Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar awardees
25 JAN 2021 9:12PM by PIB Delhi
First of all, many congratulations to all of you for winning the 'Prime Minister's Rashtriya Bal Puraskar'. Your eagerness may have intensified since you found out that you have been selected for this award. Your parents, friends, teachers, all of them would be as excited as you are. Like you, I was also eager to meet you, but due to Corona we are having a virtual meeting.
Dear children,
The award that you received for the work which you have done is also special because you have done all these things during the Corona period. Your works, even at such a young age, are very surprising. Somebody is glorifying the country in the field of sports, or somebody is doing research and innovation from now on. The practice of enhancing India’s pride will be seen when somebody from you will become a player, scientist, political leader or CEO in the future. The video film that was shown here discussed in detail all your achievements. I got to know and have heard about some children. Take for example, Mumbai’s daughter KamyaKarthikeyan. You may remember that I had mentioned about her once in ‘Mann kiBaat’ programme. Kamya has received the award for glorifying the country in the field of mountaineering. Let us talk to Kamya first. I want to ask her something.
Question:Kamya, I don't think you were sitting idle in the recent past, must be doing something. So what new mountain have you conquered? What have you done these days? Or did you face some problem due to Corona?
Answer: Sir, Corona has given some problems to the entire country. But, as you said, we cannot sit like that. We have to come out strongly after Corona. So I've continued my training and the whole routine during the Corona and we're currently training in Gulmarg, Jammu and Kashmir, for my next climb which is Mount Denali in North America in June this year.
Question: So, are you in Baramulla now?
Answer:Yes Sir. Thankfully, the office has helped us a lot, and they have also worked 24x7 for the last three days. And we were able to come here in Baramulla and meet you.
Question: Who else are with you? Introduce them.
Answer: Sir, my parents.
Father:Namaskar.
Prime Minister Narendra Modi: Congratulations to you. You encouraged your daughter and also helped her. I salute especially these parents.
Question: The biggest award is your hard work and your morale for you. You climb mountains, trek and tour the whole world. How did you spend the year, what did you do when everything was shut down due to Corona?
Answer: Sir, I saw an opportunity in Corona, though….
Question: Means, you also turned adversity into opportunity?
Answer: Yes, Sir.
Question: Explain.
Answer: Sir, I can’t climb the mountain now, but I thought that I could inspire others during this time. So I am hosting webinars in a lot of schools and institutions and I am also talking about my mission and I also want to spread the message.
Question: But, you also have to do something for physical fitness?
Answer:Yes Sir. Usually, we used to go for running and cycling, but it was not allowed when the lockdown was imposed for the first time. So, we used to climb the stairs of our 21-storey building in Mumbai for fitness. After there was some relaxation in lockdown, we shifted to Mumbai thankfully, so we used to go to Sahyadri for small tracks during weekends.
Question: You must not be aware of winters in Mumbai. It is very cold in Baramulla.
Answer:Yes Sir.
Hon’ble PM’s comment: See, Corona has definitely affected everybody. But one thing I have noted is that the children of the country, the future generation of the country, have played a big role in combating this epidemic. The children first took to washing hands with soap for 20 seconds. And then I saw a number of videos on social media in which children used to tell about the remedies. Today, every such child has received this award. In a family and a society where there is a culture of learning from children, there is, no doubt, a lot of development of children's personality and also there is no stagnation in adults, and they also have the desire to learn, their enthusiasm persists. And adults also exclaim that “If our child has said, we will definitely do it”. This we have seen during Corona as well during the Swachh Bharat Mission also. When children are connected to a cause, it is always successful. Kamya, I congratulate you, your parents, your trainers and everyone. I convey my best wishes. And you also enjoy Kashmir and go ahead in your mission with new courage. Take care of your health, your fitness, and reach new heights. Climb the new peaks. Dear children, we have a daughter from Jharkhand today, Savita Kumari. She has received the award for her outstanding performance in sports.
Question: Savita ji, how did you develop interest in archery or shooting? Where did this idea come from and you would have got support from your family? So, I want to listen from you so that the children of the country can know what act of bravery one of our daughters in the far-flung jungles of Jharkhand is doing? It will inspire the children of the country. Tell me.
Answer: Sir, I used to study in Kasturba Gandhi Girls School and I got the inspiration to learn archery from there.
Question: You have started bringing medals for the country. The country’s best wishes are with you. What are your future plans and goals? How far do you want to go?
Answer: Sir, I have to win an international gold medal because I feel good when the national anthem is played.
Question:Great! Who else are with you?
Answer: My parents are here.
Question: Ok. Did they ever play? Did your father ever take part in sports?
Answer: No Sir.
Question: Ok, so you started first?
Answer:Yes Sir.
Question: So, your parents are not worried when you have to go out.
Answer: Sir, our coach accompanies us.
Question: Ok.
Hon’ble PM’s comment: May you go to the Olympics and bring a gold medal. Your dream really inspires every child of India to nourish new dreams. My best wishes are always with you. The entire country is proud of the talent of Jharkhand in the world of sports. I have seen that the daughters of Jharkhand are very amazing and how they are creating their names in sports. When talent like you sprouts from small villages and cities, it illuminates the country's name all over the world. Savita, you have a lot of my blessings. Go a long way.
Answer: Thank you, Sir.
PM Modi: Well, friends, this time the diversity in the National Children's Awards is a very good thing. From archery, we will now go into the world of art. Our daughter from Manipur, KumariNaveeshKeesham, has received the award today for her splendid paintings.
Question: Tell me Naveesh, we want to hear from you. You draw very good paintings. There is so much energy in colours. And, the North-East is very colourful in itself. If those colours are embellished, it is like giving a life. I am told that you mostly make paintings on the environment and greenery. And why does this topic attract you so much?
Answer: First of all, good afternoon Sir. It’s truly an honour to have to personally interact with you and first my name is VaneeshKeeshamand I love paintings based on the environment because nowadays our environment is getting dirtier day by day. So there is a lot of pollution even in Imphal, so a lot of pollution is there. So I want to change it by planting more trees and saving our environment, our plants and animals. Our wildest places … I want to save them. So in order to spread this message to the people … as an artist I do this.
Question: Do you also have anybody in your family who draws paintings? Your father, mother, brother, uncle, or somebody else!
Answer: No Sir. My father is a businessman and my mom is a homemaker and I am the only artist.
Question: Are your parents with you?
Answer: Yes.
Question: Do they scold you “why do you draw the paintings all day? Why don’t you study, why don’t you cook, why don’t you do some household chores?” Do they scold you like this?
Answer: No Sir, they support me a lot.
Question: Then, you are very lucky. Well, you are so young, but your ideas are very big. Well, apart from painting, what are your other hobbies?
Answer: Sir, I love to sing, I love singing and I love to do gardening also.
Hon’ble PM’s comment:
Naveesh, I have come to Manipur several times. And the nature there attracts me a lot, this has been my experience. And, there is a kind of reverence among the people regarding nature, and everyone in the entire north-east lives up to protect nature. It is also seen in Manipur. I believe this reflects great culture.
Question: Ok, You sing also, as you said. Will you sing something?
Answer: Yes sir, I mean like I am not a professional singer but I love to, so this is our folk song.
Answer: Excellent. I also congratulate your parents and I believe that you must do something in music also. You have a powerful voice. Though I am not aware of classical singing, I felt good. It was very good to hear. So you should work hard on it also. I have a lot of blessings to you.
Friends,
The children of our country are living their lives with so much talent, the more they are appreciated, the less it would be. On the one hand, we have Naveesh who draws fantastic paintings; there is Rakesh Krishna from Karnataka. Rakesh has received the national award for innovation related to farming. Rakesh, I congratulate you very much. And I would definitely like to talk to you.
Question: Rakesh, when I was going through your profile, I liked it very much. You are doing innovation at such a young age, that too, you are thinking for our farmers. You are a student of science, so research and innovation is natural. But innovation for the farmers is not a trivial thing. So I would definitely like to hear how did you develop interest in this work?
Answer: Sir, first of all, Namaskar. Sir, I always had interest in science and innovation, but my father is a farmer and I belong to a farmer’s family. Here are my father and mother. I observed there were many problems in the existing farming practices, so I had to do something. Therefore, I wanted to contribute something for our farmers. Sir, I have made a mission to develop a technology innovation for them. The machines developed by me are 50 percent more profitable than the existing tools.
Question: Have you tried it in fields with your father?
Answer:Yes Sir, I have experimented. Sir, My machine consumes 10-15 percent less time. The tests show that my machine is more profitable and it gives better germination rate. The rate of skilled labour required in farming has sky-rocketed and we don’t get skilled labour. Therefore, I have developed a multi-purpose machine so that one farmer can do so many things at the same time. It also saves money and time.
Question: Ok, when you developed it and it found mention in newspapers and people came to know about it. Did manufacturers, or business companies or Start-ups contact you to produce it at a large scale? Did something like this happen?
Answer:Yes Sir. Two-three companies have made the enquiries and they also visited me when I was participating in the Festival of Innovation at RashtrapatiBhavan. But, my prototype has not been fully developed. I am still working on it and want to make it a better version.
Question: Ok, are your teachers taking interest in it and helping you or some scientist or somebody from the world? Does anybody contact you online?
Answer:Yes Sir. My teachers at high school and lecturers at pre-university college are guiding and motivating me. Every step of my journey has been motivated by my hardworking parents and teachers, Sir. What I am today is because of them and I have come up to this level because of their inspiration.
Answer: I congratulate your parents that they have done farming wholeheartedly and have also connected their son with the farming. The son’s talent is being used in farming. So, you deserve double the accolades.
Hon’ble PM’s comment:
Rakesh, modern agriculture is the need of our country today. And it was nice to see that you are not only understanding it at such a young age, but also trying to connect it with technology to modernize agriculture. May you continue to succeed, you have a lot of good wishes from me and I also thank your parents that they have inspired their son for the work that is going to be helpful to the farmers of the country. Let us now go to UP. Let’s talk to Mohammad Shadab, who is a resident of Aligarh in UP. As mentioned here, Mohammad Shadab has made India famous in the US.
Question:Shadab, you are working as a young ambassador in the US. You have gone to the US from Aligarh after securing a scholarship. You have won several awards and are also working for women empowerment. From where do you get inspiration to do so much?
Answer:Namaskar, hon’ble Prime Minister. First of all, I would like to tell you that I am 11th standard student of Aligarh Muslim University and I get inspiration to do so much from my parents and teachers of Aligarh Muslim University. As we all know that Aligarh Muslim University has given several great personalities to the world. I also want to brighten the name of Aligarh Muslim University and do something for the country.
