Ministry of Commerce & Industry
Cereals exports see a sharp jump in April – December, 2020, notwithstanding logistical challenges posed by COVID19.
10 FEB 2021 3:15PM by PIB Delhi
India’s exports of cereals – rice, wheat and coarse cereals witnessed an impressive rise during first three quarters of 2020-21 financial year.
As per the data during April-December, 2020, the exports of cereals rose to Rs 49,832 crore from Rs 32,591 crore (4581 US$ million) reported during the same period in the previous year. The exports of cereals witnessed a rise of 52.90% in Rupee term and 45.81% in US dollar term. The total share of value of cereal exports was 48.61% in Rupee term in the total export of Agricultural and Processed Food Products Exports Development Authority (APEDA) scheduled products.
As per the data during April-December, 2020, the export of Basmati Rice was Rs 2,038 crore (2947 US$ Million) against Rs. 20,926 crore (2936 US$ Million) reported during same period in the previous year. The exports of this aromatic and long-grain rice witnessed a growth of 5.31% in Rupee term and 0.36 % Dollar terms. The share of export of Basmati rice was 21.44% in the total export of products under APEDA basket. Major destination for the Basmati rice exports from India is to the countries including Iran, Saudi Arabia, Iraq, United Arab Emirates, Kuwait, European Countries etc.
During the first three quarters of 2020-21, the shipment of non-Basmati rice witnessed impressive spike. The non-basmati rice exports was Rs 22,856 crore (3068 US$ Million) during April-December, 2020 against Rs 10,268 crore (1448 US$ Million) reported during April-December, 2019 period. The exports of non-Basmati witnessed a growth of 122.61 % in Rupee term and 111.81 % Dollar terms. The share of export of Non-Basmati rice is 22.32 % in the total export of APEDA products. India exports non-Basmati rice to countries including Nepal, Benin, United Arab Emirates, Somalia, Guinea and many other countries in Asia, Europe and the United States.
During April- December 2020 period, the export of Wheat rose to Rs 1,870 crore (252 US$ Million) against was Rs. 336 crore (48 US$ Million) reported during the same phase a year back. As per the trend, there is a growth of 456.41 % in Rupee term and 431.10 % Dollar terms. The share of export of wheat is 1.84 % in the total export of APEDA scheduled products. The key exports destination for wheat include Nepal, Bangladesh, United Arab Emirates,
As per the April- December 2020 data the export of other cereals – Millets, Maize and other coarse gains in the month of April- December 2020 was Rs 3,067 crore (413 US$ Million) against Rs. 1061 crore (149 US$ Million) reported in the previous year. There is a growth of 189.09 % in Rupee term and 177.02 % in Dollar terms in the current fiscal. The share of export of other cereals is 3.01 % in the total export of APEDA scheduled products. The exports destination for other cereals include United Arab Emirates, Saudi Arabia, Nepal, the United States, Germany and Japan
The sharp spike in rice exports especially during a phase where globally the COVID19 pandemic has disrupted supply changes of many commodities, has been attributed to the government taking prompt measures to ensure exports of rice while taking all the COVID19 related safety precautions. “We took several measures in terms of ensuring safety and hygiene because of the operational and health challenges posed by COVID19, while ensuring that rice exports continue uninterrupted,” Dr. Madhaiyaan Angamuthu, Chairman, APEDA has said.
For boosting rice exports, the government had set up the Rice Export Promotion Forum (REPF), under the aegis of the APEDA. REPF has representations from rice industry, exporters, officials from APEDA, ministry of commerce and directors of agriculture from major rice producing states including West Bengal, Uttar Pradesh, Punjab, Haryana, Telangana, Andhra Pradesh, Assam, Chhattisgarh and Odisha.

