প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বাৰাণসীত ক’ভিড টিকাকৰণৰ হিতাধিকাৰী আৰু ভেকচিনেটৰসকলৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাৰ্তালাপৰ অসমীয়া অনুবাদ
22 JAN 2021 5:57PM by PIB Guwahati
হৰ হৰ মহাদেৱ
বাৰাণসীৰ সকলোকে বাৰাণসীৰ সেৱকৰ প্ৰণাম৷ এই কাৰ্যসূচীৰ সৈতে সংযুক্ত হোৱা সকলো বিশিষ্ট চিকিৎসক, চিকিৎসা কৰ্মী, পেৰামেডিকেল ষ্টাফ, হাস্পতালত যিসকলে আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম কৰে, চাফাই কৰ্মী, সকলো ভাই-ভনী, ক’ৰোনা ভেকচিনৰ সৈতে জড়িত লোকসকল, ক’ৰোনা ভেকচিন লাভ কৰা ব্যক্তিসকল, মই আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো৷ আচলতে এই সময়ত মই আপোনালোকৰ মাজত থাকিব লাগিছিল৷ কিন্তু এনে পৰিস্থিতিত হৈছে যে আমি ভাৰ্চুৱেলী মিলিত হ’বলৈ বাধ্য হৈছো৷ কিন্তু এই কথা সঁচা যে কাশীত মই সাধ্য অনুসৰি সদায় কাম কৰি আছো৷
বন্ধুসকল,
২০২১ বৰ্ষৰ আৰম্ভণি একাধিক শুভ সংকল্পৰে হৈছে৷ কাশীৰ বিষয়ে কোৱা হয় যে কাশীৰ চৰণ স্পৰ্শ কৰিলেই শুভ কাম সিদ্ধলৈ পৰিণত হয়৷ এই সিদ্ধিৰ ফলতে আজি বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ টিকাকৰণ অভিযান আমাৰ দেশত চলি আছে৷ ইয়াৰ প্ৰথম দুটা পৰ্যায়ত ৩০ কোটি ভাৰতীয়ক টিকাকৰণ কৰা হ’ব৷ আজি দেশত এনে পৰিৱেশ সৃষ্টি হৈছে যে এনে ইচ্ছাশক্তি আছে যে দেশে নিজে নিজৰ ভেকচিন প্ৰস্তুত কৰিছে৷ তাকো এটা নহয়, দুটা মেড ইন ইণ্ডিয়া ভেকচিন৷ আজি দেশত প্ৰস্তুত কৰা এনে ভেকচিন দেশৰ চুকে কোনে ক্ষিপ্ৰতাৰে প্ৰেৰণ কৰা হৈছে আৰু বিশ্বৰ এই অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী লৈ ভাৰত সম্পূৰ্ণ ৰূপে আত্মনিৰ্ভৰ হৈছে৷ ইমানেই নহয়, ভাৰতে বিভিন্ন দেশকো সহায় কৰিছে৷
বন্ধুসকল,
বিগত ৬ বছৰত বাৰাণসী আৰু ইয়াৰ সমীপৱৰ্তী অঞ্চলত চিকিৎসা আন্তঃগাঁথনিত যিমান পৰিৱৰ্তন হৈছে, তাৰ জৰিয়তে পূৰ্বাঞ্চলত ক’ৰোনাৰ সময়ত সহায় হৈছে৷ এতিয়া বাৰাণসীত ভেকচিনৰ বাবে সেই গতিৰেই আগবাঢ়িছে৷ মোক জনাইছে যে প্ৰথম অৱস্থাত বাৰাণসীত প্ৰায় ২০,০০০তকৈ অধিক স্বাস্থ্য কৰ্মীক টিকাকৰণ কৰা হ’ব৷ ইয়াৰ বাবে ১৫টা টিকাকৰণ কেন্দ্ৰ গঢ় দিয়া হৈছে৷ মই এই সম্পূৰ্ণ অভিযানৰ বাবে সকলো চিকিৎসক, নাৰ্ছ আৰু চিকিৎসা কৰ্মীসকলক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো, যোগীজীৰ চৰকাৰক অভিনন্দন জনাইছো, সকলো বিভাগৰ সতীৰ্থসকলক অভিনন্দন জনাইছো৷
বন্ধুসকল,
এই বাৰাণসীত আপোনালোকৰ কেনে অনুভৱ, টিকাকৰণত কোনো সমস্যা হৈছেনেকি সেই বিষয়ে জানিবলৈ আজি আপোনালোকৰ মাজলৈ আহিছো৷ ভাৰ্চুৱেলী আমি কথা পাতিম৷ মই আজি কোনো ভাষণ দিবলৈ অহা নাই৷ মই ভাৱো মোৰ কাশী আৰু মোৰ কাশীবাসী, তেওঁলোকৰ যি মতামত মোৰ লগতে আনৰো কামত আহিব৷ আপোনালোকে নিজে টিকা লৈছে আৰু টিকাকৰণ অভিযানতো জড়িত হৈ আছে৷ অৰ্থাৎ সকলো ধৰণৰ লোক আছে৷ মোক জনোৱামতে সৰ্বপ্ৰথমে যাৰ সৈতে মোৰ বাৰ্তালাপ হ’ব তেওঁ সম্ভৱতঃ বাৰাণসী জিলা মহিলা হাস্পতালৰ মেট্ৰ’ন ভনী পুষ্পা জী৷
মোদী জী- পুষ্পা জী নমস্তে৷
পুষ্পা জী নমস্তে-প্ৰণাম মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী জী৷ মোৰ নাম পুষ্পা দেৱী৷ মই জিলা মহিলা হাস্পতালত মেট্ৰ’ন পদত কাম কৰো আৰু মই এবছৰৰ পৰা মেট্ৰ’নৰ কামত তদাৰকৰ কৰি আছো৷