Question: Did your parents also do something similar or you are the one only?
Answer: No, but my parents have always supported me from the beginning. My parents say that since Dr. A.P.J. Abdul Kalam gave the missiles to the country, therefore, our country is not dependent on anybody. My parents also exhort me to do something for the country so that the country remembers me for years.
Question: See, you already are creating a name for India. What have you thought for the future, there must be something in your mind to do big?
Answer:Yes Sir. I have a dream to become an IAS officer and serve my society. And I don’t want to pause here. In future, I want to work on human rights at the United Nations. This is my dream to unfurl the flag of my country at the United Nations and make a name for my country.
Hon’ble PM’s comment:
Bravo! It is a great responsibility on the youth of our country to spread India’s fame and strengthen India’s identity. And Shadab, I have all my best wishes to you. You have a lot of clarity in your mind and your parents in your family have infused this dream in your mind to be a hero like Kalamji since your childhood and I also congratulate your parents for showing you the right path. You have been taught how to be a hero and what should be your ideals since childhood which has made your life. And you have lived up to the mantra of your parents. So, I congratulate you very much and wish you all the best.
Let’s now go to Gujarat. Let’s talk to Mantra JitendraHarkhani from Gujarat. Mantra Jitendra has got the national award for his splendid performance in the world of sports in swimming.
Question: Mantra, how are you? All fine! Who else are with you?
Answer: My parents are with me.
Question: Tell me Mantra, people from all over the country are watching you today. You have made the country proud with such great courage. See, when I was in my childhood, we had a big pond in my village Vadnagar. So all of us used to swim there. But there is a very big difference between that swimming and the one that you do. There is a lot of training and a lot of effort has to be put into it. You have become an inspiration as you are creating records in swimming. You are an athlete and athletes are very focused towards their goals. I would like to know what your goals are. What do you want to do? How do you want to proceed? Tell me.
Answer: Good morning, Sir.
PM: Good morning.
Answer: I want to become the world’s best swimmer and I want to become like you and serve the country.
Question: See, you have such a big dream in your mind, I am sure that your parents who are investing so much in you with complete dedication, you have become the dream of their lives, you have become the mantra of their lives. And the efforts that you are putting in, not only you but your parents are also inspiration for the parents of other children. Therefore, I congratulate you very much. You are talking with great enthusiasm. This is a great thing in itself. I congratulate you very much. And I was told by somebody that your coach had promised you that he would ensure your meeting with me. Why did you not quarrel with your coach that he has not yet introduced you to me?
Answer: You come over here, I will offer you tea.
Question: When I come to Gujarat next time, will you come to meet me?
Answer: Sure.
Question: You will have to come with Rajkot’s Gathiyanamkeen. What he is saying?
Answer: Sir, he is saying that when you will come, he will bring jalebi, gathiya, everything. If you want, he will also offer you tea.
Hon’ble PM’s comment:
Many many congratulations to all of you. All of you said very good things! Dear children, this conversation and the award that you all received, make it clear that when a small idea connects with a right action, it leads to impressive results. What a great example all of you are. Your achievements today must have started with an idea. For example, Souhardya De in West Bengal! He writes about mythology and the glorious history of the country. When it first came to their mind that he had to move in this direction and write, he did not just sit idle after glossing over it. He took the right action, started writing, and today we are seeing the result. Similarly, there is TanujSamdar from Assam, JyotiKumari from Bihar, KameshwarJagannathWaghmare from Maharashtra, who saved the lives of two children, AyushRanjan from Sikkim, daughter Namya Joshi from Punjab. The talent of every child is going to glorify the country. I wish I could speak to all of you. You are a very beautiful expression of Ek Bharat, Shrestha Bharat. But it is not possible due to paucity of time.
Friends,
There is a very good shloka in Sanskrit and when we were young, our teacher used to tell us again and again and he used to say: “उद्यमेन हि सिध्यन्ति कार्याणि न मनोरथै:”That is any work is accomplished through enterprise and hard work and not just by imagining. When an idea connects with an action, so many more actions are also generated, as your success has inspired so many more people. Your friends, your companions and other children in the country watching you on TV, reading about you in newspapers, will also draw inspiration from you, take new resolutions and do their best to accomplish them. Similarly, they will inspire many others. This cycle grows like that. But dear children, one thing I would like to tell you, always remember that this award is a small milestone of your life, you don't have to be lost in the glory of this success. When you go from here, people will applaud you. Your names will also be published in the newspapers, you will also be interviewed. But, you have to keep in mind that these accolades are due to your actions and your commitment. If you cease in your action, or you disconnect from it, the same accolades can become impediment for you. You have to achieve even greater successes in life. And I would like to give you one more suggestion. You must be reading something. But whatever you like, you must read a biography every year. It can be of a scientist, a player, a big farmer. Decide to read a biography of a great philosopher or a writer, whoever you have in your mind, once a year. At least one biography! You see, there will be new motivation in life.
My young friends,
I would like you to give importance to all these things, but I want to add three more things.
First, the resolution for continuity!
That means the pace of your work should never stop, should never slow down. Whenever a task is completed, there should be a new thinking ahead of it.
Second, the resolution for the country!
Whatever you do, it should not just be for you. This thought my work, work for me, limits our scope. When you work for the country, your work will grow much bigger instinctively. You will feel many people are doing something for your work. Your thinking will change. This year our country is heralding 75 years of independence. All of you think what to do so that the country moves forward further.
And third, resolution for humility!
You should resolve to be more humble with every success. Because if you have humility, hundreds and thousands more people will also celebrate your success together with you. Your success will grow automatically. So should I believe that you will remember these three resolutions? I am sure you will remember them because you are very much focused and will never forget. And I know you will neither forget, nor will you allow others to forget, and you will do even bigger things in future. May you realize your future dreams and all the youth and children take the country forward with these achievements! With these wishes, I congratulate and convey my best wishes to all your family members and teachers and lots of blessings to all of you children.
Many many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବାଲ୍‍ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାବ ବିନିମୟ
25 JAN 2021 9:12PM by PIB Bhubaneswar
ସର୍ବ ପ୍ରଥମେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ‘ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବାଲ ପୁରସ୍କାର’ ବିଜୟୀ ହୋଇଥିବାରୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା। ଯେବେଠାରୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଜଣା ପଡ଼ିଥିବ ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କର ନାମ ଏହି ପୁରସ୍କାର ପାଇଁ ବଛା ଯାଇଛି, ଆପଣମାନଙ୍କର ବ୍ୟସ୍ତତା ବଢ଼ି ଯାଇଥିବ। ଆପଣଙ୍କ ମାତା-ପିତା, ସାଙ୍ଗ, ଶିକ୍ଷକ, ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଉତ୍ସାହିତ ହୋଇଥିବେ। ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଳି ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ କରିବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରୁଥିଲି କିନ୍ତୁ କରୋନା କାରଣରୁ ଏବେ ଆମ୍ଭମାନଙ୍କର ଭର୍ଚୁଆଲ ସାକ୍ଷାତକାର ହିଁ ସମ୍ଭବ ହୋଇ ପାରିଛି।
ପ୍ରିୟ ପିଲାମାନେ,
ଆପଣମାନେ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁ ପୁରସ୍କାର ମିଳିଛି, ତାହା ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ବିଶେଷ, କାରଣ ଆପଣମାନେ ଏହାକୁ କରୋନା ସମୟରେ ହିଁ କରିଛନ୍ତି। ଏତେ କମ୍‍ ବୟସରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ କରିଦେବା ଭଳି। କେହି କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ନାମ ରଖୁଛି, ଆଉ କେହି ଏବେଠାରୁ ହିଁ ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନ କରୁଛନ୍ତି। ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କାଲି ଦେଶର କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‍, ଦେଶର ବୈଜ୍ଞାନିକ, ଦେଶର ନେତା, ଦେଶର ବଡ଼-ବଡ଼ ସିଇଓମାନେ ଭାରତର ଗୌରବ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ପରମ୍ପରା ଦେଖାଇଦେବେ। ଏବେ ଯେଉଁ ଭିଡିଓ ଫିଲ୍ମ ଚାଲୁଥିଲା, ସେଥିରେ ଆପଣମାନଙ୍କର ଉପଲବ୍ଧିଗୁଡ଼ିକୁ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଦେଖାଯାଇଛି। ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକ ପିଲାମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ମୋତେ ମଝିରେ-ମଝିରେ କିଛି ସୂଚନା ମିଳିଥାଏ, ଶୁଣି ସାରିଛି। ଏବେ ଯେମିତି ଦେଖନ୍ତୁ ମୁମ୍ବଇର ଝିଅ ଆମର କାମ୍ୟା କାର୍ତିକେୟନ। ଆପଣମାନଙ୍କର ମନେ ଥିବ ମୁଁ ମନ କୀ ବାତ୍‍ରେ ମଧ୍ୟ ଥରେ ସେ ବିଷୟରେ ଚର୍ଚ୍ଚା କରିଥିଲି। କାମ୍ୟାଙ୍କୁ ପର୍ବତାରୋହଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ନାମକୁ ଗୌରବାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ପୁରସ୍କାର ମିଳିଛି। ଆସନ୍ତୁ, ଆଜି ଆମେ କାମ୍ୟାଙ୍କ ସହିତ ହିଁ କଥା ହେବା। ତାଙ୍କଠାରୁ ହିଁ ଆରମ୍ଭ କରିବା। ତାଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ କିଛି ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ପ୍ରଶ୍ନ- କାମ୍ୟା, ଏବେ ନିକଟ-ଭବିଷ୍ୟତରେ, ମୁଁ ମାନୁନାହିଁ ଯେ ଆପଣମାନେ ଆରାମରେ ବସିଥିବେ, କିଛି ନା କିଛି କରୁଥିବେ। ତା’ହେଲେ ଆପଣ କୌଣସି ନୂତନ ପର୍ବତ ଉପରେ ନିଜର ବିଜୟ ପ୍ରାପ୍ତ କରିଛନ୍ତି? କ’ଣ କରିଛନ୍ତି ଏହି ଦିନମାନଙ୍କରେ? କ’ଣ କରିଛନ୍ତି ଏହି ଦିନମାନଙ୍କରେ? କିମ୍ବା କରୋନା କାରଣରୁ କିଛିଟା ଅସୁବିଧା ଆସିଯାଇଛି, କ’ଣ ହେଲା?