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯না থোকহনবা খুদোংচাদবা কয়া লৈরবসু এপ্রিল-দিসেম্বর, ২০২০গী মনুংদা সীরিএল এক্সপোর্ত তৌবগী চাং য়াম্না হেনগৎখি
10 FEB 2021 3:15PM by PIB Imphal
ইং ২০২০-২১গী শেনবা চহিগী অহানবা ক্বার্তর অহুমদা ভারতকী সীরিএল – চেং, গেহু অমসুং অপৌবা হৱাই মীরমদা থাদোকপগী হীরমদা য়াম্না মশক থোক্নিংঙাই ওইবা থৌওং পাংথোকপা উবা ফংখি।
এপ্রিল-দিসেম্বর ২০২০গী দেতাগী মতুং ইন্না সীরিএল এক্সপোর্ত তৌবগী চাংদা মমাংগী চহিগী মান্নবা মতমদা ওইখিবা লুপা করোর ৩২,৫৯১ (য়ু.এস. দোল্লর মিলিয়ন ৪৫৮১)দগী লুপা করোর ৪৯,৮৩২দা হেনগৎখি। মসিগী থৌওং অসিদা রুপীগী ওইনা ৫২.৯০% অমসুং য়ু.এস. দোল্লরগী ওইনা ৪৫.৮১%গী চাং হেনগৎপগী ফিভম উবা ফংখি। এগ্রিকলচরেল অমসুং প্রোসেস ফুদ প্রদক্ত এক্সপোর্ত দিভেলপমেন্ত ওথোরিতী (এ.পি.ই.দি.এ.)গী মনুং চনবা পোত্থোকশিংগী অপুনবা ওইনা এক্সপোর্ত তৌবগী মতাংদা রুপীগী হীরমদা য়েংবা মতমদা মীরমদা থাদোক্লিবা অসিগী অপুনবা শেনফমগী শরুক অসি ৪৮.৬১% ওইখি।
এপ্রিল-দিসেম্বর, ২০২০গী দেতা ফংবগী মতুং ইন্না বাসমতী চেং মীরমদা থাদোকপগী চাং অসি মমাংগী চহিগী মান্নবা মতমদা লুপা করোর ২০,৯২৬ (য়ু.এস. দোল্লর মিলিয়ন ২৯৩৬) ওইখিবা অদুগা চাংদম্নবদা লুপা করোর ২,০৩৮ (য়ু.এস. দোল্লর মিলিয়ন ২৯৪৭) ওইখি। মসিগী মনম নুংশিবা অমসুং অশাংবা চেং অসিবু মীরমদা থাদোকপদা রুপীগী ওইনা ৫.৩১% অমসুং দোল্লরগী ওইনা ০.৩৬%গী শাহৌ লৌখি। এ.পি.ই.দি.এ.গী মনুং চনবা পোত্থোকশিংগী মীরমদা থাদোকপগী অপুনবা চাংদা বাসমতী চেঙনা ২১.৪৪%গী শরুক ওইখি। ভারত্তগী বাসমতী চেঙ থাদোকফম ওইরিবা খ্বাইদগী মরু ওইবা লৈবাকশিংগী মনুংদা ইরান, সাউদী অরাবিয়া, ইরাক, য়ুনাইতেদ অরাব ইমিরেৎস, কুৱেৎ অমসুং য়ুরোপকী লৈবাকশিংনচিংবা য়াওরি।
ইং ২০২০-২১গী অহানবা ক্বার্তর অহুমদা বাসমতী নত্তবা অতোপ্পা চেঙগী মীরমদা থাদোকপগী চাংদসু মশক থোক্না হেনগৎপগী ফিভম উবা ফংখি। ২০১৯গী এপ্রিল-দিসেম্বরগী মতমদা মসিবু মীরমদা থাদোকপগী চাংনা লুপা করোর ১০,২৬৮ (য়ু.এস. দোল্লর মিলিয়ন ১৪৪৮) ওইখিবা অদুগা চাংদম্নবদা এপ্রিল-দিসেম্বর, ২০২০গী মনুংদা লুপা করোর ২২.৮৫৬ (য়ু.এস. দোল্লর মিলিয়ন ৩০৬৮) ওইখি। মসিগী এক্সপোর্তকী মতৌ অসিনা রুপীগী ওইনা ১২২.৬১% অমসুং দোল্লরগী ওইনা ১১১.৮১%গী শাহৌ লৌখি। এ.পি.ই.দি.এ.গী মনুং চনবা পোত্থোকশিংগী মীরমদা থাদোকপগী অপুনবা চাংদা বাসমতী নত্তবা চেঙনা ২২.৩২%গী শরুক ওইখি। ভারত্তগী বাসমতী নত্তবা চেঙ থাদোকফম ওইরিবা খ্বাইদগী মরু ওইবা লৈবাকশিংগী মনুংদা নেপাল, ভুতান, য়ুনাইতেদ অরাব ইমিরেৎস, সোমালিয়া, গীনিয়া অমসুং এসিয়া, য়ুরোপকী লৈবাক কয়া অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেৎসনি।