মোদী জী- আজি সৰ্বপ্ৰথমে মই আপোনাক অভিনন্দন জনাইছো, কাৰণ আপুনি সেইসকলৰ ভিতৰত আছে, যিসকলে প্ৰথম পৰ্যায়ত টিকা লৈছে৷ এটা সময় আছিল যেতিয়া ক’ৰোনাৰ নাম শুনিলেই মানুহে ভয় খাইছিল৷ এতিয়া মই পুস্পাজীৰ পৰা জানিব বিচাৰিছো আপুনি মোক আৰু দেশবাসীক কি ক’ব বিচাৰিব৷
পুস্পাজী-মই ক’ৰোনাৰ ভেকচিনৰ বাবে আপোনাক প্ৰথমতে আমাৰ স্বাস্থ্যকৰ্মীসকলৰ হৈ বহুত বহুত ধন্যবাদ জনাব বিচাৰিছো৷ কাৰণ সৰ্বপ্ৰথমে আপুনি স্বাস্থ্য বিভাগৰ বাছনি কৰিলে আৰু প্ৰথম পৰ্যায়ত ১৬ জানুৱাৰীত প্ৰথমে মোক টিকাকৰণ কৰিলে৷ মই টিকা লাভ কৰিলো আৰু সেইবাবে মই নিজকে ভাগ্যবান বুলি ভাৱো৷ ভেকচিন পোৱাৰ পাছত মই নিজকে সুৰক্ষিত অনুভৱ কৰিছো আৰুনিজৰ পৰিয়ালক সুৰক্ষিত কৰি ৰাখিব পাৰিছো, সমাজে সুৰক্ষিত অনুভৱ কৰিছে৷ তদুপৰি, মহাশয় মই যিসকল নাৰ্ছিং ষ্টাফ, পেৰামেডিকেল ষ্টাফ, সকলোকে এই ভেকচিন গ্ৰহণৰ বাবে আহ্বান জনাইথো, কৈছো ইয়াৰ পৰা মোৰ কোনো পাৰ্শ্বক্ৰিয়া পৰিলক্ষিত হোৱা নাই৷ মই ভেকচিনৰ পৰা কোনো ধৰণৰ অসুবিধা পোৱা নাই৷ যিদৰে অন্যান্য বেজী দিয়া হয়, তেনেকুৱাই মোৰ অনুভৱ হৈছে৷ সেয়েহে, আপোনালোক সকলোৱে ই ভেকচিন ল’বলৈ আগুৱাই আহক, যাতে আপোনালোক সুৰক্ষিত থাকে, আপোনালোকৰ পৰিয়াল সুৰক্ষিত থাকে আৰু আপোনাৰ সমাজ সুৰক্ষিত হয়৷
মোদী জী-পুস্পাজী আপোনালোকৰ দৰে লাখ-কোটি যোদ্ধা আৰু ১৩০ কোটি ভাৰতীয়ৰ সফলতাত মেড ইন ইণ্ডিয়া ভেকচিন আমাৰ সকলোৰে বাবে গৌৰৱৰ কথা৷ এতিয়া কওঁকছোন যেনেকৈ আপুনি ক’লে আপুনি কোনো অসুবিধা পোৱা নাই, কোনো মানসিক চিন্তা হোৱা নাই অৰ্থাৎ আপুনি সম্পূৰ্ণ বিশ্বাসেৰে ক’লে সেয়া একেবাৰে উত্তম অভিজ্ঞতা?
পুষ্পা জী-হয়৷
মোদী জী- কওক পুষ্পা জী৷
পুষ্পা জী- চাৰ?
মোদী জী- শুনিছেনে মোক কথা?
পুষ্পা জী-হয় চাৰ৷
মোদী জী- কথাটো এনেধৰণৰ যে যেতিয়া আপুনি কৈছে নিয়মমতে এটা ভেকচিন থাকে, তেনেকুৱাই হৈছে৷ একাংশ লোকৰ মনত অলপ চিন্তা থাকে৷ আপুনি চিকিৎসা খণ্ডৰ সৈতে জড়িত আৰু আপুনি নিজেও টিকা লৈছে৷ সেয়েহে জনসাধাৰণৰ বিশ্বাস জন্মাকৈ কিছু কথা কওক৷
পুষ্পা জী- জনসাধাৰণৰ মই বিশ্বাসেৰে কও যে আপোনালোকৰ বাবে এই ভেকচিন অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ৷ আমাৰ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দ্বাৰা ৯ মাহৰ ভিতৰতে এই ভেকচিন উপলব্ধ হৈছে, যিটো সৰ্বপ্ৰথমে ভাৰতত ভেকচিন প্ৰদানৰ কাম আৰম্ভ হৈছে৷ এই ভেকচিন লৈ আপোনালোকৰ সম্পূৰ্ণ সুৰক্ষিত থাকিব আৰু ভেকচিন ল’লে পাৰ্শ্বক্ৰিয়া হ’ব বা কোনো ধৰণৰ ক্ষতি হ’ব বুলি আপোনালোকে মনত কোনো ধৰণৰ শংকা নানিব৷ সেয়েহে ভেকচিন লওক আৰু মনৰ পৰা ভয় আঁতৰাওক৷
মোদী জী- ঠিক আছে পুষ্পা জী, আপুনি একেবাৰে সঁচা কথা কৈছে৷ যিকোনো ভেকচিন প্ৰস্তুত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ বৈজ্ঞানিকসকলৰ যথেষ্ট পৰিশ্ৰম হয় আৰু ইয়াৰ সম্পূৰ্ণ বৈজ্ঞানিক প্ৰক্ৰিয়া হয়ষ আপোনালোকে নিশ্চয় শুনিছে আৰম্ভণিতে মোৰ ওপৰত যথেষ্ট চাপ পৰিছিল, ভেকচিন কিয় শীঘ্ৰে অহা নাই? ভেকচিন কেতিয়া প্ৰদান কৰিব? ৰাজনীতিত একেটা কথাকে ইফাল সিফাল কৰে, সেয়েহে তেওঁলোকক এটাই উত্তৰ দিছো ভাই বৈজ্ঞানিকে যি ক’ব আমি তাকে কৰিম৷ এয়া আমাৰ ৰাজনীতিসকলে সিদ্ধান্ত লোৱাটো কাম নহয়৷ আৰু যিদৰে আমাৰ সকলো বৈজ্ঞানিক আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰক্ৰিয়া সম্পূৰ্ণ কৰি আহিছে, তেতিয়া ক’লো আমি