প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা – গ্রামিনগী মখাদা য়ু.পি.গী বিনিফিসিয়রী লাখ ৬ হেনবগী শেলগী তেংবাং থাদোকখ্রে
য়ু.পি.দা য়ুম লাখ ২২ শাগদনি, লাখ ২১.৫তি হান্ননা অয়াবা পীখ্রে, ইমুং লাখ ১৪দি হান্ননা ময়ুম ফংখ্রে
20 JAN 2021 2:59PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাগী মখাদা য়ু.পি.গী বিনিফিসিয়রী লাখ ৬ হেনবগী শেলগী তেংবাং থাদোকখ্রে‍। মহাক্না বিনিফিসিয়রীশিংগা ৱারী ৱাতায় শানখি‍। কেন্দ্রগী রুরেল দেভেলপমেন্ত মন্ত্রী, উত্তর প্রদেশকী গভর্নর অমসুং উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা বিনিফিসিয়রীশিংদা প্রকাস পুরবকী থৌরমগা মরী লৈননা য়াইফ-পাউজেল পীখি‍। শ্রী মোদীজিনা গুরু গোবিন্দ সিংহ জীগী মফমদা মহাক্কী প্রকাস পুরব নুমিত্তা কোক নোনখি‍। য়াইফরবা থৌরম অসিদা মহাক্না লৈবাক মীয়ামদা য়াইফ-পাউজেল পীখি‍। গুরু সাহিব মহাক্কী মফমদা থৌজাল উৎখি অমদি মহাক্কী থৌগল তৌজনবা তাঞ্জা পীখি হায়না মহাক্কী ৱাখলদা ফাওই হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। গুরু সাহেবকী পুন্সি অমসুং পাউজেলনা থৌগল অমসুং অচুম্বগী লম্বীদা চৎপা মতমদা থেংনগদবা শিংনবশিং মায়োক্ননবা ঐখোয়দা পুক্নিং থৌগৎলি‍। অসিগুম্বা থাক্কী পাঙ্গল অমসুং থৌনা অসি থৌগল অমসুং অচুম্বগী ৱাখল্লোন্দগী থোরকই, অমদি লৈবাক অসিনা গুরু গোবিন্দ সিংহ জীনা উৎপিরম্বা লম্বী পরিংদা চৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
হান্না পানরমদবা থাক্তা থবক পায়খৎলিবা অসি লায়রবা, চাকথুং ফিথুংদ্রবা অমদি তুহৎপিরবশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্নবগীদমক পায়খৎপনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। মহাক্না পি.এম. অৱাস য়োজনা চহী মঙাগী মমাঙদা অগ্রাদা হৌদোকখিববু মহাক্না নীংশিংখি‍। স্কিম অসিনা ভারতকী খুঙ্গঙগী মশক হোংদোকপা হৌরকখি‍। স্কিম অসি মীওই লাখ কয়াগী মঙলানগা মরী লৈনৈ অমদি খ্বায়দগী হেন্না লায়রবশিংদসু মখোয় য়ুম অমগী মপু ওইবা ঙমগনি হায়না থাজবা পীরি‍।
লায়রবশিংগী য়ুম শাবদা উত্তর প্রদেশনা খ্বায়দগী খোঙজেল য়াঙনা চেনবা স্তেতশিংগী মরক্তা অমা ওইবদুদা প্রধান মন্ত্রীনা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍। ঙসিদি স্তেত অসিগী ইমুং লাখ ৬না মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্তা পুন্না লুপা করোর ২৬০০ হেনবগী শেন্ফম ফংলগনি‍। ইমুং লাখ ৬সিগী মনুংদা ইমুং লাখ ৫না মখোয়গী অহানবা ইন্সতোলমেন্ত ফংলগনি হায়বদি ইমুং লাখ ৫সিনা ঙাইজরকপদু ফংলগনি‍। মতৌ অসুম্না ইমুং লিশিং ৮০না মখোয়গী অনিসুবা ইন্সতোলমেন্ত ফংখিবসিনা তাকপদি মথংগী নিংথমথা ফাওবদদি মখোয়গী ময়ুম ফংলগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍।
