Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Secretary reviews status of COVID vaccination with States and UTs
States/UTs advised to increase percentage coverage of beneficiaries, increase and optimize sessions/day and commence vaccinating Frontline Workers from 1st week of February
30 JAN 2021 7:19PM by PIB Delhi
Shri Rajesh Bhushan, Union Health Secretary reviewed the status of COVID vaccination with Health Secretaries and NHM MDs of States and UTs, through a video conference (VC) today. One of the largest such exercise globally, the countrywide COVID19 vaccination programme was launched two weeks back on 16th January 2021 by the Hon. Prime Minister.
At the outset, the Union Health Secretary appreciated the exceptional and creditworthy performance of all States and UTs on COVID19 vaccination. Elaborating on the global landmarks crossed by India, he underlined that India is the fastest country to reach not only the one million target but also two million and three million marks in COVID19 vaccination. Several other countries which have had a head start, some as much as 40-50 days, have taken a longer time to reach these targets, he pointed out.
The Union Health Secretary highlighted the following issues that need attention of the States/UTs to improve and accelerate the coverage as the country moves forward with the vaccination drive.
While some States and UTs have more than 50% coverage, they were all advised to improve the percentage coverage of vaccinated beneficiaries as there are many States and UTs that need to improve their performance on this parameter. The Health Secretary pointed out that COVID19 vaccine is available in sufficient quantity and technical glitches on CoWIN have now been resolved. States/UTs were advised to ensure that regular review meetings of the State, District and Block Task Force were held to assess the emerging challenges, understand the ground issues and promptly address them at the appropriate levels.
It was pointed that there is a huge scope for improvement in the number of average vaccinations per session. The State Health Secretaries were asked to analyze the daily variation in the number of average vaccination and take the necessary steps to increase them.
States/UTs were also asked to organize multiple simultaneous vaccination sessions/day in the health facility wherever possible. This would substantially boost the number of vaccinations per day. He urged the District Immunisation Officers to interact with the nodal officer at the session sites on a regular basis to evaluate the scope of this enhancement.
Drawing attention to the recent letter of the Health Ministry, the Union Health Secretary pointed out that a provisional digital vaccination certificate after the first dose and final certificate after completing the second dose is required to be issued. States/UTs were asked to take the necessary steps to ensure that the vaccination certificates are issued to all vaccinated beneficiaries before they exit the session.
He reiterated that validation of eligibility and verification of identity of a beneficiary is of utmost importance to ensure that only genuine and duly authenticated beneficiaries are vaccinated as per the priority group identified. In order to create Immutable Vaccination Event Records (IVER), it is essential that a reliable authentication of beneficiaries is done. Since use of Aadhar for verification provides a most reliable authentication of beneficiaries, Aadhar based authentication must be the preferred mode of verification of beneficiaries prior to the vaccination. He highlighted that CoWIN software interface provides for authentication of beneficiaries through use of Aadhar, and urged States and UTs that the vaccinators should be sensitized to do proper authentication of beneficiaries. The compliance should be strictly monitored at the District level and State level in the District Task Force and State Task Force meetings.
The importance of timely data reconciliation was also emphasized upon during the detailed review meeting. As the vaccination drive has substantially stabilized in the past two weeks, States/UTs were strongly urged to reconcile the arrear data on the CoWIN app. This shall duly ensure that all beneficiaries are accounted for as the exercise moves forward to its next phase.
As has already been communicated, vaccination of the frontline workers shall commence from the first week of February 2021. The State/UT health authorities were advised to undertake the necessary planning for ensuring smooth implementation of this phase.
