বিত্ত মন্ত্ৰালয়
মহিলা আৰু শিশুকে প্ৰমুখ্য কৰি অসম আৰু পশ্চিম বংগৰ চাহ শ্ৰমিকলৈ কল্যাণ আঁচনিৰ বাবে ১০০০ কোটি টকা
৩০০০ কোটিৰো অধিক টকাৰ ব্যৱস্থাৰে ৰাষ্ট্ৰীয় এপ্ৰেনটিছশ্বীপ প্ৰশিক্ষণ আঁচনি পুনৰ্যোজিত কৰা হ’ব
যুৱ সমাজৰ বাবে নিয়োগৰ সুযোগ বৃদ্ধিৰ অৰ্থে এপ্ৰেনটিছশ্বীপ আইনৰ সংশোধন কৰা হ’ব
01 FEB 2021 1:39PM by PIB Guwahati
চৰকাৰখনে বিশেষকৈ ক’ভিড-১৯ মহামাৰীটোৰ সময়ছোৱাত সমাজখনৰ দুৰ্বল আৰু অসহায় শ্ৰেণীটোক সুৰক্ষিত কৰিবলৈ বহু পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। আজি সংসদত কেন্দ্ৰীয় বাজেট, ২০২১-২২ উপস্থাপন কৰি, কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্প’ৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয় যে তিনি সপ্তাহ দিঘলীয়া সম্পূৰ্ণ লকডাউন ঘোষণাৰ ৪৮ ঘন্টাৰ ভিতৰত, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰধান মন্ত্ৰী গৰীৱ কল্যাণ যোজনা (PMGKY) ৰ কথা ব্যক্ত কৰিছিল। ২.৭৬ লাখ কোটি টকীয়া এই পিএমজিকেৱাই ৰ জৰিয়তে ৮০০ নিযুত লোকলৈ বিনামূলীয়া খাদ্য শস্য, ৮০ নিযুত পৰিয়াললৈ বিনামূলীয়া ৰন্ধন গেছ আৰু ৪০০ নিযুতৰো অধিক কৃষক, মহিলা, বৃদ্ধ, দৰিদ্ৰ আৰু অভাৱী লোকলৈ নগদ ধন আগবঢ়োৱা হয়।
দুৰ্বল শ্ৰেণীটোৰ অৰ্থে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাৰাজি সন্দৰ্ভত, বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ঘোষণা কৰে যে এছচি, এছটি আৰু মহিলাৰ বাবে ষ্টেণ্ড আপ ইণ্ডিয়া আঁচনিৰ অধীনত ক্ৰেডিট প্ৰৱাহ অধিক সহজতৰ কৰি তুলিবলৈ, প্ৰান্তিক ধনৰ প্ৰয়োজনীয়তা ২৫% ৰপৰা ১৫% লৈ হ্ৰাস কৰিবলৈ প্ৰস্তাৱ গ্ৰহণ কৰা হৈছে আৰু কৃষিৰ সংযোগী কাৰ্য-কলাপৰ অৰ্থেও লোনক অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ প্ৰস্তাৱ লোৱা যায়।
বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অসম আৰু পশ্চিম বংগৰ মহিলা আৰু শিশুসকলকে প্ৰমুখ্য কৰি চাহ শ্ৰমিকসকলৰ কল্যাণৰ অৰ্থে ১,০০০ কোটি টকা আগবঢ়োৱাৰ প্ৰস্তাৱ ৰাখে যাৰ বাবে এটি বিশেষ আঁচনিৰ পৰিকল্পনা কৰা হ’ব।
শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে ঘোষণা কৰে যে জনজাতীয় অধ্যুষিত অঞ্চলসমূহত ৭৫০ খন একলৱ্য আদৰ্শ আৱাসিক বিদ্যালয় স্থাপনৰ লক্ষ্য হাতত লোৱা হৈছে। বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এনে প্ৰতিখন বিদ্যালয়ৰ ইউনিট ব্যয় ২০ কোটি টকাৰপৰা ৩৮ কোটি টকা আৰু পাবৰ্ত্য আৰু প্ৰত্যন্ত এলেকাত ইউনিট ব্যয় ৪৮ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰস্তাৱ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। জনজাতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ অৰ্থে বলিষ্ঠ আন্তঃগাঁথনি ব্যৱস্থা সৃষ্টিত ই সহায় আগবঢ়াব।
তেওঁ তদুপৰি কয় যে অনুসূচিত জাতিৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ কল্যাণৰ অৰ্থে মেট্ৰিক পৰৱৰ্তী স্কলাৰশ্বীপ আঁচনি পুনৰাই যুগুত কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় সাহাৰ্য্য বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ২০২৫-২০২৬ পৰ্যন্ত ৬ বছৰৰ বাবে মুঠ ৩৫,২১৯ কোটি টকা আবন্টন দিয়া হ’ব বুলি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে। ই ৪ কোটি অনুসূচিত জাতিৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক লাভান্বিত কৰিব বুলি তেওঁ কয়।
বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে তদুপৰি কয় যে এই বৰ্ষত এমএছএমই খণ্ডটোৰ বাবে পৰিব্যয় ১৫,৭০০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, যাৰ পৰিমাণ চলিত বৰ্ষৰ বাজেট প্ৰাক্কলন (BE) তকৈ দুগুণৰো অধিক।
যুৱ সমাজৰ কৰ্মসংস্থান বৃদ্ধিৰ অৰ্থে ব্যৱস্থাৰাজি
যুৱ সমাজৰ অৰ্থে এপ্ৰেনটিছশ্বীপ সুযোগ বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যৰে চৰকাৰখনে এপ্ৰেনটিছশ্বীপ আইনৰ সংশোধনীৰ চিন্তা-চৰ্চা কৰিছে। বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে শিক্ষা-পৰৱৰ্তী এপ্ৰেনটিছশ্বীপ, ইঞ্জিনিয়াৰিঙৰ স্নাতক আৰু ডিপ্লমাধাৰীসকলৰ প্ৰশিক্ষণ আগবঢ়াবলৈ বাহাল থকা ৰাষ্ট্ৰীয় এপ্ৰেনটিছশ্বীপ প্ৰশিক্ষণ আঁচনি (NATS) ৩,০০০ কোটিৰো অধিক টকাৰ ব্যৱস্থাৰে পুনৰ্যোজিত কৰা হ’ব।
শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয় যে প্ৰত্যয়িত কৰ্মশক্তি নিয়োজনসহ উন্নত দক্ষতা মাপকাঠি, মূল্যায়ন আৰু প্ৰমাণপত্ৰদানৰ অৰ্থে সংযুক্ত আৰৱ আমিৰাত (UAE) ৰ সৈতে এটি প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰখা হৈছে। জাপানৰ ঔদ্যোগিক আৰু বৃত্তিমূলক দক্ষতা, কৌশল আৰু জ্ঞান হস্তান্তৰ সুচলতৰ কৰি তুলিবলৈ ভাৰত আৰু জাপানৰ মাজত সহযোগী প্ৰশিক্ষণ আন্তঃ প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যক্ৰম (TITP) ৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। এনে প্ৰচেষ্টা আন বহু ৰাষ্ট্ৰৰ সৈতে আগবঢ়াই নিয়া হ’ব বুলি বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সদৰী কৰে।

Ministry of Finance
Rs.1000 Crore to be provided for Welfare Scheme for tea workers of Assam and West Bengal especially Women and Children
National Apprenticeship Training scheme to be realigned with a provision of over Rs. 3000 Crore
Apprenticeship act to be amended for Enhancing Employment Opportunities for the youth
01 FEB 2021 1:39PM by PIB Delhi
The Government has taken several measures to protect the weaker and vulnerable sections of the society especially during the COVID-19 pandemic. While presenting the Union Budget 2021-22 in Parliament today, the Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman said that within 48 hours of declaring a three week long complete lockdown, the Prime Minister announced the Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana(PMGKY). Valued at Rs.2.76 lakh crore, the PMGKY provided free food grain to 800 million people, free cooking gas for 80 million families for months, and cash directly to over 400 million farmers, women, elderly, the poor and the needy.
In pursuance of the measures taken for the weaker sections, the Finance Minister announced that to further facilitate credit flow under the scheme of Stand Up India for SCs, STs, and women, it is proposed to reduce the margin money requirement from 25% to 15%, and to also include loans for activities allied to agriculture.
The Finance Minister proposed to provide Rs. 1,000 crore for the welfare of Tea workers especially women and their children in Assam and West Bengal for which a special scheme will be devised.
Smt. Nirmala Sitharaman disclosed that a target of establishing 750 Eklavya Model Residential Schools in the tribal areas has been laid out. The Finance Minister said that it is proposed to increase the unit cost of each such school from Rs. 20 crore to Rs. 38 crore, and for hilly and difficult areas, to Rs. 48 crore. This would help in creating robust infrastructure facilities for the tribal students.
She further said that the Post Matric Scholarship Scheme, for the welfare of Scheduled Castes has been revamped and the Central Assistance in this regard has been enhanced. A total of Rs. 35,219 crore for 6 years till 2025-2026 is being allocated, the Minister highlighted. This will benefit 4 crore SC students, she said.
The Finance Minister also said that the outlay for the MSME sector is being increased to Rs. 15,700 crore this year, which is more than double of current year’s BE.
Measures to increase Employability of Youth
The Government proposes to amend the Apprenticeship Act with a view to further enhancing apprenticeship opportunities for the youth. The Finance Minister said that the existing scheme of National Apprenticeship Training Scheme (NATS) for providing post-education apprenticeship, training of graduates and diploma holders in Engineering will be realigned with provision of over Rs. 3,000 crore.
Smt. Nirmala Sitharaman said that an initiative is underway, in partnership with the United Arab Emirates (UAE), to benchmark skill qualifications, assessment, and certification, accompanied by the deployment of certified workforce. There is also a collaborative Training Inter Training Programme (TITP) between India and Japan to facilitate transfer of Japanese industrial and vocational skills, technique, and knowledge. Such initiatives will be taken forward with many more countries, the Finance Minister disclosed.