আত্মনিরভর ভারত অসি লৈবাক মীয়ামগী মশান মশাবু থাজজবগা হকথেংননা মরী লৈনৈ অমদি মীওই অমগী মশাগী য়ুম লৈজবা হায়বসিনা মশানা মশাবু থাজজবা শরুক কয়া হেনগৎহল্লি‍। মশাগী য়ুম অমা লৈজবনা পুন্সিদা থাজবা পুরকই অমদি লায়রবগী লৈয়াৎনুংদগী থোরক্নবগী থাজবসু পী হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
মমাঙগী লৈঙাক্কীম তমদা লায়রবশিংনা মখোয়গী ময়ুম শাবদা লৈঙাক্তগী মতেং ফংগনি হায়না থাজখিদে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। হান্নগী স্কিমগী মখাদা শাবা য়ুমশিংগী ফীভমসু মতিক চারমদে হায়নসু মহাক্না হায়খি‍। লায়রবশিংনা অরানবা খুজিল থৌরাংগী চৈনা খাঙবা তারম্মি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। হায়রিবা খুদোংচাদবা অসিবু য়েংলগা পি.এম. অৱাস য়োজনা অসি লৈবাকসিনা নীং তম্বগী চহী ৭৫ মপুং ফাদ্রিঙৈদা লায়রবা ইমুং খুদিংদা য়ুম অমমম শাবিনবা পান্দমদা হৌদোকখিবনি‍। হৌখিবা চহী খরসিদা খুঙ্গঙগী মফমশিংদা য়ুম করোর ২ শাখ্রে, পি.এম. অৱাস য়োজনাগী মখাদা য়ুম করোর ১.২৫ শাদুনা কেন্দ্র লৈঙাক্না লুপা করোর লাখ ১.৫গী শেন্ফম পুথোকখি‍। মমাঙগী লৈঙাক্কী মতমদা স্তেতশিংদগী পাউখুম মতিক চানা ফংখিদবগী ৱাফমসু প্রধান মন্ত্রীনা নীংশিংখি‍। উত্তর প্রদেশতা গ্রামিন অৱাস লাখ ২২ শাগদৌরি, মসিগী মনুংদা লাখ ২১.৫কী অয়াবা হান্না পীখ্রে‍। ইমুং লাখ ১৪.৫দি অয়াম্বনা হৌজিক পাল্লিবা লৈঙাম অসিগী মখাদা মখোয়গী ময়ুম ফংখ্রে‍।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা, হৌখিবা মতমদা থেংনখিবা পামদবা ৱাফমশিং য়েংলগা ময়ুম অমা ফংজবগী থাজবা মাঙখ্রবা লায়রবা ইমুংশিংদা অহেনবা মীৎয়েঙ থমবা, অনিসুবদা এলোকেসন্দা লৌথুপ লৌকোই লৈহন্দবা, অহুমসুবদা নুপীদা য়ুম্বু ওইহন্দবা, মরিসুবদা তেক্নোলোজীগী মতেংনা য়েংশিনবা অমদি অরোয়বদা তঙায় ফদনা চঙদ্রবা য়াদ্রবা মচাকশিং য়ুম অমদা লৈহনবা হায়রিবা ৱাফমশিং অসি ঙাক্নবা হোৎনখি‍। হাউজিং য়ুনিতশিং অসিনা কচ্চা য়ুমদা লৈরম্বা মীওইশিং, লোকেল শিন্মীশিং, অপীকপা লৌমীশিং অমসুং য়ুম অমা শাবগী ৱাখল লৈজদ্রবা লম লৈজদবা মীওইশিংদা কান্নবা পীরি‍। শ্রী মোদীনা য়ুনিতশিং অসি ইমুংগী নুপীগী মিংদা অয়াম্বনা লৈহন্দুনা স্কিম অসিদা য়াওরিবা নুপী মপাঙ্গল কলহনবগী মশক মওংশিংগী মতাঙদা পনখি‍। লম লৈজদবা ইমুংশিংনা লমগী চে চাং ফংলি অমদি শেন্ফম পুম্নমক শেঞ্জা থুমজা থিংনবগীদমক বিনিফিসিয়রীশিংগী একাউন্ততা হকথেংননা ত্রান্সফর তৌরি‍।
