President's Secretariat
Address by the President of India Shri Ram Nath Kovind to the joint sitting of two houses of Parliament
29 JAN 2021 12:36PM by PIB Delhi
Honourable Members,
1. This joint sitting of Parliament which is being held during the time of the Coronavirus pandemic has great significance. It is the beginning of a new year and a new decade. We will also be entering the 75th year of India’s independence this year. All the Members of Parliament present here today embody the conviction held by every Indian that the toughest of challenges will deter neither us nor India.
2. Whenever India has remained united, it has been able to attain even seemingly unattainable goals. This solidarity and Pujya Bapu’s inspiration had given us freedom from hundreds of years of colonial rule. Echoing the same spirit, Assam Kesari, Ambikagiri Raichaudhuri the nationalist poet, had said –
“Om tatsat Bharat Mahat, Ek chetonaat, Ek Dhyanot,
Ek Sadhonaat, Ek Avegot, Ek Hoi Jaa, Ek Hoi Jaa”
That is, India’s grandeur is the ultimate truth. In one single consciousness, one thought, one devotion, one inspiration, let us unite; let us unite.
1. This unity and dedication of Indians has enabled the country to overcome multiple adversities. Our country has faced every crisis with fortitude, be it the Coronavirus pandemic, floods, earthquakes or major cyclones in several States, locust attack or the bird flu. The recent past also saw an unprecedented escalation in tension along the border. The nation stood together, battled crises on multiple fronts and surmounted every challenge. During this period, we all have also witnessed the unparalleled courage, endurance, discipline and spirit of service of our countrymen.
1. In this fight against the pandemic, we have also suffered the untimely loss of life of a number of our countrymen. Our beloved former President and my predecessor Shri Pranab Mukherjee too passed away during the pandemic. The untimely demise of six Members of Parliament was also due to the coronavirus. I pay my heartfelt tribute to all of them.
Honourable Members,
1. It has been said in our Shastras – “Kritam me dakshine haste jayo me savya aahitah”
That is, if we do our duty, success is assured. During the coronavirus pandemic, which has affected each individual and every country in the world, India has emerged on the global stage with renewed vigor. It gives me satisfaction that due to timely and calibrated decisions taken by my Government, we were able to save lives of lakhs of our countrymen. Today, there is a rapid decline in the number of new cases of coronavirus and at the same time there is a significant increase in the number of recoveries.
Honourable Members,
1. When we think of the preceding year, we are reminded of the twin challenges that faced us, of saving lives of the citizens and protecting the economy. Besides announcing a record economic package for reviving the economy, my Government took care to ensure that no poor person went hungry.
1. Under the ‘Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana’, 80 crore people were provided an additional 5 kg free food grains per month for 8 months. The Government was also mindful of the plight of migrant labourers, workers and those who were away from their homes. Besides providing them with the facility of ‘One Nation- One Ration Card’, the Government made free food grains available and organized Shramik Special trains for them.
1. My Government also launched the Garib Kalyan Rojgar Abhiyan in 6 states in order to provide employment to the returnee migrant labourers in their villages, during the pandemic. As a result of this Abhiyan, 50 crore mandays of employment were generated. The Government also launched SVANidhi - a special scheme for street vendors and hawkers. Further, an amount of approximately Rs 31,000 crore was directly transferred to the Jan Dhan accounts of poor women. During this period, more than 14 crore gas cylinders were given free of cost throughout the country to poor women beneficiaries, under the Ujjwala scheme.
1. Through all its decisions, my Government has set an unprecedented example of the collective strength of federal structure. The collaboration between the Central and the State Governments has not only strengthened democracy but also enhanced the prestige of the Constitution.
Honourable Members,
1. Acharya Chanakya had said –
“Trinam laghu trinatoolam tooladapi cha yaachakah
Vayuna kim na neetosow mamayam yachayishyati”
A person who implores or begs is considered to be less valuable than even straw or cotton.
Even the wind that carries away cotton and straw will not take a person who begs, lest he starts demanding something from wind itself. In this way, everyone tries to avoid a beggar.
This implies that in order to enhance our relevance or importance, we must minimise our dependence on others and become self-reliant.
1. The dream of an empowered and free India, which our freedom fighters had envisioned, was also based on the idea of self-reliance of the country. Under the circumstances that emerged during the coronavirus pandemic, when each country was prioritizing their own requirements, we were reminded of the significance of developing a self-reliant India.
1. During this period, India has demonstrated its scientific capabilities, technical expertise & strength of its start-up ecosystem by developing a network of over 2200 laboratories in a short time span, manufacturing thousands of ventilators, PPE kits and test kits thereby, attaining self-reliance. It is a matter of immense pride that India is conducting the world’s largest vaccination programme. Both the vaccines rolled out under this programme are produced indigenously. By making lakhs of corona vaccine doses available to several countries India has fulfilled its obligation towards humanity in these times of difficulty. The accolades being showered on India globally for this work along with the essence of our age-old cultural tradition of ‘Sarve Santu Niramayaha’ and endeavor to work for human welfare is imparting strength to our efforts.
Honourable Members,
1. The gains from the work done by my Government in the healthcare sector in the past 6 years were visible during the coronavirus pandemic. During these years, emphasis has been placed not only on modernizing the healthcare systems but also on prevention of diseases. Programmes such as Rashtriya Poshan Abhiyaan, Fit India Movement and Khelo India Abhiyan have helped in creating awareness about health within the country. We have also witnessed the beneficial impact of the efforts made by my Government to promote Ayurveda and Yoga.
1. As a result of the efforts of my Government, the poor are now able to avail the benefits of healthcare facilities with ease and their expenditure on treatment of diseases is progressively reducing. Under the Ayushman Bharat – Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana, 1.5 crore poor people in the country have received free treatment of up to Rs 5 lakh. As a result, the poor have been able to save over Rs 30,000 crore. Today, benefits of Ayushman Bharat Yojana can be availed at more than 24,000 hospitals across the country. Similarly, under the Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Yojana, the poor are getting medicines at extremely affordable rates from 7000 Jan Aushadhi Kendras across the country. Lakhs of patients are purchasing medicines from these Kendras daily and due to their reasonable prices, are able to save Rs 3600 crore annually.
Honourable Members,
1. In order to develop healthcare facilities across the country commensurate expansion in medical education is equally important. In 2014, there were only 387 medical colleges, but today there are 562 medical colleges in the country. In the last 6 years, there has been an increase of over 50,000 seats at the under-graduate and post graduate levels in medical education. Under the Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana, the Government has also sanctioned 22 new AIIMS.
1. The Central Government has laid the foundation for historic reforms in the field of medical education by establishing the National Medical Commission along with 4 Autonomous Boards. The decades’ old Medical Council of India has been replaced with the National Medical Commission as a part of these reforms.
Honourable Members,
1. Atmanirbhar Bharat Abhiyan is not just confined to manufacturing in India, but is also a campaign aimed at elevating the standard of living of every Indian as well as boosting the self-confidence of the country.
1. Our goal of an Atmanirbhar Bharat will be further strengthened by self-reliance in agriculture. With this idea, the Government has, over the last 6 years, attempted to bring positive transformation in the ‘Seed to Market’ system so that Indian agriculture is modernized and also sees growth. In pursuance of these efforts, my Government decided to implement the recommendations of the Swaminathan Committee report and increased the MSP to at least 1.5 times of the cost of production. Today my Government is not only purchasing record quantities at the MSP, but is also increasing the number of procurement centres.
1. Widespread improvements are being brought in various sources of irrigation. Following the mantra of ‘Per Drop More Crop’, the Government is not only completing the pending irrigation projects, but is also delivering modern irrigation techniques to the farmers. In 2013-14, only 42 lakh hectares of land was under micro-irrigation whereas today, more than 56 lakh hectares of land has been brought under micro-irrigation.
1. I am happy to say that through their hard work, our farmers are augmenting the efforts of the Government. Today, the food grain availability in the country is at a record high. In 2008-09, the food grain production in the country was 234 million tonnes, whereas in 2019-20, the production has increased to 296 million tonnes. During the same period, the production of fruits and vegetables has also increased from 215 million tonnes to 320 million tonnes. I congratulate the farmers of the country for these achievements.
Honourable Members,
1. In the agricultural sector, the need of the hour is to focus our attention on the small and marginal farmers who own only 1 or 2 hectares of land. More than 80% of the farmers in the country numbering over 10 crore fall under this category.
1. My Government accords priority to these small and marginal farmers too. In order to provide expenditure support to these farmers, almost Rs 1,13,000 crore have been directly transferred to their bank accounts under Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi. Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana has also benefitted small farmers of this country. Under this scheme in the last 5 years, about Rs 90,000 crore has been paid as compensation to the farmers against a premium of Rs 17,000 crore.
1. The mission for setting up 10,000 Farmer Producer Organisations by bringing together small farmers of the country is also an impactful step. This has ensured access of small farmers to better technology, additional credit, post-harvesting processing and marketing facilities and insurance coverage during natural calamities, on the same footing as the rich farmers. This has also provided an alternative to farmers for securing remunerative prices for their produce and generating greater savings.
Honourable Members,
1. After extensive consultation the Parliament approved 3 important farm reform bills 7 months ago, namely, The Farmers' Produce Trade and Commerce (Promotion and Facilitation) Bill, The Farmers (Empowerment and Protection) Agreement on Price Assurance and Farm Services Bill, and the Essential Commodities (Amendment) Bill. The benefits of these three important farm reforms, have started reaching more than 10 crore small farmers instantly. Appreciating the advantages that these reforms would bring to the small farmers, several political parties too had, from time to time, expressed their support. The discussions over these farm reforms in every part of the country for over 2 decades and the demand for these reforms at different fora were also reflected during the deliberations in the House.
1. Presently, the Apex Court has stayed the implementation of these laws. My Government respects the decision of the Apex Court and shall abide by it.
My Government holds in high esteem the values of democracy and sanctity of the Constitution. It is continuously making efforts to dispel the misunderstanding created in the context of these laws. My Government has always respected freedom of expression and holding of peaceful agitations in a democratic set up. However, the recent acts of dishonouring the National Flag and showing disrespect to the auspicious occasion of the Republic Day are unfortunate. While the Constitution gives us the right to freedom of expression it is also expected that we abide by the laws and rules with equal sincerity.
1. My Government wants to make it clear that the rights and facilities available under the system prevailing before the enactment of the three new laws are not affected in any way. Rather, through these agricultural reforms, the Government has provided new facilities to the farmers and has empowered them.
Honourable Members,
1. In order to enhance the profitability of agriculture, my Government is also placing emphasis on creating modern agricultural infrastructure. The Agriculture Infrastructure Fund for Rs 1,00,000 crore has also been started for this purpose.
1. The Kisan Rail, started throughout the country, is helping chart a new course by increasing the access of Indian farmers to new markets. This rail is like a mobile cold storage. So far, over 100 Kisan Rails have been started which have enabled the farmers to transport over 38,000 tonnes of food grains and fruits & vegetables from one region to the other.
Honourable Members,
1. In order to increase the income of farmers, my Government has also focused on development of livestock as a source of income. As a result, the livestock of the country has been increasing at an annual rate of 8.2 % over the last 5 years. The Government has also set up the Animal Husbandry Infrastructure Development Fund for Rs 15,000 crore for creating basic infrastructure and encouraging investment in dairy sector.
1. My Government has also extended the facility of Kisan Credit Cards to animal husbandry and fishery sectors. Efforts have been undertaken to increase the income of fishermen through the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana. In this sector, an investment of about Rs 20,000 crore has been planned over the next 5 years.
1. In order to increase the income of the farmers, the Government has also launched a campaign to turn the ‘Annadata’ into ‘Urjadata’. 20 lakh solar pumps are being provided to farmers under the Pradhan Mantri Kusum Yojana. Government is also encouraging production of ethanol from sugarcane, maize and paddy. Due to the affirmative policies of the Government, over the past 6 years, the annual ethanol production has increased from 38 crore litres to 190 crore litres. The production is expected to reach 320 crore litres this year. Ethanol is emerging as a major source for augmenting the income of farmers.
Honourable Members,
1. Pujya Bapu had envisioned the development of self-reliant ‘Adarsh Gram’. Carrying this idea forward, my Government has been working relentlessly for multi-faceted development of villages. Raising the standard of living of the villagers is a priority for my Government. This is best exemplified by the 2 crore houses built since 2014 for the poor families living in villages. The implementation of Pradhan Mantri Awas Yojana has also been expedited to ensure a pucca roof for every poor person by 2022.
1. Under the SVAMITVA scheme launched by my Government, villagers are now acquiring legal rights over their property. With ownership rights, the villagers can now easily avail bank loans and housing loans against the collateral of their properties and economic activities are expected to gain momentum in the rural areas. Small entrepreneurs, people associated with cottage industries and small farmers would be especially benefitted under the scheme.
Honourable Members,
1. Baba Saheb Ambedkar was not only the principal architect of the Indian Constitution but also guided the development of the country’s Water Policy. On 8th November 1945, during a conference in Cuttack, he had said – “Water is Wealth. Water being the wealth of the people and its distribution being uncertain, the correct approach is not to complain against nature but to conserve water”.
1. Drawing inspiration from Baba Saheb, my Government is working on the ambitious scheme of ‘Jal Jeevan Mission’. Besides delivering water to every household (Har Ghar Jal), work on water conservation is also progressing at a rapid pace. I am happy to say that under this scheme, 3 crore families have been connected with piped water supply so far. Under this scheme, water connection is being provided on priority to brothers and sisters belonging to the Scheduled Castes & Scheduled Tribes as well as other deprived sections of the society.
Honourable Members,
1. Keeping in mind the requirements of the 21st century and with a view to improving the connectivity of our villages, my Government has made commendable progress in expanding the network of rural roads. Under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana, construction of 6.42 lakh km of road network has been completed in rural areas of the country. In the third phase of this scheme, 1.25 lakh km roads connecting the settlements, schools, markets and hospitals in rural areas will also be upgraded. Along with roads, internet connectivity is equally important in the rural areas. After ensuring electrification of every village, my Government is implementing a mission to connect over 6 lakh villages of the country through optical fibre.
Honourable Members,
1. Our small scale industries, cottage industries and MSMEs spread across the villages and small towns are the backbone of our economy. These small scale industries have immense potential of making India self-reliant. This sector accounts for about 50% of India’s total exports. Several steps have been taken to enhance the role of MSMEs in the mission aimed at developing an Atmanirbhar Bharat.
1. Development of small and cottage industries has received the requisite impetus through measures like modification in the definition of MSMEs, increase in the investment limit or priority in government procurement. Initiatives such as Emergency Credit Guarantee Scheme for Rs 3,00,000 crore, special scheme of Rs 20,000 crore for MSMEs in distress and Fund of Funds have benefitted lakhs of small scale industries. Besides ushering in greater transparency, the GeM portal has facilitated increased participation of the MSMEs even in far flung and remote areas in Government procurement.
1. It is a constant endeavour of my Government to ensure that benefits of entrepreneurship are availed by every section in the country. Under schemes like Hunar Haat and USTTAD, not only the skills of lakhs of crafts persons are being developed but employment opportunities are also being generated. Under these schemes, women crafts persons comprise more than half of the beneficiaries. These crafts persons are being connected to the global market through e-haat.