এতিয়া ক’ৰ পৰা আৰম্ভ কৰিম? তেতিয়া আমি প্ৰথমতে সেইসকল লোকৰ বাবে ভাৱিলো, যিসকলৰ সদায় ৰোগীৰ সৈতে কাম হয়৷ সেইসকল যি সুৰক্ষিত হৈ যায়, সঠিকভাৱে থাকে, তেতিয়াহ’লে সমাজৰ বাকী সকলোৱেই নিশ্চিন্ত থাকিব৷ ইমান সময়ৰ জটিল প্ৰক্ৰিয়া আৰু বৈজ্ঞানিক গৱেষণাৰ পাছত এতিয়া যেতিয়া ভেকচিন আহিছে, তেতিয়া সৰ্বপ্ৰথমে সকলো স্বাস্থ্য খণ্ডৰ সৈতে জড়িত লোক, যিসকলক আমি অগ্ৰাধিকাৰ দিও, একাংশ লোক মোক বেয়া পাইছে যে চাহাব আমাৰ বাবে সোনকালে আৰম্ভ কৰক, কিন্তু মোৰ মত এই যে সৰ্বপ্ৰথমে আপোনালোকৰ হৈ যাওক৷ যিমান পাৰি সোনকালে এই কাম হৈ যাওক৷ কেইবা পৰ্যায়ৰ পৰীক্ষাৰ পাছত এইটো নিশ্চিত কৰা হৈছে যে এই ভেকচিনৰ কোনো পাৰ্শ্বক্ৰিয়া নাই, সেয়েহে আৰম্ভ কৰা হওক৷ সেয়েহে দেশবাসীয়ে আমাৰ বৈজ্ঞানিক আু চিকিৎসকৰ ওপৰত ভৰসা কৰক আৰু আপোনালোকৰ দৰে মেডিকেল ফেকাল্টীয়ে যেতিয়া জনসাধাৰণক ক’ল তেতিয়া তেওঁলোকৰ বিশ্বাস জন্মে৷ পুষ্পা জী আপোনাক বহুত বহুত অভিনন্দন৷ আপুনি সুস্থ থাকক আৰু সেৱাও কৰি থাকক৷
মোদী জী-ৰাণী জী নমস্তে৷
ৰাণী কুঁৱৰ শ্ৰীবাস্তৱ-নমস্তে চাৰ৷ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী জীক মই সমগ্ৰ কাশীবাসীৰ হৈ কোটি কোটি প্ৰণাম জনাইছো৷ চাৰ, মোৰ নাম ৰাণী কুঁৱৰ শ্ৰীবাস্তৱ৷ মই জিলা মহিলা হাস্পতালৰ এনএনএম পদত ছবছৰ ধৰি কাম কৰি আছো৷
মোদী জী-এই ছবছৰত এতিয়ালৈকে আপুনি কিমান ভেকচিন প্ৰদান কৰিছে৷ এদিনত কিমান দিয়ে?
ৰাণী কুঁৱৰ শ্ৰীবাস্তৱ-চাৰ, এদিনত ১০০ বেজী, ১০০ ভেকচিন প্ৰদান কৰো৷
মোদী জী- তেতিয়াহ’লে এতিয়ালৈকে আপোনাৰ যি অভিলেখ আছিল, এই ক’ৰোনাৰ সময়ত সেয়া ভংগ হ’ব৷ কাৰণ এতিয়া আপুনি বহুসংখ্যক লোকক বেজী দিব লাগিব৷
ৰাণী কুঁৱৰ শ্ৰীবাস্তৱ-চাৰ, এই কথাত মই অতিশয় আনন্দিত হৈছো, মই নিজকে সৌভাগ্যবান বুলি ভাবিছো যে মই ক’ভিড-১৯ৰ দৰে ভয়াবহ ৰোগৰ ভেকচিন প্ৰদানৰ সুযোগ পাইছো৷
মোদী জী- জনসাধাৰণেও নিশ্চয় আপোনালক আশীৰ্বাদ দিছে?
ৰাণী কুঁৱৰ শ্ৰীবাস্তৱ-হয় চাৰ, বহুত আশীৰ্বাদ পাইছো৷ মোৰ লগতে চাৰ আটাইতকৈ বেছি আপোনাক আশীৰ্বাদ দিছে, কিয়নো ইমান সোনকালে, ১০ মাহৰ ভিতৰতে ক’ৰোনাৰ ভেকচিন শুভাৰম্ভ কৰিছে৷
মোদী জী-চাওক, ইয়াৰ কৃতিত্ব মোৰ নহয়৷ ইয়াৰ প্ৰথম কৃতিত্ব আপোনালোকৰ, কিয়নো ইমান চিন্তা, অনিশ্চিয়তা কি হ’ব, ঘৰলৈ ক’ৰোনাটো লৈ নাযাও? ইয়াৰ মাজতো আপোনালোকে দৃঢ়তা দেখুৱাই কাম কৰিলে, লাগি থাকিল, ৰোগীৰ সেৱা কৰিলে৷ বাকীসকল হৈছে আমাৰ বৈজ্ঞানিকসকল, যিসকলে সম্পূৰ্ণ বিশ্বাসেৰে এন অজ্ঞাত শত্ৰুৰ বিৰুদ্ধে গৱেষণাগাৰত দিনে-ৰাতিয়ে যুঁজ দিলে৷ বৈজ্ঞানিকসকলেই আধুনিক যুগৰ ঋষি৷ তেওঁলোকে যি কাম কৰিলে, তাৰ ফলতে এই ভেকচিন প্ৰস্তুত হ’ল৷ সেইবাবে ইয়াৰ কৃতিত্ব মোৰ নহয়, আপোনালোক সকলোৰে৷ যি নহওক আপুনি অতি বিশ্বাসেৰে কোৱাৰ বাবে সুখী হ’লো৷ জনতাৰ বিশ্বাস গঢ় দি কাম কৰি যাওক৷ ৰাণী জীক বহুত বহু শুভকামনা জনালো৷ ধন্যবাদ৷
ৰাণী কুঁৱপ শ্ৰীবাস্তৱ-ধন্যবাদ চাৰ, নমস্কাৰ৷
মোদী জী-নমস্কাৰ ডাক্তৰ
ডা০ ভি. শুক্লা-প্ৰণাম চাৰ৷ মই ডা০ ভি. শুক্লা, মুখ্য চিকিৎসা অধীক্ষক, পণ্ডিত দীনদয়াল উপাধ্যায় বাৰাণসীৰ পৰা আমাৰ চিকিৎসালয়ৰ হৈ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী জীক সাদৰ প্ৰণাম জনাইছো৷
মোদী জী- হয় শুক্লা জী, কেনে লাগিছে, অলপ কওক, আমাৰ কাশীবাসী সুখেৰে আছে নে?