A comprehensive discussion of issues and feedback from the States and UTs was held during the review meeting.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হকশেল সেক্রেতরীনা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংগা লোইননা কোবিদ বেক্সিনেসনগী ফীভম য়েংশিনখ্রে
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা বেনিফিসরীশিংগী কভরেজ তৌবগী পর্সেন্তেজ হেনগৎনবা, নোংমদা পাঙথোকপা সেসন হেনগৎনবা অমদি চাউথোক্নবা অমসুং ফেব্রুৱারীগী অহানবা চয়োলদগী ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিং বেক্সিন কাপ্পা হৌনবা খঙহনখ্রে
30 JAN 2021 7:19PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হকশেল সেক্রেতরী শ্রী রাজেশ ভুশন্না ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংগী হকশেল সেক্রেতরীশিং অমসুং এন.ঐচ.এম.গী এম.দি.শিংগা লোইননা কোবিদ বেক্সিনেসনগী ফীভম য়েংশিনখ্রে। মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী অচৌবা এক্সর্সাইস অমা ওইরিবা কোবিদ১৯ বেক্সিনেসন লৈবাক শিনবা থুংনা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা জনুৱারী ১৬, ২০২১দা চয়োল অনিগী মমাংদা হৌদোকখি।
অহৌবদা কেন্দ্রগী হকশেল সেক্রেতরীনা রাজ্য অমসুং য়ু.তি.না থোইদোক হেন্দোক্না অমদি শিংথানিংঙাই ওইনা কোবিদ১৯ বেক্সিনেসন পাঙথোকখিবা অসিবু থাগৎখ্রে। ভারতনা মালেমগী ওইনা পন্দুপ অমা লানখিবা অসিদা মহাক্না হায় ভারতনা কোবিদ১৯ বেক্সিনেসনদা মিলিয়ন অমগী তর্গেৎ অসি য়ৌবা খক্তা নত্তনা মিলিয়ন অনি অমসুং মিলিয়ন অহুমগী মার্ক য়ৌবদা খ্বাইদগী খোঙজেল য়াংবা লৈবাক ওইরি। নুমিৎ ৪০-৫০গী মমাংদগী হৌখিবা অতোপ্পা লৈবাক কয়ানা তার্গেৎশিং অসি য়ৌবদা মতম শাংনা লৌখি, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখ্রে।
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা লৈবাক অসিনা বেক্সিনেসন দ্রাইভকা লোইননা মাংদা চংশিনদুনা কভরেজ হেনগৎহন্নবা মখাদা পীরিবা সমস্যাশিং অসিদা মীৎয়েং চংবা মথৌ তাই হায়না হায়খ্রে।
অমরোমদা রাজ্য অমসুং য়ু.তি. খরদা ৫০% হেন্না কভর তৌখ্রে, অদুবু রাজ্য অমসুং য়ু.তি.কয়ানা পেরামিতর অসিদা মখোয়গী পর্ফোর্মেন্স হেনগৎপা মথৌ তাবনা পুম্নমক্কী ওইনা বেক্সিন কাপখ্রবা বেনিফিসরীশিং কভর তৌবগী পর্সেন্তেজ হেনগৎনবা পাউতাক পীখ্রে। হকশেল সেক্রেতরীনা হায় কোবিদ১৯ বেক্সিন অসি মরাং কাইনা লৈ অমসুং কোৱিনদা থোকলম্বা তেক্নিকেলগী ওইবা অশোইবসু হৌজিক শেমখ্রে। রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা রাজ্য, জিলা অমসুং ব্লোক তাস্ক ফোর্সকী য়েংশিন মীফম চাং নাইনা পাঙথোক্তুনা থোরকপা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা, লৈরিবা গ্রাউন্দ ইসুশিং খঙদোক্নবা অমসুং চান্নবা থাকশিংদা মদু খুদক্তা কোকহন্নবা পাউতাক পীখ্রে।
সেসন অমদা চাংচৎ ওইনা বেক্সিন কাপ্লিবা অসিগী মশিংদা চাউনা হেনগৎহনবা য়াবগী ওইথোকপা লৈ হায়না ফোঙদোখ্রে। রাজ্যগী হেল্থ সেক্রেতরীশিংদা বেক্সিন কাপখিবগী চাংচৎ অসিদা নুংতিগী খেন্নরিবা অসি য়েংশিনদুনা মখোয়বু হেনগৎহন্নবা তঙাই ফদবা খোঙথাংশিং লৌখৎনবা খঙহনখ্রে।
