শেল-থুম মন্ত্রালয়
লুপা করোর ১০০০ অমগী নুঙাই য়াইফনবগী স্কীম অমা আসম অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গালদা লৈবা চা-মনাগী থবক তৌরিবশি মরুওইনা নুপী অমসুং অঙাংশিংগীদমক পীগদৌরি
নেস্নেল এপ্রেন্তিসিশিপ ত্রেনিং স্কীম অসি প্রোবিজন করোর ৩০০০গী মথক্তা শেমদোক্কদৌরি
নহাশিংগী থবক্কী খুদোংচাবা হেন্না ফংন্নবা এপ্রেন্তিসিশিপ এক্ত চৎনগদৌরি
01 FEB 2021 1:39PM by PIB Imphal
সরকারনা সমাজ অসিগী অশোনবা অমসুং খুদোংথিনিঙাই ওইরবা সেক্সন্দা ঙাকথোক্নবা মরুওইনা কোবিদ-১৯ লায়চৎ মনুংদা খোঙথাং কয়া অমা পায়খৎলি। ঙসি পার্লিয়ামেন্ততা য়ুনিয়ন বজেত ২০২১-২২ উৎলিঙৈদা ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শীমতি নির্মালা সিথারামননা হায় মদুদি চয়োল অহুম মপুং ফানা শাংবা লোকদাউন্দ লাউথোকখিবা পুং ৪৮গী মনুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা প্রধান মন্ত্রী গরীব কালয়ান য়োজনা (পি.এম.জি.কে.ৱাই) লাওথোকখি। লুপা করোর লাখ ২,৭৬ রোমগী ওইগদবা মফমদা, পি.এম.জি.কে.ৱাই.না লেম্না চেং হৱাই মীওই মিল্লিয়ন ৮০০দা, লেম্না থোংননবা গ্যাস মীওই মিল্লিয়ন ৮০দা থা কয়া অমা অমসুং পৈশা ওইনা লৌমী, নুপী, অহল ওইরবা, লায়ররবশিংদা মিল্লিয়ন ৪০০দা ফংহনখি।
অশোনবা সেক্সন অসিগী খোঙথাং অসি পায়খৎপা ঙম্নবা, ফাইনান্স মিনিস্তরনা মখা তানা লায়না লৌবা য়াননবা এস.সি., এস.তি., অমসুং নুপীশিং অসিগদমক পৈশাগী ওইবা মার্জিন অসি ২৫%দগী ১৫%দা হন্থনবা অমসুং এগ্রীকলচরগা অপুনবা থবক্তা লোনশিং অসি য়াওনবা লৈরি।
ফাইনান্স মিনিস্তরনা লুপা করোর ১,০০০ অমা নুঙাই য়াইফনবগী স্কীম অমা আসম অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গালদা লৈবা চা-মনাগী থবক তৌরিবশি মরুওইনা নুপী অমসুং অঙাংশিংগীদমক পীনবা হায়রি।
শ্রীমতি নির্মালা সিথারামন্না ফোংদোকখি মদুদি এক্লাবিয়া মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল ৭৫০ ত্রাইবেলগী মফমশিংদা লিংখৎনবা পান্দম লৈখ্রে। ফাইনান্স মিনিস্তরনা হায় মদুদি স্কুল খুদিংদা য়ুনিৎ অমদা লুপা করোর ২০ চংলম্বদগী চীংগী মফমশিংদা লুপা করোর ৩৮ অমসুং খর মফম চাদবদনা লুপা করোর ৪৮দা হেনগৎনবা হায়রি। মসিনা ত্রাইবেল ছাত্রগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা য়াম্না লিংবা মচাক পীরগনি।
মহাক্না মখা তানা হায় মদুদি মেত্রীক মতুং ফংবা স্কোলারশিপকী স্কীমশিং অসি শেদ্যুল কাস্তকী য়াইফনবগীদমক নৌনা শেমদোক্লগনি অমসুং মসিগী মতাংদা সেন্ত্রেলগী মতেং অসিশু হেনগৎলগনি। অপুনবা লুপা করোর ৩৫,২১৯ অমা চহি ৬কী ওইনা ২০২৫-২৬ ফাওবগী পীথখ্রে, মিনিস্তরনা উৎখি। মসিনা এস.সি. ছাত্র করোর মরি হেন্না কান্নবা পীগনি, হায়না মহাক্না হায়খি।
ফাইনান্স মিনিস্তরনা অমুকশু হায় মদুদি এম.এস.এম.ই. সেক্তরগী চাদিং অসি হন্দক্কী চহি অসিদা লুপা করোর ১৫,৭০০তা হেনগৎলে, হায়রিবা অসি হৌজিক চৎলিবা চহি অসিগী শরুক অনি থোক্না হেনগৎলি।
নহাশিংগী থবক ফংবা হেনগৎনবা খোঙথাং
সরকারনা মখা তানা নহাশিং অসিদা নৌনা থবক তৌবগী খুদোংচাবা ফংনবা এপ্রেন্তিসেশিপ এক্ত চৎনবা হায়খ্রে। ফাইনান্স মিনিস্তরনা হায় মদুদি পোস্ত-এজুকেসন এপ্রেন্তিসেশিপকী পীনবা নেস্নেল এপ্রেন্তিসেশিপ ত্রেনিং স্কীম (এন.এ.তি.এস.)গী হান্না লৈবা স্কীমশিং অসি ইঞ্জিনিয়রিংদা গ্রেজুএত অমসুং দিপ্লোমা পায়রিবশিংগী লুপা করোর ৩,০০০গী প্রোবিজন্দা শেমদোক্কনি।
শ্রীমতি নির্মালা সিথারামন্না ফোংদোকখি মদুদি খোঙথাং অসি হৌরে, য়ুনাইতেৎ আরব ইমাইরেৎ (য়ু.এ.ই.), হৈ-শিংবগী মগুন, এসেসমেন্ত, অমসুং সর্তিফিকেসন, সর্তিফাইদ তৌরবশিং অসিনা য়েংগনি। মরমঅদুনা ত্রেনিং ইন্তর ত্রেনিং প্রোগ্রাম (তি.আই.তি.পি.) অসি ইন্দিয়া অমসুং জাপানগা পুন্না তৌমিন্নদুনা জাপানিজশিংগী ইন্দস্ত্রীগী ওইবা, ভোকেসনেলগী হৈ-শিংবা, তেক্নিক অমসুং খং-হৈবা অসি লৌবা ঙমগনি। অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসি লৈবাক কয়া অমগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিনগনি, হায়না ফাইনান্স মিনিস্তরনা ফোংদোকখি।

Ministry of Finance