ডা০ ভি. শুক্লা-ছাৰ বহুত আনন্দ লাগিছে৷ সকলো যথেষ্ট উৎসাহিত হৈ আছে৷ ইমান কম সময়তে আমি এখন উন্নয়নশীল দেশ হৈও বিকশিত দেশৰ তুলনাত তেওঁলোকতকৈ ভেকচিনৰ দিশত আগুৱাই গৈছো৷ আমাৰ চিকিৎসক সমূদায় আৰু স্বাস্থ্যকৰ্মীসকলক অধিক গৌৰৱান্বিত, কিয়ো আপুনি প্ৰথমে তেওঁলোকক টিকাকৰণৰ বাবে বাছনি কৰিলে৷ সেই বাবে আমি গৌৰৱান্বিত হৈছো আৰু আপোনাৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জনাইছো৷
মোদী জী-মইও আপোনালোকৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো, কিয়নো আপোনালোকে সঁচাকৈয়ে অদ্ভূত কাম কৰিলে৷ ইমান বৃহৎ সংকটৰ পৰা দেশক ৰক্ষা কৰাত ক’ৰোনা যোদ্ধাসকলৰ বৃহৎ ভূমিকা আছে আৰু সেই কথা মই বাৰে বাৰে কৈ আহিছো৷ হয়, শুক্লা জী কওক৷
ডা০ ভি. শুক্লা-ছাৰ ইমান বৃহৎ স্বাস্থ্য বিভাগক আপুনি যি বিশ্বাস দিলে যে প্ৰথমে এই লোকসকলক টিকাকৰণ কৰা হ’ব, তাৰ জৰিয়তে আমাৰ মাজত এক উৎসাহৰ সঞ্চাক হৈছে আৰু দুগুন উৎসাহেৰে নিজৰ কাম কৰিবলৈ লাগি গ’লো আু জনসাধাৰণৰ প্ৰতি এই বাৰ্তাও গৈ আছে যে যেতিয়া আমাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বৈজ্ঞানিকসকলৰ সৈতে আলোচনা কৰি নিজে কয় যে যিসকলে ৰোগীৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ লাগি থাকে, তেওঁলোকক প্ৰথমতে টিকাকৰণ কৰা হ’ব৷ ইয়াৰ জৰিয়তে এই ভেকচিনৰ সুৰক্ষা নিজে নিজে প্ৰতিপন্ন হ’ল৷
মোদী জী-চাওক, এটা হৈছে আমাৰ ওপৰত ঈশ্বৰৰ কৃপা। আমি বিগত ৪-৫ বছৰ ধৰি যি স্বচ্ছতা অভিযান চলাই আছো, বিশুদ্ধ খোৱা পানীৰ অভিযান চলাইছো, শৌচালয় নিৰ্মাণৰ অভিযান চলাইছো-এইবোৰে আমাৰ দেশৰ অত দৰিদ্র লোকসকলৰ জীৱনক ৰোগৰ বিৰুদ্ধে যুঁজাৰ শক্তি বৃদ্ধি কৰিছে। এই অভিযানৰ জৰিয়তে আমাৰ যি পৰোক্ষ লাভ হৈছে, তা হ’ল দেশৰ দৰিদ্র নাগৰিকসকলৰ লগতে জ্যেষ্ঠ নাগৰিকসকলক ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজৰ ক্ষেত্রতো যথেষ্ট প্রতিৰোধ গঢ়ি তুলিব পাৰিছে৷ সেই বাবে আমাৰ দেশত মৃত্যুৰ হাৰ যথেষ্ট কম হৈছে। স্বচ্ছতা বৃদ্ধি, শৌচালয়ৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি, বিশুদ্ধ খোৱা পানী সেৱন কৰা-এই সকলোৰ ফলতে এই প্রতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি পাইছে। শুক্লা জী আপুনিতো এগৰাকী নেতা। আপোনাৰ নেতৃত্বত এক বৃহৎ দলে কাম কৰিছে। বিভিন্ন স্তৰৰ মানুহে কাম কৰিছে৷ এইবোৰৰ পৰা সকলোৰে মনত কেনে আস্থা জাগিছে?
ডা০ ভি. শুক্লা-যথেষ্ট ভাল। সকলোৱেই সন্তুষ্ট। কাৰোৰে মনত কোনো ভয় নাই। টিকাকৰণ আৰম্ভ হোৱাৰ পূৰ্বে আমি এক সিদ্ধান্ত লৈছো আৰু সকলোৰে মনত এই ভাৱ জাগি উঠিছে যে আমি আগুৱাই যাম, সমাজক এইটো ক’ম যে দীর্ঘদিন ধৰি যেনেকৈ টিকাকৰণ হৈছে, এয়াও সেই ধৰণৰে এক টিকাকৰণ অভিযান। অন্যান্য টিকাকৰণৰ ক্ষেত্রতো কিছুমান লোকৰ সৰু-সুৱা পার্শ্বক্রিয়া হয় যেনে সামান্য বিষ বা জ্বৰ, চর্দি-কাঁহ, এইটো কোনো ডাঙৰ কথা নহয়। এই টিকাকৰণৰ পাছত এনেধৰণৰ লক্ষণ কাৰোবাৰ হ’ব পাৰে। আমাৰো হ’ব পাৰে। তাৰবাবে চিন্তা কৰাৰ কোনো প্রয়োজন নাই। সেই বাবে কোনো লোকৰ মনত যদি কোনো আশংকা আছে, সেয়া দূৰ কৰিবলৈ আমি সেই দিনা সৰ্বপ্ৰথমে আমাৰ নিজৰ কেন্দ্রৰ কর্মীসকলক টিকা দিছো৷ সেই দিনাই আমাৰ ৮২ শতাংশ টিকা প্ৰদান সম্পন্ন হৈছে৷ মানুহৰ মনত আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি যে সকলোৱে আগুৱাই আহি প্রচাৰ কৰিছে৷
মোদী জী-চাওক, মই যদি কও যে চিন্তা নকৰিব, টিকা লৈ লওক, তেতিয়া হ’লে যি ফল পাব, সেই ঠাইত আপানোলোৰ দৰে ব্যক্তিয়ে যদি এটা শব্দও কয়, চিকিৎসা বৃত্তিৰ সৈতে জড়িত লোকসকলে যেতিয়া ক’ব, তেতিয়া ৰোগীৰ মনত আস্থা বৃদ্ধি পায়, নাগৰিকৰ মনত আস্থা বৃদ্ধি পায়। সেইবাবে সকলোৱেই হয়তো আপোনালোকক বিভিন্ন প্রশ্ন সুধিছে৷ আপোনালোকে কিদৰে সেইবোৰ প্রশ্ন উত্তৰ দিয়ে?
