ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା 2021ର ଚତୁର୍ଥ ସଂସ୍କରଣ ନିମନ୍ତେ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆଜିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ: କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ
ଚଳିତ ବର୍ଷ ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେବ ଭର୍ଚୁଆଲ ପଦ୍ଧତିରେ
କୋଟି କୋଟି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଶିକ୍ଷକ ଓ ଅଭିଭାବକ ଭାରତ ଓ ଭାରତ ବାହାରୁ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିବେ
ଅନଲାଇନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଭିତ୍ତିରେ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣକାରୀ ବଛାଯିବ
ମୋ ସରକାର ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କଠାରୁ ଆହ୍ୱାନ
ମନୋନୀତ ପ୍ରଶ୍ନାବଳୀ ମୁଖ୍ୟ ଇଭେଣ୍ଟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇବ
18 FEB 2021 10:49AM by PIB Bhubaneswar
ସ୍କୁଲ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଶିକ୍ଷକ ଓ ଅଭିଭାବକମାନଙ୍କ ସହ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ମଞ୍ଚରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାବ ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା-2021ର ଚତୁର୍ଥ ସଂସ୍କରଣ ନିମନ୍ତେ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଆଜିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହେବ । କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରମେଶ ପୋଖରିଆଲ (ନିଶଙ୍କ) ଏହା ଆଜି (18.୦୨.21) ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ।
ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ଏକ ବହୁ ପ୍ରତିକ୍ଷିତ ବାର୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ, ଶିକ୍ଷକ ଓ ଅଭିଭାବକମାନଙ୍କ ସହ ପରୀକ୍ଷା ସମ୍ବଳିତ ବିଭିନ୍ନ ମାନସିକ ଉଦବେଳନ ଓ ସମସ୍ୟା ସମ୍ପର୍କରେ ତାଙ୍କ ସ୍ୱଭାବ ସୁଲଭ ଢ଼ଙ୍ଗରେ ଲାଇଭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜରିଆରେ ଉତ୍ତର ଦେଇଥାନ୍ତି । ଏଥର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭର୍ଚ୍ଚୁଆଲ ମୋଡରେ ପରିଚାଳିତ ହେବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ପୋଖରିଆଲ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ପରୀକ୍ଷାରେ ମାନସିକ ଚାପ ସମ୍ପର୍କିତ ପ୍ରଶ୍ନାବଳୀ ନବମରୁ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀଙ୍କଠାରୁ ମାଇଗଭ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଜରିଆରେ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯିବ । ମନୋନୀତ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସ୍ଥାନ ପାଇବ । ମାଇଗଭ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଜରିଆରେ କରାଯାଉଥିବା ଏକ ଅନଲାଇନ ସୃଜନଶୀଳ ଲିଖନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଶିକ୍ଷକ ଓ ଅଭିଭାବକ ବଛାଯିବେ ବୋଲି ସେ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ପ୍ରତିଯୋଗିତା ନିମନ୍ତେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଶିକ୍ଷକ ଓ ଅଭିଭାବକଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ବିଷୟ ଦିଆଯିବ । ଆବେଦନକାରୀ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନିତ କରିପାରିବେ । ମନୋନୀତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ଅନଲାଇନରେ ସେମାନଙ୍କ ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିବେ ଓ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ପିପିସି କିଟ୍ (ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା କିଟ୍) ମଧ୍ୟ ଦିଆଯିବ । ଅନଲାଇନ ସୃଜନାତ୍ମକ ଲେଖା ପାଇଁ ପୋର୍ଟାଲ ମାର୍ଚ୍ଚ 14, 2021 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖୋଲା ଯିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପୋର୍ଟାଲର ଲିଙ୍କ ପାଇବା ପାଇଁ ଏଠାରେ କ୍ଲିକ କରନ୍ତୁ-
