বিত্ত মন্ত্ৰালয়
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা অনুসৰি, সকাহ সমাপ্ত হোৱাৰ পিছতে, সম্পত্তি (এছেট)ৰ মানদণ্ড পৰ্যবেক্ষণ কৰোৱা দৰকাৰ
বেংক ঋণৰ ওপৰত থকা নিয়ামক সকাহ কোভিড মহামাৰীৰ কাৰণে দিয়া হৈছিল
নিয়ামক সকাহ সংকটকালীন উপায়ঃ অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা
29 JAN 2021 3:30PM by PIB Guwahati
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা অনুসৰি, সকাহ সাহায্য প্ৰদান কৰাৰ সময়ত জন্ম হোৱা বিনিয়ামক আৰু বেংকৰ মাজত অস্পষ্ট তথ্যৰ সমস্যাৰ বাবে সকাহ সাহায্য সমাপ্ত হোৱাৰ পিছতে, সম্পত্তি (এছেট)ৰ মানদণ্ড পৰ্যবেক্ষণ কৰোৱা দৰকাৰ। কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি সংসদত অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা, ২০২০-২১ দাখিল কৰে। সমীক্ষা অনুসৰি, ঋণৰ ৱাপোচৰ বাবে আইনী কাঠামো শক্তিশালী কৰা দৰকাৰ। সম্পত্তিৰ পুনৰ গঠনৰ বাবে নিয়ম সহজ কৰা বেংকসমূহৰ বাবে নিয়ামক সকাহ প্ৰদান কৰাৰ কাৰণে এতিয়া তেওঁলোকৰ সম্পত্তিসমূহক ডুব গৈ থকা ঋণৰ শ্ৰেণীত ৰখা নহ'ব আৰু তেওঁলোকৰ সম্পত্তি ডুব গৈ থকা সম্পত্তিৰ ৰূপত বৰ্গীকৃত কৰা নহ'ব।
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা অনুসৰি, কোভিড-১৯ মহামাৰীৰ ফলত অহা অৰ্থনৈতিক প্ৰত্যাহ্বানৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি বিশ্বজুৰি বিত্তীয় সংস্থাসমূহে নিয়ামক সকাহ প্ৰদান কৰে আৰু ভাৰতত এই সন্দৰ্ভত কোনো অপবাদ নাই। সমীক্ষা অনুসৰি, বিত্তীয় ক্ষেত্ৰৰ পৰা নিৰ্মাণ ক্ষেত্ৰলৈকে, সংকটৰ পৰা মুক্তি পাবলৈ সংকটকালীন উপায়বিলাকৰ জৰিয়তে সকাহ প্ৰদান কৰা হয়। সেয়ে, নীতি নিৰ্মাতাসকলৰ ক্ষেত্ৰত সকাহ প্ৰদান কৰাটো সংকটকালীন ঔষধৰ দৰে ব্যৱহাৰ কৰাৰ দৰে। সমীক্ষা অনুসৰি, যিহেতু সকাহ প্ৰদান কৰাটো এটা সংকটকালীন ঔষধৰ ৰূপত ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি, সেয়ে অৰ্থনৈতিক স্থিতিলৈ সংশোধন অহাৰ লগে লগে এই সাহায্য সমাপ্ত কৰা দৰকাৰ। অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা ২০২০-২১ৰ অনুসৰি, এনেকুৱা সকাহ সাহায্য কেইবা বছৰ ধৰি জাৰি ৰাখিব নোৱাৰি।
সমীক্ষাত লগতে কোৱা হৈছে যে বৈশ্বিক অৰ্থনৈতিক সংকটৰ সময়ত, ঋণ পাওঁতাসকলৰ বাবে সকাহ সাহায্যৰ জৰিয়তে কোভিড মহামাৰীৰ কাৰণে জন্ম হোৱা সংকটৰ সময়ত ডাঙৰ সহায় হ'ল আৰু ইয়াৰ ফলত বৃহ সংখ্যক লোকে সকাহ পালে। সম্প্ৰতি, সমীক্ষা অনুসৰি, সকাহ সাহায্য প্ৰদান কৰাৰ ফলত বেংক, কোম্পানী আৰু অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাৰ বাবে নেতিবাচক পৰিণাম সন্মুখলৈ আহিছে।
কোভিড-১৯ মহামাৰীৰ কাৰণে বেংক ঋণৰ ওপৰত বৰ্তমান নিয়ামক সকাহ সাহায্য প্ৰদান কৰা আৱশ্যকীয় হৈ পৰিছিল। সকাহ সাহায্যৰ নিয়মৰ বেংকসমূহে ঋণৰ পুনৰ গঠনৰ বাবে অপপ্ৰয়োগ কৰে আৰু নিজৰ একাউণ্টবিলাক ব্যৱস্থিত কৰে। পৰিণাম স্বৰূপে অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাত মানসম্পন্ন বিনিয়োগৰ লোকচান হয়। ইয়াৰ জৰিয়তে পোৱা লাভক বেংকসমূহে শ্বেয়াৰ ধাৰকক বৰ্ধিত লাভাংশ প্ৰদান কৰাত কৰে। ৰাজহুৱা ক্ষেত্ৰৰ বেংকসমূহে এই লাভ চৰকাৰক প্ৰদান কৰে। ইয়াৰ পৰিণাম স্বৰূপে বেংকসমূহৰ ওচৰত ধনৰ নাটনি হয়। ইয়াৰ ফলত অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাত থকা মানসম্পন্ন বিনিয়োগৰ লোকচান হয়। বেংকসমূহৰ পৰা লাভাংশ পোৱা কোম্পানীসমূহে নিজৰ ধন বজাৰত অন্য অসম্ভৱ যেন দেখা পৰিকল্পনাত বিনিয়োগ কৰে। অনুচিত ধৰণেৰে ঋণ প্ৰদান কৰা আৰু সোলোকঢোলোক তত্বাৱধান ব্যৱস্থাৰ কাৰণে ঋণ দিয়া কোম্পানীৰ মুনাফা অৱনমিত হয় আৰু ইয়াৰ ফলত কোম্পানীৰ স্থিতি বেয়া হয়।

Ministry of Finance
Asset Quality Review Exercise Must be Conducted Immediately After Forbearance is withdrawn: Suggests Economic Survey
