) fire and forget Anti-Tank Guided Missiles that can engage targets both in direct hit mode as well as top attack mode. The system has all-weather day and night capability and can defeat battle tanks with conventional armour as well as with explosive reactive armour. It is one of the most-advanced anti-tank weapons in the world. Now, the missile systems are ready for induction.
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh congratulated DRDO, the Army and Air Force for the achievements. Secretary Department of Defence R&D and Chairman DRDO Dr G Satheesh Reddy appreciated the efforts of teams involved in the successful trials.