https://innovateindia.mygov.in/ppc-2021/
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ମାଇ ଗଭ ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ସୃଜନାତ୍ମକ ଲିଖନ ପାଇଁ ବିଷୟ
ବିଷୟ 1- ପରୀକ୍ଷା ସବୁ ପର୍ବପର୍ବାଣି ଭଳି, ତାକୁ ପାଳନ କରନ୍ତୁ ।
କାର୍ଯ୍ୟ: ନିଜର ମନମୁତାବକ ଏକ ପର୍ବର ଦୃଶ୍ୟ ଅଙ୍କନ କରନ୍ତୁ ।
ବିଷୟ 2- ଭାରତ ଅତୁଳନୀୟ, ଭ୍ରମଣ କର ଓ ଏହାକୁ ଖୋଜ ।
କାର୍ଯ୍ୟ: ଭାବି ନିଅନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କ ବନ୍ଧୁ ତିନି ଦିନ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ସହରକୁ ଆସିଛନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଭାଗରେ ତାଙ୍କ ସ୍ମୃତିପଟରେ କେଉଁ ସବୁ ବିଷୟ ଆପଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବେ ।
- ଦେଖିବାକୁ ଥିବା ସ୍ଥାନ: (ପାଞ୍ଚଶହ ଶବ୍ଦ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ)
- ମନ ମୁତାବକ ଖାଦ୍ୟ: (ପାଞ୍ଚଶହ ଶବ୍ଦ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ)
- ସ୍ମରଣୀୟ ଅଭିଜ୍ଞତା: (ପାଞ୍ଚଶହ ଶବ୍ଦ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ)
ବିଷୟ 3- ଜଣକର ଭ୍ରମଣ ଶେଷ ହେଲେ ଅନ୍ୟ ଜଣଙ୍କର ଆରମ୍ଭ ।
କାର୍ଯ୍ୟ: 1500 ଶବ୍ଦ ମଧ୍ୟରେ ତୁମ ବିଦ୍ୟାଳୟର ସବୁଠାରୁ ସ୍ମରଣୀୟ ଘଟଣାର ବର୍ଣ୍ଣନା ।
ବିଷୟ 4- ଆକାଂକ୍ଷା, କେବଳ ହେବା ପାଇଁ ନୁହଁ, କିଛି କରିବା ପାଇଁ ।
କାର୍ଯ୍ୟ: ଯଦି ଅର୍ଥ ଓ ସୁଯୋଗର କୌଣସି କଟକଣା ନଥାଏ ଆପଣ ସମାଜ ପାଇଁ କଣ ଓ କାହିଁକି କରିବେ? ପନ୍ଦର ଶହ ଶବ୍ଦ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଲେଖା ଦିଅନ୍ତୁ ।
ବିଷୟ 5- କୃତଜ୍ଞ ରୁହ ।
କାର୍ଯ୍ୟ: ପାଞ୍ଚ ଶହ ଶବ୍ଦ ମଧ୍ୟରେ ଯାହାଙ୍କ ନିକଟରେ ଆପଣ କୃତଜ୍ଞ ତାଙ୍କ ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତାର ପତ୍ର ଲେଖ ।
ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ନିମନ୍ତେ
ବିଷୟ: ଅନଲାଇନ ଶିକ୍ଷା ପଦ୍ଧତି – ଏହାର ସୁବିଧା କଣ ଓ ଏହାକୁ କିପରି ଆହୁରି ଉନ୍ନତ କରିହେବ ।
କାର୍ଯ୍ୟ – ବିଷୟ ଉପରେ 15 ଶହ ଶବ୍ଦ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ରଚନା ଲେଖ ।
ମାତା ପିତା ଅଭିଭାବକଙ୍କ ନିମନ୍ତେ
ବିଷୟ 1- ତମର ଶିକ୍ଷାରେ ପିଲାର ଜୀବନ ଗଠନ ହୁଏ, ଯାହା ତୁମେ ସବୁବେଳେ କହିଥାଅ ।
କାର୍ଯ୍ୟ: ପିଲାର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ତମ ମନରେ ଥିବା ଚିନ୍ତାର ଏକ ଗଳ୍ପଲେଖ । ତୁମ ପିଲା ଏହାର ପ୍ରଥମ ବାକ୍ୟ ଲେଖୁ । ତା ପରେ ପନ୍ଦର ଶହ ଶବ୍ଦ ମଧ୍ୟରେ ନିଜେ ଲେଖ ।
ବିଷୟ 2- ତୁମ ପିଲାର ସାଙ୍ଗ ହୋଇଯାଅ, ମାନସିକ ଚାପ ଦୂର କର ।
କାର୍ଯ୍ୟ- ଶହେ ଶବ୍ଦ ମଧ୍ୟରେ ତୁମ ପିଲା ପାଇଁ ଏକ ପୋଷ୍ଟକାର୍ଡରେ ଲେଖ । ତାକୁ ଜଣାଅ ଏହା କାହିଁକି ଗୁରତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।

Ministry of Education
Registration process for the fourth edition of Pariksha Pe Charcha-2021 commences today- Union Education Minister
Pariksha Pe Charcha to be held in a virtual format this year
Crores of students, teachers and parents from India and abroad to participate virtually
Participants to be selected through an online competition
Questions invited from students on MyGov; selected questions to be featured in the main event
18 FEB 2021 10:49AM by PIB Delhi
Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ today announced the commencement of the registration process of the fourth edition of Prime Minister’s Interaction Programme with school students, teachers and parents – Pariksha Pe Charcha 2021 through his social media platform.