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা ওইথোক্লবদি হেল্থ ফেসিলিতীদা অমুক্তদা নোংমদা অমুক্তদা মশিং কয়াগী বেসিনেসন সেসনশিং পাঙথোক্নবা খঙহনখ্রে। মসিনা নোংমদা বেক্সিন কাপ্পগী মশিং অসি চাউনা হেনগৎহনগনি। মহাক্না দিস্ত্রিক্ত ইম্ম্যুনাইজেসন ওফিসরশিংদা সেসন সাইৎশিংদা লৈরিবা নোদেল ওফিসরগা লোইননা ৱারী শাদুনা ফগৎহনবা য়াবগী ওইথোকপা লৈবরা হায়বা চাং নাইনা য়েংশিন্নবা খঙহনখি।
হকশেল মন্ত্রীনা হন্দক্তা ইরকখিবা চিথি অদুদা মীৎয়েং থমদুনা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা হায় অহানবা দোজ কাপ্পা লোইবদা প্রোবিজনেল দিজিতেল বেক্সিনেসন সর্তিফিকেৎ অমা অমসুং অনিশুবা দোজ কাপ্পা লোইরবা মতুংদা অরোইবা সর্তিফিকেৎ পীবা মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকখ্রে। বেক্সিনেসন সর্তিফিকেৎ অসি বেক্সিন কাপখ্রবা বেনিফিসরী পুম্নমক্তা সেসন অসিদগী চৎখিদ্রিঙৈদা পীনবা মথৌ তাবা খোঙথাংশিং লৌখৎনবা খঙহনখ্রে।
খঙদোকখিবা প্রাইওরিতী গ্রুপ অদুগী মতুং ইন্না অশেংবা অমসুং ওথেন্তিকেৎ তৌরবা বেনিফিসরীশিং খক্তদা বেক্সিন কাপ্নবা ইলিজিবিলিতীগী ভেলিদেসন অমসুং বেনিফিসরীগী আইদেন্তিতী ভেরিফাই তৌবা য়াম্না মরু ওই হায়না মহাক্না নৌহৌনা ফোঙদোকখ্রে। ইম্ম্যুতেবল বেক্সিনেসন ইভেন্ত রেকোর্দশিং (আই.ভি.ই.আর.) শেম্নবা বেনিফিসরীশিংগী থজবা য়াবা ওথেন্তিকেসন তৌবা তঙাই ফদে। ভেরিফিকেসনগীদমক আধার শিজিন্নবা অসি বেনিফিসরীশিংগী খ্বাইদগী থাজবা য়াবা ওথেন্তিকেসন ওইবনা বেক্সিনেসনগী মাংঙোইননা বেনিফিসরীশিংগী ভেরিফিকেসন তৌবা অসি আধারদা য়ুম্ফম ওইবা ওথেন্তিকেসন ওইহনগদবনি। মহাক্না হায় কোৱিন সোফৱেয়র ইন্তরফেসনা আধার শিজিন্নবগী খুত্থাংদা বেনিফিসরীশিংগী ওথেন্তিকেসন ফংহল্লি অমসুং রাজ্যশিং অমদি য়ু.তি.শিংদা বেনিফিসরীশিংগী ওথেন্তিকেসন মপুং ফানা তৌনবা বেক্সিনেতরশিং সেন্সিতাইজ তৌনবা খঙহনখ্রে। কমপ্লাইয়েন্স অসি দিস্ত্রিক্ত তাস্ক ফোর্স অমসুং স্তেৎ তাস্ক ফোর্সকী মীফমশিংদা জিলা অমদি রাজ্যগী থাক্তা কুপ্না য়েংশিনবা তাই।
য়েংশিন মীফম অসিদা মতম চানা দেতা খোমগৎপগী তঙাই ফদবা অদুসু থমখি। হৌখিবা চয়োল অনি অসিদা বেক্সিনেসন দ্রাইভ অসি চাউনা স্তেবিলাইজ তৌবনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা কোৱিন এপতা এরিয়র দেতা খোমগৎনবা অকনবা ৱাফম থমখি। মসিনা এক্সর্সাইস অসিনা মথংগী থেঙ্খাংদা চংশিনবদা বেনিফিসরী পুম্নমক য়াওহনবা ঙমগনি।
মমাংদা পাউ পীখিবা অদুগী মতুং ইন্না ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিংগী বেক্সিনেসন অসি ফেব্রুৱারীগী অহানবা চয়োলদগী হৌগনি। ফেস অসি মপুং ফানা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা মথৌ তাবা প্লানিং পাইখৎনবা রাজ্য/য়ু.তি.গী হেল্থ ওথোরিতীশিংদা খঙহনখ্রে।
য়েংশিন মীফম অসিদা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদগী লাকপা সমস্যা অমসুং ফীদবেল কুপ্না খন্নখ্রে।