ডা০ ভি, শুল্কা-ছাৰ, সৰু-সুৰা প্রভাৱটো প্রত্যেক টিকাৰ পাছতে হয়। এইটো আমি সকলোৱে জানো৷ এতিয়া যিসকলে টিকা লৈছে, মানে কালিলৈকে আমাৰ দেশত ইতিমধ্যে ১০ লাখ লোকৰ টিকাকৰণ হৈছে, তেওঁলোকৰ মাজত খুব কমসংখ্যক লোকৰে সামান্য পার্শ্বক্রিয়া হৈছে। আমি ইয়াত যিমানজনক টিকা দিছো সেই টিকা লোৱাৰ পাছত সকলোকে ৩০ মিনিট অপেক্ষা কৰিবলগীয়া হৈছে। তাৰপাছত সকলোৱে নিজৰ নিজৰ কামত আকৌ লাগি গৈছে। আমাৰ ইয়াৰ চাফাইকর্মীসকলেও টিকাকৰণৰ ৩০ মিনিট পাছতে আকৌ নিজৰ কাম আৰম্ভ কৰে দিছে৷ আমিও সেয়া কৰিছো। এতিয়া যিসকলে কোনো কঠিন ৰোগত ভুগিছে, হৃদৰোগ বা শ্বাস-প্ৰশ্বাসজনিত কোনো সমস্যা, কেন্সাৰ ৰোগী, তেওঁলোককেও টিকা ল’ব লাগিব। এতিয়া এই টিকা লোৱাৰ পাছত তেওঁলোকৰ স্বাভাৱিকতে যদি কোনো দুর্ঘটনা হয়, কোটি কোটি লোকৰ মাজত এক-আধজনৰ এনে হয়, সেইটোক টিকাকৰণৰ বাবে হৈছে বুলি ভবাটো উচিৎ নহয়। এইটো এটা সাধাৰণ প্রক্রিয়া। কোনো ধৰণৰ কোনো টিকা কোনো মানুহকে অমৰত্ব প্রদান নকৰে৷ সেয়েহে কোনো মৃত্যুক এই টিকাকৰণৰ সৈতে জড়ি কৰিলে ভুল হ’ব। এই টিকা সম্পূর্ণ নিৰাপদ। আমাৰ দেশত ইতিমধ্যে ইয়াৰ প্রয়োগ সফল হৈছে। একেবাৰে নিৰাপদ আছে৷ এয়া আমাৰ বাবে অত্যন্ত সৌভাগ্যৰ বিষয়। আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে আমি বিশ্ববাসীক এটা বার্তাও দিব পাৰিছো যে ইমান ডাঙৰ টিকাকৰণ অভিযানত ভাৰতক বাদ দি অন্য কোনো দেশে এই সাফল্য এতিয়ালৈকে পোৱা নাই।
মোদী জী-ঠিক আছে, শুক্লাজি, আপোনাৰ আত্মবিশ্বাস ইমান প্রৱল আৰু আপোনাৰ নেতৃত্ব ইমান ভালো, আৰু যিদৰে আপোনালোকে আপোনালোকৰ হাস্পতালৰ সকলো কর্মচাৰীৰ টিকাকৰণ কৰিছে, আপোনালোকক অনুসৰণ কৰি আমি দেশৰ সকলো হাস্পতালৰ কর্মচাৰীক অনুৰোধ কৰিম যে আপোনালোকেও ঠিক কৰক যে আপোনালোকৰ হাস্পতালত ১০০ শতাংশ কর্মচাৰীক যিমান সোনকালে পাৰি টিকা প্ৰদান কৰক৷ প্রতিযোগিতা আৰম্ভ কৰক, পৰিৱেশ গঢ়ি তোলক যে আমাৰ হাস্পতালত দ্রুতগতিত ১০০ শতাংশ টিকাকৰণ হ’ব লাগিব৷ তেতিয়াহে পৰৱর্তী পর্যায়ৰ কামো আমি দ্রুতগতিত আৰম্ভ কৰিব পাৰিম। ৫০ৰ ঊৰ্ধ্বৰ বয়স, তেওঁলোকৰ টিকাকৰণৰ কাম দ্রুতগতিত আৰম্ভ কৰিব পাৰিম। আপুনি যিদৰে নেতৃত্ব দি এই টিকাকৰণ কৰিছেন তাৰবাবে আপুনি অভিনন্দনৰ যোগ্য। আপোনাৰৰ পৰা প্রেৰণা লৈ অন্যান্য স্বাস্থ্য প্রতিষ্ঠান আৰু হাস্পতালসমূহে আমাৰ সকলো ক’ৰোনা যোদ্ধাৰ টিকাকৰণ সুনিশ্চিত কৰিলে যথেষ্ট ভাল হ’ব। শুক্লা জী আপোনাক আৰু আপোনাৰ টীমক বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো। ধন্যবাদ৷
মোদী জী-ৰমেশ জী নমস্কাৰ।
ৰমেশ চন্দ ৰায় - প্রণাম ছাৰ। মই মাননীয় প্রধানমন্ত্রীজীকে সাদৰ প্রণাম জনাইছো। মই ৰমেশ চন্দ ৰায়, ছিনিয়ৰ লেব টেকনিছিয়ান, পণ্ডিত দীনদয়াল উপাধ্যায় চৰকাৰী হাস্পতালত কাম কৰো।
মোদী জী- আপুনি টিকা লৈছেনে?
ৰমেশ চন্দ ৰায় – হয়, ছাৰ। এইটো মোৰ সৌভাগ্য যে প্রথম পৰ্যায়তে টিকা লোৱাৰ সুযোগ পালো।
মোদী জী-সুন্দৰ! এতিয়া আপোনালোকক দেখি আনৰো বিশ্বাস বৃদ্ধি পাব। যেতিয়া এজন টেকনিছিয়ানে টিকা লৈ লয়, তেতিয়া আনৰ মনতো বিশ্বাস নিজতকৈ অধিক বৃদ্ধি পায়।
ৰমেশ চন্দ ৰায় – একেবাৰে সঠিক ছাৰ। মইতো সকলোকে এটাই কওঁ যে ভাই আপোনালোকে প্রথম পালি লৈ লওক৷ দ্বিতীয় পালি লোৱাৰ বাবে প্ৰস্তুত থাকক৷ আপোনালোক নিৰাপদ থাকক, আপোনালোকৰ পৰিয়ালক নিৰাপদে ৰাখক, সমাজক নিৰাপদ ৰাখক আৰু দেশকো নিৰাপদে ৰাখক।
মোদী জী-আপুনি আত্মবিশ্বাস বঢ়াই দিছেন। এতিয়া আপোনাৰ গোটেই টীম কিমান প্রভাৱিত হৈছে? তেওঁলোকৰ বিশ্বাস বাঢ়িছেনে?
