থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
ফেমিলী পেন্সনগী সিলিং অসি থাদা লুপা ৪৫,০০০দগী লুপা ১,২৫,০০০দা হেনগৎহনখ্রে: দা. জিতেন্দ্র সিংহ
12 FEB 2021 3:32PM by PIB Imphal
অৱাং নোংপোক থংবা লমদমগী চাউখৎ থৌরাং (দোনর), এম.ও.এস. পি.এম.ও., পব্লিক গ্রীভান্সেস, পেনসন্স, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেসকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি ফেমিলী পেন্সনগী অপ্পর সিলিং অচৌবা অহোংবা ওইনা থা অমদা লুপা ৪৫,০০০দগী লুপা ১,২৫,০০০দা হেনগৎখি। মহাক্না হায় খোঙথাং অসিনা লৈখিদ্রবা কর্মচারীশিংগী ইমুং মনুংগী “ইজ ওফ লিবিং: পুরক্নবা খোঙথাং অমনি অমসুং মসিনা মখোয়দা ফাইনান্সিএল সেক্যুরিতী মরাং কাইনা ফংহনগনি। মন্ত্রীনা হায় দিপার্তমেন্ত ওফ পেন্সন এন্দ পেন্সনরস ৱেলফিয়র (দি.ও.পি.পি.দবল্যু.)না মমা-মপাশিং লৈখিদ্রবা মতুংদা অঙাং অমনা ফেমিলী পেন্সন অনি লৌথোকপদা ইলিজিবল ওইবগী মতাংদা মানা লৌথোকপা য়াবা শেনফমগী মতাংদা ক্লেরিফিকেসন থোকখ্রে। দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায় ফেমিলী পেন্সন অনিগী শেনফমঅসি হৌজিক্তি থাদা লুপা ১,২৫,০০০ ওইরগনি হায়রিবা অসি হান্না থম্লম্বা লিমিৎ অদুদগী শরু অনি মখাই হেন্না হেল্লি।
সেন্ত্রেল সিবিল সর্ভিসেস (পেন্সন) রুল্স ১৯৭২গী সব-রুল (১১)গী রুল ৫৪গী মতুং ইন্না, করিগুম্বা নুপী অমসুং নুপা অদু সরকারগী কর্মচারী ওইবা তারবা অমসুং মখোয়না লৈখিদবদা রুল অসিগী প্রোবিজন অসিনা গভর্ন তৌরবদি লৈহৌরিবা অঙাং অদুনা লৈখিদ্রবা মমা-মপাশিংগী ফেমিলী পেন্সন অনিমক্কী ইলিজিবল ওইগনি। মমাংদা অসিগুম্বা কেসশিংদা ফেমিলী পেন্সন অনিগী অপুনবা শেনফম অসিদা অথিংবা লৈরমখি মদুদি থাদা লুপা ৪৫,০০০/- অমসুং লুপা ২৭,০০০/- অসি মথং শিৎনা রেৎ ৫০% অমসুং ৩০% ওইদুনা ৬শুবা সি.পি.সি,গী রিকম্মেন্দেসনশিং মতুং ইন্না খ্বাইদগী ৱাংবা পে লুপা ৯০,০০০/- ওইনা লৌদুনা মসিদা লেপখি।
খ্বাইদগী ৱাংবা পে অসি ৭শুবা সি.পি.সি.গী রিকম্মেন্দেসনশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌরবা মতুং থাদা লুপা ২,৫০,০০০ ওইহনখ্রে মরম অসিনা সি.এস.এস. (পেন্সন)রুল্সকী রুল ৫৪(১১)দা পীবা শেনফম অসি থাদা লুপা ২,৫০,০০০গী ৫০% ওইদুনা ১,২৫,০০০দা অমসুং লুপা ২,৫০,০০০গী ৩০% ওইদুনা লুপা ৭৫,০০০দা রিভাইজ তৌখ্রে।
মথক্তা পীরিবা ক্লেরিফিকেসন অসু তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিংদগী লাকপা রিফরেন্সশিংদা ইস্যু তৌখ্রে। হৌজিক লৈরিবা রুল অসিগী মতুং ইন্না করিগুম্বা মমা-মপা অদু সরকারগী কর্মচারী ওইরবা অমসুং অমনা সর্ভিসতা লৈরিঙেদা নত্ত্রগা থবক্তগী পোত্থরবা মতুংদা লৈখিদবা তারবদি ফেমিলী পেন্সন অসি হিংহৌরিবা নুপা/নুপীঅদুদা পীগনি অমসুং নুপা/নুপী অদুসু লৈখিদবা তারবদি লৈহৌরিবা অঙাং অদুদা ইলিজিবিলিতী কন্দিসনশিং অদু থুংলবদা লৈখিদ্রবা মমা-মপা অনিমক্কী ফেমিলী পেন্সন অনিমক পীগনি।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Family pensions ceiling enhanced from Rs 45,000 to 1,25,000 per month: Dr Jitendra Singh
12 FEB 2021 3:32PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr.Jitendra Singh said that in a far reaching reform regarding family pensions the upper ceiling has been raised from Rs 45,000 to Rs 1,25,000 per month. He said, the move will bring “Ease of Living” for the family members of the deceased employees and would provide adequate financial security to them. The Minister said that the Department of Pension & Pensioners' Welfare (DoPPW) has issued clarification on the amount admissible in case a child is eligible to draw two family pensions after death of his /her parents. Dr Jitendra Singh said that the amount of both the family pensions will now be restricted to Rs 1,25,000 per month, which is more than two and half times higher than the earlier limit.
In accordance with sub-rule (11) of rule 54 of the Central Civil Services (Pension) Rules 1972, in case both wife and husband are Government servants and are governed by the provisions of that rule, on their death, the surviving child is eligible for two family pensions in respect of the deceased parents. Earlier instructions laid down that the total amountof two familypensions in such cases, shall not exceed to Rs 45,000/- per month andRs 27,000/- per month which were determined at the rate of 50% and 30%, respectively taking into account of the highest pay of Rs. 90,000/- as per 6th CPC recommendations.
Since the highest pay has been revised to Rs. 2,50,000 per month after the implementation of 7th CPC recommendations, therefore the amount prescribed in Rule 54(11) of CCS (Pension) Rules has also been revised to Rs 1,25,000/- per month being 50% of Rs.2,50,000/- and Rs 75000/- per month being 30% of Rs. 2,50,000/-.
The above clarification has been issued on the references received from various Ministry /Department. As per the existing rule, if parents are Government servants and one of the them dies while in service or after retirement, the family pension in respect of the deceased shall become payable to the surviving spouse and in the event of the death of the spouse, the surviving child shall be granted the two family pensions in respect of the deceased parents subject to fulfilment of other eligibility conditions.