ଉତର- ସାର୍‍, କରୋନା ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ହିଁ ବହୁତ କିଛି ଅସୁବିଧା ଦେଇଛି। କିନ୍ତୁ, ଆପଣ ଯେମିତି କହୁଛନ୍ତି ଆମେ ଏଭଳି ବସି ରହି ପାରିବା ନାହିଁ। ଆମକୁ କରୋନା ପରେ ମଧ୍ୟ ଦୃଢ଼ ଭାବେ ବାହାରକୁ ବହାରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ତେବେ ମୁଁ ମୋର ଟ୍ରେନିଂ ଏବଂ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୁଟିନ୍‍ କରୋନା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରଖିଛି ଆଉ ଏବେ ଏହି ସମୟରେ ଆମେ ଗୁଲମର୍ଗରେ ଅଛୁ ଯାହାକି ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀର ଅବସ୍ଥିତ ଆଉ ମୋର ଆଗାମୀ ପର୍ବତାରୋହଣ ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ କରୁଛି। ଉତର ଆମେରିକାରେ ଯେଉଁ ମାଉଁଟ ଦେନାଲୀ ଅଛି। ଆଉ ଆମେ ଏ ବର୍ଷ ଜୁନରେ ମାଉଁଟ ଦେନାଲୀ ଚଢ଼ିବା ପାଇଁ ଏବେ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ କରଛୁ।
ପ୍ରଶ୍ନ- ତା’ହେଲେ ଏବେ ଆପଣ ବାରମୂଳାରେ ଅଛନ୍ତି?
ଉତର- ଆଜ୍ଞା ସାର୍‍, ଧନ୍ୟବାଦର ସହ, ଅଫିସ ଆମକୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି, ଆଉ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଗତ ତିନି ଦିନ ଧରି 24x7 କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଆଉ ଆମେ ଏଠାରେ ବାରମୂଳାକୁ ଆସି ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ କରି ପାରିଲୁ ସାର୍‍।
ପ୍ରଶ୍ନ- ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଆଉ କିଏ ସବୁ ଅଛନ୍ତି? ପରିଚୟ କରାନ୍ତୁ।
ଉତର– ସାର୍‍, ଏ ହେଉଛନ୍ତି ମୋର ମାଆ ଆଉ ଏ ହେଉଛନ୍ତି ମୋର ପାପା, ସାର୍‍।
ପାପା - ନମସ୍କାର
ମୋଦୀ ମହାଶୟ– ଚାଲନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା। ଆପଣମାନେ ଝିଅର ସାହସ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କଲେ ଆଉ ଆପଣ ତାକୁ ସାହାଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ କଲେ। ତେବେ ମୁଁ ଏଭଳି ମାତା-ପିତାଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ପ୍ରଶ୍ନ - ଆଚ୍ଛା, ତେବେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପୁରସ୍କାର ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କର ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କର ମନୋବଳ। ଆପଣ ପାହାଡ ଉପରେ ଚଢ଼ୁଛନ୍ତି, ଟ୍ରାକିଙ୍ଗ କରୁଛନ୍ତି, ଆଉ ସମଗ୍ର ଦୁନିଆ ବୁଲୁଛନ୍ତି, ଆଉ ହଠାତ ଯେତେବେଳେ କରୋନା ପାଇଁ ସବୁକିଛି ବନ୍ଦ ହୋଇଗଲା, ତେବେ ଏ ବର୍ଷଟି କିପରି କାଟିଲେ? କ’ଣ କରୁଥିଲେ?
ଉତର – ସାର୍‍, ମୁଁ କରୋନାକୁ ଏକ ସୁଯୋଗ ଭାବେ ବୁଝିନେଲି ଯଦିଓ ମୁଁ...
ପ୍ରଶ୍ନ - ଅର୍ଥାତ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ବିପତିକୁ ସୁଯୋଗରେ ପରିବର୍ତିତ କଲେ?
ଉତର - ଆଜ୍ଞା ସାର୍‍।
ପ୍ରଶ୍ନ - କୁହନ୍ତୁ।
ଉତର – ସାର୍‍, ଯଦିଓ ଏବେ ଯାଇ ମୁଁ ପର୍ବତ ଚଢ଼ି ପାରିବି ନାହିଁ ସାର୍‍, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଏହା ବୁଝିଲି ଯେ ଏହି ସମୟରେ ମୁଁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଆମ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ପ୍ରେରିତ କରି ପାରିବି। ତେଣୁ ମୁଁ ବହୁତ ଗୁଡ଼ିଏ ସ୍କୁଲ ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଡ଼ିକରେ ୱେବିନାର ଦେଉଛି ଆଉ ମୋର ମିଶନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଜଣାଉଛି ଆଉ ଏହାର ସନ୍ଦେଶକୁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାପକ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ସାର୍‍।
ପ୍ରଶ୍ନ– କିନ୍ତୁ ଶାରୀରିକ ଫିଟ୍‍ନେସ୍‍ ପାଇଁ କିଛି ନା କିଛି ହେଲେ ମଧ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିବ ନା?
ଉତର - ଆଜ୍ଞା ସାର୍‍, ସାଧାରଣତଃ ଆମେ ଦୌଡ଼ ଏବଂ ସାଇକେଲ ଚାଳନା ପାଇଁ ଯାଉଥିଲୁ କିନ୍ତୁ ପୂର୍ବେ ଲକ୍‍ ଡାଉନ୍‍ ସମୟରେ ଏଥିପାଇଁ ଅନୁମତି ମିଳୁ ନଥିଲା ତେଣୁ ଆମେ ମୁମ୍ବଇରେ ଯେଉଁ 21 ମହଲା ବିଶିଷ୍ଟ କୋଠାଘରେ ରହୁଥିଲୁ, ଆମେ ସେଠାରେ ସିଡିରେ ଉପର-ତଳ ଚଢ଼ୁଥିଲୁ ଫିଟନେସ୍‍ ପାଇଁ। ଆଉ ଲକ୍‍ ଡାଉନ୍‍ ସାମାନ୍ୟ କୋହଳ ହେବା ପରେ ଧନ୍ୟବାଦର ସହ ଆମେ ମୁମ୍ବଇ ସିଫ୍ଟ ହୋଇଛୁ ତେବେ ଆମେ ଶହୟାଦ୍ରୀରେ ଯାଇ ଛୋଟ-ବଡ଼ ଟ୍ରାକ୍ସ କରୁଥିଲୁ ସାର୍‍, ସପ୍ତାହନ୍ତରେ।
ପ୍ରଶ୍ନ – ତା’ହେଲେ ମୁମ୍ବଇରେ କେବେ ଥଣ୍ଡା କ’ଣ ହୋଇଥାଏ, ତାହା ଜଣା ପଡ଼ୁ ନଥିବ। ଆଜି ଏଠାରେ ବାରାମୂଳାରେ ଖୁବ୍‍ ଥଣ୍ଡାରେ ରହୁଥିବେ ଆପଣ?
ଉତର - ଆଜ୍ଞା ସାର୍‍।
ପିଏମ୍‍ ସାର୍‍ଙ୍କ ଟିପ୍ପଣୀ: ଦେଖନ୍ତୁ କରୋନା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି। କିନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ କଥା ମୁଁ ନୋଟ କରିଛି ଯେ ଦେଶର ପିଲାମାନେ, ଦେଶର ଭାବୀ ପିଢ଼ୀ ଏହି ମହାମାରୀ ସହିତ ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ତୁଲାଇଛନ୍ତି। ସାବୁନରେ 20 ସେକେଣ୍ଡ ହାତ ଧୋଇବାକୁ ହେବ– ଏହିକଥା ସବୁଠାରୁ ପ୍ରଥମେ ପିଲାମାନେ ହିଁ ଧରିଲେ। ଆଉ ମୁଁ ସେତେବେଳେ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ କେତେ ହିଁ ଭିଡିଓ ଦେଖୁଥିଲି ଯେଉଁଥିରେ ପିଲାମାନେ କରୋନାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବାର ଉପାୟ ଜଣାଉଥିଲେ। ଆଜି ଏହି ପୁରସ୍କାର ଏଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି। ଏଭଳି ପରିବାର ଆଉ ଏଭଳି ସମାଜ, ଯେଉଁଠାରେ ପିଲାମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଶିକ୍ଷା କରିବାର ସଂସ୍କୃତି ରହିଛି, ସେଠାରେ ପିଲାମାନଙ୍କର ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱରେ ବହୁ ପରିମାଣରେ ବିକାଶ ହିଁ ହୋଇଥାଏ, ଏହା ସହିତ ବଡ଼ମାନଙ୍କ ଭିତରେ ସ୍ଥିର ଭାବନା ଆସି ନଥାଏ, ଶିଖିବାର ଲାଳସା ତିଷ୍ଠି ରହିଥାଏ, ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ସାହ ବଜାୟ ରହିଥାଏ। ଆଉ ବଡ଼ମାନେ ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରିବେ କି- ଆରେ ବାଃହ... ଆମ ପିଲାମାନେ କହିଛନ୍ତି ତେଣୁ ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ କରିବା। ଆମେ ଏହା କରୋନା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛୁ ଆଉ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ବାରମ୍ବାର ଦେଖିଛି। ପିଲାମାନେ ଯେତେବେଳେ କୌଣସି କାରଣ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇ ଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ସେଥିରେ ସଫଳତା ମିଳି ହିଁ ଥାଏ। କାମ୍ୟା ଆପଣଙ୍କୁ, ଆପଣଙ୍କ ମାତା-ପିତାଙ୍କୁ, ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୁଁ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ଆଉ ଆପଣ କଶ୍ମୀରର ମଜା ମଧ୍ୟ ନିଅନ୍ତୁ ଆଉ ନୂତନ ସାହସର ସହିତ ଆଗକୁ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ନ୍ତୁ। ନିଜର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ନିଜର ଫିଟନେସ୍‍ର ଧ୍ୟାନ ରଖନ୍ତୁ, ନଆ-ନଆ ଶୀଖରରେ ପହଞ୍ଚନ୍ତୁ। ନଆ-ନଆ ଶୀଖରକୁ ଅତିକ୍ରମ କରନ୍ତୁ। ପ୍ରିୟ ପିଲାମାନେ, ଆମ ସହିତ ଝାଡଖଣ୍ଡର ଜଣେ ଝିଅ ଆଜି ଅଛନ୍ତି, ସବିତା କୁମାରୀ। ତାଙ୍କୁ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ପୁରସ୍କାର ମିଳିଛି।
ପ୍ରଶ୍ନ– ସବିତା ମହାଶୟା, ଆପଣ କିଭଳି ଭାବେ ମନ କଲେ ଯେ ଆର୍ଚରୀ ବା ତୀରନ୍ଦାଜରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ଅଛି? ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା କେଉଁଠାରୁ ଆସିଲା ଆଉ ଏଥିରେ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରର ସହଯୋଗ ରହିଥିବ ନିଶ୍ଚୟ। ତେବେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କଠାରୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଏହା ଶୁଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଫଳରେ ଦେଶର ପିଲାମାନେ ଜାଣି ପାରିବେ ଯେ ଝାଡଖଣ୍ଡର ଦୂର-ଦୂରାନ୍ତ ଜଙ୍ଗଲ ପରିବେଶ ମଧ୍ୟରୁ ଆମର ଜଣେ ଝିଅ କ’ଣ ପରାକ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି, ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ମିଳିବ। କୁହନ୍ତୁ।
ଉତର – ସାର୍‍, ମୁଁ କସ୍ତୁରବା ଗାନ୍ଧୀ ବାଳିକା ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପାଠ ପଢ଼ୁଥିଲି, ସେଠାରେ ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ମିଳିଲା ତୀରନ୍ଦାଜୀ ଶିଖିବା ପାଇଁ।
ପ୍ରଶ୍ନ- ଆପଣ ଦେଶ ପାଇଁ ପଦକ ଆଣିବା ଆରମ୍ଭ ମଧ୍ୟ କରି ଦେଇଛନ୍ତି। ସମଗ୍ର ଦେଶର ଶୁଭକାମନା ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ରହିଛି। ଆଗକୁ ଆପଣଙ୍କ ମନରେ କ’ଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି, କେଉଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖେଳିବେ?