ৰমেশ চন্দ ৰায় – ছাৰ বাঢ়িছে। তেওঁলোক উৎসাহেৰে আগুৱাই আহিছে। প্রথম পৰ্যায়তে ৮১ জনে টিকা লৈছে। ১৯জনে সম্ভৱতঃ কিবা কাৰণত ক’ৰবালৈ গৈছে৷ আজিও আমাৰ ইয়াত পূর্ণগতিত টিকাকৰণ চলিছে ছাৰ।
মোদী জী-ঠিক আছে, ৰমেশজী, মই আপোনাকো বহুত শুভকামনা জনাইছো। আপোনাৰ গোটেই টীমক বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো। আপোনালোকৰ সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ।
মোদী জী-শৃংখলাজী নমস্কাৰ।
শৃংখলা চৌহান–ছাৰ, মই শৃংখলা চৌহান, আপোনাক কোটি কোটি প্রণাম জনাইছো। ছাৰ চিএইচচি হাতীবাজাৰ, পিএএচচি সেৱাপুৰী, এইচডব্লিউচি বর্গী, এএনএম পদত মই কাম কৰো৷
মোদী জী-সৰ্বপ্ৰথমে আপোনাক মই বহুত বহুত ধন্যবাদ জনাইছো। কাৰণ সঁচাকৈয়ে সেৱাপুৰীত সেৱা কৰি আপুনি সেৱাপুৰীৰ নাম সার্থক কৰিছে। নিজৰ পৰিয়ালৰ নামো উজ্জ্বলাই তুলিছে৷ আপুনি বহুত ডাঙৰ সেৱা কৰিছে৷ এই ধৰণৰ সংকটৰ সময়ত যি সেৱা কৰিছে সেয়া অত্যন্ত অমূল্য। ইয়াৰ কোনো মাপ কৰা সম্ভৱ নহয়। এতিয়া বিশ্বৰ সর্ববৃহৎ টিকাকৰণ অভিযান আপোনালোকৰ দৰে সেৱাপৰায়ণ লোকৰ জৰিয়তেই সফল হৈছে। এতিয়ালৈকে আপুনি কিমানজনক টিকা দিছে? এদিনত কিমানজনক দিছে?
শৃংখলা চৌহান–ছাৰ সৰ্বপ্ৰথমে প্রথম পৰ্যায়ত ১৬ জানুৱাৰীতে মই নিজে ক’ভিশ্বিল্ডৰ পালি লৈছো। সেই দিনাই ভেক্সিনেটৰ ৰূপে ৮৭ জনক টিকা প্ৰদান কৰিছো৷
মোদী জী-আচ্ছা আচ্ছা, আপুনি যিদিনা টিকা লৈছেন সেই দিনাই আপুনি ইমান কাম কৰিছে?
শৃংখলা চৌহান –হয় ছাৰ।
মোদী জী-অতি সুন্দৰ! ৮৭ জনক টিকা দিয়াতো কম কথা নহয়। তেওঁলোক সকলোৱে নিশ্চয় আপোনাক আশীর্বাদ দিছে।
শৃংখলা চৌহান– হয় ছাৰ। আচলতে ছাৰ সেই দিন ডিউটিত ৮৭ জনক টিকা দিয়াৰ পাছত মই টিকা লৈছো৷
মোদী জী-আচ্ছা আচ্ছা, ঠিক আছে, আপোনাকো বহুত শুভকামনা জনাইছো। মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে আপোনালোকৰ সকলোৰে পৰিশ্রমত অত্যন্ত ক্ষিপ্ৰতাৰে দেশৰ সকলো মানুহ নিৰাপদ হৈ যাব। সমাজৰ বাকী লোককো আপোনালোকে সহজে টিকাকৰণ অভিযানত সামৰি ল’ব৷ আজি আপোনালোকৰ সকলোৰে সৈতে কথা পতাৰ সৌভাগ্য হ’ল। মোৰ মনত সন্তুষ্টি আহিল যে এই টিকাকৰণ অভিযানো আমাৰ কাশীবাসীক সামৰি লৈছে, তেওঁলোকৰ সৈতে কথা পাতিব পাৰিছো, বিশেষকৈ স্বাস্থ্য বিভাগৰ মানুহৰ সৈতে যিসকলে প্রকৃতপক্ষে এই ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজৰ নেতৃত্ব দিছে। তেওঁলোকক নিজ চকুৰে দেখাৰ সৌভাগ্য হ’ল, তেওঁলোকৰ সৈতে কথা পতাৰ সৌভাগ্য হ’ল। মই পুনৰবাৰ কাশীবাসীক অনুৰোধ জনাও যে প্রথম পৰ্যায়ত যিসকলৰ বাবে টিকাকৰণৰ অভিযান চলিছে, তেওঁলোক সকলোৱেই ১০০ শতাংশ টিকা লয়, যাতে মই ক্ষিপ্ৰতাৰে দ্বিতীয় পৰ্যায়লৈ যাব পাৰো৷ ৫০ বছৰ ঊৰ্ধ্বৰ বাকী নাগৰিকসকলে টিকাকৰণৰ সুযোগ লাভ কৰে৷ মই অতি ক্ষিপ্ৰতাৰে এই কাম কৰিব বিচাৰো৷কাশীৰ সেৱক হিচাপে অৱশ্যে কও অতি ক্ষিপ্ৰতাৰে মই কাশীত এই অভিযান সম্পূর্ণ কৰিম।
আপোনালোক সকলোকে মই বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো৷
ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM's interaction with the Beneficiaries and Vaccinators of Covid vaccination drive in Varanasi
22 JAN 2021 5:57PM by PIB Delhi
Har Har Mahadev
Greetings to all the people of Banaras from the sevak of Banaras! I greet all the doctors associated with this programme, medical staff, para medical staff, those friends and brothers and sisters who do the most important work in hospitals, maintain cleanliness, all the people associated with Corona vaccine and all those who have received the Corona vaccine. Though, I should have been among you during this time, but due to some circumstances, we had to meet virtually. But it is true that I always try to do whatever I can for Kashi.