1. Women entrepreneurs have a vital role to play in building a self-reliant India. My Government has taken several steps to provide new opportunities for self-employment to women. Under the MUDRA scheme, more than 25 crore loans have been sanctioned so far, of which nearly 70% have been given to women entrepreneurs.
1. Under Deendayal Antyodaya Yojana - Rashtriya Grameen Ajeevika Mission, more than 7 crore women entrepreneurs have become a part of the network of nearly 66 lakh Self Help Groups in the country. These women groups have been provided bank loans worth Rs 3,40,000 crore in the last 6 years.
1. Keeping in mind the health concerns of working women in rural areas of the country, the Government is implementing the ‘Suvidha’ scheme under which sanitary napkins are made available at a nominal cost of Re 1. My Government is relentlessly working towards protecting the health of infants and pregnant women through various initiatives like Rashtriya Poshan Abhiyaan, free check-ups and financial assistance to pregnant women. As a result of this, the Maternal Mortality Rate has declined from 130 per lakh in 2014 to 113. The Under 5 Child Mortality Rate has also reduced to 36 for the first time, which is less than the world average rate of 39.
1. As my Government considers it important to ensure equal participation by women, it is providing new opportunities for our sisters and daughters in various fields. My Government has taken several decisions in this direction, such as appointing women in the Fighter stream of the Indian Air Force and the Military Police for the first time, as well as allowing women to work in underground and open cast mines during the night shift. Keeping in mind the safety of the women, work on several initiatives such as setting up One Stop Centres, National Database of criminals, Emergency Response Support System and Fast Track Courts across the country is progressing at a rapid pace.
Honourable Members,
1. Keeping in mind the global requirements and challenges of the 21st century, the Government has announced the National Education Policy. For the first time students have been given the freedom to opt for the subjects of their choice under the National Education Policy. Students have also been provided the option of changing their subjects or streams in the middle of a course.
1. Under the Pradhan Mantri e-Vidya, my Government has developed the Diksha online portal as One Nation, One Digital Platform for school education. Ever sensitive towards safeguarding the interests of the students, my Government has also successfully conducted the JEE and NEET examinations in order to prevent the loss of an academic year.
Honourable Members,
1. My Government believes that the journey of the most deprived sections towards social and economic development begins with access to quality education. More than 3 crore 20 lakh such students are benefitting from various scholarship schemes of the Government. These include students belonging to the scheduled castes, backward classes, forest-dwellers and tribal community and minority communities. It is the endeavour of the Government to ensure that maximum number of eligible and needy students are able to avail the benefit of the scholarships. Along with this, the Central Government's share in the funding of post matric scholarship scheme for scheduled castes students is also being enhanced. Similarly, the network of Ekalavya Model Residential Schools is being expanded to cover every tribal dominated block to facilitate the education of tribal students. So far, more than 550 such schools have been sanctioned.
1. Along with improvements in education, the emphasis of my Government is also on simplifying and streamlining the recruitment process for jobs. The youth have benefited greatly from discontinuation of interviews for recruitment to Group C and Group D posts. By setting up the National Recruitment Agency, the Government has freed the youth from the inconvenience of appearing for multiple examinations.
Honourable Members,
1. Following the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas’ my Government is prioritizing the development of all sectors and all sections of the society ‘. To alleviate the hardships faced by Divyangjans, thousands of buildings, public transport buses and railways have been made accessible. About 700 websites have also been made accessible for Divyanjans. Similarly, to provide better facilities and equal opportunities to transgenders, the Transgender Persons (Protection of Rights) Act has been implemented. A Development and Welfare Board has also been set up for the Denotified, Nomadic and Semi-nomadic communities.
1. Development oriented schemes are being implemented on priority by my Government in 112 Aspirational Districts which have fallen behind in the race for development. The tribal brothers and sisters have benefitted greatly from this initiative. Works related to marketing of forest products and setting up of small businesses dependent on forest produce, which are the mainstay of livelihood for the tribal community, are also in progress. As a result of these efforts, an additional amount of Rs 600 crore has accrued to the tribal families. Government has increased the MSP on 46 types of forest produce by up to 90 per cent.
Honourable Members,
1. The advancement of modern technology in India and easy access of every Indian to modern technology are important indicators of progress towards the goal of an Atmanirbhar Bharat.
1. While maintaining the requirement of ‘Do Gaj ki Doori’, the institutions and citizens of our country did not allow the pace of growth to slacken, by leveraging the power of Digital India. In December 2020, digital transactions of more than Rs 4,00,000 crore have been done through UPI. Today, more than 200 banks are linked to the UPI system. Similarly, Digilocker is being used as a paperless platform for more than 400 crore digital documents. Through the Umang App too, crores of citizens are availing more than 2000 services. More than three and a half lakh Common Service Centres are linking people in rural areas to government services. In the same vein, e-stamp service has been launched after amending the Indian Stamp Act.
1. The trinity of Jan Dhan Accounts, Aadhaar and Mobile has helped safeguard the rights of people. Because of the JAM Trinity, Rs 1,80,000 crore have been saved from falling into wrong hands.
1. My Government has also initiated digitisation of medical services through the ‘Rashtriya Digital Health Mission’. The citizens will be able to avail facilities like digital appointments, digital reports as well as digital health records through this mission in the coming days.
1. Our very own Navigation Satellite System 'Navik' is also enhancing the prestige of the country. Thousands of fishermen are now benefitting from it. New standards have been set in the form of National Atomic Timescale and Bhartiya Nirdeshak Dravya Pranali which were dedicated to the nation recently. These indigenous solutions will help in developing Indian products as per international standards.
1. This technology push is also empowering the democratic institutions of the country. In this direction, through the e-Vidhan App digitization of Legislative Assemblies, Legislative Councils and both houses of Parliament is being undertaken. Implementation of NeVA – National e-Vidhan Application in State Legislative Assemblies will usher in a new era in facilitating legislative and democratic processes.
Honourable Members,
1. Our Parliament is an important medium for ensuring increased engagement of citizens in the democratic process and in fulfilling the aspirations of a New India. During the tenure of previous Governments and in the Houses of Parliament, it has been repeatedly mentioned, that the existing building is proving to be insufficient to meet our present day requirements. Efforts had been made by previous governments also for a new Parliament building. It is a happy coincidence that the construction of a new Parliament House has commenced as we are approaching the 75th year of our independence. With the construction of the new Parliament building, every member will get better facilities to enable them to effectively discharge their responsibilities.
Honourable Members,
1. The pace, at which citizens of this country have assimilated technology and change, is a testimony to the eagerness with which every Indian is waiting to see the country reach new heights. Keeping in mind the aspirations of the people, my Government has been taking speedy decisions and is implementing long awaited reforms in every sector of the economy.
1. Besides facilitating faceless tax assessment and appeal, several provisions of the Companies Act have been de-criminalised by my Government, in order to encourage entrepreneurship. A GIS based database of industrial zones has been created to enable delivery of essential services to industries. Information pertaining to more than 5 lakh hectares of industrial land is available through this database.
1. I am happy that espousing the sentiment of Shramev Jayate, both Houses of Parliament have taken a decision to bring about a transformation in the lives of the labour force. 29 Central labour laws have been amalgamated into 4 Labour Codes. States have also displayed initiative in bringing about these labour reforms. These reforms will result in expansion in the scope of labour welfare, timely payment of wages to labourers and generation of new employment opportunities. The new labour codes also ensure enhanced and a more equitable participation of the female work force.
1. Along with labour, easy availability of capital is also crucial for industries. For this, the banking system in the country is being strengthened. Merger of small banks to create large and strong banks is also a step in this direction.
1. For the first time in the country, a Production Linked Incentive Scheme worth about Rs 1.5 lakh crore is being implemented in 10 manufacturing sectors. Its impact is already visible in manufacturing of electronic goods as well as other products. As a result of this initiative, many large national and international companies have started their operations in India.
1. My Government is encouraging public participation in consumption of domestically manufactured goods. Today, ‘Vocal For Local’ has become a people’s movement in the country. Efforts are being made to inculcate an emotional attachment for goods manufactured in India while at the same time ensuring that they are of high quality.
1. Continuous steps are being taken to improve ‘Ease of Doing Business’ in India. In this regard, healthy competition amongst States is being encouraged. It is matter of immense pleasure that States too are appreciating the importance of improving the ranking and are participating in this wholeheartedly.
1. The country has also started emerging from the economic setback suffered in the wake of the coronavirus pandemic when the focus was primarily on saving the life of each Indian citizen. This is evident from several indicators. Even in these difficult times, India has emerged as an attractive destination for foreign investors. Between April and August, 2020, a record foreign direct investment of 36 billion dollars has been made in India.
Honourable Members,
1. My Government believes that building modern infrastructure will serve as a strong foundation for a new and ‘Atmanirbhar Bharat’. Rapid execution of major infrastructure projects and their completion, even during the coronavirus pandemic, demonstrates our resolve. Be it the submarine optical fibre cable from Chennai to Port Blair, the Atal Tunnel or the Char Dham Road Project, our country has been forging ahead with developmental work.
1. A few days back, sections of the Eastern and Western Dedicated Freight Corridors have been dedicated to the nation. Along with promoting industrialisation in Eastern India, this freight corridor will also reduce unnecessary delays during transit.
1. For modernizing the country's infrastructure, my Government is also working on the ‘National Infrastructure Pipeline’ worth over Rs 110 lakh crore. Along with this, work on 6 new expressways and 18 new access controlled corridors under the ‘Bharatmala Pariyojana’ is in progress.
1. Be it the Ro-PAX Ferry Service between Hazira and Ghogha in Gujarat or the seaplane service between Kevadia and Sabarmati River Front, these are lending a new dimension to water transport in India. Embodying the pride of having the world’s tallest statue of Sardar Patel, Kevadia is now connected with direct trains from many cities of the country.
Honourable Members,
1. To transform the country into a gas based economy, work on gas connectivity is being expedited. A few days back, Kochi-Mangaluru Gas Pipeline has been dedicated to the nation. The construction of Dobhi-Durgapur Gas pipeline is boosting the surge of ‘Urja Ganga’. This pipeline will go up to West Bengal and will make gas available to various industries, especially the fertilizer plants of Eastern India. Similarly, work on the Tuticorin-Ramnathpuram Gas Pipeline, that provides gas connectivity to fertilizer plants and other industrial units in Tamil Nadu, is progressing at a fast pace.
Honourable Members,
1. My Government considers urban development as an opportunity and that is why, massive investment is being made in urban infrastructure. More than 1 crore houses had been sanctioned for the poor in cities, of which about 40 lakh houses have already been constructed. A few days back, work on construction of houses based on modern technology has also been started in six cities of the country. A scheme has also been initiated for providing better and affordable rental housing facilities for the laborers working in cities.
1. Urban infrastructure linked to connectivity is also a priority for the Government. Today, metro rail service has been rolled out in 27 cities. Only a few days back, driverless metro train was also operationalized on one of the routes of Delhi Metro. Public transport system in cities is being improved by building Regional Rapid Transit System. Expansion of common mobility card will facilitate travel in various cities across the country.
Honourable Members,
1. My Government is fully committed to the overall and balanced development of Eastern India. A policy for rapid development of North East while preserving its unique geographical, cultural and linguistic characteristics and its social identity is being implemented. For Assam and North Eastern states, River Brahmaputra is the ‘Jibondhara’. Making this lifeline the basis for economic activity, work on operationalizing several National Waterways is in progress. This will benefit all sections of people in the North East, including farmers, youth and entrepreneurs. By developing the Integrated National Waterways under the “Artha Brahmaputra” programme, efforts are underway to transform Brahmaputra and Barak rivers as streams of development.
1. The policy of my Government for bringing enduring peace to the North East, based on sensitivity and collaboration, has started showing clear results now. Today extremism in North East is on the wane and there is a sharp decline in the number of violent incidents. The youth who went astray on the path of violence are now returning to the mainstream of development and nation building.
1. The rehabilitation of Bru refugees is being completed in a peaceful and harmonious manner. Similarly, a historic Bodo peace accord has been signed which has been implemented successfully. After the accord, this time the elections to the Bodo Territorial Council have also been held successfully.
Honourable Members,
1. My Government is committed to counter the forces challenging the sovereignty and unity of the country, at every level. While on the one hand, development is being promoted in violence affected areas, on the other hand firm action is being taken against the forces inciting violence. As a result of this, the number of naxal-violence related incidents have declined and the naxal-affected area is shrinking.
1. The development oriented policy of my Government has also received wholehearted support from the people of Jammu and Kashmir. Only a few weeks back, elections to District Councils in Jammu and Kashmir were held successfully for the first time after Independence. Large scale participation of voters has shown that Jammu and Kashmir is forging ahead towards a new democratic future at a rapid pace. Grant of new entitlements have empowered the people of the region. After the implementation of ‘Ayushman Bharat Health Scheme’, every family of Jammu and Kashmir is assured of free treatment worth Rs 5 lakh. A bench of the Central Administrative Tribunal has also been established in Jammu. After becoming a Union Territory, elections to the Ladakh Autonomous Hill Council have been held successfully a few months back. Now the people of Ladakh are themselves taking decisions related to the development of their region expeditiously.
Honourable Members,
1. During the Coronavirus pandemic, when the country was grappling with crisis, attempts were made to challenge the country’s capability at the border. Efforts were made to disrupt the peace at LAC in utter disregard of bilateral relations and agreements. However, our security forces not only responded to these machinations with promptitude, force and courage, but also foiled all attempts to change the status quo at the border. The restraint, valor and courage displayed by our jawans, deserve utmost praise. In June 2020, twenty of our jawans made the supreme sacrifice and laid down their lives defending the country at Galwan Valley. Every citizen is deeply indebted to these martyrs.
1. My Government is vigilant and fully committed to safeguard the interests of the country. Additional forces have also been deployed at the LAC to protect the sovereignty of India.
Honourable Members,
1. The great Malayalam poet Vallathol, who composed immortal patriotic lyrics during the Independence struggle, has said:
“Bharatam Enna Peru Kettal Abhimana Puridam Aaganam Antrangam.”
That is, whenever you hear the name of Bharat, your heart should swell with pride.
1. Keeping in mind the larger role that India is set to play in the future, my Government is intent on strengthening our military preparedness. A range of modern armaments are being procured to enhance the capabilities of India’s armed forces. There is also a thrust on achieving self-reliance in the defence sector. Only a few days back, the Government has placed an order with HAL for procurement of 83 indigenous fighter aircraft ‘Tejas’ worth Rs 48,000 crore. Imports of more than 100 items linked to defence have been prohibited in order to promote ‘Make in India’. Similarly, several advanced weapons including supersonic torpedoes, quick reaction missiles, tanks and indigenous rifles are being manufactured in India. India is now also rapidly increasing its share in the exports of defence equipments.
Honourable Members,
1. The formation of ‘Indian National Space Promotion and Authorisation Centre - IN-SPACe’ will accelerate major reforms in the space sector. We are proud that today ISRO space scientists are working on important missions such as ‘Chandrayan-3’, ‘Gaganyan’, and ‘Small Satellite Launch Vehicle’. In the field of nuclear energy also, the country is moving rapidly towards achieving self-reliance. A few months back, country's first indigenous pressurized heavy water reactor has been successfully tested at Kakrapar.
Honourable Members,
1. Along with development, environment protection is also one of the topmost priorities of my Government. With this resolve, efforts are being made to achieve the goal of reduction in the Emissions Intensity of GDP by 33 to 35 per cent, by the year 2030 as compared to the year 2005. India is among the frontline nations in implementing the Paris Agreement.
