প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
আফঘানিস্তানদা লালন্দর “শহতুত” দাম শান্নবা এম.ও.য়ু. খুৎয়েক পীনবগী থৌরম
09 FEB 2021 3:29PM by PIB Imphal
ফেব্রুৱারী ৯, ২০২১দা ভি.তি.সি.গী থোংদা আফঘানিস্তানদা লালন্দর [শহতুত] দাম শান্নবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং [এম.ও.য়ু.] খুৎয়েক পীনবগী থৌরম অমা পাঙথোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং আফঘানিস্তানগী রাস্ত্রপতি ঐচ.ই. দা. মোহম্মদ অশরফ ঘানিগী মমাংদা ই.এ.এম. দা. জয়শঙ্কর অমসুং মপাল থৌরম মন্ত্রী মিস্তর হনীফ অতমারনা এম.ও.য়ু. খুৎয়েক পীনখ্রে।
প্রোজেক্ত অসি ভারত অমসুং আফঘানিস্তানগী মরক্তা লৈরিবা অনৌবা দিবেলপমেন্ত পার্তনরশিপকী শরুক অমনি। লালন্দর [শহতুত] দাম অসিনা কবুল সহরগী অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহনবা ঙম্লগনি, মনাক নকপা মফমশিংদা ঈথৈ-লৌখোংগী ঈশিং পীরগনি, হৌজিক লৈরিবা ঈথৈ-লোখোং অমসুং দ্রেনেজ নেৎৱার্ক অসি রিহেবিলিতেৎ তৌরগনি, মফম অসি ঈচাউদগী ঙাকথোকপা অমসুং লাকশিন্নবা হোৎনবদা মতেং ওইরগনি অমসুং রিজন অসিদা মৈসু ফংহল্লগনি।
২০১৬গী জুনদা প্রধান মন্ত্রী অমসুং রাস্ত্রপতিনা শঙ্গাখিবা ইন্দিয়া-আফঘানিস্তান ফ্রেন্দশিপ দাম [সলমা দাম] অসিগী মতুংদা আফগানিস্তান্দা ভারতনা শাবা অনিশুবা অচৌবা দামনি। লালন্দর [শহতুত] দামগী এম.ও.য়ু. খুৎয়েক পীনবা অসিনা ভারতনা আফঘানিস্তানগী সোসিও-ইকনোমিক দিবেলপমেন্তগী কন্না অমদি মতম শাংনা হোৎনরিবা অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈরিবা পার্তনরশিপ অসিগী মমিং তারি। আফঘানিস্তানগা লোইননা ঐখোয়গী দিবেলপমেন্ত কোওপরেসন অসিগী শরুক অমা ওইনা ভারতনা আফঘানিস্তানগী প্রোভিন্স ৩৪মক য়ৌশিল্লিবা প্রোজেক্ত ৪০০ হেন্না শাবা লোইখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলদা মহাক্না ভারত অমসুং আফঘানিস্তানগী মরক্তা লৈরুবা সিবিলাইজেসনগী ওইবা মরী অদুগী মতাংদা ফোঙদোকখ্রে অমসুং শান্তি লৈবা, অপুনবা, তংদু-লৈতাবা, চাউখৎপা অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা আফঘানিস্তান অমগীদমক ভারতনা মখা তানা মতেং পাংখিগনি হায়না থাজবা পীখ্রে।

Prime Minister's Office
Signing ceremony of MoU for the construction of the Lalandar "Shatoot" Dam in Afghanistan
09 FEB 2021 3:29PM by PIB Delhi
A signing ceremony of the Memorandum of Understanding [MoU] for the construction of the Lalandar [Shatoot] Dam in Afghanistan took place over VTC on 9 February 2021. The MoU was signed by EAM Dr. Jaishankar and Foreign Minister Mr. Hanif Atmar, in the presence of Prime Minister Shri Narendra Modi and President of Afghanistan H.E. Dr. Mohammad Ashraf Ghani.
The project is a part of the New Development Partnership between India and Afghanistan. The Lalander [Shatoot] Dam would meet the safe drinking water needs of Kabul City, provide irrigation water to nearby areas, rehabilitate the existing irrigation and drainage network, aid in flood protection and management efforts in the area, and also provide electricity to the region.
This is the second major dam being built by India in Afghanistan, after the India- Afghanistan Friendship Dam [Salma Dam], which was inaugurated by the Prime Minister and the President in June 2016. Signing of the MoU on Lalandar [Shatoot] Dam is a reflection of India’s strong and long-term commitment towards the socio-economic development of Afghanistan and the enduring partnership between our two countries. As a part of our Development Cooperation with Afghanistan, India has completed more than 400 projects covering all 34 provinces of Afghanistan.
The Prime Minister, in his remarks, highlighted the civilisational relationship between India and Afghanistan and gave an assurance of India's continued support for a peaceful, united, stable, prosperous and inclusive Afghanistan.