Friends,
The year 2021 has started with very auspicious resolutions. And it is said about Kashi that the mere touch of Kashi turns good wishes into perfection. It is the result of this accomplishment that today the world's largest vaccination programme is going on in our country. And, 30 crore countrymen are being vaccinated in the first two phases. Today, there is such an atmosphere and tendency in the country that it is developing its own vaccines. That too, not one, but two ‘Made in India’ Vaccines. Today, the country's preparedness is such that the vaccines are not only reaching every nook and corner of the country quickly, but India is fully self-reliant in this greatest need in the world. Not only that, India is also helping many countries.
Friends,
The major changes that have taken place in medical infrastructure in Banaras and adjoining areas in the last six years have greatly helped the entire Purvanchal region during the Corona period. Now, Banaras is proceeding at the same pace for vaccination. I am told that about 20,000 health professionals will be vaccinated in the first phase in Banaras. Fifteen vaccination centres have been set up for this. I congratulate all doctors, nurses and medical staff for this entire campaign. I also greet the government of Yogiji and colleagues in all the departments.
Friends,
What are your experiences in Banaras? Are you facing any problem in vaccination? I have come among you today to find out all this. We'll talk virtually. I have not come to make any speech today. I think the feedback of Kashi and its people will be of very use to me in other areas. All kinds of people are here – those who have been vaccinated and who are also engaged in vaccination campaign. And I am told that the matron of Varanasi District Women’s Hospital, Sister Pushpaji, is speaking to me first.
Prime Minister Narendra Modi: Namaste, Pushpaji.
Pushpa Devi: Greetings to Hon’ble Prime Minister. My name is Pushpa Devi. Sir, I am employed as a matron in District Women’s Hospital for the past one year.
Prime Minister Narendra Modi: Good. First of all, I congratulate you that you are among those who have been vaccinated in the first phase. There was a time when people used to be scared of Corona. Now, I would like to hear from Pushpaji. I am also listening, and so is the country.
Pushpa Devi: First of all, I, on behalf of all my health staff, congratulate you for the Corona vaccines, because you have chosen the health department in the first phase for vaccination and I was the first one to be vaccinated on 16th January. I am feeling very fortunate that I have been vaccinated and I am feeling safe for myself, my family and society. Moreover, I am also requesting the nursing staff and the paramedical staff for vaccination and I am also telling them there are no side effects. I have no difficulty following vaccination. It is similar to any other injection. Therefore, my appeal to them is that they should also come forward to take the vaccine so that you, your family and society are safe.
Prime Minister Narendra Modi: It is a moment of pride for all of us for the ‘Made in India’ vaccines, but its success is due to millions of warriors like you and the 130 crore countrymen. Since you said you did not encounter any problem and there were no side effects, so can you tell with utmost belief to anybody that you had great experience?
Pushpa Devi: Yes.
Prime Minister Narendra Modi: Explain, Pushpaji.
Pushpa Devi: Yes Sir,
Prime Minister Narendra Modi: Can you listen to me?
Pushpa Devi: Yes Sir.
Prime Minister Narendra Modi: As you said you found it to be a routine vaccine, but some people have apprehensions. Since you are associated with the medical world and you have been vaccinated, please share something which should assure people.
Pushpa Devi: We need to assure people that it is a very important vaccine for them and they will be absolutely safe with the vaccines which have been made available by the Hon’ble Prime Minister within nine months. They should have no apprehensions and there will be no side effects and no harm will be done to us. Therefore, everyone has to be vaccinated without any fear.
Prime Minister Narendra Modi: You rightly said Pushpaji. Our scientists work hard to make any vaccine and there is a complete scientific process. And you may have heard, initially, there was a huge pressure on me, why is vaccine not available? When will you start the vaccination? In politics, so many things are said but I used to give one answer that we will do what the scientists say. It is not the job of the political people to decide. And as soon as the process was completed by our scientists, we said, "From where to start now?" So we first thought for those who work with patients on a day-to-day basis. If they become safe, everyone else in the society is taken care of. And after such a long period of difficult procedures and scientific investigations, when there are vaccines, we have decided to give priority to all those who are engaged in health care. Some people are also getting angry with me because they also want early vaccination, but I believe that first you should be vaccinated. It has been decided to vaccinate people in several phases. Vaccines have been cleared only after finding there are no side effects. Therefore, the countrymen should trust their scientists and doctors and people should feel assured when the people like you from medical faculty say this. Many many congratulations to you, Pushpaji. Be healthy and continue to serve.
Prime Minister Narendra Modi: Namaste, Raniji.
Rani Kunwar Shrivastav: Namaste Sir. I, on behalf of all the people of Kashi, greet the Hon’ble Prime Minister. Sir, my name is Rani Kunwar Shrivastav. I have been working for six years as NM in District Women's Hospital.
Prime Minister Narendra Modi: How many people have you vaccinated in these six years? How many people do you vaccinate in a day?
Rani Kunwar Shrivastav: Sir, we inject about 100 people in a day.
Prime Minister Narendra Modi: Then, all your records are going to be shattered during this vaccination programme, because you will have to vaccinate so many people that perhaps all your records would be broken.
Rani Kunwar Shrivastav: Sir, I am very happy that I am getting an opportunity to be vaccinated against a terrible disease like Covid-19. I consider myself very fortunate.
Prime Minister Narendra Modi: Then, people would also bless you.
Rani Kunwar Shrivastav: Yes Sir, I get many blessings. Along with me, people bless you more that the Corona vaccines have been launched within 10 months and people are also being vaccinated.
Prime Minister Narendra Modi: See, I am not entitled to it. First, you are entitled for this because you continued to work with courage, served the poor and the patients in the midst of uncertainties of carrying Corona back home. Second are our scientists who are our modern sages. Corona was an unknown enemy but our scientists remained steadfast and worked day and night in laboratories and today vaccines are the result of their efforts. Therefore, not me, but you all are entitled for this credit. I feel good that you are saying this with a strong belief. Please, take it forward and build the trust of people. My best wishes to Raniji. Thanks.
Rani Kunwar Shrivastav: Thank you Sir, Namaskar.
Prime Minister Narendra Modi: Namaskar, Doctor!
Dr. V. Shukla: Greetings, Sir. I, Dr. V. Shukla, Chief Medical Superintendent, Pandit Deendayal Upadhyaya, from Varanasi greet the Hon’ble Prime Minister on behalf of my medical fraternity.
Prime Minister Narendra Modi: Yes, Shuklaji. What are your experiences? Are our people of Kashi satisfied?