1. The work on setting up the world's largest Hybrid Renewable Energy Park in the desert of Kutch has commenced recently. In the last six years, India’s renewable energy capacity has grown two-and-a-half times, whereas Solar Energy capacity has increased 13 times. Today, almost one-fourth of the total energy production in the country is coming from renewable energy sources.
Honourable Members,
1. The world is witness to the sincerity with which India has been discharging its global responsibilities even during the Coronavirus pandemic. Living up to the spirit of ‘Vasudhaiva Kutumbakkam’, India has, in addition to fulfilling its domestic requirements, supplied essential medicines to more than 150 countries. India is committed to ensuring the availability of vaccine at the global level. It is a matter of pride for the country that ‘Vande Bharat Mission’, which is the biggest mission of its kind organized anywhere in the world, is being hailed universally. In addition to evacuating about 50 lakh Indians from various parts of the world, India has also enabled safe passage for more than 1 lakh foreign nationals to their respective countries.
1. Despite the impediments caused by Covid-19, India has strengthened its contacts and relations with other countries. During this period, India has further bolstered international cooperation by holding a large number of apex summits, multilateral events and official meetings. For the eighth time, this year India has joined the Security Council as a non-permanent member by garnering historic international support. India has also assumed the presidency of BRICS for 2021.
Honourable Members,
1. Today, as India eagerly forges ahead in the world, we have to be prepared to also fulfill commitments that are commensurate with its new identity. The year 2021 is significant for us for this reason also. A few days back, the country observed the birth of Netaji Subhas Chandra Bose on 23 January as Parakram Diwas. This year we are celebrating the 125th birth anniversary of Netaji. To celebrate this anniversary in a befitting manner, my Government has constituted a High Level Committee. We will also celebrate our venerable ‘Guru Tegh Bahadur's 400th Prakash Parv’ with great reverence. Along with these commemorations, the ‘Amrut Mahotsav’ marking the 75th year of India's Independence will also commence from this year.
Honourable Members,
1. We have to achieve new goals with the same strength of collective unity we displayed last year. In the past few years, India has accomplished many tasks which were once considered extremely difficult to achieve.
- After abrogation of provisions of Article 370 the people of Jammu and Kashmir, have been empowered with new entitlements.
- Citizenship Amendment Act has been passed by the Parliament.
- Country has started benefitting from the creation of a post of Chief of Defence Staff.
- Women's participation in Armed Forces is increasing.
- Construction of a grand Ram Mandir has commenced after the Supreme Court judgement.
- India has registered a record improvement in the Ease of Doing Business ranking. Now, special emphasis is being laid on reducing Compliance Burden.
- India has moved up from 65 to 34 in the World Tourism Index ranking.
- Direct Benefit Transfer, which was being disregarded earlier, has facilitated funds transfer of more than Rs 13,00,000 crores to beneficiaries during the last 6 years.
- Once we had only two factories manufacturing mobiles, whereas today, India is the second largest manufacturer of mobiles.
- Today, lakhs of middle class citizens are benefiting from Real Estate Regulatory Authority established under the Real Estate Regulation and Development Act.
- During this period, not only were new laws passed, but more than 1500 archaic and irrelevant laws were also repealed.
1. There are so many such decisions which have been taken in almost every sphere. My Government has demonstrated that when the goals set are high and the intent is clear, transformation can be brought about. The number of persons whose lives have been touched by my Government in these years, is unprecedented:
- more than 2.5 crore free electricity connections were given so that every poor person’s house is electrified.
- more than 36 crore LED bulbs were distributed at affordable rates to reduce the electricity bill of poor and middle class families.
- more than 21 crore poor were linked to ‘Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana’ for a premium just Re 1 a month, to ensure that in the eventuality of an accident, poor families do not have to run from pillar to post,
- about 9.5 crore people were insured under ‘Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana’ for a premium of just 90 paise a day so that in case of death of the bread earner, the family may receive some support.
- in order to ensure that infants from poor families do not get affected by serious illnesses, the Government not only increased the scope of the vaccination programme by including more diseases, but also took the vaccination campaign to even remote tribal areas which had hitherto not been covered.
- more than 3.5 crore children were vaccinated under ‘Mission Indradhanush’.
- to safeguard the entitlement for ration of the poor, 100 per cent digitisation of ration cards was completed and 90 per cent ration cards have been linked to Aadhaar.
- more than 8 crore gas connections were given free of cost under ‘Ujjwala Yojana’ so that the health of sisters and daughters from poor families is not adversely affected by smoke from the kitchen.
- more than 10 crore toilets were built under ‘Swachh Bharat Mission’ so that the dignity of sisters and daughters from poor families is maintained and they are not inconvenienced.
- ‘Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-dhan Yojana’ was started so that poor persons including brothers and sisters engaged as domestic workers, drivers, cobblers, persons ironing clothes, farm hands etc may also get pension.
- more than 41 crore Jan Dhan accounts were opened so that the poor may benefit from the banking system. More than half of these accounts belong to our sisters and daughters from poor families.
Honourable Members,
1. These are not just figures. Each of these number represents a life story. Several members of this Parliament have spent a large part of their lives in similar difficult circumstances. The extent to which we can alleviate the suffering, pain and anxiety of our poor brethren and provide them basic amenities, empower them, increase their self-esteem, will help in imparting meaning to our presence in this Parliament.
1. I take pride in the fact that my Government, has been working in this direction continuously for the past 6 years with full commitment and honest intention, taking decisions and implementing them.
Honourable Members,
1. Jyotirindranath Tagore, the elder brother of Gurudev Rabindranath Tagore, the illustrious son of West Bengal, the land of valor, spirituality and talent, had penned a powerful patriotic song. He said :
“Chol Re Chol Shobe Bharato Shantan,
Matribhumi Kore Aohan,
Birodarpe, Paurush Garbe,
Shadh Re Shadh Shobe, Deshero Kalyan”.
That is,
Motherland is beckoning all the children of Bharat, to keep moving forward together; to move ahead with self-esteem and confidence of courage and aspire for the welfare of the nation.
Come,
Let all citizens move forward together.
Let us fulfil our duty and contribute to nation building,
Come, let us make ‘Bharat Atmanirbhar’.
I convey my best wishes to all of you.
Jai Hind.

ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ସଂସଦର ମିଳିତ ଅଧିବେଶନରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ରାମନାଥ କୋବିନ୍ଦଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
29 JAN 2021 12:36PM by PIB Bhubaneswar
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୧. କରୋନା ମହାମାରୀର ଏହି ସମୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଥିବା ସଂସଦର ଏହି ମିଳିତ ଅଧିବେଶନ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷରେ ପଦାର୍ପଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛେ। ଆଜି ସଂସଦର ଆପଣ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟମାନେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତବାସୀଙ୍କ ଏହି ବାର୍ତ୍ତା ଓ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି ଯେ, ଆହ୍ୱାନ କେତେ ବଡ ହେଉନା କାହିଁକି, ନା ଆମେ ଅଟକିବା, ନା ଭାରତ ଅଟକିବ ।
୨. ଭାରତ ଯେତେବେଳେ ବି ଏକଜୁଟ ହୋଇଛି, ଅସମ୍ଭବ ଲାଗୁଥିବା ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ହାସଲ କରିପାରିଛି । ଏହିଭଳି ଏକତା ଏବଂ ପୂଜ୍ୟ ବାପୁଜୀଙ୍କ ପ୍ରେରଣା, ଆମ ମାନଙ୍କୁ ଶହଶହ ବର୍ଷର ପରାଧୀନତାରୁ ମୁକ୍ତି ଦେଇଛି । ଏହି ଭାବନାକୁ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତ କରି, ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରେମରେ ଉଦବୁଦ୍ଧ କବି, ଅସାମ କେଶରୀ ଅମ୍ବିକା ଗିରି ରାୟ ଚୌଧୁରୀ କହିଛନ୍ତି ଓ ତତସତ ଭାରତ ମହତ୍‌, ଏକ ଚେତୋନାତ୍‌, ଏକ ଧ୍ୱାନ୍ୱତ, ଏକ ସାଧୁନାତ୍‌, ଏକ ଆବେଗୋତ୍‌, ଏକ ହୋଇଯା, ଏକ ହୋଇଯା । ଅର୍ଥାତ ଭାରତର ମହାନତା ପରମ ସତ୍ୟ ଅଟେ । ଗୋଟିଏ ହିଁ ଚେତନାରେ, ଗୋଟିଏ ହିଁ ଧ୍ୟାନରେ, ଗୋଟିଏ ହିଁ ସାଧନାରେ, ଗୋଟିଏ ହିଁ ଆବେଗରେ ଏକ ହୋଇଯାଅ ଏକ ହୋଇଯାଅ ।
୩. ଆଜି ଆମ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କର ଏହି ଏକତା, ଏହି ସାଧନା, ଦେଶକୁ ଅନେକ ବିପତ୍ତିରୁ ଉଧାର କରାଇପାରିଛି । ଗୋଟିଏ ପଟରେ କରୋନା ଭଳି ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ, ଅନ୍ୟ ପଟରେ ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ବନ୍ୟା, କେତେବେଳେ କିଛି ରାଜ୍ୟରେ ଭୂମିକମ୍ପ ତ କେତେବେଳେ ଭୟଙ୍କର ଝଡ଼ତୋଫାନ, ପଙ୍ଗପାଳ ଦଳଙ୍କ ଆକ୍ରମଣରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବାର୍ଡଫ୍ଲୁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଦେଶବାସୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିପତ୍ତିର ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ମୁକାବିଲା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ସମୟରେ ସୀମା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ଉତ୍ତେଜନା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏତେସବୁ ବିପତ୍ତି ବିରୋଧରେ, ଏତେ ଗୁଡାଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶ ଏକଜୁଟ ହୋଇ ଲଢ଼େଇ କରିଛି ଏବଂ ପ୍ରତିଟି ପରୀକ୍ଷାରେ ସଫଳତାର ସହ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି । ଏହି ସମୟରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ, ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଅଦମ୍ୟ ସାହସ, ସଂଜମ, ଅନୁଶାସନ ଏବଂ ସେବାଭାବର ମଧ୍ୟ ସାକ୍ଷୀ ପାଲଟିଛୁ ।
୪. ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ଚାଲିଥିବା ଏହି ଲଢ଼େଇରେ ଆମେମାନେ ଅନେକ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅସମୟରେ ହରାଇଛୁ ମଧ୍ୟ । ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରିୟ ଏବଂ ମୋର ପୂର୍ବବର୍ତ୍ତୀ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପ୍ରଣବ ମୁଖାର୍ଜୀଙ୍କ ନିଦ୍ଧନ ମଧ୍ୟ କରୋନା କାଳରେ ହୋଇଛି । ସଂସଦର ୬ ଜଣ ସଦସ୍ୟ ମଧ୍ୟ କରୋନା ଯୋଗୁ ଅବେଳାରେ ଆମକୁ ଛାଡି ଚାଲିଯାଇଛନ୍ତି । ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବିନମ୍ର ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୫. ଆମ ଶାସ୍ତ୍ରରେ କୁହାଯାଇଛି: - କୃତଂ ମେ ଦକ୍ଷୀଣେହସ୍ତେ, ଜୟୋମେ ସତ୍ୟ ଆହିତ୍‌’’ ଅର୍ଥାତ, ଆମର ଗୋଟିଏ ହାତରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ତ ଅନ୍ୟ ହାତରେ ସଫଳତା ରହିଥାଏ । କରୋନା ମହାମାରୀର ଏହି ସମୟରେ, ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ଏହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଆଜି ଭାରତ ଏକ ନୂଆ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସହିତ ଦୁନିଆ ଆଗରେ ଉଭା ହୋଇଛି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ, ମୋ ସରକାରଙ୍କର ସମୟୋଚିତ ସଠିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଯୋଗୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚିପାରିଥିଲା । ଆଜି ଦେଶରେ କରୋନାର ନୂଆ ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହ୍ରାସ ପାଉଛି ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ସଂକ୍ରମଣରୁ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଖୁବ ଅଧିକ ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୬. ଯେତେବେଳ ଆମେ ଗତ ଏକ ବର୍ଷକୁ ସ୍ମରଣ କରୁଛୁ ସେତେବେଳେ ଆମ ଏକଥା ମନେ ପଡୁଛି ଯେ କିଭଳି ଗୋଟିଏ ପଟରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷାର ଆହ୍ୱାନ ଥିଲା, ତ ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରିବାର ଥିଲା । ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସମ୍ଭାଳିବା ପାଇଁ ରେକର୍ଡ ଆର୍ଥିକ ପ୍ୟାକେଜର ଘୋଷଣା ସହିତ ମୋ ସରକାର ଏ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ରଖିଥିଲେ ଯେ, ଯେପରି କୌଣସି ଗରିବ ଭୋକିଲା ନରୁହେ ।
୭. ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ୮ ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୮୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରତି ମାସରେ ଅତିରିକ୍ତ ୫ କିଲୋ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ବିନା ମୂଲ୍ୟରେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଥିଲା । ସରକାର ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ, ମଜଦୁର ଏବଂ ନିଜ ଘରଠାରୁ ଦୂରରେ ରହୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରିଥିଲେ । ୱାନ ନେଶନ, ୱାନ ରାସନ କାର୍ଡର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହିତ ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ବିନା ମୂଲ୍ୟରେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଯୋଗାଇବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶ୍ରମିକ ସ୍ପେଶାଲ ଟ୍ରେନ ମଧ୍ୟ ଚଳାଇଥିଲେ ।