Current Regulatory Forbearance on Bank Loans Necessitated by Covid Pandemic
Regulatory Forbearance an Emergency Medicine: Economic Survey
29 JAN 2021 3:30PM by PIB Delhi
The Economic Survey suggests that given the problem of asymmetric information between the regulator and the banks, which gets accentuated during the forbearance regime, an Asset Quality Review exercise must be conducted immediately after the forbearance is withdrawn. The Economic Survey 2020-21 was presented by the Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman in Parliament today. According to the Survey, the legal infrastructure for the recovery of loans needs to be strengthened de facto. Regulatory forbearance for banks involved relaxing the norms for restructuring assets, where restructured assets were no longer required to be classified as Non-Performing Assets (NPAs henceforth) and therefore did not require the levels of provisioning that NPAs attract.
The Economic Survey notes that to address the economic challenges posed by the COVID-19 pandemic, financial regulators across the world have adopted regulatory forbearance and India is no exception. The Survey notes that the emergency measures such as forbearance prevent spillover of the failures in the financial sector to the real sector, thereby avoiding a deepening of the crisis. Therefore, as emergency medicine, forbearance occupies a legitimate place in a policy maker’s toolkit. The Survey, however, points out that forbearance represents an emergency medicine that should be discontinued at the first opportunity when the economy exhibits recovery. It is not a staple diet that gets continued for years, says the Economic Survey 2020-21.
The Survey further observes that during the Global Financial Crisis, forbearance helped borrowers’ tide over temporary hardship caused due to the crisis and helped prevent a large contagion. However, the forbearance continued long after the economic recovery, resulting in unintended and detrimental consequences for banks, firms, and the economy.
The current regulatory forbearance on bank loans has been necessitated by the COVID-19 pandemic. Given relaxed provisioning requirements, banks exploited the forbearance window to restructure loans even for unviable entities, thereby window dressing their books. As a result of the distorted incentives, banks misallocated credit, thereby damaging the quality of investment in the economy. The inflated profits were then used by banks to pay increased dividends to shareholders, including the government in the case of public sector banks. As a result, banks became severely undercapitalized. Undercapitalization distorted banks’ incentives and fostered risky lending practices, including lending to zombies. As a result of the distorted incentives, banks misallocated credit, thereby damaging the quality of investment in the economy. Firms benefitting from the banks’ largesse also invested `in unviable projects. In a regime of injudicious credit supply and lax monitoring, a borrowing firm’s management’s ability to obtain credit strengthened its influence within the firm, leading to deterioration in firm governance.