Pariksha Pe Charcha is a much-awaited annual event where the Prime Minister responds to questions related to examination stress and related areas posed by students in his uniquely engaging style in a live programme. Shri Pokhriyal informed that this time the programme will be held virtually. He further stated that questions related to dealing with examination stress from school students of class 9 to 12 will be invited through MyGov platform and selected questions will be featured in the programme. He also informed that school students, teachers and parents from all across the country are to be selected through an online creative writing competition designed specifically for them on MyGov platform. There are different topics assigned for students, parents and teachers in the contest. The applicants can also pose their questions on this platform. The selected participants will be participating in the programme online from their respective State and UT headquarters and will be presented with a special PPC kit (Pariksha Pe Charcha kit). The portal for online creative writing competition will remain open till 14thMarch 2021, he added.
Click here to access the link of the portal: https://innovateindia.mygov.in/ppc-2021/
Topics for creative writing competition on MyGov
For Students
Topic 1: Exams are like festivals, celebrate them
Activity: Draw a scene depicting a festival around your favourite subject.
Topic 2: India Is Incredible, Travel and Explore
Activity: Imagine your friend visits your city for three days. What memories would you create for him or her in each of the following categories?
• Places to See: (Word Limit: 500 Words)
• Food to Relish: (Word Limit: 500 Words)
• Experiences to remember: (Word Limit: 500 Words)
Topic 3: As One Journey Ends, Another Begins
Activity: Describe the most memorable experiences of your school life in not more than 1500 words
Topic 4: Aspire, Not to Be, but to Do
Activity: If there was no restriction on resources or opportunities, what would you do for society and why? Submit a write up in not more than 1500 words
Topic 5: Be Grateful
Activity: Write 'Gratitude Cards' for those whom you are grateful to in not more than 500 words
For Teachers
Topic: Online Education System – Its benefits and how it can be improved further.
Activity: Write an essay on the topic in about 1500 words
For Parents
Topic 1: Your Words Make Your Child’s World - Encourage, As You Have Always Done
Activity: Write a story about the vision you share with your child for his or her future. Let your child write the first sentence. Then you write the next and so on. (Word Limit: 1500 Words)
Topic 2: Be Your Child’s Friend—Keep Depression Away
Activity: Write a postcard to your child and let him or her know why they are special. (Word Limit: 100 Words)