୮. ମହାମାରୀ କାରଣରୁ ସହରରୁ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ କରିଥିବା ପ୍ରବାସୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ନିଜ ଗାଁରେ କାମ ଧନ୍ଦା ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ୬ଟି ରାଜ୍ୟରେ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ରୋଜଗାର ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଚଳାଇଥିଲେ । ଏହି ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ୫୦ କୋଟି ମାନବ ଦିବସର ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିଲା । ସରକାର ଉଠା ଦୋକାନୀ ଏବଂ ଠେଲା ଗାଡ଼ିରେ ବ୍ୟବସାୟ କରୁଥିବା ଭାଇଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶେଷ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଏଥି ସହିତ ପ୍ରାୟ ୩୧ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଗରିବ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଜନଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାକୁ ସିଧାସଳଖ ହସ୍ତାନ୍ତର ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ସମୟରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀ ଗରିବ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ୧୪ କୋଟିରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ମାଗଣା ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା ।
୯. ୍ଣମା ସରକାର ନିଜର ପ୍ରତିଟି ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ସଂଘୀୟ ଢ଼ାଞ୍ଚାର ସାମୂହିକ ଶକ୍ତିର ଅଦ୍ୱିତୀୟ ଉଦାହରଣ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ । କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା ଦ୍ୱାରା ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ମଜବୁତ କରାଯିବା ସହ ସମ୍ବିଧାନର ଗରିମାକୁ ସଶକ୍ତ କରାଯାଇଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୧୦. ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଚାଣକ୍ୟ କହିଥିଲେ, ତୃଣଂ ଲଘୁ, ତୃଣାତ୍ ତୁଲମ, ତୁଲାଦପିଚ ୟାଚକହ, ବାୟୁନା କିମ୍ ନ ନିତୋଶ୍ରୋ, ଭାବୟମ ୟାଚାଇସ୍ୟତି :- ଅନ୍ୟର ସାହାଯ୍ୟ ଉପରେ ସଦା ନିର୍ଭରଶୀଳ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଘାସ ଓ ତୂଳାଠାରୁ ବି ହାଲକା ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯାଇଥାଏ । ତୂଳା ଏବଂ ଘାସକୁ ଉଡାଇ ନେଉଥିବା ପବନ ମଧ୍ୟ ନିଜ ଏଭଳି ସାଥୀରେ ଉଡାଇ ନେବାକୁ ଚାହେଁ ନାହିଁ କାରଣ ହୁଏତ ସେ ପବନଠାରୁ ମଧ୍ୟ କାଳେ କିଛି ମାଗି ନେବ । ଅନ୍ୟର ସାହାଯ୍ୟ ଉପରେ ସଦା ନିର୍ଭରଶୀଳ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ । ଏହା କହିବାର ତାତ୍ପର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ, ଯଦି ନିଜର ମହତ୍ୱ ବଢ଼ାଇବା ଆବଶ୍ୟକ ତେବେ ଅନ୍ୟ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହେବାକୁ ପଡିବ ।
୧୧. ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ ଆମ ଦେଶର ମୁକ୍ତି ଯୋଦ୍ଧା ଯେଉଁଭଳି ସଶକ୍ତ ଓ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଥିଲେ ସେହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାର ଆଧାର ହିଁ ଦେଶର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇ ରହିଥିଲା । କରୋନା ସମୟରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବୈଶ୍ୱିକ ପରିସ୍ଥିତି ଗୁଡିକ, ନିଜର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ଥିଲା ତାହା ଆମକୁ ଏକଥା ମନେ ପକାଇ ଦେଇଥିଲା ଯେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ନିର୍ମାଣ କାହିଁକି ଏତେଟା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
୧୨. ଏହି ସମୟରେ ଭାରତ ଖୁବ କମ ସମୟରେ ୨୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ପରୀକ୍ଷାଗାରର ନେଟୱାର୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି, ହଜାର ହଜାର ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ନିର୍ମାଣ କରି, ପିପିଇ କିଟଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଟେଷ୍ଟ କିଟ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭରତା ହାସଲ କରି ନିଜର ବୈଜ୍ଞାନିକ କ୍ଷମତା, ନିଜର ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ନିଜର ମଜବୁତ ଷ୍ଟାଟଅପ ପରିବେଶର ମଧ୍ୟ ପରିଚୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଆମ ପାଇଁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଗର୍ବର କଥା ଯେ, ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ଚଳେଇଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଭାରତରେ ହିଁ ଦୁଇଟି ଯାକ ପ୍ରତିଷେଧକ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ସଂକଟର ଏହି ସମୟରେ ଭାରତ ମାନବିକତା ପ୍ରତି ନିଜର ଦାୟୀତ୍ୱ ନିର୍ବାହନ ପୂର୍ବକ ଅନେକ ଦେଶକୁ କରୋନା ପ୍ରତିଷେଧକର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଡୋଜ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇଛି । ଭାରତର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରୁ ମିଳୁଥିବା ପ୍ରଶଂସା, ଆମର ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୁରାତନ ସଂସ୍କୃତି, ସର୍ବେ ସନ୍ତୁ ନିରାମୟାର ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ବିଶ୍ୱକଲ୍ୟାଣ ନିମନ୍ତେ ଆମର ପ୍ରାର୍ଥନା, ଆମର ପ୍ରୟାସକୁ ଆହୁରି ଶକ୍ତି ଯୋଗାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୧୩. ୍ଣମା ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗତ ୬ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି, ସେ ସବୁର ବହୁତ ବଡ ସୁଫଳ ଆମେ ଏ କରୋନା ସଂକଟ କାଳରେ ଦେଖିବାକୁ ପାଇଛିୁ । ଏହି ବର୍ଷ ଗୁଡିକରେ ଚିକିତ୍ସା ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗୁଡିକର ଆଧୁନିକୀକରଣ ସହିତ ରୋଗରୁ ମୁକ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପୋଷଣ ଅଭିଯାନ, ଥିଙ୍କ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ, ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ, ଏହିଭଳି ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ନେଇ ଦେଶରେ ନୂଆ ସଚେତନତା ଆସିପାରିଛି । ଆୟୁର୍ବେଦ ଓ ଯୋଗର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ମୋ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସର ସୁଫଳ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ।
୧୪. ୍ଣମା ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା, ମୋ ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଗରିବ ମାନଙ୍କୁ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ସହିତ ରୋଗ ପାଇଁ ହେବାକୁ ଥିବା ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ପରିମାଣରେ କମ କରାଯାଇପାରିଛି । ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ- ପ୍ରଧାନ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଦେଶର ୧.୫ କୋଟି ଗରିବଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିନା ମୂଲ୍ୟର ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ମିଳିପାରୁଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଏହି ଗରିବମାନଙ୍କୁ ୩୦ ହଜାର କୋଟିରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇପାରୁଛି । ଆଜି ଦେଶର ୨୪ ହଜାରରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ହସ୍ପିଟାଲ ମଧ୍ୟରୁ କୌଣସିଟିରେ ମଧ୍ୟ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାର ଲାଭ ଉଠାଯାଇପାରିବ । ଏହିଭଳି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଜନେଔଷଧି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସ୍ଥାପିତ ୭ ହଜାର କେନ୍ଦ୍ରରୁ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ଅତି ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଔଷଧ ପତ୍ର ମିଳିପାରୁଛି । ଏହି ସବୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପ୍ରତିଦିନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରୋଗୀ ଔଷଧ ପତ୍ର କିଣୁଛନ୍ତି । କମ ମୂଲ୍ୟ ହୋଇଥିବାରୁ ରୋଗୀମାନଙ୍କର ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୩ ହଜାର ୬ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚିତ ହୋଇପାରୁଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୧୫. ଦେଶରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ସଂପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଡାକ୍ତର ଶିକ୍ଷାର ବିସ୍ତାର ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ । ୨୦୧୪ ବର୍ଷରେ ଦେଶରେ ମାତ୍ର ୩୮୭ଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଦେଶରେ ୫୬୨ଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ରହିଛି । ଗତ ୬ ବର୍ଷରେ ସ୍ନାତକ ଓ ସ୍ନାତକତ୍ତୋର ଶିକ୍ଷାରେ ୫୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାନ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସରକାର ୨୨ଟି ନୂଆ ‘ଏମ୍ସ’କୁ ମଧ୍ୟ ମଞ୍ଜୁରି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ।
୧୬. ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଚିକିତ୍ସା ଆୟୋଗ ସହିତ ୪ଟି ସ୍ୱାୟତ୍ତ ବୋର୍ଡର ଗଠନ କରି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଚିକିତ୍ସା ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଐତିହାସିକ ସୁଧାରର ମୂଳଦୁଆ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ସୁଧାର କ୍ରମରେ ଦଶନ୍ଧି ପୁରୁଣା ମେଡିକାଲ କାଉନସିଲ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସ୍ଥାନରେ ନ୍ୟାସନାଲ ମେଡିକାଲ କମିଶନର ସ୍ଥାପନା କରାଯାଇଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୧୭. ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ କେବଳ ଭାରତରେ ନିର୍ମାଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହିଁ ସୀମିତ ରହିନାହିଁ, ବରଂ ଏହାର ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକର ଜୀବନସ୍ତରରେ ଉନ୍ନତି ତଥା ଦେଶର ଆତ୍ମ ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି କରାଇବାରେ ମଧ୍ୟ ଅଭିଯାନ ଅଟେ ।
୧୮. ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ଭାରତର ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର କୃଷି ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଅଧିକ ସଶକ୍ତ ହେବ । ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ସରକାର ଗତ ୬ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିହନ ଠାରୁ ନେଇ ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତିଟି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଭାରତୀୟ କୃଷି ଆଧୁନିକ ହେବା ସହିତ କୃଷିର ସଂପ୍ରସାରଣ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରିବ । ସେହିସବୁ ପ୍ରୟାସ କ୍ରମରେ ମୋ ସରକାର ସ୍ୱାମୀନାଥନ ଆୟୋଗଙ୍କ ସୁପାରିଶଗୁଡିକୁ ଲାଗୁ କରି ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚର ଦେଢ଼ ଗୁଣା ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ । ମୋ ସରକାର ଆଜି କେବଳ ଯେ, ଏମଏସପିରେ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର କ୍ରୟ କରୁନାହାନ୍ତି ବରଂ କ୍ରୟ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକର ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛନ୍ତି ।
୧୯. ଆଜି କୃଷି ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ଜଳ ସେଚନର ସମ୍ବଳରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାପକ ସୁଧାର ଅଣାଯାଉଛି । ବୁନ୍ଦା ପିଛା ଅଧିକ ଶସ୍ୟର ମନ୍ତ୍ରରେ ଅଗ୍ରସର ହୋଇ ସରକାର ପୁରୁଣା ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକୁ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ କରିବା ସହିତ ଜଳସେଚନର ଆଧୁନିକ ଉପାୟ ଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ କୃଷକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଉଛନ୍ତି । ୨୦୧୩-୧୪ରେ ଯେତେବେଳେ ୪୨ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ହିଁ ଅତି କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳସେଚନର ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ଥିଲା, ସେହି ସମୟରେ ସେହି ସ୍ଥାନରେ ଆଜି ୫୬ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟରରୁ ଅଧିକ ଅତିରିକ୍ତ ଜମିକୁ ଅତି କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳସେଚନ ଯୋଜନା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇପାରିଛି ।
୨୦. ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ସରକାରଙ୍କର ଏହିସବୁ ପ୍ରୟାସକୁ ଆମର କୃଷକମାନେ ନିଜର ପରିଶ୍ରମ ବଳରେ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି । ଆଜି ଦେଶରେ ଖାଦ୍ୟାନ୍ନର ଉପଲବ୍ଧତା ରେକର୍ଡ ସ୍ତରରେ ରହିଛି । ୨୦୦୮-୦୯ ବର୍ଷରେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶରେ ୨୩୪ ମିଲିଅନ ଟନ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ହୋଇଥିଲା ୨୦୧୯-୨୦ ବର୍ଷରେ ଏଥିରେ ବୃଦ୍ଧି ଘଟି ୨୯୬ ମିଲିଅନ ଟନରେ ପହଞ୍ଚିପାରିଛି । ଏହି ଅବଧିରେ ପନିପରିବା ଓ ଫଳ ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟ ୨୧୫ ମିଲିଅନ ଟନରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଏବେ ୩୨୦ ମିଲିଅନ ଟନରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ମୁଁ ଏଥିପାଇଁ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୨୧. ଏହା ହିଁ ସମୟର ଆହ୍ୱାନ ଯେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ଯେଉଁ କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ନାମମାତ୍ର ଚାଷୀ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ବା ଦୁଇ ଏକର ଚାଷ ଜମି ରହିଛି, ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ଯେପରି ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉ । ଦେଶର ସମସ୍ତ କୃଷକଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକ ଏବଂ ଏମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ।
୨୨. ମୋ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ଏହି କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ନାମମାତ୍ର ଚାଷୀ ମଧ୍ୟ ରହିଛନ୍ତି । ଏହିଭଳି କୃଷକମାନଙ୍କର ଛୋଟ ଛୋଟ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ସହଯୋଗ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ପିଏମ କୃଷକ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଜରିଆରେ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାକୁ ପ୍ରାୟ ୧ ଲକ୍ଷ ୧୩ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇସାରିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନାର ସୁଫଳ ମଧ୍ୟ ଦେଶର କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ମିଳିଛି । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ କ୍ଷତିପୂରଣ ବାବଦକୁ ପ୍ରିମିୟମ ଆକାରରେ ପ୍ରାୟ ୯୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
୨୩. ଦେଶର କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏକାଠି କରି ୧୦ ହଜାର କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ ଅର୍ଥାତ ଫାର୍ମର ପ୍ରଡ୍ୟୁସର ଅର୍ଗାନାଇଜେସନ୍ସର ସ୍ଥାପନ ଅଭିଯାନ ଏହିଭଳି ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପଦକ୍ଷେପ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଏହିସବୁ କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସମୃଦ୍ଧ କୃଷମାନଙ୍କ ଭଳି ଉନ୍ନତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ, ଅଧିକ ଋଣ, ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ବିପଣନର ସୁବିଧା ତଥା ପ୍ରାକୃତିକ ବିପତ୍ତି ସମୟରେ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ନିଜର ଉତ୍ପାଦିତ ଫସଲର ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ଅଧିକ ସଞ୍ଚୟର ବିକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ମିଳିପାରିଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୨୪. ବ୍ୟାପକ ବିଚାର ବିମର୍ଷ ପରେ ଆମ ସଂସଦ ୭ ମାସ ପୂର୍ବେ ୩ଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, କୃଷକ ଉତ୍ପାଦ, ବ୍ୟବସାୟ ଓ ବାଣିଜ୍ୟ (ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧନ ଓ ସରଳୀକରଣ) ବିଧେୟକ, କୃଷି (ସଶକ୍ତିକରଣ ଓ ସଂରକ୍ଷଣ) ମୂଲ୍ୟ ଆଶ୍ୱାସନା ଏବଂ କୃଷି ସେବା ଚୁକ୍ତି ବିଧେୟକ ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ବସ୍ତୁ ସଂଶୋଧନ ବିଧେୟକ ପାରିତ କରିଛି । ଏହି କୃଷି ସଂସ୍କାର ଗୁଡିକର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଲାଭ ମଧ୍ୟ ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ କୃଷକଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ମିଳିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଛି । କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମିଳିବାକୁ ଥିବା ଏହି ସୁଫଳ ଗୁଡିକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରି ଅନେକ ରାଜନୈତିକ ଦଳ ସମୟ ସମୟରେ ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ଦେଇଥିଲେ । ଦେଶରେ ଭିନ୍ନଭିନ୍ନ ମଞ୍ଚରେ, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଯେଉଁ ସବୁ ସଂସ୍କାରର ଚର୍ଚ୍ଚା ହୋଇଆସୁଥିଲା ଏବଂ ଯେଉଁ ଦାବି ଉଠିଆସୁଥିଲା ସେ ସବୁ ସଂସଦରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଥିଲା ।