ଉତର – ସାର୍‍, ମୋତେ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ତରରେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ଜିତିବାକୁ ଅଛି ଆଉ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ସଂଗୀତ ଗାନ କରାଯାଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ମୋତେ ଖୁବ୍‍ ଭଲ ଲାଗେ।
ପ୍ରଶ୍ନ– ବାଃହ! ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କିଏ-କିଏ ଅଛନ୍ତି?
ଉତର – ସାର୍‍, ମମ୍ମି ଆସିଛନ୍ତି ଆଉ ଏଠାରେ ପାପା ଆସିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଶ୍ନ- ଆଚ୍ଛା, ଏମାନେ କେବେ ଖେଳୁଥିଲେ କି? ପିତାଜୀ କେବେ ଖେଳରେ ଭାଗ ନେଇଥିଲେ କି?
ଉତର – ସାର୍‍ ନା।
ପ୍ରଶ୍ନ - ଆଚ୍ଛା, ସବୁଠାରୁ ପ୍ରଥମେ ତୁମେ ଆରମ୍ଭ କଲ?
ଉତର – ହଁ ସାର୍‍।
ପ୍ରଶ୍ନ– ତେବେ ଏବେ ତୁମକୁ ବାହାରକୁ ଯିବାପାଇଁ ହେଲେ ମମ୍ମି-ପାପାଙ୍କୁ ଚିନ୍ତା ହୋଇଥାଏ କି ନାହିଁ?
ଉତର- ସାର୍‍, ଏବେ ସାଙ୍ଗରେ ସାର୍‍ ଅଛନ୍ତି ନା ସାର୍‍ଙ୍କ ସହିତ ଯାଉଛୁ।
ପ୍ରଶ୍ନ - ଆଚ୍ଛା।
ପିଏମଙ୍କ ଟିପ୍ପଣୀ: ଆପଣ ଅଲମ୍ପିକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାଆନ୍ତୁ, ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ନେଇକରି ଆସନ୍ତୁ, ଏ ଯେଉଁ ଆପଣଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ରହିଛି, ପ୍ରକୃତରେ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲାକୁ ନୂତନ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବାର ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି। ମୋର ଶୁଭକାମନା ସଦା ସର୍ବଦା ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ରହିଛି। କ୍ରୀଡ଼ା ଦୁନିଆରେ ଝାଡଖଣ୍ଡର ଯେଉଁ ପ୍ରତିଭା ରହିଛି, ତାହା ଉପରେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଗର୍ବ କରେ। ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ଝାଡଖଣ୍ଡର ଝିଅମାନେ ବଡ଼ ଚମତ୍କାର କରିଦିଅନ୍ତି ଆଜ୍ଞା। କିଭଳି ଭାବେ ଖେଳକୁଦରେ ନିଜର ନାମକୁ ଗୌରବାନ୍ୱିତ କରୁଛନ୍ତି। ଛୋଟ-ଛୋଟ ଗାଁ, ଛୋଟ-ଛୋଟ ସହରମାନଙ୍କରେ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ପ୍ରତିଭା ଯେତେବେଳେ ବାହାରକୁ ବାହରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ଦୁନିଆରେ ଯାଇ ନିଜ ଦେଶର ନାମକୁ ଗୌରବାନ୍ୱିତ କରନ୍ତି। ସବିତା, ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ବହୁତ-ବହୁତ ଆଶୀର୍ବାଦ। ଖୁବ୍‍ ଆଗକୁ ବଢ଼ନ୍ତୁ।
ଉତର - ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍‍।
ଆଚ୍ଛା, ଏମିତିରେ ସାଥୀଗଣ, ଚଳିତ ଥରର ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବାଲ ପୁରସ୍କାର ଗୁଡ଼ିକରେ ଯେଉଁ ବିବିଧତା ରହିଛି ତାହା ହେଉଛି ଖୁବ୍‍ ଭଲ କଥା। ତୀରନ୍ଦାଜରୁ ଏବେ ଆମେ କଳାର ଦୁନିଆକୁ ଯିବା। ମଣିପୁରର ଆମର ଝିଅ କୁମାରୀ ନବୀଶ କୀଶମ, ଉନ୍ନତ ଚିତ୍ରାଙ୍କନ ବା ପେଂଟିଙ୍ଗ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ଆଜି ପୁରସ୍କାର ମିଳିଛି।
ପ୍ରଶ୍ନ– କୁହନ୍ତୁ ବେଟା, ନବୀଶ, ଆମେ ତୁମଠାରୁ ଶୁଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ। ଆପଣ ଖୁବ୍‍ ଭଲ ଚିତ୍ର (ପେଂଟିଙ୍ଗ) ଆଙ୍କନ୍ତି। ଏମିତିରେ ମଧ୍ୟ ରଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଉର୍ଜ୍ଜା ରହିଥାଏ। ଆଉ ଏମିତିରେ ମଧ୍ୟ ଉତର-ପୂର୍ବ ନିଜକୁ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ହେଉଛି ଖୁବ୍‍ ରଙ୍ଗୀନ। ସେହି ରଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକୁ ସଜାଇ ଦିଆଗଲେ, ତା’ହେଲେ ଏହାକୁ ସାରା ଜୀବନ୍ୟାସ ଦେବା ଭଳି ହୋଇଯାଏ। ମୋତେ ଅବଗତ କରାଯାଇଛି କି ଆପଣ ଅଧିକାଂଶ ପରିବେଶ ଉପରେ, ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ ଉପରେ, ସବୁଜିମା ଉପରେ ଚିତ୍ର ଆଙ୍କୁଛନ୍ତି। ଆଉ ଏହି ବିଷୟ ଆପଣଙ୍କୁ ଏତେ ପରିମାଣରେ କାହିଁକି ଆକର୍ଷିତ କରୁଛି?
ଉତର – ସର୍ବପ୍ରଥମେ ଶୁଭ ଅପରାହ୍ଣ ସାର୍‍। ବାସ୍ତବରେ ଏହା ହେଉଛି ଏକ ସୌଭାଗ୍ୟର ବିଷୟ ଯେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଭାବ ବିନିମୟର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି ଆଉ ମୋର ପ୍ରଥମ ନାମ ହେଲା ବନୀଶ କୀଶମ ଆଉ ମୁଁ ପରିବେଶ ସମ୍ପର୍କିତ ପେଂଟିଙ୍ଗକୁ ଭଲ ପାଏ କାରଣ ଆଜିକାଲି ଆମର ପରିବେଶ ଦିନକୁ ଦିନ ଅଧିକ ଅପରିଷ୍କାର ହେବାକୁ ଲାଗିଛି। ଆଜିକାଲି ପରିବେଶ ପ୍ରଦୂଷିତ ହେବାକୁ ଲାଗିଛି ଆଉ ଇମ୍ଫାଲରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ପ୍ରଦୂଷଣ ବ୍ୟାପି ଚାଲିଛି। ତେଣୁ ମୁଁ ଏହାକୁ ଅଧିକ ବୃକ୍ଷ ରୋପଣ କରି ପରିବର୍ତନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ଆମ ପରିବେଶକୁ, ବୃକ୍ଷଗୁଡ଼ିକୁ ଏବଂ ପଶୁମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆମର ଜଙ୍ଗଲ ସ୍ଥାନସବୁକୁ ରକ୍ଷା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ତେଣୁ ଏହି ବାର୍ତାକୁ ପ୍ରଚାର କରି ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଜଣେ ଶିଳ୍ପୀ ଭାବେ ମୁଁ ଏହା କରୁଛି।
ପ୍ରଶ୍ନ- ଆଚ୍ଛା ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରରେ ଆଉ କିଏ ଅଛନ୍ତି ଯିଏ ପେଂଟିଙ୍ଗ କରନ୍ତି? ବାପା, ମାଆ, ଭାଇ, ଚାଚା, ଆଉ କେହି।
ଉତର - ନା ସାର୍‍, ମୋ ବାପା ଜଣେ ବ୍ୟବସାୟୀ ଆଉ ମୋ ମାଆ ଜଣେ ଗୃହିଣୀ ଆଉ ମୁଁ ହେଉଛି ଏକମାତ୍ର ଶିଳ୍ପୀ।
ପ୍ରଶ୍ନ- ଏ ହେଉଛନ୍ତି ତୁମ ବାପା, ଏ ହେଉଛନ୍ତି ତୁମ ମାଆ ଯିଏ ତୁମ ସହିତ ଅଛନ୍ତି?
ଉତର – ହଁ।
ପ୍ରଶ୍ନ- ତା’ହେଲେ ତ ଏମାନେ ତୁମ ଉପରେ ରାଗୁଥିବେ ଯେ ତୁମେ କାହିଁକି ସାରା ଦିନ ପେଂଟିଙ୍ଗ କରୁଛ? କିଛି ପଢ଼ୁନାହଁ। ଖାଦ୍ୟ ରୋଷେଇ କରୁନାହଁ। କାମ କିଛି କରୁନାହଁ। ଏଭଳି ରାଗୁଥିବେ?
