Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
AWBI (The Animal Welfare Board of India) Awards Dedicated for Animal Welfare and Protection-2021 Held on Auspicious Day of Vasant Panchami at New Delhi
17 FEB 2021 9:34AM by PIB Delhi
The Animal Welfare Board of India (AWBI), the apex body in the country for the welfare and protection of animals, established under Section 4 of the Prevention of Cruelty to Animals Act, 1960 conferred 14 Prani Mitra awards and JeevDaya awards 2021 to the individuals, organizations and corporates for their outstanding performance in the field of animal welfare.
Shri Giriraj Singh, Minister for Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Govt. of India distributed the awards and conveyed his greetings to all the animal lovers on the auspicious day of Vasant Panchami.
Minister congratulated the awardees for their selfless service being rendered by them in the field of animal welfare. The Minister pointed out that these type of awards to the individuals and animal welfare organizations will encourage the people to save the animals more and more. He also emphasized the great philosophy of our motherland means everyone has to be happy, healthy and prosperous in co-existence on the motherland. The AWBI, animal welfare organizations and animal lovers in our country are also concerned about the welfare of all creatures from Ant to Elephant and working for prevention of cruelty to animals. The Minister also appreciated the gaushalas looking after thousands of cow and its progeny with “SevaBhav” and further emphasised that these gaushalas need to adopt innovative ideas and technologies to make them self-sustainable. The utmost necessity and need of the hour is to create awareness amongst the public in general about the compassion, kindness, welfare of animals and prevention of cruelty to animals in letter and spirit of the act and rules framed for the purpose.
The following individuals / organizations have been awarded with the Prani Mitra and JeevDaya Awards in their respective fields: -
(1) Prani Mitra Award Individual – Shri Yogender Kumar, New Delhi, Shri Manish Saxena, Jaipur, Rajasthan and Shri Shyam Lal Chaubisa, Udaipur, Rajasthan.
(2) Prani Mitra Award Shaurya – Shri Anil Gandas, Gurugram, Haryana, Late Smt. Kalpana Vasudevan, Coimbatore, Tamilnadu.
(3) Prani Mitra Award – Life Time Animal Service – Maj. Gen. (Retd) Dr. R. M. Kharb, AVSM, Gurugram, Haryana, Dr. S. Chinny Krishna, Chennai, Tamilnadu and Dr. S.R. Sundaram, Chennai, Tamilnadu.
(4) Prani Mitra Award – Animal Welfare Organization – World Sankirtan Tour Trust, Hodal, Haryana, Shri Karuna Foundation Trust, Rajkot, Gujarat and People for Animals, Ahmedabad, Gujarat.
(5) Prani Mitra Award – Corporate – Tata Trust Foundation, Mumbai, Maharashtra.
(6) JeevDaya Award – Animal Welfare Organization – Dhyan Foundation, New Delhi and Animal Aid Charitable Trust, Udaipur, Rajasthan.
Shri Atul Chaturvedi, Secretary, Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Govt. of India told while addressing the award function that animal welfare subject is very important and has become of more relevance to address the issues of man-animal conflicts. Shri Chaturvedi congratulated all the awardees and hoped that this will further encourage the individuals and organizations to do more work in the field of animal welfare. He quoted the Article 51 A (g) of our constitution which says, “It is the moral responsibility of citizens of India to protect and improve the natural environment and have compassion for all living creatures.”
Dr. O. P. Chaudhary, Joint Secretary, NLM and AW, Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Govt. of India and Chairman AWBI told that the individuals and animal welfare organization are contributing immensely in the field of animal welfare and saving the lives of our animal friends from being subjected from unnecessary pain and sufferings. The new ideas and innovation is also being introduced to further enhance the welfare measures of the animals throughout the nation. Chairman AWBI conveyed his gratefulness to awardees and the animal lovers from all over the country attended this function virtually. He told that Mahatma Gandhi, Lord Budha, Lord Mahavira were great preachers of the JeevDaya and kindness towards animals. Dr. Chaudhary briefed about the activities of AWBI and the participation of the Honorary Animal Welfare Officers, Colony Animal Care Takers and other eminent personalities to serve the homeless animals, reducing the homeless dog population, Rabies incidents and man-animal conflicts.
AWBI members Shri Girish J. Shah and Shri Ram Krishna Raghuvanshi attended the award function and expressed their views and experiences in the field of animal welfare. Prof. R.S. Chauhan, Member AWBI and Dr. Ashok Kanwar, Oncologist virtually attended the function and shared their research work on medicinal use of cow dung and cow urine. The awardees also shared the animal welfare activities carried out by them in their respective organizations and area of expertise.

ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
এ.দবল্যু.বি.আই. ( দ এনিমেল ৱেলফিয়র বোর্দ ওফ ইন্দিয়া)না নই দিল্লীদা বসন্ত পঞ্চমিগী য়াইফরবা নুমিৎতা পাংথোকখিবা এনিমেল ৱেলফিয়র অমসুং প্রোতেক্সন -২০২১দা কৎথোকখিবগীদমক মনা পীখ্রে
17 FEB 2021 9:34AM by PIB Imphal
ৱেলফিয়র অমসুং প্রোতেক্সন ওফ এনিমেলস, প্রিবেন্সন ওফ ক্রএল্তি তু এনিমেলস এক্ত, ১৯৬০গী সেক্সন ৪গী মখাদা লিংখৎখিবা, লৈবাক অসিগী মকোক্তা লৈরিবা দ এনিমেল ৱেলফিয়র বোর্দ ওফ ইন্দিয়া (এ.দবল্যু.বি.আই.)না প্রানি মিত্র ১৪ অমসুং জিবদয়া এৱার্দস ২০২১ অসি মীওই অমগী ওইবা, ওর্গানাইজেসন অমসুং কোর্পোরেৎশিংদা মখোয়না শা-ঙাগী য়াইফনবগী লমদা মপা লৈত্তনা পাংথোকখিবা থবকশিংদা মনাশিং অসি পীখ্রে।
ভারত সরকারগী ফিসরী, এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দাইরিয়িংগী মিনিস্তর শ্রী গিরিরাজ সিংহনা মনাশিং অসি য়েন্থোকখি অমসুং হায়রিবা বসন্ত পঞ্চমিগী য়াইফরবা নুমিৎ অসিদা মহাক্কী য়াইফ-নুঙাই পাওজেল অসি শা-ঙাবু নুংশিজবশিংদা য়ৌহনখি।
মিনিস্তরনা মনা ফংলবশিং অসিবু মখোয়না শা-ঙাগী লমদা মশাগী ওইজবা কয়া অমা থাদোক্তুনা তৌখিবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোক্লি। মিনিস্তিরনা হায়খি মদুদি অসিগুম্বা মনা অসিনা মীওই অমবু নত্ত্রগা শা-ঙাগী য়াইফনবা তৌবা ওর্গানাইজেসনশিং অসিদা পুক্নিং থৌগৎতুনা শা-ঙাশিংবু কনবা হেনগৎলগনি। এ.দবল্যু.বি.আই., শা-ঙাগী য়াইফনবা তৌবা ওর্গানাইজেসনশিং অমসুং শা-ঙা নুংশিজবা মীওইশিংনা ককচেংদগী হৌদুনা শমু ফাওবা শা-ঙাদা তমথিনা তৌবা থিংদুনা লাক্লি। মখা তানা মহাক্না হায় মদুদি গাওসালাশিং অসি তেক্নোলোজি শিজিন্নদুনা মখোয়বু তেক্ত-কাইদনবা য়োকপা মথৌ তাই। অহৌবদা তঙাইফদবা অমসুং পুংশিং খুদিং মরুওইরিবা অসি মীয়াম অসিদা শা-ঙাশিংবু মিনুংশি লৈবা, চানবিবা, শা-ঙাশিংগী য়াইফনবা তৌবা অমসুং শা-ঙাদা তমথিনা তৌবা থিংবা অসি পোক্নবা পাওজেল পীবা অসিনি।
মখাদা পীরিবা ইন্দিভিয়ুএল/ওর্গানাইজেসন অসি প্রানি মিত্র অমসুং জিব দয়া এৱার্দশিং অসি মখোয়গী লমদা ফংখিবনি:-
১) ইন্দিভিয়ুএলগী প্রানি মিত্র এৱার্দ – শ্রী য়োগেন্দর কুমার, নই দিল্লী, শ্রী মনিশ সক্সেনা, জয়পুর, রাজস্থান অমসুং শ্রী শ্যাম লাল চাউবিসা, উদয়পুর, রাজস্থান।
2) প্রানি মিত্র এৱার্দ শাউরিয়া – শ্রী অনিল গান্দাস, গুরুগ্রাম, হারিয়ানা, লৈখিদ্রবা শ্রীমতি কলপানা বাসুদেবন, কোম্বাইতোর, তামিল নাদু।
৩) প্রানি মিত্র এৱার্দ – লাইফ তাইম এনিমেল সর্বিস – মেজোর জেন. (রিতদ.) দাঃ আর. রি. এম. খার্ব, এ.ভি. এস.এম., গুরুগ্রাম হারিয়ানা, দাঃ এস. চিন্নি কৃষ্ণ, চেন্নাই, তামিল নাদু অমসুং দাঃ এস.আর. সুন্দরাম, চেন্নাই, তামিল নাদু।