୨୫. ଏବେ ଏହି ସବୁ ଆଇନର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ଦେଶର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟଳୟ ସ୍ଥଗିତ ରଖିଛନ୍ତି । ମୋ ସରକାର ଉଚ୍ଚତମ ନ୍ୟାୟଳୟଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ମାନପୂର୍ବକ ଏହାର ପାଳନ କରିବେ । ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ସମ୍ବିଧାନର ମର୍ଯ୍ୟାଦାକୁ ସର୍ବୋପରି ବିଚାର କରୁଥିବା ମୋ ସରକାର, ଏହି ଆଇନଗୁଡିକୁ ନେଇ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିବା ଭ୍ରମକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରାୟାସ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି । ମୋ ସରକାର ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିର ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ସବୁବେଳେ ସମ୍ମାନ ଦେଇ ଆସିଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଗତ କିଛି ଦିନ ତଳେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଏବଂ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ଭଳି ପବିତ୍ର ଦିବସର ଅପମାନ ବହୁ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଘଟଣା । ଯେଉଁ ସମ୍ବିଧାନ ଆମକୁ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିର ସ୍ୱାଧୀନତା ଅଧିକାର ଦେଉଛି, ସେହି ସମ୍ବିଧାନ ଆମକୁ ଏକଥା ମଧ୍ୟ ଶିଖାଉଛି ଯେ ଆଇନ ଓ ନିୟମର ସେତିକି ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ପାଳନ କରାଯିବା ଉଚିତ ।
୨୬. ମୋ ସରକାର ଏକଥା ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ଯେ, ତିନି କୃଷି ଆଇନ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ପୁରୁଣା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧୀନରେ ଯେଉଁ ସବୁ ଅଧିକାର ରହିଥିଲା ତଥା ଯେଉଁ ଯେଉଁ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ଥିଲା ସେ ସବୁରୁ କିଛି ବି କ୍ଷୂର୍ଣ୍ଣ କରାଯାଇନାହିଁ । ବରଂ ଏହି କୃଷି ସଂସ୍କାର ଗୁଡିକ ଜରିଆରେ ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ନୂଆ ନୂଆ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ସହିତ ନୂଆ ଅଧିକାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୨୭. କୃଷିକୁ ଆହୁରି ଲାଭକାରୀ କରାଇବା ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ଆଧୁନିକ କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ୧ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ।
୨୮. ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା କିଷାନ ରେଳ, ଭାରତର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ବଜାର ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବାରେ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଏହି କିଷାନ ରେଳକୁ ଭ୍ରାମ୍ୟମାଣ ଶୀତଳଭଣ୍ଡାର ମଧ୍ୟ କହିବା ଅତ୍ୟୁକ୍ତି ହେବନାହିଁ । ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ କିଷାନ ରେଳ ଚଳାଚଳ କରାଯାଇଛି । ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ୩୮ ହଜାର ଟନରୁ ଅଧିକ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଓ ଫଳ ପନିପରିବା, ଗୋଟିଏ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଅନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୃଷକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପହଞ୍ଚାଯାଇପାରୁଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୨୯. କୃଷକମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ପ୍ରାଣୀ ସମ୍ପଦକୁ ଆୟର ଏକ ଉତ୍ସ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହାର ଫଳ ସ୍ୱରୂପ ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ପ୍ରାଣୀଧନରେ ବାର୍ଷିକ ୮.୨ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିବାରେ ଲାଗିଛି । ସରକାର ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସ୍ଥାପନା ଓ ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ୧୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରାଣୀ ସମ୍ପଦ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଣ୍ଠିର ସ୍ଥାପନା ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ।
୩୦. ମୋ ସରକାର ପ୍ରାଣୀଧନ ଓ ମତ୍ସ୍ୟ ପାଳନକୁ ମଧ୍ୟ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ଭଳି କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଦେଶରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି । ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାୟ ୨୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ପାଇଁ ଯୋଜନା ରହିଛି ।
୩୧. କୃଷକମାନଙ୍କର ଆୟ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ଅନ୍ନଦାତାଙ୍କୁ ଊର୍ଜ୍ଜାଦାତାରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୁସୁମ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ୨୦ ଲକ୍ଷ ସୋଲାର ପମ୍ପ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ସରକାର ଦ୍ୱାରା ଆଖୁର ଛେଦା, ମକା, ଧାନ ଇତ୍ୟାଦିରୁ ଇଥାନଲର ଉତ୍ପାଦନକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି । ଗତ ୬ ବର୍ଷରେ ସରକାରଙ୍କ ସକାରାତ୍ମକ ନୀତି ଯୋଗୁ ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ ୩୮ କୋଟି ଲିଟରରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୯୦ କୋଟି ଲିଟରରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଏହି ଉତ୍ପାଦନ ଚଳିତ ବର୍ଷ ୩ ଶହ କୋଟି ଲିଟରରେ ପହଞ୍ଚିବା ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଇଥାନଲ, ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧିର ଏକ ବଡ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇ ଉଭା ହେବା ହେଉଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୩୨. ପୂଜ୍ୟ ବାପୁଜୀ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ‘ଆଦର୍ଶ ଗ୍ରାମ’ର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଇଚ୍ଛା ରଖିଥିଲେ । ଏହି ବିଚାରଧାରାକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଥିବା ମୋ ସରକାର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ବହୁମୁଖୀ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଗାଁର ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନସ୍ତରରେ ଉନ୍ନତି ଘଟୁ, ଏହା ହିଁ ମୋ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ଅଟେ । ଏହାର ଉତ୍ତମ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ୨୦୧୪ରୁ ଗରିବ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରଙ୍କ ପାଇଁ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିବା ୨ କୋଟି ବାସଗୃହ । ଆଗାମୀ ୨୦୨୨ ମସିହା ଭିତରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବଙ୍କୁ ପକ୍କା ଛାତ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାର ଗତି ଦ୍ରୁତ କରାଯାଇଛି ।
୩୩. ମୋ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଏବେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କର ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ପତ୍ତି ଉପରେ ଆଇନଗତ ଅଧିକାର ମିଳିପାରୁଛି । ସ୍ୱାମୀତ୍ୱର ଏହି ଅଧିକାର ଦ୍ୱାରା ଏବେ ଗାଁ ଗଣ୍ଡାରେ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପତ୍ତି ଉପରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ଉଠାଇବା, ଘର ତିଆରି ଋଣ ଉଠାଇବା ସହଜ ହେବ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆର୍ଥିକ ଗତିବିଧି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଏହି ଯୋଜନାରେ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ଲାଭ ଗାଁର ଛୋଟ ଛୋଟ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଏବଂ କୁଟୀରଶିଳ୍ପ ସହିତ ଜଡିତ ଲୋକ ତଥା କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକଙ୍କୁ ମିଳିପାରିବ ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୩୪. ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର ସମ୍ବିଧାନର ମୁଖ୍ୟ ବିନ୍ଧାଣୀ ହେବା ସହିତ ଆମ ଦେଶରେ ଜଳନୀତିକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଇଥିଲେ । ୮ ନଭେମ୍ବର ୧୯୪୫ ମସିହାରେ କଟକରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ ସେ କହିଥିଲେ – ଜଳ ହିଁ ସମ୍ପଦ । ଜଳ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସମ୍ପତ୍ତି ହୋଇଥିବାରୁ ଏବଂ ଏହାର ବିଚରଣରେ ଅନିଶ୍ଚିତତା ଥିବାରୁ ପ୍ରକୃତି ବିରୋଧରେ ଅଭିଯୋଗ ନକରି ଜଳର ସଂରକ୍ଷଣ କରାଯିବା ସଠିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ।
୩୫. ବାବା ସାହେବଙ୍କ ଏହି ପ୍ରେରଣାକୁ ପାଥେୟ କରି, ମୋ ସରକାର ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନର ମହାତ୍ଵାକାଂକ୍ଷୀ ଯୋଜନା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଏହା ଅଧୀନରେ ‘ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ଜଳ’ ପହଞ୍ଚାଇବା ସହିତ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି । ମୋତେ ଏହା ଜଣାଇବାରେ ଖୁସି ଅନୁଭୂତ ହେଉଛି ଯେ, ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୩ କୋଟି ପରିବାରକୁ ପାଇପ ଜଳ ବିତରଣ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇ ସାରିଛି । ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଅନୁସୂଚୀତ ଜାତି ଓ ଜନଜାତିର ଭାଇ ଭଉଣୀ ତଥା ଅସହାୟ ବର୍ଗର ଅନ୍ୟ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଆଧାରରେ ସଳ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୩୬. ଆମର ଗାଁ ଗୁଡିକୁ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହିତ ଯୋଡିବା ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ଗ୍ରାମୀଣ ସଡକ ନେଟୱାର୍କର ସଂପ୍ରସାରଣରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଦେଶର ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୬ ଲକ୍ଷ ୪୨ ହଜାର କିଲୋମିଟର ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରାଯାଇସାରିଛି । ଏହି ଯୋଜନାର ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜନବସତି ସହିତ ସ୍କୁଲ, ବଜାର ଏବଂ ହସ୍ପିଟାଲ ଆଦିକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ୧ ଲକ୍ଷ ୨୫ ହଜାର କିଲୋମିଟର ସଡକ ଗୁଡିକର ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନିତକରଣ କରାଯିବ । ଗାଁ ଗଣ୍ଡାରେ ସଡ଼କ ସହିତ ଇଣ୍ଟରନେଟ ସଂଯୋଗର ମଧ୍ୟ ସେତିକି ମହତ୍ୱ ରହିଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁକୁ ବିଜୁଳି ପହଞ୍ଚାଇବା ପରେ ମୋ ସରକାର ଦେଶର ୬ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗାଁକୁ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବରରେ ଯୋଡିବା ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୩୭. ଆମର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ମୌଳିକ ଶକ୍ତି ହେଉଛି ଆମର ଗାଁ ଏବଂ ଛୋଟ ଛୋଟ ସହରରେ ଅବସ୍ଥିତ ଆମ ମାନଙ୍କର ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗ, ଆମର କୁଟୀର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଆମର ଅତି କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ହିଁ ଅଟେ । ଭାରତକୁ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର କରାଇବାର ବହୁତ ବଡ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଆମର ଏହି ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଖରେ ହିଁ ରହିଛି । ଦେଶର ମୋଟ ରପ୍ତାନୀରେ ଏହାର ଭାଗିଦାରି ପ୍ରାୟ ୫୦ ପ୍ରତିଶତର । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନରେ ଏମଏସଏମି ଗୁଡିକର ଭୂମିକା ବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି ।
୩୮. ଏମଏସଏମିର ପରିଭାଷାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉ, ପୁଞ୍ଜିନିବେଶର ସୀମାବୃଦ୍ଧି ହେଉ ଅବା ପୁଣି ସରକାରୀ କ୍ରୟରେ ପ୍ରାଥମିକା, ଏବେ ଲଘୁ ଏବଂ କୁଟୀର ଶିଳ୍ପର ବିକାଶ ପାଇଁ ଜରୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରୁଛି । ୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜରୁରି ଋଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନା, ସଂକଟ ମଧ୍ୟ ଦେଇ ଗତିକରୁଥିବା ଏମଏସଏମି ଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ୨୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଶେଷ ଯୋଜନା ଏବଂ ଫଣ୍ଡ ଆଉ ଫଣ୍ଡସ ଭଳି ପ୍ରାୟସ ସବୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଉଛି । ଜିଇଏମ ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ଦୂରଦୂରାନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରର ଏମଏସଏମି ଗୁଡିକୁ ସରକାରୀ କ୍ରୟରେ ପାରଦର୍ଶିତା ସହିତ ଅଧିକ ଭାଗିଦାରି ମଧ୍ୟ ମିଳୁପାରୁଛି ।
୩୯. ମୋ ସରକାରଙ୍କର ଏହା ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଯେ କିଭଳି ଉଦ୍ୟମିତାର ଲାଭ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚୁ । ହୁନର ହାଟ ଏବଂ ଉସ୍ତାଦ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥପିତମାନଙ୍କର କୌଶଳ ବିକାଶ ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ଏହି ଭଳି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ମହିଳା ସ୍ଥପତି ଅଛନ୍ତି । ଇ-ହାଟ ମାଧ୍ୟରେ ଏହି ସ୍ଥପିତମାନଙ୍କୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର କ୍ରେତାମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡା ଯାଉଛି ।
୪୦. ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ଭାରତରେ ମହିଳା ଉଦ୍ୟମୀମାନଙ୍କର ବିଶେଷ ଭୂମିକା ରହିଛି । ମୋ ସରକାର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱରୋଜଗାରର ନୂଆ ସୁଯୋଗ ଦେବାପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇସାରିଛି, ଯେଉଁଥିରୁ ପ୍ରାୟ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ଋଣ ମହିଳା ଉଦ୍ୟମୀମାନଙ୍କୁ ମିଳିଛି ।
୪୧. ଦୀନ ଦୟାଲ ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ ଯୋଜନା – ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକା ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଦେଶରେ ଆଜି ୭ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ଉଦ୍ୟମୀ ପ୍ରାୟ ୬୬ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱୟଂସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇଛନ୍ତି । ବ୍ୟାଙ୍କ ଗୁଡିକ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡିକୁ ଗତ ୬ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୩ ଲକ୍ଷ ୪୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