ଉତର - ନାଇଁ ସାର୍‍। ସେମାନେ ମୋତେ ବହୁତ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରନ୍ତି।
ପ୍ରଶ୍ନ- ତା’ହେଲେ ଆପଣ ହେଉଛନ୍ତି ଖୁବ୍‍ ଭାଗ୍ୟଶାଳୀ। ଆଚ୍ଛା, ଆପଣଙ୍କର ବୟସ ହେଉଛି କମ୍‍, କିନ୍ତୁ ବିଚାର ହେଉଛି ଖୁବ୍‍ ଉଚ୍ଚ ଆଜ୍ଞା। ଆଚ୍ଛା, ପେଂଟିଙ୍ଗ ବ୍ୟତୀତ ଆପଣଙ୍କର ଆଉ କ’ଣ କ’ଣ ଅଭ୍ୟାସ ରହିଛି?
ଉତର– ସାର୍‍, ମୁଁ ଗୀତ ଗାଇବାକୁ ଭଲ ପାଏ, ମୁଁ ଗାଇବାକୁ ଭଲ ପାଏ ଆଉ ମୁଁ ବଗିଚା କାମ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଭଲ ପାଏ।
ମାନନୀୟ ପିଏମଙ୍କ ଟିପ୍ପଣୀ:
ନବୀଶ, ମୁଁ ମଣିପୁର ବହୁତ ଥର ଯାଇଛି। ଆଉ ସେଠାକାର ପ୍ରକୃତି ମୋତେ ବହୁତ ଆକର୍ଷିତ କରିଥାଏ, ମୋର ସେଠାକାର ଏହି ଅନୁଭବ ରହିଛି। ଆଉ ପ୍ରକୃତିକୁ ନେଇ ସେଠାକାର ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଯେଉଁ ଶ୍ରଦ୍ଧା ରହିଛି, ପ୍ରକୃତିର ରକ୍ଷା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଉତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ନିଜ ଜୀବନର ବାଜି ଲଗାଇ ଦେଇଥାଏ। ଯାହା ମଣିପୁରରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଯାଇଥାଏ ଆଉ ମୁଁ ମାନୁଛି କି ବହୁତ ଉଚ୍ଚକୋଟୀର ସଂସ୍କାର ରହିଛି।
ପ୍ରଶ୍ନ- ଆଚ୍ଛା, ଆପଣ ଗୀତ ଗାଆନ୍ତି, ଆପଣ କହିଲେ। ମୋତେ କିଛି ଶୁଣାଇବେ?
ଉତର – ହଁ ଆଜ୍ଞା, ମୁଁ କହୁଛି ମୁଁ ଜଣେ ବୃତିଗତ ଗାୟିକା ନୁହେଁ କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଭଲ ପାଏ, ତେଣୁ ଏହା ହେଉଛି ଆମର ପାରମ୍ପରିକ ଗୀତ।
ପ୍ରଶ୍ନ – ବହୁତ ବଢ଼ିଆ। ମୁଁ ତୁମର ମାତା-ପିତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ଆଉ ମୁଁ ମାନୁଛି ଯେ ତୁମେ ସଂଗୀତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ କିଛି କରି ଦେଖାଇବା ଦରକାର। ତୁମ ସ୍ୱରରେ ବହୁତ ଶକ୍ତି ଅଛି। ମୁଁ କୌଣସି ସଂଗୀତ ଶାସ୍ତ୍ରର ଜ୍ଞାନ ରଖିନାହିଁ କିନ୍ତୁ ଭଲ ଲାଗିଲା। ଶୁଣି ବହୁତ ଭଲ ଲାଗିଲା। ତେବେ ତୁମକୁ ଏହି ସବୁ ସ୍ଥାନରେ ପରିଶ୍ରମ କରିବା ଦରକାର। ମୋର ତୁମକୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଆଶୀର୍ବାଦ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମ ଦେଶର ପିଲାମାନେ ଏତେ ପ୍ରତିଭାର ଅଧିକାରୀ ହୋଇ ଜୀବନ ଜୀଉଁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ଯେତିକି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରାଯିବ, ତାହା କମ୍‍ ହେବ। ଏବେ ଦେଖନ୍ତୁ, ଗୋଟିଏ ପଟେ ଉନ୍ନତ ପେଂଟିଙ୍ଗ କରୁଥିବା ଝିଅ ହେଉଛନ୍ତି ନବୀଶ ତେବେ ଆଉ ଜଣେ ହେଉଛନ୍ତି କର୍ଣ୍ଣାଟକର ରାକେଶ କୃଷ୍ଣ ମଧ୍ୟ। ରାକେଶଙ୍କୁ ଚାଷବାସ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ନବସୃଜନ ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପୁରସ୍କାର ମିଳିଛି। ରାକେଶ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଆଉ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେବାକୁ ଚାହିଁବି।
ପ୍ରଶ୍ନ- ରାକେଶ, ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରୋଫାଇଲ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଦେଖୁଥିଲି ସେତେବେଳେ ମୋତେ ବହୁତ ଭଲ ଲାଗିଲା। ଆପଣ ଏତେ କମ୍‍ ବୟସରୁ ହିଁ ନବସୃଜନ କରୁଛନ୍ତି, ତାହା ମଧ୍ୟ ଆପଣ ଆମର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରୁଛନ୍ତି। ଆପଣ ହେଉଛନ୍ତି ବିଜ୍ଞାନର ଛାତ୍ର, ତେବେ ଗବେଷଣା ନବସୃଜନ ଏ ସବୁ ହେଉଛି ସ୍ୱାଭାବିକ କଥା। କିନ୍ତୁ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନବସୃଜନ କରିବା, ଏହା କୌଣସି ସାଧାରଣ କଥା ନୁହେଁ ଆଜ୍ଞା। ତେଣୁ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଶୁଣିବାକୁ ଚାହିଁବି। ଏମିତି କଥାରେ କିପରି ଆପଣଙ୍କର ମନ ଲାଗିଗଲା, ଏ କାମ ପାଇଁ କିଭଳି ଭାବେ ଆପଣଙ୍କର ମନ ଲାଗିଲା?
ଉତର– ସାର୍‍, ସର୍ବ ପ୍ରଥମେ ନମସ୍କାର ଆଉ ସାର୍‍ ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ନବସୃଜନରେ ମୋର ହିଁ ଆକର୍ଷଣ ରହିଥିଲା କିନ୍ତୁ ସାର୍‍, ମୋ ବାପା ହେଉଛନ୍ତି ଜଣେ କୃଷକ ଆଉ ମୁଁ ଏକ କୃଷକ ପରିବାରରୁ ଆସିଛି। ଏ ହେଉଛନ୍ତି ମୋର ବାପା ଏବଂ ଇଏ ହେଉଛନ୍ତି ମୋର ମାଆ। ତେଣୁ ସାର୍‍ ମୁଁ ଦେଖିଲି କି ଏକ କୃଷି ଆଧାରିତ ପରିବାରରେ ବହୁତଗୁଡ଼ିଏ ଅସୁବିଧା ରହିଥିଲା, ତେଣୁ ସେଥିପାଇଁ କିଛି କରିବାର ଥିଲା। ଆଉ ମୋର ଇଚ୍ଛା ଥିଲା ଯେ ମୁଁ ଯେହେତୁ ଜଣେ କୃଷକ ପରିବାରର, କୃଷକ ହେଉଛନ୍ତି ଆମର ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଅନ୍ନଦାତା, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ କିଛି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବି। ମୋର ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଯେଉଁ ନବସୃଜନ ରହିଛି, ଏହାକୁ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଏକ ମିଶନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି ଆଜ୍ଞା। ତେଣୁ ଯେଉଁ ବର୍ତମାନର ଅଭ୍ୟାସ ରହିଛି ସେଥିରୁ ୫୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଲାଭଜନକ ହେଉଛି ମୋର ମେସିନ ସାର୍‍।
ପ୍ରଶ୍ନ- ଆଚ୍ଛା, ତେବେ କେବେହେଲେ ଏହାକୁ ପ୍ରୟୋଗ କରିଛନ୍ତି କି, କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବାପାଙ୍କ ସହିତ କେବେ ଏହାକୁ ପ୍ରୟୋଗ କରିଛନ୍ତି କି?
ଉତର– ହଁ ସାର୍‍, ପ୍ରୟୋଗ କରିଛି। ତେବେ ଗୋଟିଏ କଥା କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ସାର୍‍, ମୋର ମେସିନ ୧୦-୧୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ସମୟ ବ୍ୟବହାର କରୁଛି, ଏହା ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା କମ୍‍ ସମୟ ନେଇଥାଏ। ଆଉ ମୁଁ ଯେଉଁ ପ୍ରାକଟିକାଲ ଟେଷ୍ଟ କରିଛି, ସେଥିରେ ଜଣା ପଡ଼ିଛି ଯେ ମୋର ମେସିନ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭପ୍ରଦ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଅଙ୍କୁରୋଦଗମ ପରୀକ୍ଷା ଦେଇଥାଏ। ସାର୍‍, କଥା କ’ଣ କି ଆଜିକାଲି ଚାଷକାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଯେଉଁ କୁଶଳୀ ଶ୍ରମିକ ଆବଶ୍ୟକ, ଅର୍ଥାତ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁ ଶ୍ରମିକ ଦରକାର ତାଙ୍କର ପାରିଶ୍ରମିକ ଏବେ ଆକାଶ ଛୁଆଁ ହୋଇଯାଇଛି, ବହୁତ ଅଧିକ ହୋଇ ଯାଇଛି ଆଉ ଆମକୁ କୁଶଳୀ ଶ୍ରମିକ ମିଳୁ ନାହାଁନ୍ତି। ତେଣୁ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଏକ ବହୁମୁଖୀ ମେସିନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି ଫଳରେ ଜଣେ କୃଷକ ଏକାସାଙ୍ଗରେ ସବୁ କାମ କରି ପାରିବ ଆଉ ଅଧିକ ପଇସା ଏବଂ ସମୟ ସହଜରେ ସଞ୍ଚୟ କରି ପାରିବ।
ପ୍ରଶ୍ନ- ଆଚ୍ଛା, ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଏହାକୁ ନିର୍ମାଣ କଲେ, ଖବରକାଗଜ ଛପିଲା, ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଜଣା ପଡ଼ିଲା ତେବେ ଏ ଯେଉଁ ବିନିର୍ମାଣ ବାଲା ଥାଆନ୍ତି, ବ୍ୟବସାୟୀ କମ୍ପାନୀବାଲା ଥାଆନ୍ତି, ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ସବାଲା ଥାଆନ୍ତି, ସେମାନେ କେହି ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଯାଇ ପହଞ୍ଚିଲେ କି? ଯେ ଚାଲନ୍ତୁ ଆମେ ସବୁକିଛି ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା? ବହୁତ ବଡ଼ ନିର୍ମାଣ କରିବା, ଏଭଳି କିଛି ହେଲା କି?