থৌরাংশিং অসি খুঙ্গঙ অমসুং ময়োল্লমশিংদা ফংলিবা খুদোংচাবশিংগী খেন্নবা হন্থহন্নবা অমদি খুঙ্গঙগী মীয়ামগী পুন্সি ময়োল্লমশিংদা লৈবা মীওইশিংগুম্না লায়থোকহন্নবা হোৎনবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। মরম অদুনা খোঙহাম খুৎহাম্ফম, মৈ, ঈশিং, গ্যাস কনেক্সননচিংবা তঙাই ফদনা চঙদ্রবা য়াদ্রবা মচাকশিংসু প্রধান মন্ত্রি অৱাস য়োজনাগী মখাদা হাপচিল্লে‍। মসিগী পান্দমদি লায়রবা মীওই অমনা তঙাই ফদনা চঙদ্রবা য়াদ্রবা মচাকশিংগীদমক কোইচেন চেন্নদনবনি‍।
খুঙ্গঙগী মীয়ামগী পুন্সি মহিং ফগৎহনবদা পি.এম. স্বামিত্ব য়োজনানা চাউনা অহোংবা পুরক্লগনি হায়বা ৱাফম প্রধান মন্ত্রীনা থমখি‍। অদুগা য়ু.পি. অসি থৌরাংসিবু পায়খৎলিবা মাঙজিন থাবা স্তেতশিংগী মরক্তা অমনি‍। স্কিম অসিগী মখাদা খুঙ্গঙগী মীওইশিংনা মখোয়গী লম য়ুমগী মপু ওইবগী চে চাংশিংগা লোয়ননা ফংহনগনি‍। য়ু.পি.গী খুঙ্গঙ লিশিং কয়াদা সর্ভে তৌননবা দ্রোনশিং শীজিন্নদুনা মীয়ামগী লনথুমশিং লৈঙাক্কী মফমদা রেজিস্তর তৌদুনা লৈনবা অমদি লমগী চয়েৎনবা থোকহন্দনবা মেপ্পিং তৌরি‍। স্কিম অসিগী খ্বাইদগী চাউনা কান্নবা হায়রগদি খুঙ্গঙগী মীওইশিংনা মখোয়গী ময়ুম বন্ধান থমদুনা বেঙ্কতগী শেল পুবা য়ারগনি‍। মসিনা খুঙ্গঙগী লনথুমশিংগী মমল হেনগৎহল্লগনি‍। থবক অসি স্তেত অসিগী খুঙ্গঙ লিশিং ৮.৫ হেনবদা লোইশিল্লে‍ অমদি মীয়াম্না সর্ভে লোইরবা মতুংদা লমদমদুদা ‘ঘরোনি’ হায়না কৌনবা দিজিতেল সর্তিফিকেত ফংলি‍। উত্তর প্রদেশতা অসিগুম্বা সর্তিফিকেত লিশিং ৫১গী মথক্তা য়েন্থোকখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি‍।
স্কিম কয়া অমা খুঙ্গঙশিংদা য়ৌবদগী খুদোংচাবা হেনগৎলকপদা নত্তনা খুঙ্গঙগী শেন্মিৎলোনগী খোঙজেলসু য়াঙ্খৎলক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনাগী মখাদা শেমখিবা লম্বীশিংনা খুঙ্গঙগী মীওইশিংগী পুন্সিবু হেন্না নুংঙাইহল্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। ওপ্তিকেল ফাইবর তিংদুনা খুঙ্গঙ লাখ ৬ হেনবদা অয়াঙবা ইন্তর্নেত ফংহন্নবা থবক লৌখৎলি হায়না মহাক্না হায়খি‍। প্রোজেক্ত অসিনা খুঙ্গঙগী মীওইশিংদা থবক পীবগী অহেনবা খুদোংচাবসু ফংহনগনি‍। কোরোনাগী মতমদা লংফৈদগী ময়ুমদা হন্নরকখিবা শিন্মীশিংদা ঙাক্লৌ পীননবা পায়খৎপা গরিব কল্য়ান রোজগার অভিয়ানগী খুত্থাঙদা মেন্দে করোর ১০গী থবক পীদুনা য়ু.পি.না খ্বাইদগী মকোক থংবদা লৈরি‍। মসিনা খুঙ্গঙগী মীওইশিংগী পুন্সি হিংবদা লায়হল্লি‍ হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। মহাক্না অয়ুস্মান ভারত স্কিম, নেসনেল ন্যুত্রিসন মিসন, উজালা স্কিম্নচিংবা য়ু.পি.