୪୨. ଦେଶର ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ମହିଳାମାନଙ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ସରକାର ଗୋଟିଏ ଟଙ୍କାରେ ‘ସୁବିଧା ସାନିଟାରୀ ନାପକିନ’ ଦେବାର ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଚଳାଇଛନ୍ତି । ସରକାର ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା ଅଭିଯାନ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପୋଷଣ ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରି ଗର୍ଭବତୀ ମାତା ଏବଂ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ସୁରକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସଶୀଳ ଅଛନ୍ତି । ଏହାର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୁପ ଦେଶରେ ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ମାତୃ ମୃତ୍ୟୁହାର ପ୍ରତି ୧ ଲକ୍ଷରେ ୧୩୦ରୁ ହ୍ରାସ ପାଇ ୧୧୩ରେ ସୀମିତ ରହିଛି । ୫ ବର୍ଷରୁ କମ ବୟସର ଶିଶୁମାନଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁହାର ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ୩୯ ଥିବା ବେଳେ ଭାରତରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇ ଏହା ହ୍ରାସ ପାଇ ୩୬ ରେ ପହଞ୍ଚିଛି ।
୪୩. ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମାନ ଭାଗିଦାରିକୁ ଜରୁରି ବୋଲି ସ୍ୱୀକାର କରୁଥିବା ମୋ ସରକାର ନୂଆ ନୂଆ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଝିଅ ବୋହୂଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଚାଲିଛନ୍ତି, ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାର ଫାଇଟର ଷ୍ଟିମ ହେଉ, ସେନା ପୁଲିସରେ ମହିଳାଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି ହେଉ ଅବା ପୁଣି ଭୂତଳ ଖଣି ତଥା ଖୋଲା ଖଣିଖାଦାନରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ରାତି ସମୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଅନୁମତି ହେଉ ଏହିସବୁ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ହିଁ ନେଇଛନ୍ତି । ମହିଳା ସୁରକ୍ଷାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ୱାନ ଷ୍ଟପ ସେଣ୍ଟର, ଅପରାଧୀମାନଙ୍କର ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଡାଟାବେସ, ଏମର୍ଜେନ୍ସି ରେସପନ୍ସ ସପୋର୍ଟ ସିଷ୍ଟମ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଫାଷ୍ଟ୍ ଟ୍ରାକ କୋର୍ଟରେ ଉପରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୪୪. ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ବୈଶ୍ୱିକ ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସରକାର ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତିର ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତିରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ନିଜ ନିଜର ରୁଚି ଅନୁଯାୟୀ ବିଷୟ ଚୟନ କରିବାର ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । କୌଣସି ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ମଝିରେ ମଧ୍ୟ ବିଷୟ ଓ ଷ୍ଟିମ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର ବିକଳ୍ପ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
୪୫. ମୋ ସରକାର ଇ-ବିଦ୍ୟା ଅଧୀନରେ, ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଦୀକ୍ଷା ଅନଲାଇନ ପୋର୍ଟାଲକୁ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏକ ଡିଜିଟାଲ ମଞ୍ଚ ରୂପରେ ବିକଶିତ କରିଛନ୍ତି । ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ହିତ ପ୍ରତି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ମୋ ସରକାର ଜେଇଇ ଓ ନିଟ୍ ପରୀକ୍ଷାକୁ ମଧ୍ୟ ସଫଳତାର ସହ ଆୟୋଜନ କରି ସେମାନଙ୍କର ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟର୍ଥ ହେବାକୁ ଦେଇନାହାନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୪୬. ମୋ ସରକାର ଉପଲବ୍ଧି କରନ୍ତି ଯେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଅବହେଳିତ ବର୍ଗର ସାମାଜିକ ଓ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶର ଯାତ୍ରା, ଗୁଣବତ୍ତାଯୁକ୍ତ ଶିକ୍ଷାରୁ ହିଁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥାଏ । ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ଯୋଜନାର ଲାଭ ଏହିଭଳି ୩କୋଟି ୨୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀଙ୍କୁ ମିଳୁଛି । ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନୁସୂଚୀତ ଜାତି, ପଛୁଆ ବର୍ଗ, ବନବାସୀ ଓ ଜନଜାତୀୟ ବର୍ଗ ଏବଂ ଅଳ୍ପ ସଂଖ୍ୟକ ସମୁଦାୟର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଅଛନ୍ତି । ସରକାରଙ୍କର ଏହା ପ୍ରୟାସ ଯେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପ୍ରାର୍ଥୀ ଓ ଅସହାୟ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀଙ୍କୁ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତିର ଯେପରି ସୁଫଳ ମିଳୁ । ଏଥି ସହିତ ଅନୁସୂଚୀତ ଜାତିର ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ମାଟ୍ରିକ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତିରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଭାଗକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି । ଏହିଭଳି ଭାବରେ ଜନଜାତିର ଯୁବକଯୁବତୀମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟୋକ ଆଦିବାସୀ ବହୁଳ ବ୍ଲକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧ ଲକ୍ଷ ଆବାସିକ ଆଦର୍ଶ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସଂପ୍ରସାରିତ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି । ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହିଭଳି ସାଢ଼େ ୫ ଶହରୁ ଅଧିକ ସ୍କୁଲକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇସାରିଛି ।
୪୭. ଶିକ୍ଷା ସହିତ ନିଯୁକ୍ତିର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସହଜ ଓ ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ମୋ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି । ଗ୍ରୁପ-ସି ଏବଂ ଗ୍ରୁପ-ଡି ନିଯୁକ୍ତିରେ ସାକ୍ଷାତକାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମାପ୍ତ କରାଯିବା ଦ୍ୱାରା ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ବହୁତ ଲାଭ ମିଳିଛି । ସରକାର ଜାତୀୟ ନିଯୁକ୍ତି ସଂସ୍ଥା ଗଠନ କରି ଯୁବକଯୁବତୀମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଅନେକ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପରୀକ୍ଷା ଦେବାର ଯନ୍ତ୍ରଣାରୁ ମୁକ୍ତି ଦେଇଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୪୮. ମୋ ସରକାର ‘ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ’ର ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ଓ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି । ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ମାନଙ୍କ କଷ୍ଟକୁ ଲାଘବ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ହଜାର ହଜାର ଅଟ୍ଟାଳିକା, ସାର୍ବଜନିକ ବସ ଓ ରେଳବାଇକୁ ସୁଗମ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରାୟ ୭ ଶହ ୱେବସାଇଟକୁ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଏହିଭଳି ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ସୁବିଧା ଓ ସମାନ ସୁଯୋଗ ଦେବାପାଇଁ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତି (ସୁରକ୍ଷା ଅଧିକାର) ଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି । ଯାଯାବର ଏବଂ ଅର୍ଦ୍ଧ ଯାଯାବର ସମୁଦାୟ ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ବିକାଶ ଓ କଲ୍ୟାଣ ବୋର୍ଡର ସ୍ଥାପନା କରାଯାଇଛି ।
୪୯. ବିକାଶର ଦୌଡରେ ପଛରେ ରହିଯାଇଥିବା ଦେଶର ୧୧୨ଟି ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାରେ ମୋ ସରକାର ପ୍ରାଥମିକତା ଆଧାରରେ ବିକାଶ ଯୋଜନା ଗୁଡିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛନ୍ତି । ଏହାର ବହୁତ ବଡ ଲାଭ ଆଦିବାସୀ ଭାଇଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ହେଉଛି । ଆଦିବାସୀ ମାନଙ୍କର ଜୀବିକାର ପ୍ରମୁଖ ସମ୍ବଳ ଅର୍ଥାତ ବନଜାତ ସାମଗ୍ରୀର ବିପଣନ ଏବଂ ବନଜାତ ସାମଗ୍ରୀର ଆଧାରିତ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପର ସ୍ଥାପନା କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି । ଏହି ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ୬ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ରାଶି ଜନଜାତି ପରିବାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିଛି । ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୪୬ଟି ବନଜାତ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଏମଏସପିକୁ ୯୦ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୫୦. ଦେଶରେ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ବିକାଶ ଓ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତବାସୀଙ୍କୁ ଏହାର ଉପଲବ୍ଧତା ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୋପାନ ।
୫୧. ‘ଦୋଗଜ କୀ ଦୂରୀ’ ର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପାଳନ କରିବାକୁ ଯାଇ ଆମର ଦେଶରେ ନାଗରିକ ବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଗତିକୁ ପଛରେ ପକାଇ ନାହାନ୍ତି । ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆର ଶକ୍ତି ଏହା କରିବାକୁ ଦେଇନାହିଁ । ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୦ ମସିହାରେ ୟୁପିଆଇ ଜରିଆରେ ଚାରି ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଡିଜିଟାଲ ଦେଣନେଣ ହୋଇଛି। ଆଜି ଦୁଇଶହରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟାଙ୍କ ୟୁପିଆଇ ପଦ୍ଧତି ସହ ଯୋଡି ହୋଇଛନ୍ତି । ସେହିପରି ଡିଜି ଲକର ଭଳି କାଗଜବିହୀନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୋଗୁଁ ୪୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଡିଜିଟାଲ ନଥି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଉମଙ୍ଗ ଆପ୍ ଜରିଆରେ କୋଟି କୋଟି ନାଗରିକ ଦୁଇହଜାରରୁ ଅଧିକ ସେବା ପାଉଛନ୍ତି । ଦେଶରେ ସାଢେ ତିନି ଲକ୍ଷ ଅଧିକ ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ଜରିଆରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଲୋକମାନେ ସରକାରୀ ସେବା ସହ ଯୋଡି ହୋଇଛନ୍ତି । ସେହିପରି ଭାରତୀୟ ଟିକଟ ଆଇନକୁ ସଂଶୋଧନ କରାଯିବା ପରେ ଇ-ଷ୍ଟାମ୍ପ ସେବା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ।
୫୨. ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ଆଧାର ଏବଂ ମୋବାଇଲ ତ୍ରୟ ମିଶି ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଧିକାରକୁ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଜେ.ଏ. ଏମ. ଭଳି ତ୍ରିମୂର୍ତ୍ତି ନିମନ୍ତେ ଏକଲକ୍ଷ ଅଶୀ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଅପାତ୍ରରେ ନ ଯାଇ ବଞ୍ଚାଯାଇଛି ।
୫୩. ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଡିଜିଟାଲ ହେଲ୍‌ପ ମିଶନ ଜରିଆରେ ସରକାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାର ଡିଜିଟାଇଜେସନ ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ନାଗରିକ ମାନେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଡିଜିଟାଲ ରିପୋର୍ଟ, ଡିଜିଟାଲ ସାକ୍ଷାତକାର ଏବଂ ମିଶନ ଜରିଆରେ ଡିଜିଟାଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରେକର୍ଡ ମଧ୍ୟ ରଖିପାରିବେ ।
୫୪. ଆମର ନିଜସ୍ୱ ନୌଚାଳନା ଉପଗ୍ରହ ପଦ୍ଧତି ‘ନାବିକ’ ଦେଶର ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି । ହଜାର ହଜାର ମତ୍ସଜୀବୀ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହୋଇପାରୁଛନ୍ତି । ଜାତୀୟ ଆଣବିକ ସମୟ ସାରଣୀ ଓ ଭାରତୀୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଦ୍ରବ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀ ଭଳି ନୂତନ ମାନଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇ ନିକଟରେ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଦେଶୀୟ ସମାଧାନ ପନ୍ଥା ଜରିଆରେ ଆର୍ନ୍ତଜାତିକ ମାନର ଭାରତୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଆମ ଦେଶରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇପାରିବ ।
୫୫. ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ପ୍ରୟୋଗ ଯୋଗୁଁ ଦେଶର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ସଶକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଇ-ବିଧାନ ଆପ୍ ଜରିଆରେ ବିଧାନସଭା, ବିଧାନ ପରିଷଦ ଏବଂ ସଂସଦର ଉଭୟ ଗୃହର ଡିଜିଟାଇଜେସନ ହୋଇଛି । ଜାତୀୟ ଇ-ବିଧାନ ଆପ୍ଲିକେଶନ୍‌(ନେଭା)କୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଯୋଗୁଁ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭାଗୁଡିକ ବିଧାନସଭା ଓ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରଣାଳୀରେ ଏକ ଯୁଗାନ୍ତାକାରୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବେ ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୫୬. ଆମ ସଂସଦ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସାମିଲ କରି ନୂତନ ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଧ୍ୟମ । ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ଶାସନକାଳ ଏବଂ ସଂସଦରେ ସବୁବେଳେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁଥିଲା ଯେ, ଏହି ଭବନ ଆଜିକାଲିକା ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ନୁହଁ । ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ସଂସଦ କୋଠା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ କରିଥିଲେ । ଏହା ଏକ ସୁଖଦ ସଂଯୋଗ ଯେ ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତ ପାଳନ କରିବାକୁ ଯାଉଥିବା ବେଳେ ଏହି ନୂତନ ଭବନ ନିର୍ମିତ ହେବ । ନୂତନ ସଂସଦର ଭବନର ନିର୍ମାଣ ସହ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସାଂସଦ ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ପାଇବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ଅଧିକ ସୂଚାରରୂପେ ତୁଳାଇପାରିବେ ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୫୭. ଦେଶର ନାଗରିକଗଣ ଯେଉଁ ଗତିରେ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ସହ ନିଜକୁ ସାମିଲ କରିନେଲେ, ସେଥିରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଅନୁମିତ ହେଉଛି ଯେ ଦେଶକୁ ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ବେଶ୍ ବ୍ୟଗ୍ର । ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ମୋ ସରକାରେ ଦେଶ ଅର୍ଥନୀତିର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁ ପ୍ରତୀକ୍ଷିତ ସଂସ୍କାର ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଶୀଘ୍ର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିଛି ।
୫୮. ଟିକସ ଆକଳନ ଓ ଅପିଲର କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ କରିବା ସହ ମୋ ସରକାର କମ୍ପାନୀ ଆଇନର କେତେକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅପରାଧ ମୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ଯାହାଫଳରେ ଔଦ୍ୟୋଗିତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିପାରିବ । ଶିଳ୍ପାଞ୍ଚଳଗୁଡିକୁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସେବା ପ୍ରଦାନ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଶିଳ୍ପାୟନଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ଏକ ଜି.ଆଇ.ଏସ. ଭିତ୍ତିକ ଡାଟାବେସ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି । ଏହି ଡାଟାବେସ ଜରିଆରେ ୫ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟରରରୁ ଅଧିକ ଶିଳ୍ପଯୋଗୀ ଜମି ସମ୍ପର୍କରେ ତଥ୍ୟ ମିଳିପାରିବ ।
୫୯.ମୁଁ ଖୁସି ଯେ, ‘ଶ୍ରମ ଏବ ଜୟତେ’ ଭାବନାକୁ ଉଦ୍‌ଜୀବିତ କରି ସଂସଦର ଉଭୟ ଗୃହ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ୨୯ଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଶ୍ରମ ଆଇନକୁ ଚାରିଟି ଶ୍ରମ ସଂହିତାରେ ସନ୍ନିବେଶିତ କରାଯାଇଛି । ଶ୍ରମ ସଂସ୍କାର ନିମନ୍ତେ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ତତ୍ପରତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ଏ ସଂସ୍କାରଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ଶ୍ରମକଲ୍ୟାଣ ପରିସର ବ୍ୟାପକ ହେବା ସହ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ସମୟଚିତ୍ତ ମଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ ଓ ନୂତନ କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଏହି ନୂତନ ଶ୍ରମ ସଂହିତାରେ ମହିଳା କର୍ମଜୀବୀମାନଙ୍କ ସମାନ ଭାଗିଦାରିତା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ସୁଯୋଗ ରହିଛି ।