এপ্রিল-দিসেম্বর, ২০২০গী মতমগী মনুংদা গেহুবু মীরমদা থাদোকপগী চাংদসু মশক থোক্না হেনগৎপগী ফিভম উবা ফংখি। চহি অমগী মমাংগী চপ-মান্নবা তাঙ্কক্তা গেহুবু মীরমদা থাদোকপগী চাংনা লুপা করোর ৩৩৬ (য়ু.এস. দোল্লর মিলিয়ন ৪৮) ওইখিবা অদুগা চাংদম্নবদা এপ্রিল-দিসেম্বর, ২০২০গী মনুংদা লুপা করোর ১,৮৭০ (য়ু.এস. দোল্লর মিলিয়ন ২৫২) ওইদুনা হেনগৎখি। হৌজিক লৈরিবা চৎনবীগী মতুং ইন্না গেহুবু মীরমদা থাদোকপদা রুপীগী ওইনা ৪৫৬.৪১% অমসুং দোল্লরগী ওইনা ৪৩১.১০%গী শাহৌ লৌখি। এ.পি.ই.দি.এ.গী মনুং চনবা পোত্থোকশিংগী মীরমদা থাদোকপগী অপুনবা চাংদা গেহুনা ১.৮৪%গী শরুক ওইখি। ভারত্তগী গেহু থাদোকফম ওইরিবা খ্বাইদগী মরু ওইবা লৈবাকশিংগী মনুংদা নেপাল, বঙ্গলাদেশ অমসুং য়ুনাইতেদ অরাব ইমিরেৎস য়াওরি।
এপ্রিল-দিসেম্বর, ২০২০গী দেতা ফংবগী মতুং ইন্না অতোপ্পা সীরিএল- মিল্লেৎ, চুজাক অমসুং অতোপ্পা অপৌবা হৱাইশিংবু মীরমদা থাদোকপগী চাং অসি মমাংগী চহিগী মান্নবা মতমদা লুপা করোর ১০৬১ (য়ু.এস. দোল্লর মিলিয়ন ১৪৯) ওইখিবা অদুগা চাংদম্নবদা এপ্রিল-দিসেম্বর, ২০২০গী মনুংদা লুপা করোর ৩০৬৭ (য়ু.এস. দোল্লর মিলিয়ন ৪১৩) ওইখি। মসিগী থৌওং অসিদা হন্দক্কী শেনবা-চহিদা রুপীগী ওইনা ১৮৯.০৯% অমসুং দোল্লরগী ওইনা ১৭৭.০২%গী শাহৌ লৌখি। এ.পি.ই.দি.এ.গী মনুং চনবা পোত্থোকশিংগী মীরমদা থাদোকপগী অপুনবা চাংদা বাসমতী চেঙনা ৩.০১%গী শরুক ওইখি। ভারত্তগী হায়রিবা পোত্থোকশিং অসিবু থাদোকফম ওইরিবা খ্বাইদগী মরু ওইবা লৈবাকশিংদি সাউদী অরাবিয়া, য়ুনাইতেদ অরাব ইমিরেৎস, নেপাল, য়ুনাইতেদ স্তেৎস, জর্মনী অমসুং জাপান্নি।
কোবিদ-১৯গী লাইচৎনা মরম ওইদুনা মালেম শিনবা থুংবগী পোত্থোক কয়া অমগী সপ্লাই চেন্দা শোকহনখিবা মতমগী মনুংদা মসিগী হেনগৎপগী থৌওং অসি পাংথোকপা ঙমখ্রিবা অসি সরকারনা কোবিদ-১৯গী চেকশিন লৌখৎ-লৌখৎনা মীরমদা চেঙ থাদোকপদা অয়েৎপা লৈহন্দনবা মতিক চাবা থবক লৌখত্তুনা হোৎনখিবগী থৌওংশিং অদুননি হায়না লৌনরি। “ঐখোয়না কোবিদ-১৯না ওইহল্লকপা হকশেল অমসুং থবক তৌবদা অয়েৎপা পীবগী থৌরমশিং অসিনা মরম ওইদুনা হকশেল ফনা অমসুং হাইজীন ঙাক্না লৈনবা তোঙানবা খোঙথাং কয়াসু পায়খৎপগা লোয়ননা মীরমদা চেঙ থাদোকপগী থৌওংশিংদা অরেপ্পা লৈহন্দনবসু হোৎনখি”, হায়না এ.পি.ই.দি.এ.গী চেয়রমেন, দাঃ মধৈয়ান অঙ্গামুথুনা হায়খি।
চেঙবু মীরমদা থাদোকপদা খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক্তা, সরকারনা এ.পি.ই.দি.এ.গী মিৎয়েং মখাদা রাইস এক্সপোর্ত প্রোমোসন ফোরম (আর.ই.পি.এফ.) লিংখৎখ্রবনি। আর.ই.পি.এফ.তা চেঙগী ইন্দস্ত্রী, এক্সপোর্ত তৌবশিং, এ.পি.ই.দি.এ.গী ওফিসিএলশিং, কম্মর্স মন্ত্রালয় অমসুং নোংচুপ বেঙ্গোল, উত্তর প্রদেশ, পঞ্জাব, হরিয়ানা, তেলঙ্গানা, আন্ধ্র প্রদেশ, অসম, ছতিসগর অমসুং ওরিশা য়াওনা চেঙ পুথোকপা মরু ওইবা রাজ্যশিংগী লৌউ-শিংউবগী দাইরেক্তরশিংনা মীহুৎ ওইদুনা ওইরি।