দা অনৌবা মশক অমা পীরিবা হিংবদা কোমহন্নবগী থৌরাং কয়াগী মতাঙদসু পনখি‍। মহাক্না এক্সপ্রেসৱেগুম্বা ইন্ফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং অমসুং য়ু.পি.দা কম্মিসন তৌখিবা এইমসকুম্বা প্রোজেক্তশিংগী মতাঙদা পল্লদুনা মখোয়শিং অসিনা য়ু.পি.দা চাউখৎপগী লমজেল খোঙজেল য়াঙ্খৎহন্বদা মতেং ওইগনি হায়না ফোঙদোকখি‍। মরম অসিননি ঙসি য়ু.পি.দা অচৌবা কম্পেনী কয়ানা শেল থাদনবা লাক্লিবসি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। লোকেল খুৎহৈবশিংদা কান্নবা পীরিবা ‘ৱন দিস্ত্রিক্ত ৱন প্রদক্ত’ থৌরাংগী খুত্থাঙদা কম্পেনী মচাশিং লিংখৎনবগী খুদোংচাবশিংসু পীরি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।

Prime Minister's Office
PM releases financial assistance to over 6 lakh beneficiaries in UP under Pradhan Mantri Awaas Yojana – Gramin
22 lakh houses to be constructed in UP, 21.5 already approved, 14 lakh families already got their housing unit
20 JAN 2021 2:59PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi released financial assistance to over 6 lakh beneficiaries in UP under Pradhan Mantri Awas Yojana – Gramin through video conference. He interacted with the beneficiaries. Union Rural Development Minister, Governor of Uttar Pradesh and Chief Minister of Uttar Pradesh were present on the occasion.
The Prime Minister wished the beneficiaries and extended greetings on the occasion of Prakash Purab. Shri Modi bowed to Guru Gobind Singh ji on his Prakash Purab. He greeted the nation on this auspicious occasion. He said that he feels that Guru Sahib has been very kind to him and given him ample opportunity to serve him. Guru Saheb’s life and message inspires us to take on the challenges while following the path of service and truth. This level of strength and courage emanates from the spirit of service and truth, and the country is moving on this path, shown by Guru Gobind Singh Ji, said the Prime Minister.
The Prime Minister said that unprecedented work is being done to change the lives of the poor, deprived and exploited. He recalled that he launched the PM Awaas Yojna from Agra five years ago. This scheme has started changing the face of Indian villages. This scheme is linked with the hopes of millions and has given the poorest of poor the confidence that she can be a homeowner.
