লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
নেস্নেল এগ্রিকলচর মার্কেৎ (ই-নাম)না লৌমীশিংদা মতেং পাংবা হেনগৎলক্লি
পান-ইন্দিয়া ত্রেদিং পোর্তেলনা লৌউ-শিংগী পোত্থোক্কী “ৱান নেসন, ৱান মার্কেৎ”কী মঙলান অদু মঙ ফাওনবদা মতেং পাংলি
অনৌবা মন্দি ১০০০ ইন্তিগ্রেসন তৌবা হেনগৎহল্লি
04 FEB 2021 6:03PM by PIB Imphal
নেস্নেল এগ্রিকলচর মার্কেৎ ই-নাম হায়নসু খঙনরিবা অসি লৌমীশিংনা কৈথেল অমসুং বায়র মশিং কয়াবু দিজিতেল ওইনা য়ৌশিনবা হেনগৎনবা অমসুং মমল খঙদোকপগী মেকানিজম, ক্বালিতীগা চান্নবা মমল ফংহনবা হেনগৎনবা পান্দমগা লোইননা ত্রেদ ত্রাঞ্জেক্সনদা ত্রান্সপরেন্সী পুরক্নবা অমসুং লৌউ-শিংউগী পোত্থোক্তা “ৱান নেসন ৱান মার্কেৎ”গী ৱাখল্লোন লৈহন্নবা লৌউ-শিংউগী মার্কেতিংগী অনৌবা থৌরাং অমনি।
রাজ্য ১৮ অমসুং য়ু.তি. ৩দা কৈথেল ১০০০ ইন্তিগ্রেৎ তৌদুনা ই-নামগী মখাদা হেন্না ফবা মার্কেৎ লিঙ্কেজ ফংহনখ্রে। হৌজিক ফাওবদা লৌমী করোর ১.৬৯ অমসুং ত্রেদর লাখ ১.৫৫না ই-নাম প্লেৎফোর্মদা রেজিস্তর তৌখ্রে। ওনলাইন অমসুং ত্রান্সপরেন্ত ওইবা বিদ্দিং সিস্তেম অসিনা লৌমীশিংবু ই-নাম প্লেৎফোর্মদা ললোন-ইতিক তৌবা হেনগৎহন্নবা থৌগৎলি। ই-নাম প্লেৎফোর্মদা বল্ক কম্মোদিতীশিংগী এম.তি. করোর ৪.১৩ অমসুং চাউরাক্না লুপা করোর লাখ ১.২২ ওইগদবা য়ুবী অমসুং ৱাগী মশিং করোর ৩.৬৮কী অপুনবা ত্রেদ ভোল্যুম রেকোর্দ তৌখ্রে। প্লেৎফোর্ম অসিদা লৌমীশিংদা হকথেংননা শেল থিহনবা য়াহল্লি।
মন্দি ১০০০দা ই-নাম মাই পাকখিবা অসি য়েংলুবদা ফেব্রুৱারী ১, ২০২১দা ইকাই খুম্নরবা শেলথুম মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মালা সিতারমন্না পুথোকখিবা কেন্দ্রগী বজেৎতা মসি হৌজিক চাউথোক্নবা লম্বীদা চংশিল্লী হায়না লাউথোকখি হায়বদি ই-নামদা অহেনবা মন্দি ১০০০ ইন্তিগ্রেৎ তৌদুনা মন্দিশিংগী মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
কোবিদ-১৯ মনুংদা এ.পি.এম.সি.দা পোত্থোক অদু পুরক্তনা এফ.পি.ও.শিংনা মখোয়গী পোত্থোক অদু মখোয়গী কল্লেক্সন সেন্তরদগী ললোনবা য়াহনদুনা ই-নামদা এফ.পি.ও. ত্রেদিং মোদ্যুল লোঞ্চ তৌদুনা ই-নাম প্লেৎফোর্ম/মোবাইল এপ অসি মপাঙ্গল হাপকৎখি।হৌজিক ফাওবদা ই-নাম প্লেৎফোর্মদা এফ.পি.ও. ১৮৪৪ য়াওহনখ্রে। অহেনবা ওইনা ই-এন.দবল্যু.আর.দা য়ুম্ফম ওইবা ৱেয়রহাউসতগী ললোনবা য়ান্নবা ই-নামদা ৱেয়রহাউস বেজ ত্রেদিং মোদ্যুল লোঞ্চ তৌখি। তানফম অসিদা ইন্তর-মন্দি অমসুং ইন্তর-স্তেৎ ত্রেদ থৌগৎনবা হেন্না নৌবা লোজিস্তিক মোদ্যুল রিলিজ তৌখি মসিদা ত্রান্সপোর্ত লোজিস্তিক প্লেৎফোর্মগী এগ্রিগেতরশিং য়াওবনা মখোয়গী পোত্থোক অদু পুথোক-পুশিন তৌবগী ত্রান্সপোর্ত ফেসিলিতীশিং অদু ত্রেক তৌবা য়াহল্লি। মখা তানা ই-নাম প্লেৎফোর্ম অসি কর্নাতকাগী সরকারগী আর.ই.এম.এস. প্লেৎফোর্মগা লোইননা পুন্না ওপরেৎ তৌবা য়াহনখি মসিনা লৌমীশিংবু প্লেৎফোর্ম অমদা মখোয়গী পোত্থোক য়োনবা য়াহনদুনা মখোয়গী মার্কেৎ এক্সেস হেনগৎহল্লি।
লৌমীশিংনা মখোয়গীঔ পোত্থোক অদুদা ভেল্যু হাপকৎনবা অমসুং মখোয়দা এগ্রি মার্কেতিংগী কান্নবা ফংহন্নবা ই-নামনা তোঙান তোঙানবা এগ্রি ভেল্যু চেনগী সেগমেন্তশিং মদুদি ই-নামগা লোইননা সর্ভিস প্লেৎফোর্ম দেবেলপ তৌবা অমসুং ইন্তিগ্রেৎ তৌনবা (ক্যু.সি. সর্ভিসেস, ত্রান্সপোর্তেসন অমসুং দেলিভরী সর্ভিসেস, সর্ভিসেস সোর্তিং/গ্রেদিং তৌবা, পেকেজিং সর্ভিসেস, ইন্সুরেন্স, ত্রেদ ফাইনান্স, ৱেয়রহাউশিং অসিনচিংবা) ইন্দিবিজ্যিউএল প্লেৎফোর্মশিংনা খঙবা অদু খুদোংচাবা লৌনবা দিজিতেল ইকোসিস্তেম অমা শেম্নবা “প্লেৎফোর্ম ওফ প্লেৎফোর্ম” ওইনা ই-নাম দেবেলপ তৌরি।
“ই-নাম অসি শুপ্নগী স্কীম অমা খক্তা নত্তে মসিনা লৌমী খুদিংমক্তা কান্নবা ফংহন্নবা পান্দম থম্লিবা অমসুং মখোয়গী লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং য়োনবগী মওংদা অওনবা পুরক্নবা হোৎনরিবা অমনি। খোঙথাং অসিনা ঐখোয়গী লৌমীশিংদা মখোয়গী ইনকম হেনগৎহনবদা চাউনা কান্নবশিং ফংহল্লি অমসুং মখোয়দা ত্রান্সপেন্ত ওইবা মওং অমদা অহেনবা শেমচংদনা মতিক চানা মমলশিং খহনবা ঙমহল্লি।”