৪) প্রানি মিত্র এৱার্দ – এনিমেল ৱেলফিয়র ওর্গানাইজেসন – ৱার্লদ সঁকির্তন তুর থ্রস, হোদাল, হারিয়ানা, শ্রী কারুনা ফাউন্দেসন থ্রস, রাজকোত, গুজরাত অমসুং পিপল ফোি এনিমেল, অহমেদবাদ, গুজরাত।
৫) প্রানি মিত্র এৱার্দ – কোর্পোরেত – তাতা থ্রস ফাউন্দেসন, মুম্বাই, মহারাস্ত্রা।
৬) জিব দয়া এৱার্দ - এনিমেল ৱেলফিয়র ওর্গানাইজেসন – ধ্যান ফাউন্দেসন, নই দিল্লী অমসুং এনিমেল এইদ চেরিতেবল থ্রস, উদয়পুর, রাজস্থান।
ভারত সরকারগী ফিসরী, এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দাইরিয়িংগী সেক্রেতরী শ্রী অতুল চতুরবেদীনা ৱা ঙাংবদা হায় মদুদি শা-ঙাগী য়াইফনবগী তৌরিবা মনা পীবগী থৌরম অসি য়াম্না মরুওইবা অমনি অমসুং মীওইবা অমসুং শাশিংগা লৈরিবা মরী অসি খঙন্নবা য়াম্না মরু ওইবা হিরম অমনি। শ্রী চতুরবেদীনা মনা ফংলবশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুংশা-ঙাশিংগীদমক য়াইফবা কয়া অমা তৌরক্কনি হায়না আশা তৌই হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না ঐখোয়গী কন্সতিত্যুসন অসি পল্লদুনা হায়খি মদুদি, “মসি ভারতকী নাগরীক অমা ওইনা শা-ঙাশিং অসি ঙাক-শেনবা অমসুং মখোয়বু মহৌশাগী ওইবা অকোইবদা লৈনবা শেমগৎপা অমসুং জিব খুদিংবু নুংশিনা লোয়নবা অসি তৌফম থোকপনি”।
ভারত সরকারগী ফিসরী, এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দাইরিয়িংগী জোইন্ত সেক্রেতরী দাঃ ও.পি. চৌধুরী অমসুং এ.দবল্যু.বি.আই.গী চেয়রমেননা হায় মদুদি মীওই অমা অমসুং শা-ঙাগী য়াইফনবা তৌবা ওর্গানাইজেসন অসিনা অৱা অনা তারবা শাশিং অসি ঙাকথোকপা কনবিবা কয়া অমা তৌরি। লৈবাক পুম্বা শা-ঙাগী য়াইফনবা অনৌবা ৱাখল্লোল কয়া অমা পুথোক্তুনা লাক্লি। এ.দবল্যু.বি.আই.গী চেয়রমেননা শাবু নুংশিজবা মনা ফংবদা থাগৎপা ফোংদোরক্লি অমসুং শাবু নুংশিজবা কয়া অমনা ভর্চুএল ওইনা থৌরম অসি শরুক য়াখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাত্মা গান্ধী, লোর্দ বুধা, লোর্দ মহাভিরা অসি শা-ঙাবু জিবদয়া অমসুং নুংশিজবা মীওইনি।
এ.দবল্যু.বি.আই.গী মেম্বর শ্রী গীরিশ জে. শাহ অমসুং শ্রী রাম কৃষ্ণ রাঘুবন্সিনা এৱার্দকী থৌরম অসিদা শরুক য়াখি অমসুং মখোয়না শা-ঙাগী লমদা থেংনরকপা অমসুং মিয়েংশিং কয়া অমা থমখি। এ.দবল্যু.বি.আই.গী মেম্বর প্রোফেসর আর.এস. চৌহান অমসুং ওনকোলোজিস্ত দাঃ অশোক কানৱারনা ভর্চুএল ওইনা থৌরম অসি শরুক য়াখি অমসুং মখোয়না শনগী মথী অমসুং ময়ুংনা হিদাক ওইনা শিজিন্নবা রিসর্সকী মরমদা হায়খি। এৱার্দিশিংনা শা-ঙাগী য়াইফনবা তৌরিবা থবক থৌরম কয়া অমগী মতাংদা পুথোকখি।