The Prime Minister expressed happiness that Uttar Pradesh is among the states that are moving the fastest on building houses for the poor. He informed that today, 6 lakh families of the state will get a total of more than Rs 2600 crores in their bank account. Out of these 6 lakh families, 5 lakh will get the first installment which means that, for 5 lakh families, their life’s wait is over. Similarly, 80 thousand families got their second installment which means that by next winter they will have their own house,said the Prime Minister.
The Prime Minister asserted that Aatmnirbhar Bharat is directly linked to the self-confidence of the country’s citizens and a house of one’s own enhances this self-confidence manifold. A self-owned house brings assurance in life and also the hope of coming out of poverty.
The Prime Minister recalled that during the time of previous governments, the poor did not have the confidence that the government could be of any help in getting their house constructed. He also said that the quality of the houses made in the earlier scheme was also not up to the mark. The poor had to face the brunt of wrong policies, said the Prime Minister. Keeping in Mind this plight, PM Awas Yojna was started with an aim to provide every poor family a house before completion of 75 years of independence. 2 crore housing units have been constructed in rural areas during recent years, PM Awas Yojna has accounted for 1.25 crore units with central government’s contribution being about 1.5 lakh crore rupees. The Prime Minister also recalled the lack of response from the previous governments in the state. He informed that in Uttar Pradesh 22 lakh Garmin Awas are to be constructed out of which 21.5 lakh have been approved for construction. 14.5 lakh families have already got their house mostly, under the present government.
The Prime Minister said that, keeping in mind the bad experience of past, few things have been kept in mind such as those poor families who have lost hope of owning a house should be given priority, second, transparency in allocation, third, ownership to be vested preferably with women, fourth, monitoring via technology and finally a house equipped with all the basic amenities. The housing units are benefiting poor families who were living in kachcha houses, local workers, small farmers and landless labourers with no hope of owning a house. Shri Modi underlined the aspect of women empowerment in the scheme as these units are mostly in the name of women of the family. Landless families are getting the documents of the land and all the money is being transferred directly in the account of the beneficiary to prevent any corruption.
The Prime Minister emphasized that the effort is to reduce the gap between amenities of rural and urban areas and aim is to make life for rural people as easy as urban population. Therefore, basic amenities such as Toilet, Lighting, Water and Gas connection are also added to Pradhan Mantri Awas Yojana. The objective is that a poor person should not have to run around for basic facilities.
The Prime Minister remarked that PM Swamitva Yojana would be a game changer in improving the lives of the villagers. And UP is one of the pioneer states where it has been implemented. Under this scheme, the villagers will get their land along with ownership papers of the house. Drones are being used for surveys in thousands of villages in UP, mapping is being done so that people's property remains registered with the government and land disputes come to an end. He said the biggest benefit of this scheme will be that villagers will be able to take loans from the bank by mortgaging these houses. This will have a positive impact on the prices of the rural property. This work is over in 8.5 thousand villages of the state and people are getting digital certificates after the survey, locally called ‘Gharoni’. More than 51 thousand such certificates have already been distributed in Uttar Pradesh, informed the Prime Minister
The Prime Minister said when so many schemes are reaching villages, not only are the facilities increasing, but also the rural economy is gaining momentum. He said roads built under Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana are making the life of the people of the village easy. He said work is going on to provide fast internet access to more than 6 lakh villages through Optical fibers. This project would also create new employment opportunities for the villagers. He said UP is ranked first in the country by generating 10 crore mandays of employment through Garib Kalyan Rojgar Abhiyan to support the migrant laborers who returned during Corona period. He said this has improved the ease of living of the villagers. He listed various initiatives to improve the ease of living like Ayushman Bharat Scheme, National Nutrition Mission, UJALA scheme which has given UP a new identity. He listed the infrastructure projects like expressway and projects like AIIMS commissioned in UP and said it would help in accelerating the pace of development in UP. He cited this as the reason why many big companies are coming to invest in UP today. He said avenues are also open for small companies through 'One District One Product' where local artisans are getting benefitted.