୬୦. ଶ୍ରମ ଶକ୍ତି ସହ ଶିଳ୍ପ ନିମନ୍ତେ ମୂଳଧନର ଉପଲବ୍ଧତା ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସେଥ୍‌ôପାଇଁ ଦେଶର ବ୍ୟାଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ମଜବୁତ କରାଯାଇଛି । ଛୋଟ ଛୋଟ ବ୍ୟାଭ୍‌କ ଗୁଡିକୁ ମିଶ୍ରଣ କରି ବୃହତ ଓ ମଜବୁତ ବ୍ୟାଙ୍କ ସୃଷ୍ଟି ମଧ୍ୟ ଏ ଦିଗରେ ଅନ୍ୟ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ଅଟେ ।
୬୧. ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଦଶଟି ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଢ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରି ଉତ୍ପାଦନ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଯାଇଛି । ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ପଡିସାରିଲାଣି । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗୁଁ ଅନେକ ବୃହତ ଜାତୀୟ ଓ ଆର୍ନ୍ତଜାତୀୟ କମ୍ପାନୀମାନେ ଭାରତରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଆଗେଇ ଆସିଛନ୍ତି ।
୬୨. ମୋ ସରକାର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱଦେଶ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସାମଗ୍ରୀର ବ୍ୟବହର ଉପରେ ପ୍ର୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଉଛନ୍ତି । ‘ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ ଦେଶରେ ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଦେଶରେ ନିର୍ମିତ ହେଉଥିବା ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରତି ଏକ ଭାବାବେଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବା ସହ ତାହାର ଗୁଣାତ୍ମକତା ଯେପରି ଉଚ୍ଚ ରହିବ ତାହା ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି ।
୬୩. ଦେଶରେ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ବା ‘ଇଜ ଅଫ ଡୁଇଙ୍ଗ ବିଜିନେସ’ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ପଦକ୍ଷେପମାନ ନିଆଯାଉଛି । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦିତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଉଛି । ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦର ବିଷୟ ଯେ, ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପଲବ୍ଧଧି କରି ମାନର ଉନ୍ନତି ସହ ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ପୂର୍ଣ୍ଣପ୍ରାଣରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ।
୬୪. କରୋନା ବୈଶିକ ମହାମାରୀ ଯୋଗୁଁ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଉଥିଲା ଓ ଦେଶ ଆଞ୍ଚଳିକ ଦୁଃସ୍ଥିତି ଆଡକୁ ମୁହାଁଇଥିଲା ଦେଶ ତାହାର କବଳରୁ ମୁକୁଳିବାକୁ ଆରମ୍ଭ କରିଛି । କେତେକ ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତ ଏହାକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି । ଏଭଳି କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକାରୀ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରକୃଷ୍ଠ ଲକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳ ବିବେଚିତ ହୋଇଛି । ଏପ୍ରିଲରୁ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୦ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ୩୬ବିଲିୟନ ଡଲାର ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କାରଙ୍କ ହୋଇଛି ।
୬୫. ମୋ ସରକାର ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ନୂତନ ଏବଂ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ଭାରତ ମଜବୁତ ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍‌ିଭୂମି ନିତ୍ୟାନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ । ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପର ତ୍ୱରିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ତଥ।। କରୋନା ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ସତ୍ତ୍ୱେ ତାହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ଆମର ସଂକଳ୍ପକୁ ପ୍ରତିପାଦିତ କରୁଛି । ଚେନ୍ନାଇରୁ ପୋର୍ଟବ୍ଲେୟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୁଡାଜାହାଜ ଅପଟିକାଲ ଫାଇବର କେବୁଲ ହେଉ ବା ଅଟଳ ଚ୍ୟାନେଲ ବା ଚାରିଧାମ ସଡକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆମ ଦେଶ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଛି ।
୬୬. କିଛିଦିନ ପୂର୍ବେ ପୂର୍ବ ଓ ପଶ୍ଚିମ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ କରିଡର ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ ହୋଇଥିଲା । ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ଶିଳ୍ପାୟନକୁ ଗତି ଦେବା ସହ ଏହି ମାଲ କରିଡର ପରିବହନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଅନାବଶ୍ୟକ ବିଳମ୍ବ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବ
୬୭. ଦେଶର ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆଧୁନିକ କରିବା ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ୧୧୦ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ଜାତୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇପଲାଇନ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଏଥିସହ ଭାରତମାଳା ପରିଯୋଜନାରେ ୬ଟି ନୂତନ ପରିବହନକ୍ଷମ ରାସ୍ତା ଓ ୧୮ଟି ନୂତନ କରିଡର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି ।
୬୮. ଗୁଜରାଟରୁ ହାଜିରାରୁ ଘୋଘା ମଧ୍ୟରେ ରୋ-ପାକ୍ସ ନୌସେବାର ହେଉ ବା କେଭାଡିଆ -ସାବରମତୀ ରିଭରଫ୍ରଣ୍ଟ ମଧ୍ୟରେ ସାଗର ବିମାନ ସେବା ହେଉ ଏଗୁଡିକୁ ଦେଶର ଜଳ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ଦିଗନ୍ତ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ବିଶ୍ୱର ବୃହତମ ପ୍ରତିମୂତ୍ତିର ଗୌରବକୀର୍ତ୍ତିଭାବେ ବିରାଜିତ କେଭାଡିଆସ୍ଥିତ ସର୍ଦ୍ଧାର ପଟେଲ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିସ୍ଥଳକୁ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସହରରୁ ସିଧାସଳଖ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୬୯. ଦେଶକୁ ଗ୍ୟାସଭିତ୍ତିକ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଉପରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି । କିଛିଦିନ ପୂର୍ବରୁ କୋଚି-ମାଙ୍ଗାଲୁରୁ ଗ୍ୟାସ ପାଇପ ଲାଇନ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ ହୋଇଥିଲା । ଧୋବି-ଦୁର୍ଗାପୁର ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନ ନିର୍ମାଣ ‘ଉର୍ଜା ଗଙ୍ଗା’ ଅଭିଯାନକୁ ବଳ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଛାଯାଇଥିବା ଏହି ପାଇପଲାଇନ ପୂର୍ବ ଭାରତର ସାର କାରଖାନା ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶିଳ୍ପକୁ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗଇବ । ସେହିପରି ତାମିଲନାଡୁର ବିଭିନ୍ନ ସାର ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାରଖାନାକୁ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଇବାକୁ ଥିବା ତୁତିକୋରିନ-ରାମନାଥପୁରମ ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନ କାର୍ଯ୍ୟ ଜୋରସୋରରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୭୦. ମୋ ସରକାର ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶକୁ ଏକ ସୁଯୋଗ ଭାବେ ବିବେଚନା କରି ସହରାଞ୍ଚଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଦିଗରେ ବ୍ୟାପକ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ କରିଛି । ଗରୀବଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସହରରେ ଏକ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଆବାସ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଥିବା ବେଳେ, ସେଥିରୁ ୪୦ଲକ୍ଷ ଘର ନିର୍ମିତ ହୋଇ ସାରିଛି । ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନର ଉପଯୋଗ କରି ଦେଶର ୬ଟି ସହରରେ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ କିଛିଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ସହରଗୁଡିକରେ କାମ କରୁଥିବା ଶ୍ରମିକ ମାନଙ୍କୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଭଡାଘର ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ।
୭୧. ସହରାଞ୍ଚଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ମଧ୍ୟ ସରକାର ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଉଛନ୍ତି । ଆଜି ଦେଶର ୨୭ଟି ମହାନଗରୀରେ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ସେବା ଚାଲୁ ହୋଇଛି । ଅଳ୍ପଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋର ଏକ ରୁଟରେ ଚାଳକବିହୀନ ମେଟ୍ରୋ ସେବା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି ।ଆଞ୍ଚଳିକ ଦ୍ରୁତ ପରିବହନ ପଦ୍ଧତି ବଳରେ ସହରଗୁଡିକର ସାଧାରଣ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିକାଶ କରାଯାଇଛି । ସାଧାରଣ ଭ୍ରାମ୍ୟମାଣ କାର୍ଡର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସହରର ଯାତ୍ରା ପଥକୁ ସୁଗମ କରିବ ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୭୨. ମୋ ସରକରାର ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ସାମ୍ରଗିକ ତଥା ସନ୍ତୁଳିତ ଉନ୍ନୟନ ନିମନ୍ତେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ । ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଅନନ୍ୟ ଭୌଗୋଳିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ,ଭାଷାଗତ ଓ ସାମାଜିକ ମୌଳିକତାକୁ ଅକ୍ଷୂର୍ଣ୍ଣ ରଖି ଏହାର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଏକ ନୀତି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେଉଛି । ଆସାମ ଓ ଉତ୍ତରପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ନଦୀ ଏକ ଜୀବନଧାରା ସଦୃଶ । ଏହି ଜୀବନରେଖାକୁ ଆଞ୍ଚଳିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଭିତ୍ତିଭାବେ ବିବେଚନା କରି କେତେକ ଜାତୀୟ ଜଳପଥ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ଚାଷୀ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗପତିଙ୍କ ସମେତ ଏହା ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ସବୁ ଶ୍ରେଣୀର ଲୋକମାନଙ୍କ ହିତ ସାଧନ କରିବ । ଜାତୀୟ ଜଳପଥକୁ ଉନ୍ନତ କରି ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ଓ ବରାକ ନଦୀକୁ ବିକାଶ ଧାରାରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ ହେଉଛି ।
୭୩. ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଓ ସମନ୍ୱୟକୁ ଉପଜୀବ୍ୟ କରି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଶାନ୍ତି ବଜାୟ ରଖିବା ନେଇ ମୋ ସରକାର ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ନୀତି ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଫଳ ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଆଜି ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଉଗ୍ରବାଦ ହ୍ରାସ ପାଇବା ସହ ହିଂସାତ୍ମକ ଘଟଣା ମଧ୍ୟ ବହୁତ କମ୍ ହୋଇଛି । ହିଂସା ରାସ୍ତାରେ ଭ୍ରମିତ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ବିକାଶର ମୁଖ୍ୟଧାରା ତଥା ଦେଶଗଠନ ଦିଗରେ ବ୍ରତୀ ହୋଇଛନ୍ତି ।
୭୪. ବ୍ରୁ ଶରଣାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ଥଇଥାନ ଏକ ଶାନ୍ତି ଓ ସୌହାର୍ଦ୍ଧ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ବାତାବରଣ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଯାଇଛି । ସେହିପରି ବୋଡୋ ଶାନ୍ତି ରାଜିନାମାରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇ ସଫଳତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି । ରାଜିନାମା ପରେ ବୋଡୋ ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦ ନିମନ୍ତେ ନିର୍ବାଚନ ସଫଳତାର ସହ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୭୫. ଦେଶରଏକତା ଓ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ପ୍ରତି ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ଶକ୍ତିମାନଙ୍କ ସହ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ମୁକାବିଲା କରିବା ନିମନ୍ତେ ମୋ ସରକାର ଅଙ୍ଗୀକାର ବଦ୍ଧ । ଗୋଟିଏ ପଟରେ ହିଂସା ଉପ୍ରଦୁତ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଯାଉଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ ହିଂସା ଉସୁକାଉଥିବା ଶକ୍ତିଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଦୃଢ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି । ଏହାଫଳରେ ନକ୍ସ୍‌ଲ ହିଂସା ହ୍ରାସ ପାଉଥିବା ବେଳେ ନକ୍ସଲ ଉପଦ୍ରବ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟ ସଙ୍କୁଚିତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି ।
୭୬. ମୋ ସରକାରଙ୍କ ବିକାଶଧର୍ମୀ ନୀତି ଯୋଗୁଁ ଜାମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର ଜନସାଧାରଣ ତାହାର ପୂର୍ଣ୍ଣପ୍ରାଣରେ ସମର୍ଥନ କରିଛନ୍ତି । ଅଳ୍ପ କେଇ ସପ୍ତାହ ଆଗରୁ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର ଜିଲ୍ଳା ପରିଷଦ ପାଇଁ ନିର୍ବାଚନ ସଫଳତାର ସହ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି । ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନ ହେବା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏହି ନିର୍ବାଚନ ହୋଇଥିଲା । ବିପୁଳ ସଂଖ୍ୟକ ମତଦାନରୁ ଏହା ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି ଯେ, ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀର ଜନସାଧାରଣ ଏକ ନୂତନ ଭାବେ ନାଯ୍ୟ ହକ୍ ପାଇଥିବାରୁ ସେ ଅଞ୍ଚଳର ଜନସାଧାରଣ ସଶକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଯୋଜନା ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବା ଫଳରେ ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ଉପଚାର ନିମନ୍ତେ ୫ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସହାୟତା ପାଇବା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଛି । କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରଶାସନିକ ନ୍ୟାୟାଧିକାରର ଏକ ଖଣ୍ଡପୀଠ ଜାମ୍ମୁରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି । କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ହେବା ପରେ ଲଦାଖ ସ୍ୱଂୟଶାସିତ ପାର୍ବର୍ତ୍ୟ ପରିଷଦ ନିମନ୍ତେ ଅଳ୍ପ କେଇମାସ ପୂର୍ବରୁ ସଫଳତାର ସହ ନିର୍ବାଚନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି । ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଲଦାଖବାସୀ ବର୍ତ୍ତମାନ ତ୍ୱରିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇପାରୁଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୭୭, କରୋନା ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କାଳରେ ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଜଟିଳ ପରିସ୍ଥିତି ଦେଇ ଗତି କରୁଥିଲା ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ସୀମାରେ ଆହ୍ୱାନ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା । ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ରାଜିନାମାର ସର୍ତ୍ତକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବେଖାତିର କରି ପ୍ରକୃତ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ରେଖା ନିକଟରେ ଶାନ୍ତି ଭଙ୍ଗ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ହୋଇଥିଲା । ମାତ୍ର ଆମର ସୁରକ୍ଷା ବଳ ତତ୍‌କ୍ଷାତତ ସମସ୍ତ ପରାକ୍ରମ ଓ ସାହସର ସହିତ ଏହାର ମୁକାବିଲା କରିବା ସହ ସୀମାର ସ୍ଥିତାବସ୍ଥା ଜାରି ରଖିବା ସହ ଆକ୍ରମଣ ଉଦ୍ୟମ ପଣ୍ଡ କରିଦେଇଥିଲେ । ଆମ ଜବାନମାନଙ୍କ ସଂଯମ, ଧୈର୍ଯ୍ୟ ଓ ସାହସ ଯୋଗୁଁ ସେମାନେ ପ୍ରଶଂସାର ପାତ୍ର ହୋଇପାରିଥିଲେ । ଗତବର୍ଷ ଜୁନ ମାସରେ ଅସୀମ ଯୋଗ ସ୍ୱୀକାର କରି ଗଲୱାନ ଉପତ୍ୟକାରେ ଆମର ୨୦ଜଣ ଜବାନ ଦେଶ ମାତୃକାର ରକ୍ଷା ପାଇଁ ଅମୂଲ୍ୟ ବଳିଦାନରେ ଦେଲେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଏହି ଶହୀଦମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଚିରଋଣୀ ରହିବେ ।
୭୮. ମୋ ସରକାର ସଦା ସତର୍କ ଓ ଦେଶର ସ୍ୱାର୍ଥ ରକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣଭାବେ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ । ଦେଶର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ରକ୍ଷା ଦିଗରେ ପ୍ରକୃତ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ରେଖା ନିକଟରେ ଅତିରିକ୍ତ ସେନା ମୁତୟନ କରାଯାଇଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୭୯. ପ୍ରସିଦ୍ଧ ମାଲାୟାଲମ କବି ଭାଲଥୋଲ ଯେ କି ସ୍ୱାଧୀନତାର ସଂଗ୍ରାମ କାଳରେ କାଳଜୟୀ ଦେଶପ୍ରେମରେ ଉଦ୍‌ବୃଦ୍ଧ ସଙ୍ଗୀତ ରଚନା କରିଛନ୍ତି । ତାଙ୍କ ଭାଷାରେ ‘ଭାରତମ ଏନ୍ନା ପେରୁ କେଟଲ ଅଭିମାନ ପୁରାଦମ୍ ଆଙ୍ଗନସ୍ ଅନ୍ତରାଗମ୍’ ତାହା ହେଲା ଯେତେବେଳେ ତୁମେ ଭାରତର ନାଁ ଶୁଣ, ସେତେବେଳେ ତୁମ ହୃଦୟ ଗର୍ବରେ ଫୁଲି ଉଠିବା ଉଚିତ ।
