ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
“ନାରୀ ଶକ୍ତି ପୁରସ୍କାର”
ମନୋନୟନ ଦାଖଲ ପାଇଁ ବଢିଲା ଅବଧି
02 FEB 2021 11:45AM by PIB Bhubaneswar
ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ 2020 ମସିହା ପାଇଁ ସମ୍ମାନଜନକ ନାରୀଶକ୍ତି ପୁରସ୍କାର ନିମନ୍ତେ ଆବେଦନ କରିବାର ଅବଧି ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ଏ୍‌ଥିପାଇଁ 2021 ମସିହା ଫେବୃୟାରୀ 6ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାର୍ଥିମାନେ ଆବେଦନ କରିପାରିବେ । ପ୍ରତିବର୍ଷ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ମାର୍ଚ୍ଚ 8ତାରିଖଦିନ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମହିଳା ଦିବସ ପାଳନ ଅବସରରେ ନାରୀଶକ୍ତି ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ । ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିବା ମହିଳାମାନଙ୍କ କୃତିକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ସ୍ୱରୂପ ଏହି ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ ।
ଏହି ନାରୀଶକ୍ତି ପୁରସ୍କାର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ, ଦଳଗତଭାବରେ, ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭିତ୍ତିରେ ଏବଂ ବେସରକାରୀ ସଂଗଠନ ଭିତ୍ତିରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ । ଏଥିରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ, ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ନେବାର କ୍ଷମତା, ପାରମ୍ପରିକ ଏବଂ ଅଣପାରମ୍ପରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ କୌଶଳ ବିକାଶ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ବିଜ୍ଞାନ ଓ ବୈଷୟିକ କ୍ଷେତ୍ର ଭଳି ଅଣପାରମ୍ପରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା, କ୍ରୀଡା, କଳା ଓ ସାହିତ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଦିଆଯାଇଥାଏ । ଏଥି ସହିତ ମହିଳାମାନଙ୍କ ନିରାପତ୍ତା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା, ଜୀବନଜୀବିକା, ମହିଳାମାନଙ୍କ ସମ୍ମାନରକ୍ଷା ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ପୁରସ୍କାର ପାଇଁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ପୁରସ୍କାର ପାଇଁ ଆବେଦନର ଯୋଗ୍ୟତାଭାବରେ ସର୍ବନିମ୍ନ 25ବର୍ଷ ବୟସ ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକ ପାଇଁ ଅନ୍ୟୂନ ୫ବର୍ଷର ଅଭିଜ୍ଞତା ରହିଥିବା ଆବଶ୍ୟକ । ବୟସ, ଭୌଗୋଳିକ ସ୍ଥିତ, ଦୁର୍ଗମ ସ୍ଥାନ ଆଦି ସତ୍ୱେ ନିଜର ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଫଳ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଏହି ପୁରସ୍କାର ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଇଥାଏ । ସେମାନଙ୍କର ଅଦମ୍ୟ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ସମାଜକୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିଥାଏ । ବିଶେଷକରି ଦେଶର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ମନରେ ପାରମ୍ପାରିକଭାବେ ରହିଥିବା ଲିଙ୍ଗଗତ ବୈଷମ୍ୟ ଦୂର କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏହି ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ । ଲିଙ୍ଗଗତ ବୈଷମ୍ୟ ତଥା ଭେଦଭାବ ଦୂର କରି ପୁରୁଷ ନାରୀ ମଧ୍ୟରେ ସମାନ ପ୍ରକାରର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ ମଧ୍ୟ କରାଯାଏ । ଆଧୁନିକ ସମାଜରେ ମହିଳାମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସହଭାଗୀ ପୁରୁଷମାନଙ୍କ ସହ ସମାନ ସାମାଜିକ ସ୍ଥିତିକୁ ଆସିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହି ପୁରସ୍କାର ଉତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ ।

Ministry of Women and Child Development
Last Date for Submission of Nomination for Nari Shakti Puraskar-2020 extended till 6th February, 2021
02 FEB 2021 11:45AM by PIB Delhi
Ministry of Women and Child Development has extended the last date for submission of nomination for the prestigious Nari Shakti Puraskar-2020 till 6th February, 2021. ‘Nari Shakti Puraskar’ are conferred every year on the occasion of ‘International Women’s Day’ i.e. 8th March, by the Ministry of Women and Child Development for recognizing exceptional work done by individuals etc. in the area of empowerment of women.
The Nari Shakti Puruskar is awarded to individuals/ groups/ NGOs/ institutions etc. for encouraging women to participate in decision making roles; women’s skill development in traditional and non-traditional sectors; facilitating basic amenities for rural women; promoting women in non-traditional sectors like science and technology, sports, art, culture concretely and for the significant work towards safety and security, health and wellness, education, life skills, respect and dignity of women etc. The award carries a citation and a cash reward of Rs. 2 Lakh.
As per the Guidelines, any individual of at least 25 years of age and institutions having worked in the relevant field for at least 5 years are eligible to apply.
The Puraskars acknowledge the achievers who have not allowed age, geographical barriers or inaccessability to resources to come in the way of fulfilling their dreams. Their indomitable spirit inspires society at large and young Indian minds in particular to break gender stereotypes. It encourages them to stand up against gender inequality and discrimination. These awards are an effort to recognize women as equal partners in the advancement of society.
Kindly click here for the details http://narishaktipuraskar.wcd.gov.in/