ଉତର– ହଁ ସାର୍‍, ଦୁଇ-ତିନୋଟି କମ୍ପାନୀ ମୋତେ ପଚାରିଲେ ଆଉ ମୁଁ ନବସୃଜନ ମହୋତ୍ସବ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନର ଜଣେ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣକାରୀ ଥିଲି, ଆଉ ସେଠାକୁ ଆସି ମୋତେ ପଚାରିଥିଲେ, ସାର୍‍। କିନ୍ତୁ ମୋର ଯେଉଁ ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍‍ ରହିଛି ତାହା ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ବିକଶିତ ହୋଇ ନାହିଁ ସାର୍‍। ଏବେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ କାମ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଏହାକୁ ମୁଁ ଆହୁରି ଭଲ ଭାବେ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ପ୍ରଶ୍ନ- ଆଚ୍ଛା, ତା’ହେଲେ ତୁମର ଯେଉଁ ଶିକ୍ଷକ ଅଛନ୍ତି ସେମାନେ ସେଥିରେ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରି ତୁମକୁ ଆହୁରି ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି କି? ଆଉ କୌଣସି ବୈଜ୍ଞାନିକ, ଦୁନିଆର ଭିନ୍ନ ଲୋକମାନେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି କି? କେହି ତୁମକୁ ଅନ୍‍ ଲାଇନ୍‍ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି କି?
ଉତର– ହଁ ସାର୍‍, ମୋର ଯେଉଁ ଶିକ୍ଷକମାନେ ଅଛନ୍ତି ମୋ ସ୍କୁଲର ଆଉ ଏବେ ଯେଉଁ ପ୍ରି-ୟୁନିଭର୍ସିଟି କଲେଜର ଯେଉଁ ଅଧ୍ୟାପକମାନେ ଅଛନ୍ତି, ସବୁଲୋକ ମୋତେ ପଥ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥାଆନ୍ତି ସାର୍‍, ଆଉ ଉତ୍ସାହିତ କରନ୍ତି ସାର୍‍। ମୋ ଜୀବନ ଯାତ୍ରାର ପ୍ରତ୍ୟେକଟି ପାହାଚ ମୋର କର୍ମଠ ପିତା ଏବଂ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ହୋଇଛି ସାର୍‍। ତେଣୁ ଆଜି ମୁଁ ଯାହାକିଛି ହୋଇ ପାରିଛି, ସବୁକିଛି ତାଙ୍କରି କାରଣରୁ ହିଁ ଆଉ ସେମାନେ ମୋତେ ଯେଉଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି ସେହି ପ୍ରଭାବରେ ମୁଁ ଆଜି ଏହି ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆସି ପାରିଛି ସାର୍‍।
ଉତର- ଚାଲନ୍ତୁ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ମାତା-ପିତାଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ଯେ ସେ କୃଷିକାର୍ଯ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ମନ ଦେଇ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ପୁଅକୁ ମଧ୍ୟ ଯୋଡିଛନ୍ତି। ପୁଅର ଯେଉଁ ପ୍ରତିଭା ଅଛି ତାହାକୁ କୃଷିକାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ଯୋଡିଛନ୍ତି। ତେଣୁ ଆପଣ ହେଉଛନ୍ତି ଦୁଇ-ଦୁଇଥର ଅଭିନନ୍ଦନର ପାତ୍ର।
ମାନନୀୟ ପିଏମଙ୍କ ଟିପ୍ପଣୀ:
ରାକେଶ, ଆଧୁନିକ କୃଷି, ଏହା ହେଉଛି ଆଜି ଆମ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା। ଆଉ ଏହା ମୋତେ ଦେଖି ବହୁତ ଭଲ ଲାଗିଲା ଯେ ଏତେ ଛୋଟ ବୟସରେ ଆପଣ ନା କେବଳ ଏହାକୁ ବୁଝି ପାରୁଛନ୍ତି ବରଂ କୃଷିକୁ ଆଧୁନିକ କରିବା ପାଇଁ, ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସହିତ ଯୋଡିବାର ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଆପଣ ଏହିଭଳି ହିଁ ସଫଳ ହୋଇ ଚାଲନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କୁ ମୋ ତରଫରୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ରହିଛି ଆଉ ଆପଣଙ୍କର ମାତା-ପିତାଙ୍କୁ ମୁଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ସେ ତାଙ୍କ ପୁଅକୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ କାମରେ ଆସି ପାରିବ। ଏବେ ଆସନ୍ତୁ ୟୁପି ଯିବା। ୟୁପିର ଅଲିଗଡ଼଼ରେ ରହୁଥିବା ମହମ୍ମଦ ଶାଦାବ, ତାଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେବା। ଏଠାରେ ଯେଭଳି କୁହାଯାଇଛି ଯେ ମହମ୍ମଦ ଶାଦାବ ଆମେରିକା ଯାଏଁ ଭାରତର ପତାକାକୁ ଉଡାଇଛନ୍ତି, ଦେଶର ନାମକୁ ଗୌରବାନ୍ୱିତ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଶ୍ନ- ଶାଦାବ, ଆପଣ ଆମେରିକାରେ ଯୁବା ଆମ୍ବାସେଡରଙ୍କ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ବୃତି ହାସଲ କରି ଅଲିଗଡ଼଼ରୁ ଆମେରିକା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତର ଯାତ୍ରା ଆପଣ କରିଛନ୍ତି। ଆପଣ କେତେ ପୁରସ୍କାର ମଧ୍ୟ ଜିତିଛନ୍ତି ଆଉ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଏତେ ସବୁ କରିବାର ପ୍ରେରଣା ଆପଣଙ୍କୁ କେଉଁଠାରୁ ମିଳିଲା, ଆପଣଙ୍କୁ କେଉଁଠାରୁ ମିଳୁଛି?
ଉତର- ଆଦରଣୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାଶୟ, ନମସ୍କାର। ସର୍ବ ପ୍ରଥମେ ତ ମୁଁ ଏହା ଜଣାଇବାକୁ ଚାହିଁବି କି ମୁଁ ଅଲିଗଡ଼ ମୁସଲିମ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଏକାଦଶ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ର ଅଟେ ଆଉ ଏତେ ସବୁ କରିବାର ପ୍ରେରଣା ମୋତେ ମୋର ମାତା-ପିତା ଏବଂ ଅଲିଗଡ଼଼ ମୁସଲିମ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ଠାରୁ ମିଳିଛି। ଯେମିତିକି ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣିଛୁ ଯେ ଅଲିଗଡ଼଼ ମୁସଲିମ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ହେଉଛି ଏଭଳି ଏକ ସ୍ଥାନ ଯିଏ ଏହି ଦୁନିଆକୁ ବହୁତ ଭଲ ଭଲ ଲୋକ ଦେଇଛି। ଏମିତି ହିଁ ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ମୁଁ ଅଲିଗଢ଼ ମୁସଲିମ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ନାମକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିବି ଆଉ ଦେଶ ପାଇଁ କିଛି କରିପାରିବି।
ପ୍ରଶ୍ନ- ତା’ହେଲେ ଆପଣଙ୍କ ମାତାଜୀ-ପିତାଜୀ ମଧ୍ୟ କିଛି ନା କିଛି ଏଭଳି କରୁଥିଲେ ନା ତୁମଦ୍ୱାରା ହିଁ କେବଳ କରାଉଛନ୍ତି?
ଉତର- ନାହିଁ, ମୋର ମାତା-ପିତାଙ୍କ ପ୍ରାରମ୍ଭରୁ ହିଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିଲେ। ଯେମିତିକି ମୋର ମାତା-ପିତାଙ୍କର କହିବା କଥା ହେଉଛି ଯେଭଳି ଡକ୍ଟର ଏ.ପି.ଜେ. ଅବଦୁଲ କଲାମ ସାର୍‍ ଥିଲେ, ସେ ଦେଶକୁ ଏତେ ବଡ଼ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ଦେଲେ ଯାହା ଫଳରେ ଆଜି ଆମ ଦେଶ କାହାର ଦୟା ଉପରେ ନିର୍ଭର ହୋଇ ରହିନାହିଁ। ତେବେ ଏହିଭଳି ଭାବେ ମୋ ମାତା-ପିତାଙ୍କର କହିବା କଥା ହେଉଛି ଏହା ଯେ ତୁମେ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ପାଇଁ ଏମିତି କିଛି କରି ଦେଖାଅ ଯେମିତି ଦେଶ ତୁମକୁ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମନେ ରଖିବ।
ପ୍ରଶ୍ନ ୨- ଦେଖନ୍ତୁ, ଆପଣ ପ୍ରକୃତରେ ଦେଶର ନାମକୁ ଗୌରବାନ୍ୱିତ କରୁଛନ୍ତି। ଆଚ୍ଛା ଆଗକୁ କ’ଣ ଚିନ୍ତା କରିଛନ୍ତି, ମନରେ କିଛି ତ ବଡ଼-ବଡ଼ କଥା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଆସୁଥିବ?