୮୦. ଭବିଷ୍ୟତରେ ଭାରତ ଏକ ବୃହତ୍ତର ଭୂମିକା ତୁଲାଇବାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ମୋ ସରକାର ଆମର ସାମୁହିକ ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ବଦ୍ଧ ପରିକର । ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ରସେନାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅନେକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଆହରଣ କରାଯାଉଛି । ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହେବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱଆରୋପ କରାଯାଉଛି । ଅଳ୍ପଦିନ ତଳେ ୪୮ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ୮୩ଟି ତେଜସ୍ ଦେଶୀୟ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ‘ହାଲ୍’କୁ ସରକାର କହିଛନ୍ତି । ‘ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଶହେରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସାମଗ୍ରୀ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଯାଇଛି । ସେହିପରି କେତେକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଅସ୍ତଶସ୍ତ୍ର ଯଥା ସୁପରସୋନିକ ଟର୍ପେଡୋ, ଦୃଢ ପ୍ରତିକ୍ର୍ରିୟାଶୀଳ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର, ଟ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଦେଶୀ ରାଇଫଲ ଭାରତରେ ତିଆରି କରାଯାଇଛି । ଭାରତ ଏବେ ଦ୍ରୁତଗତିରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣ ରପ୍ତାନୀ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା ଚଲାଇଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୮୧. ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ସ୍ୱୀକୃତି କେନ୍ଦ୍ର-ଓଘଝଚଇଉଋ ଦେଶରେ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାର ଆଣିବ । ଆମେ ଗର୍ବିତ ଯେ ଇସ୍ରୋ ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନୀଗଣ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୩, ଗଗନ ଯାନ ଓ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉପଗ୍ରହ ଉତ୍‌କ୍ଷେପଣ ଯାନ ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲାଗିପଡିଛନ୍ତି । ଆଣବିକ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ଲାଗି ଦୃତ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି । କିଛିମାସ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ସ୍ୱଦେଶୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଭାରୀଜଳ ରିଆକ୍ଟରକୁ କାକରାପୁରଠାରେ ସଫଳତାର ସହ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୮୨. ବିକାଶ ସହ ପରିବେଶ ନିରାପତ୍ତା ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ମୋ ସରକାର ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେଉଛି । ଏହାକୁ ଏକ ସଂକଳ୍ପଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରି ୨୦୩୦ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନ ମାତ୍ରା ହ୍ରାସ ଶତକଡା ୩୩ ରୁ ୩୫ଭାଗ ହ୍ରାସ ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା ଚାଲିଛି । ପ୍ୟାରିସ ରାଜିନାମା ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ଭାରତ କେତେକ ଆଗୁଆ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହ ସାମିଲ ହୋଇଛି ।
୮୩. କିଚ୍ଛ୍ ମରୁଭୂମିରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉଦ୍ୟାନ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଗତ ଛଅବର୍ଷ ମଧ୍ୟର ଭାରତ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅଢେଇଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବାବେଳେ ସୌରଶକ୍ତି ସାମର୍ଥ୍ୟ ୧୩ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଆଜି ଦେଶର ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସରୁ ଆହରଣ କରାଯାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୮୪. କରୋନା ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କାଳରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ କିପରି ତାର ବୈଶ୍ୱିକ ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରିଛି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ତା’ର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛି । ‘ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍’ ମନ୍ତ୍ରରେ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ଭାରତ ନିଜର ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ସହ ୧୫୦ରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଔଷଧ ଯୋଗାଇଛି । ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଟିକା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ପାଇଁ ଭାରତ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ । ବିଶ୍ୱରେ ବୃହତ୍ତମ ଅଭିଯାନଭାବେ ପରିଗଣିତ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ମିଶନ ଆଜି ଦେଶ ପାଇଁ ଗୌରବ ଆଣି ଦେଇଛି । ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରୁ ପ୍ରାୟ ୫୦ଲକ୍ଷ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସ୍ୱଦେଶ ଆଣିବା ସହ ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ବିଦେଶୀ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତଭାବେ ସେମାନଙ୍କ ଦେଶକୁ ପଠାଇ ପାରିଛି ।
୮୫. କୋଭିଡ-୧୯ର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡିକ ସହ ନିଜର ସମ୍ପର୍କ ମଜବୁତ ରଖିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଅନେକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ, ବହୁମୁଖି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମମାନ ଆୟୋଜନ କରି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସହଯୋଗକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିଛି । ଅଷ୍ଟମଥର ନିମନ୍ତେ ଚଳିତବର୍ଷ ଭାରତ ନିରାପତ୍ତା ପରିଷଦରେ ଅସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟଭାବେ ରହି ମଧ୍ୟ ଐତିହାସିକ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସମର୍ଥନ ଲାଭ କରିଛି । ୨୦୨୧ ନିମନ୍ତେ ଭାରତ ବ୍ରିକ୍ସ ପାଇଁ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ପଦବୀ ମଧ୍ୟ ହାସଲ କରିଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୮୬. ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ଅଗ୍ରଗାମୀ ହେଉଥିବାବେଳେ ଆମର ନୂତନ ପରିଚୟ ପାଇଁ କେତେକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟ ଜରୁରୀ ହୋଇପଡିଛି । ନିକଟରେ ଦେଶ ଜାନୁୟାରୀ ୨୩, ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ବୋଷଙ୍କ ଜନ୍ମତିଥିକୁ ପରାକ୍ରମ ଦିବସଭାବେ ପାଳନ କରିଛି । ଏହିବର୍ଷ ଆମେ ନେତାଜୀଙ୍କ ୧୨୫ତମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ କରୁଛୁ । ଏହାକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ କମିଟି ଗଠନ କରିଛି । ଆମେ ପ୍ରଗାଢ ନିଷ୍ଠା ଓ ଭକ୍ତିର ସହ ଗୁରୁ ତେଗ୍ ବାହାଦୁରଙ୍କ ଚାରିଶହ ତମ ପ୍ରକାଶ ପର୍ବ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରିବୁ । ଏସବୁ ସହ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନ ହେବାର ୭୫ତମ ପୂର୍ତ୍ତ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ ସମ୍ବତ୍ସର ମଧ୍ୟ ଏହିବର୍ଷଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହେବ ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୮୭. ଗତବର୍ଷ ଭଳି ସମ୍ମିଳିତ ଶକ୍ତି ଓ ଏକତା ବଳରେ ଆଗକୁ ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାକୁ ହେବ । ଗତ କିଛିବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ଅନେକ କଷ୍ଟ ସାଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ସମର୍ଥ ହୋଇଛି ।
-ସମ୍ବିଧାନର ୩୭୦ ଧାରା ଉଚ୍ଛେଦ ପରେ ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀରର ଜନସାଧାରଣ ନୂତନ ସୁବିଧା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି ।
- ନାଗରିକ ସଂଶୋଧନ ଆଇନ ସଂସଦରେ ପାରିତ ହୋଇଛି ।
-ସେନା ମୁଖ୍ୟ ପଦବୀ ସୃଷ୍ଟି ଯୋଗୁଁ ଦେଶ ଲାଭାନ୍ୱିତ ହୋଇଛି ।
-ସଶସ୍ତ୍ର ସେନାରେ ମହିଳାଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
-ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟଙ୍କ ରାୟ ପରେ ଭବ୍ୟ ରାମମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ।
- ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ଯୋଗୁଁ ଦେଶର ଉନ୍ନତି ହୋଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଅନୁପାଳନ ବୋଝ ଲାଘବ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି ।
-ବିଶ୍ୱ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସୂଚୀରେ ଭାରତ ୬୫ରୁ ୩୪ ସ୍ଥାନକୁ ଉନ୍ନୀତ ହୋଇଛି ।
-ଆଗରୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତରଣ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାତ ହୋଇଥିବାବଳେ ଗତ ଛଅବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ୧୩ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସୁବିଧା ମିଳିଛି ।
-ପୂର୍ବରୁ ଆମର ମାତ୍ର ଦୁଇଟି ମୋବାଇଲ ଫୋନ କାରଖାନା ଥିବାବେଳେ ଆଜି ଭାରତ ମୋବାଇଲ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ବିଶ୍ୱରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଛି ।
- ରିୟଲ ଇଷ୍ଟେଟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଓ ବିକାଶ ଆଇନ ଅଧୀନସ୍ଥ ରିୟଲ ଇଷ୍ଟେଟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପ୍ରାଧିକରଣ ଯୋଗୁଁ ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମଧ୍ୟବିତ୍ତତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀୟ ନାଗରିକ ଆଜି ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
-ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ କେବଳ ନୂଆ ଆଇନ ପାସ୍ ହୋଇନାହିଁ ବରଂ ୧୫ଶହ ମାନ୍ଧାତା ଅମଳର ଅଯୌକ୍ତିକ ଆଇନ ରଦ୍ଦ ହୋଇଛି ।
୮୮. ପ୍ରାୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି । ଯେତେବେଳେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉଚ୍ଚା ଓ ଏହାର ଅଭିପ୍ରାୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ସେତେବେଳେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯେ ଆବଶ୍ୟମ୍ଭବୀ ଏହା ମୋ ସରକାର କରି ଦେଖାଇଛି । ମୋ ସରକାର ଯୋଗୁଁ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି ତା’ର ତାଲିକା ବହୁତ ଲମ୍ବା ।
-ଅଢେଇ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟୁତ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ, ଯାହା ଫଳରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରୀବ ଘର ବିଜୁଳି ଆଲୁଅରେ ଆଲୋକିତ ହେବ ।
-ଗରୀବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରରେ ବିଦ୍ୟୁତ ବାବଦ ଦେୟ ଲାଘବ କରିବା ପାଇଁ ୩କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଏଲ.ଇ.ଡି ବଲ୍‌ବ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
-ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା ବୀମା ଯୋଜନାରେ ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ ଟଙ୍କା ପ୍ରିମିୟମରେ ୨୧କୋଟିରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ଲୋକ ସାମିଲ। ଏହା ଫଳରେ କୌଣସି ଦୁର୍ଘଟଣା ଯୋଗୁଁ ଗରୀବ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଇଆଡେ ସିଆଡେ ଧାଁ ଧପଡ କରିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ ।
-ଦିନକୁ ମାତ୍ର ୯୦ ପଇସା ପ୍ରିମିୟମରେ ପ୍ରାୟ ସାଢେ ନଅକୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀବନଜ୍ୟୋତି ବୀମା ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି । ଘର ମୁଖିଆଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ହେଲେ ପରିବାରକୁ ସହାୟତା ମିଳିବ ।
-ଗରୀବ ପରିବାର ସନ୍ତାନ ସନ୍ତତି ଯେପରି ଗୁରୁତର ବ୍ୟାଧିରେ ପୀଡିତ ନ ହେବେ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ରୋଗ ପାଇଁ ଟୀକାକରଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହ ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ଆଗରୁ ଲାଗୁ ହେଉ ନ ଥିବା ଦୁର୍ଗମ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର ଲାଗୁ କରିଛନ୍ତି ।
- ମିଶନ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷ ଅଧୀନରେ ସାଢେ ତିନିକୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶିଶୁକୁ ଟୀକା ଲଗାଯାଇଛି ।
-ଗରୀବ ଲୋକମାନଙ୍କ ରାସନ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଶତପ୍ରତିଶତ ରାସନ କାର୍ଡର ଡିଜିଟାଇଜେସନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଶତକଡା ୧୯୦ଭାଗ କାର୍ଡ ଆଧାର ସହ ସଂଯୋଗ ହୋଇଛି ।
-ଉଜ୍ଜଳା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆଠକୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଯାହାଫଳରେ ଗରୀବ ଘରର ମାଆ ଭଉଣୀମାନେ ରୋଷେଇ ଘର ଧୂଆଁର ପ୍ରଭାବରୁ ମୁକ୍ତ ରହିପାରିବେ ।
-ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଦଶକୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି ଯାହାଫଳରେ ଗରୀବ ପରିବାରର ମାଆ ଉଭଣୀମାନଙ୍କୁ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ ।
-ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରମ ଯୋଗୀ ମନଧନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଫଳରେ ଗରୀବ ପରିବାରର ଭାଇ, ଉଉଣୀ ଯେଉଁମାନେ ଘରୋଇ ଚାକରବାକର, ଡ୍ରାଇଭର, ମୋଚି, ଇସ୍ତ୍ରୀ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି, କୃଷକ ଇତ୍ୟାଦି ପେନସନ୍ ପାଇପାରିବେ ।
-ଗରୀବ ଲୋକଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ସୁବିଧା ନିମନ୍ତେ ୪୧କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଜନଧନ ଖାତା ଖୋଲାଯାଇଛି । ଏଥିରୁ ଅଧାରୁ ଅଧିକ ଖାତା ଗରୀବ ଘରର ମହିଳାମାନଙ୍କ ନାମରେ ଖୋଲାଯାଇଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୮୯- ଏସବୁ କେବଳ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟରେ ସୀମାବଦ୍ଧ ନୁହେଁ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂଖ୍ୟା ଗୋଟେ ଗୋଟେ ଜୀବନ କାହାଣୀ । ସଂସଦର ଅନେକ ସଦସ୍ୟ ଏହିପରି ଅନେକ ଦୁଃଖ କଷ୍ଟ ମଧ୍ୟରେ ଜୀବନ ମଧ୍ୟ ଅତିବାହିତ କରିଥିବେ । ଯେତେ ଦୂର ସମ୍ଭବ ଆମେ ଯଦି ଆମ ଗରୀବ ଭାଇଭଉଣୀଙ୍କ ଦୁଃଖ, କଷ୍ଟ ଦୂର କରି ସେମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତି କରିବା, ମୌଳିକ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ପହଞ୍ଚାଇବା ସେମାନଙ୍କର ଆତ୍ମ ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ତେବେ ଯାଇ ଆମର ସଂସଦର ଉପସ୍ଥିତି ସାକାର ହେବେ ।
୯୦. ମୁଁ ଗର୍ବିତ ମୋ ସରକାର ଗତ ଛଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏ ଦିଗରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ପ୍ରୟାସ କରିଆସୁଛି । ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତା ନିଷ୍ଠାର ସହ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇ ତାହାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ
୯୧. ଗୁରୁଦେବ ରବିନ୍ଦ୍ରନାଥ ଟାଗୋରଙ୍କ ଜ୍ୟେଷ୍ଠଭ୍ରାତା ତଥା ସାହସ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଓ ମେଧାର ଭୂମି ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ସୁଯୋଗ ସନ୍ତାନ ଜ୍ୟୋତିରିନ୍ଦ୍ର ନାଥ ଟାଗୋର ତାଙ୍କ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଦେଶପ୍ରେମ ସଙ୍ଗୀତରେ କହିଛନ୍ତି :
“ଚାଲୋରେ ଚଲୋ ସୋବେ ଭାରତ ସନ୍ତାନ
ମାତୃଭୂମି କୋରେ ଆହ୍ୱାନ
ବୀର ଦର୍ପେ, ପୌରୁଷ ଗର୍ବେ
ସାଧରେ ସାଧ ଶୋଭେ ଦେଶୋର କଲ୍ୟାନ”
ମାତୃଭୂମି ଭାରତମାତାର ସମସ୍ତ ସନ୍ତାନକୁ ହାତ ଠାରି ଡାକୁଛି ଏକ ହୋଇ ଆଗେଇ ଚାଲ, ଆତ୍ମ ସମ୍ମାନର ସହ ଦେଶର କଲ୍ୟାଣ ଆଶାରେ ଆଗେଇ ଚାଲ ।
ଆସନ୍ତୁ
ସମସ୍ତ ନାଗରିକ ଆଗେଇ ଯିବା
ଦେଶ ଗଠନ ପାଇ ଆମ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ କରିଯିବା ।
ଆସନ୍ତୁ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ଭାରତ ଗଠନ କରିବା
ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଶୁଭକାମନା କରୁଛି ।
ଜୟହିନ୍ଦ୍‌