Dr. V. Shukla: Sir, they are very satisfied. There is so much of enthusiasm in everybody. In such a short span, we, being a developing country, have surged ahead of the developed countries regarding vaccination. Our medical fraternity and health care workers feel proud that you have selected us first for vaccination. We feel proud and we express our gratitude to you.
Prime Minister Narendra Modi: I am grateful to you, but you people have really done wonders. I am reiterating this again and again that Corona warriors have a very big role in saving the country from this crisis. Yes, Shuklaji, tell us about your experience.
Dr. V. Shukla: Sir, the trust that you have reposed in the health department that these people need to be vaccinated first, has infused us with enthusiasm, and we are committed to our work with more zeal. It is also sending a positive signal to the people that the vaccines are completely safe because the Prime Minister and scientists have chosen first the people who are involved in saving the people from this disease for vaccination.
Prime Minister Narendra Modi: See, God has been kind to us that the poorest of the poor of the country have developed immunity to fight this disease due to various drives like cleanliness, pure drinking water, toilets that we are running for the last four-five years. These campaigns indirectly helped us as the poor citizens and the elderly were able to cope with this disease. As a result, the mortality rate is very low in our country. Cleanliness, toilets or pure water have helped a lot. Shuklaji, you are a leader, you have a very big team working with you and people from different layers are working. What is the confidence level of all the colleagues?
Dr. V. Shukla: It is very high. People are completely satisfied. Nobody has any apprehension. Before the vaccination programme, we had a group discussion and told everybody that we should tell society that it is like any other vaccination drive which has been on for several years and small side-effects like pain, fever, cold are common and it is not a big issue. And these issues may crop up after vaccination, but we need not fear. And, therefore, in order to clear any misunderstandings among people, we vaccinated staff of our centre on the first day and 82 per cent vaccination was done. It also resulted in self-confidence of the people and everybody is creating awareness regarding this.
Prime Minister Narendra Modi: Whatever we may tell people not to worry and request them for vaccination, but one word from the people associated with the medical profession leads to confidence among patients and the people. So, people might also ask you a whole lot of questions. How do you handle?
Dr. V. Shukla: We tell people that small side effects are common after every vaccination. Till yesterday, 10 lakh people have been vaccinated in the country and there are very few people who have developed any side effects. Whosoever has been vaccinated at our centre had to sit here for half an hour for monitoring and after that everybody was back to his work. The cleaning staff also resumed their work after vaccination. We also resumed our work. Those who are serious patients, who are suffering from heart ailments, or have breathing problems or cancer patients are also need to be vaccinated. If there is any mishap in the natural course, then it should not be linked to vaccination of the millions of people. This is a normal procedure and no vaccination ensures immortality and therefore, it is wrong to link that with the vaccination. It is absolutely safe because no pilot report has been done anywhere else in the world as much as it has been in our country. Ten lakh people are absolutely safe after the vaccination. It is a great privilege for us and we will also give a message to the world that such a huge vaccination drive against this disease has not yet been done in any country other than India.
Prime Minister Narendra Modi: Your self-esteem is so strong and your leadership is so powerful and as you have vaccinated so many people in your hospital, I would urge all the hospitals to decide how quickly the work of 100 percent is completed. Hold a competition and create an atmosphere that the second phase of vaccination can start early if 100 percent vaccination is done in our hospitals. We can start working immediately on those people who are above the age of 50. You deserve appreciation for vaccinating so many people under your leadership. But it will be of great help if other institutes and hospitals draw inspiration from you and vaccinate the maximum front line warriors. I congratulate you and your team, Shuklaji. Thanks.
Prime Minister Narendra Modi: Namaste, Rameshji.
Ramesh Chand Rai: I salute Hon’ble Prime Minister. I, Ramesh Chand Rai, am employed with Pandit Deendayal Upadhyaya Medical Hospital as a senior lab technician.
Prime Minister Narendra Modi: Have you been vaccinated?
Ramesh Chand Rai: Yes Sir, this is my privilege that I got this opportunity in the first phase.
Prime Minister Narendra Modi: Great. Then, the confidence of others would have also grown. When a senior technician gets vaccinated, it builds up confidence among others.
Ramesh Chand Rai: Very true, Sir. We tell everybody that now that you have taken the first dose, be prepared for the second one. Be safe; keep your family, society and the nation safe.
Prime Minister Narendra Modi: You took it forward with confidence. What was its impact on your entire team? Has the trust increased in them?
Ramesh Chand Rai: Very much, Sir. People are very enthusiastic and 81 people came for the vaccination in the first phase. Perhaps, 19 people had gone somewhere due to some reason. The drive is on at our hospital, Sir.
Prime Minister Narendra Modi: My good wishes to Rameshji and your team. Many many thanks.
Prime Minister Narendra Modi: Namaste, Shrankhlaji.
Shrankhla Chauhan: Sir, many many greetings to you. Sir, I am employed as ANM at CSC, Hathi Bazar, PSC Sevapuri.
Prime Minister Narendra Modi: First of all, many many thanks to you. Because by actually serving in Sevapuri, you are also making the name of Sevapuri worthwhile and making your family name worthwhile. This is a very noble service. When you serve during such crisis, it is priceless and it can’t be measured. The world’s largest campaign is being run by people like you. How many people have you vaccinated so far? How many people do you vaccinate in a day?
Shrankhla Chauhan: Sir, on January 16, 2021, I took the first dose of Covishield myself in the first phase and on the same day vaccinated 87 others.
Prime Minister Narendra Modi: Wow! You did so much work the day you got yourself vaccinated!
Shrankhla Chauhan: Yes Sir.
Prime Minister Narendra Modi: Great! Vaccinating 87 people is not a small thing. Then all those people must be blessing you.
Shrankhla Chauhan: Yes Sir. I also got myself vaccinated after inoculating all those who were on duty.
Prime Minister Narendra Modi: My good wishes to you also. I am sure all of you will be safe very soon because of your efforts and carry forward the work of vaccination to the rest of the society. Today, I got the opportunity to interact with you. I am pleased that I could meet the people of Kashi during the vaccination programme, could talk to them, and especially the medical fraternity who are leading this campaign. These are moments of good fortune for me as well. Once again, I will request the people of Kashi to get themselves vaccinated in the first phase so that we can move to the second phase where we can vaccinate people above 50 years of age quickly. I would like to request you as a sevak of Kashi that we accomplish this task as early as possible in Kashi.
Many many best wishes to all of you.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.