ଉତର- ଆଜ୍ଞା ସାର୍‍, ଆଗକୁ ମୋର ସ୍ୱପ୍ନ ଅଛି କି ମୁଁ ଆଗକୁ ବଡ଼ ହୋଇ ଆଇଏଏସ ଅଫିସର ହେବି ଆଉ ନିଜ ସମାଜର ସେବା କରିବି। ଆଉ ମୁଁ ଏହିଠାରେ ରହିଯିବାକୁ ଚାହୁଁନାହିଁ, ମୁଁ ଆଗକୁ ଯାଇ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘରେ ମାନବ ଅଧିକାର ଉପରେ କାମ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆଉ ମୋର ସ୍ୱପ୍ନ ଅଛି କି ମିଳିତ ଜାତିସଂଘକୁ ଯାଇ ନିଜ ଦେଶର ପତାକା ଉଡାଇବି ଆଉ ନିଜ ଦେଶର ନାମକୁ ଗୌରବାନ୍ୱିତ କରିବି।
ମାନନୀୟ ପିଏମଙ୍କ ଟିପ୍ପଣୀ:
ବାଃହ! ଦୁନିଆରେ ଭାରତର ନାମ ଆହୁରି ଗୌରବାନ୍ୱିତ ହେଉ, ନୂତନ ଭାରତର ପରିଚୟ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ ହେଉ, ଏହା ହେଉଛି ବହୁତ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ ଯାହା ଆମ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଉପରେ ରହିଛି। ଆଉ ଶାଦାବ, ମୋର ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ରହିଛି। ଆପଣଙ୍କ ମନ ବହୁତ ସ୍ୱଚ୍ଛ ରହିଛି ଆଉ ଅବଦୁଲ କଲାମ ମହାଶୟଙ୍କୁ ହିରୋ ରୂପରେ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରରେ ଆପଣଙ୍କ ମାତା-ପିତା ପିଲାଟି ଦିନରୁ ହିଁ ଆପଣଙ୍କ ମୁଣ୍ଡରେ ଏହି ସ୍ୱପ୍ନ ଭରି ହୋଇ ରହିଛି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ମାତା-ପିତାଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ଯେ ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ସଠିକ୍‍ ରାସ୍ତା ଦେଖାଇଛନ୍ତି। ହିରୋ କିଭଳି ହେବା ଉଚିତ, ଚିନ୍ତାଧାରା କିଭଳି ହେବା ଉଚିତ, ଏହା ପିଲାଟି ଦିନରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଶିଖାଇଦେଲେ ଆଉ ଯାହା ଆପଣଙ୍କର ଜୀବନ ସଜାଡ଼ି ଦେଲା। ଆଉ ଆପଣ, ଆପଣଙ୍କ ମାତା-ପିତା ଯେଉଁ ମନ୍ତ୍ର ଦେଲେ ତାହାକୁ ନେଇ ଜୀଇଁଲେ। ତେଣୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ଆଉ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ଆସନ୍ତୁ, ଏବେ ଆମେ ଗୁଜରାଟ ଯିବା। ଗୁଜରାଟର ମନ୍ତ୍ର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ହରଖାନୀ, ତାଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେବା। ମନ୍ତ୍ର ଜିତେନ୍ଦ୍ରଙ୍କୁ କ୍ରୀଡ଼ା ଦୁନିଆରେ, ସନ୍ତରଣରେ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପୁରସ୍କାର ମିଳିଛି।
ପ୍ରଶ୍ନ ୧ – ମନ୍ତ୍ର, କେମ୍‍ ଛୋ? ମଜା ମେଁ ଥେ? ତାରେ ସାଥ୍‍ କୌନ୍‍-କୌନ୍‍ ଛେ?
(ମନ୍ତ୍ର, କିପରି ଅଛ? ଭଲରେ ଅଛ ତ? ତୁମ ସହିତ ଆଉ କିଏ କିଏ ଅଛନ୍ତି?)
ଉତର- ମୋ ସହିତ ପାପା-ମମ୍ମି ଅଛନ୍ତି।
ପ୍ରଶ୍ନ- ଆଚ୍ଛା ମନ୍ତ୍ର ଏହା କୁହନ୍ତୁ, ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶର ଲୋକମାନେ ତୁମକୁ ଦେଖୁଛନ୍ତି। ତୁମେ ଏତେ ବଡ଼ ସାହସ କରି ଦେଶର ନାମକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିଛ। ଦେଖନ୍ତୁ, ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ପିଲାଦିନେ ମୋର ଗାଁ ବଡ଼ନଗରରେ ଥିଲି, ତେବେ ଆମର ସେଠି ବଡ଼ ପୋଖରୀ ଥିଲା। ସେତେବେଳେ ଆମେ ପିଲାମାନେ ସମସ୍ତେ ସେଠାରେ ପହଁରୁଥିଲୁ। କିନ୍ତୁ ସେ ପହଁରିବା ଆଉ ତୁମର ପହଁରିବା, ସେଥିରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଫରକ ରହିଛି। ଖୁବ୍‍ ଟ୍ରେନିଂ ନେବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ, ଖୁବ୍‍ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ। ଆଉ ଆପଣ ସନ୍ତରଣରେ ରେକର୍ଡ କରି ଚାଲିଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ପାଲଟି ଯାଇଛନ୍ତି। ଆପଣ ହେଉଛନ୍ତି ଜଣେ ଆଥଲେଟ। ଆଉ ଆଥଲେଟମାନେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ବହୁତ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରୀତ କରିଥାନ୍ତି। କୁହନ୍ତୁ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କଠାରୁ ଜାଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଆପଣଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି କ’ଣ? କ’ଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି? କିପରି ଭାବେ ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି? ହଁ କୁହନ୍ତୁ, ମୋ ସହିତ କଥା ହୁଅନ୍ତୁ।
ଉତର- ଶୁଭ ସକାଳ ସାର,
ପ୍ରଶ୍ନ- ହଁ ଶୁଭ ସକାଳ କହନ୍ତୁ।
ଉତର-ସାର୍‍, ମୁଁ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସନ୍ତରଣକାରୀ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ହୋଇ ପାରିବି, ଦେଶ ସେବା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ପ୍ରଶ୍ନ- ଦେଖନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କ ମନରେ ଏହିସବୁ ଏତେ ସ୍ୱପ୍ନ ଅଛି, ମୋର ଦୃଢ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କର ମାତା-ପିତା ଯେଉଁ ସମର୍ପଣ ଭାବ ସହିତ ତୁମ ପାଇଁ ନିଜର ସମୟ ବିନିଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି, ଆପଣ ହିଁ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନର ସ୍ୱପ୍ନ ପାଲଟି ଯାଇଛନ୍ତି, ଆପଣ ହିଁ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନର ମନ୍ତ୍ର ପାଲଟି ଯାଇଛନ୍ତି। ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଆପଣ ଯେଉଁ ପୁରୁଷାର୍ଥ କରୁଛନ୍ତି, ଯେଉଁ ସାହସ ଏବଂ ପରିଶ୍ରମର ସହିତ କରୁଛନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କ ମାତା-ପିତାଙ୍କୁ ହିଁ ନୁହେଁ, ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ପିଲାମାନଙ୍କର ମାତା-ପିତା ଅଛନ୍ତି, ସେହି ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ମାତା-ପିତା ହେଉଛନ୍ତି ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ଏବଂ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣାର ମାଧ୍ୟମ। ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ବହୁତ ଭଲ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଆପଣ କଥା ହେଉଛନ୍ତି। ଏହା ନିଜକୁ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ହେଉଛି ବହୁତ ବଡ଼ କଥା। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ଆଉ ମୋତେ କେହି କେବେ କହିଥିଲେ ବୋଧହୁଏ ଆପଣଙ୍କର ଯିଏ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଥିଲେ ସେ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରତିତଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ ମୋତେ ସାକ୍ଷାତ କରିବା ପାଇଁ। କହିଥିଲେ ନା? ତେବେ ତୁମେ କାହିଁକି ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ବା କୋଚ୍‍ଙ୍କ ସହିତ ଝଗଡା କଲ ନାହିଁ, ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ କରାଇଲ ନାହିଁ?
ଉତର- ଆପଣ ହିଁ ଆସି ଯାଆନ୍ତୁ, ମୁ ଏଠାରେ ଚା’ ପିଆଇବି।
ପ୍ରଶ୍ନ- ତେବେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗୁଜରାଟ ଯିବି, ସାକ୍ଷାତ କରିବାକୁ ଆସିବ?
ଉତର- ନିଶ୍ଚୟ
ପ୍ରଶ୍ନ- ତେବେ ରାଜକୋଟର ଗାଣ୍ଠିଆ ନେଇ ଆସିବାକୁ ପଡ଼ିବ? କ’ଣ କହୁଛି ଇଏ?