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
National Agriculture Market (e-NAM) is expanding to ease farmers
The pan-India trading portal is helping realize the vision of “One Nation, One Market” for agri-produce
Expansion of Integration of 1000 new mandis
04 FEB 2021 6:03PM by PIB Delhi
National Agriculture Market popularly known as e-NAM was an innovative initiative in agricultural marketing to enhance farmer’s accessibility digitally to multiple numbers of markets & buyers and to bring transparency in trade transactions with the intent to improve price discovery mechanism, quality commensurate price realization and also to develop the concept of “One Nation One Market” for agriculture produce.
Better market linkage was provided under e-NAM by Integrating 1000 markets across 18 States and 3 UT. So far, more than 1.69 crore Farmers & 1.55 Lakh traders registered on e-NAM platform. The online and transparent bidding system is encouraging farmers to increasingly trade on e-NAM platform. Total trade volume of 4.13 Crore MT of bulk commodities &3.68 crore numbers of Coconut &Bamboo worth approximately Rs 1.22 Lakh crore has been recorded on e-NAM platform. Direct payment to Farmers was enabled in this platform.
Looking to the success of e-NAM in its 1000 mandis, it is now on a path of expansion as announced by Hon’ble Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman in the Union Budget released on 1st February, 2021, i.e to further integrate 1000 more mandis with e-NAM, this will further strengthen the mandis.
During COVID-19, e-NAM platform /mobile app. has been further strengthened by launching FPO trading module in e-NAM where by FPOs can trade their produce from their collection center without bringing the produce to APMC. So far, 1844 FPOs have been on board on e-NAM platform. Additionally, Warehouse based trading module was also launched in e-NAM to facilitate trade from warehouses based on e-NWR. To facilitate inter-mandi and inter-state trade at this juncture, enhanced version of logistic module has been released where by aggregators of transport logistic platform have on boarded which helps users to avail trackable transport facilities for transporting their produce. Further the e-NAM platform is made inter operable with ReMS platform of Govt. of Karnataka which will facilitate famers of either platforms were can sell their produce in other platform thereby increasing their market access.
e-NAM is now developing as “Platforms of Platform” to create a digital ecosystem that leverage the expertise of individual platforms across various segments of agri. value chain viz. developing and Integrating service platform with e-NAM (QC services, transportation & delivery services, sorting/grading services, packaging services, insurance, trade finance, warehouses etc.), enabling the farmers to add value to their produce and facilitate them with ease of agri marketing.
“e-NAM is not just a scheme but it’s a journey which aims to benefit the last mile farmer and transform the way they sell their agri produce. This intervention brings immense benefits to our farmers in augmenting their income by enabling them to realize competitive & remunerative prices in a transparent manner without incurring additional costs.”