Rs.1000 Crore to be provided for Welfare Scheme for tea workers of Assam and West Bengal especially Women and Children
National Apprenticeship Training scheme to be realigned with a provision of over Rs. 3000 Crore
Apprenticeship act to be amended for Enhancing Employment Opportunities for the youth
01 FEB 2021 1:39PM by PIB Delhi
The Government has taken several measures to protect the weaker and vulnerable sections of the society especially during the COVID-19 pandemic. While presenting the Union Budget 2021-22 in Parliament today, the Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman said that within 48 hours of declaring a three week long complete lockdown, the Prime Minister announced the Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana(PMGKY). Valued at Rs.2.76 lakh crore, the PMGKY provided free food grain to 800 million people, free cooking gas for 80 million families for months, and cash directly to over 400 million farmers, women, elderly, the poor and the needy.
In pursuance of the measures taken for the weaker sections, the Finance Minister announced that to further facilitate credit flow under the scheme of Stand Up India for SCs, STs, and women, it is proposed to reduce the margin money requirement from 25% to 15%, and to also include loans for activities allied to agriculture.
The Finance Minister proposed to provide Rs. 1,000 crore for the welfare of Tea workers especially women and their children in Assam and West Bengal for which a special scheme will be devised.
Smt. Nirmala Sitharaman disclosed that a target of establishing 750 Eklavya Model Residential Schools in the tribal areas has been laid out. The Finance Minister said that it is proposed to increase the unit cost of each such school from Rs. 20 crore to Rs. 38 crore, and for hilly and difficult areas, to Rs. 48 crore. This would help in creating robust infrastructure facilities for the tribal students.
She further said that the Post Matric Scholarship Scheme, for the welfare of Scheduled Castes has been revamped and the Central Assistance in this regard has been enhanced. A total of Rs. 35,219 crore for 6 years till 2025-2026 is being allocated, the Minister highlighted. This will benefit 4 crore SC students, she said.
The Finance Minister also said that the outlay for the MSME sector is being increased to Rs. 15,700 crore this year, which is more than double of current year’s BE.
Measures to increase Employability of Youth
The Government proposes to amend the Apprenticeship Act with a view to further enhancing apprenticeship opportunities for the youth. The Finance Minister said that the existing scheme of National Apprenticeship Training Scheme (NATS) for providing post-education apprenticeship, training of graduates and diploma holders in Engineering will be realigned with provision of over Rs. 3,000 crore.
Smt. Nirmala Sitharaman said that an initiative is underway, in partnership with the United Arab Emirates (UAE), to benchmark skill qualifications, assessment, and certification, accompanied by the deployment of certified workforce. There is also a collaborative Training Inter Training Programme (TITP) between India and Japan to facilitate transfer of Japanese industrial and vocational skills, technique, and knowledge. Such initiatives will be taken forward with many more countries, the Finance Minister disclosed.