ଉତର- ସାର୍‍ ଇଏ କହୁଛି ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଆସିବେ ସେତେବେଳେ ଜିଲାପି, ଗାଣ୍ଠିଆ ସବୁ ନେଇକରି ଆସିବୁ। ଆପଣ କହିବେ ତେବେ ଚା’ ମଧ୍ୟ ପିଆଇବୁ।
ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଟିପ୍ପଣୀ :
ଚାଲନ୍ତୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଆପଣଙ୍କୁ। ବହୁତ ଭଲ କଥା କହିଲେ ଆପଣ ଭଉଣୀ! ପ୍ରିୟ ପିଲାମାନେ, ଏହି ଆଲୋଚନାରୁ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମିଳିଥିବା ପୁରସ୍କାରରୁ ଏହା ବୁଝି ହେଉଛି ଯେ କିପରି ଆପଣର ଏକ ଛୋଟ ଚିନ୍ତଧାରା, ସଠିକ ଭାବେ ଗୋଟିଏ କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇଯାଏ, ତେବେ ଆଉ କେତେ ବଡ଼ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପରିଣାମ ଆସିଥାଏ! ଆପଣ ସମସ୍ତେ ନିଜେ ହେଉଛନ୍ତି ଏହାର କେତେ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ। ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କର ଏ ଯେଉଁ ଉପଲବ୍ଧିମାନ ଅଛି, ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ମଧ୍ୟ ତେବେ କୌଣସି ବିଚାରରୁ, ଏକ ଚିନ୍ତାଧାରାରୁ ହିଁ ହୋଇଥିବ। ଏବେ ଇଏ ଯେପରି ହେଉଛନ୍ତି ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗର ସୌହାଦ୍ଦ୍ୟ ଦେ’। ସେ ପୌରାଣିକ କଥାବସ୍ତୁ ଏବଂ ଦେଶର ଗୌରବଶାଳୀ ଇତିହାସ ସହିତ ଜଡିତ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଲେଖାଲେଖି କରୁଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କ ମନକୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏହି ବିଚାର ଆସିଥିବ ଯେ ଏହି ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢିବାର ଅଛି, ଲେଖିବାର ଅଛି, ତେବେ ସେ ଏହା ଭାବିକରି ବସି ନ ଥିବେ। ସେ ସଠିକ୍‍ କାର୍ଯ୍ୟ କଲେ, ଲେଖିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ, ଆଉ ଆଜି ଏହାର ପରିଣାମ ଆମେ ଦେଖିବାକୁ ପାଉଛୁ। ସେହିପରି ହେଉଛନ୍ତି ଆସାମର ଅନୁଜ ସମଦଦାର, ବିହାରର ଜ୍ୟୋତି କୁମାରୀ, ଦୁଇଜଣଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇଥିବା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର କାମେଶ୍ୱର ଜଗନ୍ନାଥ ବାଘମାରେ ହୁଅନ୍ତୁ, ସିକ୍କିମର ଆୟୁଷ ରଞ୍ଜନ ହୁଅନ୍ତୁ, ପଞ୍ଜାବର ଝିଅ ନାମ୍ୟା ଯୋଶୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲାଙ୍କର ପ୍ରତିଭା, ତାଙ୍କର ଦକ୍ଷତା, ହେଉଛି ଦେଶର ଗୌରବ ବଢାଇବା ଭଳି। ମୋର ଇଚ୍ଛା ହେଉଛି ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ କଥା ହୁଏ। ଆପଣ ଏକ ଭାରତ-ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ହିଁ ହେଉଛନ୍ତି ବହୁତ ସୁନ୍ଦର ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି। କିନ୍ତୁ ସମୟ ଅଭାବରୁ ଏହା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ। ସାଥୀଗଣ,
ସଂସ୍କୃତରେ ଏକ ବଢିଆ ଶ୍ଳୋକ ଅଛି- ଆଉ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଛୋଟ ଥିଲୁ ସେତେବେଳେ ଆମ ଶିକ୍ଷକ ଆମକୁ ଶୁଣାଉ ଥିଲେ, ବାରମ୍ବାର ଘୋଷାଉ ଥିଲେ। ଆଉ ସେ କହୁଥିଲେ- “ଉଦ୍ୟମେନ ହି ସିଧ୍ୟନ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟାଣୀ ନ ମନୋରଥେ” ଅର୍ଥାତ, କାର୍ଯ୍ୟ ଉଦ୍ୟମ ଦ୍ୱାରା, ପରିଶ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ସିଦ୍ଧ ହୋଇଥାଏ, କେବଳ କଳ୍ପନା କରି ଚାଲିଲେ ହୋଇ ନଥାଏ। ଗୋଟିଏ ଚିନ୍ତାଧାରା ଯେତେବେଳେ କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥାଏ, ତେବେ ସେଥିରୁ ଆଉ କେତେ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ। ଯେପରିକି ଆପଣଙ୍କ ସଫଳତା ଆଉ କେତେ ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି। ଆପଣଙ୍କ ବନ୍ଧୁ, ଆପଣଙ୍କ ସାଥୀ, ଆଉ ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପିଲା କେତେ ପିଲା ଯେଉଁମାନେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଟିଭିରେ ଦେଖୁଥିବେ, ଖବରକାରଗଜରେ ଆପଣଙ୍କ ବିଷୟରେ ପଢ଼ିବେ, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ, ନୂଆ ସଂକଳ୍ପ ନେବେ, ଆଉ ତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଭରପୂର ପ୍ରୟାସ କରିବେ। ସେହିପରି ହିଁ ସେମାନଙ୍କଠୁଁ ଅନ୍ୟ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ମିଳିବ। ଏହି ଚକ୍ର ଏହିଭଳି ହିଁ ବଢ଼ି ଚାଲିଥାଏ। କିନ୍ତୁ ପ୍ରିୟ ପିଲାମାନେ, ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ମୋର ଏହି କଥା ସର୍ବଦା ମନେ ରଖିବେ ଯେ ଏହି ପୁରସ୍କାର ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ହେଉଛି ଏକ ଛୋଟ ସୋପାନ, ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ସଫଳତାର ଖୁସିରେ ହଜି ଯିବାର କଥା ନୁହେଁ। ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଏଠାରୁ ଯିବେ, ସେତେବେଳେ ଲୋକ ଆପଣମାନଙ୍କର ଖୁବ୍‍ ପ୍ରଶଂସା କରିବେ। ସମ୍ବାଦପତ୍ରରେ ଆପଣମାନଙ୍କର ନାଁ ମଧ୍ୟ ବାହାରିବ, ଆପଣଙ୍କ ସାକ୍ଷାତକାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରକାଶ ପାଇବ। କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଧ୍ୟାନ ରଖିବାକୁ ହେବ ଯେ ଏହି ପ୍ରଶଂସା ଆପଣଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ହିଁ ମିଳିଛି, ଆପଣଙ୍କ କର୍ମ ଯୋଗୁଁ ହିଁ ମିଳିଛି, ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର କାରଣ ଯୋଗୁଁ ହିଁ ମିଳିଛି। ପ୍ରଶଂସାରେ ବାଟବଣା ହୋଇ ଯଦି ଆପଣଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଅଟକିଗଲା, ଅବା ଆପଣ ସେଥିରୁ ବିଚ୍ୟୁତ ହୋଇଗଲେ, ତେବେ ଏହି ପ୍ରଶଂସା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ପାଲଟିଯିବ। ଏବେ ପୁଣି ଆଗକୁ ଜୀବନରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ସଫଳତା ହାସଲ କରିବାକୁ ଅଛି। ଆଉ ମୁଁ ଏକ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେବାକୁ ଚାହିଁବି। ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ କିଛି ନା କିଛି ପଢ଼ୁଥିବେ। କିନ୍ତୁ ଆଗ୍ରହର ସହ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଯାହା ମଧ୍ୟ ପସନ୍ଦ ଆସିବ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷ କୌଣସି ନା କୌଣସି ଗୋଟିଏ ଜୀବନୀ ନିଶ୍ଚିତ ପଢ଼ନ୍ତୁ। ତାହା ଆତ୍ମକଥା ହୋଇପାରେ, ଜୀବନୀ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ। ତାହା କୌଣସି ବୈଜ୍ଞାନିକଙ୍କର ଜୀବନୀ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ, ଖେଳାଳୀଙ୍କର ହୋଇପାରେ, କୌଣସି ବଡ଼ କୃଷକଙ୍କର ହୋଇପାରେ। କୌଣସି ବଡ଼ ଦାର୍ଶନିକଙ୍କର, ଲେଖକଙ୍କର, ଯାହା ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ମନକୁ ଆସିବ, ପଢ଼ନ୍ତୁ, ସ୍ଥିର କରନ୍ତୁ ବର୍ଷକୁ ଅତି କମ୍‍ରେ ଥରେ ଗୋଟିଏ ଜୀବନୀ ବହୁତ ମନ ଲଗାଇ ପଢ଼ିବେ। ଅତି କମ୍‍ରେ ଗୋଟିଏ ଜୀବନୀ। ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ ଜୀବନରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ନୂତନ ପ୍ରେରଣା ମିଳୁଥିବ।
ମୋର ଯୁବକ ସାଥୀଗଣ,
ମୁଁ ଚାହିଁବି ଯେ ଆପଣ ଏହି ସମସ୍ତ କଥାକୁ ନିଶ୍ଚିତ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବେ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆଉ କିଛି, ତିନୋଟି କଥା ଯୋଡିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ପ୍ରଥମ- ନିରନ୍ତରତାର ସଂକଳ୍ପ।
ଅର୍ଥାତ ଆପଣଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟର ଗତି କେବେ ଅଟକି ରହିଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, କେବେ ଶୀଥିଳ ପଡ଼ିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଗୋଟିଏ କାର୍ଯ୍ୟ ପୂରଣ ହେବ, ତେବେ ତା’ ଆଗକୁ ନୂଆ କିଛି ଚିନ୍ତା ରହିବା ଉଚିତ।
ଦ୍ୱିତୀୟ କଥା ମୁଁ କହିବି, ଦେଶ ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ।
ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ତାହା କେବଳ ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟ ଭାବି କରିବା ନାହିଁ। ମୋର କାମ, ମୋ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ, ଏହି ଚିନ୍ତା ଆମର ପରିସରକୁ ବହୁତ ସୀମିତ କରି ଦେଇଥାଏ। ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଦେଶ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ, ତେବେ ନିଜକୁ ନିଜେ ଆପଣଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ କେତେ ଗୁଣରେ ବଢ଼ିଯିବ, ବହୁତ ବଡ଼ ହୋଇଯିବ। ବହୁତ ଲୋକଙ୍କୁ ଏପରି ଲାଗିବ ଯେପରି ଆପଣଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ କିଛି ନା କିଛି କରୁଛନ୍ତି। ଆପଣଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ବଦଳିଯିବ। ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆମ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛି। ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଚିନ୍ତା କରିବେ, ଏପରି କ’ଣ କରିବା ଯାହାଦ୍ୱାରା ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ।
ଆଉ ତୃତୀୟ କଥା ମୁଁ ନିଶ୍ଚୟ କହିବାକୁ ଚାହିଁବି, ତାହା ହେଉଛି ବିନମ୍ରତାର ସଂକଳ୍ପ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଫଳତା ସହିତ ଆପଣଙ୍କୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ବିନମ୍ର ହେବାର ସଂକଳ୍ପ ନେବା ଉଚିତ। କାରଣ ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିନମ୍ରତା ରହିବ, ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ସଫଳତାକୁ ଶହ-ଶହ ହଜାର-ହଜାର ଲୋକ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ମିଶି ପାଳନ କରିବେ। ଆପଣଙ୍କ ସଫଳତା ନିଜକୁ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ବହୁତ ବଡ଼ ହୋଇଯିବ। ତେବେ ମୁଁ ଭାବିବି ଯେ ଆପଣ ଏହି ତିନୋଟି ସଂକଳ୍ପକୁ ମନେ ରଖିବେ? ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ମନେ ରଖିବେ ଆଉ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆପଣମାନେ ବହୁତ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରୀକ ଅଟନ୍ତି। ଭୁଲିବେ ନାହିଁ, ଆଉ ମୋତେ ଜଣାଅଛି ଆପଣମାନେ ଭୁଲିବେ ନାହିଁ, ନା ହିଁ କାହାକୁ ଭୁଲିବାକୁ ଦେବେ। ଆଗକୁ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ବଡ଼-ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ। ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ଆଗକୁ ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନ ଅଛି, ଆପଣଙ୍କର ସେହି ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହେଉ ଆଉ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଏହିଭଳି ସଫଳତା ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଆପଣ ସମସ୍ତ ଯୁବକମାନେ, ସମସ୍ତ ପିଲାମାନେ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ ଚାଲନ୍ତୁ, ଏହି ଶୁଭକାମନା ସହିତ ଆପଣଙ୍କ ପରିଜନଙ୍କୁ, ଆପଣଙ୍କ ଶିକ୍ଷକ ଜଗତର ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି କଥା ପାଇଁ ମୁଁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ଆଉ ଆପଣ ସମସ୍ତ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଅନେକ-ଅନେକ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଉଛି।
ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!